فهرست مطالب

پژوهش در پزشکی - سال بیست و سوم شماره 1 (پیاپی 92، بهار 1378)

نشریه پژوهش در پزشکی
سال بیست و سوم شماره 1 (پیاپی 92، بهار 1378)

  • تاریخ انتشار: 1378/01/18
  • تعداد عناوین: 13
|
  • فریدون عزیزی* صفحات 3-4

    دوازده سال پس از تاسیس وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی تعداد اعضای هیات علمی دانشگاه ها به 2/6 برابر رسید. در سال تحصیلی 64 - 1363 تعداد اعضای هیات علمی 3575 بود و در سال تحصیلی 76 - 1375 به 9453 نفر افزایش یافت که از این تعداد، 8316 نفر در دانشگاه های علوم پزشکی دولتی و بقیه در دانشگاه های آزاد. شاهد بقیه ا..(عج) در ارتش به کار مشغول هستند (1). نگارش مقالات پژوهشی یکی از موانع ارایه در جهت ارتقای درجه علمی استاد باران به دانشیاری و دانشیاران به استادی بوده است که در سالهای اخیر با افزایش تعداد طرحهای تحقیقاتی دانشگاه ها تا حدودی برطرف شده و رشد قابل توجه مقالات پژوهشی کشور که در مجلات علوم پزشکی کشور به چاپ رسیده اند، به عنوان شاخص اصلی این افزایش به حساب می آید (3) آمار آموزش عالی نیز نشان می دهد که تعداد اساتید و دانش باران علوم پزشکی کشور در دانشگاه های علوم پزشکی دولتی از 448 نفر در سال تحصیلی 68 - 1367 به 731 نفر در سال 76-1375 ، در حدود 160 درصد افزایش یافته است (34). در این میان اعضای هیات علمی گروه بالینی دانشگل و های پزشکی کشور بیشترین تعداد استاد و دانشیاران را به خود اختصاص می دهند. طبق آخرین گزارشها 522 نفر استاد و دانشیار در علوم بالینی به امر آموزش و درمان اشتغال دارند از نمودار 1. رشته داخلی با 90 و یشمله کودکان با 84 دانشیار و استاد در صدر گروه های بالینی قرار دارند. جراحی عمومی با 53. قلب با 30, آسیب شناسی با 29، چشم با 26، زنان و زایمان با 24 گوش و حلق و بینی با 23 در دوران پزشکی با21  نفر رده های بعدی را دارا هستند. نمودار1. یکی از علل تعداد زیاد استادان و دانشیاران در بعضی از گر راه های بالینی، کثرته تعداد اعضای هیات علمی در این گروه ها است، به عنوان مثال فارغ التحصیلان و اعضای هیات علمی چهار رشته کودکان، داخلی، جراحی عمومی در زنان و زایمان پیش از سایر وشدها می باشند. تعداد استادیاران دانشگاه های علوم پزشکی دولتی در سال 76 - 1375 0 459 نفر - بیش ان در برابر تعداد استادان در دشتیاران - می باشد (1). دلیل اصلی این کثرت، راه اندازی دانشگاه های علوم پزشکی جدید و استخدام متخصصان جوان بوده که در سالهای 1365 تا 1372 انجام گرفته است توجه خاصی به آهو تحقیقات، ایجاد انگیزه های پژوشتی و مرتفع نمودن موانع تحقیقات می تواند نوید بخش ارتقای کمی و کیفی پژوهشها در علوم پزشکی کشور در ارتقای سریع تر استاد یاران کوشا به درجه های دانشیاری و استادی و در نهایت ارتقای کیفی آموزش و پژوهشی پزشکی در کشور باشد.

  • مسعود امینی*، مهرداد حسین پور صفحات 5-8

    ترشح تیروتروپین در انسان تحت تاثیر عوامل متعددی می باشد. اثرات هورمونهای تری یدوتیرونین، تیروکسین، سوماتواستاتین و هورمون محرک تیرویید بر ترشح تیروتروپین شناخته شده است. این مطالعه اثر تحریک سیستم دوپامینرژیک توسط بروموکریپتین را بر ترشح تیروتروپین بررسی می کند. از بین افراد مبتلا به هیپرپرولاکتینمی مراجعه کننده به مرکز تحقیقات غدد و متابولیسم دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، 20 زن با مقادیر پرولاکتین بالاتر از 20 نانوگرم در میلی لیتر انتخاب شدند. موارد مشکوک ابتلا به بیماریهای سیستمیک و مصرف داروهای موثر بر عملکرد تیرویید نیز از مطالعه حذف گردیدند. از هر بیمار 5 سی سی خون جهت آزمایش گرفته شد و سپس بیماران تحت درمان مناسب با بروموکریپتین قرار گرفتند. پس از گذشت سه ماه از درمان، دوباره از بیماران خونگیری به عمل آمد. مقادیر تیروکسین ، تری یدوتیرویین، تیروتروپین و پرولاکتین نمونه ها با روش رادیوایمنواسی اندازه گیری شد مقادیر تیروتروپین، کاهش معنی داری (قبل از مداخله: mu/l0/89±2/95بعد از مداخله mu/l1/08±1/85) را نشان داد (0/001>P). مقادیر پرولاکتین نیز به صورت معنی داری (قبل از مداخله ; ng/ml13/2±30/08، بعد از مداخله ng/ml2/2±3/5)تقلیل پیدا کردند (0/007>P). بین مقادیر ΔTSH (مقادیر کاهش TSH) با ΔT3 (مقادیر کاهش تری یدوتیرونین) رابطه معنی داری دیده شد (0/49+=r ؛ 0/05>P) و بین مقادیر کاهش پرولاکتین و کاهش TSH نیز رابطه معنی داری وجود دارد (0/47+=r ؛ 0/05>P) تحریک سیستم دوپامینرژیک توسط بروموکریپتین می تواند از طریق فعالیت ترشحی TSH از هیپوفیز قدامی باعث کاهش مقادیر این هورمون در بدن گردد.

    کلیدواژگان: تیروکسین، بروموکریپتین، پرولاکتین، تیروتروپین، تری یدو تیروئین
  • حسین بنازاده*، ایرج قدوسی، حبیب الله پیروی، محمدتقی صالحیان، ایرج فاضل صفحات 9-12

    با توجه به روند رو به افزایش نارسایی کلیه و اهمیت میزان موفقیت پیوند کلیه و به منظور تعیین نقش مایع درمانی با حجم زیاد حین عمل نفرکتومی با میزان موفقیت عمل، این تحقیق در مراجعه کنندگان به بیمارستان آیت ا طالقانی طی سالهای 74- 1370 انجام گرفت پژوهش حاضر با روش تحلیلی از نوع هم گروهی (Cohort) بر روی 100 زوج دهنده و گیرنده کلیه صورت پذیرفت، 50 زوج که میزان دریافت مایع درمانی آنها حین عمل نفرکتومی کمتر از 1/5 لیتر بود. به عنوان گروه شاهد و 50 زوج که میزان مایع درمانی آنها حین عمل بیش از 4 لیتر بود به عنوان گروه مورد، انتخاب شدند. میزان موفقیت با شاخصهای ATN(علایم بالینی، سونوگرافی و اسکن)، دفعات رد پیوند در ماه اول و دوم و نیز حجم ادرار در روزهای اول تا سوم بعد از پیوند بررسی گردید. نتایج با استفاده از آزمون های X2، دقیق فیشر و t مورد قضاوت آماری قرار گرفتند. تحقیق نشان داد میزان بروز ATN در گروه شاهد 32 درصد و در گروه مورد 4 درصد (0/005>P) می باشد. میزان موفقیت (ATN و رد پیوند) در گروه مورد 24 درصد بیشتر از گروه شاهد (0/03>P) و بالاخره میزان حجم ادرار در روزهای مختلف در گروه مورد بیشتر از شاهد بود. در اثر تجویز مایع درمانی با حجم زیاد در دهندگان عارضه ای مشاهده نگردید. با توجه به نتایج حاصل توصیه می شود در نفرکتومی پیوند از حجم زیاد مابع استفاده شود و پیشنهاد می گردد که این تحقیق به روش تجربی نیز انجام گیرد.

    کلیدواژگان: نارسایی کلیه، پیوند عضو، نفرکتومی، ATN
  • سیما راستی*، مصطفی رضاییان صفحات 13-19

    با توجه به این که آلودگی به انگل های روده یکی از مشکلات عمده بهداشتی بسیاری از کشورهای جهان از جمله ایران می باشد و با عنایت به شرایط اقلیمی شمال کشور که مطالعه میزان وفور انگل های روده ای را در این منطقه ضروری می سازد، این تحقیق به منظور تعیین فون و میزان آلودگی به انگل های روده ای در شهر کتالم - سادات محله از شهرستان رامسر صورت پذیرفت پژوهش حاضر با روش توصیفی ((Descriptive از نوع مقطعی از آبان ماه 1368 تا تیر ماه 1369 بر روی 1174 نمونه مدفوع به صورت تصادفی در گروه های سنی متفاوت و با روش رسوبی فرمالین - اتر انجام گرفت و تاثیر عواملی نظیر سن، جنس، سواد، نوع آب آشامیدنی و منطقه جغرافیایی در میزان آلودگی به انگلهای روده ای بررسی شد. جهت تعیین میزان آلودگی به اکسیور در کودکان زیر 12 سال و خانواده کودکان آلوده به ترتیب 304 و 177 نمونه چسب اسکاچ جمع آوری و آزمایش گردید میزان آلودگی انگلی (حداقل یک نوع) در جمعیت مورد بررسی 71/3 درصد می باشد. میزان آلودگی به تک یاخته های روددای 61/5 درصد و کرمهای روده ای 26 درصد است. بیشترین میزان آلودگی به تک یاخته های روده ای در ژیاردیا لامبلیا (32/6 درصد) و بعد از آن در آنتامباکلی (24/1 درصد) مشاهده گردید. بیشترین میزان آلودگی به کرمهای روده ای در تریکو سفال (5/6 درصد) ملاحظه شد، میزان آلودگی به اکسیور با روش چسب اسکاچ در کودکان زیر 12 سال، 54/9 درصد و خانواده آنها، 42/9 درصد می باشد. آلودگی به ژیاردیا و استریژیلوبیدس و اکسیور در گروه های سنی مختلف دارای اختلاف معنی داری است (0/001P≤). آلودگی به تریکوسفال و استرنژیلوییدس در جنس مذکر تقریبا دو برابر جنس مویث می باشد و این اختلاف از نظر آماری معنی دار است (0/002P≤). بالا بودن میزان آلودگی به تک یاخته های پاتوژن رودهای نظیر ژیاردیا لامبلیا و آنتامباهیستولیتیکا ناشی از بالا بودن سطح آبهای زیرزمینی و عدم رعایت اصول بهداشتی حفر چاه، مصرف آبهای سطحی تصفیه نشده غیر بهداشتی و چرخه ساده زندگی و روش انتقال تک یاختگان می باشد.

    کلیدواژگان: ژیاردیا، آنتامبا، تریکو سفال، استرنژیلوئیدس، اکسیور
  • محمدحسین سلطان زاده* صفحات 21-25

    از آنجایی که تب روماتیسمی و گلومرولونفریت ناشی از فارنژیت استرپتوکوکی بتاهمولیتیک گروه A می باشد و تاخیر در درمان باعث بروز عوارض بیشتری می گردد و با توجه به این که مهمترین علت بیماری قلبی به خصوص در سنین نوجوانی در کشورهای در حال توسعه، تب روماتیسمی است و پیشگیری از آن باعث کاهش مرگ و میر می شود. بنابراین، مطالعه حاضر به منظور تشخیص میکروارگانیسم به وجود آورنده فارنژیت و تشخیص بالینی آن بر روی 300 کودک و نوجوان مراجعه کننده به بیمارستان امام حسین (ع) انجام گرفت پژوهش حاضر با روش توصیفی (Descriptive) بر روی 300 فرد 1 تا 15 ساله مراجعه کننده به درمانگاه اطفال امام حسین (ع) با شکایت گلو درد صورت پذیرفت. پس از گرفتن شرح حال و انجام معاینه های بالینی برای هر کدام از بیماران، با یک Swab استریل از انتهای خلق و روی لوزه ها برداشت و کشت داده شد. نتایج شرح حال، معاینه های بالینی، کشت انتهای حلق و روی لوزه ها و مشخصات فردی در فرم تحقیقاتی ثبت شد. یافته ها پس از طبقه بندی، استخراج و با آمار توصیفی مورد قضاوت قرار گرفتند. از 300 فرد مورد بررسی 240 نفر (80 درصد پسر) و 60 نفر (20 درصد) دختر بودند. رایج ترین علامت بالینی گلو درد (69 درصد) و شایعترین عامل استرپتوکوکی, الفا همولیتیک (23 درصد) می باشد. بیشترین افراد مبتلا به فارنژیت (81/5 درصد) در گروه سنی 15 - 5 سال قرار داشتند و 45 درصد موارد کشت ها از نظر استرپتوکوک مثبت هستند در نهایت، میزان موارد مثبت کشت ها از نظر استروپتوکوک بیانگر ضرورت دقت در درمان بیماران مراجعه کننده به فارنژیت می باشد تا از عوارض و بیماری زایی ناشی از بیمار یا پیشگیری کرد.

    کلیدواژگان: فارنژیت، استروپتوکوک، اگزودا
  • سعید سهیلی پور*، مصطفی افلاکی، فرید عطایی صفحات 27-33

    کاهش شنوایی از معضلات جوامع امروزی می باشد و اهمیت توتوانی در این رشته از سایر رشته ها بیشتر است. با توجه به فراوانی موارد کاهش شنوایی در ایران، این تحقیق به منظور بررسی موارد کاهش شنوایی در دو مرکز شنوایی سنجی بیمارستان الزهرا(س) و شهید اژه ای طی سال های 75 - 1374 انجام گرفت پژوهش حاضر با روش توصیفی ((Descriptive بر روی بیماران مراجعه کننده به دو کلینیک شنوایی سنجی مرکزی اصفهان از مهر ماه 1374 تا مهر ماه 1395 صورت پذیرفت. از بین8800 نفر مراجعه کننده 2470 به خاطر اطمینان به تداوم مراجعه انتخاب شدند و از این عده، 55 نفر به علت نقص پرونده از مطالعه حذف گردیدند. اطلاعات لازم شامل نوع کاهش شنوایی و شدت آن، سن، جنس، شغل، شکایات و علایم همراه یک طرفه یا دو طرفه بودن، سابقه خانوادگی و مسابقه بیماریهای منجر به کاهش شنوایی از پرونده استخراج و مورد قضاوت آماری قرار گرفتند. از 2415 فرد مورد بررسی، 1570 نفر مذکر (65 درصد) و 845 نفر مونث (35 درصد) بودند که 26 درصد آنها دارای شنوایی طبیعی و بقیه دچار نوعی اختلال بودند. 5/3 درصد افراد مسن کمتر از 5 سال، 26/8 درصد بین 19 - 6 سال و 45/6 درصد در سنین 49-20 سالگی قرار داشتند. بیشترین گروه مراجعه کننده را دانش آموزان تشکیل می دادند. شایعترین نوع کاهش شنوایی از نوع حسی - عصبی (35/9 درصد) و سپس نوع انتقالی (32/7 درصد) بود، به طور کلی، 70 درصد بیماران کم شنوایی دو طرفه و 30 درصد گرفتاری یک طرفه داشتند. میزان کاهش شنوایی در 40/9 درصد بیماران در حد خفیف بود. فراوانترین بیماری در مسابقه فرد مبتلا به کاهش شنوایی انتقالی، عفونت مزمن گوش میانی و در نوع حسی - عصبی موارد مادرزادی (ارثی و غیر ارثی) می باشد پیرگوشی، SOM , Noise induced و آکوستیک تروها در مراتب بعد قرار داشتند، اوریون شایعترین علت کاهش شنوایی حسی - عصبی یک طرفه بود، شکایت عمده بیمار از کم شنوایی در 87/5 درصد موارد و سپس اتوره، وزوز و اختلال گفتار می باشد، اطلاع از کاهش شنوایی و آزمایشهای دوره ای و ارتقای سطح آگاهی جامعه به ویژه در مدارس، کارخانه و مراکز بهداشت جهت زوج های در حال ازدواج و جاهای دیگر از طرق مختلف مانع از ایجاد کاهش شنوایی به خصوص انواع خانوادگی می شود.

    کلیدواژگان: کاهش شنوایی حسی - عصبی، کاهش هدایتی شنوایی، بسامدهای بالا، عفونت مزمن گوش میانی
  • مینو فروزانی*، سهیلا آینه وند، احمدرضا درستی مطلق صفحات 35-44

    از آنجایی که علت اصلی وزن کم هنگام تولد نوزاد ، بدی تغذیه مادر می باشد، شناخت و تعیین نقش شاخص های تن سنجی و عوامل دیگر نظیر سن ، تعداد زایمان و کم خونی مادر در گروه ها و جوامع مختلف و توجه به برطرف کردن عوامل شناخته شده و در عین حال قابل مداخله می تواند از تولد چنین نوزادانی بکاهد. مطالعه حاضر به منظور بررسی وضع تغذیه نوزادان و تاثیر پاره ای از عوامل مادری بر روی آن می باشد این بررسی بر روی 422 نوزاشد (با سن بارداری 42 - 37 هفته) متولد شده در بیمارستان امیرالمومنین (تنها زایشگاه شهر) سمنان ، در دی و بهمن ماه سال 1372 صورت پذیرفت. اطلاعات مربوط به وضعیت اقتصادی - اجتماعی خانواده نوزاد ، تاریخچه باروری مادر و مشخصات تن سنجی مادر و نوزاد جمع آوری گردید . نتایج حاصل نشان می دهند که میانگین وزن و قد هنگام تولد نوزادان مورد بررسی در سمنان در مقایسه با استاندارد تفاوت معنی دار از نظر آماری ندارد. بین وزن تولد نوزاد با دور بازو، وزن قبل از زایمان، قد، میزان وزن مطلوب برای قد، سن، تعداد زایمانها از فاصله بین دو بارداری مادر دارای ارتباط مثبت و از نظر آماری معنی دار می باشد. بین قد هنگام تولد نوزاد با دور بازو وزن قبل از زایمان، قد، میزان وزن مطلوب برای قد، سن و تعداد زایمانهای مادر ارتباط مثبت و معنی دار از نظر آماری وجود دارد. بر اساس امتیاز Z و مرز بدی تغذیه (دو انحراف معیار زیر میانه جامعه مرجع) به ترتیب 2/9, 1/9 و 7/6 درصد از نوزادان مبتلا به بدی تغذیه در حال و گذشته (وزن برای سن)، در گذشته (قد برای سن) و در حال (وزن لازم برای قد) بودند.

    کلیدواژگان: تن سنجی، قد هنگام تولد، وزن هنگام تولد، امتیاز Z
  • محمدحسین فلاح زاده*، محمد کریمی صفحات 45-50

    با توجه به تغییرات قابل ملاحظه که در تشخیص و درمان پریتونیت به وجود آمده است و با عنایت به تعداد زیاد بیماران مبتلا به پریتونیت اولیه مراجعه کننده به بیمارستانهای وابسته به دانشگاه علوم پزشکی شیراز، این تحقیق به منظور بررسی عوامل مستعد کننده و پیش آگهی در بیماری پریتونیت اولیه کودکان طی سال های 71-1361 انجام گرفت پژوهش حاضر با روش توصیفی (Descriptive) بر روی کودکان 1 ماهه تا 14 ساله که طی سال های 71 - 1361 با تشخیص پریتونیت اولیه در بخشهای کودکان وابسته به دانشگاه علوم پزشکی شیراز بستری شده اند، صورت پذیرفت. بیماران از لحاظ سن، جنس، بیماری زمینه ای، علایم بیماری و یافته های آزمایشگاهی بررسی گردیدند. یافته های حاصل با استفاده از روش های آمار توصیفی مورد قضاوت آماری قرار گرفت. 65 مورد پریتونیت اولیه در 50 بیمار طی مدت ده سال تشخیص داده شد. نسبت پسران به دختران 1/6 و میانگین سنی افراد مورد بررسی 3/4±7/75 سال بود، شایعترین گروه مبتلا (41 درصد) در گروه سنی 6-3 سال قرار داشتند، یافته های مهم بالینی عبارت بودند از: دل درد، تب، برآمدگی شکم و درد شکم، افزایش تعداد گلبول های سفید همراه با افزایش نسبی نوتروفیل ها کمک بسیار موثری در تشخیص بود ارتباط ضعیفی بین رنگ آمیز گرم از مایع صفاق و کشت آن با کشت ادرار و خون مشاهده گردید و در بیش از نیمی از بیماران کشت مایع صفاق منفی بود. تقریبا در همه بیماران بیماری زمینه ای (سندرم نفروتیک، بیماریهای کبدی یا عفونت ادراری مشخص شد ولی پریتوییت اولیه در بیماران مبتلا به سندرم نفروتیک در زمانی که در حال مصرف پردنیزولون نبودند، بسیار غیر معمول بود. اشریشیاکلی شایعترین میکروارگانیسم جدا گردیده از مایع صفاقی (46 درصد) می باشد. ترکیب آمپی سیلین و جنتامایسین در 97 درصد بیماران به مدت 4 تا 18 روز (متوسط 2/6±9/2روز) با پاسخ سریع و بسیار خوب مصرف شده بود و در هیچ مورد مرگ به دلیل عفونت مشاهده نگردید.

    کلیدواژگان: پریتونیت اولیه، سندرم نفروتیک، بیماریهای کبدی، آمپی سیلین، جنتامایسین
  • ضیاالدین قرشی*، رضا اکبری اوخچی صفحات 51-55

    از آنجایی که پونکسیون مغز استخوان و مطالعه آن به وقت و هزینه زیادی نیاز دارد و از طرفی، انجام آزمایش آگلوتیناسیون مستقیم راحت تر، سریع تر و از حساسیت بالایی برای تشخیص کالا آزار برخوردار است و با توجه به این که علت مراجعه کودکان تب دار با هپاتواسپلنومگالی از منطقه آندمیک مشگین شهر با انجام پونکسیون مغز استخوان به طور قطعی مشخص می گردد، این تحقیق به منظور تعیین ارزش تشخیص DAT در بیماران مبتلا به کالاازار که طی سال های 75 - 1371 در بیمارستانهای کودکان تبریز بستری گردیده اند انجام گرفت پژوهش حاضر با روش مطالعه داده های موجود (Existing cala) بر روی 109 بیمار بستری در بیمارستانهای کودکان تبریز طی سال های 75 - 1379 صورت پذیرفت. از این تعداد، 9 بیمار به خاطر نقص پرونده و عدم پیشگیری از مطالعه حذف شدند و بیمارانی که نتیجه آزمایش آگلوتیناسیون آنها1/3200 و یا بالاتر بود، با جسم لیشمان در نمونه بافتی ایشان مشاهده گردید و یا به درمان با گلوکانتیم جواب مناسب دادند. انتخاب و از نظر سن، جنس، محل سکونت، علایم بالینی و آزمایشگاهی، تشخیص و درمان مورد بررسی قرار گرفتند از 100 بیمار مورد بررسی، 65 نفر پسر (65 درصد) و 35 بیمار دختر (35 درصد) بودند و سن 95 درصد بیماران زیر 4 سال بود. 83 درصد بیماران اهل استان اردبیل و اشر می باشند، شایعترین علایم بالینی آنها بزرگی طحال (100 درصد)، تب (97 درصد) و آنمی (90 درصد) بود. علایم آزمایشگاهی شامل ESR بالا، پان سیتوپنی و وجود جسم لیشمان در مغز استخوان می باشند. آزمایش آگلوتیناسیون مستقیم در 96 درصد موارد ابتلا، مثبت بود. تشخیص لیشمانیوز احشایی با مشاهده جسم الیشمان در دستگاه رتیکولواندوتلیال نسبتا مشکل بوده و نیاز به تجربه کافی دارد. آزمایش های آنتی ژنتیک مثل Elisa و ایمونوفلویورسنت گران بوده و در همه مراکز مقدور نیست آزمایش آگلوتیناسیون مستقیم (Direct agglutination test) از سرم بیماران مبتلا، زمان و هزینه کمتری لازم داشته و از حساسیت بیشتری برخوردار است.

    کلیدواژگان: کالا آزار، آزمایش آگلوتیناسیون مستقیم، پونکسیون مغز استخوان، جسم لیشمان
  • رحیم آقازاده*، میترا عاملی صفحات 57-60

    موارد گزارش شده ضایعات ناشی از سل در مری بسیار نادر هستند. در این گزارش سه بیمار مبتلا به زخم ناشی از سل در مخاط مری طی یک مطالعه بر روی 29 مورد سل لوله گوارش معرفی می گردند. بیمار اول به علت تب و لرز بستری شد و دارای سوزش پشت جناغ، دیسفاژی و اودینوفاژی خفیف بود، بیمار دوم به علت فیستول گردنی مراجعه نمود که در فیستولوگرافی، فیستول مری تایید گردید. بیمار سوم با تب، دیسفاژی و آبسه ترقوه ای راست بستری شد. در هر سه بیمار بعد از معاینه، آزمایش های بیوشیمیایی، پرتونگاری قفسه سینه و اندوسکوپی به عمل آمد، در بیمار اول در انتهای مری و در بیمار دوم و سوم در ابتدای مری اولسردر مشاهده گردید. مخاط مری در اطراف فیستول ملتهب و شکننده بود و با بیوپسی از اولسر در هر سه بیمار التهاب مخاطی با ضایعه گرانولومی گزارش شد. رنگ آمیزی از نظر باسیل اسید فاست در هر سه مثبت بود. در هیچ کدام از بیماران سل فعال ریوی وجود نداشت و هر سه بیمار به درمان ضد سل جواب دادند.

    کلیدواژگان: سل خارج ریوی، سل مری، باسیل اسید فاست، ضایعه گرانولومی
  • علی امینی*، فتانه زنوزی، طاهره لاریجانی صفحات 61-64

    با توجه به اهمیت تشخیص به موقع اوروپاتی انسدادی جنین و با توجه به گزارشهای موفقیت آمیز درمان داخل رحمی این بیماری در کشورهای دیگر، این مطالعه به منظور بررسی یک مورد از اوروپاتی انسدادی در بیمارستان شهید اکبر آبادی انجام گرفت بیمار خانمی 18 ساله بود که با همسر خود نسبت خانوادگی و سابقه به دنیا آوردن یک نوزاد مبتلا به سندرم Prune - belly داشت، در هفته 24 حاملگی طی سونوگرافی معمول برای بارداری برای جنین تشخیص اوروپاتی انسدادی مطرح شد و آسپیراسیون مثانه هر 2 هفته یک بار و در مجموع، سه بار صورت پذیرفت. آسپیراسیون مثانه جنین با هدایت سونوگرافی به راحتی انجام گرفت و عوارضی از قبیل خون ریزی، عفونت، ترومای به مادر و جنین مشاهده نشد با توجه به موفقیت این مورد و گزارشهای مشابه در خارج از کشور توصیه می گردد که در مراکز دانشگاهی اقدامات درمانی رحمی برای بیماری های جنین آغاز شود.

    کلیدواژگان: اوروپاتی انسدادی، درمان داخل رحمی، سونوگرافی، سندرم Prune - belly
  • توفیق جوادزاده*، محسن نوروزیان صفحات 65-68

    اسکواموس نسل کارسینومای اولیه پرستات تومور فوق العاده نادری می باشد که هیستوژنز آن هنوز مورد بحث است. این تومور 0/5تا 1 درصد تومورهای بدخیم پرستات را شامل می شود. در اکثر موارد، متاپلازی شدید و آتیپیک غدد پروستات ممکن است منظره شبیه به این تومور ایجاد کند. بیمار مورد بحث آقای 66 ساله ای است که به خاطر سوزش و تکرار ادرار به پزشک مراجعه می نماید. در معاینه های اولیه با توجه به وجود علایم تومور پروستات آزمایشات PSA و PAP برای بیمار انجام می گیرد. مقدار PSA بیمار قدری بالا و PAP طبیعی بود. پس از اقدامات لازم، بیمار تحت عمل TURP قرار گرفت و نمونه جراحی پروستات بیانگر کارسینوم با سلولهای سنگفرشی می باشد. برای اثبات منشا سنگفرشی بودن تومور، رنگ آمیزی سیتوکراتین (Immunohistochemistry) به کار رفته که این تشخیص را تایید می نمود. بررسی های به عمل آمده هیج منشا اولیه دیگری را که دال بر ثانویه بودن تومور مذکور در پروستات باشد، نشان نداد.

    کلیدواژگان: اسکواموس سل کارسینوم، پروستات، PAP، PSA، سیتوکراتین
  • ابوالفضل مهیار*، محمد مهدی دانشی، حمید ثقفی صفحات 69-72

    سیاه زخم توسط باسیل آنتراکس در حیوان و انسان به وجود می آید. بیماری به طور اولیه در سه شکل پوستی، تنفسی و گوارشی مشاهده می گردد. شیوع درگیری سیستم عصبی مرکزی نادر بوده و با مرگ و میر بالایی همراه است و از آنجایی که شناسایی مننژیت سیاه زخم به لحاظ میزان مرگ و میر بالای آن حایز اهمیت می باشد، این تحقیق به منظور بررسی روش های تشخیصی بالینی و پاراکلینیک مننژیت سیاه زخم کودکان انجام گرفت.بیمار کودک 9 ساله ای بود که به علت اختلال هوشیاری، حالت اغما و حال عمومی بسیار بد در مرکز آموزشی و درمانی کودکان قدس شهرستان قزوین بستری شد. در اسمیر و کشت مایع نخاع و خون، باسیل سیاه زخم وجود داشت.

    کلیدواژگان: سیاه زخم، مننژیت، باسیل
|
  • Masoud Amini*, Mehrdad Hosseinpour Pages 5-8

    Thyrotropine secretion in human beings is under the influence of various factors. The effect of the hormones, triiodothyronine, thyroxine, somatostatin and thyroid-stimulating hormone has been well known. In this study the direct effect of stimulation of the dopaminergic system by bromocriptine on the thyrotropine secretion was investigated. In this study twenty women with hyperprolactinemia referred to the endocrine and metabolism research center of the Isfahan University of Medical Sciences were selected. For this purpose, only cases with prolactin levels greater than 20 nanogram were included in the study. The cases suspicious of systemic diseases and consumption of thyroid stimulatory drugs were excluded from the study. Five milliliter of blood was collected from each patient and then they were appropriately treated by bromocriptine. After 3 months their bloods were again collected. The levels of thyroxine, triiodothyronine, thyrotropine and prolactin were measured by the radioimmunoassay method. Thyrotropine levels showed a significant decrease (2.95 ± 0.89 mU/l before and 1.85 ± 1.08 mU/l after treatment) (P<0.001). In addition, the prolactin levels showed a significant decrease (30.08 ± 13.2 ng/ml before and 3.5 ± 2.2 ng/ml after treatment) (P<0.007). A significant relationship was found between decreases for TSH and triiodothyronine (r =+0.49, P<0.05) and between decreases for prolactin and TSH (r = +0.47, P<0.05). It can be concluded that the stimulatory effect of bromocriptine on the dopaminergic system can decrease the bodily levels of thyroid hormones through affecting the secretion rate of TSH.

    Keywords: Thyroxine, Bromocriptine, Prolactin, Thyrotropine, Triiodothyronine
  • Hossein Banazadeh*, Iraj Ghoddosi, Habibollah Peyravi, Mohammad Taghi Salehian, Iraj Fazel Pages 9-12

    Considering the incremental trend for incidence of renal failure and the significance of having a successful kidney grafting and for determination of the role of the intra-operative serum therapy in the success rate of the operation, this study was carried out on referrals of Taleghani hospital during the years 1991-1994. The cohort and analytical strategy of the present study was performed on 100 paired cases of donors and recipients. Control and case groups were selected on the basis of receiving less than 1.5 1 and greater than 4 1 of fluids respectively. The success rate were evaluated by A TN criteria ( clinical symptoms, sonography .and scanning) and rejection cases in the first and second months and the urine volume in the first 3 days after operation were also considered. Ki square , Fischer and t tests were used for statistical analysis. The results showed that the incidence of ATN were 32% and 4% (P<0.005) in the control and case groups respectively. The success rate (A TN and rejection) was 24% greater in case group (P<0.03) and the urine volume in different days was also greater in case group than control. No complication was observed in donors as a result of serum therapy. Therefore it is recommended to use serum therapy in large volume in cases of nephrectomy for grafting and it is needed to perform a similar experimental study.

    Keywords: Renal Failure, Grafting, Nephrectomy, ATN
  • Sima Rasti*, Mostafa Rezaian Pages 13-19

    Since contamination with intestinal parasites is one of the major health problems in all of the countries including Iran and considering its prevalence in northern Iran, this study was performed to determine the fauna and prevalence for intestinal parasites in Katalum-Sadatmahelleh region of Ramsar. The descriptive and cross-sectional protocol of this study was carried out on 1174 samples of feces in different age groups from October 1989 until June 1990 by the formalin-ether precipitation method. In this respect the effect of various factors such as age, gender, knowledge, type of drinking water and geographical region was studied. For determination of prevalence for Oxyuris in affected children under 12 years and their families, 4, 3, and 177 samples of scotch tape were collected and examined. The prevalence was 71.3% for the studied population. In addition, the prevalence for intestinal protozoa and helminths were 61.5% and 26% respectively. The maximum rate of contamination for protozoa was for Giardia lamblia (32.6%) and Entamoeba coli (24.1 %) and for intestinal helminths was for Trichocephalis (5.6%). The prevalence for Oxyuris was obtained 54.9% for children under 12 and 42.9% for their families. Furthermore there existed a significant difference for Giardia, Strongyloides, and Oxyuris in different age groups (P≤0.001) and prevalence for Tricocephalis and Strongyloides was twice in males than females and this difference was significant statistically. The existence of a high prevalence for pathogenic intestinal protozoa such as Giardia lamblia and Entamoeba histolytica can be attributed to the high level of underground waters and their possible contamination with sewage, disregarding the health principles for well-digging, consumption of contaminated surface waters and the simple life cycle and transmission of protozoa.

    Keywords: Giardia, Entamoeba, Tricocephalis, Strongyloides, Oxyuris
  • Mohammad Hossein Soltanzadeh* Pages 21-25

    Since the rheumatic fever and glumerulonephritis is as a result of pharyngitis following streptococcal hemolytica type A and a delay in its treatment can lead to other complications, and considering this fact that rheumatic fever is the main cause of heart disease, especially in lower ages in developing countries, and its prevention can decrease mortality, in this study the microorganism responsible for pharyngitis and its clinical diagnosis was examined in 300 children referred to Imam Hossein hospital. The descriptive strategy of this study was performed on 300 patients with sore throat from 1 to 15 years old referred to children clinic of Imam Hossein hospital during 1993-1994. After taking history and performing clinical examination, one sterile swab was touched to and collected from the tonsilar region of pharynx and then was cultured. The related data was recorded in research questionnaire. After classification, the data were statistically analyzed. Out of 300 cases, 240 (80%) were boys and 60 (20%) were girls. The most common clinical symptom was sore throat (69%) and the most common streptococcal agent was hemolytica type A (23%). Most of the patients with pharyngitis (81 % ) were at an age group of 5-15 years. In addition, the existence of streptococcus in culture was verified in 45% of cases. In conclusion, positive cases of streptococcus in culture should be carefully treated to prevent the ensuing complication.

    Keywords: Pharyngitis, Streptococcus, Exudate
  • Saeed Soheilipour*, Mostafa Aflaki, Farid Ataie Pages 27-33

    Hearing loss is a major social problem and its rehabilitation is very important. Considering its prevalence in Iran, this study was performed to evaluate cases of hearing loss in referrals of Alzahra and Edgehie audiometry centers during the years 1995-1996. The descriptive strategy of this study was carried out on referrals of two audiometry clinics in Isfahan from October 1995 to 1996. Out of 8800 referrals, 2470 cases were selected and 55 out of them were excluded from the study because of a faulty record. The required data including the type of hearing loss and its intensity, age, gender, occupation, complaints and accompanied symptoms, its laterality and family history were obtained from the medical records and were statistically analyzed. Out of 2415 studied cases, 157 were male (65%) and 845 (35%) were female. In addition, 26% of them had a normal hearing ability and the remainder had a disturbance. 5.3% of them were under 5 years, 26.8% between 6 and 19 years, and 45.6% were from 20 to 49 years old. The students comprised the majority of referrals. The most common type of hearing loss were sensorineural (35.9%) and conductive (32.7%) in order of prevalence. In total, 70% of cases had bilateral hearing loss and 30% had unilateral involvement. In 40.9% of cases, there existed mild degrees of hearing loss. The most common diseases in family history in conductive type of hearing loss was middle ear inection and for sensorineural type was congenital disorders. Noise-induced hearing loss, SOM and acoustic traumas were of less significance. Mumps was identified as the most common cause of unilateral sensorineural hearing loss. The major complaint in 87.5% of patients was presbycusis and tinnitus and verbal disturbance were of less importance in this regard. Performing periodical tests and upgrading the peoplechr('39')s knowledge, especially for engaged couples and also in schools, factories and health centers can prevent the occurrence of hearing loss, especially its familial type.

    Keywords: Sensorineural Hearing Loss, Conductive Hearing Loss, High Frequencies, Chronic Infection of Middle Ear
  • Mino Forozani*, Soheila Aeenehvand, Ahmad Reza Dorosto Motlagh Pages 35-44

    Since malnutrition is one of the main causes of subnormal weight in infants, therefore identification and determination of the role of bodily factors and others such as age, number of labors and maternal anemia and for omitting the role of known and interactive factors, the present study was performed to evaluate the nutritional status of infants and the influence of some maternal factors. This study was carried out on 422 infants (with a pregnancy period of 37-42 weeks) born in Amiralmomenin hospital (Semnan) in December and January during the years 1993-1994. The data regarding social and economical situation of the family, pregnancy history of the mother and bodily characteristics of mother and infant were considered. The results showed that the average age and height of infants at their birth time in Semnan was not different from standards statistically. In addition, there was a significant positive relationship between the weight and the factors including arm periphery, pre-parturition weight, height, the ideal weight for the related age and the number of labors. Furthermore, a similar relationship existed for height at the time of labor and other factors. On the basis of Z criterion and defining the border for malnutrition, there was 2.9, 1.9 and 7.6% infants with malnutrition at present and past (weight for age), at past (height for age), and at present (the required weight for height) respectively.

    Keywords: Body Measurement, Birth-Time Height, Birth-Time Weight, Z Criterion
  • Mohammad Hossein Fallahzadeh*, Mohammad Karimi Pages 45-50

    Considering the great advances regarding the diagnosis and treatment of peritonitis and with respect to the prevalence of patients with primary peritonitis referred to hospitals affiliated to Shiraz university of Medical sciences, this study was performed to evaluate the predisposing and prognostic factors of this condition in children during the years 1982-1992 The descriptive protocol of this study was performed on 1 month to 14 years old children with a diagnosis of primary peritonitis in children wards of Shiraz University of Medical Science from 1982 to 1992. The patients were studied for age, gender, background illness and laboratory findings. The results were statistically analyzed by the related descriptive methods. 65 cases of primary peritonitis were identified in 50 patients during 1 O years. The ratio of boys to girls was 1.6 and the average age was 7.75 ± 3.4. The most common affected group (41%) was the age group 3-6 years. The most significant clinical findings were fever, abdominal pain and abdominal distension, and stomachache. In addition increased number of leukocytes and neutrophilia were helpful in its diagnosis. A weak relationship was found for Gram staining of peritoneal fluid and its culture and blood and urine culture. In more than half of the patients, the culture result for peritoneal fluid was negative. Almost in all patients there existed a background illness (nephrotic syndrome, hepatic disorders and/or urinary tract infection), but in those patients with nephrotic syndrome consuming prednisolone, primary peritonitis was unusual. Escherechia coli ( 46%) was the most common microorganism isolated from peritoneal fluid. Combination of ampicillin and gentamicin was very effective in 97% of cases consumed for a period of 4 to 18 days (an average of 9.2 ± 2.6 days) and in none of the cases, no mortality was reported as a result of infection.

    Keywords: Primary Peritonitis, Nephrotic Syndrome, Hepatic Disorders, Ampicillin, Gentamicin
  • Ziaodin Ghoreshi*, Reza Akbaari Okhchi Pages 51-55

    Since the bone marrow puncture and its study is a time-consuming and costly process and in addition, the direct agglutination test has a high sensitivity and is easier and quicker to perform for the diagnosis of Kala-azar, and considering the less value of bone marrow puncture for the definite diagnosis of endemic hepatosplenomegaly in Meshkinshahr, this study was performed to determine the diagnostic value of DAT in Kala-azar-afflicted patients in children hospitals in Tabriz during the years 1992-1996. The present study was carried out on the existing data of 109 patients hospitalized the Tabriz children hospitals from 1992 to 1996. Out of them, 9 cases were excluded from the study because of imperfect records and lack of follow-up. Only the patients were selected that the result of their agglutination test was 1/3200 or greater, leishmania was observed in their tissue samples and/or responded positively to glucantim and were evaluated on the basis of age, gender, living place, clinical symptoms and laboratory results, diagnosis and treatment. Out of 100 cases, 65 were male (65%) and 35 were female (35%) and 95% of them were under the age of 4 years and 83% of the patients were from Ardebil and Ahar. The most common clinical symptoms were splenomegaly (100%), fever (97%), and anemia (90%). The laboratory findings were a high ESR, pancytopenia, and the presence of leishmania in the bone marrow. The result of direct agglutination test was positive in 96% of the cases. The diagnosis of visceral leishmaniasis is rather difficult through observing leishmania in the reticuloendothelial system and requires much experience. The antigenic tests such as Elisa and immunofluorescence are expensive and are not possible in all health centers. The direct agglutination test of the serum is less expensive and more applicable and has a greater sensitivity.

    Keywords: Kala-Azar, Direct Agglutination Test, Bone Marrow Puncture, Leishmania Body
  • Rahim Aghazadeh*, Mitra Ameli Pages 57-60

    Rare cases of esophageal tuberculosis have been reported. In this report, 3 cases of tuberculosis-resulted ulcer in the esophageal mucosa are to be introduced among 29 cases of gastrointestinal tuberculosis. The first patient was presented with chills and fever and had a mild dysphagia and odynnophagia and a burning sensation behind the sternum. The second case admitted with neck fistula and esophageal fistula was revealed by fistulography and the third case with fever, dysphagia and right supraclavicular abscess. After clinical examination, for all of the cases, biochemical tests, chest radiography and endoscopy was ordered. In the first case, at the distal portion of the esophagus and for the other cases at its proximal portion, an ulcerative lesion was observed. The esophageal mucosa was inflamed around the fistula and histological study through biopsy revealed inflammation and granuloma. A positive result was obtained for acid fast bacillus (AFB) staining method in all of the cases. No evidence of active pulmonary tuberculosis was found and all of the cases responded to conventional drugs.

    Keywords: Extrapulmonary Tuberculosis, Esophageal Tuberculosis, Acid Fast Bacillus (AFB), Granulomatous Lesion
  • Ali Amini*, Fataneh Zanozi, Tahereh Larijani Pages 61-64

    Considering the significance of in time diagnosis of fetal occlusive uropatthy and with regard to successful reports on intrauterine treatment of this condition in other countries, in this study one such case was examined in Shaheed Akbarabadi hospital. The patient was a 18 years woman and his husband was her relative with a family history of Prune-belly syndrome. At 24th week of pregnancy, the presence of occlusive uropathy was verified by sonography and bladder aspiration was done every two weeks for three times. Fetal bladder aspiration by the aid of sonography was performed easily and no complication like bleeding, infection and trauma was observed. Therefore with regard to the success of this report and other similar reports in other countries, it is recommended to perform intrauterine treating strategies in clinical centers for fetal diseases.

    Keywords: Occlusive Uropathy, Intrauterine Treatment, Sonography, Prune-Belly Syndrome
  • Tofigh Javadzadeh*, Mohsen Noroozian Pages 65-68

    The primary squamous cell carcinoma of prostate is a rare tumor that its histogenesis has not been clearly identified. This tumor comprises 0.5 to 1 % of malignant tumors of prostate. In most cases, there exists a severe and atypical metaplasia. The case was a 66 years man that admitted for increased frequency of urination and a burning sensation. In initial examinations, because of the existence of signs for prostate tumor, the tests PSA and PAP were done for the patient. The PSA level was to some extent high and the PAP level was normal. After performing the necessary procedures, the patient underwent TURP operation and through studying the tissue samples stained with cytocreatine (immunohistochemistry), the presence of squamous cell carcinoma was verified. The results of exan1inations showed that there is no primary focus in other sites for this tumor.

    Keywords: Squamous Cell Carcinoma, Prostate, Psa, Pap, Cytocreatine
  • Abolfazl Mahyar*, Mohammad Mahdi Daneshi, Hamid Saghafi Pages 69-72

    Anthrax is an infectious disease in cattle and human beings that is caused by Bacillus anthracis. Primarily it shows itself in the respiratory, cutaneous and digestive systems. The involvement of cental nervous system is rare and is associated with a high rate of mortality. Since its identification is very important, therefore in this study the clinical and paraclinical diagnostic methods in children are to be discussed. The case was a 9 years old child that was admitted to Qhods children hospital in Qazvin for disturbence of consciousness, coma and shock. The Bacillus anthracis was identified in smear and culture of blood and CSP fluid.

    Keywords: Anthrax, Meningitis, Bacillus