فهرست مطالب

روان شناسی بالینی - سال سیزدهم شماره 2 (پیاپی 50، تابستان 1400)

فصلنامه روان شناسی بالینی
سال سیزدهم شماره 2 (پیاپی 50، تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/05/20
  • تعداد عناوین: 19
|
  • بهنوش نیکخواه*، شادی آقا علی طاری، سودابه یکرنگ صفاکار، یاسمن رحیمی نیکو صفحات 1-14
    مقدمه

    بیماری های فراگیر به عنوان شناخته شده ترین عوامل در ایجاد پریشانی روانی هستند. مطالعه حاضر، ویژگی های روانشناختی همه گیری کووید-19 را در بیماران ایرانی شرکت کننده در برنامه جراحی چاقی را بررسی می کند.

    روش

    در دوران قرنطینه، بیماران از میان افرادی که متقاضی جراحی چاقی بودند و یا در مرحله پیگیری بعد از جراحی چاقی بودند، انتخاب شدند و از آنها خواسته شد تا مقیاس های افسردگی- اضطراب -استرس21 و پرسشنامه خود- ارزیابی 22 آیتمی را که تاب آوری، تغییر در رفتار خوردن و پاسخ های هیجانی را می سنجد، تکمیل کنند.

    یافته ها

    59% از 434 نفر شرکت کننده، نگران همه گیری بودند و 63% نگران سلامتی خود یا بستگانشان بودند. به ترتیب 37% و 56% احساس تنهایی و کسالت داشتند. 66% با افزایش دفعات میان وعده مواجه شدند و 55% نسبت به قبل، احساس گرسنگی بیشتری می کردند و 39% تکانه بیشتری برای غذا خوردن گزارش کردند. 49% احساس می کردند که نمی توانند از یک رژیم غذایی توصیه شده توسط پزشک پیروی کنند. آنالیز رگرسیون لجستیک، رابطه بین تعداد میان وعده، گرسنگی، خوردن تکانشی و اضطراب، استرس و یا علایم افسردگی را نشان داد.

    نتیجه گیری

    همه گیری منجر به افزایش پریشانی روانشناختی در بیماران با سابقه جراحی فعلی یا گذشته، کاهش کیفیت زندگی و تاثیر بر رعایت رژیم غذایی می شود. حمایت روانشناختی هدفمند در زمان افزایش استرس برای افراد مستعد (مانند بیماران چاقی قبل و بعد از عمل) ضروری است.

    کلیدواژگان: کووید-19، جراحی چاقی، اضطراب، افسردگی، استرس
  • پروانه کریمی، کامران یزدانبخش، محبوبه کربلایی* صفحات 15-22
    مقدمه

    بیماری COVID-19 علاوه بر سلامت جسمی، تهدیدی برای سلامت روان نیز محسوب می‎شود. پژوهش حاضر با هدف تعیین نقش کیفیت خواب در پیش بینی اضطراب کرونا با توجه به نقش تعدیل گر جنسیت انجام شد.

    روش

    روش شناسی این پژوهش، توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری شامل کلیه افراد 18 تا 50 ساله بود که به صورت اینترنتی در پژوهش شرکت کردند. جهت نمونه گیری افرادی که پرسشنامه را به صورت آنلاین تکمیل کردند، انتخاب شدند. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه کیفیت خواب پتزبورگ و اضطراب کرونا بود. برای تحلیل داده ها از آزمون تحلیل رگرسیون چندگانه استفاده شد

    یافته ها

    نتایج نشان داد که با شروع اپیدمی کرونا کیفیت خواب در هر دو جنس کاهش محسوسی یافته است و کیفیت خواب و مولفه های آن توان پیش بینی اضطراب کرونا را دارند. همچنین تحلیل اثرات تعدیل کنندگی جنسیت نیز نشان داد که مولفه های کیفیت خواب و شاخص کیفیت خواب توان پیش بینی اضطراب کرونا در زنان و مردان دارند، اما مقدار ضریب پیش بینی در گروه مردان بیشتر بود.

    نتیجه گیری

    از آنجا که شیوع اضطراب ناشی از بیماری COVID-19 می‎تواند بر کیفیت خواب اثرگذار باشد، از این رو به نظر لازم است که آموزش‎هایی در اختیار افراد جامعه به خصوص افرادی که بیشتر در معرض تجربه اضطراب شدید کرونا هستند، قرار داده شود تا بتوانند اضطراب خود را کنترل کنند.

    کلیدواژگان: اضطراب کرونا، کیفیت خواب، بیماری COVID-19
  • حسین مرادی مقدم*، روح الله خادمی صفحات 23-32
    زمینه و هدف

    از زمان همه گیری کووید 19 همه جهان تحت تاثیر این ویروس قرار گرفته است. در کنار پیامدهای اقتصادی و اجتماعی این بیماری، شناخت و تاثیر آسیب های روان شناختی این بیماری در جامعه دارای اهمیت و ضرورت می باشد. هدف این پژوهش، ترسیم نقشه علمی یا ساختار فکری حوزه موضوعی کویید 19 و آسیب های روان شناختی در پایگاه های وب آو ساینس طی سال های 2019 تا 2021 می باشد. بررسی روند رشد، مهم ترین کشورها، نویسندگان، دانشگاه ها، مجلات، واژه های به کاررفته در پژوهش های مربوط به کووید 19 و آسیب های روان شناختی بوده است.

    مواد و روش ها

    این پژوهش با استفاده از روش های علم سنجی و به کمک فن تحلیل هم رخداد واژگان با استفاده از نرم افزار VOSviewer انجام شده است.

    یافته ها

    بررسی داده های استخراج شده نشان داد که در طی بازه سال های 2019 تا 2021 تعداد 3690 مدرک علمی در حوزه کویید 19 و آسیب های روان شناختی در پایگاه وب او ساینس نمایه شده است. نتایج این پژوهش نشان داد که نقشه علمی حوزه کووید و آسیب های روان شناختی آن از 4 خوشه موضوعی اصلی تاثیر کویید 19 بر استرس، اضطراب، افسردگی و سلامت روان تشکیل شده است. وانگ، ژانگ، و گریفیت از مهم ترین و پرتولیدترین نویسندگان، این حوزه بوده اند. پرتولید ترین کشور و دانشگاه در این زمینه متعلق به کشور آمریکا و دانشگاه HUAZHONG UNIV SCI TECHNOL از کشور چین بوده است.

    کلیدواژگان: کووید 19، آسیب های روان شناختی نقشه علمی، تحلیل هم رخداد واژگان، علم سنجی
  • رضا شباهنگ*، فرزین باقری شیخانگفشه، مریم دادرس، سیده زهرا سید نوری صفحات 33-44
    مقدمه

    مداخلات شناختی-رفتاری به عنوان درمان های صف اول در اختلالات اضطرابی شناخته می شوند. با این حال، پیچیدگی های همچون قرنطینه، ارایه چهره به چهره مداخله را دشوار کرده است. هدف از پژوهش حاضر بررسی اثربخشی مداخله شناختی-رفتاری ویدیویی بر اضطراب سلامت و حساسیت اضطرابی افراد با سطوح بالای اضطراب کووید-19 است.

    روش

    پژوهش حاضر یک مطالعه نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل بود. بر طبق معیارهای اصول تشخیصی اضطراب سلامت در راهنمای تشخیصی و آماری اختلالات روانی-نسخه پنجم و پرسشنامه اضطراب کووید-19، 138 شرکت کننده با سطوح بالای اضطراب کووید-19 به شیوه نمونه گیری در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش (69=n) و کنترل (69=n) گمارده شدند. گروه آزمایش در مقایسه با گروه کنترل، 10 جلسه مداخله شناختی-رفتاری ویدیویی دریافت کردند. ابزارهای پژوهش شامل پرسشنامه اضطراب کووید-19، سنجه کوتاه اضطراب سلامت، و شاخص حساسیت اضطرابی بودند. در نهایت، داده ها با استفاده از روش آماری مانکوا تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج این پژوهش نشان داد که مداخله شناختی-رفتاری منجر به کاهش اضطراب سلامت و حساسیت اضطراب شرکت کنندگان گروه آزمایش شد (001/0 >p). در این بین، مداخله حاضر برای مولفه های اضطراب سلامت کارآمدتر بوده است.

    نتیجه گیری

    با توجه به اضطراب گسترده جامعه در مورد کووید-19 و همچنین پیچیدگی های ارایه چهره به چهره درمان شناختی-رفتاری، استفاده از مداخله شناختی-رفتاری ویدیویی می تواند روشی فوری، مختصر و ارزان قیمت بر بهبود سلامت روانی جامعه باشد. .

    کلیدواژگان: کووید-19، درمان شناختی-رفتاری، مداخله ویدئویی، اضطراب سلامت، حساسیت اضطرابی
  • زینب موسوی الملکی، فائزه فرهادی سیادشت*، بهروز گل محمدی، مرضیه هاشمی صفحات 45-54
    مقدمه

    بیماری کووید 19 در اواخر دسامبر 2019 بسیار سریع همه دنیا را فرا گرفت که در پی آن افراد وارد قرنطینه خانگی شدند.گرچه زندگی در قرنطینه با پیامدهای روانشناختی، اقتصادی و اجتماعی همراه است، اما مواجهه افراد در این شرایط، متفاوت و قابل تامل می باشد که در این مطالعه با نگاه روانپویشی به آن پرداختیم.

    روش ها

    این پژوهش به روش کیفی و تحلیل محتوا صورت گرفته است. فرایند گردآوری داده ها مشتمل بر 10 مصاحبه نیمه ساختار یافته با افراد تحت شرایط قرنطینه 3 ماهه از ابتدای شروع بیماری در ایران، صورت گرفته است. نمونه گیری به صورت هدفمند در تهران، در سال 1399 آغاز و تا اشباع داده ها ادامه یافت. تحلیل داده ها همزمان با جمع آوری داده ها و به روش آنالیز محتوای کیفی انجام شد.

    یافته ها

    تحلیل داده ها منجر به استخراج 5 طبقه اصلی شد که بیانگر تجربیات و احساسات و انواع مواجهه با شرایط حاضر است که شامل: ترس و اضطراب، انواع مواجهه با شیوع بیماری، ارتقاء سطح بهداشت، موضع گیری نسبت به مبتلایان و رشد تحت فشار می باشد.

    نتیجه گیری

    افراد در برخورد با شرایط پیش رو رفتارهای متفاوتی از خود نشان داده اند که ناشی از مکانیزم های دفاعی آنان بوده است و از رهگذر این شرایط به تجربه و درک جدیدی نایل آمده اند. باتوجه به بروز احساسات منفی روانشناختی، این پژوهش اطلاعاتی در اختیار روانشناسان و فعالان حوزه روان در جهت پیشگیری و درمان قرار می دهد.

    کلیدواژگان: قرنطینه، مواجهه، کووید-19، مکانیسم های دفاعی، تحلیل محتوا
  • سعید آریاپوران*، حسین شیبانی، سید ولی الله موسوی صفحات 55-64
    مقدمه

    کوید-19 منجر به مشکلات روان شناختی زیادی در جامعه شده است. این بیماری می تواند موجب مشکلات روان شناختی از جمله اضطراب در مادران مراقب کودکان دارای کم توانی عقلانی شدید و عمیق شود. هدف پژوهش حاضر اثربخشی آموزش تنظیم هیجان بر علایم اضطراب در مادران مراقب کودکان کم توان عقلانی عمیق و شدید در دوره کوید-19 بود.

    روش 

    روش پژوهش نیمه آزمایشی با گروه آزمایش و کنترل بود. جامعه آماری این پژوهش را کل مادران مراقب کودکان کم توان عقلانی شدید و عمیق شهرستان رزن تشکیل دادند (88=N). برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه اضطراب بک استفاده شد. در این پژوهش 26 نفر از مادران دارای شدت علایم اضطراب در دو گروه آزمایش و کنترل به صورت تصادفی جایگزین شدند. برای گروه آزمایش آموزش تنظیم هیجان در 8 جلسه آموزش داده شد و گروه کنترل در حین جلسات آموزشی را دریافت نکردند. برای تجزیه و تحلیل داده ها از تحلیل کواریانس با اندازه گیری مکرر استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که 72/72 درصد مادران مراقب کودکان مبتلا به کم توانی عقلانی شدید و عمیق اضطراب متوسط تا شدید و 22/60 درصد اضطراب شدید داشتند. نتایج تحلیل کواریانس با اندازه گیری مکرر نشان داد که آموزش تنظیم هیجان بر کاهش اضطراب مادران مراقب کودکان دارای کم توانی عقلانی شدید و عمیق در دوره کوید-19 اثربخش بوده است(05/0>p).

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج، آموزش تنظیم هیجان برای کاهش علایم اضطراب مادران مراقب کودکان دارای کم توانی عقلانی شدید و عمیق پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: اضطراب، تنظیم هیجان، کم توانی عقلانی، کوید-19، مادران مراقب
  • عارفه حمیده مقدم*، زینب شریفی پور چوکامی، عباس ابوالقاسمی صفحات 65-74
    مقدمه

    با توجه به نقش عوامل روان شناختی در رفتارهای انطباقی، هدف پژوهش حاضر پیش بینی رفتارهای انطباقی بزرگسالان در برابر کووید 19 بر اساس نقش عواطف مثبت و منفی، خودشفقتی و آسیب پذیری روانی است.

    روش

    این پژوهش توصیفی، با طرح همبستگی انجام شد. شرکت کنندگان در تحقیق 284 بزرگسال ساکن شهر رشت بودند که به صورت در دسترس انتخاب شدند و پرسشنامه رفتارهای انطباقی در برابر کووید 19 کلارک و همکاران، پرسشنامه عواطف مثبت و منفی واتسون و همکاران، فرم کوتاه شفقت به خود نف و فرم کوتاه پرسشنامه نشانه های دورا و همکاران را به صورت آنلاین تکمیل نمودند.

    یافته ها

    نتایج تحلیل رگرسیون چندگانه نشان داد که عواطف مثبت و منفی، شفقت به خود و آسیب پذیری روانی 31/1 درصد واریانس رفتارهای انطباقی بزرگسالان در برابر ویروس کووید 19 را پیش بینی می کنند.

    نتیجه گیری

    یافته های این پژوهش حاکی از نقش مهم عواطف، خودشفقتی و آسیب پذیری روانی در پیش بینی به کار بستن رفتارهای انطباقی در برابر کووید 19 در بزرگسالان است. پیشنهاد می شود که برنامه های آموزشی با هدف افزایش خودشفقتی و عواطف مثبت و کاهش آسیب پذیری و عواطف منفی بزرگسالان برای مقاوم سازی افراد در شرایط کنونی طراحی و اجرا شوند.

    کلیدواژگان: آسیب پذیری روانی، خودشفقتی، رفتار انطباقی، عواطف، کووید 19
  • لیلا مجیدپور تهرانی، رویا آفتاب* صفحات 75-86
    مقدمه

    کروناویروس ها خانواده بزرگی از ویروس ها و زیر مجموعه کروناویریده هستند که از ویروس سرماخوردگی معمولی تا عامل بیماری های شدیدتری همچون سارس، مرس و کووید 19 را شامل می شود. هدف پژوهش حاضر تعیین نقش واسطه ای راهبردهای تنظیم شناختی هیجان و نگرانی در رابطه بین تاب آوری و اضطراب ابتلاء به کووید-19 بود.

    روش

    روش پژوهش توصیفی از نوع همبستگی و جامعه آماری پژوهش حاضر شامل تمام ساکنان شهر کرج در بهار سال 1399 بود که از میان آن ها 360 نفر به روش نمونه گیری در دسترس آنلاین انتخاب شدند. ابزار پژوهش شامل مقیاس تاب آوری کانر و دیویدسون (2003)؛ پرسشنامه نگرانی ایالت پنسیلوانیا مایر و همکاران (1990)؛ پرسشنامه گارنفسکی و همکاران (2001)؛ مقیاس اضطراب بیماری کرونا علی پور و همکاران (1398) بود. جهت تحلیل داده ها از روش مدلیابی معادلات ساختاری استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج پژوهش حاضر نشان داد رابطه مستقیم بین تاب آوری با راهبردهای مثبت (278/0=β، 010/0=P) و منفی (232/0-=β، 010/0=P) تنظیم شناختی هیجان و نگرانی (451/0-=β، 015/0=P) معنادار بود. رابطه مستقیم بین تاب آوری (390/0-=β، 040/0=P)، راهبردهای مثبت (270/0-=β، 006/0=P) و منفی (200/0=β، 003/0=P) تنظیم شناختی هیجان و نگرانی (226/0=β، 006/0=P) با اضطراب ابتلاء به کووید-19 معنادار بود. رابطه غیرمستقیم بین تاب آوری (178/0-=β، 007/0=P) با اضطراب ابتلاء به کووید-19 معنادار بود.

    نتیجه گیری

    افرادی که از تاب آوری چندان بالایی برخوردار نیستند در مواجه با احتمال بالای ابتلاء به ویروس کووید-19، مستعد نگرانی درباره ابتلاء به این ویروس و متوسل شدن به راهبردهای منفی تنظیم شناختی هیجان هستند که بر اضطراب ابتلاء به کووید-19 می افزاید.

    کلیدواژگان: اضطراب، تاب آوری، تنظیم هیجان، کووید-19، نگرانی
  • محسن شاکری نسب*، مرتضی زیبایی ثانی، زهرا کاظم آبادی فراهانی، زهره قلعه نوی صفحات 87-96
    مقدمه

    هدف پژوهش حاضر پیش بینی انسجام روانی بر اساس استرس ادراک شده و اضطراب اجتماعی در بحرانهای پاندومی، با تاکید بر بیماران کووید 19 ترخیصی از بیمارستان واسعی سبزوار بود.

    روش

    پژوهش حاضر توصیفی از نوع همبستگی بوده و جامعه آماری آن را کلیه بیماران کووید 19 ترخیصی از بیمارستان واسعی سبزوار در سال 1399 به تعداد 4500 نفر تشکیل داده اند که تعداد 351 نفر از آن ها بر اساس جدول مورگان و به روش نمونه گیری تصادفی و در دسترس به عنوان نمونه آماری انتخاب شده اند. ابزارهای مورداستفاده در این پژوهش مقیاس استرس ادراک شده کوهن (PSS) و همکاران، مقیاس اضطراب اجتماعی لایبویتز(LSAS) و مقیاس انسجام روانی فلنسبرگ و همکاران(SCQ) بود.

    یافته ها

    به منظور تحلیل داده ها از ضریب همبستگی و تحلیل رگرسیون با روش گام به گام استفاده شد. نتایج نشان داد که بین استرس ادراک شده و اضطراب اجتماعی و مولفه های آن با احساس انسجام روانی در جهت منفی ارتباط معنی دار وجود دارد و از میان مولفه های اضطراب اجتماعی، سهم اضطراب موقعیت اجتماعی بیشتر است(001/0=p).

    نتیجه گیری

    به طورکلی می توان نتیجه گرفت که احساس انسجام روانی در بیماران بهبودیافته از کرونا می تواند پیش بینی کننده منفی برای استرس ادراک شده و اضطراب اجتماعی باشد و نقش پیشگیرانه ای داشته باشد و اقدامات روان شناختی فردی و گروهی در خصوص انسجام روانی، می تواند با کاهش استرس ادراک شده و اضطراب اجتماعی افراد بیانجامد و به سلامت روان جمعی کمک نماید

    کلیدواژگان: استرس ادراک شده، اضطراب اجتماعی، انسجام روانی، بیماران کووید 19
  • محمد عسگری*، عسگر چوبداری، احمد برجعلی صفحات 97-110
    مقدمه

    همه گیر بودن بیماری کووید 19 در کل کشورهای جهان، سلامت روان شناختی و جسمی افراد جوامع را به خطر انداخته است و به دلیل ماهیت مرموز، غیرقابل کنترل، پیش بینی ناپذیری، وسریع انتشار بودن زمینه را برای گسترش مشکلات روان شناختی در بعد سلامت روانی افراد فراهم آورده است. هدف از این پژوهش تحلیل تجارب زیسته افراد در بعد سلامت روان در دوران همه گیری بیماری کرونا بود.

    روش

    این پژوهش از نظر هدف کاربردی و به لحاظ روش شناسی کیفی از نوع پدیدارشناسی بود. تعداد 31 نفر از افرادی که به بیماری کووید 19 مبتلا نشده بودند، به عنوان نمونه با روش نمونه گیری هدفمند و تا رسیدن به اشباع نظری اطلاعات انتخاب شد. اطلاعات حاصل از پژوهش با استفاده از مصاحبه نیمه ساختاریافته جمع آوری و پس از پیاده سازی، جهت تحلیل این اطلاعات از روش تحلیل مضمون استفاده شد.

    یافته ها

    یافته های حاصل از مصاحبه ها در 7 مضمون اصلی (فاجعه روانی، استرس، اضطراب، خلق افسرده، خلق تحریک پذیر، وسواس، گرفتار شدن در تعارض) و 27 مضمون فرعی استخراج و طبقه بندی شد.

    نتیجه گیری

    نتایج حاصل از این پژوهش نشان داد که شیوع بیماری کووید 19 تمامی ابعاد سلامت روان افراد را به شدت تحت تاثیر خود قرار می دهد و اثرات جدی آن بر ابعاد مختلف زندگی فردی، خانوادگی، اجتماعی، اقتصادی و شغلی و فرهنگی مشهود است.

    کلیدواژگان: استرس، اضطراب، بیماری کرونا (کووید 19)، سلامت روان، فاجعه روانی
  • محمدرضا مظلوم زاده، محمدجواد اصغری ابراهیم آباد، میلاد شیرخانی*، عالیه زمانی طاوسی، فائزه صلایانی صفحات 111-120
    مقدمه

    پژوهش حاضر با هدف تعیین نقش میانجی گری دشواری تنظیم هیجان در رابطه بین اضطراب کرونا و اضطراب سلامتی انجام گرفت.

    روش

    طرح پژوهش حاضر توصیفی - همبستگی و از نوع تحلیل مسیر بود. جامعه آماری این پژوهش، شامل بزرگسالان ایرانی بودند که از این میان 598 نفر با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. داده ها با استفاده از پرسشنامه های اضطراب سلامتی (HAI-18)، اضطراب کرونا (CDAS) و دشواری تنظیم هیجان گرتز و رویمر (DERS) جمع آوری شدند. داده ها با استفاده از روش همبستگی پیرسون و تحلیل مسیر از طریق نرم افزارهای SPSS و AMOS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها

    نتایج نشان دادند که مدل پیشنهادی به خوبی برازش شده است. در این مدل اضطراب کرونا اثر مستقیم و معناداری بر دشواری تنظیم هیجان داشت، اضطراب کرونا و دشواری تنظیم هیجان اثر مستقیم و معناداری بر اضطراب سلامتی داشتند؛ و همچنین دشواری تنظیم هیجان به طور معنی داری بین اضطراب کرونا و اضطراب سلامتی میانجی گری کردند.

    نتیجه گیری

    اضطراب کرونا و دشواری تنظیم هیجان اثر مستقیم و معناداری بر اضطراب سلامتی دارند و همچنین دشواری تنظیم هیجان نقش میانجی را در بین اضطراب کرونا و اضطراب سلامتی دارد.

    کلیدواژگان: اضطراب کرونا، دشواری تنظیم هیجان، اضطراب سلامتی
  • مرضیه اسدالله ئی، زهره رافضی* صفحات 121-132
    مقدمه

    سلامت روان افراد، به ویژه کودکان، جزو اولویتهای مهم هر جامعه ای محسوب می شود؛ بنابراین شناسایی و بررسی عوامل تاثیرگذار بر آن بسیار حایز اهمیت است. مقاله ی حاضر به بررسی تاثیرات روانشناختی ویروس کرونا و قرنطینگی متعاقب آن بر این گروه مهم و آسیب پذیر میپردازد.

    روش

    با استفاده از روش مطالعه موردی، چهار کودک پایه ششم دبستان که برای دو ماه در قرنطینه خانگی بودند مورد بررسی قرار گرفتند. به منظور درک بهتر مسایل روانشناختی کودکان، از ترکیب آزمونهای ترسیمی (آزمونهای ترسیم درخت (TDT)،ترسیم شخص (DAP)و ترسیم حیوان) برای گردآوری داده ها استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج حاصل از تحلیل و تفسیرترسیم ها بیانگر وجود اضطراب و ترس، سرزندگی کم، پرخاشگری و خصومت، کمبود و جستجوی احساس امنیت و بازداری، احساس ناکارامدی، تردید و انفعال است. نشانگان افسردگی به طور معنادار در ترسیم ها وجود نداشت.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد بیماری کرونا و قرنطینگی، بیش از افسرده کردن کودکان، باعث ایجاد اضطراب، احساس ناامنی و کاهش سرزندگی شده است؛ در نتیجه لازم است با روش های مختلف از جمله دادن اطلاعات مناسبت در خصوص این بیماری، حس عدم امنیت، اضطراب و تردید کودک برطرف شده و راه های مقابله و مواجهه موثر را بیاموزد. تحقیقات بیشتری با نمونه بزرگتر برای اعتبارسنجی این یافته ها لازم است. واژگان کلیدی: بیماری کرونا، سلامت روان، قرنطینگی، کودکان، آزمونهای ترسیمی

    کلیدواژگان: بیماری کرونا، سلامت روان، قرنطینگی، کودکان، آزمون های ترسیمی
  • مژگان حاجیان*، فروغ نیکونژاد صفحات 133-146
    مقدمه

    پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش میانجیگر سبک های مقابله با کرونا و استرس ادراک شده در رابطه بین حمایت اجتماعی و پرخاشگری در نوجوانان انجام گرفت.

    روش

    پژوهش حاضر همبستگی از نوع مدلسازی معادلات ساختاری است. جامعه آماری پژوهش شامل تمامی دانش آموزان دوره متوسطه دوم شهر تهران بود که در نیمسال اول سال تحصیلی 1400-1399 مشغول تحصیل بودند. حجم نمونه با روش نمونه گیری داوطلبانه 352 نفر را شامل می شد و از پرسشنامه های سبک مقابله با کرونا، حمایت اجتماعی، مقیاس پرخاشگری نوجوانان و مقیاس استرس ادراک شده استفاده شد. داده ها با استفاده از روش آمار توصیفی و تحلیل معادلات ساختاری با استفاده از نرم افزار AMOS و SPSS مورد تجزیه تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها

    اثر حمایت اجتماعی بر پرخاشگری با ضرایب بتای 26/- معنی دار است. اثر استرس اداراک شده بر پرخاشگری با ضریب بتای30/ معنی دار است. اثر سبک های مقابله ای بر پرخاشگری با ضریب بتا 22/ معنی دار است. اثر غیرمستقیم حمایت اجتماعی بر پرخاشگری به واسطه سبک های مقابله با کرونا و استرس ادراک شده با ضریب بتای -/17 معنی دار است.

    نتیجه گیری

    حمایت اجتماعی، سبک های مقابله با کرونا و استرس ادراک شده بر پرخاشگری اثر مستقیم و معناداری دارند. سبک های مقابله با کرونا و استرس ادراک شده رابطه بین حمایت اجتماعی و پرخاشگری را میانجی گری می کند.

    کلیدواژگان: ویروس کرونا، حمایت اجتماعی ادراک شده، سبک های مقابله ای، پرخاشگری، استرس
  • نازنین اکاتی، زهرا عبدخدایی* صفحات 147-158
    مقدمه

    هدف این مطالعه توصیف و مقایسه تجربه زیسته نوجوانان(18-12 سال) از شیوع بیماری کووید-19 و قرنطینه خانگی در دو پیک اول و دوم بیماری بود.

    روش

    این مطالعه به روش کیفی و پدیدارشناسی توصیفی انجام شد. 12 شرکت کننده به روش نمونه گیری هدفمند و در دسترس انتخاب شده و در طی دو پیک اول کرونا مورد مصاحبه عمیق قرار گرفتند. داده ها با مصاحبه 10 نفر به اشباع رسید و برای اطمینان بیشتر مصاحبه تا 12 نفر ادامه یافت. یافته ها با روش هفت مرحله ای کلایزی تحلیل شد.

    یافته ها

    نتایج در 7 خوشه اصلی و 11 خوشه فرعی که در هر دو پیک مشترک بودند، قرارگرفت. در پیک دوم 2 خوشه اصلی و یک خوشه فرعی به خوشه های مشترک اضافه شد. خوشه های اصلی عبارتند از: مواجهه با کرونا، نگرانی های تجربه شده، باورها در خصوص کرونا، تغییرات در روابط خانوادگی، آثار قرنطینه، راهبردهای مقابله ای در برخورد با کرونا، مکانیسم های دفاعی و دو خوشه جدید در پیک دوم باورها در خصوص آموزش الکترونیک و تجربه ی ابتلای یکی از نزدیکان بود.

    نتیجه گیری

    یافته ها نشان داد نوجوانان در شرایط بروز یک بحران همه گیر مصرانه به دنبال سبک زندگی پیشین خود بوده و راهبردهای مقابله ای آنان به گونه ای است که تلاش اندکی در جهت ایجاد سبک زندگی جدید و منطبق با شرایط بحران می کنند. بنابراین لازم است این مسئله در طراحی مداخلات روانشناختی و مشاوره ای برای نوجوانان در ایام پاندمی کرونا مورد توجه قرار گیرد.

    کلیدواژگان: تجربه زیسته، قرنطینه، کووید-19، نوجوان
  • میترا نجار، حسین شیبانی*، سید موسی طباطبایی، حمیدرضا فلاحت کار صفحات 159-168
    مقدمه

    هدف از پژوهش حاضر برسی اثربخشی شناخت درمانی مثبت نگر در کاهش نشانگان افت روحیه زنان بیمار مبتلا به کووید-19 بود.

    روش

    پژوهش حاضر از نوع نیمه آزمایشی با دو گروه آزمایش و کنترل بهمراه پیش آزمون - پس آزمون می باشد. جامعه آماری این پژوهش کلیه زنان 25 تا 45 ساله ای که در فاصله زمانی مهر تا دی ماه 1399 به دلیل ابتلا به کووید-19 در درمانگاه پنجم آذر سمنان مراجعه داشته اند از این میان تعداد 30 نفر به صورت در دسترس انتخاب شدند و در دو گروه 15 نفره آزمایش و کنترل گمارده شدند. دو گروه در دو مرحله پیش آزمون و پس آزمون به پرسشنامه افت روحیه (DS)، پاسخ دادند و گروه آزمایش نیز بین دو مرحله، آموزش شناخت درمانی مثبت نگر را به صورت آنلاین دریافت کردند.

    یافته ها

    برای تحلیل آماری از تحلیل کواریانس چند متغیره (MANCOVA) و تحلیل کواریانس (ANCOVA) استفاده شد. تحلیل آماری نشان داد که مداخله شناخت درمانی مثبت نگر به کاهش معنادار مولفه های بی معنایی، یاس، احساس ملالت، احساس درماندگی و احساس شکست و نمره کل افت روحیه در گروه آزمایش در مقایسه با گروه کنترل شده است.

    نتیجه گیری

    شناخت درمانی مثبت نگر باعث کاهش نشانگان افت روحیه زنان بیمار مبتلا به کووید-19 گردید، در نتیجه استفاده از این روش می تواند در کاهش برخی مشکلات روانشناختی این بیماران موثر باشد.

    کلیدواژگان: شناخت درمانی مثبت نگر، نشانگان افت روحیه زنان، احساس درماندگی، احساس ملالت، ویروس کووید- 19
  • مسعود اسدی، احمدرضا کیانی*، لیلا عظیمی، زهرا غریبی صفحات 169-180
    مقدمه

    پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش عوامل جمعیت شناختی موثر بر اضطراب کرونا و رفتارهای خودمراقبتی در پیشگیری از ابتلای به ویروس 19-COVID در دانشجویان انجام شد.

    روش

    روش پژوهش حاضر کاربردی- مقطعی و جامعه آماری دانشجویان دانشگاه های شهر اراک بود. نمونه شامل 215 دانشجو بود که با نمونه گیری گلوله برفی و در دسترس به روش برخط و با استفاده از شبکه های اجتماعی مجازی انتخاب شدند و پرسشنامه های اضطراب بیماری کرونا علی پور، قدمی، علی پور و عبداله زاده (1398)، پرسشنامه خودمراقبتی مرتبط با کرونا (1399) و پرسشنامه اطلاعات جمعیت شناختی را تکمیل کردند. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آزمون های T گروه های مستقل، تحلیل واریانس یکراهه، آزمون تعقیبی LSD و رگرسیون ساده در نرم افزار 25- SPSS انجام شد.

    یافته ها

    میانگین اضطراب ناشی از کرونا در دانشجویان پایین و رفتارهای خودمراقبتی در سطح متوسط بود. نتایج آزمون t مستقل نشان داد که اضطراب ناشی از شیوع 19-COVID زنان بیشتر از مردان و رفتارهای خودمراقبتی در مردان بیشتر از زنان است (05/0>P). نتایج تحلیل واریانس یکراهه و آزمون تعقیبی LSD نشان داد اضطراب ناشی از شیوع 19-COVID در دانشجویان فنی و مهندسی کمتر از دانشجویان علوم انسانی است و اضطراب دانشجویانی که والدین آنها دارای تحصیلات زیر دیپلم هستند،از اضطراب دانشجویانی که والدین آنها دارای تحصیلات دیپلم هستند،کمتر است ضرایب رگرسیون نشان دادند که اضطراب کرونا و علایم روانی و جسمانی آن توانستند 091/0 واریانس رفتارهای خودمراقبتی دانشجویان را در طول شیوع 19-COVID تبیین کنند

    نتیجه گیری

    براساس نتایج پژوهش حاضر انجام مداخلات روانشناختی به منظور افرایش رفتارهای خودمراقبتی

    کلیدواژگان: اضطراب، رفتارهای خودمراقبتی، دانشجویان، بیماری COVID-19
  • سید علی حسینی، علیرضا کلانتری، پروین رفیعی نیا* صفحات 181-190
    مقدمه

    هدف پژوهش حاضر پیش بینی اضطراب بیماری کرونا بر اساس دشواری در تنظیم هیجان و ذهنیت های طرحواره ای بود.

    روش

    طرح پژوهشی حاضر، همبستگی بود؛ جامعه آماری پژوهش شامل کلیه دانشجویان شهر مشهد که کاربر شبکه اجتماعی (نرم افزارهای تلگرام و اینستاگرام)؛ از بین افراد جامعه، 238 نفر به صورت داوطلبانه به سوالات پرسشنامه ها پاسخ دادند. جهت گرداوری اطلاعات از مقیاس اضطراب بیماری کرونا (CDAS)، پرسشنامه دشواری در تنظیم هیجان گراتز و رومر (DERS)، و پرسشنامه ذهنیت های طرح واره ای (SMQ) استفاده شد؛ داده ها با استفاده از آزمون همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون خطی چندگانه تحلیل شد.

    یافته ها

    نتایج این پژوهش حاکی از آن بود که اضطراب بیماری کرونا بر اساس ترکیب مولفه های دشواری در تنظیم هیجان و ذهنیت های طرحواره ای پیش بینی می شود؛ از زیر مقیاس های دشواری در تنظیم هیجان، مولفه های کنترل تکانه دارای ارتباط مثبت معنادار و عدم وضوح هیجانی دارای ارتباط منفی معنادار با اضطراب بیماری کرونا بودند.

    نتیجه

    در مجموع با توجه به یافته های به دست آمده از پژوهش حاضر، با مداخلاتی در تنظیم هیجان، می توان در زمینه پیشگیری از اضطراب بیماری کرونا، اقدامات موثری به عمل آورد.

    کلیدواژگان: اضطراب کرونا، ذهنیت طرح واره ای، دشواری در تنظیم هیجان
  • محسن محمدپور، راضیه رحیمی چم حیدری*، نازلی رمضانی، رویا احمدی، محمدرضا بیرانوندی صفحات 191-200
    مقدمه

    شیوع جهانی کرونا و اجرای محدودیت باعث ترس و اضطرابی زیادی در افراد جامعه شده است و این به نوبه خود باعث ایجاد مشکلات روان شناختی می شود. هدف پژوهش حاضر تعیین نقش انعطاف پذیری روان شناختی و دشواری در تنظیم هیجان در پیش بینی ترس از کرونا در بین ساکنان شهر کرمانشاه بود.

    روش

    روش این مطالعه، از نوع توصیفی- همبستگی بود. جامعه پژوهش ساکنان شهر کرمانشاه در سال 1399 بودند که از میان آنان 317 نفر به صورت آنلاین از طریق شبکه های مجازی شرکت کردند. جهت جمع آوری داده ها از مقیاس اضطراب کرونا (CAS)، نسخه دوم پذیرش و عمل (AAQ-II) و دشواری در تنظیم هیجان (DERS) استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که ترس از کرونا با انعطاف پذیری روان شناختی رابطه منفی (0/401-=r) و با دشواری در تنظیم هیجان رابطه مثبت (0/397=r) دارد. همچنین نتایج تحلیل رگرسیون نشان داد انعطاف پذیری روان شناختی (اجتناب تجربه ای) و دشواری در تنظیم هیجان توانستند 18/6درصد از تغییرات ترس از کرونا را تبیین نمایند.

    نتیجه گیری

    با توجه به ترس از کرونا در بین افراد، می توان برنامه ها و مدخلاتی را به صورت آنلاین یا آفلاین از طریق کارگاه های آموزشی برای افزایش انعطاف پذیری روان شناختی، پذیرش افراد و بهبود راهبردهای تنظیم هیجان اجرا کرد.

    کلیدواژگان: انعطاف پذیری روان شناختی، ترس از کرونا، دشواری درتنظیم هیجان، کرونا ویروس
  • محمد فرهوش*، محمدرضا جهانگیرزاده، محمدرضا احمدی، مجتبی حافظی، مرتضی کاشانی نژاد ابیانه صفحات 201-211
    مقدمه

    هدف پژوهش حاضر تدوین برنامه امید درمانی با توجه به آموزه های اسلامی و دستاوردهای روانشناسی کلاسیک برای مواجهه با بیماری کرونا بود.

    روش

    روش این پژوهش متن محور و تحلیل محتوا بود. بدین منظور مطالب مرتبط با نظریه امید در روانشناسی و آموزه های اسلامی جمع آوری و تحلیل محتوا شد. بر اساس نتایج تحلیل محتوا، سازه امید شامل هفت مولفه شناخت هدف زندگی و گرایش به آن، مهارت هدف گذاری، انگیزش و مهارت خودانگیزشی، توکل، تدبیر و مسیریابی، تلاش و پشتکار، مهارت مقابله با موانع بود. سپس بسته امید درمانی با رویکرد اسلامی برای مواجهه با بیماری کرونا طراحی شد.

    یافته ها

    یافته های پژوهش حاضر نشان داد که برنامه امید درمانی با رویکرد اسلامی برای مواجهه با بیماری کرونا، شامل هشت جلسه، نود دقیقه ای است که شامل 1) ایجاد رابطه درمانی و ارایه اهداف و منطق درمان، 2) آشنایی با هدف و معنای زندگی در اسلام و تقویت گرایش به آن و نقش آن در امید 3) آموزش مهارت هدف گذاری در راستای هدف اصلی زندگی و تعیین اهداف معنادار، شفاف، منطقی، 4) تبیین انگیزش و اهمیت آن، تقویت خودآگاهی فرد نسبت به انگیزه هایش، 5) مهارت های انگیزش معنوی 6) تدبیر و انتخاب مسیر مناسب، تقویت خلاقیت، مهارت برنامه ریزی، 7) مهارت مقابله با موانع، مهارت انعطاف پذیری 8) تقویت یاد خدا و توکل به او و جمع بندی، می باشد.

    نتیجه گیری

    برنامه امیددرمانی با رویکرد اسلامی، دارای ابعاد مثبت معنوی و روانشناختی است. برنامه امید درمانی با رویکرد اسلامی با توجه به معنا و هدف زندگی، انگیزه ی معنوی قابل توجهی در فرد ایجاد می کند و آسیب پذیری به افسردگی را کاهش می دهد. همچنین با تقویت توکل، اضطراب را کاهش می دهد. پیشنهاد می شود بسته امیددرمانی با رویکرد اسلامی در فضای مجازی و تحت وب ارایه شود.

    کلیدواژگان: امید درمانی، رویکرد اسلامی، امید درمانی کلاسیک، همه گیری کرونا، توکل
|
  • Behnush Nik Khah *, Shadi Agha Ali Tari, Soudabeh Yekrang Safakar, Yasaman Rahiminikoo Pages 1-14
    Introduction

    Pandemics are the most well-known to cause mental distress. This study examines the psychological characteristics of Iranian patients undergoing bariatric surgery during the COVID‑19 pandemic and lockdown.

    Method

    Patients were consecutively recruited during the quarantine among those waiting for bariatric surgery or attending a post-bariatric follow-up phase and were asked to complete the Depression-Anxiety-Stress Scales-21 and a self-assessment questionnaire of 22 items assessing the resilience, change in eating behavior, and emotional responses referring to the current epidemic.

    Results

    59% of the 434 recruited participants reported of being worried about the epidemic, and 63% particularly reported of being worried about their or their relatives’ health. 37% and 56% felt lonelier and more bored, respectively. 66% was hungrier with an increased frequency of snacking (55%) and 39% reported more impulse to eat. Remarkably, 49% felt unable to follow a recommended diet. Logistic regression analysis on post-bariatric patients revealed an association between snacking, hunger, eating impulsivity, and anxiety, stress, and/or depression symptoms.

    Conclusion

    Epidemics led to incremented psychological distress in patients with a history of current or past obesity, decreased quality of life, and impacting dietary compliance. Targeted psychological support is warranted in times of increased stress for susceptible participants such as pre-and post-bariatric patients.

    Keywords: COVID-19, Bariatric Surgery, Anxiety, depression, Stress
  • Parvaneh Karimi, Kamran Yazdanbakhsh, Mahbobe Karbalaie * Pages 15-22
    Introduction

    Disease COVID-19 in addition to physical health, mental health is threatened. The purpose of this study and sleep quality in predicting corona anxiety with regard to the moderating role of gender.

    Method

    The research methodology was descriptive correlational. The statistical population included all people aged 18 to 50 years who participated in the study online. People who completed the questionnaire online were selected for sampling. The research instruments included the Petersburg Quality of Sleep Questionnaire and Corona Anxiety Questionnaire. Multiple regression analysis was used to analyze the data.

    Results

    The results showed that with the onset of the corona epidemic, and the quality of sleep and its components can predict corona anxiety. Analysis of the effects of gender modulation also showed that the components of sleep quality and sleep quality index can predict corona anxiety in men and women. The quality of sleep in both sexes decreased significantly, the predictor coefficient was higher in men.

    Conclusion

    Since the prevalence of anxiety due to COVID-19 can affect the quality of sleep, it seems necessary to provide education to people in the community, especially those who are more prone to experience severe coronary anxiety. To be able to control their anxiety.

    Keywords: Corona anxiety, sleep quality, disease COVID-19
  • Hossein Moradimoghadam *, Rouhalah Khademi Pages 23-32
    Background and purpose

    The whole world has been affected by Corona virus Since the Covid-19 epidemic. In addition to the economic and social consequences of this disease, recognizing and influencing the psychopathology of this disease in society is important and necessary. The purpose of this study was to draw a scientific map or intellectual structure of the subject area of Covid-19 and psychopathology in Web of Science databases (formerly known as ISI) during the years 2019 to 2021. Other objectives have been to examine the growth trend, the most important countries, authors, universities, journals, terms used, and psychopathology.

    Materials and Methods

    This research has been done using scientometric methods and with the help of co-word analysis technique using VOSviewer software.

    Findings

    A review of the extracted data showed that during the period 2019 to 2021, 3690 scientific documents in the field of Covid-19 and psychopathology were indexed on the Web of Science database. The results of this study showed that the scientific map of the corona area and its psychopathology consists of 4 main thematic clusters of the effect of Covid-19 on stress, anxiety, depression and mental health. Wang, Zhang, and Griffith were among the most important and prolific authors in this area. Most of the documents were published in FRONTIERS IN PSYCHOLOGY and INTERNATIONAL JOURNAL OF ENVIRONMENTAL RESEARCH AND PUBLIC HEALTH, and the most productive country and university in this field was United States and HUAZHONG UNIV SCI TECHNOL from China.

    Keywords: COVID-19, psychopathology, Scientific Map, co-word Analysis, Scientometrics
  • Reza Shabahang *, Farzin Bagheri Sheykhangafshe, Maryam Dadras, Seyyedeh Zahra Seyed Noori Pages 33-44
    Introduction

    Cognitive-behavioral interventions are known as first-line treatments for anxiety disorders. However, complexities such as quarantine have made it difficult to provide face-to-face intervention. The aim of the present study was to investigate the effectiveness of video-based cognitive-behavioral intervention on health anxiety and anxiety sensitivity of individuals with high levels of COVID-19 anxiety.

    Method

    The present study was semi-experimental study with pre-test and post-test design with the control group. According to the principles of diagnosis of health anxiety in the Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders-Fifth Edition and COVID-19 Anxiety Questionnaire, 138 participants with high levels of COVID-19 anxiety were selected by convenience sampling method and randomly assigned into two groups of experimental (n = 69) and control (n = 69). The experimental group received 10-session video-based cognitive-behavioral intervention compared to the control group. The research instruments included the COVID-19 Anxiety Questionnaire, the Short Health Anxiety Inventory, and the Anxiety Sensitivity Index. At the end, the data were analyzed by using statistical method of MANCOVA.

    Results

    The results of this study showed that cognitive-behavioral intervention led to a reduction in health anxiety and anxiety sensitivity of experimental group participants (p < 0.001). In the meantime, the present intervention has been more effective for the components of health anxiety.

    Conclusion

    Due to the widespread public anxiety about COVID-19 as well as the complexities of face-to-face cognitive-behavioral therapy, the use of video-based cognitive-behavioral intervention can be an immediate, concise, and inexpensive way to improve mental health of the community.

    Keywords: COVID-19, cognitive-behavioral therapy, Video-based intervention, Health anxiety, Anxiety Sensitivity
  • Zeinab Mousavi Almaleky, Faezh Farhad *, Behrouz Golmohammadi, Marzie Hashemi Pages 45-54
    Introduction

    Following the outbreak of COVID-19, people started to exercise quarantine. With all the psychological, economic, and social implications of the quarantine at home, an interesting topic has been the differences in the way different individuals have encountered these implications.

    Methods

    In the study, a psychodynamic approach was followed to investigate this topic using a qualitative methodology based on the content analysis. The data was collected through a total of 10 semi-structured interviews with individuals who have exercised a 3-month quarantine. Samples were taken via purposive sampling in Tehran, with the sampling process started in 2020 and continued until data saturation was achieved. Simultaneously with data collection, data analysis was performed via qualitative content analysis.

    Results

    Based on the analysis results, five principal classes were extracted, which represented the experiences and feelings about and the type of encountering the then-new conditions. These included the fear and anxiety, different approaches to the outbreak of the disease, improvement of the health level, taking attitude toward the patients, and growth under pressure.

    Conclusion

    Considering the emergence of negative psychological feelings, the research tends to provide psychologists and other practitioners in the field of the psychology with valuable information that can be used for prevention and treatment purposes.

    Keywords: quarantine, encountering, COVID-19, Defense mechanism, content analysis
  • Saeed Ariapooran *, Hosein Sheybani, Saied Valiollah Mousavi Pages 55-64
    introduction

    COVID-19 has led to high prevalence of anxiety in population. this disease can cause anxiety in caregiver mothers of children with severe and profound intellectual disabilities. This study aimed to determine the effectiveness of emotion regulation training on anxiety symptoms of caregiver mothers of children with severe and profound intellectual disabilities in outbreak of COVID-19.

    Method

    The research method was quasi-experimental with experimental and control groups. The statistical population of this study consisted of all Caregiver mothers of children with severe and profound intellectual disabilities in Razan city (n=88). Beck Anxiety Inventory was used to collect data. In this study, 26 mothers with severe symptoms of anxiety were randomly replaced in the experimental and control groups. The emotion regulation was trained for experimental group in 8 sessions, and the control group did not receive any training during the sessions. Analysis of covariance with repeated measures was used to analyze the data.

    Results

    The results showed that 72.72% of caregiver mothers of children with severe and profound intellectual disabilities had moderate to severe anxiety and 60.22% had severe anxiety. Results of analysis of covariance with repeated measures showed that the emotion regulation training was effective in reducing anxiety in caregiver mothers of children with severe and profound intellectual disabilities in outbreak of COVID-19 (p <0.05).

    Conclusion

    According to the results, the emotion regulation training to reduce anxiety of caregiver mothers of children with severe and profound mental disabilities is recommended.

    Keywords: Anxiety, COVID-19, emotion regulation, Intellectual Disability, caregiver mothers
  • Arefeh Hamideh Moghadam *, Zeinab Sharifipour Chokami, Abbas Abolghasemi Pages 65-74
    Introduction

    According to the role of Psychological factors in adaptive behaviors, the purpose of this research is prediction of adults adaptive behaviors according to the role of positive and negative affects, self compassion and psychological vulnerability.

    Methods

    This research performed descriptive and by correlation design. The participants was 284 adults who lived in Rasht city and they have chosen available and they completed the Clark et al adaptive behaviors against COVID-19 questionnaire, Watson et al Positive and negative affect scales (PANAS), Neff et al Self-Compassion Scale (short-form) and Dura et al Brief Symptoms Inventory 18.

    Results

    The results of multivariate regression analysis showed that self compassion, positive affect, negative affect and psychological vulnerability specify 31/1 percent of adaptive behaviors against COVID-19 variance among adults.

    Conclusion

    Findings of this study indicate the important role of affects, self-compassion and psychological vulnerability in predicting the use of adaptive behaviors against COVID-19 in adults. It is recommended that training programs be designed and implemented with the aim of increasing self-compassion and positive affects and reducing the psychological vulnerability and negative affects of adults to make people resilient in the current situation.

    Keywords: psychological vulnerability, self compassion, compliance behaviors, affects, Covid 19
  • Leyla Majidpoor Tehrani, Roya Aftab * Pages 75-86
    Introduction

    Coronaviruses are a large family of viruses and a subset of Coronaviridae that range from the common cold virus to more serious diseases such as SARS, Morse, and COVID-19. The purpose of this study was to determine the mediating role of cognitive emotion regulation strategies and worry in the relationship between resilience and anxiety of being infected by COVID-19.

    Method

    The research method was descriptive correlational type and the statistical population of the present study included all residents of Karaj city in the spring of 2020, among which 360 people were selected by online available sampling method. Research tools include Connor-Davidson Resilience Scale (2003); Penn State Worry Questionnaire Meyer et al., (1990); Cognitive Emotion Regulation Questionnaire by Garnefski et al., (2001) and Corona Disease Anxiety Scale by Alipour et al., (2020). Structural equation modelling was used to analyse the data.

    Results

    The results of the present study showed that the direct relationship between resilience with positive (β=0.278, P=0.010) and negative (β=-0.232, P=0.010) cognitive emotion regulation strategies and worry (β=-0.451, P=0.015) were significant. The direct relationship between resilience (β=-0.390, P=0.040), positive (β=-0.270, P=0.006) and negative (β=0.200, P=0.003) cognitive emotion regulation strategies and worry (β=0.226, P=0.006) with anxiety of being infected by COVID-19 were significant. The indirect relationship between resilience (β=-0.178, P=0.007) with anxiety of being infected by COVID-19 was significant

    Conclusion

    People who are less resilient are more likely to worry about developing the virus and develop negative cognitive emotion regulation strategies that increase the risk of developing anxiety about covidase-19.

    Keywords: Anxiety, COVID-19, emotion regulation, Resilience, worry
  • Mohsen Shakerinasab *, Morteza Zibaei Sani, Zahra Kazemabadi Farahani, Zohreh Ghalehnovi Pages 87-96
    Introduction

    The purpose of this study was to investigate the relationship between perceived stress and social anxiety with psychological cohesion in pandemic crises, with emphasis on covid 19 patients discharged from Sabzevar Vasei Hospital

    Method

    The present study is a descriptive correlational study and its statistical population is all 4500 patients with covid 19 patients discharged from Sabzevar Vasei Hospital in 2020. The statistical sample consists of 351 people who have been selected as a statistical sample based on the Morgan table and random sampling method. The instruments used in this study were Cohen et al(PSS) Perceived Stress Scale, Leibovitz Social Anxiety Scale(LSAS) and Flensberg et al(SCQ). Mental Cohesion Scale questionnaires.

    Results

    In order to analyze the data, correlation coefficient and regression analysis were used by stepwise method. The results showed that there is a significant relationship between perceived stress and social anxiety and its components with the feeling of psychological cohesion in a negative direction and among the components of social anxiety, the share of social status anxiety is higher. (p = 0.001).

    Conclusion

    In general, it can be concluded that the feeling of psychological cohesion in patients recovering from coronary artery can be a negative predictor of perceived stress and social anxiety and have a preventive role, and individual and group psychological measures on mental cohesion can reduce perceived stress and social anxiety. Individuals lead and contribute to collective mental health

    Keywords: Perceived stress, Social Anxiety, Mental cohesion, Covid patients 19
  • Mohamad Asgari *, Asgar Choobdari, Ahmad Borjali Pages 97-110
    Introduction

    The prevalence of Covid 19 disease in all countries of the world has endangered the psychological and physical health of individuals. This situation due to mysterious, uncontrollable, unpredictable, and rapidly spreading nature, it has spread to psychological problems in the mental health dimension of individuals. Provided. The purpose of this study was to Analysis of people's lived experiences of CoronaVirus epidemic on the mental health.

    Method

    This research was applied in terms of purpose and phenomenological in terms of qualitative methodology. Thirty-one people who did not have Covid 19 disease were selected as the sample by purposive sampling method until the theoretical saturation of information. The data obtained from the research were collected using semi-structured interviews and after implementation, content analysis method was used to analyze this information.

    Results

    The findings of the interviews were extracted and categorized into 7 main themes (psychological disaster, stress, anxiety, depressed mood, irritable mood, obsession, conflict) and 27 sub-themes.

    Conclusion

    The results of this study showed that the prevalence of Covid 19 disease strongly affects all aspects of mental health and its serious effects on various aspects of personal, family, social, economic, occupational and cultural life are evident.

    Keywords: lived experiences, CoronaVirus epidemic (Covid 19), Mental Health
  • Mohammadreza Mazloomzadeh, Mohammad Javad Asghari Ebrahim Abad, Milad Shirkhani *, Alieh Zamani Tavousi, Faezeh Salayani Pages 111-120
    Introduction

    the purpose of this study was to determine the mediating role of emotion regulation difficulty in the relationship between Coronavirus anxiety and health anxiety.

    Materials and Methods

    the research method of this study was descriptive-correlation type and path analysis. The statistical population of this study included Iranian adults, from which 598 people were selected by available sampling method. Data were collected using the Health Anxiety Inventory (HAI-18), Corona Disease Anxiety Scale (CDAS) and the Gratz and Roemer Difficulties in Emotion Regulation Scale (DERS). Data were analyzed using Pearson correlation and path analysis using SPSS and AMOS software.

    Results

    The results showed well goodness of fit to the proposed model. In this model, coronavirus anxiety had a direct and significant effect on the emotion regulation difficulty, Coronavirus anxiety and emotion regulation difficulty had a direct and significant effect on health anxiety; and emotion regulation difficulty also mediated significantly between coronavirus anxiety and health anxiety.

    Conclusion

    Coronavirus anxiety and emotion regulation difficulty have a direct and significant effect on health anxiety and also emotion regulation difficulty has a mediating role between coronavirus anxiety and health anxiety.

    Keywords: Coronavirus anxiety, Emotion Regulation Difficulty, Health anxiety
  • Marzie Asadollahe, Zohreh Rafezi * Pages 121-132
    Introduction

    Mental health of individuals. especially children, is one of the important priorities of any society; Therefore, identifying and examining the factors affecting it is very important. The present article examines the psychological effects of coronavirus and subsequent quarantine on this important and vulnerable group.

    Methods

    Using a case study method, four sixth-graders who had been under house quarantine for two months were studied and in order to better understand the psychological problems of children, a combination of drawing tests, including Tree Drawing Test (TDT), Draw A Person test (DAP) and animal drawing test were used to collect data.

    Results

    The results of the analysis and interpretation of the drawings indicate the existence of anxiety and fear, low vitality, aggression and hostility, lack of and search for a sense of security, and inhibition, inefficiency, doubt and passivity. Depressive symptoms were not significantly present in the drawings.

    Conclusion

    The results showed that the coronavirus and quarantine caused anxiety, insecurity and decreased vitality more than depressing children. Therefore, it’s necessary to resolve the child's feelings of insecurity, anxiety and doubt through various methods such as providing appropriate information about this disease, and to learn ways to deal with it effectively. Further research with a larger sample is needed to validate these findings. Keywords: Coronavirus, Mental health, Home quarantine, Children, Drawing tests

    Keywords: Coronavirus, Mental Health, Home quarantine, Children, Drawing tests
  • Mojgan Hajian *, FROGH Nikoonejad Pages 133-146
    Introduction

    The aim of this study was to investigate the mediating role of corona coping styles and perceived stress in the relationship between social support and aggression in adolescents.

    Method

    The present study is a correlation of structural equation modeling. The statistical population of the study included all high school students in Tehran who were studying in the first semester of the academic year 1399-1400. The sample size consisted of 352 people by voluntary sampling method and questionnaires of Corona coping style, social support, adolescent aggression scale and perceived stress scale were used. Data were analyzed using descriptive statistics and structural equation analysis using AMOS and SPSS software.

    Results

    The effect of social support on aggression with beta coefficients of -/26 is significant. The effect of perceived stress on aggression is significant with a beta of /30. The effect of coping styles on aggression with a beta coefficient of /22 is significant. The indirect effect of social support on aggression is significant due to coronary coping styles and perceived stress with a beta coefficient of -/17.

    Conclusion

    Social support, coronation coping styles and perceived stress have a direct and significant effect on aggression. Corona coping styles and perceived stress mediate the relationship between social support and aggression.

    Keywords: Corona, perceived social support, Coping Styles, aggression, Stress
  • Nazanin Okati, Zahra Abdekhodaie * Pages 147-158
    Introduction

    The aim of current study was to describe and compare the lived experience of adolescents (12-18 years old) from Covid-19 and quarantine during the first and second peak of the pandemic.

    Method

    The descriptive phenomenological qualitative approach was used as research method. 12 participants were selected with purposive sampling and they were interviewed in depth at two stages and during two peaks of coronavirus infection in Iran. The information was saturated after 10 interviews, but the interview was continued to 12 to ensure and data were analyzed by using Colaizzi’s method.

    Results

    The results of the analysis of the interviews were identified to 7 main clusters and 11 sub-clusters which were common in both peaks. Also, two main clusters and one sub-cluster were added to others in second peak. The common main clusters were labeled as: exposure to Corona, experienced concerns, beliefs about the corona, changes in family relationships, quarantine effects, coping strategies in dealing with the corona and defense mechanisms. Two additional categories in the second peak were beliefs about E-learning and experience of one of relatives’ infection.

    Conclusion

    Results showed that adolescents in the face of epidemic crisis persistently follow their previous lifestyle and their coping strategies cause them to make little effort to create a new lifestyle in accordance with the conditions of the crisis. Therefore it is necessary to consider psychological and counseling interventions for adolescents during the Corona pandemic.

    Keywords: Adolescent, COVID-19, Lived experience, quarantine
  • Mitra Najar, Hosein Sheybani *, Seyed Mosa Tabatabaee, Hamid Reza Falahatkar Pages 159-168
    Introduction

    The aim of this study was to evaluate the effectiveness of positive cognitive therapy in reducing mood swings in women with Covid-19 experience.

    Method

    The present study is a quasi-experimental study (experimental group and control group with pre-test and post-test). The statistical population of this study is all women aged 25-45 years who were infected with Covid virus between October and January 2020. Patients were referred to the 5th of Azar clinic in Semnan. Among them, 30 people were selected by voluntary sampling and randomly assign into two groups of experimental and control. The two groups answered the  Demoralization scale  (DS) in two stages of pre-test and post-test, and the experimental group received positive cognitive therapy training between the two stages.

    Results

    Multivariate Analysis of Covariance (MANCOVA) and Analysis of Covariance (ANCOVA) were used for statistical analysis. Statistical analysis showed that the positive cognitive therapy intervention significantly reduced the components of meaninglessness, despair, boredom, helplessness and failure and the total score of low mood in the experimental group compared to the control group.

    Conclusion

    Positive cognitive therapy reduced the symptoms of depression in women with Covid-19 virus, so the use of this method can be effective in reducing some of the psychological problems of these patients.

    Keywords: Positive Cognitive Therapy, Women's Mood Syndrome, Feeling Helpless, Feeling Bored, Covid Virus 19
  • Masoud Asadi, Ahmadreza Kiani *, Leila Azimi, Zahra Gharibi Pages 169-180
    Introduction

    The aim of this study was to investigate the role of demographic factors affecting covid-19 anxiety and self-care behaviors in the prevention of COVID-19virus in students

    Method

    he method of the present study was applied-cross-sectional and the statistical population was the students of Arak universities.The sample consisted of215 students who were selected by snowball sampling and available online and using virtual social networks, and completed Alipour, Ghadami, Alipour and Abdollahzadeh Corona disease Anxiet questionnaire(1398), Corona related self-care questionnaire (1399) and demographic information questionnaire. Data analysis was performed using independent group t-tests, one-way analysis of variance, LSD post hoc test and simple regression in SPSS-25 software.

    Findings

    Mean coronary anxiety was low in students and self-care behaviors were moderate. The results of independent t-test showed that anxiety due to the prevalence of 19-COVID in women is higher than men and self-care (p>0.05).The results of one-way analysis of variance and LSD post hoc test showed that anxiety due to theprevalence of 19-COVID is lower in technical and engineering students thanin humanities students and Students whose parents have a bachelor's degree are less anxious than students whose parents have a bachelor's degree . Self-care behaviors in public university students are morethan non-public university students (P <0.05). Regression coefficients showed that coronary anxiety and its psychological and physical symptoms could explain 0.091 variance of students' self-care behaviors during 19-COVID outbreak.

    Conclusion

    Based on the results of the present study, psychological interventions are recommended to increase students' self-care behaviors, reduce coronary anxiety in female students and humanities students.

    Keywords: Anxiety, Self-care behaviors, students, COVID-19 disease
  • Seyed Ali Hosseini, Alireza Kalantari, Parvin Rafienia * Pages 181-190
    Introduction

    The aim of this study was to predict corona disease anxiety based on difficulies in difficulties in emotion regulation and schema mode.

    Method

    The design of the present research was correlational.The statistical population of the study included all students in Mashhad who were members of virtual social networks. Among the community, 238 volunteered to answer the questionnaires. For data collection the Corona Disease Anxiety Scale (CDAS), the Graz and Roemer difficulties in emotion regulation scale (DERS), the Schema Mode Questionnaire (SMQ) was used, and data was analysed by Pearson correlation test and multiple linear regression analysis

    Results

    The results of this research indicate that the combination of difficulties in emotion regulation and schema mode components predicit corona disease anxiety. The components of impulse control and emotional uncertainty from the subscales of difficulties in emotion regulation were significantly associated with corona disease anxiety.

    Conclusion

    In sum, according to the findings of the present study, it is possible to make effective interventions in emotion regulation and schema mode for prevention of coron disease anxiety.

    Keywords: difficulty in emotion regulation, corona disease anxiety, schema mode
  • Mohsen Mohammadpour, Razie Rahimi Cham Heydari *, Nazli Ramezani, Roya Ahmadi, Mohammadreza Beiranvandi Pages 191-200
    Introduction

    The global prevalence of coronation and the implementation of restrictions have caused a great deal of fear and anxiety in people in society, which in turn has caused psychological problems. The aim of this study was to determine the role of psychological flexibility and difficulty in emotion regulating in predicting corona fear among residents of Kermanshah.

    Method

    The method of this study was descriptive-correlational. The research population was residents of Kermanshah in 1399, of which 317 people participated online through virtual networks. Corona Anxiety Scale (CAS), Acceptance, and Practice Version (AAQ-II) , and Difficulty Emotion Regulation (DERS) were used to collect data.

    Results

    The results showed that fear of corona was negatively related to psychological resilience (r = -0/401) and positively related to difficulty in emotion regulation (r = 0/397). The results of regression analysis also showed that psychological flexibility (experiential avoidance) and difficulty in emotion regulation were able to explain %18/6 of the changes in coronary fear.

    Conclusion

    Due to the fear of coronation among individuals, programs and interventions can be implemented online or offline through workshops to increase psychological flexibility, acceptance of individuals, and improve emotion regulation strategies.

    Keywords: Psychological resilience, Corona fear, Difficulty in emotion regulating, Coronavirus
  • Mohamad Farhoush *, Mohammadreza Jahangirzade, Mohammadreza Ahmadi, Mojtaba Hafezi, Morteza Kashaninejad Abianeh Pages 201-211
    Introduction

    The aim of this study was to develop a hope therapy program based on Islamic teachings and the achievements of classical psychology for dealing with corona epidemic.

    Method

    The method of this research was text-based and content analysis. For this purpose, content related to the theory of hope in psychology and Islamic teachings were collected and content analyzed. Based on the results of content analysis, the structure of hope included seven components of recognizing life purpose and tendency to it, goal setting skills, motivation and self-motivation skills, trust, planning and routing, effort and perseverance, and coping skills. Then, a hope therapy package with an Islamic approach was designed to deal with corona epidemic.

    Results

    The findings of the present study showed that the hope therapy program with an Islamic approach for dealing with coronary heart disease includes eight sessions, ninety minutes, which includes 1) establishing a therapeutic relationship and presenting the goals and logic of treatment, 2) familiarity with the purpose and meaning Living in Islam and strengthening the tendency towards it and its role in hope 3) Teaching the skill of goal setting in line with the main purpose of life and setting meaningful, clear, logical goals, 4) Explaining its motivation and importance, strengthening one's self-awareness of one's motivations, 5) Spiritual motivation skills are 6) planning and choosing the right path, strengthening creativity, planning skills, 7) coping skills, flexibility skills, 8) strengthening the remembrance of God and trusting in Him and concluding.

    Conclusion

    hope therapy program with Islamic approach has positive spiritual and psychological dimensions. Islamic hope therapy with a focus on the meaning and purpose of life, creates a significant spiritual motivation in the person and reduces vulnerability to depression. It also reduces anxiety by strengthening trust. It is suggested that an Islamic therapy package with an Islamic approach be presented in webinars in different groups.

    Keywords: Hope Therapy, Islamic approach, Classical hope therapy, Corona epidemic, Trust