فهرست مطالب

پژوهش های جامعه شناسی معاصر - سال دهم شماره 18 (بهار و تابستان 1400)

نشریه پژوهش های جامعه شناسی معاصر
سال دهم شماره 18 (بهار و تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/07/06
  • تعداد عناوین: 12
|
  • کامران فرزادسیر، سید مهدی الوانی، حمید زارع صفحات 9-33

    هدف پژوهش حاضر، ارایه الگوی شایستگی های مدیران دانشگاه های دولتی ایران تحت پوشش وزارت علوم، تحقیقات و فناوری بود. به منظور تحقق این هدف از روش ترکیبی استفاده شد. جهت شناسایی ابعاد و مولفه های شایستگی مدیران، روش دلفی بکار گرفته شد(روش کیفی) و برای روایی و اعتبار مدل از روش پیمایشی استفاده گردید(روش کمی). در مرحله کیفی جامعه آماری پژوهش، اساتید و خبرگان بودند که بر اساس روش نمونه گیری غیراحتمالی قضاوتی 40 نفر انتخاب شدند که تنها 34 پرسشنامه جمع آوری گردید، اما در مرحله کمی از مجموع 14 دانشگاه دولتی، 247 پرسشنامه جمع آوری و تجزیه و تحلیل شد. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه و داده های ثانویه استفاده شد. برای تحلیل داده ها، مدلسازی معادلات ساختاری با نرم افزار LISREL اجرا شد. در نهایت براساس نتاج دلفی در مدل شایستگی های مدیریت دانشگاه های دولتی ارایه شده شایستگی های عمومی دارای بیشترین اهمیت می باشند، شایستگی عمومی شامل ابعاد اجرایی، نوآوری و ادارکی می شود در این بین شایستگی اجرایی مورد تاکید بیشتری قرار دارد، همچنین تمامی شاخص های مربوط به شایستگی ها و ابعاد آن مورد تایید قرار گرفته اند و مدل آزمون شده پژوهش مورد تایید می باشد. در این بین نیمرخ فردی مدیریت در دانشگاه بعد آموزش مدیریت دانشگاه علی رغم تایید اهمیت آن از تاثیرکمتری نسبت به سایر شاخص ها در مدل برخوردار است.

    کلیدواژگان: شایستگی، الگوی شایستگی، دانشگاه های دولتی ایران، روش دلفی
  • رسول صادقی، مریم رضایی * صفحات 35-62

    مروزه مهاجرت و جابجایی بین المللی جمعیت ها با هدف دستیابی به رفاه و شرایط زندگی بهتر روزبه روز در حال گسترش است. مهاجرت از ایران هرچند قدمتی طولانی دارد اما در سالهای اخیر روند افزایشی داشته، و همچنان، نسبت قابل توجهی از جمعیت نیز در سودای مهاجرت و تمنای رفتن به خارج از کشور هستند. بر این اساس، هدف از مقاله پیش رو، سنجش تمایل ایرانی ها به مهاجرت از کشور و عوامل موثر بر آن با استفاده از تحلیل ثانویه داده های خرد پیمایش ملی سرمایه اجتماعی با تعداد نمونه 14200 نفر ساکن در مناطق شهری و روستایی ایران است. نتایج نشان داد حدود یک چهارم پاسخگویان میل به مهاجرت از ایران دارند. افرادی که در سودای مهاجرت از ایران هستند اغلب مرد، مجرد، جوان، تحصیلکرده دانشگاهی، با رضایت اجتماعی پایین، متعلق به طبقه اجتماعی متوسط و بالا و ساکن در شهرهای بزرگ هستند. از اینرو، اغلب افراد دارای میل مهاجرت را افراد تحصیل کرده، ماهر و متخصص تشکیل می دهند. بنابراین، سودای مهاجرت در میان ذهنیت ایرانی ها به ویژه نسل جوان شکل گرفته و این وضعیت، می تواند منجر به افزایش حجم مهاجرت های بین المللی از کشور شود.

    کلیدواژگان: مهاجرت بین المللی، عصر مهاجرت، سودای مهاجرت، مهاجرت گزینشی، رضایت اجتماعی
  • محسن نیازی، اسماعیل مزروعی، شیوا آقابزرگی زاده* صفحات 63-89

    خانواده، اساسی‌ترین نهاد اجتماعی است که ارزش‌ها را به نسل جدید انتقال می‌دهد. این ارزش‌ها نقش اساسی در رشد و نمو افراد دارد. امروزه با تغییراتی که در ساحت‌های مختلف جامعه پیش‌آمده، حوزه خانواده و ارزش‌های آن نیز تغییر کرده است؛ لذا پژوهش حاضر به‌دنبال آینده‌های بدیل برای خانواده است. درواقع هدف پژوهش حاضر آینده‌پژوهی و سناریونگاری آینده ارزش‌های خانواده در ایران با استفاده از روش تحلیل اثرات متقاطع و CIB است. نتایج تحقیق مربوط به سال 1398 و افق آینده، سال 1418 ه‍.ش.است. در مرحله اول به 17 نفر از خبرگان حوزه علوم‌اجتماعی پرسش‌نامه داده شد. در مراحل دوم و سوم نیز پنل‌های 10 نفره‌ای از خبرگان تشکیل شد. امتیازها در ماتریس متقاطع وارد شد تا تاثیرگذاری و تاثیرپذیری هرکدام از عوامل سنجیده شود. متغیرهای دو وجهی در نرم‌افزار میک‌مک به‌عنوان ورودی‌های نرم‌افزار سناریوویزارد تجزیه‌و‌تحلیل شدند و 4 سناریوی سازگار به‌دست آمد. مطلوب‌ترین سناریو سناریوی شماره 1 است که بر وضعیت ایده‌آل و آرمانی خانواده و افزایش قدرت آن در پرتو آزادی و چارچوب قوانین جدید تاکید می‌کند. نامطلوب‌ترین سناریو، سناریوی شماره 4 است که کاهش قدرت خانواده تا حد فروپاشی آن را به‌همراه دارد و این فروپاشی در جامعه‌ای اتفاق می‌افتد که با انواع محدودیت‌ها در حوزه‌های مختلف روبه‌روست.

    کلیدواژگان: ارزش های خانواده، سناریونویسی، تاثیرگذاری، تاثیرپذیری
  • محمد مبارکی *، سمیه الواری صفحات 91-117

    تاب آوری شهری به منظور ایجاد قابلیت پیش بینی برای مقابله با رویدادهای غیرقابل پیش بینی و ارایه هر چه بهتر خدمات در شهرها و رسیدن به شهری مقاوم و پایدار در دنیا مطرح است، این پژوهش نیز با هدف بررسی وضیعت تاب آوری شهر یزد در ابعاد (اجتماعی، اقتصادی، زیست محیطی و کالبدی) صورت گرفته است. روش کلی پژوهش حاضر از نوع کیفی است. داده ها از طریق مصاحبه عمیق بدون ساختار به دست آمده است و روش تحلیل داده ها، تحلیل مضمون می باشد. یافته ها بیانگر این است که شهر یزد در زمینه ی تاب آوری شهری در ابعاد(اجتماعی، اقتصادی، زیست محیطی و کالبدی) نقاط قوت و ضعف خاص خود را دارد. دین داری، تعلق به مکان بالا و سرمایه اجتماعی درون گروهی بالایی که در بین یزدی ها وجود دارد از نقاط قوت در بعد تاب آوری اجتماعی است. در بعد تاب آوری اقتصادی، روحیه کارآفرینی و اخلاق اقتصادی بالا به عنوان نقاط مثبت قلمداد شده اند. یافته ها بیان کننده این است که عدم کیفیت ابنیه و مسکن، عدم مکان یابی صحیح و رشد افقی و بی رویه شهر یزد، وضعیت تاب آوری کالبدی را در سطح نسبتا ضعیفی نگه داشته است. تنوع زیستی بالا به عنوان نقطه مثبت و عدم ارزیابی توان اکولوژیکی نقطه منفی در بعد تاب آوری زیست محیطی به شمار می رود.

    کلیدواژگان: تاب آوری شهری، تاب آوری اجتماعی، تاب آوری اقتصادی، تاب آوری کالبدی، تاب آوری زیست محیطی
  • احسان عسگری *، محمدرضا طالبان صفحات 119-145

    هدف این پژوهش، بررسی علل نرخ بالای خودکشی در برخی استان های ایران است. در حقیقت، مقاله حاضر با ملحوظ داشتن واحد تحلیل «استان» از جبر بولی استفاده نموده است تا به این پرسش پاسخ گوید که چه ترکیب هایی از عوامل علی موجب تکوین نرخ بالای خودکشی در برخی استان های ایران شده اند؟ برای تعیین این عوامل علی با مروری بر ادبیات موجود در جامعه شناسی، چهار عامل علی برای تبیین مساله مزبور انتخاب گردید: نرخ موالید، میزان صنعتی شدن، میزان شهری شدن، و نرخ مشارکت نیروی کار زنان.نتایج تحلیل بولی نشان داد که نرخ موالید بالا و شهری شدن پایین برای وقوع نرخ بالای خودکشی در استان های ایران علت لازم بوده اند؛ یعنی، کلیه استان هایی که نرخ بالای خودکشی داشتند واجد نرخ موالید بالا و شهری شدن پایین بوده اند. یافته های تحلیل بولی همچنین نشان داد که وقتی این دو عامل تبیینی از نوع علت لازم با یکی از دو عامل میزان پایین صنعتی شدن یا نرخ بالای مشارکت نیروی کار زنان ترکیب شوند، علت کافی را برای وقوع نرخ بالای خودکشی در استان های ایران تشکیل خواهند داد. به عبارت بهتر، تحلیل بولی نشان داد که دو الگوی علی متفاوت موجب تکوین نرخ بالای خودکشی در استان های ایران شده اند. اول، ترکیبی از نرخ بالای موالید با نرخ های پایین صنعتی شدن و شهری شدن. دوم، ترکیبی از نرخ بالای موالید با نرخ پایین شهری شدن و نرخ بالای مشارکت نیروی کار زنان است.

    کلیدواژگان: تحلیل بولی، خودکشی، استانهای ایران
  • احمد کلاته ساداتی *، زهرا فلک الدین صفحات 147-174

    اگرچه در بحران های بزرگ و اپیدمی ها، مسئولیت اصلی بر عهده ی دولت هاست، اما آن ها بی نیاز از اقدامات یاورانه و انسان دوستانه شهروندان خود یا گروه های بین المللی نیستند. یکی از گروه های فعال در بحران همه گیری کویید-19 مشارکت گروه های دانشجویی در فعالیت های انسان دوستانه بود. هدف مطالعه حاضر، کشف و واکاوی درک و تجربه ی آن ها نسبت به ارتقای این گونه کنشگری ها در بحران هاست. مطالعه یک مطالعه کیفی بر اساس تحلیل چارچوب است که شرکت کنندگان در آن 27 نفر مسیولین گروه های دانشجویی و فعالان صف حاضر در موج اول و دوم کرونا در شهر یزد می باشد. داده ها به شیوه ی مصاحبه نیمه ساختاریافته جمع آوری و به روش تحلیل چارچوب تجزیه وتحلیل شد. به طورکلی تعداد 40 مفهوم، 12 مقوله و 4 مضمون اصلی احصا گردید. نتیجه تحقیق نشان داد که پیشنهادات کاربردی مشارکت کنندگان، سوق دادن سیاست گذاری های بحران، به سمت نوعی بی طرفی می باشد. چهار مضمون نهایی تحت عنوان بی طرفی، نهادسازی انتخابی-علمی، گفتگو و مدارا، جامعه پذیری نوع دوستی و مسئولیت پدید آمد. الگوی چارچوب ما نشان می دهد دهد که نوعی واگرایی بین سپهر فرهنگی و سپهر سیاسی در اقدامات انسان دوستانه ی بحران وجود دارد. پینشهاد می گردد سیاست گذاری ها نگاه جدی تر به ظرفیت گروه های دانشجویی در بحران ها داشته باشند، ضمن اینکه رویکرد اصلی آن ها بر بی طرفی سیاسی در مواجهه با اقدامات انسان دوستانه باشد. همچنین تمرکز بر جامعه پذیری و ارتقای فرهنگ عمومی در جهت مسئولیت پذیری بیشتر و فرهنگ گفتگو و مدارا بخصوص در بحران ها پیشنهاد می گردد. گروه های دانشجویی نیز نیازمند نهادسازی خاص بحران می باشند که از خصیصه تشکیلاتی و علمی برخوردار باشد

    کلیدواژگان: کنش گری، اقدامات انسان دوستانه، گروه های دانشجویی، بی طرفی، بحران کرونا
  • حوریه دهقان پوری*، سید رسول چاوشی، خدیجه لطفی یامچی صفحات 175-208

    هدف اصلی پژوهش، بررسی عوامل اجتماعی موثر در نشاط اجتماعی، سلامت روانی و رضایت از زندگی دانش آموزان مقطع -متوسطه ی استان سمنان است. پژوهش از لحاظ هدف کاربردی است و به صورت کیفی به اجراء درآمد. یازده نفر از متخصصان و صاحب نظران در سه بخش آموزشی، پژوهشی و اجرایی در حوزه ی موضوع تحقیق به صورت نمونه گیری هدفمند و به روش غیراحتمالی مورد مصاحبه های عمیق نیمه ساختاریافته قرار گرفتند. تحلیل داده ها با استفاده از سه مرحله ی کدگذاری باز، محوری و انتخابی انجام شد و در قالب 231 کد اولیه، 43 مفهوم و 17 مقوله سازمان دهی شدند. نتایج نشان داد، عوامل محیطی، سازمانی و انگیزاننده، به عنوان شرایط علی؛ مقوله های بسترسازی فرهنگی، بسترسازی امکانات و زیرساخت ها، و عوامل موثر در شاد کردن به عنوان شرایط زمینه ای؛ چالش های فردی، خانوادگی، مدرسه و جامعه به عنوان شرایط مداخله گر؛ مقوله های آموزشی، انگیزشی و یادگیری اجتماعی به عنوان راهبرد؛ و پیامدهای محسوس جسمانی و ظاهری، روحی و روانی، رفتاری، و بهبود کیفیت زندگی به عنوان پیامد حاصل از مدل شناسایی شدند. می توان اظهار کرد ایجاد نشاط اجتماعی، سلامت روانی و رضایت از زندگی در بین دانش آموزان مدارس استان سمنان، موضوعی عمیق و زیربنایی است و نیازمند کارکرد درست حوزه ها و نهادهای مختلف است. پیشنهادات و اقدامات سطحی تاثیر زیادی در تقویت این متغیرها دارند، لیکن تاثیر پایدار و قابل توجهی در این خصوص ندارند. بنابراین، این موضوع نیازمند برنامه های راهبردی و بلندمدت هست که تمام عوامل در کنار همدیگر برای دستیابی به نشاط اجتماعی، سلامت روانی و رضایت از زندگی پایدار همکاری کنند.

    کلیدواژگان: نشاط اجتماعی، سلامت روانی، رضایت از زندگی، عوامل اجتماعی، دانش آموزان
  • عبدالرضا نواح، معصومه باقری، علی بوداقی، قاسم عیسی منش * صفحات 209-241

    پژوهش حاضر، به بررسی تاثیر یکی از کلیدی ترین مفاهیم علوم اجتماعی یعنی سرمایه ی اجتماعی بر معناداری زندگی در بین کارکنان شرکت فجر انرژی خلیج فارس در سال 1399 می پردازد. جامعه ی آماری این تحقیق 574 نفر بود که از طریق فرمول کوکران تعداد 230 نفر به عنوان نمونه ی آماری به روش نمونه گیری طبقه ای انتخاب شدند. داده های این پژوهش به روش پیمایشی و از طریق پرسش نامه کتبی (195 نفر) و الکترونیکی (35 نفر) جمع آوری گردید. در چارچوب نظری تحقیق از نظریه های ویکتور فرانکل، اروین یالوم، جان کاتینگهام و همچنین در تبیین برخی روابط معنادار بین متغیرها از نظریه های شکاف ساختاری برت، سرمایه ی اجتماعی و فرهنگی پیر بوردیو و سرمایه ی اجتماعی پاتنام استفاده شد. تجزیه و تحلیل اطلاعات از طریق آزمون های t ، تحلیل واریانس، همبستگی و رگرسیون چند متغیره و با استفاده از نرم افزار SPSS (نسخه ی 24) به انجام رسید. نتایج این پژوهش نشان داد که سه مولفه ی درون گروهی سرمایه ی اجتماعی با معناداری زندگی همبستگی معنادار دارند و همچنین شدت این همبستگی به ترتیب متوسط، ضعیف و ضعیف می باشد. بین دو مولفه ی برون گروهی سرمایه ی اجتماعی با معناداری زندگی همبستگی مشاهده نگردید. تحلیل های رگرسیون چند متغیره به روش گام به گام و پس رونده هم نشان داد که وزن متغیرهای مشارکت و همکاری اجتماعی و علایق متفاوت و سبک زندگی متفاوت قابل اغماض بوده و در تحلیل های رگرسیون حذف می شوند که در نهایت و در مجموع 12 درصد واریانس متغیر وابسته از طریق دو متغیر اعتماد اجتماعی و تعلق و همدلی تبیین می شود

    کلیدواژگان: سرمایه ی اجتماعی، معناداری زندگی، اعتماد اجتماعی، تعلق و همدلی
  • یعقوب فروتن صفحات 243-268

    تحقیق حاضر به بررسی الگوها و تعیین کننده های همگرایی شهری- روستایی مرتبط با رویکردهای جمعیت شناختی می پردازد. پرسش کلیدی تحقیق و ضرورت و اهمیت مطالعه آن ریشه در این واقعیت دارد که از یکسو جهان معاصر شاهد تحولات بنیادین در جهتگیریهای افراد نسبت به ارزشهای جامعه و خانواده است و از سوی دیگر تکنولوژی پیشرفته ارتباطی و رسانه ای با ایجاد "جامعه جهانی" و "دهکده جهانی" سبب شده است تا این قبیل تغییرات ارزشی و نگرشی همه جوامع و افراد در سرتاسر جهان را دربرگیرد. آیا این اصل بر نقاط شهری و روستایی نیز صدق می کند: آیا روستاییان و شهرنشینان نیز به یک نوع همگرایی و همسویی رسیده اند و رویکردهای جمعیت شناختی آنان کمابیش همانند و مشابه همدیگر است؟نتایج این تحقیق نشان داده است که منطبق با "فرآیند جهانی شدن" منبعث از پیشرفت های تکنولوژیک در عرصه های ارتباطی و رسانه ای، شهرها و روستاها بطور چشمگیری با تغییرات بنیادین در جهتگیریهای افراد نسبت به ارزشهای جامعه و خانواده مواجه شده اند بطوریکه رویکردهای روستاییان و شهرنشینان نسبت به مولفه های جمعیت شناختی مانند الگوهای ازدواج، فرزندآوری، طلاق و مهاجرت بیشتر به سوی یک نوع همسویی و همگرایی سوق پیدا کرده است. علاوه براین، نتایج این تحقیق بر این نکته اساسی صحه می گذارد که لازم است تا نقش و تاثیرات سایر عوامل تعیین کننده مانند متغیر سن و تحصیلات نیز مورد توجه و مطالعه قرار گیرد تا زمینه مطلوب برای شناخت هرچه بهتر و بیشتر همگرایی شهری-روستایی مرتبط با رویکردهای جمعیت شناختی فراهم گردد.

    کلیدواژگان: همگرایی شهری - روستایی، رویکرد جمعیت شناختی، جهانی شدن، ایران
  • محمدتقی سبزه ای*، همایون مرادخانی، شیما مصطفی صفحات 269-302

    هدف اصلی این مقاله تحلیل کیفی برداشت های دو نسل تحصیل کرده های کرمانشاه از هویت شان است. چارچوب مفهومی این پژوهش به نظریه های برخی از جامعه شناسان و روانشناسان اجتماعی کلاسیک و معاصر نظیر جورج هربرت مید، چارلز هورتن کولی، آنتونی گیدنز و استوارت هال در باره هویت ارجاع می دهد. پژوهش حاضر از نوع کیفی است و با استفاده از روش های نمونه گیری هدفمند و نظری، 15 نفر از اساتید و 15 نفر از دانشجویان کارشناسی ارشد دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه رازی به عنوان نمونه انتخاب شدند؛ معیار تعیین حجم نمونه، رسیدن به اشباع نظری بود. داده ها با استفاده از ابزارهای پرسشنامه باز و مصاحبه عمیق فردی جمع آوری و با استفاده از تکنیک تحلیل مضمون تحلیل شدندنتایج این تحقیق نشان می دهد از نظر هر دو نسل تحصیلکرده های کرمانشاه هویت مردم کرمانشاه از دو عنصر فردی و جمعی تشکیل شده است. در باره هویت فردی در بین دو نسل اشتراک برداشت هایی در مفاهیم «مهمان نوازی»، «شادزیستی»، «خون گرمی»، «ولخرجی»، «پرستیژطلبی»، «بی نظمی در کار» و اختلاف برداشت هایی در مفاهیم «پهلوانی» و «تعلق به مکان»، «خشن بودن»، «تنبلی» و «راحت طلبی» مشاهده می شود.

    کلیدواژگان: «هویت فردی»، «هویت جمعی»، «کرمانشاه»، «هویت کاوی»، «خلقیات»
  • آیدا نوابی *، محمد توکل، حسین راغفر، فرامرز اختراعی صفحات 303-333

    مراقبت و اصلاح بر بدن یکی از دست آوردهایی است که امروزه به مد و سبک زندگی بدل شده است؛ اما آنچه اهمیت دارد چگونگی شکل دادن به بدن از طریق مصرف برخی از داروهای مکمل در بازار است. شیوع مصرف برخی از داروهای هورمونی در میان ورزشکاران، به سبب گرایش به داشتن بدنی متفاوت، رواج یافته است. مقاله حاضر در پی آن است که بتواند با نشان دادن چگونگی بازتولید چنین مسئله ای، سازوکار و روابطی را شناسایی و تحلیل کند که بدن را هرچه بیشتر در معرض بازار قرار می دهد. برای رسیدن به هدف از مفهوم زیست- قدرت نزد فوکو و مابعدفوکو استفاده و از روش کیفی برای تبیین فعالیت کنشگران بهره گرفته شده است. داده های این پژوهش حاصل مصاحبه نیمه ساختاریافته با 35 نفر از افرادی است که هم داروهای هورمونی را مصرف کرده و هم در بازار فروش و خرید آن سهیم هستند. براساس یافته های پژوهش، مصرف داروهای هورمونی در بین افراد حاصل گفتمان های تناسب اندام و سبک زندگی معاصر است که نوعی دانش را در این عرصه تولید کرده است. این دانش به واسطه گره خوردن با روابط مبتنی بر سود و بازار داروهای مکمل، موجب شکل دهی و تولید فرم های خاصی از سوژه ها در بازار گردیده است. در حقیقت دست کاری و کنترل بدن از طریق عادی سازی مصرف داروهای مکمل صورت پذیرفته و سوژه های جدید پزشکی و شبه پزشکی توصیه گر به مصرف چنین داروهایی، موجب بازتولید آن شده اند

    کلیدواژگان: قدرت، دانش، بازار، تناسب اندام، داروهای نیروزا
  • سعید عیسی زاده *، مریم مظهری آوا، جلال ویسی صفحات 335-360

    مطالعه درزمینه صنایع روستایی و آثار اجتماعی آن، بدون‌تردید یکی ضرورت‌های مهم امروز ماست؛ چراکه صنعتی کردن روستاها در مفهوم واقعی آن، یکی از عملکردهای مهم، در جهت اشتغال، بالابردن درآمد و درنهایت جلوگیری از مهاجرت روستاییان و جلوگیری از بزهکاری اجتماعی می باشد؛ زیرا ارتکاب جرم و جرایم صورت‌گرفته ارتباط مستقیمی با اشتغال دارد. دراین پژوهش به بررسی توسعه فرصت‌های شغلی براساس مدل یک روستا- یک محصول (مطالعه موردی صنعت گیوه‌بافی در روستای هجیج) و آثار اقتصادی و اجتماعی آن پرداخته شده است. روستای هجیج که اهالی آن به‌صورت خودجوش در چارچوب «یک روستا - یک محصول» در تولید گیوه فعالیت می‌کنند، به‌عنوان مدل و الگو انتخاب شده و با استفاده از منابع مختلف، ازجمله طرح هادی روستا، اطلاعات حاصله از مطالعات میدانی و پرسش‌نامه در ابعاد مختلف مورد مطالعه قرار گرفت. نتایج نشان‌می‌دهد فعالیت در زمینه تولید گیوه برای یک خانوار نوعی در سال اول دارای سود خالص 5.5% و دارای دوره بازگشت سرمایه تقریبا چهارماه بوده که انگیزه کافی برای عدم مهاجرت نسلی و وفاق اجتماعی شده و تقریبا 18/87% از افراد مورد مطالعه در این پژوهش معتقدند صنعت گیوه‌بافی در روستای هجیج الگوی مطلوبی برای معرفی یک روستا - یک محصول است و تقریبا 05/89% از افراد موردمطالعه در این پژوهش معتقدند صنعت گیوه‌بافی در روستای هجیج بر اشتغال‌زایی مردم روستا موثر است. از آثار مهم اجتماعی این فعالیت می‌توان به نرخ بسیار پایین بزهکاری در این روستا در مقایسه با متوسط استان اشاره کرد.

    کلیدواژگان: آثار اجتماعی و اقتصادی، یک روستا - یک محصول، گیوه بافی، روستای هجیج
|
  • Kamran Farzad Seyar, Seyed Mehdi Alvani, Hamid Zare Pages 9-33
  • Rasoul Sadeghi, Maryam Rezaei * Pages 35-62

    Todays, international migration and movements of populations for achieving better living conditions are increasing. Emigration from Iran, though long overdue, has not only increased in recent years, but also a significant proportion of the population is willing to migrating and seeking to move abroad. Thus, the aim of this article is to measure Iranians' tendency to emigrate from the country and its influencing factors using a secondary analysis of micro‐data form the National Survey of Social Capital with a sample size of 14200 people living in urban and rural areas of Iran. The results showed that those who are eager to emigrate from Iran are mostly men, single, youth, higher education, with low social satisfaction, middle and upper class, and residing in large cities. Therefore, the majority of people with migration aspiration are higher educated and skilled people. In conclusion, migration aspiration has made among the minds of the new young generations. Therefore, it’s expected to increase the international migration from Iran.

    Keywords: International migration, Age of migration, Migration aspiration, Selective migration, social satisfaction
  • Mohsen Niazi, Esmaeil Mazrouei, Shiva Aghabozorgizadeh * Pages 63-89

    The family is the most fundamental social institution that transmits values ​​to the new generation. These values ​​play an essential role in the development of individuals. Today, along with the changes that have occurred in various areas of society, the area of the family and its values ​​have also changed, so the present study seeks alternative futures for the family. Actually, this paper focuses on futurology and scenario planning on the future of family values ​​in Iran using cross-sectional analysis and CIB. The results of the research are related to the year 2019 and the future horizon is the year 2039. In the first stage, 17 experts in the field of social sciences were given a questionnaire. In the second and third stages, panels of 10 experts were formed. Scores were inserted into the cross-sectional matrix to measure the effectiveness and effectiveness of each factor. Double-digit variables were analyzed in MicMac software as scenario software input and 4 compatible scenarios were obtained. The most desirable scenario is scenario number 1, which emphasizes the ideal situation of the family and increases its power in freedom of action and new laws. The most unfavorable scenario is scenario number 4, which reduces the power of the family to the point of collapse and this collapse occurs in a society that faces all kinds of limitations in different areas.

    Keywords: family values, Scenario Writing, influence
  • Mohammad Mobaraki *, Somaye Alvari Pages 91-117

    The urban resilience aims at obtaining sustainable cities and it is a tool for coping with inherently unpredictable events to provide better urban services. The purpose of this study was investigating the resilience status of yazd city in social, economical, environmental and, physical dimensions. The general method of this study is qualitative. The data were obtained through in-depth unstructured interviews and the data analysis method is Thematic analysis. Findings indicate that Yazd has its strengths and weaknesses in terms of urban resilience (social, economic, environmental and physical). The religiousness and strong sense of belonging and High intra-group social capital in Yazd can be regarded as important strengths in social resilience of Yazd. In the aspect of economic resilience, entrepreneurial spirit and high economic ethics are considered as positive points. Findings indicate that lack of residential and urban structures quality buildings, improperly locating urban areas and inappropriate horizontal growth have kept the physical resilience at a relatively poor level. High biodiversity is the advantage and lack of assessment of the ecological potential is a disadvantage from environmental resilience point of view

    Keywords: Urban resilience, social resilience, Economic resilience, Physical resilience, Environmental resilience
  • Ehsan Asgari *, Mohammadreza Taleban Pages 119-145

    The aim of this study was to investigate the causes of high suicide rate in some provinces of Iran. In fact, the present article, using the "province" analysis unit, has used Boolean algebra to answer the question: what combinations of causal factors have led to the high suicide rate in some provinces of Iran? To determine these causal factors, by reviewing the literature in sociology, four causal factors were selected to explain this issue: birth rate, industrialization rate, urbanization rate, and female labor force participation rate.The results of Boolean analysis showed that high birth rates and low tuition fees were necessary for the occurrence of high suicide rates in the provinces of Iran; That is, all provinces with high suicide rates had high birth rates and low tuition fees. The findings of Boolean analysis also showed that when these two explanatory factors of the necessary cause are combined with one of the two factors of low rate of industrialization or high rate of female labor force participation, they will be sufficient cause for high suicide rate in Iranian provinces. In other words, Boolean analysis showed that two different causal patterns have led to high suicide rates in the provinces of Iran. First, a combination of high birth rates with low rates of industrialization and urbanization. Second, a combination of high birth rates with low urbanization rates and high female labor force participation rates.

    Keywords: Boolean analysis, suicide, provinces of Iran
  • Ahmad Kalateh Sadati *, Zahra Falakodin Pages 147-174

    Although governments are primarily responsible for major crises and epidemics, they need the humanitarian and humanitarian assistance of their citizens or international groups. One of the groups active in the COVID-19 outbreak was the participation of student groups in humanitarian activities. The purpose of this study is to discover and analyze their perception and experience of promoting such actions in crises. The study is a qualitative study based on the framework analysis with 27 participants who are the leaders of student groups and activists in the first and second waves of the corona in the city of Yazd. Data were collected through 26 semi-structured interviews. In total, 40 concepts, 12 categories and 4 main themes were explored. The results of the research showed that the practical suggestions of the participants are to push the crisis policies towards a kind of neutrality. Four final themes emerged: neutrality, selective-scientific institutionalization, dialogue and tolerance, sociability, altruism, and responsibility. Framework model showed that there is a divergence withween culture and politics spheres in this crisis. As a result, it can be said that the country's policymakers should make more use of the capacity of student groups in crises, while their main approach is to free crisis intervention from political views. Also, culturally, society needs to promote public culture in order to be more responsible and a culture of dialogue and tolerance, especially in crises. Student groups also need crisis-specific institutionalization that has an organizational and scientific character.

    Keywords: activism, humanitarian action, student groups, neutrality, COVID-19 pandemics
  • Houriyhe Dehghanpouri *, Seyyed Rasoul Chavoshi, Khadijeh Lotfi Yamchi Pages 175-208

    The main purpose of this study is to investigate the social factors affecting social vitality, mental health and life satisfaction of high school students in Semnan province. This research is applied in terms of purpose and was implemented qualitatively. Eleven specialists and experts in three educational, research and executive departments in the field of research subject were subjected to in-depth semi-structured interviews by purposive sampling and non-probability method. Data analysis was performed using three stages of open, axial and selective coding and were organized in the form of 231 primary codes, 43 concepts and 17 categories. The results showed that environmental, organizational and motivating factors, as causal conditions; Categories of cultural bedding, bedding of facilities and infrastructure, and factors affecting happiness as background conditions; Individual, family, school and community challenges as intervening conditions; Educational, motivational and social learning categories as a strategy; And tangible physical, mental, behavioral, and quality of life outcomes were identified as model outcomes. It can be stated that creating social vitality, mental health and life satisfaction among school students in Semnan province is a deep and fundamental issue and requires the proper functioning of various fields and institutions. Suggestions and superficial measures have a great effect on strengthening these variables, but they do not have a lasting and significant effect in this regard. Therefore, this issue requires strategic and long-term plans that all factors work together to achieve social vitality, mental health and satisfaction with sustainable life.

    Keywords: Social vitality, Mental health, Life Satisfaction, social factors, Students
  • Abdolreza Navah, Masoumeh Bagheri, Ali Boudaghi, Ghasem Isamanesh * Pages 209-241

    The present study is review of effect one ofe the most key of social sciences concepts as social capital on meaningful life within employee of fajr petrochemical company in 1399. With due attention to statistical society of this study that were 574 number through Cochran formula 230 nuumber with classification sampling method as statistical sampling was selected. Data of this study through written questionnaire (195 number) and electronic questionnaire (35 number) was selected. Theorical frame of study was used from theories of victor frankl, Irvin yalom, john cottingham, and for explainaton some meaningful relations within variables from structural gap theory, pierre Bourdieu and Putnam was used. For analyzeing of information through T-test, variance analyze, correlation and multivariable regression and with SPSS software (version 24) was done. Result of this study showed that three components of inner group of social capital with meaningful life have significant correlation and intensity of this correlation consequently is middle, weak and weak. Two components extra group of social capital with meaningful life didn’t observe any significant correlation. Analyzes of multivariable regression with step by step and backward methods was display that weigh of variable of participation and social cooperation, various links and various life style is negligible and from regression is omitted. Finally in total 12 percent of variance of dependent variable with 2 variable social trust and attachment and empathy are explained.

    Keywords: social capital, meaningful life, social trust, attachment, empathy
  • Yaghoob Foroutan Pages 243-268

    This paper focuses on the patterns and determinants of the urban-rural convergence associated with demographic attitudes. The key research question lies in the fact that, on the one hand, the contemporary world has witnessed substantial changes in the individuals’ orientations towards the values of society and family. On the other hand, the expectacular achievements in communications and media technologies have created the emerging phenomenon of the ‘world society’ and ‘global village’ so that such changes in the individuals’ orientations towards the values of society and family have been widespread throughout the world. Does this apply to the urban and rural places, leading to the convergence between rural and urban residents in terms of demographic attitudes?The results of this study have supported the bottomline conclusion that in accordance with the globalizition process arising from revolutionary achievements in communications and media technologies, both urban and rural areas are experiencing substantial changes in individuals’ orientations and attitudes towards the values of society and family. This suggests that the rural and urban residents’ demographic attitudes tend to become increasingly more convergent. Furthermore, the results of this study confirm that the role of such main determinants as age and education needs to be taken into account in order to shed further lights on the urban-rural convergence associated with demographic attitudes.

    Keywords: Urban-rural convergence, demographic attitudes, globalization, Iran
  • MohammadTaghi Sabzehei *, Homayoun Moradkhani, Shima Mostafa Pages 269-302

    The primary goal of this paper is the qualitative analysis of two educated generations’ perceptions of kermanshah’s people about their identity. The conceptual framework of the research is referd to the theories of some classical and contemporary sociologists and social psychologists such as Jorge Herbert Mead, Charles Horton Cooley, Anthony Giddens and Stuart Hall about identity. The research is quantitative one and based on purposeful and theoretical sampling methods, 15 professors and MA students of the faculty of social sciences in Razi University are selected as a sample. The criterion for determining the sample size was theoretical saturation. The datas are collected via open-ended questionnaire and in-depth individual interview tools und analyzed by the technique of thematic AnalysisThe results indicated that from the perspective of tow educated generations the identity of Kermanshah’s people is composed of two elements, namely individual and collective identities. As for the individual identity, there are common perceptions in terms of concepts like hospitality, cheerfulness, wholeheartedness, prodigality, luxuriousness and messiness in doying tasks and perceptional differences in concepts like heroism, sense of belonging to home, aggressiveness, laziness and self-indulgence.In regard of the collective identity, the two generations’ perception is that the people of Kermanshah can be recognized with such common collective properties as cultural diversity, ritualism, ethnocentrism, convergence, divergence, superstition and patriarchy. However, the new generation’s perception is that superstition is not just specific to Kermanshah and that patriarchy was related to the past and it is now being very weakly practiced.

    Keywords: “individual identity”, “collective identity”, “Kermanshah”, “identity exploration”, “dispositions”
  • Aida Navabi *, Mohammad Tavakol, Hossein Raghfar, Faramarz Eekhterraei Pages 303-333

    Taking care of the body is one of the achievements that has become a fashion and lifestyle today; But what matters is how the body is shaped by taking some of the supplements on the market. The prevalence of some hormonal drugs among athletes is due to the tendency to have a different body. The present article seeks to be able to identify and analyze the mechanisms and relationships that expose the body to the market by demonstrating how to reproduce such an issue. To achieve the goal, the concept of bio-power in Foucault and post-Foucault has been used and a qualitative method has been used to explain the activities of actors. The data from this study are the result of a semi-structured interview with 35 people who have taken both hormonal drugs and share in the market for buying and selling them. According to the research findings, the use of hormonal drugs among individuals is the result of contemporary fitness and lifestyle discourses that have produced a kind of knowledge in this field. This knowledge, by being tied to profit-based relationships and the complementary drug market, leads to the formation and production of specific forms of subjects in Has been marketed. In fact, manipulation and control of the body have taken place through the normalization of the use of complementary drugs, and new medical and quasi-medical subjects recommending the use of such drugs have led to its reproduction.

    Keywords: Power, Knowledge, Market, Fitness, Energy Drugs
  • Saeid Isazadeh *, Maryam Zazhary Ava, Jalal Vaisi Pages 335-360

    Study in the field of rural industries and its social effects is undoubtedly one of our most important necessities today. And the crimes committed are directly related to employment. In this study, the development of job opportunities based on the model of “one village, one product” (a case study of the weaving industry in Hajij village) and its economic and social effects have been studied. Hajij village, whose residents spontaneously work in the production of Giveh in the framework of "one village, one product", has been selected as a model and by using various sources such as the village Hadi Plan, information obtained from field studies and questionnaires in various dimensions have been studied. In this study, they believe that the weaving industry in Hajij village is a desirable model for introducing ‘one village, one product” model, and approximately 89.05% of the people studied in this study believe that the weaving industry in Hajij village is effective in creating employment for the villagers. One of the important social effects of this activity is the very low crime rate in this village compared to the average of the province.

    Keywords: SocialAnd Economic Effect of One Village, One Product (OVOP), Giveh -Making, Hajij Village