فهرست مطالب

بیولوژی کاربردی - سال یازدهم شماره 2 (پیاپی 42، تابستان 1400)

نشریه بیولوژی کاربردی
سال یازدهم شماره 2 (پیاپی 42، تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/06/21
  • تعداد عناوین: 6
|
  • قاسم حبیبی بی بالانی*، فاطمه موسی زاده صیاد محله صفحات 5-34

    یکی از انواع مطالعات اجتماعی مطالعات زبان های بومی یک منطقه می باشد که رابطه مستقیمی با روابط اعضای تشکیل دهنده یک جامعه می باشد که در دوران های مختلف که از طریق آن در ارتباط هم قرار داشتند. از آنجایی که در زندگی روزمره جوامع انسانی درختان و درخچه ها دارای نقش مهمی بوده اند، به همان میزان نیاز به بکاربری اسامی خاص برای آنها در جوامع ایجاد شده است. در این تحقیق سعی شد که با مراجعه حضوری به مناطق مختلف استان های گیلان، مازندران و گلستان و انجام مصاحبه و نیز بررسی منابع معتبر اسامی محلی درختان و درختچه ها در تیره های تیره های زیتون، گلسرخیان، بیدیان، نمداریان و نارونیان ثبت گردد. در این تحقیق 106 نام محلی برای درختان تیره های زیتون (10 نام محلی)، گلسرخیان (43 نام محلی)، بیدیان (25 نام محلی)، نمداریان (6 نام محلی) و نارونیان (22 نام محلی) در ایران که عمدتا اسامی مورد استفاده در سه استان گیلان، مازندران و گلستان در لهجه های مختلف گویشی می باشند، ثبت گردید.

    کلیدواژگان: نام محلی، درختان، استان گیلان، استان مازندران، استان گلستان
  • علی محمدعینی، احمدعلی محمدپور*، عباس پرهام صفحات 35-46

    با استفاده از تکنیک های کشت سلول و کشت بافت بسیاری از محققان برای روشن کردن عوامل هورمونی لازم برای تمایز ساختاری و فعالیت های عملکردی بافت تخمدان تلاش می کنند.لذا در این مطالعه ما به بررسی کشت بافت تخمدان بر روی سلولهای بنیادی مزانشیمی جداشده از بافت چربی پرداخته ایم.دراین مطالعه سلول های بنیادی مزانشیمی از بافت چربی محوطه بطنی موش سوری جدا گردید. پس از پنج روز و تشکیل تک لایه ای از سلول های بنیادی مزانشیمی، تخمدان های گرفته شده بمدت هفت روز بر روی مونولایر سلول های کشت شده مزانشیمی قرار گرفت. داده های به دست آمده با استفاده از نرم افزار Spss مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.نتایج بدست آمده در این مطالعه نشان داد که تعداد فولیکولهای بالغ گروه تیمار نسبت به گروه کنترل بترتیب(9/1±9/38، 2/2±1/61) بوده است که در مقایسه با گروه کنترل افزایش معنی داری داشته است(P<0/05). که نشان دهنده موثر بودن کشت بافت در هم کشتی با سلول های بنیادی مزانشیمی بوده است. همچنین در بررسی داده های مربوط به آزمایش RT-PCR مقدار ژن BAX کاهش چشمگیری در گروه مورد مطالعه نسبت به گروه کنترل داشته است(P<0.05).نتیجه گیری کلی: با توجه به نتایج به دست آمده از تعداد و کیفیت فولیکولهای بدست آمده به نظر میرسد این روش در تولید فولیکول های بالغ و متعاقب آن اووسیت های با کیفیت و تولید جنین کارآمد و دارای اهمیت فراوانی باشد.

    کلیدواژگان: کشت بافت، کشت سلول، بافت تخمدان، سلول های بنیادی مزانشیمی، ژن BAX
  • سمیه افتاب سواد، زهرا نورمحمدی*، اشرف معینی، مرتضی کریمی پور صفحات 47-66
    سابقه وهدف

    هدف از این مطالعه، بررسی رابطه بین غلظت BPA موجود در مایع فولیکولی و تاثیر آن بر روی تغییرات بیان ژن هایNotch1، Notch2، Notch3، Caspase-3 و Caspase-7 در سلول های کومولوس زنان نابارور با پاسخ تحریک ضعیف تخمدان (POR Response) به دنبال تحریک تخمدانی با پروتکل آنتاگونیست هورمون آزاد کننده گنادوتروپین (GnRH)، انجام شد.

    مواد و روش کارها

    این مطالعه مورد-شاهدی بر روی 80 بیمار زن POR با سن کمتر از 35 سال انجام شد که در روز پانکچر تخمدان دارای 9-4 تخمک بالغ بودند. بیماران در دو گروه دسته بندی شدند. گروه اول شامل 40 زن POR بودند که از ظروف پلاستیکی استفاده می کردند و گروه دوم شامل 40 زن POR بودند که استفاده کم تری از ظروف پلاستیکی داشتند. تغییرات بیان ژن در سلول های کومولوس با استفاده از Real time PCR ارزیابی شدند.

    نتیجه

    میزان بیان ژن هایNotch1، Notch2 و Notch3 درگروه اولیه به طور معنی داری کمتر ازگروه دوم بود (05/0 .(p< در مقابل، میزان بیان Caspase-3وCaspase-7 در بیماران POR درگروه اول در مقایسه با گروه دوم بالاتر بود (05/0 .(p<از طرف دیگر همبستگی آماری معنی داری (05/0 (p<بین سطح بیان ژن هایNotch1، Notch2، Notch3، Caspase-3 و Caspase-7 با کیفیت تخمک بین دو گروه وجود داشت. میزان غلظت BPA در مایعات فولیکولی گروه اول در مقایسه با گروه دوم بیشتر بود (05/0 .(p<

    نتیجه گیری

    تغییرات بیان ژن های مورد مطالعه در بیماران POR با افزایش غلظتBPA ارتباط مثبت معناداری وجود دارد. افزایش غلظت BPA را می توان به عنوان یک عامل موثر در کاهش تولید مثل و کاهش رشد تخمک در نظر گرفت.

    کلیدواژگان: تولید مثل، رشد تخمک، کیفیت جنین، غلظت BPA
  • علیرضا اسلامی*، فاطمه بدر صفحات 67-80

    گونه راش شرقی حدود یک سوم از وسعت و به همین نسبت حجم سرپا را در توده های آمیخته و تا حدودی خالص جنگل های شمال ایران در برمی گیرد برای اداره این جنگل ها و بهره برداری بهینه و پایدار از آن ها آگاهی از اطلاعات اساسی و موجودی جنگل ضروری است. یکی از عوامل موثر بر خصوصیات کمی درختان عوامل فیزیوگرافی است. تحقیق حاضر به منظور بررسی تاثیر عوامل توپوگرافی بر خصوصیات کمی گونه راش در طرح جنگلداری ناو اسالم انجام شد. با توجه به هدف تحقیق، قطر برابرسینه و ارتفاع درختان راش در سه طبقه ارتفاعی(800 تا 1650 متر)، پنج کلاسه شیب(0 تا 50 درصد) و چهار جهت اصلی جغرافیایی اندازه گیری و در فرم های مربوطه ثبت شدند. نتایج آزمون تجزیه واریانس یک طرفه نشان داد تاثیر دو عامل شیب زمین و ارتفاع از سطح دریا بر مشخصه های کمی گونه راش معنی دار است که به منظور مقایسه میانگین ها از آزمون دانکن استفاده شد و در نهایت نتایج حاکی از این بود که کمترین و بیشترین میزان مشخصه های کمی به ترتیب در ارتفاع 1300-1440 و 1440-1650 متر وجود دارد؛ در بررسی شیب زمین نیز بیشترین میزان قطر، سطح مقطع و ارتفاع درختان راش در شیب 40-50 درصد به دست آمد. بنابراین با توجه به سرشت و خصوصیات اکولوژیکی راش که بهترین رویشگاه درختان این گونه برای داشتن بیشترین قطر و ارتفاع، مناطق بالادست و شیب دار است، نتایج به دست آمده در این تحقیق نیز رویشگاه جنگلی ناو اسالم را یکی از بهترین رویشگاه های گونه مورد نظر بیان می دارد.

    کلیدواژگان: توپوگرافی، راشستان، مشخصه های کمی، ناو اسالم
  • الهام دامنی*، رضوانه جوانمرد، پریسا شریف زاده، علی خسروشیری، نسرین رضایی صفحات 81-92
    سابقه و هدف

    از دیدگاه بهداشتی آب استخرها باید دارای ویژگی های فیزیکی، شیمیایی و میکروبی مناسب بوده و در حد مطلوب حفظ گردد. در این تحقیق به بررسی پارامترهای فیزیکوشیمیایی، آلودگی میکروبی و قارچی استخرهای شنا پرداخته شده است.

    مواد و روش ها

    مطالعه از نوع مقطعی است که از 11 استخر شنای سرپوشیده فعال شهر بصورت سرشماری نمونه برداری شد. آلودگی میکروبی، قارچی و پارامترهای دما، کلر آزاد باقیمانده، کدورت، اکسیداسیون و احیا اندازه گیری شد. از نرم افزار و SPSS V 16 جهت تجزیه وتحلیل آماری استفاده شد. پس از آنالیز توصیفی داده ها، جهت تعیین ارتباط بین متغیرها از آزمون آماری مربع کای، ضریب همبستگی پیرسون و آزمون ANOVA استفاده گردید.

    یافته‎ ها

    نتایج نشان داد که از 27 نمونه آب گرفته شده از استخرهای شهرستان زاهدان از نظر فراوانی آلودگی انگلی هیچ نمونه انگلی اعم از تخم کرم ها، ترفوزوییت یا کیست تک -یاختگان روده ای بیماری زا و غیربیماری زا مشاهده نگردید. یافته‎های مطالعه حاکی از وجود تفاوت آلودگی های انگلی و قارچی و میزان عوامل فیزیکوشیمیایی آب استخرهای مورد بررسی بود که می تواند به دلیل میزان آگاهی و نگرش مدیران و متصدیان استخرها به اهمیت کیفیت آب استخرها جهت تامین سلامت شناگران و نظارت در جهت ارتقاء کیفیت آب استخرها(از جمله کلرزنی مناسب و بجا) باشد.

    استنتاج

    بر اساس نتایج، گندزدایی مستمر محیط اطراف استخرها ازجمله سکوها توصیه می شود. استفاده از کلر بیش از حد استاندارد تاثیر منفی بر سایر پارامترها خواهد گذاشت.

    کلیدواژگان: استخر، آلودگی، انگلی، قارچی خصوصیات فیزیک و شیمیایی
  • فریبا شوهانی* صفحات 93-108

    آزمایشی به منظور مطالعه تاثیر دو تنظیم کننده رشد گیاهی (اسید جیبرلیک و کینتین) بر جوانه زنی بذر و رشد اولیه گیاهچه ها و تحمل شوری در دو رقم کیمیا و محلی شیروان انجام شد. این آزمایش به صورت فاکتوریل با طرح پایه کاملا تصادفی انجام شد. آنالیز آماری صفات بررسی شده در مرحله جوانه زنی و رشد گیاهچه ها نشان داد که شوری منجر به کاهش میزان سرعت جوانه زنی و رشد گیاهچه ها در هر دو رقم گردید. نتایج آزمایش نشان داد که اثرات بازدارنده نمک در رشد گیاهچه های رقم محلی شیروان به طور معنی داری بیشتر از رقم کیمیا بود که در واقع بیانگر تشابه وضعیت تحمل به شوری در مراحل جوانه زنی و گیاه کامل در این دو رقم می باشد. اسید جیبرلیک باعث افزایش سرعت جوانه زنی، در هر دو رقم شد اما ژنوتیپ کیمیا بیشترین میانگین را در بررسی صفات (طول ریشه چه، طول کل گیاهچه، نسبت ریشه چه با ساقه چه) به خود اختصاص داد. ولی ژنوتیپ محلی شیروان بیشترین میانگین را در بررسی صفاتی چون (محتوای نسبی آب، محتوای آب بافتی، طول ساقه چه، تعداد ریشه چه) به خود اختصاص داد. روند کاهش رشد ریشه چه، ساقه چه در قیاس با شاهد در اثر تیمار اسید جیبرلیک نشان دهنده حساسیت بیشتر رقم محلی به این ماده تنظیم کننده رشد بود. برهم کنش معنی داری بین سطوح مختلف شوری و اسید جیبرلیک مشاهده گردید به این معنا که پاسخ رشدی گیاهچه ها تحت اثرات توامان شوری و اسید جیبرلیک متفاوت بود.

    کلیدواژگان: اسید جیبرلیک، جوانه زنی، شوری، کینتین، عدس
|
  • Fatemeh Mosazadeh Sayadmahaleh Pages 5-34

    One of the types of social studies is the study of the indigenous languages of a region, which is a direct relationship with the relations of the members of a community who were in contact with each other in different eras. Since trees and shrubs have played an important role in the daily life of human societies, so has the need to use specific names for them in societies. In this study, we tried to survey different areas of Gilan, Mazandaran and Golestan provinces and conduct interviews also to study the authoritative sources of local names of trees and shrubs in the Oleaceae, Rosaceae, Salicaceae, Tiliaceae, Ulmaceae trees. In this study, 106 local names for the trees of the genus Oleaceae (10 local names), Rosaceae (43 local names), Salicaceae (25 local names), Tiliaceae (6 local names) and Ulmaceae (22 local names) in Iran, which are mainly the names used in the three provinces of Gilan, Mazandaran and Golestan in different dialects, were recorded.

    Keywords: Local name, trees, Gilan province, Mazandaran Province, Golestan province
  • Ali Mohammad Eini, Ahmadali Mohammadpour *, Abbas Parham Pages 35-46
    Objective

    Using cell culture and tissue culture techniques, many researchers are working to elucidate the hormonal factors necessary for the structural differentiation and functional activities of ovarian tissue. Therefore, in this study, we have studied ovarian tissue culture on mesenchymal stem cells (MSCs) derived from bone marrow. Hence, in this study, we examined ovarian tissue culture on mesenchymal stem cells isolated from cultured adipose tissue.

    Materials and methods

    In this study, mesenchymal stem cells became isolated from adipose tissue of the mouse. After four days and monolayer formation of Mesenchymal stem cells, obtained ovarian was placed on the cultured Mesenchymal stem cells’ monolayer for 7 days.

    Results

    The results of this study show that numbers of mature follicles for treat group compared to the control group were 61/2±1/2 and 38/1 ± 9/9, respectively which had a significant increase compared to control group (P<0/05). This shows the efficiency of tissue culture in co-culture with Mesenchymal stem cells. Also, which has been shown the efficiency of tissue culture in co-culturein the presence of mesenchymal stem cells. The real-time PCR studies also confirmed the decrease in the BAX genes in treatment Groups to compare the control group.

    Conclusion

    According to the results yielded regarding the number and quality of obtained follicles, it seems that this method is efficient and of high importance in producing mature follicles, and subsequently high-quality oocytes and embryo.Keywords: Tissue culture, Cell culture, Ovarian tissue, Mesenchymal stem cells, Mice.

    Keywords: ovary Culture, Mesenchymal stem cells, BAX, gene
  • Somayeh Aftabsavad, Zahra Noormohammadi *, Ashraf Moeini, Morteza Karimipoor Pages 47-66
    Introduction

    The aim of this study was to investigate the relationship between BPA concentration and alterations of Notch1, Notch2, Notch3, Caspase-3 and Caspase-7 genes expression in the cumulus cells of infertile women with poor ovarian stimulation response (POR) following the antagonist protocol.

    Materials and Methods

    In this case-control study performed on 80 POR patients under 35 years of age, with 4-9 oocyte in puncture date, patients were divided into two groups. The first group consisted of 40 POR women who used plastic containers and the second group consisted of 40 POR women who used less plastic containers. Changes in the expression of Notch and Caspase genes in cumulus cells were evaluated using Q-PCR technique.

    Results

    In the POR patients, the expression of Notch1-3 genes in the first group was significantly lower than the second group (p<0.05). In contrast, the expression of Caspase-3 and Caspase-7 genes in the first group was significantly higher than the second group (p<0.05).On the other hand, in both groups, was a statistically significant correlation (p<0.05) between the expression levels of Notch1-3, Caspase-3 and Caspase-7 genes and quality of Oocytes. Also, concentration of BPA in the follicular fluids of the first group was higher compared to the second group (p<0.05).

    Conclusion

    Alterations in the expression of Notch and Caspase genes in POR patients are associated with increased BPA concentration. Also, Increasing of the BPA concentration can be considered as an effective factor on the reducing of reproduction and oocyte growth.

    Keywords: BPA concentration, Oocyte growth, Embryo quality, Reproduction
  • Alireza Eslami *, Fatemeh Badr Pages 67-80

    The fagus orientalis lipesky species includes around one-third of width and correspondingly, the standing volume in the mixed and partly pure stands of northern forests of Iran.. Present research has been carried out to investigate the effects of topographic factors on quantitative characteristics of oriental beech species in Nav Asalem forestry plan. According to purpose of the research, breast height diameter and height of the oriental beech trees were measured in three altitude levels (800 to 1650 m), five slope classes (0 to 50) and four main geographical classes and recorded on the corresponding forms. The results of one-way variance analysis test showed that two factors of slope and the sea-level altitude had significant effects on quantitative characteristics of oriental beech species wherein Dunkan’s test was used to compare the means and eventually, the results showed that the lowest and highest rates of quantitative characteristics existed respectively in heights of 1300-1440m and 1440-1650m. Also, studying the slope, the highest diameter, cross-section and height of the beech trees were obtained in a slope of 40-50 percents. Thus, due to the nature and ecological characteristics of oriental beech and since the best habitats for the trees of this species to have the greatest diameter and height are the upstream and sloping regions, the results of this research show that Nav Asalem forest habitat is one of the best habitats of the target species.

    Keywords: Topography, beech stands, quantitative characteristics, Nav Asalem
  • Elham Damani *, Rezvaneh Javanmard, Parisa Sharifzadeh, Ali Khosroshiri, Nasrin Rezaei Pages 81-92
    Background and Objectives

    From health perspective, swimming pools must have appropriate physical, chemical, and microbial properties and must be desirably maintained. In this research, physicochemical parameters, microbial, and fungal contamination of swimming pools have been examined

    Materials and methods

    In this study, 11 active covered swimming pools were sampled as census. samples were, This cross-sectional study was carried out. Microbial, and fungal contamination and temperature, free residual chlorine, turbidity, oxidation and revival parameters were measured. analyzed with software SPSS V16 was used for statistical analysis. After performing descriptive analysis of data, chi-square test, Pearson correlation and ANOVA were used to determine the relationship between the variables..

    Results

    The results showed that out of 27 water samples taken from the pools of Zahedan city in terms of the frequency of parasitic infection, no parasitic samples including worm eggs, trophozoites or intestinal protozoa of pathogenic and non-pathogenic intestinal protozoa were observed. Parasitic and fungal pathogens and the amount of physicochemical factors in the water of the pools were studied, which could be due to the knowledge and attitude of pool managers and managers to the importance of pool water quality to ensure the health of swimmers and monitoring to improve pool water quality (including proper chlorination).

    Conclusion

    The results indicate the It is recommended to continuously disinfect the surrounding environment including the pools platforms. The overuse of chlorine will had a negative impact on the other parameters.

    Keywords: pollution, microbial, fungal, Physicochemical parameters, Swimming Pool
  • Fariba Shohani * Pages 93-108

    An experiment was conducted to study the effect of two plant growth regulators (gibberellic acid and quintine) on seed germination and initial growth of seedlings and tolerance to salinity in two cultivars of Kimia and Shirvan. This experiment was conducted as factorial with a completely randomized design. Statistical analysis of the studied traits at germination stage and seedling growth showed that salinity reduced the rate of germination and seedling growth in both cultivars. The results of the experiment showed that the inhibitory effect of salt on seedling growth of Shirvan locality was significantly higher than that of Kimia, which in fact indicates the similarity of salinity tolerance in germination stages and complete planting in these two cultivars. Gibberellic acid increased germination speed in both cultivars, but the Kimia genotype was the highest mean for traits (root length, seedling length, root ratio with shoot). But local genotype Shirvan had the highest average in the study of traits such as (relative water content, texture water content, shoot length, number of roots).

    Keywords: GA3, germination, Salinity, Quinteine, Lentil