فهرست مطالب

اکوفیزیولوژی گیاهی - پیاپی 44 (بهار 1400)

نشریه اکوفیزیولوژی گیاهی
پیاپی 44 (بهار 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/05/31
  • تعداد عناوین: 9
|
  • علی اکبر فلاح*، غلامرضا معاف پوریان، سعید تدین، فرشید دهقانی، احمد زارع صفحات 1-12

    به منظور بررسی اثرات محلول پاشی سطوح مختلف سولفات روی و آهن بر ویژگی های کمی و کیفی کلزا، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در مرودشت انجام گرفت. فاکتور اول شامل چهار سطح محلول پاشی سولفات روی (صفر، 2، 4 و 6 در هزار) و فاکتور دوم شامل چهار سطح محلول پاشی سولفات آهن (صفر، 2، 4 و 6 در هزار) بود. نتایج تجزیه واریانس نشان داد که اثر سطوح مختلف محلول پاشی سولفات روی و آهن بر عملکرد و اجزای عملکرد دانه کلزا معنی دار است. بیشترین تعداد دانه در خورجین، وزن هزار دانه، عملکرد بیولوژیک و عملکرد دانه در سطح کاربرد 6 در هزار سولفات روی به دست آمد که با غلظت 4 در هزار اختلاف معنی داری نداشت. نتایج حاصل از محلول پاشی سولفات آهن نیز نشان داد که بیشترین تعداد خورجین، تعدا دانه در خورجین، وزن هزار دانه، عملکرد بیولوژیک و عملکرد دانه مربوط به محلول پاشی 6 در هزار سولفات آهن بود که از لحاظ آماری اختلاف معنی داری با غلظت 4 در هزار نداشت. با افزایش محلول پاشی سولفات آهن و روی درصد روغن افزایش یافت، اما این میزان افزایش از لحاظ آماری اختلاف معنی داری را نشان نداد. در کل می توان نتیجه گرفت که در مدیریت تغذیه گیاهی محلول پاشی 4 در هزار سولفات روی و آهن برای رسیدن به عملکرد مطلوب دانه در شهرستان مرودشت می تواند توجیه اقتصادی بهتری داشته باشد.

    کلیدواژگان: درصد روغن، عملکرد روغن، مدیریت تغذیه گیاهی، عملکرد بیولوژیک، کلزا
  • محمد مرادی*، سید سجاد حسینی فالحی صفحات 13-28
    تتنش خشکی یکی از مهمترین تنش های محیطی در کشاورزی است و بهبود عملکرد دانه تحت تنش خشکی یکی از اهداف مهم اصلاح نباتات است. به منظور بررسی شاخص های تحمل به خشکی 15 هیبرید ذرت پژوهشی در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با 3 تکرار و به طور جداگانه در دو رژیم رطوبتی شامل آبیاری بر اساس 90 و 140-130 میلی متر تبخیر از تشت تبخیر در دزفول در سال 1393 اجرا گردید. نتایج مقایسه میانگین نشان داد که بیشترین عملکرد دانه در هر دو شرایط تنش و مطلوب به هیبرید های SD/3×5-CH/1، CML×SD/3 و CML×5-CH/1 تعلق داشت. در ژنوتیپ های مورد بررسی کلیه صفات از جمله صفت محتوی نسبی آب برگ در شرایط تنش نسبت به شرایط مطلوب کاهش نشان دادند، اما صفت مهمی مانند وزن ریشه در شرایط تنش نسبت به شرایط مطلوب افزایش یافت. نتایج ضرایب همبستگی نشان داد که عملکرد دانه با صفات محتوی نسبی آب برگ و وزن ریشه در شرایط تنش هم بستگی مثبت و معنی داری داشتند، بنابراین می توان از این شاخص ها برای گزینش در شرایط تنش استفاده نمود. با توجه به تحلیل هم بستگی بین عملکرد دانه در شرایط تنش و مطلوب و شاخص های تحمل به خشکی و نیز به کمک نمایش گرافیکی بای پلات، شاخص های MP، GMP و STI به عنوان شاخص های برتر معرفی گردیدند. همچنین با توجه به رابطه مولفه ها در نمودار بای پلات هیبرید های SD/3×5-CH/1، CML×SD/3 و CML×5-CH/1 به عنوان متحمل ترین و هیبرید های 7-CH/3× K18×2-CH/5، K18×2-CH/1×K18×2-CH/5 و 5-CH/1×7-CH/3 به عنوان حساس ترین هیبرید ها نسبت به تنش خشکی معرفی شدند.
    کلیدواژگان: بای پلات، ذرت، محتوی نسبی آب برگ و وزن ریشه
  • مرجان نکوخو، احمد مجیدی مهر* صفحات 29-42

    روی (Zn) از عناصر ریزمغذی ضروری برای رشد گیاه و انسان هستند و کمبود آن در رژیم غذایی، یک مشکل بزرگ تغذیه ای در دنیا به حساب می آید. به منظور بررسی تاثیر محلول پاشی کلات روی بر عملکرد و اجزای عملکرد چهار رقم گندم نان، آزمایشی به صورت کرت های خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار در سال زراعی 97-1396 در بخش مرکزی شهرستان اصفهان انجام گرفت. فاکتور اصلی شامل محلول پاشی کلات روی دو سطح (عدم محلول پاشی و محلول پاشی با غلظت 5 در هزار در) و فاکتور فرعی شامل چهار رقم گندم نان (سیروان، سیوند، بهاران و بک کراس روشن) بودند. نتایج آزمایش نشان داد که اثرات اصلی محلول پاشی و رقم برای صفات ارتفاع بوته، تعداد پنجه های بارور، تعداد سنبله، عملکرد دانه و عملکرد بیولوژیک معنی دار بود. همچنین اثر متقابل محلول پاشی در رقم از نظر عملکرد و اجزای عملکرد دارای اختلاف معنی داری هستند. حداکثر میزان وزن هزار دانه، تعداد سنبله و تعداد دانه در سنبله به تیمار F2V4 تعلق داشت. بیشترین عملکرد دانه (00/7654 کیلوگرم در هکتار) و بیولوژیک (00/21866 کیلوگرم در هکتار) مربوط به تیمارF2V4 و کمترین آن به ترتیب با میزان 00/3933 و 00/16096 کیلوگرم در هکتار به تیمارF1V1 تعلق داشت. به طور کلی به نظر می رسد با توجه به نقش عنصر روی در فیزیولوژی گیاهان به خصوص گیاه زراعی گندم به عنوان گیاهی حساس به کمبود روی می توان با مصرف ترکیبات حاوی روی به صورت محلول پاشی عملکرد این گیاه را افزایش داد.

    کلیدواژگان: ساقه دهی، ریزمغذی، عملکرد دانه و Triticum aestivum L
  • محمدرضا صفری*، ابوالفضل فرجی، محمدرضا داداشی، محمد آرمین صفحات 43-57

    به منظور بررسی واکنش کمی وکیفی ارقام پاییزه کلزا به کود بیولوژیک نیتروکسین در شرایط تنش خشکی، آزمایشی به صورت اسپیلت پلات فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی با چهار تکرار در سال زراعی1395-1394 و 1396-1395در مزرعه پژوهشی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی شهرستان بجنورد اجرا شد. فاکتورهای مورد بررسی شامل تنش خشکی در سه سطح به صورت بدون تنش، تنش ملایم، تنش شدید به عنوان کرت اصلی و مصرف نیتروکسین به صورت بذرمال در دو سطح کاربرد نیتروکسین و عدم کاربرد نیتروکسین و سه رقم کلزای پاییزه ناتالی، اکاپی و نپتون به صورت فاکتوریل ترکیب شده و به عنوان کرت فرعی بودند. تنش شدید در مقایسه با شرایط بدون تنش سبب کاهش 5/62 درصدی ارتفاع بوته، 3/76 درصدی تعداد شاخه فرعی، 56/45 درصدی تعداد غلاف در بوته، 3/1 درصدی تعداد دانه در غلاف، 52/11 درصدی وزن هزار دانه، 2/19 درصدی عملکرد دانه، 5/5 درصدی درصد روغن دانه و 45/90 درصدی عملکرد روغن دانه شد، بیشترین ارتفاع بوته (156 سانتی متر) و تعداد شاخه فرعی(1/8 عدد) در رقم اکاپی، تعداد دانه در غلاف (8/24 عدد) و وزن هزار دانه (44/3 گرم) در رقم نپتون، عملکرد دانه (2062 کیلوگرم در هکتار) و عملکرد روغن دانه (933 کیلوگرم در هکتار) در رقم ناتالی و عملکرد پروتیین (321 کیلوگرم در هکتار) در رقم ناتالی و نپتون مشاهده گردید. در مجموع نتایج نشان داد رقم ناتالی، نسبت به سایر ارقام تحمل بیشتری در برابر تنش خشکی دارد. مصرف نیتروکسین موجب افزایش تحمل گیاه کلزا در مقابل تنش خشکی شد.

    کلیدواژگان: تنش خشکی، رقم، کلزا، کود بیولوژیک، عملکرد روغن
  • اردلان علیزاده*، احمد نیک زاد، شهرام شرف زاده، بهرام امیری، فرود بذر افشان صفحات 58-75

    در تحقیق حاضر، 4 اکوتیپ مختلف گیاه دارویی آویشن شیرازی (استهبان، نی ریز، فسا و لارستان)، به منظور شناسایی برترین اکوتیپ، از لحاظ بالاترین درصد اسانس، اجزای اسانس، محتوای فنولی کل، خاصیت آنتی -اکسیدانی و ترکیبات پلی فنولی عصاره متانولی بررسی شد. اسانس گیری از تمامی توده ها به روش تقطیر با آب، توسط دستگاه کلونجر انجام، سپس با استفاده از گاز کروماتوگراف و گاز کروماتوگراف متصل به طیف سنج جرمی آنالیز گردید. به طور کلی 52 ترکیب در اسانس توده های مختلف آویشن شیرازی شناسایی شد، ترکیبات عمده تشکیل دهنده اسانس شامل: تیمول (35/54 - 41/34 %)، پاراسیمن (85/19 - 49/9 %)، گاماترپینن(70/16 - 34/7 %)، کارواکرول (34/15 - 35/5 %) بودند. تعیین فنول کل و فعالیت آنتی اکسیدانی عصاره متانولی به ترتیب، با استفاده از روش رنگ سنجی فولین سیوکالتو و مهار رادیکال آزاد 2و2 دی فنیل، 1 پیکریل هیدرازیل (DPPH) تعیین شد. ترکیبات پلی فنولی عصاره توده های مختلف، با استفاده از دستگاه کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا (HPLC) مشخص شد. فنل کل از 66/234 تا 28/302 میلی گرم گالیک اسید در وزن خشک متغییر بود. مقادیر خاصیت آنتی-اکسیدانی نیز از 63/348 تا 76/453 میلی گرم در میلی لیتر اعلام شد. ترکیبات پلی فنولی غالب در عصاره تمامی توده ها شامل: تیمول، کارواکرول، کویرستین و رزماریک اسید بود. نتایج نشان داد که توده نی ریز بیشترین درصد اسانس و بالاترین درصد تیمول را دارا بود. بالاترین میزان ترکیبات فنلی و فعالیت آنتی اکسیدانی در توده لارستان مشاهده شد. ترکیب پلی فنولی غالب، تیمول و در توده فسا مشاهده شد.

    کلیدواژگان: آویشن شیرازی، آنتی اکسیدان، اکوتیپ های مختلف، روغن فرار، محتوای فنولی
  • ثمین فلاحی نژاد، محمد آرمین*، محمدرضا اصغری پور صفحات 76-89

    آنالیز امرژی راهکار مناسبی برای ارزیابی پایداری سیستم های تولید محصولات کشاورزی در سطح منطقه ای است. در این مطالعه پایداری سیستم های تولید چهار محصول زراعی عمده یعنی گندم و جو (به عنوان گیاهان قدیمی الگوی کاشت) و چغندرقند و زعفران (به عنوان گیاهان جدید الگوی کاشت) با استفاده از تکنیک امرژی در شهرستان خوشاب استان خراسان رضوی مقایسه شد. کل امرژی حمایت کننده تولید برای سیستم کشت گندم، جو، چغندر قند و زعفران به ترتیب 1016×32/2، 1016×91/1، 1016×95/4، و 1016×04/2، ام ژول خورشیدی در هکتار بود. بیشترین سهم امرژی از بخش منابع قابل تجدید محیطی در کشت چغندرقند (10/4 درصد)، از بخش منابع غیر قابل تجدید محیطی در کشت جو (70/55 درصد) و منابع خریداری شده تجدید پذیر (80/40 درصد) و غیر قابل تجدید خریداری شده (48/36 درصد در کشت زعفران به دست آمد. تغییر الگوی کاشت سبب افزایش شاخص های درصد تجدید پذیری امرژی، نسبت بارگذاری زیست محیطی، شاخص پایداری محیط زیست اصلاح شده، نسبت سرمایه گذاری امرژی و کاهش شاخص های نسبت عملکرد امرژی، نسبت بارگذاری زیست محیطی اصلاح شده، شاخص پایداری محیط زیست و شاخص امرژی توسعه پایدار شد. بوم نظام زعفران و چغندرقند بالاترین شاخص پایداری محیط زیست اصلاح شده را داشتند. اگرچه شاخص نسبت بارگذاری زیست محیطی در کشت زعفران بالاتر از سایر سیستم های کشت بود اما شاخص نسبت بارگذاری زیست محیطی اصلاح شده در این محصول بسیار کمتر از 3 محصول دیگر به دست آمد، بر این اساس می توان کشت زعفران را به عنوان یک گیاه پایدار که حداقل فشار به منابع زیست محیطی را دارد توصیه کرد.

    کلیدواژگان: آنالیز امرژی، الگوی کشت، اثرات زیست محیطی، پایداری تولید
  • مهرداد عرب اول، حمیدرضا گنجعلی* صفحات 90-101

    به منظور مطالعه اثر محلول پاشی سیلیکون و کود زیستی نیتروکارا بر برخی صفات مورفوفیزیولوژیک گندم تحت رژیم های مختلف آبیاری، آزمایشی به صورت اسپلیت پلات فاکتوریل، طی دو سال زراعی در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه آزاد اسلامی واحد زابل اجرا گردید. تیمارهای آزمایش شامل تنش رطوبتی (آبیاری پس از تخلیه رطوبتی 50، 75 و 90 درصد ظرفیت مزرعه) در کرت های اصلی و محلول پاشی سیلیکون در سه سطح صفر، 1 و 5/1 میلی مولار و کود زیستی نیتروکارا در دو سطح تلقیح و عدم تلقیح در کرت های فرعی بودند. نتایج آزمایش نشان داد عدم تلقیح بذور با نیتروکارا تحت رژیم آبیاری 50 درصد و تلقیح بذور تحت رژیم آبیاری 75 درصد در سال دوم اجرای آزمایش، منجر به تولید بیشترین عملکرد دانه به ترتیب با میانگین 5/1901 و 3/1892 گرم در مترمربع گردید. بیشترین بیوماس کل مربوط به تلقیح بذور با نیتروکارا به همراه استفاده از 1 میلی مولار سیلیکون در سال دوم آزمایش تحت رژیم آبیاری 50 درصد تخلیه رطوبتی (3/8793 گرم در مترمربع) بود. به طور کلی، تحت شرایط کم آبیاری، استفاده از کود زیستی نیتروکارا و محلول پاشی سیلیکون منجر به بهبود پارامترهای فیزیولوژیکی و افزایش شاخص های رشدی و عملکردی گندم در شرایط اقلیمی سیستان گردید.

    کلیدواژگان: بیوماس، تنش خشکی، شاخص کلروفیل، فلورسانس کلروفیل، وزن هزار دانه
  • مریم بهادر، عبدالحسین ابوطالبی جهرمی*، بهنام بهروزنام، وحید روشن صفحات 102-115

    مریم گلی ایرانی (Salvia mirzaianii L.) گیاهی دارویی متعلق به خانواده نعناعیان بوده که از گذشته های دور به علت داشتن خواص دارویی فراوان و همچنین متابولیت های مختلف شامل ترپنوییتدها، انواع ترکیبات فنلی، فلاونوییدها، اسیدهای چرب و استرول ها مورد توجه بوده و در صنایع دارویی، غذایی، بهداشتی و آرایشی کاربردهای فراوانی دارد. به منظور بررسی اثر اسید هیومیک، این آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح بولک های کامل تصادفی در مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی فارس انجام شد. بیشترین میزان وزن تر (96/1 گرم)، وزن خشک برگ(5/0 گرم) و تعداد گل آذین(35 عدد) و وزن گل آذین (8/1 گرم) در اثر استفاده از 15 میلی لیتردرلیتر هیومیک اسید به دست آمد. مقدار و نوع ترکیبات تشکیل دهنده اسانس با دستگاه GC و MS/GC تعیین و درمجموع 62 ترکیب از اسانس مریم گلی ایرانی جدا شد. مهم ترین ترکیبات کل موجود در اسانس مریم گلی ایرانی، 5-نیو سدرانول (11/20 درصد)، لینالیل استات (52/16)، آلفاترپینیل استات (28/14 درصد)، لینالول (22/5) و بی سیکلوگرماکرون (68/4 درصد) بود. با افزایش غلظت هیومیک اسید درصد 5-نیو سدرانول، آلفاترپینیل استات، بی سیکلوگرماکرن و لینالیل استات به ترتیب برابر 5/37، 5/32،7/22 و 59/20 درصد نسبت به شاهد افزایش معنی دار یافت. مجموع ترکیبات فنلی موجود در عصاره گیاه در اثر استفاده از 15 میلی لیتردرلیتر هیومیک اسید به طور معنی دار و به میزان 8/72 درصد نسبت به شاهد بدون کود افزایش یافت. در این تیمار بیشترین ترکیب فنلی موجود در عصاره مریم گلی ایرانی، رزمارینیک اسید به میزان 64/421 میلی گرم درلیتر بود. استفاده از هیومیک اسید باعث افزایش معنی دار میزان آنتی اکسیدان در عصاره گیاه شد.

    کلیدواژگان: آلفا ترپنیل استات، بی سیکلو گرماکرن، لینالول، لینالیل استات، 5- نئو سدرانول
  • مهرناز علیخانی، بابک باباخانی*، بهروز گلعین، محمود اسدی، پروانه راهداری صفحات 116-127
    عارضه ترکیدگی قبل از برداشت میوه، هر ساله موجب کاهش شدید عملکرد و افزایش پوسیدگی های قارچی در میوه مرکبات می شود. در این پژوهش نقش پایه و عوامل فیزیکی مربوط به میوه های مرکبات در شدت ترک خوردگی آنها بررسی شد. به این منظور، پژوهشی در سال 96-1395 در قالب آماری بلوک های کامل تصادفی به صورت فاکتوریل با سه تکرار روی درختان 15 ساله سه رقم نارنگی پیج، کارا و کادوکس (کلمانتین کادوکس) پیوندی روی چهار پایه نارنج، ترویر سیترنج، سیتروملو و کلیوپاتراماندارین در شرایط بدون آبیاری در شهرستان تنکابن (باغ خصوصی) انجام شد. نتایج این پژوهش نشان داد که هر دو عامل پایه و رقم در بروز ترکیدگی قبل از برداشت نقش بارزی داشته اند. مشخص شد که ارقام پیوند شده روی پایه های نارنج و سیتروملو به ترتیب بیشترین و کمترین درصد ترکیدگی را داشته و ترویر سیترنج و کلیوپاتراماندارین هر دو در سطح مشابه و در بین این دو حد بودند. همچنین، الگوی رشد میوه، میزان ضخامت پوست و تراکم سلولی در ناحیه گل گاه ارقام مختلف سبب شد تا ارقام نارنگی پیج و کادوکس به ترتیب بیشترین و کمترین شدت ترکیدگی را داشته باشند. نتایج این بررسی همچنین نشان داد که در میوه های ترک خورده هر رقم، تراکم سلولی پوست در ناحیه گل گاه میوه کمتر از میوه های ترک نخورده است.
    کلیدواژگان: ترک خوردگی، ضخامت پوست، گل گاه، نارنگی، نسبت طول به قطر
|
  • ALIAKBAR FALLAHE * Pages 1-12

    To study the effects of different levels of zinc and iron sulphate on qualitative and quantitative yield of canola, a factorial experiment base on a randomized complete block design with three replications was conducted in Marvdasht. The first factor consisted of four levels of zinc sulphate foliar application(0, 2, 4 and 6 per thousand) and the second factors consisted of four levels of iron sulphate foliar application (0, 2, 4 and 6 per thousand),. Analysis of variance indicated that the effect of different levels of zinc and iron on yield and yield components of rape seed is significant. The highest number of seeds per pod, seed weight, biological and grain yield were obtained by using the concentration of zinc sulphate 6 thousand that not significant with 4 thousand treatment. Means comparison if iron sulphate application showed that the highest number of seeds per pod, seed weight, biological and grain yield was used at a concentration of six per thousand and as statistically not significant with 4 per thousand treatment. by increasing concentrations of iron and zinc sulfate the oil percent increased, but this increase was not statistically significant. In general it can be concluded that in plant nutrition managemen the application of zinc and iron 4 per thousand to reach a favorable grain yield in Marvdasht city can be more economically feasible.

    Keywords: oil percent, Oil yield, Plant Nutrition Management, Biological Yield. Rapeseed
  • Mohammad Moradi *, Seyed Sajad Hosseini Falehi Pages 13-28
    Drought is the most important environmental stress in agriculture and improving yield maize under drought is a major goal of plant breeding. In order to evalutiaon 15 hybrids under normal and water stress regimes (irrigated after 90±5 and 135±5 mm evaporation from class A pan for normal and water stress conditions, respectively), a study was conducted at Dezful in Khuzestan Province, during 2014 growing seasons, using RCBD with three replications. The results of the variance analysis showed that differences among the genotypes, in terms of all indices and yield in normal and drought stress conditions were significant. Highly significant correlations were found between the grain yield and some physiological traits in drought stress condition, such as RWC and root weight, So these traits can be reliable criteria for the selection of tolerant genotypes with prospect to higher yields. Results of correlation between defferente drought tolerance indices with grain yield in both conditions (normal and water stress) showed that MP, GMP and STI were a successful index to select high yield and tolerante genotypes. Based on this indices and the results of the biplot diagram and cluster analysis the crosses SD/17×SD/15, SD/3×SD/17, CML×SD/3 and CML×SD/17 had the best drought tolerance and the crosses SD/10×SD/704, SD/15×SD/704 and SD/17×SD/10 were high sensitivity to drought and can be identified as the most sensitive hybrids to drought.
    Keywords: Biplot, Maize, RWC, Root weight
  • Marjan Nekoukhou, Ahmad Majidimehr * Pages 29-42

    Zinc (Zn) is an essential mineral nutrient for plant and human growth, and a dietary Zn deficiency is a worldwide nutritional problem. In other to Study effect of zinc chelate foliar application on yield, yield components, and Harvest Index 4 bread wheat cultivars in Esfahan weather conditions. The experiment was arranged as a split-plot based on randomized complete blocks design with three replications in the crop year 2017-2018 In the central part of city Isfahan. The main factor consisted of zinc chelate foliar application in two levels (Non- foliar application and foliar application with concentration 5 in thousand) and subfactor was Consist of four cultivar bread of wheat (Sirwan, Sivand, Baharan, and Back-Cross). The results of the experiment showed that there was a significant difference between two levels of foliar application and four types of wheat varieties for plant height, Numbers of fertile tillers, number of spikes, grain yield and biological yield. Also, the interaction of foliar application in cultivars has a significant difference in yield and yield components. Maximum amount 1000 grain weight, number of spike and number of seeds per spike belonged to F2V4 treatment. The maximum grain yield (6765.00 Kg/ha) and biological yield (1866.00 Kg/ha) belonged to F2V4 treatment and the lowest was 3933.00 and 6096 Kg/ha, respectively, belonged to F1V1 treatment. In general, to look at the role of zinc element in the physiology of plants, especially crop wheat, as a zinc-deficient herb, it can be increased by the application of zinc-containing compounds.

    Keywords: Shooting stage, Micronutrient, Grain yield, and Triticum aestivum L
  • Mohammad Reza Safari *, Abolfazl Faraji, Mohammad Reza Dadashi, Sabzevar Branch Islamic Armin Pages 43-57

    in oIn order to investigate the quantitative and qualitative response of autumn rapeseed cultivars to nitroxin biological fertilizer in drought stress conditions, a split plot factorial experiment was conducted based on complete randomized blocks design with 4 replications in the research farm of Agricultural Research and Training Center And the natural resources of Bojnourd city in 2015-2016 and 2016-2017. Factors were: drought stress at three levels (low, medium and serve) as the main plot and Nitroxin application (non-inoculation, inoculating with nitroxin), 3 rapeseed cultivar Natalie, Okapi and Neptune in factorial arrangment as the sub plot. Severe stress reduced the plant height (62.5%), the number of laterl branches (76.3%), the number of pods per plant (45.56%), the number of seeds per pod (1.3%), and the weight of 1000 seeds (11.52%), seed yield (19.2%), seed oil percentage (5.5%) and seed oil yield (90.45%) compared to low stress conditions. Maximum plant height (156 cm) and number of laterl branches (8.1), seed number in pods (24.8) and weight of one thousand seeds (3.44 gr) were observed in Neptune cultivar, grain yield (2062 kg.ha-1) and seed oil yield (933 kg.ha-1) in Natali cultivar and protein yield (321 kg.ha-1) in Natalie and Neptune cultivars. Overall, the results showed that the Natali was more tolerant to drought stress than other cultivars. Nitroxin also increased the tolerance of rapeseed to drought stress.

    Keywords: Drought stress, cultivar, rapeseed, biological fertilizer, oil yield
  • Ahmad Niczad, Shahram Sharafzadeh, Bahram Amiri, Forood Bazrafshan Pages 58-75

    In the present study, 4 different ecotypes of Zataria multiflora medicinal plant (Estahban, Neyriz, Fasa and Larestan), were investigated in order to identify the best ecotype in terms of the highest percentage of essential oil, essential oil components, total phenolic content, antioxidant properties and polyphenolic compounds of methanolic extract. Essential oils were extracted from all ecotypes by hydro-distillation via Clevenger apparatus, then analyzed using gas chromatography (GC) and gas chromatograph connected to mass spectrophotometer (GC/MS) . In total, 52 compounds were identified in the essential oils of different ecotypes of Zataria multiflora. The main chemical constituents were, thymol (34.41 - 54.35 %), p-cymene (9.49 - 19.85 %), -Terpinene (7.34 - 16.70 %) and carvacrol (5.35 - 15.34 %). Determination of total phenol and antioxidant activity of methanolic extract were determined using the Folin-Ciocalteau reagent and by the 2, 2-diphenyl-1-picrylhydrazyl (DPPH) free radical scavenging assay, respectively. Polyphenolic components of extracts of different ecotypes were determined using high performance liquid chromatography (HPLC). Total phenols varied from 234.66 to 302.28 mg gallic acid equivalents/g dry weight, IC50 values in the radical scavenging assay ranged from 348.63 to 453.76 mg/mL. The predominant polyphenolic compounds in the extracts of all ecotypes included: Thymol, Carvacrol, Quercetin and Rosmarinic acid. The results showed that Neyriz ecotype has the highest percentage of essential oil and the highest percentage of thymol. The highest amount of phenolic compounds and antioxidant activity was observed in Larestan ecotype. The predominant polyphenolic component was thymol and was observed in the Fasa ecotype.

    Keywords: Zataria multiflora, antioxidant activity, different ecotypes, Essential oil, Phenolic content
  • Samin Fallahinejad, Mohammad Armin *, Mohammad Asgharipour Pages 76-89

    Emergy analysis is an appropriate strategy for assessing the sustainability of agricultural production systems in a region. In this study, the sustainability of production of four widely grown crops, including wheat and barley,sugar beet and saffron were compared using emergy approach in Khoushab County, Khorasan Razavi province, Iran. The total supporting emergy for wheat, barley, sugar beet and saffron was respectively 2.32E+16, 1.91E+16, 4.95E+16, and 2.04E+16 sej ha-1. The greatest portion of renewable environmental resources were obtained in sugar beet production systems (4.1% of total emergy), and non-renewable environmental resources occurred in barley production systems (55.7% of total emergy). Saffron production systems showed the greatest portion of renewable and non-renewable purchased resources (40.80 and 36.48%). Introduction of saffron and sugar beet as new crops in a given region, compared to wheat and barley as preceding crops in the cropping pattern, caused enhancement in renewable emergy ratio, environmental loading ratio, modified environmental sustainability index, and emergy input ratio, while decreased emergy yield ratio, modified environmental loading ratio, environmental sustainability index, and sustainable development emergy index. Saffron and sugar beet production as new introduced crops to the region resulted in the highest modified environmental sustainability index. Although the environmental loading ratio index of saffron cultivation was higher than other production systems, modified environmental loading ratio was lower than the three other production systems. Therefore, saffron can be recommended as a sustainable crop that has put the lowest pressure on environmental resources.

    Keywords: emergy analysis, Cropping Pattern, Environmental impacts, Production sustainability
  • Mehrdad Arab Aval, HaMid Reza Ganjali * Pages 90-101

    In order to study the effect of silicon foliar application and Nitrocara biofertilizer on some morpho-physiological traits of wheat under different irrigation regimes, an experiment was conducted as a factorial split-plot, during two cropping years in research farm of Islamic Azad University, Zabol Branch, Iran. Experimental treatments included water stress (irrigation regimes after water depletion of 50, 75, and 90% of field capacity) in the main plots and silicon acid foliar application at three levels of 0, 1 and 1.5 mM and Nitrocara biofertilizer in two levels of inoculation and non-inoculation (one liter per hectare as seed) in subplots were assessed. The results showed that the non-inoculate seeds with Nitrocara under 50% irrigation regime and seed inoculation under 75% irrigation regime in the second year of the experiment resulted in the highest wheat grain yield with an average of 1901.5 and 1892.3 g/m2, respectively. The highest total biomass was related to the inoculation of seeds with Nitrocara along with the use of 1 mM silicon in the second year of the experiment under irrigation regime of 50% moisture depletion (8793.3 g/m2). In general, under low irrigation conditions, the use of Nitrocara biofertilizer as well as silicon foliar application led to improved physiological parameters and increased growth and yield indices of wheat in Sistan climatic conditions.

    Keywords: biomass, Drought stress, Chlorophyll index, Chlorophyll fluorescence, 1000-seed weight
  • Maryam Bahador, Behnam Behrooznam, Vahid Roshan Pages 102-115

    The use of humic acid fertilizer had a positive effect on the measured characteristics of Iranian sage and also the percentage of essential oil compounds. Dry weight of leaves (0.5 g) and number of inflorescences (35) and inflorescence weight (1.8 g) due to the use of 15 g of humic application was obtained. The amount and type of essential oil constituents were determined by GC and MS/GC devices and a total of 62 compounds were isolated from Iranian sage essential oil under the influence of experimental treatments, of which 18 similar compounds were present in all treatments. The most important compounds in Iranian sage essential oil was reported 5-neo-Cedranol (20.11%), Linalyl acetate (16.52), Terpinyl acetate (14.28%), Linalool (5.22) and Bicyclogermacrene (4.68%). Compounds Percentage increased with increasing humic acid density. As a result of using a concentration of 15 g / l of humic acid, the 5-neo-Cedranol, α-Terpinyl acetate, Bicyclogermacrene and Linalyl acetate compounds increased by 37.5, 22.5, 32.7 and 20.5 percent compared to control. The total phenolic compounds in the plant extract due to the use of 15 g / l humic acid increased significantly and by 72.8% compared to the control without fertilizer (516.43 mg / l). The highest phenolic composition in Iranian sage extract in this study was Rosmarinic acid at the rate of 421.64 mg / l at the level of 15 g / l humic acid. The use of humic acid caused a significant increase in the amount of antioxidants in the plant extract.

    Keywords: : -Terpinyl acetate, Bicyclogermacrene, linalool, Linalyl acetate, 5-neo-Ced
  • Mehrnaz Alikhani, Babak Babakhani *, Behrouz Golein, Mahmoud Asadi, Parvaneh Rahdari Pages 116-127
    Pre-harvest fruit splitting each year causing a significant reduction in yield and the prevalence of fungal rot in citrus fruits. In this research, effect of rootstock and also, physical traits of fruits on the severity of pre-harvest fruit splitting were investigated. For this purpose, a research was performed in 2016-17 based on RCBD statistical design with three blocks of three mandarin cultivars (Page, Kara and Cadoux) grafted on four rootstocks (Sour orange, Citrange, Citrumelo and Cleopatra mandarin) under dry farming condition in Tonekabon city (private orchard). Obtained results showed that, both two investigated factors had significant effects on this disorder. According to results, sour orange and citrumelo caused the highest and lowest fruit splitting respectively and two other rootstocks with no significant difference were at an intermediate level in this regard. The significant role of growth pattern, thickness and cell density of peel at the stylar end of fruits on pre-harvest fruit splitting, caused that Page and Cadoux have the highest and lowest percent of fruit splitting respectively. Results also showed that cell density on the peel of the split fruits was lower than healthy ones.
    Keywords: Length per diameter ratio, mandarin, Peel thickness, Splitting, Stylar end