فهرست مطالب

نشریه رویش روان شناسی
سال دهم شماره 5 (پیاپی 62، امرداد 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/06/08
  • تعداد عناوین: 20
|
  • سعید ایمانی، مونا باغبانی نادر، علی حسین زاده اسکوئی، مهین نوروزی دشتکی* صفحات 1-12

    هدف از این پژوهش تعیین رابطه جهت گیری مذهبی و رضایت زناشویی با نقش واسطه ای قدردانی بود. این مطالعه توصیفی-تحلیلی، به روش همبستگی و با استفاده از تحلیل مسیر انجام شد. در این پژوهش 148 نفر از معلمان و مهارت آموزان مرکز آموزش عالی شهید مدنی (ره) قم به روش نمونه گیری تصادفی انتخاب شدند و به پرسشنامه رضایت زناشویی (اولسون و همکاران، 1989)، آزمون جهت گیری مذهبی (آلپورت و راس، 1950) و پرسشنامه قدردانی (مک کلاف، ایمونز و سانگ، 2002) پاسخ دادند. برای تحلیل داده ها علاوه بر روش های توصیفی، از روش الگویابی معادلات ساختاری و برای بررسی اثرات واسطه ای از روش بوت استراپ استفاده شد. یافته های پژوهش نشان دادند که جهت گیری مذهبی درونی و قدردانی با رضایت زناشویی رابطه مثبت و معنادار و جهت گیری مذهبی بیرونی با رضایت زناشویی رابطه منفی و معناداری دارد (01/0>P) همچنین تحلیل الگوی معادلات ساختاری، برازندگی الگوی پیشنهادی با داده های تجربی را تایید نمود. نتایج حاکی از اثر مستقیم جهت گیری مذهبی درونی و بیرونی بر رضایت زناشویی و اثر غیرمستقیم این متغیر از راه قدردانی بر رضایت زناشویی بود. با توجه به نتایج پژوهش، می توان نتیجه گرفت که در ارتباط بین جهت گیری مذهبی و رضایت زناشویی، قدردانی نقش واسطه ای دارد.

    کلیدواژگان: جهت گیری مذهبی، رضایت زناشویی، قدردانی
  • رویا سادات دانش میرکهن، سمیه تکلوی*، رضا کاظمی صفحات 13-24

    پژوهش حاضر با هدف مقایسه اثربخشی درمان پذیرش و تعهد و شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی بر بهبود خودکنترلی و انعطاف پذیری عاطفی در زنان دارای وسواس خرید صورت گرفت. روش مطالعه حاضر نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش تمامی زنان 45-20 ساله شهر رشت در نیمه اول سال 1399 بودند که به روش نمونه گیری هدفمند تعداد 45 نفر از طریق غربالگری شناسایی و وارد مطالعه شدند (15 نفر درمان پذیرش و تعهد؛ 15 نفر شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی و 15 نفر گروه کنترل). هر یک از گروه های آزمایشی 8 جلسه آموزش 90 دقیقه ای مداخله درمانی دریافت کردند. ابزار گردآوری داده ها شامل مقیاس وسواس خرید (فابر و اوگوین، 1992)، مقیاس خودکنترلی (تانجنی، بامیستر و بونی، 2004) و  پرسشنامه انعطاف پذیری عاطفی (تقی زاده و محبی پور، 1396) بود. داده های جمع آوری شده با آزمون تحلیل کواریانس تک متغیره و آزمون تعقیبی ال ماتریکس تجزیه و تحلیل شد. براساس یافته های پژوهش هر دو درمان تاثیر معناداری بر بهبود خودکنترلی و انعطاف پذیری عاطفی در زنان دارای وسواس خرید داشت (01/0P<). همچنین نتایج آزمون تعقیبی نشان داد که میزان تاثیر گذاری درمان پذیرش و تعهد بر متغیر انعطاف پذیری عاطفی (همه مولفه های) (024/0P<) و خودکنترلی (025/0P<) بیشتر از شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی بود. نتایج به دست آمده بر اهمیت به کارگیری هر دو روش درمانی به منظور بهبود خودکنترلی و انعطاف پذیری عاطفی در زنان دارای وسواس خرید از سوی رواندرمانگران تاکید دارد.

    کلیدواژگان: درمان پذیرش و تعهد، شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی، خودکنترلی، انعطاف پذیری عاطفی، وسواس خرید
  • جعفر حسنی، مالک بسطامی کتولی*، زهرا خانی صفحات 25-34

    مطالعات اخیر تکانش گری هیجانی و نارسایی در نظم جویی هیجان را به عنوان مولفه های اساسی در اختلال نارسایی توجه/فزون کنشی مطرح می کنند. هدف مطالعه ی حاضر، مشخص کردن نقش بهره برداری از هیجان، ارزیابی هیجان و راهبردهای شناختی نظم جویی هیجان در پیش بینی علایم ADHD بزرگسالان بود. به این منظور، 293 نفر (141 پسر و 152 دختر) از دانشجویان مقطع کارشناسی و کارشناسی ارشد به شیوه ی در دسترس انتخاب شدند و توسط پرسش نامه ی نظم جویی شناختی هیجان (CERQ)، چهارمین ویرایش مقیاس درجه بندی اختلال نارسایی توجه/فزون کنشی بزرگسالان بارکلی (BAARS-IV) و پرسش نامه ی هوش هیجانی (FEIS-41) مورد ارزیابی قرار گرفتند. نتایج تحلیل رگرسیون سلسله مراتبی نشان داد که پس از زدودن اثر متغیرهای بهره‏برداری از هیجان و ارزیابی هیجان، پنج راهبرد شناختی نظم جویی هیجان ملامت خود، فاجعه سازی، ملامت دیگری، تمرکز مجدد بر برنامه ریزی و ارزیابی مجدد مثبت به طور معناداری در پیش بینی علایم ADHD بزرگسال نقش داشتند. نتایج پژوهش حاضر پیشنهاد می کند که راهبردهای نظم جویی شناختی هیجان می بایست در مفهوم سازی و تشخیص ADHD بزرگسال لحاظ شوند.

    کلیدواژگان: نارسایی توجه، فزون کنشی، نظم جویی شناختی هیجان، ارزیابی هیجان، بهره برداری از هیجان
  • اسماعیل سلیمانی*، آیسان اسمعیلی صفحات 35-44

    سندرم روده تحریک پذیر اختلال عملکردی دستگاه گوارش است که با درد شکمی، یبوست، اسهال یا ترکیبی از علایم همراه است. هدف این مطالعه بررسی اثربخشی هیپنوتیزم درمانی شناختی- رفتاری بر شدت علایم بیماران مبتلا به سندرم روده تحریک پذیر بود. روش پژوهش مطالعه حاضر نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری شامل کلیه بیماران مبتلا به سندرم روده تحریک پذیر مراجعه کننده به  متخصصین گوارش شهر ارومیه، در بازه ی زمانی اردیبهشت تا خرداد ماه 1398 بود.  از بین آن ها 30 بیمار به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و به طور تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل (هر گروه 15 نفر) قرار گرفتند. پرسشنامه شدت و فراوانی علایم روده (صولتی دهکردی و همکاران، 1390) در پیش آزمون و پس آزمون اجرا شد. گروه آزمایش طی 8 جلسه 60 دقیقه ای به صورت هفتگی تحت هیپنوتیزم درمانی شناختی- رفتاری قرار گرفتند، ولی گروه کنترل هیچ گونه مداخله ای دریافت نکردند. داده های جمع آوری شده با استفاده از آزمون تحلیل کوواریانس چندمتغیره تجزیه و تحلیل شد. نتایج نشان داد که میانگین نمرات علایم سندرم روده تحریک پذیر در گروه آزمایش نسبت به گروه کنترل در مرحله پس آزمون کاهش معناداری یافت (58/477F=  , 001/0 ≤P). بر اساس نتایج مطالعه حاضر می توان نتیجه گیری نمود که هیپنوتیزم درمانی شناختی- رفتاری می تواند در بهبود بیماران مبتلا به سندرم روده تحریک پذیر موثر باشد.

    کلیدواژگان: سندرم روده تحریک پذیر، هیپنوتیزم درمانی شناختی رفتاری، علایم بالینی
  • غزاله شعبانی، محترم نعمت طاوسی* صفحات 45-56

    هدف این پژوهش تعیین نقش واسطه ای کیفیت مراقبت مادرانه در رابطه بین حرمت خود مادر با اختلال های هیجانی و رفتاری کودک بود. 388 مادر دارای کودک 14-6 ساله در دبستان های مناطق 2 و 5 شهر تهران در سال 1398، با استفاده از روش نمونه برداری در دسترس وارد پژوهش شدند و به فهرست رفتاری کودک (آشنباخ و رسکولا، 2001)، سیاهه چند بعدی حرمت خود (ابراین و اپستاین، 1988) و مقیاس کیفیت مراقبت مادرانه (قنبری و همکاران، 1390) پاسخ دادند. نتایج تحلیل مسیر نشان داد که اثر غیرمستقیم حرمت خود مادر بر مشکلات درونی سازی (14/0=ß) و برونی سازی کودک (23/0=ß) با واسطه کیفیت مراقبت مادرانه معنادار است. یافته های این پژوهش نقش واسطه ای کیفیت مراقبت مادرانه در رابطه بین حرمت خود مادر و مشکلات هیجانی و رفتاری کودک را تایید می کند. بر اساس یافته های این پژوهش می توان نتیجه گرفت حرمت خود مادر و کیفیت مراقبت وی از کودک خویش بر پدیدآیی مشکلات هیجانی و رفتاری کودک تاثیر بسزایی دارد. در نظر گرفتن این متغیرها می تواند در زمینه پیشگیری، تشخیص و درمان مشکلات هیجانی و رفتاری کودک موثر باشد.

    کلیدواژگان: کیفیت مراقبت مادرانه، حرمت خود، اختلال های هیجانی و رفتاری، مادر، کودک
  • معصومه اشرفی علویجه*، معصومه آتشین جبین صفحات 57-66

    هدف پژوهش حاضر بررسی اثربخشی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر سرمایه روان شناختی و تعارض کار-خانواده در کارکنان آموزش و پرورش است. این پژوهش از نظر هدف، کاربردی و از نظر روش، نیمه آزمایشی است. جامعه آماری پژوهش شامل 110 نفر از کارکنان آموزش و پرورش شهرستان شاهین شهر بود. بر اساس نمونه گیری هدفمند، تعداد 30 نفر از کارمندانی با نمره تعارض کار- خانواده بالاتر انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش (15 نفر) و گواه (15 نفر) گمارده شدند. گروه آزمایش 8 جلسه تحت درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد قرار گرفت. برای گردآوری داده ها از پرسشنامه سرمایه روانشناختی (لوتانز، 2007) و پرسشنامه تعارض کار- خانواده (کارلسون و همکاران، 2000) در دو مرحله پیش آزمون و پس آزمون استفاده شد. داده ها با روش تحلیل کوواریانس چندمتغیره تجزیه و تحلیل شدند. یافته ها نشان داد که درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر کاهش تعارض کار-خانواده و افزایش دو مولفه سرمایه روانشناختی (خودکارآمدی و خوش بینی) تاثیرگذار بود (01/0P<). بر اساس پژوهش حاضر می توان درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد را روشی مناسب برای افزایش سرمایه روانشناختی و کاهش تعارض کار- خانواده کارکنان در نظر گرفت.

    کلیدواژگان: درمان پذیرش و تعهد، سرمایه روانشناختی، تعارض کار- خانواده، کارکنان
  • بیژن نصیری*، مهناز شاهقلیان صفحات 67-78

    پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش میانجی گر شرم و عزت نفس در رابطه ی بین شفقت به خود و افسردگی در دانشجویان انجام شد. 251 نفر دانشجوی مقطع کارشناسی و کارشناسی ارشد (169 نفر دختر و 82 نفر پسر) از دانشگاه های خوارزمی تهران، اصفهان و شهرضا به صورت در دسترس انتخاب شدند و به صورت آنلاین به پرسشنامه های مقیاس شفقت به خود ریس و همکاران(2011)، فرم کوتاه مقیاس افسردگی بک (1972)، مقیاس عاطفه ی خودآگاهی-3 تانگنی و همکاران (2000) و مقیاس عزت نفس روزنبرگ(1965) پاسخ دادند. به منظور بررسی روابط ساختاری در مدل مفروض از روش آماری مدل یابی معادلات ساختاری استفاده شد. نتایج تحلیل داده ها نشان داد که مدل مفروض میانجی گری نسبی شرم و عزت نفس در رابطه ی بین شفقت به خود و افسردگی با داده ها برازش مطلوبی داشت. علاوه بر این نتایج نشان داد که در مدل مفروض تمام وزن های رگرسیونی به لحاظ آماری معنادار بودند (P<.05). در این مدل 81 درصد از واریانس نمرات افسردگی از طریق متغیرهای مکنون عزت نفس، شرم و شفقت به خود تبیین شد. نتایج پژوهش حاضر نشان می دهد که در رابطه ی بین شفقت به خود و افسردگی، متغیرهای شرم و عزت نفس، نقش میانجی ایفا می کنند. از یافته های پژوهش حاضر می توان در جهت کاهش افسردگی از طریق درمان ها و آموزش های مبتنی بر شفقت به خود استفاده کرد.

    کلیدواژگان: شفقت به خود، افسردگی، عزت نفس، شرم
  • آذین آذربار، فاطمه نعمتی*، تورج هاشمی صفحات 79-86

    پژوهش حاضر با هدف مقایسه کارکرد های اجرایی حل مساله، بازداری پاسخ و انعطاف پذیری شناختی در زنان خیانت گر و عادی انجام گرفت. روش پژوهش علی-مقایسه ای بود.  نمونه پژوهش شامل 40 زن با تجربه خیانت به همسر از بین مراجعه کنندگان به مراکز مشاوره شهرستان ساری و قایم شهر و 40 زن بدون تجربه خیانت بود که به روش هدفمند وارد پژوهش شدند. ابزار پژوهش شامل آزمون های کامپیوتری ویسکانسین، برو-نرو و استروپ بود. داده ها با استفاده از روش تحلیل واریانس چندمتغیره مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. یافته های پژوهش نشان داد که زنان با تجربه خیانت نسبت به زنان عادی به طور معناداری دارای نمرات پایینتر در کارکرد های اجرایی حل مساله، بازداری پاسخ و انعطاف پذیری شناختی هستند (P<0/05). با توجه به اهمیت کارکرد های اجرایی در خیانت زنان، پیشنهاد می شود در برنامه های پیشگیری از خیانت زناشویی این عوامل در نظر گرفته شوند.

    کلیدواژگان: حل مساله، بازداری پاسخ، انعطاف پذیری شناختی، خیانت
  • مجید یوسفی افراشته*، مژگان حیاتی صفحات 87-96

    بر پایه کاستی ها و شکاف مشاهده شده به ویژه در ادبیات پژوهشی کشور ایران، هدف اصلی این پژوهش استفاده از رویکرد کیفی برای شناخت عمیق تجربه زیسته زوجین خوشبخت ایرانی از زندگی بود. روش این پژوهش از نوع کیفی با رویکرد نظریه زمینه ای بود. شرکت کنندگان 41 زوج خوشبخت ساکن شهر زنجان بود که بر اساس نتیجه پرسشنامه رضایت زناشویی انریچ و مصاحبه با مشاوره خانواده به صورت هدفمند انتخاب شدند. روش جمع آوری داده ها مصاحبه نیمه ساختاریافته بود. نتایج تحلیل چهار درونمایه کلی و سیزده عامل زیربنایی برای تجربه خوشبختی زوجی مشخص کرد  شامل زمینه مناسب (خانواده ها، آمادگی موقع ازدواج، منابع مالی)، باورهای سازگارانه (انتظارات واقع بینانه، باور به درک و پذیرش، تعهد و نظارت بر تعهد)، رفتارهای تقویت کننده رابطه (همراهی و فعالیت مشترک، مهارتهای ارتباطی، حل مساله، حمایت، مسئولیت پذیری) و احساس مثبت (هیجان خواهی، احساس مثبت، زیباپسندی، محبت). درون مایه های شناسایی شده در پژوهش حاضر به دلیل ارتباط با مبانی نظری و همچنین انتزاع بالای آنها، علاوه بر جامعیت دارای ساختار نظری مرتبط با بدنه دانش و نظریه های موجود است. نتایج پژوهش حاضر از نگاه نظریه شناختی-رفتاری تبیین شده است.

    کلیدواژگان: خانواده، خوشبختی، رضایت زناشویی، پژوهش کیفی
  • الهه وکیل زاده دیزجی، یوسف ادیب*، زرین دانشور، بهنام طالبی صفحات 97-106

    پژوهش حاضر با هدف تعیین پیامدهای عوامل زمینه ای در فرایند تکوین هوش معنوی دانش‏آموزان دوره دوم متوسطه به روش نظریه ی داده بنیاد و بر اساس مدل پارادایمی اشتراوس و کوربین(2008) انجام شد. مشارکت‏کنندگان به تعداد 21 نفر از دانش آموزان دوره دوم متوسطه شهر تبریز ، معلمان و افرادی بودند که با دانش‏آموزان در ارتباط هستند.برای نمونه‏گیری از رویکرد هدفمند و تکنیک نمونه گیری نظری و برای کفایت حجم نمونه از منطق اشباع داده ها استفاده گردید. داده ها از طریق مصاحبه های عمیق نیمه ساختار یافته جمع آوری و کد گذاری شدند. به منظور افزایش اعتبار یافته ها از روش زاویه بندی محقق و چک کردن داده ها توسط شرکت‏کنندگان استفاده شد. نتایج تحقیق نشان داد که پیامدهای حاصل از فرایند شکل‏گیری هوش معنوی، شامل تحول در جهان‏بینی، دستیابی به آرامش درونی، موفقیت در زندگی و رشد ارزش های اخلاقی است که از عوامل درونی، محیطی، ارزشهای دینی و فرادینی به عنوان عوامل زمینه ای تاثیر می پذیرد. دستیابی به آرامش درونی به عنوان پدیده مرکزی مفهوم ‏پردازی شد.

    کلیدواژگان: هوش معنوی، زمینه، فرایند، پبامد
  • فاطمه کمساری، حسین کشاورز افشار *، مجید قدمی، قدسی احقر صفحات 107-118

    این پژوهش، با هدف مقایسه اثربخشی مشاوره گروهی با رویکرد آدلری و واقعیت درمانی بر خودکارآمدی دانش آموزان دوره متوسطه اول شهر تهران انجام شد. روش پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه گواه  بود. جامعه آماری شامل کلیه دانش آموزان دختر دوره اول متوسطه مدارس دولتی شهر تهران در سال تحصیلی 99-1398 بود که با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای 45 نفر انتخاب و به صورت تصادفی در سه گروه 15 نفری قرارگرفتند. در این پژوهش گروه آزمایش اول 10 جلسه 90 دقیقه ای برنامه آموزش مشاوره گروهی آدلری و گروه آزمایش دوم 10 جلسه 90 دقیقه ای برنامه آموزش مشاوره واقعیت درمانی را دریافت کردند. ابزار پژوهش مقیاس خودکارآمدی (شرر و کارور، 1982) بود. داده ها با استفاده از روش تحلیل واریانس تک متغیره، تجزیه و تحلیل شدند. یافته های پژوهش نشان داد که بین گروه آزمایش اول مشاوره گروهی آدلری، گروه آزمایش دوم واقعیت درمانی و گروه گواه در خودکارآمدی تفاوت معنی داری وجود دارد  (001/0P˃).  همچنین نتایج نشان داد که مشاوره گروهی آدلری نسبت به واقعیت درمانی تاثیر بیشتری بر خودکارآمدی دارد. بنابراین می توان گفت که مشاوره گروهی آدلری روشی موثر در افزایش خودکارآمدی دانش آموزان است.

    کلیدواژگان: مشاوره گروهی آدلری، واقعیت درمانی، خودکارآمدی، دانش آموزان
  • علی آسایش*، سحر دخت محمد، آرزو سررشته دار صفحات 119-128
    هدف پژوهش حاضر بررسی اثربخشی آموزش شفقت به خود بر کاهش سطوح خودانتقادی و بهبود وضوح تصور از خود در دانش آموزان دارای معلولیت جسمانی بود. روش این پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه ی آماری پژوهش شامل تمامی دانش آموزان پسر متوسطه دوره اول شهر آستارا در سال تحصیلی 1400-1399 بودند. تعداد نمونه پژوهش 40 نفر بودند که به شیوه نمونه گیری هدفمند انتخاب و در دو گروه آموزش شفقت به خود (20 نفر) و گروه کنترل (20 نفر) به شیوه تصادفی جایگزین شدند. به منظور گردآوری داده ها از مقیاس وضوح تصور از خود (کامپبل و همکاران، 1996) و مقیاس سطوح خودانتقادی (تامپسون و زوروف، 2004) استفاده شد. برای گروه آزمایش هشت جلسه 70 دقیقه ای آموزش شفقت به خود اجرا شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون تحلیل کواریانس چندمتغیره (MANCOVA) استفاده شد. یافته های پژوهش نشان داد که آموزش شفقت به خود تاثیر معناداری بر بهبود وضوح تصور از خود درونی (01/0>, P76/8F=) و کاهش خودانتقادی مقایسه ای (01/0>P 83/6F=) و خودانتقادی درونی (01/0>, P83/6F=) در دانش آموزان دارای معلولیت جسمانی داشت. براساس این نتایج می توان بیان کرد این روش آموزشی/ درمانی می تواند از سوی روانشناسان مدارس به منظور بهبود کاهش سطوح خودانتقادی و بهبود وضوح تصور از خود در دانش آموزان دارای معلولیت جسمانی مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: آموزش شفقت به خود، سطوح خودانتقادی، وضوح تصور از خود، معلولیت جسمانی
  • حبیب امانی، رامین حبیبی کلیبر*، ابوالفضل فرید، سیاوش شیخعلیزاده صفحات 129-138
    اضطراب امتحان یک حالت هیجانی ذهنی است که عملکرد دانش آموزان را کاهش می دهد. استفاده از راهبردهای تنظیم هیجان سازش یافته و ناسازش یافته و اجتناب شناختی بر شیوه خارج شدن دانش آموزان از شرایط استرس زا تاثیر مهمی دارد. هدف از پژوهش حاضر نقش تنظیم شناختی هیجان و اجتناب شناختی در پیش بینی اضطراب امتحان دانش آموزان دختر بود. طرح پژوهش توصیفی از نوع همبستگی است و جامعه آماری شامل کلیه دانش آموزان دختر پایه دهم شهرستان ازنا در سال تحصیلی 99-1398 بودند که تعداد 336 دانش آموز دختر به روش در دسترس از بین آنها انتخاب شدند. ابزارهای گردآوری داده ها شامل پرسشنامه اضطراب امتحان (TAI؛ اسپیلبرگر، 1980)، تنظیم شناختی هیجان (CERQ؛ گارنفسکی و کرایج، 2006) و اجتناب شناختی (CAQ؛ سکستون و دوگاس، 2008) بود. داده های پژوهش با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون گام به گام تحلیل شد. نتایج نشان داد اضطراب امتحان با راهبردهای خودسرزنشگری، پذیرش، نشخوارگری، فاجعه نمایی، دیگر سرزنش گری، فرونشانی، جانشینی فکر، حواس پرتی، اجتناب از محرک و تصورات رابطه مثبت و با ارزیابی مثبت رابطه منفی دارد (P<0/05). نتایج تحلیل رگرسیون گام به گام نشان داد که از میان راهبردهای سازش یافته تنظیم شناختی هیجان ارزیابی مثبت، به صورت منفی، از میان راهبردهای ناسازش یافته تنظیم شناختی هیجان فاجعه نمایی، دیگر سرزنش گری و خودسرزنشگری و از راهبردهای اجتناب شناختی فرونشانی فکر و جانشینی فکر به صورت مثبت، 41 درصد از نمره اضطراب امتحان را تبیین می کنند. این نتایج نشان می دهند راهبردهایی که دانش آموزان برای تنظیم شناختی هیجاناتشان استفاده می کنند می تواند در تعیین اضطراب امتحان عامل مهم باشد و تقویت راهبردهای سازش یافته به منزله یک هدف برای مداخله های آموزشی و درمان کاهش اضطراب امتحان مورد توجه قرار گیرد.
    کلیدواژگان: اجتناب شناختی، اضطراب امتحان، تنظیم شناختی هیجان
  • محمدرضا رئیسی، علی اصغر اصغرنژادفرید*، فایزه جهان، آمنه معاضدیان صفحات 139-150

    افسردگی یکی از اختلالات شایع روانی است؛  در کشورهای در حال توسعه، به دلیل هزینه بالای درمان، عدم دسترسی به روانپزشک یا روانشناس حرفه ای،  سوءتعبیرهای فرهنگی و موانع دیگر، بسیاری از افراد نمی توانند هیچ گونه درمانی دریافت کنند. استفاده گسترده از تلفن همراه و ثابت و نیز تلفن های هوشمند در جهان، فرصتی را برای کمک به افراد نیازمندی فراهم می کند که دریافت کمک های حرفه ای درمانی برایشان آسان یا مقدور نیست. از این رو هدف پژوهش حاضر مقایسه اثربخشی درمان شناختی رفتاری پیامکی آنلاین و درمان شناختی رفتاری تلفنی بر اختلال افسردگی پایدار بود. این مطالعه از نوع شبه آزمایشی با طرح پیش آزمون پس آزمون و گروه کنترل بود. جامعه آماری شامل کلیه افراد 18 تا 55 ساله مراجعه کننده به چهار مرکز مشاوره و روانشناسی در غرب شهر تهران در سال 98 بود. تعداد 30 بیمار مبتلا به اختلال افسردگی پایدار، به طور تصادفی به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار پژوهش ویرایش دوم پرسشنامه 21 سوالی افسردگی بک (بک و همکاران، 1988) (BDI-II) و نسخه بالینی مصاحبه بالینی ساختاریافته (فرست و همکاران، 2016) (SCIDبود. داده ها با نسخه 22 نرم افزار SPSS و با روش تحلیل کواریانس تحلیل شدند. با توجه به یافته های پژوهش، هر دو مداخله تلفنی و پیامکی آنلاین به طور معناداری باعث کاهش افسردگی بیماران شدند P<0/05)).از لحاظ اثربخشی، بین دو روش مداخله تفاوت معناداری وجود نداشتP<0/01)). هر دو شیوه درمان  شناختی درمانی تلفنی و پیامکی آنلاین   بر کاهش علایم افسردگی موثر بودند.

    کلیدواژگان: درمان شناختی رفتاری، افسردگی، پیامک آنلاین
  • فاطمه شاه رجبیان*، سید جواد عمادی چاشمی، پرنیان رضایی، الناز غایرین صفحات 151-162

    در سال های اخیر ارقام مرتبط با مصرف الکل به طور روزافزونی در سطح جهانی رو به افزایش بوده است. این افزایش روز افزون به عنوان یک مشکل اساسی در سطح جهانی قلمداد می شود. مصرف الکل دارای عوارض جانبی بسیاری بوده و به دنبال آن آسیب های متنوعی را به دنبال دارد. در چندین سال گذشته، برنامه های مختلفی برای درمان مصرف الکل و در قالب درمان های دارویی و غیردارویی معرفی شده است. با وجود اینکه دارو درمانی یکی از رویکردهای رایج و اثربخش محسوب می شود، اما اینطور به نظر می رسد که این نوع درمان به تنهایی کفایت نمی کند و باید از سایر درمان هایی که ابعاد روان شناختی، روابط اجتماعی و محیطی بیماران را مدنظر قرار می دهند استفاده شود. یکی از مدل هایی که بر ایجاد انگیزه و تغییر در مراجعان مبتلا به اعتیاد به الکل تمرکز می کند، مدل غربال گری، مداخله مختصر و ارجاع به درمان می باشد. در پژوهش حاضر با یک مرور سیستماتیک بر پیشینه پژوهشی مربوط به اثر گذاری غربال گری، مداخله مختصر و ارجاع به درمان بر افراد وابسته به الکل، پایگاه های اطلاعاتی جهانی براساس کلیدواژه های مرتبط مورد بررسی قرار گرفته مقالات مرتبط غربال شدند و نتایج آن ها استخراج و مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج حاکی از این بود که غربال گری، مداخله مختصر و ارجاع به درمان باعث بهبودی مراجعه و کاهش مصرف در افراد وابسته به الکل می شود.  از این رو، با توجه به اثر گذاری مدل درمانی بررسی شده در بهبود کاهش مصرف و کارایی و قابلیت اجرای این مدل در اورژانس ها می توان بیماران با مشکلات سوء مصرف و وابستگی به الکل را به مراکز درمانی مناسب ارجاع داد.

    کلیدواژگان: غربال گری، مداخله مختصر، ارجاع، وابستگی به الکل
  • عباس جواهری*، مطهره وکیلی صفحات 163-172

    اصطلاح نارضایتی جنسیتی برای کسانی به کار می رود که ناهماهنگی بارزی بین تجربه جنسیتی و جنسیت تخصیص شده در بدو تولد آن ها وجود دارد. مطالعات اخیر نشان می دهد که دانش آموزان ناراضی جنسیتی در مدرسه شرایط نامطلوبی دارند که چالش هایی برای مشاوران مدرسه ایجاد کرده است. هدف این مطالعه ارایه تصویر روشنی از فرصت ها و چالش های مشاوران مدرسه در کار با دانش آموزان ناراضی جنسیتی است. در این مطالعه مروری، به منظور یافتن منابع و مطالعات مرتبط، از پایگاه های معتبر علمی مانند: Taylor & Francis, PubMed Elsevier, Magiran, Noormags, SID استفاده شده است. همچنین برای بررسی دقیق تر ازموتورهای جستجوی Google Scholar و ScienceDirect نیز کمک گرفته شده است. جستجو با استفاده از کلمات کلیدی مانند "مشاور مدرسه"، "دانش آموزان ناراضی جنسیتی"، "دانش آموزان ترنسکشوال" و "هویت جنسیتی" در مقالات فارسی وGender dysphoria""Transsexual students", chr('39')chr('39')Gender identity" ,"School counselor",  در مقالات انگلیسی انجام شده است. از مجموع 60 مقاله مرتبط، 7مقاله شرایط ورود به پژوهش را داشته اند. نتایج تحقیقات، اهمیت آموزش مشاوران برای کار با دانش آموزان ناراضی جنسیتی، ضرورت بررسی های بیشتر و طراحی برنامه های مداخله ای اصولی را با توجه به نیازهای این افراد نشان می دهد.

    کلیدواژگان: مشاور مدرسه، ناراضی جنسیتی، اختلال هویت جنسیتی، مرور سیستماتیک، ترنسکشوال
  • حمزه ارباب، حسن میرزاحسینی*، نادر منیرپور صفحات 173-184

    این پژوهش با هدف پیش بینی عود مصرف مواد بر اساس روابط موضوعی و سازمان یافتگی شخصیت در معتادان مرد تحت درمان با متادون انجام شد. روش پژوهش، توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری شامل معتادان مرد تحت درمان متادون شهرستان کاشان در بهار 1389 بودند که از این بین 170 نفر به روش نمونه گیری در دسترس وارد پژوهش شدند. جهت گردآوری داده ها از مقیاس عود مصرف (رایت و همکاران، 2001)، پرسشنامه روابط موضوعی (بل، 1955) و سیاهه سازمان شخصیت (کرنبرگ و کلارکین، 1995) استفاده گردید. داده ها با آزمون رگرسیون چندگانه مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. نتایج نشان داد روابط موضوعی و سازمان شخصیت به ترتیب 48/0 و 17/0 از واریانس عود مصرف مواد را تبیین می کند. ضریب رگرسیون در ابعاد دلبستگی ناایمن، بی کفایتی، مکانیسم های دفاعی نخستین، سردرگمی هویت و سازمان شخصیت مرزی به ترتیب 28/0، 29/0، 70/0، 16/0 و 18/0 بود (01/0 >p). با توجه به یافته های پژوهش حاضر، روابط موضوعی و سازمان یافتگی شخصیت می توانند در پیش بینی آسیب پذیری افراد به عود مصرف مواد کمک کننده باشند.

    کلیدواژگان: عود مواد، روابط موضوعی، سازمان شخصیت
  • الناز محمدی*، زینب خانجانی صفحات 185-194

    حوادث چه به صورت عمدی و چه به صورت غیرعمدی یکی از مهم ترین علل وقوع میلیون ها مرگ و معلولیت کودکان در سراسر جهان به شمار رفته و بار مالی زیادی را بر سیستم بهداشتی درمانی جوامع تحمیل می کنند. پژوهش حاضر باهدف مقایسه حساسیت به تنبیه و پاداش و سانحه پذیری در کودکان با نشانه های نارسایی توجه- فزون کنشی و کندگامی شناختی انجام شد. طرح پژوهشی حاضر ازجمله طرح های توصیفی بود که به روش همبستگی انجام پذیرفت. بدین منظور از بین جامعه آماری دانش آموزان مقطع ابتدایی شهر تبریز در سال تحصیلی 99-98 تعداد 100 دانش آموز (50 نفر دارای نشانه های ADHD و 50 نفر دارای نشانه های SCT) به شیوه غربال گری به عنوان گروه نمونه انتخاب شدند. ابزارهای مورداستفاده در پژوهش مقیاس درجه بندی رفتار (سوانسون، نولان و پلهام، 1980)، پرسشنامه کندگامی شناختی (پنی، واچبوچ، کلین، کورکوم و اسکیس، 2009)، آزمون خطرپذیری بادکنکی (لجویز، 2002) و پرسشنامه سنجش سوانح (پترسون، سالدانا و هیبلوم، 1996) بود. برای تحلیل داده ها از روش تحلیل واریانس چندمتغیره با استفاده از نرم افزار SPSS20 استفاده شد. یافته های پژوهش حاکی از این بود که حساسیت به پاداش و سانحه پذیری در کودکان  دارای نشانه های ADHD و حساسیت به تنبیه در کودکان  دارای نشانه های SCT بیشتر است. مبتنی بر این یافته ها می توان نتیجه گرفت کودکان با نشانه های کندگامی شناختی علی رغم داشتن مشکلات توجه به دلیل حساسیت بالایی که به تنبیه دارند کمتر از کودکان با نشانه های نارسایی توجه- فزون کنشی دچار حادثه می شوند.

    کلیدواژگان: نارسایی توجه-فزون کنشی، کندگامی شناختی، حساسیت به تنبیه و پاداش، سانحه پذیری
  • وحید حاجی علیانی، ربابه نوری* صفحات 195-208

    قلدری تجربه ای فراگیر برای تمام کودکان و نوجوانان شناخته می شود که می تواند ناشی از متغیرهای شخصی، خانوادگی، مدرسه ای و محیط های گسترده باشد. در این مسیر نقش خانواده و اطرافیان بسیار مهم است. در همین راستا، پژوهش مروری حاضر با هدف بررسی رفتارهای قلدرانه بر اساس سبک های فرزندپروری و دلبستگی انجام شد. در این مطالعه، مقالات منتشر شده پیرامون رفتارهای قلدرانه در کودکان و نوجوانان در طی سال های 2008 تا 2020 مورد بررسی قرار گرفتند. به منظور دست یابی به مستندات علمی مرتبط کلید واژه های Bullying Behaviors, Parenting Styles, Attachment Styles در عنوان و چکیده مقالات منتشر شده در پایگاه های علمی معتبر داخلی و بین المللی نظیر SID، Magiran، Google Scholar، PubMed، Scopus و ScienceDirect مورد جستجو قرار گرفت و کلیه مقالات فارسی و انگلیسی مرتبط فهرست شدند. از مجموع 764 مقاله مرتبط منتشر شده تا سال 2020، 33 مقاله فارسی و انگلیسی واجد شرایط مرور شدند. نتایج مطالعات بررسی شده حاکی از نقش سبک های فرزندپروری و دلبستگی در بروز رفتارهای قلدرانه داشت. براین اساس مشخص گردید نوجوانانی که دارای سبک دلبستگی ناایمن دوسوگرا و اجتنابی بودند، رفتارهای قلدرانه بیشتری از خود نشان می دهند. همچنین سبک فرزندپروری مستبدانه و سهل گیرانه یکی از عوامل مهم ایجاد رفتارهای قلدرانه نوجوانان شناخته شد. بر اساس نتایج پژوهش حاضر، توجه به عوامل مرتبط با سبک فرزندپروری و دلبستگی برای جلوگیری از رفتارهای قلدرانه اهمیت ویژه ای دارد.

    کلیدواژگان: رفتارهای قلدرانه، سبک های فرزندپروری، سبک های دلبستگی، مروری
  • رضا شباهنگ، فرزین باقری شیخانگفشه، مریم سعیدی*، مائده پورطهماسبی حسن کیاده، شهرام اصحابی صفحات 209-220

    ویروس کرونا 2019 در حال تبدیل شدن به یک بیماری همه گیر است و سطوح مختلفی از اضطراب را در جمعیت افراد سالم به همراه داشته است. مطالعه حاضر با هدف بررسی اثر مداخله شناختی-رفتاری آنلاین بر اضطراب سلامت، حساسیت اضطراب و تشدید جسمانی حسی در افراد سالم با سطوح بالا اضطراب بیماری کووید-19 صورت گرفت. پژوهش حاضر یک مطالعه نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون -پس آزمون با گروه در انتظار درمان بود. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه دانشجویان دانشگاه گیلان با سطوح بالا اضطراب کووید-19 در سال تحصیلی 1400-1399 بود که بر طبق معیارهای تشخیصی اضطراب سلامت در راهنمای تشخیصی و آماری اختلالات روانی-نسخه پنجم در نظر گرفته شدند. از این میان، 60 شرکت کننده به شیوه نمونه گیری در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش (30=n) و در انتظار درمان (30=n) گمارده شدند. 8 جلسه مداخله شناختی-رفتاری برای گروه آزمایش تهیه شد. ابزارهای پژوهش شامل سنجه کوتاه اضطراب سلامت (HAI) سالکوسکیس و همکاران، شاخص حساسیت اضطرابی (ASI) تیلور و همکاران، مقیاس تشدید جسمانی حسی (SSAS) بارسکی و همکاران بودند. نتایج نشان داد که مداخله شناختی-رفتاری منجر به کاهش اضطراب سلامت، حساسیت اضطراب و تشدید جسمانی حسی شرکت کنندگان گروه آزمایش شد (01/0 >p). با توجه به یافته های پژوهش، مداخله شناختی-رفتاری با تاکید بر کاهش ارزیابی منفی، باورهای فاجعه آمیز و اغراق سازی، می تواند روشی موثر در کاهش اضطراب کووید-19 در جمعیت افراد سالم باشد.

    کلیدواژگان: کووید-19، اضطراب سلامت، حساسیت اضطراب، تشدید جسمانی حسی
|
  • Saeed Imani, Mona Baghbani Nader, Ali Hosseinzadeh Oskooi, Mahin Noroozi Dashtaki* Pages 1-12

    The purpose of this study was to investigate the relationship between religious orientation and marital satisfaction with the mediating role of gratitude. This is a descriptive-analytical study, was performed using correlation and path analysis. In this study, 148 teachers and students of Cultural Official of Qom were selected by random sampling and completed the Marital Satisfaction Questionnaire (Olson and et al,1989), the Religious Orientation Questionnaire (Allport & Ross, 1950), and the Gratitude Questionnaire (McClough, Ammons & Sang, 2002). For data analysis, In addition to descriptive methods, structural equation model and Boot strop were used (P˂0/01). Structural equation model analyses emphasize the fitness of the proposed model with empirical data. The results indicated a direct effect of religious orientation on marital satisfaction and the indirect effect of this variable through gratitude on marital satisfaction. According to the results of the study, it can be concluded that gratitude plays a mediating role in the relationship between religious orientation and marital satisfaction.

    Keywords: Religious Orientation, Marital Satisfaction, Gratitude
  • Roya Alsadat Danesh-Mirkohan, Somayyeh Taklavi*, Reza Kazemi Pages 13-24

    The aim of this study was to compare the effectiveness of acceptance and commitment therapy with mindfulness-based cognitive therapy, on self-control and emotional flexibility in women with compulsive buying. The method of the present study was Semi-experimental with a pretest-posttest design with a control group. The statistical population of the study was all women aged 20-45 years in Rasht in the first half of 2020 that 45 people were identified through random sampling through screening (15 people acceptance and commitment therapy; 15 people mind-based cognitive therapy Awareness and 15 controls). Each experimental group received 8 training sessions of 90 minutes of therapeutic intervention. Data collection tools included the Obsessive-Compulsive Disorder Scale (Faber & Ochr('39')guinn, 1992), the Self-Control Scale Tangney, Baumeister & Boone (2004), and the Emotional Flexibility Questionnaire (Taghizadeh and Mohebipour, 2017). The collected data were analyzed by analysis of covariance and El-Matrix post hoc test. According to the research findings, both treatments had a significant effect on improving self-control and emotional resilience in women with obsessive-compulsive disorder (P<0.01). Also, the results of the post hoc test showed that the effectiveness of acceptance and commitment therapy on the variables of emotional flexibility (all components) (P<0.024) and self-control (P<0.025) was greater than cognitive therapy based on mindfulness. The results emphasize the importance of using both therapies to improve self-control and emotional resilience in women with obsessive-compulsive disorder by psychotherapists.

    Keywords: Acceptance, Commitment Therapy, Mindfulness-Based Cognitive Therapy, Self-Control, Emotional Flexibility, Compulsive Buying
  • Jafar Hasani, Malek Bastami Katuli*, Zahra Khani Pages 25-34

    Recent studies have argued that emotional impulsiveness and deficient emotional self-regulation are central components in attention-deficit/ hyperactivity disorder. The aim of this study was to determine the role of cognitive emotion regulation strategies, utilization of emotion, and appraisal of emotion in predicting adultschr('39') attention-deficit/ hyperactivity symptoms. So, Two hundred and ninety-three undergraduate and MA students (141 boys and 152 girls) were selected by convenience sampling and answered the Cognitive Emotion Regulation Questionnaire (CERQ), Barkley Adult ADHD Rating Scale-IV (BAARS-IV), and Emotional Intelligence Scale-41 (FEIS-41). The result of hierarchical regression analysis showed after removing the effect of utilization of emotion and appraisal of emotion, five cognitive strategies of emotion regulation including self-blame, catastrophizing, other-blame, refocus on planning and positive reappraisal significantly have a role in predicting adult ADHD symptoms. The results suggest that cognitive emotion regulation strategies must be included in the conceptualization and diagnosis of Adult ADHD.

    Keywords: Attention Deficit, Hyperactivity, Cognitive Emotion Regulation, Emotion Assessment, Emotion Utilization
  • Esmaiel Soleimani*, Aysan Esmaieli Pages 35-44

    Irritable bowel syndrome (IBS) is a functional gastrointestinal disorder that is associated with abdominal pain, constipation, diarrhea, or a combination of symptoms. The purpose of this study was to assess the effectiveness of cognitive-behavioral hypnotherapy on clinical symptoms of patients with Irritable bowel syndrome. The method of this study was quasi-experimental With a pretest-posttest design with a control group. The statistical population consisted of all patients with irritable bowel syndrome referred to gastroenterologists in Urmia city during May – June 2019. Among them, 30 patients were selected by convenience method and randomly divided into experimental and control groups (15 patients in each group).  The Bowel symptoms severity-frequency scale (Solati Dehkordi et al, 2011) was administered in pre-test and post-test. The experimental group received cognitive-behavioral hypnotherapy for 8 weekly sessions for 60 minutes, but the control group did not receive any intervention. The collected data were analyzed by multivariate analysis of covariance. The results showed that the average scores of physical symptoms in the experimental group were significantly lower than the control group in the post-test (p≤0/001, F=477/58). Based on the results of this study, it can be concluded that cognitive-behavioral hypnotherapy can be effective in improving patients with irritable bowel syndrome.

    Keywords: irritable bowel syndrome, Cognitive -behavioral hypnotherapy, clinical symptoms
  • Ghazaleh Shabani, Mohtaram Nemattavousi* Pages 45-56

    This study aimed to investigate the mediating role of maternal caregiving quality in the relationship between the mother¢s self-esteem and the child¢s emotional and behavioral disorders. 388 mothers with 6-14 years old children in primary schools of 2 and 5 districts of Tehran in the academic year of 1398 entered the study by the convenience sampling method and answered to the Child Behavior Checklist (Achenbach & Rescorla, 2001), Multidimensional Self-Esteem Inventory (O’Brien & Epstein, 1998) and Maternal Caregiving Quality Scale (Ghanbari et al., 1390). The path analysis test results showed that the indirect impact of the mother¢s self-esteem on childrenchr('39')s internalizing (b=0/14) and externalizing problems (b=0/23) is significant with the mediating role of maternal caregiving quality. This study corroborates the mediating role of maternal caregiving quality in the relationship between the mother¢s self-esteem and emotional and behavioral disorders in children. According to the results of this study, it can be concluded that the mother¢s self-esteem and the quality of maternal caregiving have significant effects on emerging child¢s emotional and behavioral disorders. Considering these variables may be useful in preventing, diagnosing, and treating emotional and behavioral disorders in children.

    Keywords: maternal caregiving quality, self-esteem, emotional, behavioral disorders, mother, child
  • Masoumeh Ashrafi Alavijeh*, Masoumeh Atashin Jabin Pages 57-66

    The purpose of this study is to investigate the effectiveness of Acceptance and Commitment Therapy on psychological capital and work-family conflict in Education Staff. This research is applied in terms of purpose and semi-experimental in terms of method. The statistical population of the study included 110 education staff of Shahinshahr city. Based on purposive sampling, 30 employees with higher work-family conflict scores were selected and randomly assigned to experimental (n = 15) and control (n = 15) groups. The experimental group received acceptance and commitment therapy training for 8 sessions. The Work-Family Conflict Scale  (Carlson et al, 2000) and the   Psychological Capital Questionnaire (Lutans, 2007) were used to collect data in pre-test and post-test. Data were analyzed by multivariate analysis of covariance. Findings showed that acceptance and commitment therapy was effective in reducing work-family conflict and increasing the two components of psychological capital (self-efficacy and optimism). According to the present study, acceptance and commitment-based therapy can be considered as a suitable way to increase psychological capital and reduce work-family conflict in employees.

    Keywords: Acceptance, Commitment Therapy, Psychological Capital, Work-Family Conflict, Staff
  • Bijan Nasiri*, Mahnaz Shahgholian Pages 67-78

    The aim of this study was to investigate the mediating role of shame and self-esteem in the relationship between self-compassion and depression in students. 251 undergraduate and graduate students (169 girls and 82 boys) from the Kharazmi University of Tehran, Isfahan and Shahreza were selected and answered online to Compassion Scale questionnaires Responded to Reese et al. (2011), Beck Depression Inventory (1972), Tangney et al. (1989) Self-Conscious Affect Scale, and Rosenberg Self-Esteem Scale (1965). In the present correlation study, In order to investigate the hypothesized structural model, the statistical method of equivalent modeling was used. The results showed that the hypothetical model of mediation role of shame and self-esteem in the relationship between self-compassion and depression had a good fit with the data. In addition, the results showed that in the hypothesized model, all regression weights were statistically significant (P<.05). In this model, 81% of the variance of depression scores was explained through the latent variables of self-esteem, shame, and compassion. The results showed that self-esteem and shame can play a mediating role in the relationship between self-compassion and depression. The findings of the present study can be used to reduce depression through treatment and education of patients with compassion.

    Keywords: self compassion, depression, self esteem, shame
  • Azin Azarbar, Fateme Nemati*, Touraj Hashemi Pages 79-86

    The aim of this study was to compare the executive functions of problem-solving, response inhibition, and cognitive flexibility in unfaithful and normal women. The research method was causal-comparative. The sample consisted of 40 women with experience of infidelity from among those who referred to counseling centers in Sari and Ghaemshahr and 40 women without experience of infidelity who entered the study in a purposeful manner. The research instruments were Wisconsin, Go-NoGo, and Stroop tests. Data were analyzed using multivariate analysis of variance. Findings showed that women with experience of infidelity compared to normal women had significantly lower scores in problem-solving, response inhibition, and cognitive flexibility (P <0.05). Given the importance of executive functions in female infidelity, it is suggested that these factors be considered in marital infidelity prevention programs.

    Keywords: problem solving, response inhibition, cognitive flexibility, infidelity
  • Majid Yousefi Afrashteh*, Mozhgam Hayati Pages 87-96

    Based on the shortcomings and gaps observed, especially in the research literature of Iran, the main purpose of this study was to use a qualitative approach to deeply understand the lived experience of happy Iranian couples in life. This qualitative research was conducted using a The grounded theory approach. Participants were 41 happy couples living in Zanjan who were purposefully selected based on the results of Enrich Marital Satisfaction Questionnaire and family counseling interview. The data collection method was a semi-structured interview. The results of the analysis identified four general themes and thirteen underlying factors for marital happiness experience including appropriate context (families, marriage readiness, financial resources), adaptive beliefs (realistic expectations, belief in understanding and acceptance, commitment and monitoring of commitment), relationship-strengthening behaviors (companionship and joint activity, communication skills, problem-solving, support, responsibility) and positive feelings (excitement, positive feeling, Aesthetics, Kindness). The themes identified in the present study, due to their relationship with theoretical foundations and their high abstraction, in addition to comprehensiveness, have a theoretical structure related to the body of knowledge and existing theories. The extracted components in the present study are explained from the perspective of cognitive-behavioral theory.

    Keywords: Family, Happiness, Marital Satisfaction, Qualitative Research
  • Elaheh Vakilzadeh Dizaji, Yousef Adib*, Zarrin Daneshvar, Behnam Talebi Pages 97-106

    The present study was conducted to determine the consequences of underlying factors in the process of formation of spiritual intelligence of high school students using data theory and based on the paradigm model of Strauss and Corbin (2008). Participants included 21 Secondary school students in Tabriz, teachers, and people in contact with students. Purposeful approach and theoretical sampling technique were used for sampling and data saturation logic was used for sample adequacy. Data were collected through semi-structured in-depth interviews and coded. To increase the validity of the findings, the researcherchr('39')s angle method and data checking by participants were used. The results showed that the consequences of the process of formation of spiritual intelligence include a change in worldview, achieving inner peace, success in life, and the growth of moral values which are influenced by internal, environmental, religious, and transcendental values as underlying factors. Achieving inner peace was conceptualized as a central phenomenon. Achieving inner peace was conceptualized as a central phenomenon.

    Keywords: Spiritual intelligence, context, process, consequence
  • Fatemeh Kamsari, Hossein Keshavarz Afshar*, Majid Ghadami, Ghodsi Ahghar Pages 107-118

    The present study aims to compare the effects of Adlerian group counseling and reality therapy on well-being in students of middle school in Tehran city. The research method was quasi-experimental with a pretest-posttest design with a control group. The statistical population consisted of all-female high school students in public schools in Tehran in the academic year 2019-2020. Using the purposive sampling method, 45 participants were selected and then randomly divided into three 15-individual groups. The first experimental group received ten 90-minute sessions of the Adlerian counseling training program and the second experimental group participated in ten 90-minute sessions of reality therapy counseling training program. Research instruments the Self-Efficacy Scale (Scheier and Carver 1982). Research data were analyzed using ANCOVA. The results showed that there is a difference between the first experimental group of Adlerian group counseling, the second experimental group of reality therapy, and the control group in psychological well-being (P˃0.001). Adlerian group counseling had a higher effect on Self-efficacy than reality therapy. Therefore, Adlerian group counseling is an effective way to increase studentschr('39')

    Keywords: Adlerian grouping counseling, Reality therapy, Self-efficacy, Students
  • Ali Asayesh*, Sahar Dokhtmohammad, Arezou Sareshteh Pages 119-128
    The aim of this study was to investigate the effectiveness of self-compassion training on reducing self-critical levels and improving Self-concept clarity in students with physical disabilities. The method of this research was quasi-experimental with a pre-test-post-test design with the control group. The statistical population of the study included all first-grade high school students in Ardabil city in the academic year 2019-2020. The number of research samples was 40 people who were selected by the targeted sampling method and were randomly divided into two groups of self-compassion training (20 people) and a control group (20 people). In order to collect the data, the Self-concept clarity Scale (Campbell et al, 1996) and the levels of self-criticism scale (Thampson & Zuroff, 2004) were used. Eight 70-minute compassion training sessions were performed for the experimental group. Multivariate analysis of covariance (MANCOVA) test was used to analyze the data. Findings showed that self-compassion training had a significant effect on improving self-concept clarity (F=8.76, P<0/01) and reducing comparison self-criticism (F=8.14, P<0/01) and internal self-criticism (F=6.83, P<0/01) was present in students with physical disabilities. Based on these results, it can be stated that this educational /therapeutic method can be used by school psychologists to improve the reduction of self-critical levels and improving Self-concept clarity in students with physical disabilities.
    Keywords: self-compassion training, self-criticism levels, improving Self-concept clarity, physical disabilities
  • Habib Amani, Ramin Habibi-Kaleybar*, Abolfazl Farid, Siavash Sheykhalizadeh Pages 129-138
    Test anxiety is a mental-emotional state that reduces student performance. The use of adaptive and maladaptive emotion regulation strategies and cognitive avoidance has an important effect on how students get out of stressful situations. The aim of the present research was the role of cognitive emotion regulation and cognitive avoidance in predicting test anxiety in female students. The present study was descriptive-correlational and the statistical population included all 10th-grade female students in Azna city in the academic year 2019-2020, from which 336 female students were selected by available sampling. Data collection tools included the Test Anxiety Inventory (TAI; Spielberger, 1980), Cognitive Emotion Regulation (CERQ; Garnefski & keraij, 2006), and Cognitive Avoidance (CAQ; Sexton & Dougas, 2008). The data were analyzed by correlation coefficient and stepwise regression analysis. The results showed that there is a positive relationship between test anxiety and self-blame, acceptance, rumination, catastrophizing, otherchr('39')s blame, and cognitive avoidance strategies, there is a negative relationship between test anxiety with positive reappraisal (P <0.05). Results of regression analysis indicated that from among adaptive strategies of cognitive emotion regulation, positive assessments negatively and from among non-adaptive strategies of cognitive emotion regulation, self-blame other blame and from among strategies cognitive avoidance: thought Substitution and thought Suppression positively, they explain 41% of the test anxiety score. predict the test anxiety. As results indicate, the strategies employed by individuals to regulate their emotions can play a significant role in the determination of their test anxiety, and strengthening the adaptive cognitive emotion regulation should be regarded as an intervention and educational goal in enhancing the test anxiety.
    Keywords: Cognitive avoidance, Test anxiety, Cognitive Emotion Regulation
  • Mohamadreza Raisi, Aliasghar Asgharnejad Farid*, Faeze Jahan, Ameneh Moazedian Pages 139-150

    Depression is one of the frequent psychological disorders. In developing countries due to the high cost of the therapy, lack of access to a professional psychiatrist or psychologist and cultural misunderstanding, and other barriers many people can not get any treatment. Mass utilization of Telephones and Smartphones in the world provides an opportunity to bring help to those in need where it is not easy/able to get professional support treatment. The goal of this research is to compare the effects of online text messenger-based therapy and Telephone-based Cognitive-behavior therapy on Persistent Depression. This was a quasi-experimental study with a pretest-posttest and a control group design. The study population included all 18– to 55– year–olds referring to four counseling and psychology clinics in the west of Tehran city, Iran, in the year 2019. 30  Persistent depressed patients were randomly selected as the study samples. The research tools were: The BDI-2 Beck et al. (1988) the Beck Depression Inventory with 21 questions and the SCID-5-CV First et al. (2016) the Structured Clinical Interview for DSM-5. Data were analyzed by SPSS-22 software using covariance analysis(ANCOVA). According to the findings of the study, that both cognitive-behavior therapy interventions (by Telephone and by WhatsApp) significantly decreased persistent depression in patients (p< 0.01). However, There were no significant differences in the effectiveness of these two interventions on these variables. Both of the methods (telephone and Online Text Messenger-Based cognitive-behavior) were effective to decrease the symptoms of depression.

    Keywords: Cognitive behavioral therapy, Depression, Online text messenger, online Text chat
  • Fatemeh Shahrajabian*, Sayed Javad Emadi Chashmi, Parnian Rezaei, Elnaz Ghayerin Pages 151-162

    In recent years, alcohol use disorders have been on the rise globally which is seen as a global issue. Alcohol consumption has many side effects and consequently various damages. In the past several years, various programs for the treatment of alcohol use have been introduced in the form of pharmacological and non-pharmacological treatments. Although medication is one of the common and effective approaches, it seems that this type of treatment alone is not sufficient and should be considered in other therapies that take into account the psychological, social, and environmental aspects of patients. One of the protocols that focus on motivation and change in clients with alcoholism is screening, brief intervention, and referral to treatment. In the present study, with a systematic review of research backgrounds on the impact of screening, brief intervention, and treatment referral on alcohol dependents, global databases were screened based on related keywords, and papers were screened and their results extracted. The results indicated that screening, brief intervention, and referral to treatment would improve referral and reduce alcohol use. Therefore, due to the effectiveness of the treatment model in improving the reduction of consumption and efficiency and the ability to implement this model in emergencies, patients with problems of alcohol abuse and dependence can be referred to appropriate medical centers.

    Keywords: Screening, Brief Intervention, Referral, Alcohol Dependence
  • Abbas Javaheri*, Motahareh Vakili Pages 163-172

    The term “gender dysphoria” is used for those who experience a mismatch between their gender-related experience and the gender identity they have been assigned to when born. Recent studies show that students with gender dysphoria face unique challenges, and this also could create new challenges for school counselors working with them. The aim of this study was to present the opportunities and challenges school counselors face interacting with students with gender dysphoria. For the purpose of including relevant studies and resources, We used valid scientific databases such as Taylor & Francis, PubMed, Elsevier, Magiran, Noormags, and SID. We also included results found using Google Scholar and ScienceDirect to extend the breadth and depth of the review process. Moreover, we specifically included keywords such as “school counselor”, “gender identity”, “transexual”, “gender dysphoria” and “gender dissatisfaction”. Out of 60 related studies, 7 papers met the criteria for inclusion in this study. The results indicate the significance of counselor education in working with students with gender dysphoria; also, it highlights the necessity of more investigation about the topic and formulating intervention programs for working with the target population.

    Keywords: school counselor, gender dysphoria, gender identity disorder, systematic review, transexual
  • Hamzeh Arbab, Hasan Mirzahoseini*, Nader Monirpour Pages 173-184

    This research was conducted to predict substance use relapse based on object-relations and personality organization in male addicts treated with methadone. The research method is descriptive and correlational. The statistical population included the male addicts who were treated with methadone in Kashan city in the spring of 2019 among which 170 individuals were selected through convenience sampling. In order to gather the data, the Relapse Prediction Scale (Wright et al., 2001), the Bell Object Relations Inventory (1955), and the Inventory of Personality Organization (Kernberg and Clarkin, 1995) were used. The data were analyzed using multiple regression analysis. The results showed that both the object relations and the personality organization explained 0.48 and 0.17 of the variance of the substance use relapse, respectively. The regression coefficient in the dimensions of insecure attachment, inadequacy, the first defense mechanisms, identity confusion, and the borderline personality organization were 0.28, 0.29, 0.70, 0.16, and 0.18, respectively (P<0/01). According to the findings of this study, object relations and personality organization can help predict pathological substance use relapse.

    Keywords: Substance relapse, Object relation, Personality organization
  • Elnaz Mohammadi*, Zeynab Khanjani Pages 185-194

    Accidents, both intentional and unintentional, are one of the leading causes of death and disability for children around the world and impose a heavy financial burden on the health care system of societies. The aim of the present study was to compare sensitivity to punishment and reward and accident proneness in children with ADHD and SCT disorders The design of the present study was in the frame of Casual Comparative. Participants comprised 100 children (50 ADHD and 50 SCT) from elementary schools in Tabriz in 1398-1399 academic years, which were selected through a screening method using the Child Behavior Rating Scale (Swanson, Nolan, Pelham,1980), SCT questioner (Penny, Waschbusch, Klein, Corkum, Eskes, 2009), Balloon Analogue Risk Task (Lejuez,2002), and Minor Injury Severity Scale (Peterson, Saldana, hilum, 1996) were performed on samples. For data analysis, Multivariate analysis of variance (MANOVA) and SPSS20 software was used. The findings show that children with ADHD obtained higher scores on sensitivity to reward and accident proneness and children with SCT obtained higher scores on sensitivity to punishment (p<0.05). Based on these findings, it can be concluded that children with sluggish cognitive tempo have less accident proneness than children with attention deficit hyperactivity disorder due to their sensitivity to punishment traits.

    Keywords: Attention Deficit, Hyperactivity Disorder, Sluggish Cognitive Tempo, Sensitivity to Punishment, Reward, Accident Proneness
  • Vahid Hajialialiani, Robabeh Nouri* Pages 195-208

    Bullying is a pervasive experience for all children and adolescents that can result from personal, family, school, and wider environments. In this way, the role of family and others is very important. In this regard, the present review study was conducted to investigate bullying behaviors based on parenting styles and attachment. In this study, published articles on bullying behaviors in children and adolescents from 2008 to 2020 were reviewed. In order to obtain related scientific documents, the keywords of Bullying Behaviors, Parenting Styles, Attachment Styles in the title and abstract of articles published in reputable domestic and international scientific databases such as SID, Magiran, Google Scholar, PubMed, Scopus, And ScienceDirect was searched and all related Persian and English articles were listed. Out of 764 related articles published by 2020, 33 qualified Persian and English articles were reviewed. The results of the studies indicated the role of parenting styles and attachment in the occurrence of bullying behaviors. Based on this, it was found that adolescents who had an ambivalent and avoidant insecure attachment style showed more bullying behaviors. Also, authoritarian and permissive parenting style was recognized as one of the important factors in creating bullying behaviors in adolescents. Based on the results of the present study, it is especially important to pay attention to the factors related to parenting style and attachment to prevent bullying behaviors.

    Keywords: Bullying Behavior, Parenting Style, Attachment Style, Review
  • Reza Shabahang, Farzin Bagheri Sheykhangafshe, Maryam Saeedi*, Maedeh Pourtahmasbi Hasankiadeh, Shahram Ashabi Pages 209-220

    Coronavirus 2019 is becoming pandemic and has caused varying levels of anxiety in the healthy population. The purpose of this study was to investigate the effect of the online cognitive-behavioral intervention on health anxiety, anxiety sensitivity, and somatosensory amplification in healthy participants with high levels of COVID-19 anxiety. The present study was a semi-experimental study with pre-test and post-test design with the control group. The statistical population of the study included all students of Guilan University with high levels of Covid-19 anxiety in the academic year 2020-2021, which were included in accordance to principles of diagnosis of health anxiety in the Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders-Fifth Edition. 60 participants were selected by convenience sampling method and randomly assigned to either experimental (n = 30) and Waiting for treatment (n = 30) groups. 8 sessions of cognitive-behavioral intervention were provided for the experimental group. Research instruments were Short Health Anxiety Inventory Salkovskis et al, Anxiety Sensitivity Taylor et al, and Somatosensory Amplification Scale Barsky et al. The results showed that cognitive-behavioral intervention led to a decrease in health anxiety, anxiety sensitivity, and somatosensory amplification in the experimental group (p<0.01). According to the findings of the study, cognitive-behavioral intervention with emphasis on reducing negative appraisal, catastrophic beliefs, and exaggeration can be an effective way to reduce COVID-19 anxiety in a healthy population.

    Keywords: COVID-19, health anxiety, anxiety sensitivity, somatosensory amplification