فهرست مطالب

رهیافتی نو در مدیریت آموزشی - سال دوازدهم شماره 1 (پیاپی 47، فروردین و اردیبهشت 1400)

نشریه رهیافتی نو در مدیریت آموزشی
سال دوازدهم شماره 1 (پیاپی 47، فروردین و اردیبهشت 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/07/18
  • تعداد عناوین: 12
|
  • حاجیه رجبی فرجاد، نیلوفر میرسپاسی*، کمال نادری مهربانی صفحات 1-14
    مقدمه و هدف
    نوآوری سازمانی به عنوان یک ابزار مهم برای سازمان ها برای رقابت در محیط رقابتی شناخته شده است. و سازمان ها در تمام جنبه های کسب و کار تلاش می کنند جهت توسعه نوآوری سازمانی، فرآیندهای مدیریت دانش و بهره وری منابع انسانی را به عنوان دارایی های ارزشمند و استراتژیک مورد توجه قرار دهند. هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر فرآیندهای مدیریت دانش بر نوآوری سازمانی با نقش میانجی بهره وری منابع انسانی بوده است. روش شناسی: این پژوهش از نظر هدف کاربردی و از نظر روش توصیفی- پیمایشی بوده است. جامعه آماری کارکنان شرکت سرمایه گذاری تدبیر و شرکت های زیرمجموعه به تعداد 270 نفر بوده است که از طریق فرمول کوکران 158 نفر نمونه به روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شده اند. ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه استاندارد فرآیند های مدیریت دانش، نوآوری سازمانی و بهره وری منابع انسانی از شجیتا و همکاران (Shujahata et al, 2019) استفاده شده است که روایی آن از طریق محتوایی و پایایی آن از طریق آلفای کرونباخ به ترتیب 785/0، 768/0 و 805/0 مورد تایید قرار گرفته است.
    یافته ها
    داده های به دست آمده با استفاده از مدل سازی معادلات ساختاری نرم افزار اسمارت پی. ال اس مورد تحلیل قرار گرفت .
    نتیجه گیری
    نتایج پژوهش نشان داد که فرآیندهای مدیریت دانش بر نوآوری سازمانی و بهره وری منابع انسانی تاثیر مثبت و معنادار دارد، همچنین نقش میانجی بهره وری منابع انسانی بین فرآیندهای مدیریت دانش و نوآوری سازمانی تایید شد.
    کلیدواژگان: مدیریت دانش، نوآوری سازمانی، بهره وری منابع انسانی
  • محمود شرفی*، سیروس محمودی، بهمن حسین بر صفحات 15-27
    مقدمه و هدف
    کسب آگاهی زیست محیطی نخستین گام در راه پایداری است و اساسا شرط بقای آینده بشریت آگاهی زیست محیطی،  توانایی فهم اصول شناخت محیط زیست و زندگی کردن بر پایه آن هاست هدف پژوهش حاضر بررسی اثربخشی روش آموزش اکتشافی مدرسه طبیعت بر دانش، نگرش، رفتار زیست محیطی دانش آموزان مقطع ابتدایی بود  روش شناسی: از لحاظ روش اجرا، جزء پژوهش های نیمه تجربی (آزمایشی) است. طرح پژوهش نیز، پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل است. جامعه آماری پژوهش شامل همه دانش آموزان دوره ابتدایی مدرسه طبیعت در سال تحصیلی 97-96 به تعداد 185نفر بود که از این تعداد یک نمونه 50 نفری از دانش آموزان پایه چهارم به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شد و به روش جایگزینی تصادفی در دو گروه آزمایش (25) نفر و کنترل (25) قرار گرفتند. گروه آزمایش طی 10 جلسه 60 دقیقه ای تحت آموزش اکتشافی مدرسه طبیعت قرار گرفت.ا بزار گردآوری داده ها شامل ، پرسشنامه نگرش زیست محیطی دانلاپ و جانسون (2001) ، پرسشنامه رفتار زیست محیطی کایرز (2003) و پرسشنامه دانش زیست محیطی محقق ساخته که پایایی آنها به روش آلفای کرونباخ به ترتیب 85/0؛ 65/0 و 79/0 محاسبه گردید. روایی این ابزارها مورد تایید صاحبنظران و استادان گروه آموزش محیط زیست قرار گرفت.  داده های پژوهش با استفاده از تحلیل کواریانس مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.  یافته ها و
    نتیجه گیری
    نتایج نشان داد که آموزش اکتشافی مدرسه طبیعت در مقایسه با آموزش سنتی، بر دانش، نگرش و رفتار زیست محیطی دانش آموزان مقطع ابتدایی تاثیر مثبت دارد. با توجه به میزان تاثیر آموزش اکتشافی بر دانش زیست محیطی (37/0)؛ نگرش زیست محیطی (44/0) و رفتار زیست محیطی (74/0) در مقایسه با آموزش سنتی، مشخص شد که آموزش آکتشافی بیشترین تاثیر را بر رفتار زیست محیطی داشته است. پس از رفتار زیست محیطی، نگرش زیست محیطی قرار دارد و در نهایت، کمترین تاثیر آموزش اکتشافی بر دانش زیست محیطی بوده است. در نتیجه بهره گیری از محیط زیست می تواند به عنوان یکی از رویکردها و مولفه های موفقیت در امر آموزش و تدریس محتوای دروس مختلف در نظر گرفته شود،
    کلیدواژگان: آموزش اکتشافی، مدرسه طبیعت، دانش زیست محیطی، نگرش زیست محیطی، رفتار زیست محیطی
  • مهرداد علی پناه، ابراهیم پور حسینی*، حسین مهرداد صفحات 28-40
    مقدمه و هدف
    تحقیق حاضر با هدف طراحی مدل اثربخشی مدیران دوره دوم متوسطه آموزش و پرورش استان لرستان است.. روش شناسی: روش تحقیق پیمایشی از نوع اکتشافی- تاییدی بود. جامعه آماری شامل11 نفر از خبرگان و کارشناسان رشته ی علوم تربیتی و رشته ی مدیریت آموزشی و همه مدیران مدارس دوره دوم متوسطه آموزش و پرورش استان لرستان به تعداد 411 نفر (211 مرد و 200 زن) بود. برای تعیین حجم نمونه، با استفاده از آزمون کوکران، تعداد 199 نفر (102 مرد و 97 زن) به عنوان نمونه آماری تعیین و با روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای انتخاب شدند.  تجزیه و تحلیل داده ها به کمک دو نرم افزار SPSS و LISREL صورت پذیرفت. روایی ابزار داده ها به تایید خبرگان و کارشناسان رسید و پایایی آن نیز با آزمون آلفای کرونباخ 96/0 بود. نرمال بودن جامعه آماری به وسیله ی آزمون چولگی سنجیده شد و برای تجزیه و تحلیل داده ها تحلیل عاملی و معادلات ساختاری (تحلیل مسیر) استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که مدل طراحی شده بر اساس 5 مولفه (مهارت های کاربردی، مهارت های مدیریت و رهبری، توانایی هوشی و فکری، توانایی های شخصیتی و مهارت های ارتباطی) دارای برازش مناسب در بین مدیران مدارس دوره دوم متوسطه آموزش و پرورش استان لرستان است..
    نتیجه گیری
    از مدل طراحی شده می توان برای ارتقای اثربخشی مدیران و مدارس متوسطه استفاده کرد.
    کلیدواژگان: مهارت های مدیریتی، توانایی هوشی و فکری، توانایی های شخصیتی، مدل اثربخشی
  • سید رضا نزاریان، نادر قلی قورچیان*، مهدی باقری، کلثوم نامی صفحات 41-53
    مقدمه و هدف
    امروزه در سازمان های دولتی و غیر دولتی، همواره این مفهوم پربازتاب است که صرفا توانایی و استعدادهای فردی برای نیل به اهداف کافی نیست، بلکه یک اصل مهم آن است که افراد بتوانند با یکدیگر و در قالب تیم های گوناگون کاری فعالیت کنند. هم چنین یافتن راه حل های خلاق و جدید برای مسایل پیچیده، هر روز دشوارتر می شود ، بنابراین هدف پژوهش حاضر ارایه مدلی برای نهادینه کردن و بررسی وضع فعلی کار تیمی در اداره کل بهزیستی استان فارس بود. روش شناسی: روش تحقیق ترکیبی بود. جامعه آماری در بخش کیفی شامل خبرگان سازمان بهزیستی در رابطه با کار تیمی و خبرگان علمی استادان مرتبط در حوزه کار تیمی و افراد صاحب نظر و  جامعه آماری در بخش کمی همه مدیران رده های بالا و میانی و کارکنان اداره کل بهزیستی استان فارس به تعداد 207 نفر بود. روش نمونه گیری بخش کیفی نمونه گیری هدفمند بود، خبرگان علمی و خبرگان حرفه ای تعدادی با قضاوت محقق، به عنوان نمونه انتخاب شدند و با آنها مصاحبه عمیق انجام شد. برای به دست آوردن حجم نمونه بخش کمی از فرمول کوکران استفاده شد. از کل افراد جامعه تعداد 135 نفر به عنوان حجم نمونه تعیین شدند که به صورت تصادفی طبقه ای سهم  هر معاونت مشخص و سرانجام به روش تصادفی ساده انتخاب شدند. برای تحلیل کیفی از روش تجزیه و تحلیل موضوعی و تحلیل محتوا استفاده شد، تحلیل داده ها و آزمون فرضیات مرتبط با اجزاء مدل و آزمون کل مدل تحقیق به ترتیب با استفاده از روش داده بنیاد و آزمون T تک نمونه ای انجام شد.یافته ها یافته های پژوهش بر اساس مدل  پژوهش مشتمل بر پنج بعد و 37  مولفه نشان داد،
    نتیجه گیری
    نهادینه کردن کار تیمی در اداره کل بهزیستی استان فارس در همه ابعاد و مولفه های مدل (شامل شرایط علی، شرایط زمینه ای، شرایط مداخله گر، راهبردها و پیامدها) پایین تر از حد متوسط بود.
    کلیدواژگان: نهادینه کردن، کار تیمی، بهزیستی
  • بهنام قیصری، مجتبی معظمی*، عبدالرضا سبحانی صفحات 54-68
    مقدمه و هدف
    هدف از اجرای این پژوهش شناسایی ابعاد و مولفه ها و عوامل بهسازی منابع انسانی با رویکرد رهبری تحول گرا درسازمان آموزش و پرورش استان تهران بود. روش شناسی: روش پژوهش کیفی بود. جامعه آماری این پژوهش را خبرگان و متخصصان حوزه منابع انسانی تشکیل دادند و با توجه به نظر اشتراوس و کوربین(25-10)، پس از مصاحبه با نفر شانزدهم اشباع نظری صورت گرفت. جمع آوری داده ها با استفاده از نظریه داده بنیاد و  پس از انجام مصاحبه نیمه ساختار با خبرگان، از طریق کدگذاری های باز شناسایی شده و کدگذاری محوری و انتخابی و با استفاده از تکنیک آنتروپی شانون صورت گرفت. تجزیه و تحلیل داده ها به کمک نرم افزار MAXQDA صورت پذیرفت.
    یافته ها
    در نهایت در 2 بعد فردی و سازمانی 11 مولفه (به شرح زیر) و 28 شاخص شناسایی شدند: فرهنگ تعهدآفرینی(0403/)، عدالت محوری(0436/)، رهبری اخلاقی تحول گرا(0451/)، مسوولیت پذیری(0432/)، نگرش فردی(0413/) ، ارتباطات فردی(0472/) ، سازگاری شغلی(0521/) ،یادگیری حرفه ای (0419/) ، ارزیابی عملکرد(0462/) ، سیاست های حمایتی(0461/) ، جو اخلاقی (0438/) .
    نتیجه گیری
    نتایج نشان داد که دو بعد فردی و سازمانی و 11 مولفه ذکر شده ،عواملی هستند که می توانند در بهسازی منابع انسانی سازمان آموزش و پرورش تهران موثر باشند.
    کلیدواژگان: رهبری تحول گرا، یادگیری سازمانی، عملکرد سازمانی، بهسازی منابع انسانی
  • کاترین میرجوانی زنگنه*، نادر سلیمانی، حمید شفیع زاده صفحات 69-88
    این پژوهش با هدف ارایه الگوی دانشگاه کارآفرین با تاکید بر دانشگاه آزاد اسلامی و با رویکرد کیفی و با استفاده از روش نظریه داده بنیاد(طرح نظام مند) انجام شد. مشارکت کنندگان در این پژوهش بر اساس قاعده و اصل اشباع نظری شامل20 نفر از افراد صاحب نظر و خبرگان در حوزه دانشگاه کارآفرین بودند که با روش نمونه گیری هدفمند و نظری انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها مصاحبه نیمه ساختمند می باشد. داده ها با استفاده ازنرم افزار MAXQDA ، در سه مرحله کدگذاری باز، محوری و انتخابی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. اعتبار داده ها با استفاده از روش تایید پذیری توسط مشارکت کنندگان صورت پذیرفت. بر اساس یافته های پژوهش، ابعاد و عوامل موثر بر دانشگاه آزاد اسلامی کارآفرین در 6 طبقه شامل پدیده محوری، دانشگاه کارآفرین با زیرمولفه های نظام آموزشی، نظام پژوهشی، خلاقیت و نوآوری و منابع درآمدی ، بعد شرایط علی با زیر مولفه های رهبری ومدیریت دانشگاهی، بین المللی شدن و فرهنگ سازمانی، بعد شرایط زمینه ای با زیرمولفه های چارچوب های قانونی، ارتباط با صنعت، تعامل با محیط پیرامونی و مسایل اقتصادی، بعد عوامل مداخله گر با زیرمولفه های سیستم پاداش و موقعیت و جایگاه دانشگاه، بعد راهبردها با زیرمولفه های مدیریت منابع انسانی، زیرساخت های نوآوری و تامین مالی و بعد پیامدها و نتایج با زیرمولفه های پویایی و سازگاری با محیط، بهبود عملکرد، سرمایه انسانی و توسعه اجتماعی و اقتصادی شناسایی گردید.
    کلیدواژگان: کارآفرینی، دانشگاه کارآفرین، الگو، دانشگاه آزاد اسلامی
  • احمد زندوانیان*، داوود زارع، محسن شاکری صفحات 89-103
    مقدمه و هدف
    پژوهش حاضر با هدف مطالعه رابطه اعتماد جمعی و کارآمدی جمعی با اثربخشی مدرسه از دیدگاه معلمان ابتدایی شهر یزد در سال تحصیلی 98-1397 انجام گرفت. روش شناسی: روش پژوهش از نوع توصیفی - همبستگی و از لحاظ هدف کاربردی است. گرچه با توجه به حجم جامعه (1759N=)، حجم نمونه 317 نفری مطابق با جدول مورگان و کرجسی (1970) کفایت می کند اما محققان برای کاهش میزان خطا و با توجه به احتمال عدم عودت برخی از پرسشنامه ها توسط معلمان، اقدام به توزیع 450 پرسشنامه کردند که 375 مورد از پرسشنامه های بازگشتی کامل بوده و در تحلیل ها استفاده شد. ابزارهای گردآوری داده های پژوهش، پرسشنامه مختلط اعتماد هوی و موران (2003)، پرسشنامه کارآمدی جمعی معلمان (CTEQ) گادارد (2001) و پرسشنامه استاندارد اثربخشی مدرسه سرجیوانی و همکاران (1992) بودند که روایی و پایایی آن ها مورد تایید قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج مطالعه نشان داد بین اعتماد جمعی معلمان ابتدایی و اثربخشی مدرسه با ضریب همبستگی 739/0 رابطه مثبت و معنادار وجود دارد. بین کارآمدی جمعی معلمان ابتدایی و اثربخشی مدرسه با ضریب همبستگی 675/0رابطه مثبت و معنادار وجود دارد. 62 درصد واریانس اثربخشی مدرسه توسط متغیرهای اعتماد جمعی و کارآمدی جمعی معلمان پیش بینی می شود. نتیجه آزمون t نشان داد که میانگین متغیرهای اعتماد جمعی، کارآمدی جمعی و اثربخشی مدرسه به طور معناداری در معلمان زن بیشتر از معلمان مرد است.
    نتیجه گیری
    فراهم کردن فرصت مشارکت گسترده معلمان در تصمیم سازی های مربوط به مسایل مدرسه به افزایش اعتماد جمعی و کارآمدی جمعی معلمان و در نهایت اثربخشی بیشتر مدارس می انجامد.
    کلیدواژگان: اعتماد جمعی، کارآمدی جمعی، اثربخشی مدرسه، معلمان ابتدایی
  • فرشید کریمی حصاری*، علیرضا روستا، سعید مرادی صفحات 104-116

    پژوهش حاضر با هدف تبیین شرایط توسعه قصد کارآفرینی اجتماعی (ک.ا) دانشجویان رشته های مختلف گردشگری انجام شده است. در این راستا، برای گردآوری داده ها از مصاحبه های نیمه ساختارمند انفرادی با دو گروه اساتید دانشگاهی و دست اندرکاران کارآفرینی (در مجموع 24 نفر) و برای تحلیل داده ها از روش کیفی نظریه زمینه ای استفاده شد. سازگار با روش پیشنهادی چارمز (Charmaz, 2006)، از نسخه نظریه زمینه ای ساخت گرایی با دو مرحله کدگذاری اولیه و کانون و همچنین، از چارچوب اشتروس و کوربین (Strauss and Corbin, 1998)، شامل شرایط علی، شرایط زمینه ای، پدیده اصلی، شرایط مداخله گر، راهبردها و پیامدها استفاده و در نهایت، یک مدل پارادایمی جدید ارایه شد. بر اساس این مدل، آموزش علمی و عملی، خود-کارامدی، همدلی فرهنگی، نگرش به کارآفرینی اجتماعی، مطلوبیت و امکان پذیری ادراک شده از مهم ترین شرایط علی توسعه قصد کارآفرینی اجتماعی در میان دانشجویان رشته های مرتبط با گردشگری قلمداد می شود. اگرچه مدل-های مختلفی در حوزه قصد کارآفرینی وجود دارد اما متغیرهای مدل پارادایمی این پژوهش، متغیرهای کلیدی آنها را پوشش می دهد و در واقع، این پژوهش، یک مدل جامع در حوزه قصد کارآفرینی اجتماعی ارایه کرده است.

    کلیدواژگان: قصد کارآفرینی اجتماعی، دانشجویان، صنعت گردشگری، نظریه زمینه ای
  • زیبا زمانی فرد، مهری دارایی*، سعید فرحبخش صفحات 117-131

    پژوهش حاضر با هدف شناسایی و اعتباریابی مولفه های مدل مدیریت استعداد آموزگاران در سال تحصیلی 97-1396 انجام شد. این پژوهش از لحاظ هدف ،کاربردی و از نظر ماهیت ،توصیفی-پیمایشی است. جامعه آماری در مرحله کیفی شامل 15نفر خبرگان که به روش نمونه گیری هدفمند جهت انجام مصاحبه نیمه ساختارمند انتخاب گردیدند . ابزار پژوهش دراین مرحله پرسشنامه ی 104گویه ای طراحی شده بر مبنای طیف هفت درجه ای لیکرت(بر اساس شاخصهای مستخرج از ادبیات و پیشینه و متن مصاحبه های انجام شده) بود. در پایان هر راند داده ها با استفاده از شاخص میانگین رتبه ای و ضریب توافق کندال تحلیل شدند. در راند سوم مقدار به دست آمده برای آماره کندال(507/0) حاکی از اتفاق نظر قابل قبول بین پاسخگویان بود . نتایج تحلیل داد ه ها در پایان مرحله کیفی نشان داد ،مولفه های مدل مدیریت استعداد آموزگاران شامل رشد و توسعه(بهسازی)، شناسایی،به-گزینی، جذب، برنامه ریزی استراتژیک و نگهداری می باشد .در بخش کمی جهت برازش مدل از بین 7644 آموزگار مشغول به خدمت در استان لرستان(جامعه اماری)،367 نفر با استفاده از فرمول کوکران به عنوان نمونه آماری تعیین و به روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای انتخاب شدند.ابزار تحقیق در این مرحله شامل پرسشنامه تدوین شده بر اساس 6 مولفه شناسایی شده و شاخصهای مربوط به هر مولفه بود.داده های بخش کمی (برازش مدل) با استفاده از مدل معادلات ساختاری و حداقل مربعات جزیی مورد تحلیل قرار گرفتند. نتایج نشان داد که براساس متوسط شاخص پایایی ترکیبی(93/0=CR) و متوسط ضرایب آلفای کرونباخ (91/0) که از 70/0 بیشتر می باشند و با توجه به اندازه متوسط واریانس استخراج شده (67/0=AVE) که از 5/0 بزرگتر است، مدل از پایایی همگرا برخوردار بوده و با توجه به این که (AVE< CR)، روایی همگرا نیز برقرار می باشد. با توجه به این که میانگین شاخص ضریب تعیین (1=R2)، از 67/0 بیشتر است و همچنین بر اساس شاخص Q2 که مقدار متوسط آن (67/0) از 35/0 بیشتر بود، چنین استنباط شد که مدل ساختاری از برازش مناسب برخوردار است

    کلیدواژگان: تکنیک دلفی، مدل، مدیریت استعداد، آموزگاران استان لرستان
  • روح الله اخوان دورباش*، منیژه ذکریایی، غلامحسین انتصار فومنی صفحات 132-150

    مهمترین سرمایه هر سازمانی، سرمایه های انسانی آن است، مدیریت استعداد نیز اصلی ترین بخش مدیریت سرمایه های انسانی می باشد. با مدیریت صحیح این سرمایه ها سازمان ها می توانند به اهداف خود برسند. پژوهش حاضر درصدد طراحی مدل مطلوب مولفه های مدیریت و توسعه استعداد در شرکت نفت بوده است. روش پژوهش کیفی و از نوع تحلیل مضمون می باشد. داده های پژوهش از طریق مصاحبه عمقی با 14 نفر از خبرگان شرکت نفت که با استفاده ازروش نمونه گیری نظری انتخاب شده بودند، گردآوری و به اشباع نظری رسیده است. برای تحلیل داده ها از تحلیل مضمون، از نوع شبکه مضامین استفاده شده است. به منظور اعتبار سنجی مضامین از دو روش ارزیابی اعتبار به شیوه ارتباطی و نیز گروه متمرکز و جهت پایایی سنجی از قابلیت تکرارپذیری و نیز قابلیت انتقال یا تعمیم پذیری استفاده شده است. نتایج پژوهش نشان داد که مدل مطلوب مولفه های مدیریت و توسعه استعدادها از 3 گام مقدماتی، اجرایی و تکمیلی براساس هشت مضمون سازمان یافته اصلی: استعداداندیشی، استعداد یابی، استعداد سنجی،استعداد پروری، استعداد گماری، استعداد سالاری، استعداد داری و استعداد سپاری تشکیل شده است.

    کلیدواژگان: استعداد، مدیریت استعداد، مولفه های مدیریت و توسعه استعداد
  • علی امیدپناه، شهناز نایب زاده*، حسن دهقان دهنوی، حسین اسلامی صفحات 151-167

    هدف از اجرای این پژوهش تحلیل محتوای مقالات مربوطه در زمینه تسهیم دانش بود. این پژوهش به شیوه تحلیل محتوای کیفی با بهره گیری از تکنیک پژوهش کیفی داده بنیاد انجام شده است. جامعه آماری پژوهش را مقالات مختلف علمی داخلی و خارجی از سال های 2000 میلادی و 1388 شمسی تاکنون در زمینه تسهیم دانش تشکیل می دادند. بدین منظور پس از تحلیل کسپ تعداد 61 مقاله که به صورت مستقیم موضوع تسهیم دانش را بررسی کرده بودند، وارد فرایند تحلیل شدند. بر مبنای تحلیل محتوای کیفی مقالات و با استفاده از نرم افزار مکس کیو دی ای، کدگذاری مقالات صورت پذیرفت. نهایتا با بررسی های انجام شده 355 کد در این مقالات در رابطه با تسهیم دانش وجود داشته است که منجر به شناسایی 13 متغیر اصلی و 39 مولفه گردیدکه هر یک از این مولفه ها نیز دارای شاخص هایی هستند. نتایج پژوهش نشان داد: مهم ترین عواملی که در مقالات تسهیم دانش به آن اشاره شده است شرایط سازمانی مبتنی بر بستر سازمان و هم چنین انگیزه های بیرونی و درونی افراد جهت تسهیم دانش می باشد.سرانجام بر اساس نظریه داده بنیاد، متغیرهای شناسایی شده در شش دسته کلی طبقه بندی و مدل نهایی ارایه گردید که تامین کننده جریان فی مابین مولفه ها برای تسهیم دانش در سازمان است.

    کلیدواژگان: تسهیم دانش، دانش سازمانی، تحلیل کیفی داده بنیاد
  • حسین درستکار مقدم*، فریبرز درتاج، نورعلی فرخی صفحات 168-185

    هدف پژوهش حاضر بررسی رابطه علی سبک های دلبستگی با فرسودگی تحصیلی دانشجویان با میانجیگری اشتیاق تحصیلی بود. روش پژوهش، توصیفی و از نوع طرح‎های همبستگی و روش مدل‎یابی معادلات ساختاری بود. جامعه آماری پژوهش، کلیه دانشجویان دختر و پسر مقطع کارشناسی مشغول به تحصیل در سال تحصیلی 96-1395 در دانشگاه آزاد اسلامی واحد قوچان بودند. تعداد افراد نمونه 403 نفر بودند که از طریق فرمول کوکران و به روش نمونه‎گیری خوشه‎ای از بین دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی واحد قوچان انتخاب شدند. ابزارهای مورد استفاده در پژوهش مقیاس ابعاد دلبستگی کولینز (1996)، مقیاس فرسودگی تحصیلی مسلش (2002)، و مقیاس اشتیاق تحصیلی فردریکز و بلومنفلد و پاریس(2004) بودند. به منظور تحلیل داده‎ها برای مدل پیشنهادی شاخص‎های برازش و ضرایب مسیر استخراج شدند. نتایج مدل اندازه گیری نشان داد که همه خرده ‎مقیاس‎های پژوهش دارای بارهای عاملی معناداری هستند. همچنین، شاخص‎های برازش مدل پس از ایجاد کوواریانس بین برخی نشانگرهای سبک های دلبستگی و فرسودگی تحصیلی در وضعیت مطلوبی قرار گرفتند. نتایج آزمون فرضیه‏ها نشان داد، از بین سه نوع سبک دلبستگی، سبک دلبستگی ایمن با میانجیگری اشتیاق تحصیلی با فرسودگی تحصیلی دارای همبستگی منفی و معنا‎داری می‏باشد. سبک دلبستگی اضطرابی با میانجیگری اشتیاق تحصیلی با فرسودگی تحصیلی رابطه معنا‏داری نداشت، و سبک دلبستگی اجتنابی با میانجیگری اشتیاق تحصیلی با فرسودگی تحصیلی دارای رابطه مثبت و معنا‏دار داشت. براساس یافته‎های پژوهش می‏توان گفت، سبک‎های دلبستگی ایمن و اجتنابی در تبیین و پیش‏بینی فرسودگی تحصیلی نقش دارند. این سبک‎های دلبستگی از یک سو تحت تاثیر اشتیاق تحصیلی قرار دارند و از سوی دیگر می‏توانند اثرات معناداری بر فرسودگی تحصیلی دانشجویان داشته باشند.

    کلیدواژگان: سبک‏های دلبستگی، فرسودگی تحصیلی، اشتیاق تحصیلی، مدل معادلات ساختاری
|
  • Hajieh Rajabi Farjad, Niloufar Mirsepasi *, Kamal Naderi Mehrbani Pages 1-14
    Background and Aim
    Organizational innovation is recognized as an important tool for organizations to compete in a competitive environment And Organizations in all business aspects are trying to consider the processes of knowledge management and human resource management as valuable and strategic assets for the development of organizational innovation. The purpose of this study is to investigate the effect of Knowledge management processes on organizational innovation with the mediator role of human resource productivity.
    Methodology
    This research has been applied in terms of purpose and in terms of descriptive-survey method. The statistical population included all the employees working in the Tadbir Investment Company and subsidiary companies, which added to 270 people. The sampling method was random sampling. Using Cochran’s formula 158 people were chosen as the sample size. To gather the data standard questionnaires The processes of knowledge management, organizational innovation and human resource productivity have been used by Shujahat et al. (2019), the validity of which has been confirmed through content and its reliability through Cronbach''s alpha, 0/785, 0/768 and 0/805 respectively.
    Results
    Structural equation modeling (SEM) was adopted for data analysis. The validation of the structural model was achieved using SmartPLS.
    Conclusions
    The results indicated that knowledge management processes have a positive and significant effect on organizational innovation and human resource productivity. Also the results provide evidence of the mediating effect of human resource productivity between Knowledge Management Processes and Organizational Innovation. Therefore, we must pay special attention to it in the organization.
    Keywords: Knowledge Management, Organizational Innovation, Human resources productivity
  • Mahmoud Sharafi *, Sirous Mahmoudi, Bahman Hosseinbar Pages 15-27
    Background and Objective
    Acquiring environmental awareness is the first step towards sustainability, and basically the condition for the future survival of humanity is environmental awareness, the ability to understand the principles of knowing the environment and living based on them.The purpose of this study was to investigate the effectiveness of the nature school's exploratory training method on environmental knowledge,environmental behavior and attitude ofelementary students at Kavikonj School of Natural Sciences in Mashhad. The validity of these instruments was approved by environmental education experts and professors.  
    Method
    The statistical population of the study consisted of all elementary school students in the academic year of 1396-97 in a number of 75 students. Of these, a sample of 50 students from the second baseline were selected by random sampling method was divided into two experimental and control groups. The experimental group was trained at the nature school during 10 sessions of 40 minutes. The data gathering tool included Ali and McAnneri's Achievement Questionnaire (2001), Don lop & Johnson Environmental Attitude Questionnaire (2001) and researcher-made Environmental Knowledge Questionnaire. The reliability of this Questionnaire was 0.85, 0.65 and 0.85, respectively. 0.79 was calculated. The validity of these tools was approved by environmental education experts and faculty.The findings were analyzed using descriptive statistics and covariance analysis. Discussion and
    Conclusion
    The results  showed that the nature school's exploratory education has a positive effect on the environmental knowledge, environmental behavior and attitude of elementary students. Finally, compared to traditional education, it was found that exploratory education had the most impact on environmental behavior. After environmental behavior, there is an environmental attitude and, finally, the least has been the effect of exploratory training on environmental knowledge. As a result, using the environment can be considered as one of the approaches and components of success in teaching and teaching the content of different courses.
    Keywords: Exploratory Training, nature schools, Environmental Knowledge, Environmental Attitudes, environmental behavior
  • Mehrdad Alipanah, Ebrahem Pourhosseni *, Hossein Mehrdad Pages 28-40
    The aim of this study was to design an effectiveness model for secondary school principals in Lorestan province. The research method was Survey and exploratory-confirmatory. The statistical population includes 9 people in Experts and specialists the field of educational sciences and educational management and all Senior High School Administration in Lorestan province, a number of 411 people (211 men and 200 women). To determine the sample size, Using the Cochran test, 199 (102 men and 97 women) were selected as the statistical sample and were selected by Cluster random sampling method. The validity of the data tools was confirmed by Experts and specialists and Its reliability was 0.96 with Cronbach's alpha test. The normality of the statistical population was measured by skewness test and factor analysis and structural equations (path analysis) were used to analyze the data. The results showed that the model designed based on 5 components (practical skills, management and leadership skills, intelligence and intellectual ability, personality abilities and communication skills) has a fit among secondary school principals in Lorestan province.
    Keywords: Skills (applied, Communication, management, leadership), intelligence, thinking ability, personality abilities, Effectiveness Model
  • Seyed Reza Nazariyan, Nader Gholi Ghourchian *, Mehdi Bagheri, Kolsom Nami Pages 41-53
    Introduction
    In governmental and non-governmental organizations today, the concept is always reflected that not only individual abilities and talents are not enough to achieve goals, but also an important principle that people can work together and in the form of various work teams. Also, finding creative and new solutions to complex problems is becoming more difficult every day, so the purpose of this study was to provide a model for institutionalizing and examining the current state of teamwork in the General Welfare Department of Fars Province.
    Methodology
    The research method was combined. The statistical population in the qualitative section includes experts of the Welfare Organization in relation to teamwork and scientific experts of related professors in the field of teamwork and experts and the statistical population in the quantitative section of all senior and middle managers and employees of the General Department of Welfare of Fars Province 207 people Was. Sampling method the qualitative part of the sampling was purposeful, a number of scientific experts and professional experts were selected as a sample by the researcher, and in-depth interviews were conducted with them. Cochran's formula was used to obtain a small sample size. From the total population, 135 people were selected as the sample size, which were randomly selected as the share categories of each deputy and finally selected by simple random method. For qualitative analysis, thematic analysis and content analysis were used. Data analysis and testing of hypotheses related to the components of the model and testing of the whole research model were performed using the data data method and one-sample t-test, respectively. Research based on a research model consisting of five dimensions and 37 components showed,
    conclusion
    Institutionalizing teamwork in the General Department of Welfare in Fars province in all dimensions and components of the model (including causal conditions, contextual conditions, interventionist conditions, strategies and consequences) lower It was moderate.
    Keywords: Institutionalization, Teamwork, Welfare
  • Behnam Gheisari, Mojtaba Moazzami *, Abdolreza Sobhani Pages 54-68
    Introduction &
    Objective
    The purpose of this study was to identify the dimensions, components and factors of human resource improvement with a transformational leadership approach in the Tehran Education Organization.
    Methodology
    The research method was qualitative. The statistical population of this study consisted of experts and specialists in the field of human resources and according to Strauss and Corbin (10-25), after the interview with the sixteenth person, theoretical saturation took place. Data were collected using foundation data theory and after conducting semi-structured interviews with experts, through re-identified coding and axial and selective coding using Shannon entropy technique. Data analysis was performed using MAXQDA software.
    Results
    Finally, in 2 individual and organizational dimensions, 11 components (as follows) and 28 indicators were identified: culture of commitment (0403), central justice (0436), transformational moral leadership (0451), responsibility ( / 0432), Individual Attitude (0413), Personal Communication (0472), Job Adjustment (0521), Vocational Learning (0419), Performance Evaluation (0462), Supportive Policies (0461), Ethical Climate (0438 /).
    Conclusion
    The results showed that the two individual and organizational dimensions and the 11 components mentioned are factors that can be effective in improving the human resources of the Tehran Education Organization.
    Keywords: : Transformational leadership, Organizational Learning, organizational performance, human resource improvement
  • Katrin Mirjavani Zangeneh *, Nader Soleimani, Hamid Shafizadeh Pages 69-88
    The purpose of this study was to present a model of entrepreneurship university with emphasis on Islamic Azad University with a qualitative approach using Grounded Theory (Systematic Design). In this design the categories are extracted in different ways and placed in a conceptual-theoretical format. Participants in this study were based on theoretical saturation principle and consisted of 20 experts and experts available in the field of Entrepreneurship University who were selected by purposeful and theoretical sampling. Data collection tools are semi-structured interviews. Data were analyzed using MAXQDA software in three stages of open, axial and selective coding. Validation of data was done by participant verification method. According to the research findings, dimensions and factors affecting Islamic Azad University of Entrepreneur in 6 categories including Entrepreneur University dimension with educational system sub-components, research system, creativity and innovation and income sources, causal conditions with academic leadership and management sub-components, Internationalization and organizational culture, then contextual conditions with sub-components of legal frameworks, relationship with industry, interaction with peripheral environment and economic issues, later factors interfering with sub-components of reward system and university position, then strategies with sub-components Human Resource Management, Innovation and Financing Infrastructure and Dynamic Dimension Modes and results were identified by sub-components of dynamics and adaptability, performance improvement, human capital and socio-economic development.
    Keywords: Entrepreneurship, Entrepreneurship University, pattern, Islamic Azad University
  • Ahmad Zandvanian *, Davood Zare, Mohsen Shakeri Pages 89-103
    Introduction
    The purpose of this study was to investigate the relationship between collective trust and collective efficacy with school effectiveness from the viewpoint of primary teachers in Yazd city in the academic year of 2018-2019.
    Methodology
    The research method was descriptive and correlational. Although sufficient sample according to Morgan and Krejcie's table (1970) according to the population size (N = 1759), a sample size of 317 subjects, but the researcher's distributed 450 questionnaires to reduce the error rate and given the probability of teachers not returning a percentage of questionnaires of these, 375 from return questionnaires were completed and were used in analyzes. The data collection tools were the Hoy and Moran Complex Confidence Questionnaire (2003), the teachers' collective efficacy questionnaire (CTEQ) Goddard (2001) and the School Effectiveness Standard Questionnaire Sergiovanni & et al. (1992) that were confirmed validity and reliability.
    Results
    The findings showed that there is a positive and significant relationship between the collective trust and school effectiveness with a correlation coefficient of (r = 0.739, p≤ 0.01). There is a positive relationship between primary teachers' collective efficacy and school effectiveness with a correlation coefficient of (r = 0.675, p≤ 0.01). 62% of the variance of school effectiveness is predicted by the variables of collective trust and collective efficiency. Also, the results of independent sample t-test showed that the means of collective trust, collective efficacy and school effectiveness from the viewpoint of female teachers are significantly more than male teachers.
    Conclusion
    Extensive involvement of teachers in decision making about school issues could increase the collective trust and collective efficacy of teachers and ultimately increase the school effectiveness.
    Keywords: Collective Trust, Collective Efficacy, School effectiveness, Primary Teachers
  • Farshid Karimi Hesari *, Alireza Rousta, Saeed Moradi Pages 104-116

    The present study aims to investigate and formulate factors that develop the social entrepreneurial intention of tourism students. To this end, semi-structured in-depth interviews with two groups of university professors and industry practitioners were applied in order to gather data. To analyze the data, a qualitative approach of Grounded Theory was taken into account. Following the Charmaz’s (2006) method, Constructionist version of grounded theory including Initial and Focused coding and also following the Strauss and Corbin’s (1998) framework, the categories of Causal conditions, Context condition, Main phenomenon, Intervening condition, and Consequences were applied so as to present a new paradigmatic model. According to the findings, applied and university education, perceived self-efficacy, cultural empathy, attitude towards social entrepreneurship, desirability, and feasibility are of the important causal factors for developing the social entrepreneurial intention of tourism students. Even though there are various intention models in the area of entrepreneurship literature, the variables introduced in the current study, cover their key variables holistically in a single model.

    Keywords: Social entrepreneurial intention, Students, Tourism Industry, Grounded theory
  • Ziba Zamanifard, Mehry Daraei *, Saeed Farahbakhsh Pages 117-131

    The purpose of this study was to identify and validate the components of teachers' talent management model in the academic year 1396-97. The research is purposeful, applied, and descriptive-survey in nature. The statistical population in the qualitative phase consisted of 15 experts who were selected by purposeful sampling method for semi-structured interview. The research tool at this stage was a 104-item questionnaire designed based on a seven-point Likert scale (based on indicators derived from literature and background and the context of the interviews). At the end of each round, the data were analyzed using the mean rank index and Kendall's coefficient of agreement. In the third round, the value obtained for Kendall's statistic (0.507) indicated acceptable consensus among respondents. The results of data analysis at the end of qualitative phase showed that the components of teachers' talent management model include growth, development, identification, selection, recruitment, strategic planning and maintenance. Of the 7644 teachers employed in Lorestan province (statistical population), 367 were selected using Cochran formula and selected through multi-stage cluster sampling. The identified component and the indices were related to each component. Quantitative section data (model fit) using structural equation modeling And partial least squares were analyzed. The results showed that based on the average composite reliability index (CR = 0.93) and mean Cronbach's alpha coefficients (0.91) that were higher than 0.70 and considering the average value of variance extracted (AVE = 0.67) Bigger than 0.5, the model has convergent reliability and since (AVE <CR), convergent validity is also established. Given that the mean of the coefficient of determination (R2 = 1) was greater than 0.67 and also based on the Q2 index whose mean (0.67) was greater than 0.35, it was concluded that the structural model of Suitable

    Keywords: Delphi Technique, Model, Talent Management, Teachers of Lorestan Province
  • Rohallah Akhavan Dorbash *, Manjiheh Zakaryaei, Gholamhossein Entesar Momeni Pages 132-150

    The most important asset of any organization is its human resources, and talent management is the main part of human capital management. With proper management of these assets, organizations can achieve their goalsaims to design an optimal model of talent management and development components in the oil company. The research method is qualitative and thematic analysis.The research data was collected through in-depth interviews with 14 oil company experts who were selected using theoretical sampling method and reached theoretical saturation. To analyze the data, content analysis of the theme network type has been used.In order to validate the themes, two methods of validity evaluation have been used in the communication method as well as the focus group, and in order to validate the reliability, reproducibility and transferability or generalizability have been used.The results showed that the optimal model of talent management and development components consists of three preliminary, executive and complementary steps based on eight main organized themes:Talent thought, Talent Finding, Talent metrics, Talent training, Talent scouting, Talent cracy, Talent holding, Talent sourcing. Keywords: talent, talent management, talent management components.

    Keywords: Talent, Talent Management, talent management, development components
  • Ali Omidpanah, Shahnaz Nayebzadeh *, Hassan Dehghandehnavi, Hossein Eslami Pages 151-167

    The purpose of this study was to analyze the content of related articles in the field of knowledge sharing. This research was conducted in the form of qualitative content analysis by using Grounded Theory qualitative Technique. The statistical population was consisted of various internal and external scientific articles on knowledge sharing from 1388hijri and 2009AD. For this purpose, 61 articles that directly examined the topic of knowledge sharing , entered the process of analysis after analyzing the Casp.Coding the articles was performed based on qualitative content analysis of articles and using the MAXQDA software. Finally, with the studies performed, there were 355 codes in these articles related to knowledge sharing, which led to the identification of 13 main variables and 39 components, each had its own indicators. The results showed that the most important factors mentioned in Knowledge Sharing Articles are organizational circumstances related to the organizational context as well as external and internal motivations for knowledge sharing. Finally, based Grounded Theory Technique, the identified variables were catecorised in six general classification and final model which provide the connection between components in order to share knowledge in the organization.

    Keywords: Knowledge Sharing, organizational knowledge, Grounded Theory Qualitative Analysis
  • Hossein Dorostkar Moghadam *, Fariborz Dortaj, Nourali Farrokhi Pages 168-185

    The present research aimed at finding the relation between attachment styles and academic burnout in the students with the intermediary role of academic engagement. The research method was descriptive and correlational in design, and sampling was done through structured equation. The population of this research included all the B.A. Students of Quchan Islamic Azad University in 2016-2017 academic year. The participant were 403 students, selected through Cochran formula, and in a cluster random sampling, from among the whole B.A student of Quechan Islamic Azad University. The instructs applied in the research consisted of Revised Adult Attachment Scale (Collins, 1996), Maslach burnout inventory (2002), and Fredricks, Blumenfeld &. Paris engagement scale (2004). In order to analyze the data for the suggested method, fitness measure indexes and path coefficients were calculated. The result of measurement modeling showed that all one significantly factor loaded. In addition, after making co-variance between attachment styles and academic burnout, the fitness measures fell into desirable situation. The results for the hypotheses testing showed that among the three types of attachment, secure attachment style has significant negative correlation with education burnout with the inter modify role of academic engagement. Anxiety attachment style has no significant correlation with academic burn out, and Avoidance attachment style has significant positive correlation with educational burnout. Based on the research finding, it is safe to say that avoidance and secure attachment styles have a role in predicting education burnout. On one, these attachment styles are under the influence of academic engagement, and on the other hand, they have significant roles in students’ academic burnout.

    Keywords: Attachment styles, academic burnout, academic engagement, structural equation modeling