فهرست مطالب

علوم سیاسی - سال بیست و چهارم شماره 1 (پیاپی 93، بهار 1400)

نشریه علوم سیاسی
سال بیست و چهارم شماره 1 (پیاپی 93، بهار 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/03/31
  • تعداد عناوین: 8
|
  • هادی شجاعی* صفحات 7-30
    دولت اسلامی سیاست خارجی را در چارچوب منفعت گرایی متعالی و در بستر حقیقت دنبال می کند، به طوری که براساس خصیصه ذاتی تلازم، تامین بهینه منافع خود را به ویژه در بخش منافع معنوی، در گرو تحقق منافع مشروع سایر ملت ها به شکل عادلانه می داند. هدف پژوهش حاضر، بررسی روش یا روش هایی است که تحقق این راهبرد را امکان پذیر کرده و در یک سطح، به لحاظ ماهوی با بنیان های فکری دولت اسلامی همخوان باشد و در سطح دیگر، بتواند به بهترین شکل ممکن، تحقق راهبرد منفعت گرایی را تسهیل کند. با توجه به چند لایه بودن روابط در حیطه جهانی، این سوال اساسی مطرح می شود که دولت اسلامی براساس کدام راهبرد بنیادین می تواند منفعت گرایی متعالی را در سیاست خارجی عینیت ببخشد؟ روش پژوهش توصیفی- تحلیلی بوده و نشان داد که جهان بینی توحیدی دولت اسلامی و هدف گذاری ارزش محورانه آن، راهبرد همکاری همبسته و هدفمند را بهترین طریقی می داند که می توان بر مبنای آن، راهبرد منفعت گرایی متعالی را در بستر نوع دوستی و مبتنی بر رویکرد تکامل بخشی و همبستگی متقابل تحقق بخشید.
    کلیدواژگان: همکاری، دولت اسلامی، سیاست خارجی، همبستگی، منفعت گرایی
  • حمید رضا مطهری، علی اصغر ثنایی* صفحات 31-50
    نقطه عطف حکمرانی حضرت علی(ع) تلاش برای اجرا و نهادینه سازی سیره نبوی(ص) است. کاربست های سیره نبوی در حکمرانی حضرت امیرالمومنین(ع)مسیله‎ای است که کمتر بدان پرداخته شده است. در پژوهش حاضر به منظور رفع ابهام از این مسئله و شناسایی شیوه حکمرانی علوی، به روش تاریخی و با استفاده از اصطلاحات و مفاهیم جامعه شناسی، به این پرسش پاسخ داده شده است که «چگونه و از طریق چه فرایندی سیره نبوی(ص) به عنوان مبنای حکمرانی در حکومت حضرت علی(ع) نهادینه و موجب اتقان حکمرانی ایشان شده است؟» در پاسخ به سوال فوق، این فرضیه مطرح شد که سیره نبوی از  طریق اطمینان بخشی به جامعه و در عرصه های مختلفی همچون تربیت اخلاقی جامعه، تنظیم امور سیاسی اقتصادی، ایجاد همگرایی و... بر حکمرانی علوی اثر مثبت گذاشته است. در اثبات فرضیه از نهج البلاغه، متون تاریخی و استناد به سخنان حضرت امیرالمومنین(ع) استفاده شده است.
    کلیدواژگان: سیره نبوی، نهج البلاغه، اطمینان بخشی، حکمرانی علوی
  • فردین مرادخانی* صفحات 51-72
    هدف اصلی پژوهش حاضر بررسی مفهوم جهات مشترکه عمومیه از دیدگاه آیت الله نایینی است. نایینی نظام محکمی از اندیشه، براساس مبانی شیعی تدوین کرد و توانست برای مشروطیت ایران مبنایی اصیل فراهم آورد. سوال اصلی پژوهش آن است که این مفهوم به چه معنایی بوده و چه جایگاهی در اندیشه نایینی دارد. روش پژوهش توصیفی - تحلیلی بوده و براساس یافته های پژوهش، مفهوم جهات مشترکه نوعیه با برخی مفاهیم مانند نوع، مشترکات نوعیه، مصالح نوعیه در اندیشه نایینی پیوند نزدیکی دارد و برای فهم این مفهوم باید آنها را در یک منظومه فکری دید. همچنین او این مفهوم را در هنگام طرح دو مفهوم مهم نمایندگی و نقش مردم در امور حسبیه به کار برده است. به اعتقاد نایینی، در حکومت حوزه ای وجود دارد که همه مردم در آن اشتراک دارند. او از مفاهیمی مانند برابری، شورا، مالیات و امر به معروف و نهی از منکر برای توضیح این مفهوم استفاده می کند. از میان این مفاهیم، مفهوم برابری جایگاه مهمی دارد و در حقیقت طرح جهان مشترکه عمومیه مبنا و مدخلی برای مفهوم برابری در اندیشه شیعی است.
    کلیدواژگان: میرزای نائینی، جهات مشترکه عمومیه، مالیات، نمایندگی، برابری
  • حبیب الله بابائی* صفحات 73-90

    این مقاله در پی بیان و تحلیل ریشه های نبود خودمشاهده گری در میان نخبگان جهان اسلام است، اینکه چرا نخبگان مسلمان در حوزه و دانشگاه در مورد نظام نیازها و الگوی مسئله های خود، فکری بومی و پژوهشی مستقل انجام نمی دهند. بدین سان پرسش اصلی در این باره، چرایی و چگونگی غفلت تمدنی ما از خلاها و نیازهای تمدنی خود است. در این پژوهش با رصد کردن برخی از نمونه نیازهای کلان جهان اسلام (مانند موضوع آب، موضوع سلامت، موضوع نظم) و آن گاه طرح دیدگاه های نخبگانی که در معرض پاسخ به چنین سیوالات هستند، خلاهای علمی در میان مسلمانان ریشه یابی و تحلیل می شود. در این مطالعه، غرب زدگی در نگاه به نیازهای نوین تمدنی، نبود جامعه شناسی «جهان اسلام»، «شناخت انتزاعی نظام مسایل»، سرعت چالش های جهان اسلام و واکنش های دیرهنگام نخبگان، به مثابه عوامل خودفراموشی جهان اسلام و بی توجهی نخبگان به نظام نیازهای خود مطرح گردیده اند. این مجموعه عوامل، موجب ضعف و عقب ماندگی از یک سو و التقاط و بی هویتی از سوی دیگر شده است.

    کلیدواژگان: خودمشاهده گری، نیاز تمدنی، جهان اسلام، غرب زدگی، استعمار
  • طیبه محمدی کیا* صفحات 91-112
    هدف نوشتار حاضر کشف، فهم و شرح پیوستگی صداقت و سیاست در اندیشه سیاسی اشراق است. جهت این مهم به این پرسش پرداخته شده است که نسبت برقرار میان صداقت و سیاست در اندیشه شیخ اشراق چگونه است؟ با استفاده از روش توصیفی - تحلیلی به توضیح چندوچون نسبت برقرار میان صداقت و امر سیاسی در اندیشه سیاسی شیخ اشراق پرداخته شده است. درواقع، پژوهش را باید در شمار پژوهش های بنیادی دانست که به کشف، فهم، توصیف و تحلیل وضعیت صداقت در اندیشه سیاسی اشراق می پردازد. فهم چگونگی پدیده مورد مطالعه هدف مبنایی روش توصیفی- تحلیلی است که در این نوشتار، در آثار سهروردی و توصیف شیوه نگرش او به صداقت در سیاست ورزی دنبال می شود. سهروردی را باید آغازگر تبلور سیاست ورزی اخلاقی مبتنی بر صداقت برخاسته از عرفان سیاسی دانست. درواقع، او قایل به گونه ای این همانی میان صداقت و سیاست است. شیخ شهید اخلاق ابتنایافته بر صداقت را از درون آدمی به ساحت سیاست و جامعه می کشاند. سهروردی حضور صداقت را در سیاست در قامت زمامدار تیوریزه می نماید و شهر آرمانی خود را در پیوستگی مستمر صداقت و سیاست، در سطوح فردی، سیاسی و اجتماعی بنا می کند.
    کلیدواژگان: سهروردی، صداقت، سیاست، آرمان شهر، فلسفه اشراق
  • محمد صدرا* صفحات 113-128
    مقاله حاضر با هدف تشریح ابتکار راه سوم سیدجمال الدین اسدآبادی در راهیابی جامعه اسلامی به عصرجدید به نگارش درآمده است. او با توجه به اوضاع و شرایط سیاسی و اجتماعی زمان خود، سعی نمود تا راه سومی را از بین دو راه سنت گرایان سلفی و نوگرایان غرب گرا به سوی عصر جدید بگشاید. سیدجمال تلاش کرد تا با مرجعیت دین، یک نسخه اسلامی از تجدد تدوین و برای جوامع مسلمان ارایه نماید. ابتکار اصلی سیدجمال در این راه، تفکیک بین مفهوم «دین» و «سنت» از سویی و تمایز میان مفهوم «فرهنگ» و «علوم و تکنولوژی» غربی از سوی دیگر بود. ولی علی رغم خواست سیدجمال، راه سوم درنهایت باعث تقویت سلفی گرایی و بنیادگرایی در جهان اسلام گردید. در این نوشته، با استفاده از روش های زمینه گرا به ویژه تاریخ مفاهیم، دلایل و علل چنین امری بررسی شده است. عمده ترین دلیل چنین اتفاقی عدم توجه سیدجمال به تاثیرات مفاهیم مدرنی بود که در منظومه فکری خود به کار برده بود. تفکیک دین از فرهنگ و سنت جوامع اسلامی در آن زمان برای ارایه نسخه ای جهانی از دین، باعث تقویت مفهوم سلفی گرایی و درنهایت تقویت دوگانه مفهومی سکولاریسم و سلفی گرایی گردید که به بنیادگرایی ختم شد.
    کلیدواژگان: سیدجمال، راه سوم، سلفی گرایی، تجدد، بنیادگرایی
  • محمدعلی میرعلی*، سیدیحیی موسوی صفحات 129-150
    مستشرقان که اغلب پیروان نظریه ذات گرایی خشونت در اسلام هستند با تمسک به دسته ای از آیات قرآن، متون روایی و رفتار تاریخی برخی از خلفای مسلمان، مدعی اند که قرآن و اسلام در سرشت خود خشونت بنیاد است. هدف اصلی این نوشتار نقد و ارزیابی این نظریه از دیدگاه متفکران غیرمسلمان و تبیین عوامل و زمینه های شکل گیری این قرایت است. ازاین رو، در این مقاله به این پرسش پاسخ خواهیم داد که چه نقدهایی بر نظریه ذات گرایی خشونت در اسلام می توان ارایه کرد؟ روش پژوهش در این جستار به لحاظ شیوه اجرا، روش تحلیلی نقد، به لحاظ هدف، بنیادی، و به لحاظ ابزار گردآوری داده ها اسنادی و کتابخانه ای است. یافته های تحقیق بیان گر آنست که اسلام و قرآن به صورت مطلق نسبت به خشونت لااقتضاست، نه آن را به شکل کلی نفی و نه آن را اثبات می کند. در آیات قرآن، گرچه خشونت مشروع به رسمیت شناخته شده اما، همواره به عنوان آخرین روش از آن سخن به میان آمده است. این امر به همراه عوامل دیگر، سبب خوانشی خشونت آمیز از دین اسلام از سوی برخی متفکران گردیده است.
    کلیدواژگان: قرآن، اسلام، خشونت مشروع، خشونت غیرمشروع
  • علی میرعرب*، رسول نوروزی فیروز صفحات 151-172
    هدف پژوهش حاضر، بررسی نقش کلان داده‎ها در تصمیم‎سازی و سیاست گذاری است. روش پژوهش توصیفی- تحلیلی بوده و بر این فرض استوار است که کلان داده‎ها با اتکا به منابع مشخصی هم چون «اینترنت اشیاء»، «داده‎های باز» و «فرایند»ها، با کشف الگوهای ناشناخته به کاهش بوروکراسی دولتی، بهبود تصمیم‎سازی و سیاست گذاری کمک می کنند. این امر از طریق فرایند تحلیلی منتج از کلان داده‎ها به دست می‎آید و با دراختیار نهادن تصویری روشن و نظام‎مند از وضعیت حال، امکان مدیریت منابع را میسر ساخته و در نتیجه به پیش‎بینی وضعیت آینده منتهی می شود
    کلیدواژگان: فناوری، کلان‎داده، سیاست گذاری عمومی، حکمرانی
|
  • Hadi Shojaei * Pages 7-30
    The Islamic State is following Foreign policy in the context of transcendental interests; As it is considered Based on intrinsic properties Which is the achievement of its interests Especially in the field of spiritual interests Depending on the legitimate and just interests of other states. Achieving this strategy t is necessary to use a method or methods that are essentially compatible with the intellectual foundations of the Islamic State and be able to facilitate the achievement of interests. with regards to The multi-layered nature of global relationships the fundamental question is that How can the Islamic State realize its strategy of interests?. This article argues that The monotheistic worldview of the Islamic State introduces purposeful cooperation As the best method On the basis of which, Which can Based on that, to facilitate the achievement of interests in the context of altruism And based on the approach of evolution and mutual solidarity.
    Keywords: Cooperation, Islamic state, foreign policy, Solidarity, Utilitarianism
  • Hamid Reza Motahari, Ali Asghar Sanaei * Pages 31-50
    The turning point of the rule of Imam Ali (as) is the effort to implement and institutionalize the Prophetic tradition. The applications of the Prophetic tradition in the governance of Imam Ali (AS) is an issue that has been less addressed. In the present study, in order to remove the ambiguity of this issue and identify the method of Alawite rule, in a historical way and using sociological terms and concepts, the question has been answered: Has it been institutionalized in the rule of Imam Ali (AS) and has made his rule certain?” In response to the above question, it was hypothesized that the prophetic tradition through positive reassurance to society and in various areas such as moral education of society, regulation of political-economic affairs, creating convergence, etc. has had a positive effect on Alawite rule. In proving the hypothesis, Nahj al-Balagha, historical texts and quoting the statements of Imam Ali (AS) have been used
    Keywords: Prophetic tradition, Nahj AL-Balagha, reassurance, Alawite rule
  • Fardin Moradkhani * Pages 51-72
    The main purpose of this study is to investigate one of the important concepts in Ayatollah Naini's thought entitled "Common aspects of public" which has been neglected by the commentators of Naini's thought. Naini was able to provide a genuine basis for Iranian constitutionalism by formulating a coherent system of thought based on Shiite principles. The main question of this research is what is the meaning and position of the concept of common aspects in general in Naini thought. The methodology of this research is based on studying the text of Naini book and using descriptive-analytical method. According to the findings of this study, the commonalities of the species are closely related to some concepts such as the species, the commonalities of the species and the materials of the species in Naini thought that to understand this concept must be seen in a system of thought. He also used this phrase when proposing the two important concepts of "representation" and "the role of the people in the affairs of Hasbiya." According to him, there is a constituency in the government in which all people participate. Naini has used concepts such as equality, council, tax, enjoining the good and forbidding the evil to explain this concept. Among these concepts, the concept of equality has an important place; In fact, the design of commonalities is generally the basis and entry for the concept of equality in Shiite thought
    Keywords: Naini, Common aspects of public, tax, representation, equality
  • Habibollah Babaei * Pages 73-90

    This article seeks to express and analyze the roots of the lack of self-observation among the elites of the Islamic world, why Muslim elites in the seminary and the university do not do indigenous thought and independent research on the system of needs and the pattern of their problems. Thus, the main question in this regard is why and how our civilization neglects its gaps and needs of civilization. In this study, by observing some examples of major needs of the Islamic world (such as water, health, order) and then outlining the views of those elites who are exposed to such questions, scientific gaps among Muslims are rooted out and analyzed. In this study, Westernization in looking at the new needs of civilization, lack of sociology of the "Islamic world", "abstract knowledge of the system of problems", the speed of challenges in the Islamic world and late reactions of elites have been suggested as factors of self-forgetfulness and elites' indifference to their needs.

    Keywords: Self-Observation, Need of Civilization, Islamic World, Westernization, Colonialism
  • Tayebeh Mohammadikia * Pages 91-112
    The purpose of this article is to discover, understand and explain the connection between honesty and politics in the political thought of the Enlightenment. For this reason, the question has been addressed: what is the relationship between honesty and politics in Sheikh Ishraq's thought? Using a descriptive-analytical method, the relationship between honesty and politics in Sheikh Ishraq's political thought has been explained. In fact, research should be considered as one of the fundamental researches that explores, understands, describes and analyzes the state of honesty in Enlightenment political thought. Understanding how the phenomenon is studied is the basic goal of the descriptive-analytical method that is followed in this article in Suhrawardi's works and the description of his attitude towards honesty in politics. Suhrawardi should be considered the initiator of the crystallization of moral politics based on honesty arising from political mysticism. In fact, he believes that there is a similarity between honesty and politics. Sheikh Shahid draws morality based on honesty from within the realm of politics and society. Suhrawardi theorizes the presence of honesty in politics as a ruler and builds his utopia in the continuous continuity of honesty and politics, at individual, political and social levels
    Keywords: Suhrawardi, Honesty, Politics, utopia, philosophy of enlightenment
  • Mohammad Sadra * Pages 113-128
    The present article has been written with the aim of explaining the initiative of the third way of Seyyed Jamal ol Din Asadabadi in leading the Islamic society to the new age. Given the political and social conditions of his time, he sought to open a third path between the Salafi traditionalists and the Western modernists to the new age. Seyyed Jamal tried to compile an Islamic version of modernity and present it to Muslim communities with the authority of religion. Seyyed Jamal's main initiative in this way was to distinguish between the concept of "religion" and "tradition" on the one hand, and to distinguish between the concept of "culture" and "Western science and technology" on the other. But despite Seyyed Jamal's wishes, the third way eventually strengthened Salafism and fundamentalism in the Islamic world. In this article, using contextual methods, especially the history of concepts, the reasons and causes of such a thing have been studied. The separation of religion from the culture and tradition of Islamic societies at that time, in order to present a universal version of religion, strengthened the concept of Salafism and finally strengthened the dual concept of secularism and Salafism, which led to fundamentalism
    Keywords: Seyyed Jamal, The Third Way, Salafism, modernism, fundamentalism
  • Muhammad Ali Mirali *, Seyyed Yahya Mousavi Pages 129-150
    Orientalists, who are often followers of the essentialist theory of violence in Islam, claim that the Qur'an and Islam are inherently violent in nature, relying on a number of Qur'anic verses, narrative texts, and the historical behavior of some Muslim caliphs. The main purpose of this article is to critique and evaluate this theory from the perspective of non-Muslim thinkers and to explain the factors and backgrounds for the formation of this reading. Therefore, in this article, we will answer the question: what critiques can be made of the theory of the essentialism of violence in Islam? The research method in this paper is in terms of method of implementation, analytical method of critique, in terms of purpose, fundamental, and in terms of data collection tools, documentary and library. The research findings indicate that Islam and the Qur'an are absolutely unnecessary in relation to violence, neither do they deny it in general nor do they prove it. In the verses of the Qur'an, although legitimate violence is recognized, it has always been spoken of as the last resort. This, along with other factors, has led to a violent reading of Islam by some thinkers.
    Keywords: Quran, Islam, Violence, Legitimate Violence, Illegal Violence
  • Ali Mirarab *, Rasoul Nowrozi Firooz Pages 151-172
    The purpose of this study is to investigate the role of Big Data in decision making and policy making. The research method is descriptive-analytical and is based on the assumption that Big Data rely on specific sources such as "Internet of Things", "open data" and "processes", by discovering unknown patterns to reduce government bureaucracy, improve Decision-making and policy-making help. This is achieved through the analytical process resulting from the Big Data and by providing a clear and systematic picture of the current situation, it is possible to manage resources and thus leads to predicting the future situation
    Keywords: Technology, big data, Public Policy, Governance