فهرست مطالب

روان شناسی بالینی - سال سیزدهم شماره 1 (پیاپی 49، بهار 1400)

فصلنامه روان شناسی بالینی
سال سیزدهم شماره 1 (پیاپی 49، بهار 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/03/17
  • تعداد عناوین: 9
|
  • امید سینا*، فاطمه گلشنی، محمد مهدی بدیعی صفحات 1-12
    مقدمه

    هدف پژوهش حاضر تعیین نقش واسطه ای راهبردهای تنظیم هیجان در رابطه بین نشخوار فکری و پرخاشگری در بیماران دوقطبی بود.

    روش

    روش پژوهش توصیفی از نوع همبستگی و جامعه آماری این پژوهش شامل تمام بیماران دارای اختلال دوقطبی مراجعه کننده و بستری به مراکز نگهداری و توان بخشی استان تهران در سال 1397 بود که از میان آن ها 200 نفر به روش نمونه برداری هدف مند انتخاب شدند. ابزار پژوهش شامل مقیاس پاسخ های نشخواری، پرسشنامه تنظیم هیجان و پرسشنامه پرخاشگری بود. برای تحلیل داده ها از روش مدل یابی معادلات ساختاری استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج پژوهش نشان داد که راهبردهای تنظیم هیجان سرکوبی فکر (0/01>P، 2/71=Z، 0/075=β) و ارزیابی مجدد (0/05>P، 2/47 =Z،0/074 =β)رابطه بین نشخوار فکری و پرخاشگری را در بیماران دوقطبی میانجی گری می کند.

    نتیجه گیری

    براساس نتایج حاصل از پژوهش حاضر بررسی میزان نشخوار فکری و راهبردهای تنظیم هیجانی بیماران دوقطبی در فرایند درمان و ارایه درمان های مناسب جهت کاهش نشخواری فکری و راهبرد تنظیم هیجانی سرکوبی فکر در این بیماران پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: ارزیابی مجدد، پرخاشگری، دوقطبی، سرکوب فکر، نشخوار فکری
  • امینه سادات طباطبایی، زهرا یوسفی*، مسعود معتمدی، سارا طاهری صفحات 13-22
    مقدمه

    خودزنی از جمله علایم برخی از اختلالات روانشناختی است که بعضا از نوجوانی شروع می شود. این پژوهش با هدف بررسی اثربخشی رفتاردرمانی دیالکتیک بر گذشت و افسردگی دختران نوجوان دارای سابقه خودزنی شهر اصفهان انجام گرفت.

    روش

    روش پژوهش نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون - پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه دختران نوجوان با سابقه خودزنی که در سال 1397 به مراکز مشاوره شهر اصفهان مراجعه کرده بودند. به این ترتیب 30 دختر نوجوان به شکل نمونه گیری در دسترس با توجه به ملاک های ورود و خروج انتخاب و به طور تصادفی در دو گروه آزمایش و گروه کنترل گمارده شدند (هر گروه 15 نفر). آزمودنی ها قبل و بعد از مداخله به ابزارهای پژوهش شامل پرسشنامه های مقیاس گذشت بین فردی و پرسشنامه افسردگی بک پاسخ دادند. آزمودنی های گروه آزمایش به مدت 8 جلسه 90 دقیقه ای تحت رفتاردرمانی دیالکتیک قرار گرفتند اما گروه کنترل هیچ مداخله ای دریافت نکرد. داده ها در دو سطح توصیفی (میانگین و انحراف استاندارد) و سطح استنباطی (تحلیل کواریانس چندمتغیره) تحلیل شد.

    یافته ها

    نتایج حاصل از تحلیل داده ها نشان داد که گروه آزمایش در مقایسه با گروه کنترل در متغیر بخشش خود افزایش معنادار در مرحله پس آزمون داشته و در متغیر و افسردگی نیز کاهش معناداری در گروه آزمایش نسبت به گروه کنترل وجود داشت.

    نتیجه گیری

    بنابر یافته های پژوهش، می توان برای یهیود گذشت بین فردی و کاهش افسردگی در دختران نوجوان دارای سابقه خودزنی، از رفتاردرمانی دیالکتیک سود جست.

    کلیدواژگان: گذشت، افسردگی، خودزنی، رفتاردرمانی دیالکتیک
  • سحر محبت بهار، ایمان الله بیگدلی*، علی مشهدی، حسین کارشکی صفحات 23-34
    مقدمه

    کاربرد افراطی گوشی هوشمند به یک بحران نوظهور بدل شده است. از این رو پژوهش حاضر بر تدوین پروتکل رواندرمانی مبتنی بر رویکرد شناختی-رفتاری و اثربخشی آن بر درمان اعتیاد به گوشی هوشمند، احساس تنهایی و نظم جویی هیجانی تمرکز دارد.

    روش

    بخش نخست این پژوهش به طراحی پروتکل درمانی مبتنی بر رویکرد شناختی-رفتاری اختصاص دارد. سپس، بر اساس یک طرح نیمه آزمایشی، 30 نوجوان دختر مبتلا به اعتیاد به گوشی هوشمند با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و به طور تصادفی به دو گروه آزمایش و کنترل تقسیم شدند. گروه آزمایش تحت 8 جلسه درمان قرار گرفت. مقیاس اعتیاد به گوشی هوشمند (SAS-SV)، پرسشنامه نظم جویی هیجانی ((ERQ و مقیاس احساس تنهایی ((UCLA به عنوان ابزار به کار برده شد. همچنین از تحلیل کواریانس تک متغیره (ANCOVA) و چند متغیره (MANCOVA) به منظور تحلیل داده ها استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که پروتکل روان درمانی مبتنی بر رویکرد شناختی-رفتاری علاوه بر درمان اعتیاد به گوشی هوشمند، منجر به کاهش قابل توجه احساس تنهایی و بهبود مهارت های نظم جویی هیجانی شده است.

    نتیجه گیری

    پروتکل روان درمانی مبتنی بر رویکرد شناختی-رفتاری می تواند به عنوان یک راهبرد اثربخش در درمان اعتیاد به گوشی هوشمند به شمار آید و در عین حال احساس تنهایی را کاهش و منجر به تقویت مهارت های نظم جویی هیجانی گردد.

    کلیدواژگان: اعتیاد به گوشی هوشمند، رویکرد شناختی-رفتاری، نظم جویی هیجانی، احساس تنهایی
  • صدیقه نجاراصل، پرویز عسگری*، فرح نادری، فرشته اسمعیل خانی صفحات 35-46
    مقدمه

    هدف پژوهش حاضر، مقایسه اثر بخشی آموزش مثبت نگری و مبتنی بر پذیرش و تعهد بر ، سرخوردگی زناشویی، اسنادهای ارتباطی و تمایزیافتگی خود در افراد مراجعه کننده به مراکز مشاوره شهر بهبهان بود.

    روش

    طرح پژوهش، نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون و پس آزمون_ پیگیری با گروه کنترل بود. حجم نمونه 45 فرد متاهل که از جامعه مذکور، به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند و به صورت تصادفی در گروه های چهار گانه گمارده شدند (هر گروه 15 نفر). ابزارهای پژوهشی مورد استفاده شامل مقیاس اسناد ارتباطی (RAM)، ، پرسشنامه سرخوردگی زناشویی کایزر و پرسشنامه تمایزیافتگی خود اسکورن و فریدلندر بود. گروه آزمایشی مثبت نگری 12 جلسه و گروه درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد 10 جلسه درمان دریافت کردند. برای تحلیل داده ها از تحلیل کواریانس چند متغیره و تک متغیری و آزمون تعقیبی بنفرونی استفاده شد.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد دو رویکرد درمانی در مرحله پس آزمون بر اسنادهای ارتباطی علی و مسئولیت پذیری، ، سرخوردگی زناشویی و تمایزیافتگی خود تاثیر معناداری داشته و منجر به بهبود این متغیرها در گروه های آزمایشی شدند مقایسه ی تطبیقی بین دو رویکرد آموزش مثبت نگری و مبتنی بر پذیرش و تعهد نشان داد که در متغیر تمایزیافتگی خود تفاوت معناداری به نفع درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد مشاهده شد. نتایج به دست آمده مبنی بر اثربخشی دو رویکرد مذکور به تفصیل مورد بحث قرار گرفت.

    نتیجه گیری

    آموزش مثبت نگری و درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد باعث بهبود سرخوردگی زناشویی، اسنادهای علی، اسنادهای مسئولیت و تمایزیافتگی خود افراد متاهل می شود.

    کلیدواژگان: آموزش مثبت نگری، درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، سرخوردگی زناشویی، اسنادهای ارتباطی، تمایزیافتگی خود
  • علی اکبر جولازاده اسمعیلی، جواد کریمی*، کورش گودرزی، محمد عسگری صفحات 47-64
    مقدمه
    شرایط نامساعد زندگی زناشویی می تواند به افسردگی منجر شده و سبب اختلال کارکردهای خانوادگی افراد متاهل شود. پژوهش حاضر با هدف مقایسه ی اثربخشی زوج درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد و هیجان مدار بر افسردگی و سازگاری زناشویی انجام شده است.
    روش
    در این پژوهش از طرح آزمایشی تک موردی از نوع خط پایه چندگانه ناهمزمان استفاده شد. جامعه ی آماری پژوهش شامل 20 زوج مراجعه کننده به مرکز مشاوره خانواده سینا شهرستان دزفول در سال 1397 بودند. نخست، آزمودنی ها با استفاده از ملاک های ورود و خروج غربال شدند. سپس 6 زوج (12 نفر) به طور هدفمند انتخاب شدند. آزمودنی ها در دو گروه زوج درمانی مبتنی بر پذیرش و تعهد و زوج درمانی هیجان مدار به صورت تصادفی جایگزین شدند (سه زوج در هر گروه). پروتکل های دو روش زوج درمانی به طور جداگانه به صورت سه مرحله خط پایه و 12 جلسه 90 دقیقه ای و پیگیری دو ماهه اجرا شد. آزمودنی ها به مقیاس سازگاری زوجی اسپینر و افسردگی بک ویرایش دوم پاسخ دادند. داده ها به روش ترسیم دیداری، شاخص تغییر پایا و فرمول درصد بهبودی تحلیل شدند.
    یافته ها
    در گروه زوج درمانی مبتنی بر پذیرش و تعهد میزان درصد بهبودی کلی پس از درمان در متغیر افسردگی 70/34% و در متغیر سازگاری زناشویی 06/29%، در گروه زوج درمانی هیجان مدار درصد بهبودی کلی پس از درمان در متغیر افسردگی 39/39% و در متغیر سازگاری زناشویی 81/40% به دست آمد.
    نتیجه گیری
    درصد بهبودی پس از درمان هر دو گروه زوج درمانی در طبقه بندی بهبودی اندک قرار دارد، بنابراین، هر دو رویکرد بر کاهش افسردگی و افزایش سازگاری زناشویی زوجین موثر است.
    کلیدواژگان: افسردگی، درمان مبتنی پذیرش و تعهد، درمان هیجان مدار، زوج درمانی، زوجین ناسازگار
  • فرشاد احمدی، محمدعلی گودرزی*، سید علی کاظمی رضایی صفحات 65-78
    مقدمه

    هدف از پژوهش حاضر بررسی اثربخشی روان درمانی پویشی فشرده کوتاه مدت (ISTDP) در زمینه تجارب تجزیه ای، روابط موضوعی و نادیده انگاری پاداش تاخیری درافراد مبتلا به اختلالات اعتیادی و مصرف مواد بود.

    روش

    طرح پژوهش حاضر نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل بود. نمونه این پژوهش 30 نفر از مردان مبتلا به سوء مصرف مواد در کلینیک های ترک اعتیاد شهر مریوان بودند که توسط روان پزشک مرکز و مصاحبه ساختار یافته انتخاب شدند. شرکت کنندگان به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش (15) و کنترل(15) گمارده شدند و مقیاس تجارب تجزیه ای، روابط موضوعی و پرسشنامه انتخاب پاداش را در پیش آزمون و پس آزمون تکمیل نمودند. گروه آزمایش تحت 15 جلسه 90 دقیقه ای گروه درمانی درمان پویشی فشرده کوتاه مدت قرار گرفتند. برای تحلیل داده ها، از تحلیل کواریانس چند متغیره استفاده شد.

    یافته ها

    یافته های این پژوهش نشان داد که روان درمانی پویشی فشرده کوتاه مدت به شیوه گروهی، پس از 15 جلسه مداخله، اثر معنی داری در کاهش خرده مقیاس های تجارب تجزیه ای، روابط موضوعی و نادیده انگاری پاداش تاخیری گروه آزمایش نسبت به گروه کنترل داشت.

    نتیجه گیری

    نتایج پژوهش حاضر نشان داد که درمان پویشی فشرده کوتاه مدت به شیوه گروهی، راهبردی موثر در بهبود علایم تجارب تجزیه ای، روابط موضوعی و نادیده انگاری پاداش تاخیری درافراد مبتلا به اختلالات اعتیادی و مصرف مواد می باشد و می توان از آن به عنوان روش درمانی موثر بهره برد.

    کلیدواژگان: مصرف مواد، تجارب تجزیه ای، روابط موضوعی، نادیده انگاری پاداش تاخیری، روان درمانی پویشی فشرده کوتاه مدت
  • فرهاد تنهای رشوانلو*، مرضیه ترکمنی، سارا میرشاهی، نفیسه حاجی بکلو، حسین کارشکی صفحات 79-87
    مقدمه

    نشخوار فکری مشترک به گفتگوی مکرر در خصوص مشکلات شخصی در روابط دونفره اشاره دارد. هدف از این پژوهش اعتباریابی و پایایی سنجی نسخه فارسی پرسشنامه نشخوار فکری مشترک بود.

    روش

    در یک طرح همبستگی، 167 نفر از افراد مراجعه کننده به مراکز بهداشتی شهر مشهد با روش خوشه ای چندمرحله ای انتخاب شدند. گردآوری داده ‎ها با پرسشنامه نشخوار فکری مشترک، مقیاس افسردگی، اضطراب و استرس (DASS-21) و مقیاس پاسخ نشخواری (RRS) صورت گرفت. برای تحلیل داده ها از تحلیل عاملی اکتشافی، ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل واریانس چندمتغیره استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که پرسشنامه نشخوار فکری مشترک دارای سه عامل بازسازی، تشویق به گفتگو در مورد مشکل و ژرف اندیشی است که 01/66 درصد واریانس را تبیین می کنند. نشخوار فکری مشترک با استرس، اضطراب، افسردگی و پاسخ نشخواری رابطه مثبت و معناداری داشت (0/01>P). سن با نشخوار فکری مشترک رابطه معناداری نداشت، اما بر حسب جنسیت تفاوت ها معنادار بود و زنان میانگین بالاتری داشتند.

    نتیجه گیری

    به نظر می رسد نسخه فارسی پرسشنامه نشخوار فکری مشترک از پایایی و روایی مناسبی در جمعیت عمومی برخوردار بوده و می تواند در پژوهش های مرتبط مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: نشخوار فکری مشترک، پاسخ نشخواری، افسردگی، روایی، پایایی
  • مریم اسماعیلی نسب*، شیرین حاجی هاشمی ورنوسفادرانی صفحات 89-100
    مقدمه

    پژوهش حاضر با هدف سنجش پایایی و اعتبار نسخه فارسی پرسشنامه کنش وری بازتابی والدین (PRFQ) انجام گرفت.

    روش

    به این منظور پرسشنامه پس از آماده سازی به روش ترجمه و ترجمه مجدد، به همراه پرسشنامه سلامت عمومی (GHQ) و پرسشنامه دشواری در تنظیم هیجان (DERS)، توسط 308 والد (233 زن و 75 مرد) دارای فرزند زیر سه سال، در شهر تهران تکمیل شد. برای استخراج نتایج، از ضریب آلفای کرونباخ، تحلیل عاملی اکتشافی و تاییدی و همبستگی استفاده شد.

    یافته ها

    دامنه آلفای کرونباخ برای سه زیر مقیاس پرسشنامه شامل، "پیش ذهنی سازی"، "اطمینان از حالت ذهنی" و "علاقه و کنجکاوی به حالات ذهنی" به ترتیب 90/0، 89/0 و 75/0 بود. پایایی باز آزمایی با دامنه همبستگی92/0 تا 97/0، نیز نشان دهنده پایایی مطلوب این مقیاس بود. در بررسی اعتبار سازه سه زیر مقیاس به دست آمد که معادل سه زیر مقیاس در نسخه اصلی بودند. همه زیرمقیاس های دشواری در تنظیم هیجان، با زیرمقیاس " علاقه و کنجکاوی به حالات ذهنی" همبستگی منفی معنادار داشتند و بیشتر زیرمقیاس های دشواری در تنظیم هیجان، با دو زیر مقیاس دیگر کنش وری بازتابی والدین، همبستگی مثبت معنی دار داشتند که بیانگر اعتبار همگرا و واگرای مطلوب مقیاس است.

    نتیجه گیری

    در نهایت می توان گفت نسخه فارسی پرسشنامه کنشوری بازتابی والدین دارای پایایی و اعتبار مطلوب است و می تواند در مطالعات در نمونه ایرانی مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: ذهنی سازی والدینی، پرسشنامه کنش وری بازتابی والدین، نسخه فارسی، پایایی سنجی، اعتباریابی
  • منا جاسمی زرگانی، محمدرضا صیرفی*، محمدحسین تقدیسی، سعید ملیحی الذاکرینی، حبیبه تقوی کجیدی صفحات 101-113
    اهداف

    هدف پژوهش حاضر بررسی اثربخشی آموزش خوردن آگاهانه مبتنی بر ذهن آگاهی بر; کاهش وزن، خودکارآمدی، تنظیم هیجانی و تغذیه سالم زنان مبتلا به چاقی است.

    مواد و روش ها

    روش پژوهش از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس-آزمون- پیگیری با گروه کنترل بود. جامعه آماری، زنان چاق باشاخص توده بدنی(BMI) بالاتر یا برابر 25 شهر کرج در سال 1398 بود. 40 نفر با توجه به معیارهای ورود و نمونه گیری هدفمند به طور تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل قرار گرفتند. وزن با ترازو ، خود کارآمدی با پرسشنامه سبک زندگی مبتنی بر خودکارآمدی وزن و خوردن هیجانی بامقیاس دشواری در تنظیم هیجان و تغذیه با چک لیست سنجش شد. آموزش طی 12 جلسه هر جلسه 150 دقیقه و داده ها با طرح تحلیل آمیخته، نرم افزار 22SPSS و سطح معناداری 05/0 و01/0 در نهایت برای33 نفر تحلیل شد.

    یافته ها

    نشان داداین آموزش برکاهش وزن (001/ 0=P)، خودکارآمدی (001/ 0=P)، تنظیم هیجانی (001/ 0=P) و تغذیه سالم زنان (001/ 0=P) اثربخش بوده است.

    نتیجه گیری

    آموزش خوردن آگاهانه بر برکاهش وزن، خودکارآمدی ، تنظیم هیجانی و تغذیه سالم زنان مبتلا به چاقی اثربخش بود. این آموزش به متخصصان فعال در این حوزه پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: ذهن آگاهی، کاهش وزن، خودکارآمدی، تنظیم هیجان، تغذیه سالم
|
  • Omid Sina *, Fatemeh Golshani, Mohammad Mahdi Badiee Pages 1-12
    Introduction

    The aim of this study was to determine the mediating role of emotion regulation strategies between rumination and aggression in bipolar patients.

    Methods

    The research method was descriptive-correlational, and the statistical population of the study consisted of all patients with bipolar disorder, referred and hospitalized in Tehran's maintenance and rehabilitation centers in 2018-2019, of which 200 were selected by targeted sampling. Research tools include Ruminative Response Scale, Emotion Regulation Questionnaire and Aggression Questionnaire. Structural equation modeling was used to analyze the data.

    Results

    The results showed that the suppression (p < 0.01, Z=2.71, β=0.75) and reappraisal (p < 0.05, Z=2.47, β=0.074) emotion regulation strategies mediate the relationship between rumination and aggression in bipolar patients.

    Conclusion

    Based on the results of the present study, it is recommended to evaluate the level of rumination and emotional regulation strategies of bipolar patients in the treatment process and provide appropriate therapies to reduce rumination and suppression emotional regulation strategy in these patients.

    Keywords: aggression, bipolar, reappraisal, rumination, suppression
  • Amineh Sadat Tabatabayi, Zahra Yosofi *, Masood Motamedi, Sara Taheri Pages 13-22
    Introduction

    Self-injury is defined as a deliberate destruction or deliberate alteration of body tissues that results in damage to the tissues. The purpose of this study was to investigate the effectiveness of dialectical behavior therapy on other-forgiveness and depression in teenager girls with self-injury history in Isfahan.

    Method

    The research method was a pre-test-posttest with a control group. The statistical population of the study consisted of all teenager girls with a history of self-injury who referred to counseling centers in Isfahan in 2018. A sample of 30 teenager girls were randomly selected that were selected by inclusion/exclusion criteria and randomly assigned to experimental and control groups (each group was 15). Subjects before and after the intervention, responded to the questionnaire of Interpersonal Motivation related to injury and Beck Depression Inventory. The experimental group received dialectical treatment therapy for 8 sessions of 90 minutes, while  no intervention  received by the control group.

    Results

    The data were analyzed in two descriptive levels (mean and standard deviation) and inferential level (multivariate covariance analysis). The results indicated significant increase in the mean of forgiveness and a decrease in mean of depression in the experimental group compared to the control group (p≤0.05).

    Conclusion

    According to research findings, dialectical behavior therapy can be used to increase forgiveness and reduce depression in teenager girls with a history of self-injury.

    Keywords: Self-Forgiveness, depression, Self-injury, Dialectic Behavioral Therapy
  • Sahar Mohabat Bahar, Imanollah Bigdeli *, Ali Mashhadi, Hosain Kareshki Pages 23-34
    Background

    Increased use of smartphones is an emerging crisis. So, the present study focused on the developing a psychotherapy protocol based on cognitive-behavioral approach and its effectiveness on treatment of smartphone addiction loneliness and emotional regulation.

    Method

    The first section of the present study is allocated to designing a therapeutic protocol based on cognitive-behavioral approach. Then, according to a quasi-experimental research design, 30 girl adolescents who were diagnosed with smartphone addiction were selected by a convenience sampling method and randomly divided into experimental and control groups. Experimental group received 8 sessions of psychotherapy. Smartphone Addiction Scale-Short Form (SAS-SV(, Emotional Regulation Questionnaire (ERQ( and UCLA Revised Loneliness Scale were applied as research tools. Analysis of covariance (ANCOVA) and multivariate analysis of covariance (MANCOVA) were used to analyze the data.

    Results

    The findings showed that cognitive-behavioral therapy in addition to the treatment of smartphone addiction has led to a significant decrease in loneliness and improved emotional regulation skills.

    Conclusion

    The therapeutic intervention based on cognitive-behavioral approach can be considered as an effective treatment strategy in treatment of smartphone addiction and also is able to reduce loneliness and increase emotion regulation.

    Keywords: Smartphone Addiction, Cognitive-Behavioral Approach, emotion regulation, loneliness
  • Sadigheh Najarasl, Parviz Asgari *, Farah Naderi, Fereshteh Esmaeelkhani Pages 35-46
    Introduction

    The aim of the present study was to compare the effectiveness of Positive Thinking Education, and Based on Acceptance and Commitment Treatment on Marital Disaffection, Communication Attributions and Self-Differentiation in people visiting Behbahan city counseling centers.

    Method

    The research design was a semi-experimental pre-test and post-test-follow-up experiment with the control group. The sample size of 45 married people from the mentioned community was selected by Judgment sampling method and randomly assigned to tree groups (15 people per group). The research instruments used included the Relationship Attributions Scale (RAM), the Kaiser Marital Disaffection Scale (MDS), and the Skorown Friedlander Differentiation of Self Inventory. The Positive Thinking Education group received 12 sessions, and the Based on Acceptance and Commitment Treatment Group received 10 sessions. Multivariate and Univariate covariance analysis and Benfroni post hoc test were used to analyze the data.

    Results

    The findings showed that all two postoperative therapeutic approaches had a significant effect on causal and responsible relationship attributions, Marital Disaffection and Self-Differentiation, and led to improvements in experimental groups. a comparative comparison between the two approaches of positive thinking education and based on acceptance and commitment treatment showed that there was a significant difference in the variable of self-differentiation in favor of treatment based on acceptance and commitment. The results of the three approaches were discussed in detail.

    Conclusions

    positive thinking education and Based on Acceptance and Commitment Treatment improves marital disaffection, causal attribution, responsibility attribution, and self-differentiation in married individuals.

    Keywords: Positive Thinking Education, Based on Acceptance, Commitment Treatment, Marital Disaffection, Communication Attributions, self-differentiation
  • Ali Akbar Joulazadeh Esmaeili, Javad Karimi *, Kourosh Goodarzi, Mohamad Asgari Pages 47-64
    Introduction
    Unfavorable marital conditions can lead to depression and disrupt married family functions. The aim of this study was to compare the Effectiveness of Acceptance and Commitment therapy and Emotionally Focused Couple Therapy on depression and marital adjustment.
    Method
    In this research, a single case experimental design of multiple asynchronous baseline was used. The statistical population of the study included 20 couples who referred to Sina Family Counseling Center in Dezful in 1397. First, subjects were screened using the entry and exit criteria. Then 6 couples (n=12) were purposefully selected. Subjects were randomly assigned to two groups of acceptance and commitment therapy and emotionally focused couple therapy .The protocols of the two couples therapy methods were performed separately in three stages of baseline and 12 sessions of 90 minutes and two-month follow-up. Subjects responded to the Spinner Pair Adjustment Scale and Beck Depression Second Edition. Data were analyzed by visual mapping, stable change index and recovery percentage formula.
    Findings
    In the acceptance and commitment therapy group, the percentage of overall recovery after treatment in the variable of depression is 34.70% and in the variable of marital adjustment is 29.06%, In the couple of emotion therapy, the percentage of overall recovery after treatment was 39.39% in the variable of depression and 40.81% in the variable of marital adjustment.
    Conclusion
    The percentage of recovery after treatment in both couples is in the category of low recovery, therefore, both approaches are effective in reducing depression and increasing marital adjustment of couples.
    Keywords: Acceptance, Commitment-Based Therapy. Couple Therapy, Depression Emotional Therapy, Unadjusted Couples
  • Farshad Ahmadi, Mohammadali Goodarzi *, Seyed Ali Kazemi Rezaei Pages 65-78
    Introduction

    The aim of this study was to investigate the Effectiveness of Intensive Short-Term Dynamic Psychotherapy (ISTDP) in the domain of dissociative experiences, object relations and delayed reward discounting in patients with substance use disorders and addiction.

    Method

    This study was a semi-experimental research conducted in the form of pretest-posttest with control group. The sample of this study included 30 males with substance abuse disorder in the addiction treatment clinics in Marivan city of Iran. Patients were selected by an experienced psychiatrist and Structured Clinical Interview. Patients were randomly assigned either experimental (n=15) or control groups (n=15). Participants completed the Dissociative Experiences Scale-II (DES-II), Bell's object relation inventory (BORI) and the Monetary-Choice Questionnaire (MCQ) in the pretest and posttest. The experimental group received the Intensive Short-Term Dynamic Psychotherapy (ISTDP) for fifteen 90-minute sessions. Data were analyzed by multivariate covariance.

    Results

    The findings of this study showed that Intensive Short-Term Dynamic Psychotherapy (ISTDP) after 15 sessions had significant effects on dissociative experiences, object relations and delayed reward discounting of the experimental group compared to the control group.

    Conclusion

    The results of the current study showed that Intensive Short-Term Dynamic Psychotherapy (ISTDP) was an effective strategy to improve the symptoms of dissociative experiences, object relations and delayed reward discounting in patients with substance use disorders and addiction and can be used as an effective therapeutic approach.

    Keywords: Substance Use, Dissociative experiences, Object relations, delayed reward discounting, intensive short-term dynamic psychotherapy
  • Farhad Tanhaye Reshvanloo *, Marzie Torkamani, Sara Mirshahi, Nafiseh Hajibakloo, Hossein Kareshki Pages 79-87
    Introduction

    Co-rumination refers to excessively frequent discussing personal problems within dyadic relationship. The purpose of present study was to investigate the validity and reliability assessment of the Persian version of the Co-rumination questionnaire.

    Methods

    In a correlational design, 167 adults who were referred to health care centers in Mashhad were selected with multistage cluster sampling. Data were collected by a Co-rumination Questionnaire, Depression, Anxiety, Stress Scale (DASS-21), and Rumination Response Scale (RRS). Exploratory factor analysis, Pearson correlation coefficient and multivariate analysis of variance were used to analyze the data.

    Results

    The results showed that the scale had three factors of rehashing, encouraging problem talk and mulling which explains 66.01% of the variance. Co-rumination had a positive and significant relationship with stress, anxiety, depression and rumination (p < 0.01). Age had no significant relationship with Co-rumination. But differences were significant based on gender, and women had higher mean.

    Conclusion

    It seems that the Persian version of the Co-rumination Questionnaire has a proper validity and reliability in common population and can be used in related research.

    Keywords: co-rumination, ruminative response, depression, Validity, Reliability
  • Maryam Esmaeilinasab *, Shirin Hajihashemi Pages 89-100
    Introduction

    The present study aimed at determining the reliability and validity of the Persian translation of Parental Reflective Functioning Questionnaire (PRFQ; Luyten, Mayes, Nijssens, & Fonagy, 2017).

    Method

    Therefore, the Persian version of the scale prepared by translation and back translation the original questionnaire, and after a pilot study, was completed by 308 parents (233 female and 75 male) who had children under three-years-old in Tehran, accompanied with General Health Questionnaire (GHQ-28; Goldberg, 1972) and Difficulties in Emotion Regulation Scale (DERS; Gratz and Roemer, 2004).

    Results

    Cronbach's alpha for three subscales, “pre-mentalizing mode”, “certainty about mental states” and “interest & curiosity in mental states” were 0/90, 0/89 and 0/79 prospectively. Three subscales achieved in construct validity that was equal to the original version. All subscales of DERS had significantly negative correlation with “interest & curiosity in mental states” and most of subscales had significantly positive correlation with “pre-mentalizing mode”, “certainty about mental states” which confirms the convergent and divergent validity of PRFQ.

    Conclusion

    The findings suggest that the Persian version of this scale has good validity and reliability and can efficiently use in studies with Iranian sample.

    Keywords: Parental Mentalizing, Parental Reflective Functioning Questionnaire (PRFQ), Reliability, Validity
  • Mona Jassemi Zergani, Mohamadreza Seirafi *, Mohammadhossin Taghdisi, Saeed Malihi Alzukerini, Habibeh Taghavi Kojidi Pages 101-113
    Objectives

    The main purpose of current study is “evaluation of effectiveness of mindfulness-based eating awareness training (MB_EAT) on weight, self-efficacy, emotion regulation and healty diet in obese women.”

    Methods

    The research method was semi-experimental with Pre-test, post-test and follow-up test design, and comparing them with a control group. Forty subjects were randomly divided into two experimental and control groups according to the inclusion criteria and targeted sampling. Weight, Weight Efficacy Lifestyle Questionnaire, Difficulties in Emotion Regulation Scale and self-reported diet intake were assessed before, after and three months after the intervention. Mindfulness-based eating awareness training intervention was held during 12 sessions of 150 minutes. Repeated measurement analysis of variance was used.

    Results

    The results showed that mindfulness-based eating awareness training weight, self-efficacy (P = 0.001), emotion regulation (P = 0.001) and nutritional behavior was effective (P = 0.001).

    Conclusion

    Mindfulness based-eating awareness training was effective on biological, psychological and behavioral indicators of overweight and obese women. This study is designed to maximize real-world application.

    Keywords: Mindful Eating, Weight loss, self-efficacy, Emotional Regulation, Healthy Diet