فهرست مطالب

نشریه تحقیقات دندانپزشکی
سال سوم شماره 1 (پیاپی 3، بهار 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/01/20
  • تعداد عناوین: 8
|
  • لاله ملکی، فرهاد نوروزی، علی توکلی حسینی، سید حسین طباطبایی*، طاهره نصرت زهی صفحات 128-136
    مقدمه

    در سال های اخیر به علت بالا رفتن سطح بهداشت جامعه و نیز افزایش امید به زندگی، جمعیت سالمندان در کشور، افزایش قابل توجهی داشته است. وضعیت سلامت دهانی سالمندان، تاثیرات عمیقی بر روی کیفیت زندگی آنان دارد. این مطالعه با هدف بررسی توزیع فراوانی خشکی دهان و سوزش دهان بدون علامت بالینی در بین سالمندان بالای 65 سال ساکن در آسایشگاه های استان یزد در سال 1391 انجام شد.

    روش بررسی

    این مطالعه توصیفی- مقطعی، در بین 225 نفر از سالمندان ساکن در آسایشگاه های استان یزد انجام شد. اطلاعات جمعیت شناختی و بالینی با استفاده از پرسشنامه، پرونده های پزشکی و معاینه بالینی شرکت کنندگان جمع آوری شد، سپس داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS نسخه 17 و آزمون آماری chi-square آنالیز شدند.

    نتایج

    میانگین و محدوده سنی شرکت کنندگان به ترتیب 2/3±77 و 91-65 سال بود و 132 مورد از آنان زن(1/61%) و 84 مورد مرد (9/38%) بودند. فراوانی خشکی دهان در این مطالعه 68 نفر(5/31%) بود. در این مطالعه توزیع فراوانی خشکی دهان در بین سالمندان مرد بیشتر از سالمندان زن بود که این رابطه از نظر آماری معنی دار بود (02/0p=)، در حالی که توزیع فراوانی سوزش دهان در بین زنان بیشتر از مردان بود که از نظر آماری معنی دار نبود (16/0=p).

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج به دست آمده، به نظر می رسد از جمله مشکلات شایع و آزاردهنده در بین سالمندان، خشکی و سوزش دهان می باشد. با این وجود انجام مطالعات دیگر برای دستیابی به نتایج دقیق تر ضروری به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: خشکی دهان، سوزش دهان، سالمندی، بیماری های سیستمیک، داروهای سیستمیک
  • محمد دانش اردکانی*، سید حسین طباطبایی، محمد کاظمی صفحات 137-144
    مقدمه

    دندان نهفته ممکن است با عوارض متعددی همراه باشد که از جمله این موارد کیست ها و تومورهای فکی می باشند. از طرفی تغییرات کیستیک یا نیوپلاستیک می تواند در بافت های اطراف دندان های نهفته ایجاد گردد. لذا مطالعه حاضر با هدف تعیین فراوانی نسبی ضایعات پاتولوژیک همراه با دندان های نهفته در گزارش های آسیب شناسی دانشکده دندانپزشکی یزد در سال های 1390-1380 انجام شد.

    روش بررسی

    در این مطالعه توصیفی - مقطعی، 1121 نمونه موجود در آرشیو بخش پاتولوژی دانشکده دندانپزشکی یزد که مربوط به مراجعه کنندگان دوره ده ساله 1390-1380 که واجد دندان نهفته همراه با ضایعات کیستیک و تومورال بودند؛ به روش سرشماری مورد بررسی قرار گرفتند. داده ها توسط نرم افزار SPSS نسخه 16 و آزمون آماری Fisher exact test تجزیه و تحلیل شد.

    نتایج

    در این مطالعه از 50 ضایعه همراه با دندان های نهفته، 38 مورد (75%) کیست و 12مورد (25%) تومور بودند. شایع ترین ضایعات مشاهده شده، ابتدا کیست دنتی ژورس (64% موارد مشاهده شده) و سپس ادنتوژنیک کراتوسیست (48% موارد مشاهده شده) بودند. از نظر شیوع جنسی بروز این ضایعات در مردان (68%) بیشتر از زنان (32%) بود و بیشتر در گروه سنی 46-20 سال (60%) مشاهده شد. همچنین شایع ترین مکان درگیر ناحیه خلف مندیبل (70%) بود.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج مطالعه که همراهی قابل توجه ضایعات پاتولوژیک با دندان های نهفته را در جمعیت مورد مطالعه نشان می دهد؛ پیگیری و درمان جراحی دندان های نهفته و ارزیابی هیستوپاتولوژیک بافت های همراه الزامی است.

    کلیدواژگان: دندان نهفته، تومورهای ادنتوژنیک، کیست های ادنتوژنیک
  • احمد حائریان اردکانی، محمدحسین لطفی کامران*، لیدا قطره سامانی صفحات 145-152
    مقدمه

    اگر چه افزایش سن در بزرگسالان به طور طبیعی با درجاتی از افت کیفیت زندگی همراه است، اما اثر سایر متغیرهای زمینه ای نظیر از دست دادن دندان را نباید از نظر دور داشت. لذا مطالعه حاضر با هدف تعیین بررسی کیفیت زندگی در بیماران با دست دندان کامل مراجعه کننده به بخش پروتز دانشکده دندانپزشکی شهر یزد در سال 1391 انجام شد.

    روش بررسی

    در این مطالعه توصیفی- تحلیلی، 117 نفر از بیمارانی که در سال 1391 به بخش پروتز دانشکده دندانپزشکی یزد مراجعه کرده بودند، به صورت تصادفی ساده انتخاب و مورد مطالعه قرار گرفتند. اطلاعات مورد نیاز با استفاده از پرسشنامه روا و پایا، جمع آوری گردید. داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS نسخه 17 و آزمون های ANOVA، T-test و ضریب همبستگی پیرسون مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.

    نتایج

    در مطالعه حاضر، 117 نفر با محدوده سنی 74-31 سال شرکت داشتند. 44 نفر(6/37%) از افراد شرکت کننده مرد و73 نفر(3/62%) زن بودند. محدوده استفاده از دست دندان کامل 5-1سال بود. میانگین نمره کیفیت زندگی در تمام ابعاد بر حسب سن افراد و مدت زمان استفاده از دست دندان کامل از لحاظ آماری اختلاف معنی داری داشت(05/0>p). بر اساس نتایج آزمون همبستگی پیرسون، کلیه حیطه های کیفیت زندگی با یکدیگر همبستگی مثبت و معنی داری داشتند.

    نتیجه گیری

    نتایج حاصل از مطالعه نشان داد افرادی که مدت زمان کمتری از دست دندان کامل استفاده کرده اند، از نمره کیفیت زندگی بالاتری برخوردارند. همچنین با افزایش سن، سطح کیفیت زندگی افراد کاهش می یابد.

    کلیدواژگان: کیفیت زندگی، سالمندان، دست دندان کامل
  • فاطمه مختاری، علیرضا دانش کاظمی، سید احسان انوار ابنوی* صفحات 153-166
    مقدمه

    ماده شستشو دهنده ای که طی آماده سازی کانال های ریشه استفاده می شود، ممکن است باعث تغییر در سطح عاج شود و این اثر در مطالعات متفاوت گزارش شده است. لذا ممکن است این مواد در قدرت باند کامپوزیت به عاج تداخل نموده و ایجاد مشکل کند. هدف از این مطالعه، بررسی اثر مواد شستشودهنده کانال بر روی استحکام باند ریزکششی ادهزیو سلف اچ وکامپوزیت می باشد.

    روش بررسی

    در این مطالعه آزمایشگاهی- مداخله ای، 36 دندان مولر سالم کشیده شده انسان استفاده گردید. پس از تهیه حفره دسترسی، دندان ها به صورت تصادفی و بر اساس نوع ماده شستشودهنده (نرمال سالین، سدیم هیپوکلریت 25/5% و کلرهگزیدین 2%) و بازه زمانی (30 و 5 دقیقه) به شش گروه تقسیم شدند. بر روی سطوح عاجی، ادهزیو Clearfil SE Bond و کامپوزیت 250Z، در لایه هایی با ضخامت 5/1میلی مترقرار گرفت. از هر دندان سه مقطع طولی باکالی- لینگوالی و به ضخامت 1میلی مترتهیه شد. نمونه ها در دستگاه میکروتستر جهت بررسی استحکام باند ریزکششی با سرعت 5/0میلی متر در دقیقه قرار گرفتند تا شکست ایجاد شد. سپس از نرم افزار SPSSنسخه 18 و آزمون هایKruskal-wallis و Mann-whitney و ANOVA جهت ارزیابی داده ها استفاده شد.

    نتایج

    نوع ماده شستشودهنده کانال در دو بازه زمانی، تاثیرمعنی داری بر استحکام باند ریزکششی ادهزیو نشان نداد (729/0=Ptime و153/0=Pmaterial). حداکثر و حداقل استحکام باند ریزکششی به ترتیب متعلق به نرمال سالین(13/44 نیوتون) و سدیم هیپوکلریت 25/5% (29/31 نیوتون) بود.

    نتیجه گیری

    نوع و زمان استفاده از مواد شستشودهنده کانال برروی استحکام باند ریزکششی کامپوزیت تاثیری نداشت.

    کلیدواژگان: مواد شستشودهنده کانال، استحکام باند ریزکششی، ادهزیو سلف-اچ، کامپوزیت
  • علیرضا نواب اعظم، احمد حائریان، رسول حیدری پستکانی، سید هادی عابدینی* صفحات 167-175
    مقدمه

    احتمال انتقال عوامل بیماری زا در حین کار با دستگاه اولتراسونیک از طریق انتشار آیرسول ها امکان پذیر است، لذا داشتن آگاهی و رعایت اصول کنترل عفونت در هنگام استفاده از اولتراسونیک برای دندانپزشکان ضروری می باشد. از این جهت مطالعه حاضر با هدف بررسی سطح آگاهی دانشجویان دندانپزشکی یزد پیرامون میزان آلودگی حین کار با دستگاه اولتراسونیک، در سال تحصیلی 92-1391 انجام شد.

    روش بررسی

    در این مطالعه توصیفی- مقطعی، 80 دانشجوی رشته دندانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد که قبلا واحدهای عملی پریودنتیکس را گذرانده بودند، به روش سرشماری وارد مطالعه شدند. به منظور بررسی سطح آگاهی شرکت کنندگان در باره احنمال انتقال عفونت در حین کار با اولتراسونیک و نحوه کنترل آن از پرسشنامه ای شامل 12 سوال، که روایی و پایایی آن تایید شده بود، استفاده شد. داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS نسخه 17 و آزمون آماری T-test مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    نتایج

    از 80 دانشجوی شرکت کننده در مطالعه 43 نفر دختر(75/53%) و 37 نفر پسر(25/46%) بودند. بیشترین پاسخ صحیح (2/81%) مربوط به گویه "اجباری بودن ضدعفونی سطوح در اتاقی که قبلا جرم گیری شده"، بود. میانگین نمره آگاهی دانشجویان از احتمال انتقال عفونت در حین کار با اولتراسونیک و نحوه کنترل آن 2/0±76/6 بود که در حد متوسط ارزیابی شد. با وجود بالاتر بودن سطح آگاهی دانشجویان دختر نسبت به دانشجویان پسر، تفاوت آماری معنی داری در سطح آگاهی آنها دیده نشد (062/0=P-Value).

    نتیجه گیری

    با توجه به سطح متوسط آگاهی دانشجویان دندانپزشکی در رابطه با کنترل عفونت در حین کار با اولتراسونیک ، پیشنهاد می گردد که آموزش های بیشتری در این زمینه به آنان ارایه گردد.

    کلیدواژگان: کنترل عفونت، آگاهی، اولتراسونیک، دانشجویان دندانپزشکی
  • محمدعلی مروتی شریف آباد، علی محمد عاقلی نژاد *، علی اصغر مصفا صفحات 176-184
    مقدمه

    رخ دادن اورژانس های پزشکی در مطب دندانپزشکی نسبتا شایع می باشد. بنابراین یک دندانپزشک باید جهت شناسایی و برخورد موثر با آن آمادگی داشته باشد. هدف از این مطالعه، بررسی میزان آگاهی دندانپزشکان عمومی شهر یزد پیرامون فوریت های پزشکی در سال 1392 می باشد.

    روش بررسی

    این مطالعه توصیفی- مقطعی بر روی 85 نفر از دندانپزشکان عمومی شهر یزد به روش تصادفی ساده صورت گرفت. ابزار جمع آوری اطلاعات پرسشنامه ای روا و پایا بود که شامل ویژگی های جمعیت شناختی و 12 سوال آگاهی (امتیاز 12-10: عالی، 9-7: خوب، 6-4: متوسط و زیر 4: ضعیف) بود. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSSنسخه 18 و آزمون های آماری همبستگی پیرسون و T.test مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.

    نتایج

    میانگین نمرات آگاهی کل دندانپزشکان 69/1±16/7 از 12 نمره بود. میانگین تعداد داروهای اورژانسی دندان پزشکان 88/1±58/4 و میانگین تعداد وسایل اورژانسی 61/1±85/2 از محدوده 8-0 محاسبه شد. ارتباط آگاهی دندانپزشکان با سن(004/0=p 31/0-=r) و سال فارغ التحصیلی (004/0=p 3/0=r) معنی دار شد. اختلاف معنی دار آماری بین میانگین آگاهی دندانپزشکان به تفکیک جنس(11/0=p) و شرکت در کارگاه آموزشی(58/0=p) مشاهده نشد.

    نتیجه گیری

    میزان آگاهی دندانپزشکان در زمینه فوریت های پزشکی کافی نمی باشد، پیشنهاد می شود جهت آموزش بهتر و موثرتر دندانپزشکان در طی دوره تحصیل توجه ویژه ای به این مبحث شود و مداخلاتی به منظور به روزرسانی و ارتقاء آگاهی آنان از طریق برگزاری کارگاه های آموزشی و برنامه های آموزش مداوم صورت گیرد. همچنین دارو و تجهیزات در دسترس دندانپزشکان کافی نمی باشد، بنابراین اداره صحیح اورژانس های پزشکی توسط دندانپزشکان مشکل ساز می باشد.

    کلیدواژگان: دندانپزشکان، آگاهی، فوریت های پزشکی
  • صنم میربیگی، فاطمه عزالدینی، بهرام ضیغمی، نوش آفرین ضیغمی* صفحات 185-194
    مقدمه

    این مطالعه با هدف تعیین نوع و نحوه توزیع سلول های هوایی برجستگی مفصلی استخوان گیجگاهی در بیماران مراجعه کننده به دانشکده دندانپزشکی یزد انجام شده است.

    روش بررسی

    در این مطالعه 3098 کلیشه رادیوگرافی پانورامیک، جهت ارزیابی شیوع و نمای رادیوگرافی هوایی شدن سلول های برجستگی مفصلی استخوان گیجگاهی مورد بررسی قرار گرفت. سپس داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 5/11 و آزمون های آماری exact test fisher و chi-square مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.

    نتایج

    شیوع هوایی شدن سلول های برجستگی مفصلی استخوان گیجگاهی 1/2% بود. شیوع این واریاسیون در حالت های یک طرفه و دو طرفه دارای ارتباط معنی دار بود(049/0p=). نتایج حاصله نشان داد در 41 نفر از 1735 زن (4/2%) و 23 نفر از 1363 مرد (7/1%) هوایی شدن سلول های برجستگی مفصلی استخوان گیجگاهی دیده شد. این تفاوت آماری در توزیع جنسی، معنی دار نبود(117/0=Exact probability one side). بیشترین شیوع مربوط به گروه های سنی بالاتر از 50 سال(4/2%) و کمترین شیوع مربوط به گروه های سنی 49-40 سال بود (7/1%). نسبت وقوع تک حفره به چند حفره 25/1 برابر بود.

    نتیجه گیری

    حضور سلول های هوایی می تواند یک کنترااندیکاسیون جراحی eminoplasty و eminectomy جهت درمان جابجایی مزمن و عودکننده فک تحتانی در طی عمل جراحی باشد، از این لحاظ، بایستی دقت عمل لازم را در حین استفاده از فرز جهت جلوگیری از حوادث ناخواسته ای همچون سوراخ شدگی ناگهانی به عمل آورد.

    کلیدواژگان: هوایی شدن سلول ها، برجستگی مفصلی، استخوان گیجگاهی
  • بررسی شیوع محدودیت باز شدن دهان بعد از جراحی مولر سوم فک پایین در بیماران مراجعه کننده به بخش جراحی دانشکده دندانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد در نیمسال تحصیلی 92-91
    افشین یادگاری، علیرضا نواب اعظم، امین دیبایی* صفحات 195-205
    مقدمه

    جراحی دندان مولر سوم نهفته واکنش های التهابی را به دنبال دارد که باعث درد و تورم و تریسموس می شود. مطالعه حاضر با هدف، تعیین محدودیت باز شدن دهان بعد از جراحی مولر سوم فک پایین در بیماران مراجعه کننده به بخش جراحی دانشکده دندانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد در نیمسال تحصیلی 92-91 انجام شد.

    روش بررسی

    در این مطالعه توصیفی مقطعی، 63 بیمار با نهفتگی دندان مولر سوم در فک پایین مورد بررسی قرار گرفتند. عوامل قبل و حین عمل با توجه به معاینه بالینی در چک لیست ثبت گردید. بیشترین میزان باز شدگی دهان بر اساس فاصله بین دندان های قدامی (Maxillary وMandibular) قبل و بعد از جراحی در بازه های زمانی 1، 3 و 7 روز، با استفاده از کولیس ورنیر اندازه گیری شد. داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS نسخه 17 و آزمون آماریT-test و ضریب همبستگی پیرسون مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    نتایج

    در مطالعه حاضر 63 نفر، شامل 22 مرد (9/34%) و 41 زن (1/65%) با دامنه سنی30-18 سال شرکت داشتند. حداکثر باز شدن دهان در روز هفتم پس از جراحی، در مردان گروه سنی 22-18 سال، در دندان های با موقعیت دیستوانگولار، مدت زمان جراحی بیشتر از 30 دقیقه و طول درمان بیشتر از 12 روز، به طور معنی داری بیشتر از روز سوم بود (0001/0>p).

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج مطالعه حاضر، میزان باز شدن دهان در روزهای اول، سوم و هفتم با سن، جنس، موقعیت دندان، مدت زمان عمل جراحی و طول دوره درمان رابطه معنی داری داشتند.

    کلیدواژگان: مولر سوم، دندان نهفته، محدودیت باز شدن دهان
|
  • L Maleki, F Noroozi, A Tavakoli, H Tabatabaei*, T Nosratzehi Pages 128-136
    Introduction

    In recent years, the elderly people proportion in our community has increased due to the better public health accessibility and longer life expectancy. Oral health status of the elderly has a profound impact on their quality of life and social relationships. The aim of this study is to assess the frequency of dry mouth and burning mouth without any clinical signs between elders over the age of 65 in nursing homes in yazd province.

    Methods

    This descriptive cross-sectional study was conducted on 225 institutionalized elderly from Sep 2012 to Aug 2012 in Yazd province. Dry mouth and burning mouth incidence were examined via applying a questionnaire and clinical procedures. Systemic disease background and history of medications usage were derived from the participant’s hospital records. Statistical analyses were performed using SPSS (versions 17) applying chi-square statistical test to compare variables and the significance level was set at 5% (p<0.05).

    Results

    Eventually 225 elderly were selected, among which 9 cases were excluded due to lack of owning consistent criteria of the study. 61.1% (132) participants were females and 38.9% were males, whose age range and average were 77±3 and 65-91, respectively. In this study, a significant relation was observed between the frequency of dry mouth and the gender (p=0.02), though no statistically significant relation was observed between burning mouth incidence and the gender (p=0.16).

    Conclusions

    Based on the study findings, it seems that dry mouth and burning mouth involve prevalent disturbing problems within the elderly. However, other studies are necessitated to achieve more accurate results.

    Keywords: Burning mouth, Dry mouth, Elderly, Systemic disease, Systemic medications
  • Mohammad Danesh Ardakani*, SH Tabatabaei, Mohammad Kazemi Pages 137-144
    Introduction

    Impacted tooth may be associated with various complications, among which cysts and tumors of jaw can be mentioned. As a matter of fact, neoplastic or cystic changes can occur in surrounding tissues of impacted tooth. Therefore, the present study was accomplished aiming to determine the relative frequency of pathologic lesions associated with impacted teeth in pathology reports of Yazd dental school in 2000-2011.

    Methods

    In this descriptive cross-sectional study, 1121 samples available in the archive of Pathology department of Yazd dental school were examined by census method. The samples were related to the patients recorded within recent 10 years (1380-90) who had impacted teeth accompanied with cystic and tumoral lesions. Moreover, the study data were analyzed by SPSS (ver.16) applying Fisher's exact test.

    Results

    In this study, among 50 lesions related to impacted teeth, 38 cases (75%) were cysts and 12 cases (25%) were tumors. The most common lesions observed, were Dentigerous Cyst in the first place (64%) and then Odontogenic Kerato Cyst (48%) in the second place. The occurrence of these lesions within males (68%) was reported higher than that of females(32%) and it was mostly observed in the age group of 20-46 (60%). Furthermore, the most common location of engagement was posterior mandible (70%).

    Conclusion

    The results of the current study revealed a significant association of pathologic lesions with impacted teeth in the studied population. Therefore, surgery treatment for impacted teeth with follow up and evaluation of the surrounding tissues seem to be necessitated.

    Keywords: Impacted teeth, Odontogenic cysts, Odontogenic tumors
  • A Haerian, MH Lotfi Kamran *, L Ghatreh Samani Pages 145-152
    Introduction

    Increasing of age in adults is normally accompanied by some levels of decreasing in life quality, however, we cannot ignore the effect of other variables like tooth loss. Therefore, the present study was conducted aiming at determining the life quality in patients with denture, who referred to the prosthesis department of Yazd dental school in 2012.

    Methods

    In this descriptive- analytical study, 117 patients who referred to the prosthesis department of Yazd dental school were chosen by the simple random sampling. The required data were collected by using a valid and reliable questionnaire. The data were analyzed by SPSS (ver.17) applying ANOVA, T-test and Pearson's correlation coefficient.

    Results

    In the present study, 117 patients, aged 31-74, participated among which, 44 (37.6%) were males and 73 (62.3%) were females. The range of using denture was 1 to 5 years. The average score of life quality in all aspects revealed a statistical significance in regard with age and duration of using denture (P.value< 0.05). According to the results of Pearson test, all the aspects of life quality had a positive and significant relationship with each other.

    Conclusion

    The study results revealed that the people who used denture less than the others had a higher score of life quality. Moreover, it was demonstrated that life quality decreases with increasing patients’ age.

    Keywords: Denture, Elderly, Quality of Life
  • F Mokhtari, A Danesh Kazemi, SE Anvar Abnavi* Pages 153-166
    Introduction

    The irrigators utilized during root canal preparation can change the surface structure of dentin, which this effect has been reported differently in different studies. Therefore, the irrigators can interfere with bond strength or resin composite attachment to dentin and as a result, some problems may arise. The aim of this study was to evaluate the effect of root canal irrigator on the microtensile bond strength of self-etch adhesive system and composite.

    Methods

    In this laboratory trial, sound extracted human third Molars were utilized. After providing access cavity, the teeth were divided randomly to 6 groups based on type of root canal irrigators (Normal saline,Naocl5.25%,CHX2%) and time interval(5,30 min). The teeth were restored with clearfil SE bond adhesive resin system and Z250 composite in 1.5 mm thickness layers. Three Bucco-Lingualy sections in 1mm thickness were made for each tooth. The specimens were submitted to the micro tensile test in Micro Testing Machine at a crosshead speed of 0.5 mm/min in order for the fracture to be caused. The study data were analyzed utilizing SPSS18 software via Kruskal-wallis, Man-witney, ANOVA tests.

    Results

    The results of the present study proposed that the type of root canal irrigator in different time interval did not show any significant effect on microtensile bond strength of adhesive system(Ptime=0.729,Pmaterial=0.153). Moreover, the obtained results demonstrated maximum and minimum microtensile bond strength for normal saline(44.13 N) and Naocl5.25% (31.29 N) respectively.

    Conclusions

    The study findings indicated that the type of root canal irrigator as well as different time intervals did not show any significant effect on microtensile bond strength of adhesive system.

    Keywords: Composite, Microtensile bond strength, Root canal irrigator, Self-etch adhesive system
  • AR Navab-Azam, A Haerian, R Pestekani, H Abedini* Pages 167-175
    Introduction

    It is possible to spread pathogens while working with ultra-sonic device through aerosol's dispersion so, it is necessary for dentists to have knowledge about infection control and the way of using it . this study was accomplished with the aim of evaluation of level of student's awareness of Yazd dental school about contamination during working with ultra-sonic device in the year 2012-2013

    Methods

    In this descriptive-sectional study, 80 students of Yazd dental school, which had passed periodontics, were included by census method. In order to evaluate the level of students’ knowledge about the possibility of infection's spread by working with ultra-sonic device and the way of controlling it, a questionnaire was used which consisted of 12 questions and its validity and reliability was confirmed. The data were analyzed by SPSS ver.17 and T-test.

    Results

    From 80 students 43 were female (53.75%) and 37 were male (46.25%). The most correct answer was related to the sentence "mandatory of disinfecting the room which scaling has been done in". the average students score about the possibility of infection spread during working with ultra-sonic device and the way of controlling it was 6.76±0.620 that was evaluated in a moderate level. There was not a significant difference in the level of knowledge (P.value=0.062), however, female students awareness was more than male students.

    Conclusion

    According to the moderate level of students’ knowledge about infection control during working with ultra-sonic device, it is recommended to provide more education in this field.

    Keywords: Infection Control, Knowledge, Ultra-Sonic, Dentistry Students
  • MA Morowati Sharifabad, AM Aghelinejad, AA Mosaffa* Pages 176-184
    Introduction

    Occurring medical emergencies in dental clinic is rather prevalent and thus, a dentist must be well prepared to recognize and deal appropriately with such situations. Therefore, this study aimed to evaluate the level of Yazd general dentist’s knowledge in regard with medical emergencies in 2013.

    Methods

    This descriptive cross-sectional study was accomplished on 85 general dentists of Yazd via simple random sampling. The study data was gleaned by a valid and reliable questionnaire consisting of demographic features plus 12 knowledge questions (score 10-12: perfect, 7-9: good, 4-6: moderate, below 4: weak). The gathered data was analyzed by SPSS software (ver.18) applying Pearson’s correlation test and T-test.

    Results

    The average knowledge score of dentists was 7.16 ± 1.69 out of 12, the average number of emergency drugs was 4.58 ± 1.88, and the average number of emergency appliances was 2.85 ± 1.61 calculated within range of 0-8. The relationship between the dentists’ knowledge, age (p=.004 , r=0.31) and academic year (p=0.004, r=0.3) was proved to be significant, though no significant statistical difference was observed between dentists’ knowledge and gender (p=0.11) as well as participating in educational workshop (p=0.58).

    Conclusion

    It seems that dentists’ knowledge level in regard with medical emergencies is not favorable. Hence, it is recommended to pay a special attention to this issue within their academic period for a better and more effective education. Moreover, interventions are necessitated to be accomplished through holding educational workshops and constant training programs in order to upgrade and update their knowledge. It is worth mentioning that medical drugs and equipments seem to be insufficient for dentists. Therefore, it makes it difficult for dentists to manage medical emergencies.

    Keywords: Dentists, Knowledge, Medical emergencies
  • S Mirbeigi, F Ezoddini, B Zeighami, N Zeighami* Pages 185-194
    Introduction

    This study was conducted to determine the prevalence and variations of pneumatized articular eminence in patients referring to Yazd Dental school.

    Methods

    A total of 3098 panoramic radiographs were retrospectively investigated for the prevalence and radiographic features of PAT. Chi-square and Fisher exact tests were utilized via applying SPSS software to analyze the research data .

    Results

    Generally, PAT was found in 64 (2/1 %) patients. In other words, bilateral PAT was found within 24 patient (37 %), whereas unilateral PAT was found in 40 patient (63%) and thus, there was a statistically significant difference between bilateral and unilateral PAT (p=0.049). PAT occurred in 41 cases out of 1735 females (2/4%) and 23 cases out of 1363 males (1/7%), though no statistically significant differences were seen in regard with participants’ gender(Exact probability one side=0.117). Moreover, PAT was observed more in the age group above 50 years old (2/4 %) and less in ages between 40-49 years old. The ratio of unilocular pattern to multilocular pattern was 1/25.

    Conclusion

    The presence of PAT can be a contraindication for performing eminoplasty and eminectomy in order to treat recurrent chronic mandibular dislocation during the operation. Therefore, care must be taken while using burs in order to avoid such unwanted accidents as sudden penetration.

    Keywords: Articular eminence, Articular tubercle, Pneumatization, Temporal bone
  • Investigating the Prevalence of Maximum Mouth Opening Limitation after Mandibular Third Molar Surgery in Patients Referring to the Surgery Department of Dental School, Yazd University of Medical Sciences in Second Semester of 2012-2013
    A Yadegari, AR Navabazam, A Dibaei* Pages 195-205
    Introduction

    Impacted third molar surgery is followed by inflammatory reactions which can cause pain, swelling and trismus. Therefore, the present study was accomplished aiming to determine mouth opening limitation after mandibular third molar surgery in patients referring to the oro-facial surgery department of Yazd dental college within the academic year of 2012-2013 .

    Methods

    In this descriptive cross-sectional study, 63 patients participated who were suffering from impaction of mandibular third molar. The pre and mid operation factors were logged in a checklist. Maximum mouth opening, according to the space between anterior maxillary and mandibular teeth, was measured before and during the operation in time ranges of 1, 3 and 7 days with Vernir caliper. The study data were analyzed via SPSS software (ver.17) applying T-test.

    Results

    In the present study, 63 patients participated who were 22 males (34.92%) and 41 females (65.08%) aged 18-30 years. Maximum mouth opening was significantly more on the seventh day than the third day in regard with lower age group(18-22), males, teeth with distoangular position, operation duration more than 30 minutes and duration of healing more than 12 days. (P< 0.001)

    Conclusion

    According to the results of the current study, mouth opening limitation on the first, third and seventh day of operation revealed a significant relationship in regard with sex, tooth location, surgery duration and healing period.

    Keywords: Impacted tooth, Mouth opening limitation, Third molar