فهرست مطالب

فرهنگ رضوی - سال نهم شماره 34 (تابستان 1400)

فصلنامه فرهنگ رضوی
سال نهم شماره 34 (تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/06/31
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مرتضی اکبری*، فریبرز احمدی نژاد، فاطمه معتمدلنگرودی، محسن پرویش صفحات 9-37
    مناظره به معنای گفت و گو میان دو نفر از دیرباز تاکنون یکی از بهترین و موثرترین روش ها در تبلیغ و بیان واقعیت ها بوده است. از این رو فرهنگ مناظره، خود مستلزم رعایت آداب و شرایطی است که اگر به درستی انجام شود، می تواند آثار مثبتی داشته باشد و ما را به سوی سعادت سوق دهد. از آنجا که هدف ایمه به ویژه در فرهنگ رضوی، هدایت مردم است، از این رو بر ماست که به عنوان رهرو در همان مسیر حرکت کنیم و برای اینکه گرفتار آفات مناظره نشویم باید فرهنگ رضوی را در مناظرات خود به کار ببندیم؛ زیرا ایشان با تفکر و اندیشه سازنده در مناظرات توانستند حقانیت اسلام و آموزه های شیعی را تبیین کنند. از این رو سوال این پژوهش آن است که آداب مناظره در فرهنگ رضوی چیست و چگونه می توان در دنیای امروز آن را به کار بست؟ این پژوهش به شیوه توصیفی تحلیلی و با بهره گیری از منابع معتبر و تبیین علمی داده ها انجام گرفته است. دستاورد این پژوهش آن است که با مطالعه مناظرات رضوی، شاخص های مناظره و آداب و شرایط درست آن از قبیل حق جویی و حقیقت یابی، رعایت انصاف، احترام و تکریم طرف مقابل، مدارا و نرم خویی با طرف مقابل به دست می آید که با تکیه بر فرهنگ رضوی در صورت رعایت شرایط و آداب مناظره می توان در کرسی های آزاد اندیشی از آن سود برد.
    کلیدواژگان: آداب، جدال احسن، فرهنگ رضوی، کرسی های آزاد اندیشی
  • سینا عصاره نژاد دزفولی*، مهدی باقری قورتانی، میثم فرخی صفحات 39-66
    اوضاع فرهنگی اجتماعی دوران امامت امام رضا (ع) و همچنین موقعیت خاص آن حضرت در نسبت با امر حکومت، شرایطی ویژه را پدید آورده است که تامل عمیق اندیشمندان علوم اجتماعی برای تحلیل این دوران را می طلبد. تامل در سیره اجتماعی آن حضرت، درس هایی راه گشا برای برون رفت دانش علوم اجتماعی کنونی از گره های کور پیش رو را به همراه دارد که یکی از آن ها درس هایی برای سیاست گذاران و اندیشمندان حوزه فرهنگ است. این پژوهش با رویکرد توصیفی تحلیلی، درصدد استخراج دلالت های سیره رضوی در سیاست فرهنگی برآمد. برخی دلالت های سیاست فرهنگی استخراج شده از سیره رضوی در این پژوهش عبارت است از: مردمی بودن؛ اساس سیاست فرهنگی اسلامی، سبک زندگی اسلامی؛ شاه بیت سیاست فرهنگی اسلامی، فطریات، نقطه شروع سیاست گذاری فرهنگی، توجه به ضرورت سیاست گذاری برای الگوهای فرهنگی در منظومه تدوینی سیاست فرهنگی اسلامی، فرصت شناسی در سیاست فرهنگی، توجه توامان به ابعاد فطری و طبیعی انسان در سیاست فرهنگی اسلامی، عدالت فرهنگی در سیاست گذاری فرهنگی، «هویت سازی» و «نمادسازی» در سیاست فرهنگی و... .
    کلیدواژگان: سیره رضوی، امام رضا (ع)، فرهنگ، سیاست
  • روح الله زینلی* صفحات 67-85

    شیخ صدوق دو باب از کتاب عیون اخبار الرضا را به موضوع عصمت اختصاص داده و در هر یک روایتی را از امام رضا (ع) نقل کرده است. این دو روایت در موضوع گستره عصمت، بر گونه ای از عصمت نسبی که می توان از آن با عنوان  عصمت ضروری یاد کرد، دلالت دارد. در این نوع عصمت، بر عصمت مطلق پیامبران از انجام هر گونه گناه، خطا، سهو و فراموشی در آنچه به امر پیامبری و رسالت آنان مربوط می شود، پیش از پیامبری و پس از آن تاکید و در عین حال امکان رخداد سهو و خطا در امور نامربوط به پیامبری ایشان آن هم پیش از عصمت پذیرفته شده است. این موضع گرچه با دیدگاه بیشتر عالمان شیعه که به عصمت مطلق باور دارند، متفاوت است اما با توجه به برخی ویژگی های دو روایت مانند صراحت در تبیین گستره عصمت و ارایه تاویل از آیات ظاهر در گناه و خطای پیامبران، با اطمینان بیشتر می توان مدلول آن را به عنوان دیدگاه مورد تایید امام رضا (ع) معرفی کرد. عصمت ضروری با دلایل عقلی عصمت ناسازگار نیست و با شواهد متعدد قرآنی، روایی و تاریخی سازگاری بیشتری دارد.

    کلیدواژگان: روایات محمد بن جهم، گستره عصمت، عصمت مطلق، عصمت ضروری، دلائل عقلی
  • فاضله میرغفوریان*، حسن بشیر صفحات 87-121

    یکی از موضوعات مورد توجه ایمه (ع) به تبعیت از نوع رویکرد قرآنی و به دلیل انحرافات به وجود آمده پس از رحلت پیامبر (ص)، مباحث اعتقادی به ویژه توحید و مسایل مرتبط با آن بوده است. در این پژوهش تلاش شده است با روش تحلیل محتوای کمی کیفی، روایات امام رضا (ع) در موضوع توحید از کتاب عیون بررسی شود تا آشکار گردد جهت گیری امام (ع) در پاسخ به سوالات توحیدی مبتنی بر چه اصولی بوده و در تبیین و اثبات توحید چه مسیری را پیموده است. نتایج این پژوهش نشان می دهد که امام (ع) همزمان با تشویق افراد به شناخت خداوند و تبیین امکان، اهمیت، ابزارها، عوامل و مبنای اصلی شناخت، با دو جهت گیری مهم به تبیین توحید می پردازد: 1. معرفی صفات نقص در انسان و نفی آن از خداوند متعال که در این بخش تمرکز امام (ع) بر نفی تجسیم و رویت خداوند و جبر و تفویض است. 2. معرفی اسماء الهی و تفاوت آن با صفات کمالی در انسان و در این بخش امام (ع) ضمن معرفی اسماء الله و تبیین آن، سه ویژگی علم، اراده و قدرت درباره خداوند متعال را مورد تاکید و تبیین خود قرار داده است.

    کلیدواژگان: توحید، امام رضا (ع)، کتاب عیون اخبار الرضا، تحلیل محتوا
  • علی اکبر نورسیده*، مسعود سلمانی حقیقی صفحات 123-148
    انسجام مفهوم معنایی است که به روابط معنایی موجود در متن اشاره دارد و آن را به عنوان یک متن از غیر متن متمایز و مشخص می کند. انسجام به سه دسته دستوری، واژگانی و پیوندی تقسیم می شود. این پژوهش به بررسی عناصر انسجامی متن بر اساس نظریه مایکل هالیدی و رقیه حسن در خطبه غدیریه امام رضا (علیه السلام) می پردازد. بر اساس این نظریه آنچه متن را منسجم و یکپارچه و از نوشته های پراکنده و از هم گسیخته متمایز می سازد، عامل انسجام است. در این گفتار بر اساس روش توصیفی تحلیلی و با ترسیم نمودار، عوامل واژگانی انسجام بخش متن، چون (هم آیی، تضاد، انسجام دستوری و مراعات النظیر) و تکرار (واژه و عبارت(از متن خطبه غدیریه استخراج و با آوردن مثال هایی تحلیل شد. نتیجه اینکه  عوامل انسجام در متن خطبه رعایت و باعث منسجم و پیوسته تر شدن آن شده است. آنچه متن خطبه را منسجم کرده است صرفا رعایت اصل انسجام نیست؛ بلکه ناشی از تناسب درونی موجود بین لایه های متن خطبه است که برخاسته از فهم عمیق صاحب کلام و درک ماورای روابط بین واژگان و نیز قدرت خلق و آفرینش ادبی و دمیدن روح به کالبد کلمات است؛ امری که چون به درستی صورت پذیرفته به رستاخیر کلمات انجامیده است.
    کلیدواژگان: امام رضا (ع)، خطبه غدیریه، تحلیل گفتمان، انسجام، عامل واژگانی
  • باقر قربانی زرین* صفحات 149-164
    جایگاه سخنان معصومان (ع) که به نص حدیث متواتر ثقلین، عدل قرآن کریم قرار داده شده، بس ارجمند است. سروده های آن حضرات نیز در جای خود از ارزش ویژه ای برخوردار است. تشخیص ابیاتی که سروده خود آن بزرگان است و ابیات منسوب به ایشان، نیازمند پژوهشی بایسته است. در این میان سروده های حضرت رضا (ع) با توجه به پایگاه اجتماعی سیاسی آن حضرت و مباحث مطرح کلامی در آن روزگاران اهمیتی دو چندان می یابد. در این پژوهش تمامی سروده های آن حضرت، اعم از سروده های خود ایشان و ابیات منسوب یا ابیاتی که امام بدان ها تمثل جسته یا شاهد آورده، ذکر شده و سپس با توجه به قراین گوناگون و با مراجعه به تمام منابع موجود، سروده های آن حضرت که غالبا از مضامین حکمی برخوردارند، در کهن ترین منابع، مشخص و با بیان بحرهای عروضی شان به فارسی روان ترجمه شده است.
    کلیدواژگان: شعر متعهد، سخنان معصومان(ع)، اشعار امام رضا (ع)، ابیات منسوب به امام رضا (ع)
  • علی غلامعلی*، افشین جعفری صفحات 165-183
    حقوق شهروندی مفهومی عام و جهان شمول است که ابعاد مختلف سیاسی، اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و مدنی داشته و قابل تسری به همه گروه های سنی و جنسیتی نیز است. کودکان نیز به عنوان بخش مهمی از جامعه، حقوق خاصی دارند که نزد اسناد بین المللی در قالب کنوانسیون حقوق کودک نمایان است. در همین باره، می توان به برخی جنبه های حقوق کودکان در اسلام در قالب حقوق شهروندی اشاره کرد. هدف اصلی این نوشتار بررسی مولفه ها و عناصر حقوق شهروندی کودکان در سیره رضوی است. سوال این است که مصادیق و مولفه های حقوق شهروندی کودکان در سیره رضوی شامل چه مواردی است؟ این بررسی نشان می دهد حقوق کودکان از جمله سلامت در قالب اصول تغذیه و بهداشت فردی و خانوادگی، فراهم شدن آرامش و آسایش در خانه، دین محوری و تاکید بر جنبه های معنوی و مذهبی در تربیت کودکان، آموزش و تربیت عقلانی کودکان، رفتار محبت آمیز و توام با دوستی و محبت، همگی در سیره عملی و احادیث روایت شده از امام رضا علیه السلام قابل مشاهده است. تکیه سنت رضوی بر حقوق خاص کودکان الگویی برای حقوق شهروندی اسلامی در نظر گرفته می شود که می تواند در قالب اسناد الزام آور حقوقی نیز قابل طرح باشد.
    کلیدواژگان: سیره رضوی، حقوق شهروندی، امام رضا (ع)، حقوق کودکان
|
  • Mortza Akbari *, Fariborz Ahmadi Nezhad, Fateme Motamed Langarodi, Mohsen Parvish Pages 9-37
    Debate on the meaning of dialogue between two people has long been one of the best and most effective methods of promoting and representing the facts. Hence, the debate itself requires observing the customs and conditions that if properly done, it can have positive effects and lead us to prosperity. Since the purpose of the Imams, especially in the Raḍavi culture, is to guide the people, it is therefore for us to move as a guide in the same direction, and in order not to be involved in pests, we should use Raḍavi's culture in our discussions, because he was able to explain the legitimacy of Islam and Shiite teachings with constructive thinking in debates. Therefore, the question of this study is what are the manners of debate in Raḍavi culture and how can it be applied in the modern world? This research has been done in a descriptive-analytical method, using reliable sources and scientific explanation of data. The result of this research is that by studying Raḍavi debates, the indicators of the debate and its correct manner and conditions such as seeking and finding the truth, observing fairness, respecting and honoring the other party, tolerance and being gentle with the other party are obtained with which relying on Raḍavi culture, if the conditions and etiquette of debate are observed, it can be used in free-thinking seats.
    Keywords: Etiquette, the Best debate, Raḍavi culture, Free-thinking seats
  • Sina Asare Nezhad Dezfooli *, Mehdi Bagheri Ghoortani, Meysam Farokhi Pages 39-66
    The socio-cultural situation during the Imamate of Imam Riḍā (as) as well as his special position in relation to the government has created special conditions that require deep reflection of social scientists to analyze this period. Reflecting on the social life of that Imam provides instructive lessons for the current knowledge of social sciences to get out of the present problem, one of which is lessons for policymakers and thinkers in the field of culture. This research, with a descriptive-analytical approach, sought to extract the implications of Raḍavi life in cultural policy. Some of the implications of cultural policy extracted from Raḍavi life in this study are: Being with people; the basis of Islamic cultural policy; Islamic life style; principles and basis of Islamic cultural policy; innate; the starting point of cultural policy-making; attention to the necessity of policy-making for cultural models in the system of formulating Islamic cultural policy; recognizing opportunities in cultural policy; attention to both the innate and natural dimensions of man in Islamic cultural policy; cultural justice in cultural policy-making; "identification" and "symbolism" in cultural policy and ....
    Keywords: Raḍavi life, Imam Riḍā (as), culture, Politics
  • Ruhollah Zeynali * Pages 67-85

    Sheikh Saduq has dedicated two chapters of the bookʿUyūn Akhbār al Riḍā, to the issue of 'Ismat and in each one he has narrated a narration from Imam Riḍā (as). These two narratives refer to the extent of infallibility, on a kind of relative infallibility that can be called essential infallibility. In this type of infallibility, the absolute infallibility of the prophets from committing any sin, error, mistake and forgetfulness in what is related to the message of prophethood and their mission is emphasized before and after prophethood, while at the same time, the possibility of inadvertence and error in unrelated affairs to his prophethood has been accepted even before infallibility. Although this position differs from that of most Shiite scholars who believe in absolute infallibility, however, according to some features of two narratives, such as explicitly explaining the scope of infallibility and providing an esoteric interpretation of the apparent verses on the sin and error of the prophets, with more certainty can be signified as the view approved by Imam Riḍā (as). Essential infallibility is not incompatible with the rational reasons of infallibility and is more compatible with numerous Qur'anic, narrative and historical evidences.

    Keywords: Narrations of Muhammad ibn Jahm, Extent of infallibility, Absolute infallibility, Essential infallibility, Rational reasons
  • Fazele Mirghaforian *, Hasan Bashir Pages 87-121

    One of the topics considered by the Imams (as) due to the type of Quranic approach and due to the deviations that occurred after the demise of the Prophet (pbuh), was the doctrinal issues, especially monotheism and related issues. In this research, an attempt has been made to study the narrations of Imam Riḍā (as) on the subject of monotheism from the book Uyun by the method of quantitative-qualitative content analysis in order to clarify what principles Imam (as) has relied on in answering monotheistic questions and what path he has taken in explaining and proving monotheism. The results of this study show that Imam (as) at the same time encouraging people to know God and explaining the possibility, importance, tools, factors and the main basis of cognition, with two important orientations, explains monotheism: 1. Introducing the attributes of imperfection in human beings and denying it from God Almighty. In this section, Imam (as) focuses on denying the incarnation and vision of God and predestination. 2. Introducing the divine names and its difference with the attributes of perfection in human beings, in this section, Imam (as) while introducing the names of God and explaining it, has emphasized and explained the three characteristics of knowledge, will and power about God Almighty.

    Keywords: Tawḥīd (Monotheism), Imam Riḍā (as), ʿUyūn Akhbar al-Riḍā (as), content analysis
  • Aliakbar Noresideh *, Masoud Salmanihaghighi Pages 123-148
    Coherence is a semantic concept that refers to the semantic relationships in the text and distinguishes it as a text from non-text. Coherence is divided into three categories: grammatical, lexical and conjunctive. This study examines the coherent elements of the text based on the theory of Michael Halliday and Roghayeh Hassan in the Ghadīrīyeh Sermon of Imam Riḍā (as). According to this theory, what makes the text cohesive and unified and distinguishes it from scattered and fragmented writings is the factor of coherence. In this article, based on descriptive-analytical method and by drawing diagrams, lexical factors of text coherence, such as (homogeneity, contradiction, grammatical coherence and similar observance) and repetition (words and phrases) were extracted from the text of Ghadīrīyeh Sermon and analyzed by giving examples. The result is that the factors of coherence in the text of the sermon have been observed and have made it more coherent and continuous. What has made the text of the sermon coherent is not merely the observance of the principle of coherence; rather, it is due to the inner harmony between the layers of the text of the sermon, which arises from the deep understanding of the speaker and the understanding beyond the relations between words, as well as the power of literary creation and blowing the soul into the body of words; something that, if done correctly, has led to the resurrection of words.
    Keywords: Imam Riḍā (as), Ghadīrīyeh Sermon, Discourse Analysis, cohesion, lexical factor
  • Baqer Qorbani Zarrin * Pages 149-164
    The position of the sayings of the Infallible Imams (as) which, according to the text of the successive Ḥadīth Thaqalayn, are considered equal to the Holy Qur'an, is very honorable. The poems of those Imams also have a special value in their place. Identifying the verses that are composed by those great people and the verses attributed to them requires research. In the meantime, the poems of Imam Riḍā (as) become doubly important according to the socio-political status of that Imam and theological issues in those days. In this research, all the poems of that Imam, including his own poems and the attributed verses or verses that the Imam has represented or witnessed, have been mentioned, and then, according to various evidences and referring to all available sources, the poems of that Imam, which often have wise content, have been identified in the oldest sources, and then it has been translated into fluent Persian by stating their poetic prosody.
    Keywords: Trusted poetry, Sayings of the infallibles (as), Poems of Imam Riḍā (as), Attributed verses
  • Ali Gholamali *, Afshin Jafari Pages 165-183
    Citizenship is a universal concept that has various political, economic, social, cultural and civil dimensions and can be extended to all age and gender groups. Children, as an important part of society, also have special rights that are reflected in international documents in the form of the Convention on the Rights of the Child. In this regard, we can mention some aspects of children's rights in Islam in the form of citizenship rights. The main purpose of this article is to study the components and elements of children's citizenship rights in the Razavi life. The question is what are the examples and components of children's citizenship rights in the Razavi character? This study shows the rights of children, including health in the form of principles of nutrition and personal and family health, providing peace and comfort at home, religion-centered and emphasizing the spiritual and religious aspects in raising children, educating children rationally, kind behavior combined with friendship and love, all of them can be seen in the practical life and hadiths narrated from Imam Riḍā (as). The emphasis of the Razavi tradition on the special rights of children is considered a model for the rights of Islamic citizenship, which can also be proposed in the form of legally binding documents.
    Keywords: Razavi life, citizenship rights, Imam Riḍā (as), Children's rights