فهرست مطالب

نشریه رویش روان شناسی
سال دهم شماره 4 (پیاپی 61، تیر 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/04/28
  • تعداد عناوین: 20
|
  • آذرخش امیرخانلو، بهرام میرزائیان*، رمضان حسن زاده صفحات 1-12

    این پژوهش باهدف مقایسه اثربخشی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد و رفتاردرمانی دیالکتیکی بر بخشودگی بین فردی و تحمل پریشانی در زنان آزاردیده از خشونت های خانگی انجام شد. روش پژوهش نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری مورد مطالعه، شامل تمامی زنانی بود که در زمستان 1398 و بهار 1399 به اورژانس اجتماعی شهر ساری مراجعه کرده بودند. از بین آن هاهاها 45 زن به صورت نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند و در یک گروه کنترل و دو گروه آزمایش  (هر گروه 15 نفر)  به صورت تصادفی جایگزین شدند. آزمودنی های گروه آزمایش اول و دوم هر یک به ترتیب درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد (طی 8 جلسه) و رفتار درمانی دیالکتیکی (طی 12 جلسه) دریافت کردند و گروه کنترل آموزشی دریافت نکرد. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه های بخشودگی بین فردی (احتشام زاده، 1389) و تحمل پریشانی (سیمونز و گاهر، 2005) استفاده شد. تجزیه و تحلیل داده ها با روش آماری تحلیل کواریانس و آزمون تعقیبی LSD انجام گرفت. نتایج نشان داد که درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد به طور معناداری باعث افزایش بخشودگی بین فردی (32/16=F و 0003/0=p) و تحمل پربشانی (34/7=F و 01/0=p) شده است. همچنین، رفتاردرمانی دیالکتیکی به طور معناداری باعث افزایش بخشودگی بین فردی (78/11=F و 002/0=p) و تحمل پریشانی (3/7=F و 012/0=p) شده است. همچنین نتایج آزمون تعقیبی نشان داد که درمان پذیرش و تعهد بر بخشودگی بین فردی (9/9=F و 05/0>p) و تحمل پریشانی (8/9=F و 05/0>p) تاثیر بیشتری نسبت به رفتاردرمانی دیالکتیکی دارد. با توجه به نتایج پژوهش حاضر، می توان از درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد جهت افزایش بخشودگی بین فردی و تحمل پریشانی به صورت موثرتری نسبت به رفتاردرمانی دیالکتیکی در زنان آزاردیده از خشونت های خانگی استفاده کرد.

    کلیدواژگان: درمان پذیرش و تعهد، رفتاردرمانی دیالکتیکی، بخشودگی بین فردی، تحمل پریشانی، خشونت خانگی
  • ملیحه مهدیخانی، رمضان حسن زاده*، حسینعلی قنادزادگان صفحات 13-24

    پژوهش حاضر با هدف مقایسه اثربخشی کاهش استرس مبتنی بر ذهن آگاهی و تن آرامی بر تحمل پریشانی زنان مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس (ام اس) انجام شده است. روش پژوهش نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری شامل زنان مبتلا به ام اس مراجعه کننده به انجمن ام اس مازندران در بین سال های 98-1397 بود. 45 زن به عنوان نمونه به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و به صورت تصادفی در سه گروه (دو گروه آزمایشی و یک گروه کنترل) گمارش شدند. سپس آزمودنی های گروه آزمایش اول و دوم هر یک طی 8 جلسه به ترتیب درمان کاهش استرس مبتنی بر ذهن آگاهی و تن آرامی را دریافت کردند. مقیاس تحمل پریشانی (سیمونز و گاهر، 2005) به عنوان ابزار پژوهش در دو مرحله قبل و بعد از آموزش در هر سه گروه اجرا شد. تجزیه و تحلیل یافته ها با استفاده از آزمون تحلیل کوواریانس نشان داد هر دو رویکرد درمانی کاهش استرس مبتنی بر ذهن آگاهی (09/6= F و 05/0>p) و تن آرامی (03/16= F و 05/0>p) موجب بهبود تحمل پریشانی در زنان مبتلا به ام اس شده است. نتایج آزمون LSD نشان داد اثربخشی کاهش استرس مبتنی بر ذهن آگاهی نسبت به تن آرامی بر تحمل پریشانی بیشتر است. با توجه به یافته های پژوهش حاضر، در حوزه درمان و مشاوره بیماران مبتلا به ام اس، کاهش استرس مبتنی بر ذهن آگاهی کارآمد و نویدبخش به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: کاهش استرس مبتنی بر ذهن آگاهی، تن آرامی، تحمل پریشانی، مولتیپل اسکلروزیس، ام اس
  • پیمان دوستی*، نرگس حسینی نیا، شبنم دوستی، پگاه دوستی صفحات 25-32

    این پژوهش با هدف بررسی اثربخشی گروه درمانی آنلاین مبتنی بر پذیرش و تعهد بر اشتغال ذهنی به بدشکلی بدن و ترس از تصویر بدنی در افراد دارای اضافه وزن یا چاقی در دوران پاندمی ویروس کرونا صورت گرفت. این پژوهش از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل بود. 14 نفر از افراد دارای اضافه وزن یا چاقی در بازه زمانی شهریور تا مهر 1399 به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند و به شکل تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل قرار گرفتند. گروه آزمایش تحت 7 جلسه 120 دقیقه ای جلسات آنلاین قرار گرفت، اما گروه کنترل تا پایان پژوهش مداخله ای دریافت نکرد. ابزارهای سنجش این پژوهش پرسشنامه ارزیابی فراشناختی بدشکلی بدن (ربیعی و همکاران، 1390) و ترس از تصویر بدنی (لیتلتون و همکاران، 2005) بود. یافته ها نشان داد که گروه درمانی آنلاین مبتنی بر پذیرش و تعهد بر کاهش اشتغال ذهنی به بدشکلی بدن و ترس از تصویر بدنی در افراد دارای اضافه وزن یا چاقی اثربخش است (05/0>p). از این یافته ها می توان نتیجه گرفت درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد به صورت مجازی برای افراد دارای اضافه وزن اثربخش بوده است و می توان از آن به عنوان یک راهکار جایگزین در دوران پاندمی ویروس کرونا استفاده کرد.

    کلیدواژگان: گروه درمانی آنلاین، اختلال بدشکلی بدن، ترس از تصویر بدنی، چاقی، درمان پذیرش و تعهد
  • مهدی شمسی جی، رضا پورحسین*، اعظم نوفرستی صفحات 35-44

    پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش تعدیل کننده بهشیاری در رابطه استحکام من با جرات مندی انجام شد. جامعه آماری پژوهش حاضر شامل کلیه دانشجویان دانشگاه تهران در سال تحصیلی 97-98 بود. نمونه آماری شامل 301 دانشجو بود که با روش نمونه گیری خوشه ای انتخاب شدند. از شرکت کنندگان خواسته شد تا به پرسشنامه های جرات مندی راتوس (راتوس، 1973)، استحکام من (بشارت، 1386) و بهشیاری براون و رایان (براون و رایان، 2003) پاسخ دهند. یافته های حاصل نشان دادند که بین جرات مندی با استحکام من و جرات مندی با بهشیاری رابطه مثبت معنا دار وجود دارد. نتایج رگرسیون سلسله مراتبی نشان داد که بهشیاری نمی تواند به عنوان عامل تعدیل کننده در رابطه استحکام من با جرات مندی اثر گذار باشد.

    کلیدواژگان: جرات مندی، استحکام من، بهشیاری، مهار من، تاب آوری من
  • بهناز دهقان، علی عیسی زادگان، اسماعیل سلیمانی* صفحات 45-54

    هدف پژوهش حاضر بررسی اثربخشی موریتادرمانی بر کیفیت زندگی و شدت درد در زنان سالمند مبتلا به درد مزمن زانو است. روش پژوهش از نوع پیش آزمون - پس آزمون با گروه گواه بود. جامعه آماری مطالعه شامل سالمندان مبتلا به درد مزمن زانو در سال 1399 در بازه زمانی خرداد تا مرداد در شهر تبریز بودند. نمونه پژوهش 30 بیمار 60 تا 70 ساله زن مبتلا به درد مزمن زانو بودند که براساس روش نمونه گیری در دسترس وارد پژوهش شدند و به صورت جایگزینی تصادفی در گروه آزمایش و گواه گمارده شدند (هر گروه 15 نفر). ابزارهای پژوهش شامل پرسش نامه کیفیت زندگی سازمان بهداشت جهانی- فرم کوتاه (سازمان بهداشت جهانی، 1996) و پرسش نامه درد مداوم و متناوب استیوآرتریت (هاوکر و همکاران، 2008) بود. برای گروه آزمایش، موریتا درمانی به مدت 9 جلسه 90 دقیقه ای هر هفته یک روز برگزار شد. نتایج تحلیل کوواریانس چند متغیره نشان داد موریتادرمانی به طور معناداری باعث افزایش کیفیت زندگی و کاهش شدت درد در گروه آزمایش شده است.  بر اساس نتایج تحقیق، موریتادرمانی می تواند به افزایش کیفیت زندگی و کاهش شدت درد در زنان سالمند مبتلا به درد مزمن زانو کمک کند و به عنوان شیوه ای موثر و  مکمل در کنار درمان های رایج دیگر به کار گرفته شود.

    کلیدواژگان: درد مزمن زانو، کیفیت زندگی، شدت درد، سالمندان، موریتا درمانی
  • صفورا کیوانلو، بهزاد ماله میر*، مریم عزتی بابی، محمد نریمانی صفحات 55-64

    امروزه مادران کودکان کم‎توان ذهنی دارای مشکلات هیجانی بسیاری هستند. بنابراین هدف از پژوهش حاضر اثربخشی گروه درمانی مبتنی بر طرحواره درمانی هیجانی بر بی‎حسی هیجانی و ساده‎انگاری هیجانی مادران کودکان کم‎توان ذهنی بود. این پژوهش نیمه آزمایشی از نوع پیش‎آزمون- پس‎آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش کلیه مادران دارای کودک کم‎توان ذهنی کمتر از پانزده سال، شهرستان اردبیل در بهار سال 1399 بود. با مراجعه به اداره بهزیستی شهر اردبیل از بین مراکز توانبخشی و مدارس استثنایی به روش نمونه گیری خوشه‎ای چند مرحله، 4 مرکز و مدرسه انتخاب شد و تعداد 40 نفر از خانواده‎های کودکان مبتلا به اختلال کم‎توان ذهنی را به روش نمونه‎گیری تصادفی ساده و همخوان با ملاک های ورودی پژوهش و متمایل به شرکت در درمان از مرکز بهزیستی شهرستان اردبیل انتخاب کرده و مادران خانواده به صورت گمارش تصادفی در دو گروه، آزمایش (20=n) و کنترل (20=n) قرار  گرفتند. گروه آزمایش، 10 جلسه، طرحواره درمانی هیجانی گروهی را دریافت کرده اما گروه کنترل دریافتی نداشتند. اعضای دو گروه به مقیاس طرحواره‎های هیجانی لیهی (2002) قبل و پس از درمان پاسخ دادند. برای تحلیل داده‎ها از تحلیل کوواریانس استفاده شد. نتایج نشان داد که اثربخشی گروه‎درمانی مبتنی بر طرحواره درمانی هیجانی بر بی حسی هیجانی (01/0>P) و ساده انگاری هیجانی (01/0>P) معنی‎دار است. به عبارت دیگر این درمان باعث کاهش معنادار در نمرات متغیر های بی حسی هیجانی و ساده انگاری هیجانی در مادران کودکان کم‎توان ذهنی مورد مطالعه در گروه آزمایش نسبت به گروه کنترل شد. به طور کلی نتایج این پژوهش نشان داد که  طرحواره درمانی هیجانی می تواند به عنوان یک درمان موثر در اصلاح بسیاری از طرحواره های هیجانی مادران کودکان کم توان ذهنی مورد توجه قرار گیرد.

    کلیدواژگان: طرحواره درمانی هیجانی، بی حسی هیجانی، ساده‎انگاری هیجانی، کم‎توانی ذهنی
  • نیلوفر فارسیجانی*، حسین پورشهریار، الناز ملحی، فاطمه رضواندل رمزی صفحات 65-76

    افسردگی و اضطراب جزء رایج ترین اختلالات روانشناختی هستند که علاوه بر تحمیل هزینه های گزاف بر فرد و جامعه با بسیاری از اختلالات روانشناختی نیز همپوشانی دلرند. هدف پژوهش حاضر بررسی نقش واسطه ای طرحواره های هیجانی در رابطه بین سبک های دلبستگی و پریشانی روان شناختی بود. تحقیق از نوع توصیفی- همبستگی بود. جامعه آماری شامل دانشجویانی بود که در سال تحصیلی 99-1398 در دانشکده های علوم تربیتی و روانشناسی دانشگاه های تهران و شهید بهشتی تحصیل می کردند و از این تعداد، 154 نفر به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. همه افراد به پرسشنامه های سبک های دلبستگی کالینز و ریدز (کالینز و رید، 1990)، مقیاس افسردگی اضطراب استرس (لاویباند و لاویباند، 1995) و پرسش نامه طرحواره های هیجانی (لیهی، 2002)  پاسخ دادند. برای تحلیل داده ها و تعیین اثر غیرمستقیم از آزمون میانجی گری سوبل استفاده شد. نتایج نشان داد که طرحواره های هیجانی سازگار در رابطه بین سبک های دلبستگی ایمن و ناایمن و پریشانی روانشناختی نقش واسطه ای ایفا می کنند (05/0≤P). میان سبک های دلبستگی و پریشانی روانشناختی با درنظر گرفتن طرحواره های هیجانی به عنوان عامل واسطه ای رابطه غیرمستقیم وجود دارد. با توجه به نتایج پژوهش حاضر می توان پیشنهاد نمود که برای درمان افسردگی و اضطراب به طور همزمان به ترمیم و بهبود سبک های دلبستگی و طرحواره های هیجانی پرداخته شود.

    کلیدواژگان: طرحواره های هیجانی، سبک های دلبستگی، پریشانی روان شناختی
  • نیلوفر میکائیلی*، پریسا مرادی کلارده صفحات 77-88

    هدف پژوهش حاضر بررسی ارتباط قدرت ایگو و دشواری تنظیم هیجان با رفتارهای خود آسیبی بدون قصد خود کشی در دانش آموزان است. پژوهش حاضر یک مطالعه مقطعی- توصیفی از نوع همبستگی بوده و جامعه آماری آن تمامی دانش آموزان دبیرستانی دوره دوم شهر اردبیل بودند که از میان آنان تعداد 197 دانش آموز (102 پسر و 95 دختر) از چهار دبیرستان با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای انتخاب شدند. به منظور جمع آوری داده ها از پرسشنامه های قدرت ایگو مارک استروم و همکاران (1997)، دشواری تنظیم هیجان گرتز و رومر (2004) و پرسشنامه آسیب به خود سانسون، ویدرمن و سانسون (1998) استفاده شد. پس از جمع آوری اطلاعات، داده ها با استفاده آزمون همبستگی پیرسون و رگرسیون گام به گام مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج نشان داد که رفتارهای خود آسیبی با مولفه های امید، اراده، شایستگی و هدف از قدرت ایگو رابطه منفی معنادار و با مولفه های عدم پذیرش، دشواری در مهار و فقدان آگاهی هیجانی از دشواری تنظیم هیجان رابطه مثبت و معنادار دارد (01/0 >P). همچنین مولفه های امید، شایستگی و هدف از قدرت ایگو و مولفه از دشواری در مهار از دشواری تنظیم هیجان توانستند رفتارهای خود آسیبی را به صورت معنادار پیش بینی نمایند. بنابراین با توجه به نتایج بدست آمده قدرت ایگو و دشواری تنظیم هیجان با احتمال وقوع رفتارهای خود آسیبی مرتبط بوده و لازم است که در تدوین برنامه های مداخله ای و پیشگیرانه مورد توجه قرار گیرند.

    کلیدواژگان: خود آسیبی بدون قصد خود کشی، قدرت ایگو، دشواری تنظیم هیجان
  • حمیده اسماعیل زاده، عباس ابوالقاسمی*، رضا کاظمی، محمد نریمانی صفحات 89-98

    هدف این پژوهش بررسی اثربخشی برنامه آموزشی دلسوزی به خود بر کنترل خلق افسرده، خشم و اضطراب در دختران مبتلاء به چاقی بود. روش پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل بود. نمونه آماری پژوهش 40 نفر از دانش آموزان دختر چاق پایه دهم و یازدهم بودند که از بین دانش آموزان شهرستان اهر در سال 1397 به روش دردسترس انتخاب و در دو گروه (آموزش دلسوزی به خود 20 نفر و گروه کنترل 20 نفر) به صورت تصادفی جایگزین شدند. گروه آزمایش 8 جلسه 70 دقیقه ای آموزش دلسوزی به خود دریافت کرد. به منظور گردآوری داده ها از مقیاس کنترل عواطف (ویلیامز و همکاران، 1997) استفاده شد. تجزیه و تحلیل داده ها با آزمون تحلیل کوواریانس چندمتغیره (MANCOVA) صورت گرفت. یافته ها نشان داد برنامه آموزشی دلسوزی به خود تاثیر معناداری بر بهبود خلق افسرده (014/0<P)، خشم (009/0<P) و اضطراب (001/0<P) در دختران مبتلاء به چاقی داشت. این نتایج بیان می کند که این آموزش از قابلیت عملی خوبی برای بهبود خلق افسرده، خشم و اضطراب برخوردار بوده و می تواند به عنوان یک گزینه آموزشی/ درمانی از سوی روانشناسان مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: آموزش دلسوزی به خود، چاقی، خلق افسرده، خشم، اضطراب
  • یلدا شعبانی*، بهشته نیوشا صفحات 99-108

    پژوهش حاضر با هدف پیش بینی قلدری شغلی از طریق تعارضات کار-خانواده و نیازهای بنیادین روانشناختی در پرستاران و بهیاران صورت گرفت. روش پژوهش حاضر توصیفی-همبستگی بود. جامعه آماری شامل تمامی پرستاران و بهیاران شاغل در شهرستان زرندیه بودند که از میان آنها تعداد 132 نفر به روش نمونه گیری در دسترس وارد پژوهش شدند. ابزار گردآوری داده ها شامل پرسشنامه های اعمال منفی- تجدید نظر شده (اینارسن و همکاران، 2009)، نیازهای بنیادین روانشناختی (گاردیا و همکاران، 2000) و تعارض کار- خانواده (کارلسون و همکاران، 2000) بود. داده ها با تحلیل رگرسیون چندگانه مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. براساس یافته ها بین قلدری شغلی با تعارض کار- خانواده و تعارض خانواده - کار رابطه مثبت معنی دار و با نیازهای بنیادی روان شناختی (و مولفه های آن) رابطه منفی معنی دار وجود دارد. نتایج تحلیل رگرسیون نشان داد که 33 درصد از تغییرات قلدری شغلی، توسط نیازهای بنیادی روان شناختی، 1/44 درصد توسط تعارضات کار- خانواده و 2/47 درصد توسط تعارضات خانواده- کار قابل تبیین است.  براساس نتایج حاضر می توان گفت که تعارضات کار-خانواده و نیازهای بنیادین روانشناختی از عوامل تاثیرگذار بر قلدری پرستاران و بهیاران است. لذا تدارک برنامه هایی از سوی مسیولان مربوطه به منظور انجام مداخلات روانشناختی در راستای  بهبود این عوامل می تواند زمینه ساز کاهش قلدری در محیط های مراقبت پزشکی گردد.

    کلیدواژگان: تعارض کار-خانواده، تعارض خانواده- کار، نیازهای بنیادین روانشناختی، قلدری شغلی
  • صباح عبدی*، ارسطو عبدالله پور، رشید احمدی فر، فاروق سواره، منصور آراد صفحات 109-122

    هدف از پژوهش حاضر، اثربخشی آموزش سبک زندگی متناسب با دوران کووید-19 (مبتنی بر مدل بزنف) بر سلامت روان و رعایت پروتکل های بهداشتی دانش آموزان بود. این پژوهش از نوع نیمه آزمایشی با پیش آزمون - پس آزمون همراه با گروه کنترل بود. جامعه آماری شامل تمامی دانش آموزان پایه نهم دبیرستان ابن سینا در شهرستان بوکان در سال تحصیلی 1399-1400 بود. از میان آنها، 30 نفر به شیوه نمونه گیری به صورت در دسترس وارد پژوهش شدند و با جایگزینی تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل (هر کدام 15 نفر) قرار گرفتند. داده های پژوهش با استفاده از پرسشنامه سلامت روان گلدبرگ و هیلر (1979) و پرسشنامه محقق ساخته رعایت پروتکل های بهداشتی گردآوری شد. نتایج حاصل از تحلیل کواریانس چند متغیره، تفاوت معنادار میان گروه آزمایش و کنترل را در متغیر سلامت روان و زیرمولفه های آن و متغیر رعایت پروتکل های بهداشتی نشان داد (05/0<P). بر اساس یافته های پژوهش می توان از آموزش گروهی سبک زندگی مبتنی بر مدل بزنف برای افزایش سلامت روان و رعایت پروتکل های بهداشتی دانش آموزان در دوران همه گیری کووید-19 استفاده کرد.

    کلیدواژگان: سبک زندگی، کووید-19، سلامت روان، رعایت پروتکل های بهداشتی
  • زهره یوسفی، علی رضا گل، حمیدرضا آقامحمدیان شعرباف*، ایمان سیدزاده، محمد ولی پور صفحات 123-132

    هدف مطالعه حاضر بررسی رابطه ی بین طرحواره های ناسازگار اولیه و اختلال شخصیت ضد اجتماعی و مرزی با میانجی گری خصومت مرضی و عاطفه ی منفی است. این پژوهش توصیفی و از نوع تحلیل مسیر است که نمونه آماری 359 نفر (230 نفر زن و 129 نفر مرد)، که به صورت در دسترس از بین افراد دامنه سنی 18 تا 50 سال شهرستان مشهد انتخاب شد. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه طرحواره های ناسازگار اولیه یانگ (1990)، اختلالات شخصیت بگبی و فارولدن (2007) و پرسشنامه شخصیت براساسDSM-5 گروگر و همکاران (2012) بود. تایج حاصل از تحلیل مسیر نشان داد که مدل مورد نظر برازش مناسبی دارد. ضرایب مسیر گاما (g) شامل طرحواره های رهاشدگی، نگرانی، خودتنبیهی و بی اعتمادی به متغیر عاطفه منفی معنادار شدند (05/0 <P). همچنین ضرایب مسیر گاما شامل طرحواره های نگرانی، نقص، ایثار، برتری و خویشتن داری به متغیر خصومت مرضی معنادار است. نهایتا ضرایب مسیر بتا (β) عاطفه منفی به اختلال شخصیت ضد اجتماعی و خصومت به شخصیت ضد اجتماعی معنادار شدند. همچنین ضریب مسیر خصومت مرضی به شخصیت مرضی معنادار بودند. بنابراین می توان نتیجه گرفت که طرحواره های ناسازگار اولیه با میانجی گری عاطفه منفی و خصومت مرضی، قادر به پیش بینی اختلال شخصیت مرزی و ضد اجتماعی است.

    کلیدواژگان: طرحواره های ناسازگار اولیه، خصومت مرضی و عاطفه ی منفی، اختلال شخصیت ضد اجتماعی، اختلال شخصیت مرزی
  • الهام حاج اکبری*، قدرت الله عباسی صفحات 133-142

    هم زمانی بلوغ با دوره انتقال به دبیرستان چالشی مهم برای دانش آموزان ششم ابتدایی در ایران است که می تواند به پیدایش احساسات منفی مانند شرم و ترس از شکست در دختران منجر می شود. هدف این پژوهش بررسی اثربخشی درمان گروهی مبتنی بر پذیرش و تعهد بر شرم درونی شده و ترس از شکست دختران پایه ششم بود. پژوهش حاضر یک طرح نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری این پژوهش شامل تمامی دانش آموزان دختر پایه ششم مدارس ابتدایی شهر بابل استان مازندران در سال تحصیلی 98-1397 بود که 30 نفر از آن ها بر اساس شرایط ورود به پژوهش با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی به دو گروه آزمایش و کنترل تقسیم شدند. برای جمع آوری اطلاعات از مقیاس شرم درونی شده (فرگوسن و همکاران، 2000) و پرسشنامه ترس از ارزیابی شکست عملکرد (کانروی، 2002) در دو مرحله پیش آزمون و پس آزمون استفاده شد. گروه آزمایشی 8 جلسه 60 دقیقه ای درمان پذیرش و تعهد به صورت هفتگی دریافت کردند، درحالی که گروه کنترل آموزشی دریافت نکردند. داده ها با استفاده از تحلیل کوواریانس چندمتغیره مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت. نتایج تحلیل داده ها نشان داد که درمان گروهی مبتنی بر پذیرش و تعهد بر کاهش شرم درونی (001/0>p؛ 94/36=F) و ترس از شکست (001/0>p؛ 50/34=F) موثر بوده است. بر اساس یافته های این پژوهش می توان گفت که درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد می تواند به عنوان مداخله ای موثر جهت کاهش ترس از شکست و شرم درونی شده دانش آموزان دختر استفاده شود.

    کلیدواژگان: درمان پذیرش و تعهد، شرم درونی شده، ترس از شکست
  • عبدالصمد نیکان، فرح لطفی کاشانی*، شهرام وزیری، مینا مجتبایی صفحات 143-154

    هدف از پژوهش حاضر، مقایسه اثربخشی درمان گروهی مبتنی بر برنامه زمانی پارادوکسی و درمان شناختی رفتاری بر مکانیسم های دفاعی و علایم افراد مبتلا به اختلال اضطراب اجتماعی بود. جامعه پژوهش حاضر را افراد با تشخیص اختلال اضطراب اجتماعی شهرهای تهران و گرگان تشکیل می دادندکه دارای پرونده فعال در فصل پاییز و زمستان سال 98 بودندکه از این تعداد 45  نفر از افراد به صورت در دسترس انتخاب شدند و در یک گروه گواه و دو گروه آزمایش جایگزین شدند. ابزار های مورد استفاده در پژوهش شامل پرسشنامه سبک های دفاعی (آندرز و همکاران، 1993) و پرسشنامه اضطراب اجتماعی (کانور و همکاران، 2000) بودند. برای تجزیه و تحلیل داده های به دست آمده از تحلیل کوواریانس استفاده شد. نتایج نشان داد بین درمان برنامه زمانی پارادوکسی و درمان شناختی رفتاری از لحاظ نمرات مکانیسم های دفاعی و علایم اضطراب اجتماعی در مرحله پس آزمون و پیگیری تفاوت معناداری وجود ندارد (05/0>P). به طور کلی بر اساس نتایج این مطالعه می توان گفت درمان برنامه زمانی پارادوکسی و شناختی رفتاری باعث کاهش مکانیسم های دفاعی و علایم در افراد مبتلا به اختلال اضطراب اجتماعی شده اند.

    کلیدواژگان: برنامه زمانی پارادوکسی، درمان شناختی رفتاری، مکانیسم های دفاعی، علائم، اختلال اضطراب اجتماعی
  • مهدیه کلبادی نژاد، جوانشیر اسدی*، مهدی پوراصغرعربی، مهرداد آقایی صفحات 155-166

    هدف از پژوهش حاضر مقایسه اثربخشی هیپنوتیزم بالینی و درمان هیپنوتراپی شناختی رفتاری (CBH) بر علایم جسمی و رضایت جنسی زنان مبتلا به سندروم فیبرومیالژیا شهر گرگان بود. دراین پژوهش از طرح های تک آزمودنی (A-A-B) استفاده شد. جامعه آماری شامل کلیه زنان مبتلا به سندروم فیبرومیالژیا می باشند که در سال 98 به مراکز درمانی شهر گرگان مراجعه کرده اند. با توجه به طرح پژوهش حاضر از تعداد 9 مراجع استفاده شد. از این تعداد 3 بیمار درمان هیپنوتیزم بالینی و 3 بیمار درمان هیپنوتراپی شناختی رفتاری (CBH) دریافت کردند. سه بیمار نیز در گروه در انتظار درمان به عنوان کنترل جای گرفتند. به منظور جمع آوری داده ها از پرسشنامه علایم جسمی پاول و انرایت  PE_PSQ (1991) و پرسشنامه چند بعدی رضایت جنسی زنان (SSSW) (1393) استفاده شد. مداخلات درمانی برای گروه های آزمایشی به مدت 8 جلسه برگزار شد، یک گروه نیز مداخله ای دریافت نکرد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش های تحلیل نمودار، شاخص تغییر پایا، معناداری بالینی، درصد بهبودی استفاده شد. با توجه به نتایج به دست آمده می توان بیان داشت که در رابطه با رضایت جنسی درمان هیپنوتراپی شناختی رفتاری در مقایسه با هیپنوتیزم بالینی با 36/59 درصد بهبودی اثربخشی بیشتری داشته است، همچنین در علایم جسمی درمان هیپنوتراپی شناختی رفتاری در مقایسه با هیپنوتیزم بالینی اثربخشی با 14/57 درصد بهبودی موثرتر بوده است. به طور کلی بر اساس یافته های به دست آمده می توان گفته هردو درمان نسبت به گروه بدون مداخله توانسته اند بر متغیرهای پژوهش تاثیر بیشتری بگذارند. بنابراین توصیه می شود پزشکان در درمان این سندرم به درمان هیپنوترابی شناختی رفتاری نیز توجه داشته باشند.

    کلیدواژگان: فیبرومیالژیا، هیپنوتراپی شناختی رفتاری (CBH)، هیپنوتیزم بالینی، رضایت جنسی، علائم جسمی، زنان
  • فرزین باقری شیخانگفشه، الهه حجازی موغاری* صفحات 167-180

    اختلالات طیف اوتیسم و نقص توجه/ بیش فعالی (ADHD) با نقایص شناختی اجتماعی گسترده ای همراه می باشند که بر روی ارتباطات اجتماعی آنها تاثیرگذار است. در همین راستا، پژوهش مروری حاضر با هدف بررسی تحول شناخت اجتماعی کودکان مبتلا به اختلالات طیف اوتیسم و ADHD انجام شد. در این مطالعه فراتحلیل نظام مند، مقالات منتشر شده پیرامون تحول شناخت اجتماعی در کودکان مبتلا به اختلالات طیف اوتیسم و ADHD در طی سال های 2008 تا 2020 مورد بررسی قرار گرفتند. به منظور دست یابی به مستندات علمی مرتبط کلید واژه های Social  Cognition ،  Autism Spectrum،Exceptional Children   و ADHD Disorder  در عنوان و چکیده مقالات منتشر شده در پایگاه های علمی معتبر داخلی و بین المللی نظیر SID، Magiran، Google Scholar، PubMed، Scopus و ScienceDirect مورد جستجو قرار گرفت و کلیه مقالات فارسی و انگلیسی مرتبط فهرست شدند. از مجموع 872 مقاله مرتبط منتشر شده تا سال 2020، 25 مقاله فارسی و انگلیسی واجد شرایط مرور شدند. بر اساس نتایج حاصل از مطالعات بررسی شده، کودکان مبتلا به اختلالات طیف اوتیسم و ADHD از نظر شناخت اجتماعی و تحول ابعاد شناخت اجتماعی مانند تیوری ذهن، همدلی، تصمیم گیری، تشخیص حالات چهره، رفتار و تعاملات اجتماعی در سطح پایینی قرار داشتند. باتوجه به یافته های پژوهش حاضر توصیه می شود مداخلاتی  توسط روانشناسان و درمانگران در جهت توانبخشی و بهبود شناخت اجتماعی و پیشگیری از آسیب هایی روانشناختی آن در کودکان مبتلا به ASD و ADHD اتخاذ گردد.

    کلیدواژگان: شناخت اجتماعی، طیف اوتیسم، نقص توجه، بیش فعالی، کودکان استثنایی
  • محمد احمدوند شاهوردی، محمدعلی بشارت* صفحات 181-196

    اختلال بدشکلی بدنی (BDD) در ویرایش پنجم راهنمای تشخیصی و آماری اختلالات روانی به عنوان یک اختلال مشخص در طیف وسواس های فکری-عملی و اختلال های مرتبط معرفی شده است. وجه غالب این اختلال نسبتا شایع، نقص در ادراک تصویر بدنی و شرم از بدن است که منجر به بروز رفتارهای وسواسی جهت رفع این نقایص می شود. در این مطالعه مروری، ضمن معرفی اختلال بدشکلی بدنی، مفهوم شناسی، همه گیری شناسی، علت شناسی، همبودی ها، نظریه ها و رویکردهای درمانی اختلال بدشکلی بدنی بررسی می شود. در زمینه درمان اختلال بدشکلی بدنی، روش های رایج دارودرمانی و مداخله های شناختی-رفتاری مورد بررسی قرار می گیرند و روان درمانی پارادوکسی، به عنوان یک مدل جدید روان درمانی به منظور درمان اختلال بدشکلی بدنی معرفی می شود.

    کلیدواژگان: اختلال بدشکلی بدنی، تصویر بدنی، احساس شرم، وسواس، درمان
  • مصطفی تشویقی*، پگاه پروانه، سیده زهرا آقامیری صفحات 197-206

    بیماری کرونا (کووید-19) که تهدیدی برای سلامتی جهانی است، علاوه بر اینکه سلامت جسمی افراد را به خطر می اندازد، تاثیرات جبران ناپذیر روانشناختی نیز ایجاد می کند. با توجه به این امر، شناخت عوامل روانشناختی مثبت و درمان های روانشناختی موثر برای مقابله با کرونا ضرورت دارد. هدف مطالعه حاضر بررسی مداخلات و ویژگی های روانشناختی موثر بر بیماری کرونا و آسیب های روانی آن به روش مرور نظام مند بود. به این منظور، مطالعات در سال های 1398 تا 1399 در پایگاه های اطلاعاتی فارسی با جستجوی کلیدواژه های کرونا، کووید 19، قرنطینه، ویژگی های روانشناختی و سلامت روان مورد بررسی قرار گرفتند. بر اساس معیارهای ورود از بین مقاله های مورد بررسی 23 مقاله وارد پژوهش شدند و نتایج آن ها طبقه بندی، خلاصه و گزارش شد. ارزیابی حاصل از نتایج نشان داد افزایش اضطراب و افسردگی، مشکلات خواب، ترس از مرگ و استرس پس از آسیب از جمله پیامدهای روان شناختی شیوع این بیماری برای مردم عادی به شمار می رود. همچنین داشتن ویژگی هایی مانند تاب آوری، سرسختی روانشناختی، شوخ طبعی و حس انسجام خود می توانند در مقابل فشارهای بیماری کرونا به افراد کمک کنند. همچنین درمان های روان شناختی شامل درمان های مبتنی بر معنویت، واقعیت درمانی، شناختی- رفتاری و پذیرش و تعهد در کمک به بهبود و مقابله با بیماری موثر هستند. بر اساس نتایج پژوهش حاضر، نیاز است مداخلات آموزشی و درمانی در راستای کاهش مشکلات روان شناختی و تقویت ویژگی های روان شناختی مثبت جهت مقابله با بیماری کرونا صورت گیرد.

    کلیدواژگان: کرونا، کووید-19، ویژگی های روانشناختی، درمان های روانشناختی، آسیب شناسی روانی، مطالعه مروری
  • سیده بهاران قوامی*، فریبا زرانی صفحات 207-218

    همه گیری کوید-19 تاثیراتی جهانی بر بیماران مزمن، سیستم سلامت و آینده درمان ها گذاشته است. در بین بیماران مزمن، افراد مبتلا به سرطان به دلیل بدخیمی و درمان های مهارکننده به عنوان گروهی آسیب پذیر نسبت به کرونا شناخته می شوند. مقاله پیش رو به صورت توصیفی تحلیلی در پایگاه های الکترونیکی فارسی و انگلیسی و با جستجوی واژگان کلیدی کوید-19، سرطان، درمان های دیجیتال، خدمات سلامت الکترونیک، تشخیص، غربالگری و درمان در سال های 2019 و 2020 (1399) بر ادراک مبتلایان به سرطان از دوران همه گیری، وضعیت آزمایش های تشخیصی، غربالگری، درمانی و آینده نظام سلامت متمرکز است. نگاه مبتلایان به سرطان نسبت به همه گیری در طیفی از احساس اضطراب و افسردگی تا دورانی آرام همراه با احساس کنترل و خودکارآمدی بیشتر نسبت به غیربیماران متغیر بود. همچنین، آمار منتشر شده از انجمن های مختلف سرطان همگی نشانگر آنند که نرخ مراجعه برای غربالگری و ادامه درمان نسبت به قبل از شروع همه گیری کاهش قابل توجهی داشته و این خود می تواند بسترساز پیش روی بیماری و مرگ ناشی از سرطان در دهه های آینده باشد. با این حال، تعویق تمام آزمایش های غربالگری خطرناک نیست. از طرفی، به دلیل آنکه درمان مبتلایان به سرطان نسبت به زمان حساس است، نظام سلامت باید رویکردهایی دیجیتال و فوری با حضور حداقلی بیماران در نظر بگیرد تا بدون فوت وقت، وضعیت آنان مدیریت شود. خدمات سلامت الکترونیک، پس از ظهور کوید-19 رشد چشم گیری کرده، ارایه خدمات را برای بیماران و متخصصین تسهیل نموده و اقبال عمومی هم نسبت به آن مثبت گزارش شده است.

    کلیدواژگان: سرطان، کوید-19، کرونا ویروس، سلامت الکترونیک، خدمات سلامت تکنولوژیک، غربالگری، تشخیص سرطان
  • زهره عبداللهی ابراهیم آبادی، محمدعلی بشارت* صفحات 219-230

    اختلال های خوردن از موضوعات مورد توجه بسیاری از پژوهشگران هستند که از جنبه های متعددی مورد بررسی قرار گرفته اند. این اختلال ها طبق راهنمای تشخیصی و آماری اختلال های روانی شامل اختلال پایدار در غذا خوردن یا رفتارهای مربوط به خوردن می شوند و انواع مختلفی از جمله بی اشتهایی روانی، پراشتهایی روانی، اختلال پرخوری، پایکا و سایر اختلال ها دارند و منجر به آسیب های قابل توجه جسمانی، روانی و اجتماعی می گردند. یکی از ابزارهایی که در چند سال اخیر توجه ویژه ای به آن شده است، فناوری ردیاب چشمی است که از طریق ردیابی حرکات چشم، اطلاعات مفیدی در اختیار پژوهشگر قرار می دهد. از این فناوری برای بررسی توجه افراد مبتلا به اختلال های خوردن به محرک های مختلف استفاده شده است. هدف مطالعه مروری حاضر جمع بندی و خلاصه سازی داده های به دست آمده از این مطالعات است. بدین منظور کلید واژه های مرتبط با موضوع در پایگاه های Science Direct و Pubmed جستجو  شد و پس از خارج کردن مقالات نامتناسب با هدف پژوهش، 19 مقاله مورد بررسی و مطالعه قرار گرفتند. نتایج به سه دسته کلی محرک های غذایی، بدن و هیجان های چهره به عنوان محرک های اصلی در زمینه پژوهش اختلال های خوردن با استفاده فناوری ردیابی چشم منتهی گردید.

    کلیدواژگان: اختلال خوردن، ردیابی چشم، مطالعه مروری
|
  • Azarakhsh Amirkhanloo, Bahram Mirzaian*, Ramazan Hassanzadeh Pages 1-12

    The purpose of this study was to compare the effectiveness of acceptance and commitment therapy and dialectical behavior therapy on interpersonal forgiveness and distress tolerance in female victims of domestic violence. The research method was quasi-experimental with a pretest-posttest design with the control group. The statistical population of the study included all female victims of domestic violence who have been referred to Social emergency in Sari city in the winter of 2019 and spring of 2020.  Among them, 45 women were selected by purposive sampling and randomly replaced in a control group and two experimental groups (15 people in each group). The subjects of the first and second experimental groups received acceptance and commitment therapy (during 8 sessions) and dialectical behavior therapy (during 12 sessions), respectively. the control group did not receive any intervention. For data collection, the Interpersonal Forgiveness Inventory (Ehteshamzadeh, 2010) and Distress Tolerance Scale (Simons & Gaher, 2005) were used. Data were analyzed by analysis of covariance and LSD post hoc test. The results showed that acceptance and commitment therapy significantly increased interpersonal forgiveness (F=7.34, p=16.32) and distress tolerance (F=7.34, p=0.01). Also, dialectical behavior therapy significantly increased interpersonal forgiveness (F=11.78, p=0.002) and distress tolerance (F=9.8, p=0.012). The results also showed that acceptance and commitment therapy has a greater effect on interpersonal forgiveness (F = 9.9 and p <0.05)and distress tolerance (F = 9.8 and p <0.05) than dialectical behavior therapy. According to the results of the present study, acceptance and commitment-based therapy can be used to increase interpersonal forgiveness and distress tolerance more effectively than dialectical behavior therapy in women affected by domestic violence.

    Keywords: acceptance, commitment therapy, dialectical behavior therapy, interpersonal forgiveness, distress tolerance, domestic violence
  • Maliheh Mehdikhani, Ramazan Hassanzadeh*, Hosseinali Ghanadzadegan Pages 13-24

    The present study aims to compare the effectiveness of mindfulness-based stress reduction and relaxation on distress tolerance in females with Multiple Sclerosis )MS(. This is a quasi-experimental study with pre-test and post-test design with the control group. The statistical population included all patients with MS who were referred to the MS Association of Mazandaran and had a medical record between 2019 and 2020 years. 45 females have been selected by purposive sampling method and randomly were assigned to three groups (control and two experimental groups). Then, the subjects of the first and second experimental groups received mindfulness-based stress reduction and relaxation in 8 sessions, respectively. The Distress Tolerance Scale (Simons & Gaher,2005) was used before and after education for all three groups. The findings of the analysis of Covariance showed that mindfulness-based stress reduction  (F=6.09, p<0.05) and relaxation (F=16.03, p<0/05)  have led to an improvement in the distress tolerance of females with MS. The results of the  LSD test have shown that mindfulness-based stress reduction has been more impact on distress tolerance than relaxation. According to the findings of the present study, in the field of treatment and counseling of patients with MS, mindfulness-based stress reduction seems to be very effective and promising.

    Keywords: Mindfulness-Based Stress Reduction, Relaxation, Distress Tolerance, Multiple Sclerosis, MS
  • Peyman Dousti*, Narges Hosseininia, Shabnam Dousti, Pegah Dousti Pages 25-32

    The aim of this study was to evaluate the effectiveness of online group therapy based on acceptance and commitment to body dysmorphic and fear of body image in overweight or obese people during the coronavirus pandemic. This research was a quasi-experimental study with a pretest-posttest design with a control group.  14 overweight or obese individuals were selected by purposive sampling between September and October 2020 and randomly assigned to experimental and control groups. The experimental group underwent seven 120-minute minutes online sessions, but the control group did not receive any intervention until the end of the study. The measuring instruments of this study were the Body Dysmorphic Metacognitive Questionnaire (Rabiee et al., 2011) and Body Image Concern Inventory (Littleton et al., 2005).  Findings showed that online group therapy based on acceptance and commitment is effective on body dysmorphic and fear of body image in overweight people (p <0.05). From these findings, it can be concluded that online acceptance and commitment-based therapy have been effective for overweight people and can be used as an alternative during the coronavirus pandemic.

    Keywords: Online group therapy, body dysmorphic disorder, fear of body image, Obesity, Acceptance, Commitment Therapy
  • Mehdi Shamsijey, Reza Pourhosein*, Azam Noferesti Pages 35-44

    The present study aimed to examine the moderating effect of mindfulness on the relationship between ego strength and assertiveness. The statistical population of the present study included all students of Tehran University in 2018. The statistical sample was Three hundred and one students who were selected by the cluster sampling method. All participants were asked to complete the Rathus Assertiveness Schedule (Rathus, 1973), Ego Strength Scale (Besharat, 2007), and Mindful Attention Awareness Scale (Brown and Ryan, 2003). The results indicated that assertiveness had a significant positive association with ego strength and mindfulness. The results of regression analysis indicated that mindfulness has no moderating effect on the relationship between assertiveness and ego strength.

    Keywords: assertiveness, ego strength, mindfulness, ego control, ego resiliency
  • Behnaz Dehghan, Ali Esazadeghan, Esmaiel Soleimani* Pages 45-54

    The aim of this study is to evaluate the effectiveness of Morita therapy on quality of life and pain intensity in older adult women with chronic knee pain. The research method was pretest-posttest with a control group. The statistical population of the study included the older adults with chronic knee pain in 1399 in the period of June to August in Tabriz. The sample consisted of 30 female patients aged 60-70 years with chronic knee pain who entered the study by convenience sampling method and randomly assigned to the experimental and control groups (15 patients each group). The research instruments included the WHO Quality of Life - BREF questionnaire (WHO, 1996) and the intermittent and constant osteoarthritis pain questionnaire (Hawker et al, 2008). For the experimental group, Morita therapy was held for nine 90-minutes sessions one day each week. The results of multivariate analysis of covariance showed that Morita therapy significantly increased the quality of life and its components and reduced pain intensity in the experimental group. According to research results, Morita therapy can help increase the quality of life and reduce the severity of pain in older adult women with chronic knee pain and can be used as an effective and complementary method along with other common therapies.

    Keywords: Chronic knee pain, quality of life, pain intensity, older adults, Morita therapy
  • Safura Keyvanlo, Behzad Malehmir*, Maryam Ezati Babi, Mohammad Narimani Pages 55-64

    Today, mothers of mentally retarded children have many emotional problems. Therefore, the aim of this study was the effectiveness of group therapy, schema-based therapy, emotional therapy on emotional anesthesia, and emotional simplification of mothers of mentally retarded children. This was a pre-test-post-test experimental study with a control group. The statistical population of the study was all mothers with mentally retarded children less than 15 years old, Ardabil city in the spring of 1399. By referring to Ardabil Welfare Office, 4 centers and schools were selected from rehabilitation centers and exceptional schools by multi-stage cluster sampling method, and 40 families of children with mental disabilities were selected by sample method. Select simple random sampling in accordance with the criteria for research and willingness to participate in treatment from the welfare center of Ardabil city and place the mothers of the family in two groups of random assignment, experimental (n = 20) and control (n = 20). they got. The experimental group received 10 sessions of group emotional therapy regimen but the control group did not. Members of both groups responded to the Leahy Emotional Schemas Scale (2002) before and after treatment. Analysis of covariance was used to analyze the data. The results showed that the effectiveness of the therapeutic schema based on emotional therapy is significant with emotional anesthesia (P<0/01) and emotional simplification (P<0/01). other results of this cure resulted in a significant reduction in scores of emotional numbness and emotional numbness in mothers of low - power - power children studied in the experiment group compared to the control group. in general, the results of this research show that emotional disorders can be considered as an effective remedy for modifying many of the emotional schemas of mothers of low power.

    Keywords: Scheme of emotional therapy, emotional anesthesia, emotional simplification, mental retardation
  • Niloufar Farsijani*, Hossein Pourshahriar, Elnaz Melhi, Fatemeh Rezvandel Ramzi Pages 65-76

    Depression and anxiety are among the most common psychological disorders that, in addition to imposing exorbitant costs on the individual and society, also overlap with many psychological disorders. This study aimed to investigate the mediating role of emotional schemas in the relationship between attachment styles and psychological distress. This research was descriptive-correlational.  The statistical population included students who were studying in the Faculty of Educational Sciences and Psychology of Tehran and Shahid Beheshti Universities in the academic year 2019-2020, and 154 of them were selected by convenience sampling method. All subjects in the sample answered three questionnaires: Revised Adult Attachment Scale Questionnaire (Collins and Reed, 1990), Depression Anxiety Stress Scale (Laviband and Laviband, 1995), and the Leahy Emotional Schema Scale (Leahy, 2002)... A Sobel mediation test was used to analyze the data and to determine the indirect effect. The results showed that adaptive emotional schemas play a mediating role in the relationship between secure and insecure attachment styles and psychological distress (p≤0.05). There is an indirect relationship between attachment styles and psychological distress by considering emotional schemas as mediating factors. According to the results of the present study, it can be suggested that for the treatment of depression and anxiety, simultaneously repair and improve attachment styles and emotional schemas.

    Keywords: emotional schemas, attachment styles, psychological distres
  • Niloofar Mikaeeli*, Parisa Moradikelardeh Pages 77-88

    The aim of this study was to investigate the relationship between Ego strengths and Difficulties in Emotion Regulation with Non- Suicidal Self Injury behaviors in high school students. This study is a cross-sectional descriptive correlational and its statistical population was all high school students in Ardabil, which 197 students (102 boys and 95 girls) from four high schools selected using multi-stage cluster sampling method. In order to collect data, psychosocial inventory of  Ego strengths by Markstrom et al (1997), Difficulties in Emotion Regulation Scale by Gratz and Roemer (2004), and self-injury questionnaire by Sansone, Wiederman, and Sansone (1998) were used. After data collection, data were analyzed using, Pearson correlation test and stepwise regression. The results showed that self-injury behaviors have a significant negative relationship with components of hope, will, competence, and purpose of Ego strengths and have a significant positive relationship with components of rejection, difficulty in controlling, and lack of emotional awareness of difficulty in regulating emotion (p<0.01). Also, components of hope, competence, and purpose of Ego strengths and the component of difficulty in controlling Difficulties in Emotion Regulation were able to predict self-injury behaviors. Therefore, according to this result, ego strengths and Difficulties in Emotion Regulation are related to the possibility of self-injury behaviors and It is necessary to be considered in the development of intervention and prevention programs.

    Keywords: non- suicidal self injury, ego strengths, self-control, difficulties in emotion regulation
  • Hamideh Esmailzadeh, Abbas Abolghasemi*, Reza Kazemi, Mohammad Narimani Pages 89-98

    The aim of this study was to evaluate the effectiveness of a self-compassion training program on Control Depressed Mood, Anger, and Anxiety in Obese Girls. The research method was quasi-experimental with a pretest-posttest design with a control group. The statistical sample of the study was 40 obese Girls students in the tenth and eleventh grades who were selected from among the students of Ahar city in 2018 by convenience sampling and in two groups self-compassion training 20 and control group 20,) Were replaced randomly. The experimental group received 8 sessions of 70 minutes of compassion training. An Emotion control scale was used to collect data (Williams et al, 1997). Data were analyzed by multivariate analysis of covariance. Findings showed that self-compassion training program had a significant effect on improving depressed mood (P<0.014), anger (P<0.009), and stress (P<0.001) Had in obese girls. These results indicate that this training has good practicality for improving emotion control and can be used as a therapeutic/educational option by psychologists.

    Keywords: self-compassion training, obesity, depressed mood, anger, anxiety
  • Yalda Shaabani*, Beheshteh Niusha Pages 99-108

    The present study aimed at predicting job bullying through work-family conflicts and basic psychological needs in nurses and nursechr('39')s aides. The methodology of the study was descriptive- correlation. The statistic population included all employed nurses and nursechr('39')s aides in city Zaradiah, out of whom, 132 subjects were selected by convenience sampling. Data collection instrument included negative acts questionnaire- revised (Einarsen et al, 2009), psychological basic needs questionnaire (Guaria et al. 2000), and Work-Family Conflict Scale (Carlson et al, 2000). Data were analyzed by multiple regression analysis. Regarding the findings, there is a positive and significant relationship between job-bullying and work-family conflicts and family-work conflicts, while there is a negative and significant relationship between job-bullying and psychological basic needs. The results of regression analysis demonstrated that 33%, 44%, and 47.2 % of job-bullying are explainable through psychological basic needs, work-family conflicts, and family-work conflicts, respectively. According to the obtained results, it can be claimed that work-family conflicts and psychological basic needs are factors influencing job-bullying in nurses and nurse’s aides. Thus designing psychological interventions by relevant authorities can be effective for decreasing job bullying in medical care settings

    Keywords: Work-Family Conflict, Family-Work Conflict, Basic Psychological Needs, Job Bullying
  • Sabah Abdi*, Arastoo Abdullahpoor, Rashid Ahmadifar, Farough Savare, Mansour Arad Pages 109-122

    The purpose of the present research was to study the effectiveness of lifestyle training appropriate to the Covid-19 era (based on the BASNEF model) on the mental health of and adherence to health protocols by the students. This was a quasi-experimental study with pretest-posttest and a control group. The population consisted of all ninth-grade students at Ibn Sina high school in Boukan in the academic year 2019-2020. Among them, 30 people entered the study by convenience sampling method and were randomly divided into two experimental and control groups (15 people each). Research data were collected using the Mental Health Questionnaire (Goldberg and Hiller, 1979) and the researcher-made health Protocol Adherence Questionnaire. The results of multivariate analysis of covariance showed a significant difference between the experimental and control groups in mental health and its sub-components and adherence to health protocols (P <0.05). Based on the research findings, lifestyle training based on the BASNEF model can be used to increase mental health and adherence to health protocols during the Covid-19 epidemic.

    Keywords: lifestyle, Covid-19, mental health, Observance of health protocols
  • Zohreh Yousefi, Alireza Gol, Hamidreza Aghamohammadian*, Iman Seyadzadeh, Mohammad Valipur Pages 123-132

    The aim of this study was to investigate the relationship between early maladaptive schemas and antisocial and borderline personality disorder mediated by morbid hostility and negative emotion. This research is a descriptive and path analysis that a statistical sample of 359 people (230 females and 129 males), which was available in the range of 18 to 50 years old in the city of Mashhad was selected. The research instruments included Youngchr('39')s Early maladaptive Schemas Questionnaire (1990), Bagby and Farolden Personality Disorders (2007), and the DSM-5 Personnel Questionnaire based on Garger et al. (2012). The results of the path analysis showed that the model has a good fit. Gamma pathway coefficients (g) including schemas of abandonment, worry, self-punishment, and distrust of the negative emotion variable were significant (P <0.05). Gamma pathway coefficients also include schemas of concern, deficiency, self-sacrifice, superiority, and self-control to the variable of pathological hostility. Finally, beta (β) pathway coefficients of negative emotion to antisocial personality disorder and hostility to antisocial personality became significant. Also, the path coefficient of pathological hostility to pathological personality was significant. Therefore, it can be concluded that early maladaptive schemas, mediated by negative emotion and pathological hostility, are able to predict borderline and antisocial personality disorder.

    Keywords: Early maladaptive schemas, morbid hostility, negative affect, antisocial personality disorder, borderline personality disorder
  • Elham Haj Akbari*, GhodratAllah Abbasi Pages 133-142

    Puberty coincides with the transition to high school is an important challenge for Sixth-grade students in Iran that can lead to negative emotions such as shame and fear of failure in girls. The aim of this study was to evaluate the effectiveness of Acceptance and Commitment Therapy (ACT) on internalized shame and fear of failure in sixth-grade girls. The present study was a quasi-experimental research with a pretest-posttest design with a control group. The statistical population of this study included all sixth-grade female students of primary schools in Babol, Mazandaran province in the academic year 1397-98, 30 of whom were selected based on the inclusion criteria by convenience sampling method and randomly divided into experimental and control groups. The Internalized Shame Scale (Ferguson et al., 2000) and the Performance Failure Appraisal Inventory (Conroy, 2002) were used to collect data in pre-test and post-test. The experimental group received eight 60-minute sessions of acceptance and commitment therapy weekly, while the control group did not receive training. Data were analyzed using multivariate analysis of covariance. The results showed that group therapy based on acceptance and commitment was effective in reducing internal shame (p <0.001; F = 36.94) and fear of failure (p <0.001; F = 34.50). Based on the findings of this study, it can be said that acceptance and commitment therapy can be used as an effective intervention to reduce the fear of failure and internalized shame of female students.

    Keywords: Acceptance, commitment therapy, Internalized shame, Fear of failure
  • Abdolsamad Nikan, Farah Lotfi Kashani*, Shahram Vaziri, Mina Mojtabaie Pages 143-154

    The purpose of this study was a comparison of the effectiveness of group therapy of paradoxical timetable and cognitive behavioral therapy on defense mechanisms and symptoms of individuals with social anxiety disorder. The population of the present study consisted of individuals diagnosed with social anxiety disorder in Tehran and Gorgan that of these, 45 were selected by available sampling method and were assigned into one control group and two experimental groups. The instruments used in the study included the Defense Style Questionnaire (1993) and Social Phobia Inventory (2000). Analysis of covariance was used to analyze the data. The results showed that there is no significant difference between paradoxical timetable treatment and cognitive-behavioral therapy in terms of defense mechanisms and social anxiety symptoms scores in the post-test and follow-up stages (p> 0.05). Based on the results of this study, it can be said that the treatment of paradoxical timetable and cognitive-behavioral has reduced defense mechanisms and symptoms in individuals with social anxiety disorder.

    Keywords: Paradox Timetable, Cognitive Behavioral Therapy, Defense Mechanisms, Symptoms, Social Anxiety Disorder
  • Mahdieh Kolbadi Nejad, Javanshir Asadi*, Mehdi Pourasghar Arabi, Mehrdad Aghaei Pages 155-166

    The aim of this study was to compare the effectiveness of clinical hypnosis and cognitive-behavioral hypnotherapy (CBH) treatment on physical symptoms and sexual satisfaction of women with fibromyalgia syndrome in Gorgan. In this study, single-subject designs (A-A-B) were used. The statistical population includes all women with fibromyalgia syndrome who have referred to medical centers in Gorgan. According to the present research design, 9 references were used. Of these, 3 patients received clinical hypnosis treatment and 3 patients received cognitive-behavioral hypnotherapy (CBH) treatment. Three patients were included in the non-intervention group as a control. In order to collect data, Powell and Enrightchr('39')s (1991) Physical Symptoms Questionnaire (PE_PSQ)  and Multidimensional Female Sexual Satisfaction Questionnaire (SSSW) (2014) were used. Therapeutic interventions for experimental groups were held for 8 sessions, and one group did not receive any intervention. To analyze the data, graph analysis methods, stable change index, clinical significance, recovery percentage were used. According to the obtained results, it can be stated that in terms of sexual satisfaction, cognitive-behavioral hypnotherapy treatment was more effective than clinical hypnosis with 59.36% improvement, also in physical symptoms of cognitive-behavioral hypnotherapy treatment compared to clinical hypnosis. The effectiveness was more effective with a 57.14% improvement. In general, based on the findings, it can be said that both treatments could have a greater impact on research variables than the non-intervention group. Therefore, it is recommended that physicians pay attention to treatment such as cognitive-behavioral hypnotherapy in the treatment of this syndrome

    Keywords: Fibromyalgia, Cognitive-Behavioral Hypnotherapy (CBH), Clinical Hypnosis, Sexual Satisfaction, Physical Symptoms, Women
  • Farzin Bagheri Sheykhangafshe, Elaheh Hejazi Moughari* Pages 167-180

    Autism spectrum and attention-deficit/hyperactivity (ADHD) disorders are associated with widespread social cognitive impairments that affect their social relationships. In this regard, the present review study was conducted to investigate the development of social cognition in children with autism spectrum and ADHD disorders. In this systematic meta-analysis study, published articles on the development of social cognition in children with autism spectrum and ADHD disorder from 2008 to 2020 were reviewed. In order to access related scientific documents, the keywords Social Cognition, Autism Spectrum, Exceptional Children and ADHD disorder in the titles and abstracts of articles published in reputable domestic and international scientific databases such as SID, Magiran, Google Scholar, PubMed, Scopus, and ScienceDirect were searched and all related Persian and English articles were listed. Out of a total of 872 related articles published by 2020, 25 Persian and English articles were reviewed. According to the results of the studies, children with autism spectrum disorders and ADHD had low levels of social cognition and development of social cognition dimensions such as the theory of mind, empathy, decision making, facial recognition, behavior, and social interactions. According to the findings of the present study, it is recommended that interventions be taken by psychologists and therapists to rehabilitate and improve social cognition and prevent psychological disorders in children with ASD and ADHD.

    Keywords: Social Cognition, Autism spectrum, ADHD, Exceptional Children
  • Mohammad Ahmandvand Shahverdi, MohammadAli Besharat* Pages 181-196

    According to the Fifth Edition of the Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (DSM-5), Body Dysmorphic Disorder (BDD) is classified as obsessive-compulsive and related disorders. The predominant feature of this relatively common disorder is a sense of deficiency in body Image and body shame causing compulsory behaviors to fix the deficits or flaws in physical appearance. This review paper first presents the definition and concept of BDD. epidemiology, etiology, comorbidity, theories, and therapeutic approaches to this disorder are also reviewed. Next, common medication treatments and cognitive-behavioral interventions for treating BDD are discussed. Ultimately, paradoxical psychotherapy is presented as a novel psychotherapy model for treating BDD.

    Keywords: Body Dysmorphic Disorder (BDD), body image, feeling of shame, Obsessive–compulsive disorder, treatment
  • Mostafa Tashvighi*, Pegah Parvaneh, Seyedeh zahra Aghamiri Pages 197-206

    Coronavirus disease   (COVID-19), which is a threat to global health, in addition to endangering physical health, will exert irrecoverable psychological effects. Due to this, it is necessary to know the positive psychological factors and effective psychological therapies to deal with this disease. the purpose of this study was to investigate interventions and psychological characteristics affecting Coronavirus disease and its Psychopathology by systematic review method. For this purpose, studies during the years 2019 to 2020  in Persian databases were reviewed by searching for the keywords Corona, Covid 19, quarantine, psychological characteristics, and mental health. Based on the inclusion criteria, 23 articles were included in the study and their results were classified, summarized, and reported. The results showed that increased anxiety and depression, sleep problems, fear of death, and post-traumatic stress are among the psychological consequences of the prevalence of this disease for ordinary people. Also, having traits such as resilience, psychological toughness, humor and a sense of cohesion can help people against the pressures of the corona. Psychological therapies, including therapies based on spirituality, reality therapy, cognitive-behavioral therapy, and acceptance and commitment therapy are effective in helping to cope with illness. Based on the results of the present study, it is necessary to make educational and therapeutic interventions in order to reduce psychological problems and strengthen positive psychological characteristics to deal with Coronavirus disease.

    Keywords: Coronavirus disease, COVID-19, Psychological interventions, Psychological characteristics, Psychopathology, review study
  • Seyedeh Baharan Ghavami*, Fariba Zarani Pages 207-218

    Covid-19 pandemic had global effects on chronic patients, health systems, and the future of treatments. Among the chronic patients, people who have cancer are identifying as a vulnerable group because of their malignancy and suppressive treatments which weaken their immune system. The present descriptive-analytic article, which is conducted from studying various recent articles in Persian and English databases using the keywords cancer, coronavirus, digital treatments, diagnosis, screening, and cancer treatment, focuses on the perception of cancer patients from a covid-19 pandemic, the status of screening and diagnostic tests and the future perspective of health systems from 2019 to 2020. Cancer patients’ approach toward pandemics is on a spectrum, from anxiety and depression to feeling of peace with control and self-efficacy. Furthermore, cancer associations report that the rate of screening has been significantly decreased while it can increase the risk of metastasis in upcoming decades. However, not all treatment postpones are dangerous. It is noteworthy that cancer patients are time-sensitive, hence the health system is better to consider digital and technological treatment alternatives to minimize the patient presence in medical centers. eHealth and telemedicine had significant progress after the coronavirus pandemic and facilitate the delivery of services for patients and professionals, while the public opinion is positive about it.

    Keywords: Cancer, Covid-19, Coronavirus, eHealth, Digital Health Technologies, Screening, Cancer diagnosis
  • Zohreh Abdollahi Ebrahimabadi, Mohammadali Besharat* Pages 219-230

    Eating disorders are among the topics of interest to many researchers and have been studied from several perspectives. According to the Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (DSM), these disorders include persistent eating disorders or eating-related behaviors and have different types such as anorexia nervosa, bulimia nervosa, binge-eating disorder, pica, and other disorders that can lead to significant physical, psychological and social damages. One of the tools that have received special attention in recent years is eye-tracking technology, which provides useful information to the researcher by tracking eye movements. This technology has been used to study the attention of people suffering from eating disorders to various stimuli. The purpose of this review is to summarize the data obtained from these studies. For this purpose, related keywords were searched in Science Direct and Pubmed databases. After removing articles that were not suitable for the purpose of the present study, 19 articles were reviewed. The results led to three general categories of food stimuli, body and facial emotions as the main stimuli in the field of eating disorders research using eye-tracking technology.

    Keywords: eating disorders, eye tracking, review study