فهرست مطالب

مجله انفورماتیک سلامت و زیست پزشکی
سال هشتم شماره 2 (پیاپی 28، تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/07/12
  • تعداد عناوین: 9
|
  • نسرین اسدی، آرش رحمان*، فرشته شاه محمدی درمنی صفحات 140-152
    مقدمه

    امروزه سرطان یکی از نگرانی های بخش سلامت در جوامع مدرن است. سرطان سرویکس یا سرطان دهانه رحم زمانی به وجود می آید که سلول های غیر طبیعی در گردن رحم رشد کنند. سرطان سرویکس از جمله سرطان های کشنده در میان زنان است. مدل های محاسباتی برای شبیه سازی پدیده های پیچیده نظیر سرطان مناسب می باشند. مطالعه سرطان سرویکس از طریق مدل سازی و شبیه سازی کامپیوتری، یک راه موثر برای بررسی و پیش بینی رفتار تومور و پاسخ بیماران به روش های درمان است. هدف از این پژوهش ایجاد مدلی برای شبیه سازی نمودن رشد و درمان سرطان سرویکس و مطالعه آن و تحلیل روند شیمی درمانی در وضعیت های مختلف سرطان سرویکس بود.

    روش

    در انجام پژوهش از مطالعه کتابخانه ای و ابزار نرم افزاری NetLogo جهت انجام مدل سازی و شبیه سازی استفاده شد. در ابتدا آناتومی رحم، دهانه رحم، لوله های فالوپ، واژن، غدد لنفاوی اطراف رحم، کبد و ریه طراحی و مدل سازی شد. سپس وضعیت های مختلف سرطان سرویکس طبق سیستم TNM مدل سازی شد و با توجه به چگونگی گسترش سلول های سرطانی، رشد و گسترش تومور در هر وضعیت شبیه سازی و بررسی شد. در پژوهش همچنین کنترل تومور با مکانیزم شیمی درمانی مدل سازی شد.

    نتایج

    مدل توسعه یافته در این پژوهش امکان مشاهده و بررسی رشد و گسترش تومور در وضعیت های مختلف سرطان سرویکس را فراهم نمود؛ پیش بینی چگونگی رشد و رفتار تومور سرویکس از جمله قابلیت های مدل توسعه یافته است.

    نتیجه گیری: 

    این مدل می تواند به عنوان ابزاری مناسب برای درک وضعیت های متفاوت سرطان سرویکس استفاده شود.

    کلیدواژگان: سرطان سرویکس، مدل سازی سرطان سرویکس، شبیه سازی سرطان سرویکس
  • حسین کریمی، میلاد بخشم، مهدی حسین پور* صفحات 153-164
    مقدمه

    فناوری اینترنت اشیاء در مقابله و کنترل بیماری کرونا مزایای زیادی را ارایه می دهد و تا حد زیادی روند تشخیص و نظارت مداوم بیمار از راه دور را با حسگرهای بی سیم و دستگاه های هوشمند تسهیل خواهد کرد. همچنین، اینترنت اشیا اثرات مثبتی در حوزه بهداشت و درمان و ارتقای خدمات الکترونیکی سلامت از جمله کاهش هزینه های بهداشتی- درمانی و ارایه خدمات درمانی به شکلی سریع تر دارد. این مطالعه با هدف بررسی تاثیر اینترنت اشیا بر ارتقای خدمات الکترونیکی سلامت بیماران کرونایی از دیدگاه کادر درمان (پزشکان و پرستاران) بیمارستان سوانح گلستان شهر کرمانشاه انجام شد.

    روش

    این پژوهش از لحاظ نوع کمی و از نظر هدف، کاربردی است. نمونه آماری پژوهش 86 نفر از کادر درمانی بیمارستان سوانح گلستان شهر کرمانشاه شامل پرستاران و پزشکان بودند. به منظور گردآوری داده ها از پرسشنامه محقق ساخته که مورد تایید 5 نفر از اساتید خبره در حوزه بهداشت و درمان بودند، استفاده شد.

    نتایج

    نتایج پژوهش حاکی از این است که کلیه متغیرها با ضریب مسیر مثبت دارای رابطه مثبت میان متغیرها بوده و تاثیر اینترنت اشیا بر ارتقای خدمات الکترونیکی سلامت مورد تایید و معنادار است.

    نتیجه گیری: 

    برنامه های کاربردی و فناورانه اینترنت اشیا می تواند با آموزش کادر درمان و عموم مردم، مهیاسازی زیرساخت ها و سایر اقدامات مناسب ابزاری برای ارتقاء خدمات الکترونیکی سلامت بیماران کرونایی باشد و به حوزه خدمات سلامت الکترونیک در راستای دستیابی به اهداف خود کمک کند.

    کلیدواژگان: سلامت الکترونیک، کرونا، اینترنت اشیا، کادر درمان
  • محمد حیدری، الهام منقش، جواد عبادی، نجمه حیدری، صادق شرفی، نگین ساجدی مهر*، زهرا رمضانپور صفحات 165-173
    مقدمه

    کووید-19 به یک همه گیری جهانی تبدیل شده است؛ با رشد بی سابقه فناوری، تلفن های هوشمند در مراحل مختلف نظیر مدیریت شیوع کووید-19 نقش دارند. این مطالعه با هدف بررسی ویژگی های برنامه های کاربردی مبتنی بر تلفن همراه ایرانی مرتبط با بیماری کووید 19 انجام شد.

    روش

    این مطالعه توصیفی-مقطعی بر روی برنامه های تلفن همراه ایرانی مرتبط با کووید-19 توسعه یافته در سال 1399 انجام شد. جستجو در اپ استورهای ایرانی تلفن های همراه هوشمند با سیستم عامل اندروید و iOS انجام شد. کلیدواژه های جستجو شامل «کووید-19»، «کروناویروس»، «کرونا»، «Covid-19»، «Coronavirus» بود. برای هر برنامه کاربردی، اطلاعات استخراجی شامل نام برنامه، دسته، هزینه، حجم برنامه، آخرین نسخه، نیاز به اتصال به اینترنت، میزان دانلود، میزان رضایت کاربران، توسعه دهندگان و هدف از توسعه بود.

    نتایج

    نتیجه جستجو شامل 103 برنامه (76 برنامه اندروید و 27 برنامه iOS) را نشان داد. بیشترین فراوانی برنامه ها در دسته پزشکی، بازی ها و آموزشی بودند. به ترتیب 80/6% برنامه ها رایگان، 15/5% دارای خرید درون برنامه ای و 3/9% نیاز به پرداخت برای نصب داشتند. اغلب برنامه های کاربردی توسط توسعه دهندگان شخصی ایجاد شده بودند. 84 برنامه آنلاین و 19 برنامه آفلاین بودند. دیگر اهداف توسعه دهندگان اپلیکیشن های مرتبط با کووید19 در ایران شامل، سرگرمی ها، ارایه آمار روزانه، آگاهی بخشی به کاربران، کنترل و ردیابی، خودمراقبتی و پیشگیری بود.

    نتیجه گیری:

     طیف گسترده ای از برنامه های تلفن همراه مرتبط با بیماری کووید با قابلیت های بسیاری در دسترس هستند. با توجه به یافته ها و نقش مثبت این برنامه در کنترل همه گیری، اثربخشی برنامه های غربالگری و خودارزیابی نیاز به تعامل توسعه دهندگان خصوصی و بخش دولتی برای ادغام و یکپارچه سازی دارد.

    کلیدواژگان: کووید-19، اپلیکیشن، سلامت همراه، اندروید، آی او اس، اپ موبایل
  • طیبه بنی اسدی*، لیلا شاهمرادی، فاطمه مهرآور، صدریه حاج اسمعیل گوهری صفحات 174-183
    مقدمه

    شبیه سازی بیمار مجازی (VPS) در قالب شبیه سازی تعاملی کامپیوتری در حوزه آموزش پزشکی کاربردهای فراوانی دارند. این مطالعه با هدف بررسی دیدگاه فراگیران پزشکی، در ارتباط با نقش یادگیری مبتنی بر این نوع فناوری ها در آموزش جراحی انجام شد.

    روش

    در این مطالعه توصیفی-تحلیلی، از روش نمونه گیری در دسترس استفاده شد که شامل 100 نفر از فراگیران دوره پزشکی عمومی و دستیاری دانشگاه علوم پزشکی تهران بودند. پرسشنامه ای محقق ساخته پس از تایید روایی و پایایی برای گردآوری داده ها استفاده شد. داده ها با استفاده از آمار توصیفی و استنباطی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.

    نتایج

    براساس دیدگاه پاسخگویان، بیشترین تاثیر VPS می تواند در ایجاد یادگیری موثر و تسهیل کسب دانش باشد. در میان موارد بررسی شده، بالاترین میانگین نمره مربوط به موثر بودن VPS در کسب تجربیات بالینی در ارتباط با جراحی های نادر و کمبود موقعیت های بالینی قابل دسترس (4/27) بود و کمترین آن نیز به تاثیر در کاهش خطای انسانی و به حداقل رساندن میزان خطا در بالین بیمار (3/48) تعلق گرفت. آموزش مبتنی بر VPS در جراحی های قلب و عروق و مغز و اعصاب نسبت به سایر جراحی ها در اولویت قرار گرفته اند. همچنین بر یادگیری به جای ارزشیابی با این فناوری تاکید بیشتری شد.

    نتیجه گیری: 

    با توجه به نگرش مثبت پاسخگویان نسبت به نقش فناوری ها در بهبود آموزش؛ توسعه و اجرای این نوع برنامه های کمک آموزشی در جهت تسهیل کسب مهارت ها و تکنیک های پایه ای جراحی توصیه می گردد.

    کلیدواژگان: آموزش پزشکی، آموزش جراحی، شبیه سازی آموزشی، فناوری، شبیه سازی بیمار مجازی
  • محمد محمدی ابنوی، سجاد سعید* صفحات 184-192
    مقدمه

    سامانه یکپارچه بهداشت (سیب) یک سامانه طراحی شده درباره سوابق الکترونیک سلامت افراد می باشد که با هدف بهینه سازی اطلاعات و ارایه مراقبت های بهداشتی و درمانی ایجاد شده است. با توجه به شیوع بیماری کووید-19 و اهمیت یافتن پرونده الکترونیک سلامت، مطالعه حاضر با هدف بررسی عملکرد آیتم های سامانه سیب و شناسایی نقاط ضعف و قوت این سامانه صورت گرفت.

    روش

    مطالعه حاضر یک مطالعه توصیفی- مقطعی است که در زمستان 1399 انجام شد. افراد مورد مطالعه 166 نفر از بهورزان و مراقبین سلامت در سراسر کشور بودند. پرسشنامه محقق ساخته در مقیاس لیکرت پنج گزینه ای، به صورت آنلاین و در دسترس در اختیار افراد قرار گرفت. نمونه گیری به صورت هدفمند انجام شد و سپس داده ها توسط محقق وارد نرم افزار SPSS نسخه 26 شدند و با استفاده از آمار توصیفی و همچنین آزمون های کای اسکویر، تی مستقل و ضریب همبستگی در جهت اقدام آزمون فرضیه مشخص در مورد توزیع یک متغیر، تجزیه و تحلیل گردید.

    نتایج

    نتایج پژوهش حاضر نشان داد، کیفیت ثبت واکسیناسیون و گزارش آن به عنوان بهترین عملکرد سامانه سیب محسوب می شود. نحوه عملکرد ورود و خروج افراد تحت پوشش، ضعیف ترین بخش سامانه سیب بود. بین ثبت واکسیناسیون و جنسیت افراد (0/014= P)، ارتباط معنی دار آماری وجود داشت.

    نتیجه گیری: 

    یافته های پژوهش نشان داد، عملکرد سامانه سیب در ارایه مراقبت های بهداشتی متوسط تا خوب بود. نتایج این مطالعه می تواند، طراحان سامانه سیب را نسبت به بهبود نقاط  ضعف در سامانه سیب با قابلیت های موجود موردتوجه قرار دهد.

    کلیدواژگان: پرونده الکترونیک سلامت، سیستم های اطلاعاتی، مراقبت های بهداشتی
  • پریا سعدی، معصومه زینال نژاد*، فرزاد موحدی سبحانی صفحات 193-207
    مقدمه

    بیماری قلبی عروق کرونری یکی از شایع ترین علت های مرگ ومیر در بزرگ سالان است، درحالی که، با تشخیص سریع و دقیق، درمان به موقع و نجات بیمار تا حد زیادی امکان پذیر است. از این رو، هدف این پژوهش شناسایی فاکتورهای موثر در ابتلاء به این بیماری و ارایه مدلی داده محور جهت کمک به پزشکان در پیش بینی و تشخیص آن است.

    روش

    پژوهش حاضر از نوع تحقیق کاربردی-توسعه ای است که در آن 2038 رکورد گردآوری شده در مدت 5 سال در بیمارستان قلب شهید رجایی تهران، طی عملیات پیش پردازش و آماده سازی، با استفاده از نمونه برداری تصادفی متوازن، به 1000 رکورد، 500 بیمار و 500 فرد سالم، کاهش یافت. مرور ادبیات تحقیق، مشاوره با پزشکان متخصص، و وزن دهی با استفاده از روش کای دو، منجر به تعیین ویژگی ها شد. مدل ها با استفاده از الگوریتم های ماشین بردار پشتیبان، شبکه عصبی و جنگل تصادفی در محیط نرم افزارهای رپیدماینر و پایتون ایجاد شدند.

    نتایج

    در میان 35 متغیر شناسایی شده، مهم ترین ویژگی ها عبارت اند از بیماری دریچه های قلبی، درد قفسه سینه، کلسترول بد، اختلال حرکت دیواره ای قلب، تری گلیسیرید، سدیم، پتاسیم، فشارخون و وزن. معیار F، دقت، صحت، و بازخوانی، به ترتیب، برای الگوریتم جنگل تصادفی برابر با 82/11%، 81/40%، 79/07%، 85/40% و نرخ خطای مدل 18/6% محاسبه شد.

    نتیجه گیری: 

    جنگل تصادفی با دقت قابل قبولی احتمال ابتلاء به بیماری قلبی عروق کرونری را پیش بینی نمود. در مقایسه مدل ها، به علت زیاد بودن تعداد گره های ورودی، خطای مدل شبکه عصبی، 23/6%، نسبتا بیشتر بود.

    کلیدواژگان: بیماری قلبی -عروق کرونری، پیش بینی، ماشین بردار پشتیبان، شبکه عصبی، جنگل تصادفی
  • مهلا ایرانمنش، الهه شفیعی، محمدحسین مهرالحسنی، صدریه حاج اسمعیل گوهری* صفحات 208-217
    مقدمه

    با توجه به اهمیت سلامت همراه در ارتقاء کیفیت خدمات بهداشتی- درمانی، ارزیابی عملکرد نرم افزارهایی که این خدمات را ارایه می دهند، ضروری به نظر می رسد. یکی از ابعاد مورد نظر برای بررسی نرم افزارها، بحث ارزیابی کاربردپذیری آن ها می باشد. مطالعه حاضر با هدف ارزیابی کاربردپذیری نرم افزار ارایه خدمات سلامت در منزل (سی طب) با استفاده از روش ارزیابی اکتشافی انجام شد.

    روش

    پژوهش حاضر مطالعه ای مقطعی و کاربردی است. کاربردپذیری رابط کاربری نرم افزار ارایه خدمات سلامت در منزل (سی طب) که جهت ارایه خدمات پزشکی و درمانی در شهر کرمان مورد استفاده قرار می گیرد، با استفاده از چک لیست ارزیابی اکتشافی مورد ارزیابی قرار گرفت. در این پژوهش 3 نفر ارزیاب به طور مستقل رابط کاربری نرم افزار سی طب را مورد ارزیابی قرار دادند.

    نتایج

    در مجموع 241 مشکل توسط سه ارزیاب شناسایی شد. پس از حذف موارد مشترک و سپس جمع بندی آن ها، 69 مشکل در لیست نهایی باقی ماند. بیشترین تعداد مشکلات شناسایی شده به ترتیب مربوط به مولفه شناسایی به جای یادآوری و مهارت ها و کمترین تعداد مشکلات مربوط به مولفه محرمانگی بود. همچنین بیشترین درجه شدت مشکلات شناسایی شده مربوط به مولفه آزادی عمل کاربر و تسلط بر سیستم بود.

    نتیجه گیری:

     با وجود این که مشکلات شناسایی شده در نرم افزار سی طب از درجه شدت بالایی برخوردار نبودند؛ اما توجه به آن ها در مراحل مختلف طراحی و پیاده سازی و رفع این مشکلات می تواند باعث تعامل بهتر کاربران و همچنین استفاده موثرتر از نرم افزار شود.

    کلیدواژگان: کاربردپذیری، ارزیابی اکتشافی، سلامت همراه
  • زینب خزائی، مصطفی لنگری زاده*، محمدابراهیم شیری احمدآبادی صفحات 218-233
    مقدمه

    گلیوما یکی از شایع ترین تومورهای مغزی است که تشخیص به موقع و دقیق آن منجر به درمان صحیح و افزایش عمر بیمار می شود. در این مطالعه به بررسی و تحلیل پژوهش های انجام شده در زمینه تشخیص گلیوما با استفاده از تصاویر تصویربرداری تشدید مغناطیسی با روش های یادگیری عمیق پرداخته شد.

    روش

    این مطالعه مروری نظامند است که در آن پایگاه های اطلاعاتی PubMed، ScienceDirect، Springer، IEEE،Arxiv در بازه زمانی سال های 2010 تا 2020 به منظور بازیابی مطالعات انگلیسی زبان با استفاده از کلمات کلیدی مورد جستجو قرار گرفتند. سپس مقاله ها بر اساس معیارهای ورود و خروج و در راستای هدف پژوهش، انتخاب و اطلاعات مورد نیاز جهت بررسی استخراج گردید.

    نتایج

    در نهایت 35 مقاله پژوهشی اصیل انتخاب گردید. بررسی مقاله ها نشان داد که از یک خط مشی واحد شامل جمع آوری تصاویر، پیش پردازش، طراحی و پیاده سازی مدل و ارزیابی نتایج مدل، جهت آشکارسازی، دسته بندی و بخش بندی تومور مغزی گلیوما استفاده کرده اند. اکثر مطالعه ها از مجموعه تصاویر عمومی و مدل های از پیش آموزش دیده  استفاده کرده اند. در اغلب پژوهش ها معیار ضریب تشابه دایس در بخش بندی و معیار صحت در دسته بندی به عنوان معیار های ارزیابی کننده مدل استفاده شده اند.

    نتیجه گیری:

     یافته های این مطالعه نشان می دهد که در اکثر مقاله ها بخش بندی گلیوما نسبت به آشکارسازی و دسته بندی بیشتر مورد توجه پژوهشگران بوده است؛ بنابراین پیشنهاد می گردد مطالعات بیشتری در زمینه آشکارسازی و به خصوص درجه بندی گلیوما به منظور تعبیه در سیستم های کمک تشخیص پزشکی ، انجام شود.

    کلیدواژگان: یادگیری عمیق، تومور مغزی گلیوما، تصویربرداری تشدید مغناطیسی
  • سینا اعتمادی، خدیجه مولایی، مرجان هدایتی پور * صفحات 234-242
    مقدمه

    به حداکثر رساندن کارایی اتاق عمل در راستای ارایه خدمات درمانی از اهمیت زیادی برخوردار است. داشبوردهای الکترونیکی با ارایه اطلاعات بالینی و مدیریتی به موقع، یکی از روش‌های ارتقا‌ء کیفیت خدمات در اتاق‌های عمل محسوب می‌شوند. هدف پژوهش حاضر، بررسی نقش داشبورد مدیریتی الکترونیک در بهبود کیفیت خدمات ارایه شده در اتاق‌های عمل می‌باشد.

    روش

    در مطالعه مرور نظام‌مند حاضر به منظور یافتن مقالات مرتبط، سه بانک اطلاعاتی PubMed، Web of Science و Scopus جستجو شدند. انتخاب مطالعات و استخراج داده‌ها توسط دو نفر از محققین انجام و موارد عدم توافق از طریق مشورت با محقق سوم بررسی شدند.

    نتایج

    از 116 مقاله بازیابی شده، 8 مطالعه جهت بررسی نهایی انتخاب شدند. «افزایش کارایی و بهره وری اتاق عمل و بیمارستان»، «افزایش رضایت جراحان، پرسنل و بیماران نسبت به انجام فرایندهای درمان» و «جلوگیری از ایجاد تاخیر در انجام جراحی‌ها با زمان بندی صحیح» مهمترین پیامدهای مثبت استفاده از داشبوردها بودند. همچنین، چهار چالش مرتبط با داشبوردهای اتاق عمل شناسایی شد. «تجزیه تحلیل فرایندهای جراحی از زمان ورود بیمار به اتاق عمل تا خروج وی با ارایه نمودارهای تصویری و گزارشات متنی» و «تعیین دامنه زمانی لازم برای انجام هر عمل و تنظیم زمان آزاد پزشکان و پرسنل اتاق عمل» نیز مهم‌ترین قابلیت‌های داشبوردهای اتاق عمل بودند.

    نتیجه‌گیری

    استفاده از داشبوردهای الکترونیکی مدیریتی می تواند به افزایش کیفیت خدمات درمانی-مدیریتی ارایه شده در اتاق عمل منجر شود و مدیران را برای برنامه‌ریزی و آینده نگری با چالش‌های کمتری روبه‌رو سازد.

    کلیدواژگان: داشبورد الکترونیکی، اتاق عمل، مدیریت، بهبود کیفیت
|
  • Nasrin Asadi, Arash Rahman*, Fereshteh Shahmohamadi Dermani Pages 140-152
    Introduction

    Today, cancer is one of the health concerns in modern societies. Cervical cancer occurs when abnormal cells grow in the cervix. Cervical cancer is one of the fatal cancers in women. Computational models are suitable for simulating complex phenomena such as cancer. Studying cervical cancer through computer modeling and simulation is an effective way to investigate and predict tumor behavior and patients’ response to treatment methods. The objective of this study was to develop a model to simulate the growth and treatment of cervical cancer and study it and analyze the process of chemotherapy in different stages of cervical cancer.

    Method

    In this research, library study and NetLogo software tool were used for modeling and simulation. First, the anatomy of the uterus, cervix, fallopian tubes, vagina, lymph nodes of the uterus, liver, and lungs was designed and modeled. Then, different stages of cervical cancer were modeled according to TNM system and based on the way the cancer cells spread, tumor growth and spread were simulated and investigated in each stage. The control of tumor by chemotherapy mechanism was also modeled.

    Results

    The model developed in this study provided the possibility of observing and investigating the growth and spread of tumor in different stages of cervical cancer. Predicting how the cervical tumor grows and behaves is one of the capabilities of the developed model.

    Conclusion

    This model can be used as an appropriate tool to understand different stages of cervical cancer.

    Keywords: Cervical Cancer, Cervical Cancer Modeling, Cervical Cancer Simulation
  • Hossein Karimi, Milad Bakhsham, Mahdi Hosseinpour* Pages 153-164
    Introduction

    IoT technology offers many benefits in dealing and controlling COVID-19 disease and will greatly facilitate the process of continuous remote patient diagnosis and monitoring with wireless sensors and smart devices. Also, Internet of Things, has positive effects in the field of health and treatment and promotion of electronic health services, including reducing health treatment care costs and delivery of treatment services in a faster manner. This article has been prepared with the aim of investigating the effect of Internet of Things on the promotion of electronic health services for COVID-19 patients from the perspective of treatment staff (physicians and nurses) of Golestan accidents hospital in Kermanshah city.

    Method

    This research from the type, is quantitative and from the objective, is practical. The statistical sample of the present study consisted of 86 medical staff of Golestan accidents hospital in Kermanshah, which included nurses and physicians. In order to collect data, a researcher-made questionnaire was used, which was approved by 5 experts in the field of health and treatment.

    Results

    The results indicate that all variables with a positive path coefficient have a positive relationship between the variables and the impact of the Internet of Things on the promotion of e-health services is confirmed and significant.

    Conclusion

    IoT applications and technology can be a tool for promoting e-health services for COVID-19 patients by educating medical staff and the general public, providing infrastructure, and other appropriate measures, and assisting e-health services in achieving their goals.

    Keywords: Electronic Health, COVID-19, Internet of Things, Treatment staff
  • Mohammad Heydari, Elham Monaghesh, Javad Ebadi, Najmeh Heydari, Sadegh Sharafi, Negin Sajedimehr*, Zahra Ramezanpour Pages 165-173
    Introduction

    COVID-19 has become a pandemic in the world; with the unprecedented growth of technology, smartphones play a role in different stages including managing COVID-19 outbreak. This study aimed to investigate Iranian mobile applications related to Covid-19 disease.

    Method

    This descriptive cross-sectional study was conducted on all Iranian mobile applications related to COVID-19 in 2020. A search was conducted on Iranian digital app markets on phones with Android and iOS operating systems using the following keywords: ‘COVID-19’, ‘coronavirus’, and ‘corona’ with their Persian translations. For each app, the extracted information included name, category, cost, size, latest version, requirement for Internet connectivity, subscriber count app download, user satisfaction rate, developers, and purpose of development.

    Results

    The search results indicated a total of 103 apps (76 Android and 27 iOS apps). The most frequent categories were medical apps, games, and educational apps.  About 80.6% of apps were free, 15.5% of apps had in-app purchases, and 3.9% of apps required payment for installation. Most applications were developed by personal developers and 84 applications were online and 19 applications were offline. Other goals of COVID-related application developers in Iran included entertainment, providing daily statistics, raising user awareness, control and tracking, self-care, and prevention.

    Conclusion

    A wide range of mobile applications related to COVID disease are available with many capabilities. Given the findings and the positive role of this program in epidemic control, the effectiveness of screening and self-assessment programs requires the interaction of private developers and the public sector for integration

    Keywords: COVID-19, Application, Mobile Health, Android, iOS, Mobile App
  • Tayebeh Baniasadi*, Leila Shahmoradi, Fatemeh Mehravar, Sadrieh Hajesmaeel Gohari Pages 174-183
    Introduction

    Virtual patient simulation (VPS) as a computer interactive simulation has many applications in the field of medical education. This study aimed to investigate medical learners’ views regarding the role of learning based on these types of technologies in surgical training.

    Method

    In this descriptive-analytical study, the convenience sampling method was used through which 100 interns and residents from Tehran University of Medical Sciences were selected. A researcher-made questionnaire was used to collect data after confirming its validity and reliability. The data were analyzed using descriptive and inferential statistics.

    Results

    According to the respondents, the greatest impact of VPS can be in creating effective learning and facilitating knowledge acquisition. Among the items examined, the highest mean score was related to the effectiveness of VPS in gaining clinical experience in rare surgeries and lack of available clinical situations (4.27) and the lowest was obtained for the effect of VPS on reducing human error and minimizing it in the patient’s bedside (3.48). VPS-based training has been given priority in cardiovascular and neurological surgeries than in other surgeries. There was also more emphasis on learning rather than evaluation with this technology.

    Conclusion

    Considering the positive attitude of the respondents towards the role of technologies in improving education, it is recommended to develop and implement these types of educational assistance programs to facilitate the acquisition of basic surgical skills and techniques.

    Keywords: Medical Education, Surgical Training, Training Simulation, Technology, Virtual Patient Simulation
  • Mohammad Mohammadi Abnavi, Sajjad Saeed* Pages 184-192
    Introduction

    The Integrated Health System SIB is a system designed for electronic health records developed with the objective of information optimization and providing health care. Due to the outbreak of COVID-19 disease and the importance of the electronic health records, the present study aimed to investigate the performance of the shortcomings of SIB and identify the strengths and weaknesses of this system.

    Method

    The present study was a descriptive cross-sectional one conducted in the Spring of 2020. A total of 166 health workers and health care providers throughout Iran participated in this study. A researcher-made questionnaire with a five-point Likert scale was made available online to individuals. Sampling was done purposively and then the data were entered into SPSS Software (version 26) by the researcher and analyzed using descriptive statistics as well as chi-square test, independent t-test, and correlation coefficient to test a specific hypothesis about the distribution of a variable.

    Results

    The results of the present study showed that the quality of vaccination registration and its reporting is considered as the best performance of the SIB system. The performance of the entry and exit of the covered people was the weakest part of the SIB system. There was a statistically significant relationship between vaccination registration and gender (p-value = 0.014).

    Conclusion

    The Findings of this study revealed that the performance of the SIB system in providing health care was evaluated as moderate to good. The results of this study can help system developers to improve the weaknesses of the SIB system in accordance with the existing capabilities.

    Keywords: Electronic Health Record, Information Systems, Health Care
  • Paria Saadi, Masoomeh Zeinalnezhad*, Farzad Movahedi Sobhani Pages 193-207
    Introduction

    Coronary artery disease (CAD) is one of the most common causes of death in adults while accurate and early diagnosis can lead to treatment and survival of patients to a great extent. Therefore, the objective of this study was to identify the effective factors leading to this disease and develop a data-driven model to assist physicians in predicting and diagnosing it.

    Method

    This is an applied research, considering 2038 medical records, collected from Shahid Rajaei Heart Hospital in Tehran, during 5 years. A data preprocessing was carried out and random balanced sampling reduced the dataset into 1000 records, with 500 CAD and 500 Normal. Literature review, consultation with specialist physicians, and weighting using the Chi-square method led to the determination of important features. Support Vector Machine, Neural Network and Random Forest algorithms were applied in RapidMiner and Python.

    Results

    Among the 35 identified variables, the most important features included VHD, Chest pain, LDL, RWMA, TG, Na, K, BP, and weight. The F-measure, precision, accuracy, and recall for random forest algorithm were calculated as 82.11%, 81.40%, 79.07%, and 85.40%, respectively, and the error rate was 18.6%.

    Conclusion

    Random Forest predicted the risk of CAD with a reasonable precision. In comparison, due to the large number of input nodes, the error rate of the Neural Network model was relatively higher (23.6%).

    Keywords: Coronary Artery Disease, Prediction, Support Vector Machine, Neural Network, Random Forest
  • Mahla Iranmanesh, Elaheh Shafiei, Mohammadhossain Mehrolhassani, Sadrieh Hajesmaeel Gohari* Pages 208-217
    Introduction

    Considering the importance of Mobile Health (mHealth) in improving the quality of health services, evaluating the performance of applications that provide these services seems necessary. One of the dimensions of assessing applications is usability evaluation. This study aimed to evaluate the usability of a home health services mobile application (30Teb) using the heuristic evaluation method.

    Method

    The present study was an applied cross-sectional one. The usability of the user interface of the 30Teb home health services mobile application to provide health services in Kerman was evaluated using a heuristic evaluation checklist. In this study, three evaluators independently evaluated the user interface of the 30Teb mobile app.

    Results

    A total of 241 problems were identified by three evaluators. After deleting duplicates and then summarizing them, 69 problems remained in the final list. The highest number of identified problems was related to the “identification instead of reminder” and “skills” components, and the lowest number was related to the “privacy” component. Moreover, the highest severity of the identified problems was related to the component of “user freedom and control of the system,” and the lowest severity was related to the “privacy” component.

    Conclusion

    Although the problems identified in the 30Teb app were not very severe, paying attention to them in different design and implementation stages and solving these problems can lead to better user interaction and more effective use of a mobile application.

    Keywords: Usability, Heuristic Evaluation, Mobile Health
  • Zeinab Khazaei, Mostafa Langarizadeh*, MohammadEbrahim Shiri Ahmad Abadi Pages 218-233
    Introduction

    Glioma is one of the most common brain tumors, the early and accurate diagnosis of which leads to proper treatment and prolongs the patient’s life. The studies conducted on glioma diagnosis using magnetic resonance imaging images with deep learning methods were reviewed and analyzed in this study.

    Method

    This study was a systematic review in which PubMed, ScienceDirect, Springer, IEEE, and Arxiv databases were searched between 2010 and 2020 in order to retrieve English language studies using keywords. Then, the articles were selected based on the inclusion and exclusion criteria and in line with the purpose of the research and the required information was extracted for review.

    Results

    Finally, 35 original research articles were selected. The review of the articles showed that they used a pipeline including collecting images, preprocessing, designing and implementing a model, and evaluating the results of the model for tumor detection, classification, and segmentation. The majority of the articles used public images and pre-trained models. In most articles, Dice similarity coefficient and accuracy criteria were used in segmentation and classification, respectively, as model evaluation criteria.

    Conclusion

    The results of this study revealed that in most articles, segmentation received more attention in comparison with detection and classification. Therefore, it is suggested that more studies be carried out on detection and especially grading glioma for being utilized in medical diagnostic assistance systems.

    Keywords: Deep Learning, Glioma Brain Tumor, Magnetic Resonance Imaging
  • Etemadi Sina, Moulaei Khadijeh, Hedayatipour Marjan* Pages 234-242
    Introduction

    Maximizing the efficiency of operating rooms to provide medical services is of great importance. Electronic dashboards are one of the ways to provide quality services in operating rooms by making clinical and managerial information available on time. Therefore, the purpose of this study was to investigate the role of electronic management dashboard in improving the quality of services provided in operating rooms.

    Method

    In this systematic review study, three databases including PubMed, Web of Science, and Scopus were searched for relevant articles. Selection of articles and data extraction were done by two researchers and the disagreements were resolved in consultation with the third researcher.

    Results

    From among 116 retrieved articles, 8 studies were selected for the final review. The most important positive consequences of using dashboards were “increasing the efficiency and productivity of the operating room and hospital”, “increasing the satisfaction of surgeons, staff, and patients in performing treatment processes”, and “preventing delays in performing surgeries with the right timing”. Moreover, four challenges related to the use of dashboards in the operating room were identified. Besides, “analyzing surgical processes from the time the patient enters the operating room to his/her exit by providing visual diagrams and text reports” and “determining the time required to perform each operation and setting free time for physicians and operating room staff” were also the most important capabilities of operating room dashboards.

    Conclusion

    The use of electronic management dashboards can increase the quality of healthmanagement services provided in operating rooms and help managers face less challenges for planning and future foresight

    Keywords: Electronic Dashboard, Operating Room, Management, Quality Improvement