فهرست مطالب

دانش های بومی ایران - پیاپی 14 (پاییز و زمستان 1399)

نشریه دانش های بومی ایران
پیاپی 14 (پاییز و زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/07/10
  • تعداد عناوین: 12
|
  • محمود مهام* صفحات 1-55

    ایده ی اصلی این مقاله بر اهمیت روابط حوزه های «طبیعی و انسانی» از دو منظر «دانشی» و «زیست بوم شناسی» است که هر چند در ابتدا ساده به نظر می رسد اما متاسفانه در عمل، شاهد فقدان این ارتباط شناسی در کلان حوزه های علمی هستیم. «شوری» به مثابه ی یک ویژگی «طبیعی» و «شورورزی» به عنوان یک «فناوری»- که حاصل تدابیر انسانی است- در یک زیست بوم معین (ایران)، مورد نیاز و پرسش می باشد، هر چند شرایط جدید حاصل از مداخلات بدون توجه به توان های محیطی، شرایط متفاوتی را به وجود آورده، اما همچنان این پرسش قابل طرح است که این ارتباط «طبیعی و انسانی»، دارای چه پیشینه و حال، و لذا آینده ای خواهد بود؟ با رجوع به سوابق اجتماعی-فنی و خاکی-گیاهی در زیست بوم ایران، نشان داده شده است که این ارتباط در گذشته به نحو مناسبی برقرار بوده، به نحوی که می توان به استناد آگاهی و عملکرد پیشینیان، از جامعه ی شورورز و لذا توانایی کار با شوری در قالب فناوری شورورزی سخن گفت. نکته ی کلیدی برای درک، طراحی و اجرای شورورزی نوین، توجه مجدد به روابط حوزه های «طبیعی و انسانی» از منظر «دانشی» در «زیست بومی مشخص» می باشد که «مطالعات زیست بوم شناسی ایران» نامیده شده است

    کلیدواژگان: جامعه، انرژی، مقیاس، سواد زمین شناختی، دانش و فناوری های بومی ایران
  • ابوعلی ودادهیر *، آلما رنجبر صفحات 57-103

    اهمیت بحران‌ها و گفتمان محیط‌زیستی در چند دهه گذشته به شکل‌گیری مطالعات میان‌رشته‌ای در این حوزه منجر شده است و انسان‌‌شناسان با تلقی «فرهنگ» به مثابه فصل مشترک گفتمان محیط زیستی و انسان‌‌شناسی و همچنین با توجه به ماهیت فرارشته‌ای و میان‌رشته‌ای پژوهشهای انسان‌شناختی اعضای ثابت‌قدم و کلیدی این نوع مطالعات محیط زیستی به ویژه در موضوع آب به شمار می روند.داده‌ها و شواهد این پژوهش کیفی از طریق روش های میدان پژوهی از جمله مشاهده مشارکتی و مصاحبه قوم‌نگارانه در میان سه طایفه از ایل قشقایی در محدوده سه شهرستان کازرون و نورآباد ممسنی در ییلاق و شهرستان دژکرد در اقلید استان فارس گردآوری شده است. نتایج این پژوهش نشان می‌دهد آب در میان عشایر ایل قشقایی نه فقط برای زندگی و پایداری زیست‌محیطی حیاتی است، بلکه آن از زوایای متعدد فرهنگی، سیاسی، اقتصادی، روانی، حقوقی و جنسیتی نیز مهم است. معانی موجود درباره آب و چالش‌های آن با تاثیرپذیری از شرایط زیست‌محیطی منطقه، به مرور زمان دچار تحول شده است. بحرانی شدن وضعیت آب و تغییر در نوع مدیریت و بهره برداری از آب، هم تمامی ابعاد و سبک‌های زندگی عشایر قشقایی را متاثر را کرده است و هم معانی فرهنگی موجود درباره آب را تغییر داده است.

    کلیدواژگان: معانی فرهنگی آب، دانش بومی آب، ایل قشقایی، حکمرانی و مدیریت آب، مردم نگاری آب، مناظر آب
  • مهدی خانی*، حسن هویدی، احمدرضا یاوری، محمدرضا خانی صفحات 105-152

    با توجه به سوءمدیریتهای واقع شده در حوزه استفاده، احیا و تخصیص منابع آب، بازگشت و استفاده از فن‌آوری‌ها و دانش‌های بومی و به روزآوری آنها و بومی کردن فناوری‌های مدرن امری اجتناب ناپذیر است. از آنجاکه یکی از رکن‌های مهم برنامه‌ریزی و مدیریت در حوزه منابع آب شناسایی مناسبترین معیارها یا عوامل موثر در آن می‌باشد در این پژوهش با مرور وسیع منابع داخلی و خارجی در حوزه دانش بومی و همچنین استفاده از نظر متخصصان و خبرگان استان یزد با روش دلفی متغیرها شناسایی و پرسشنامه تهیه شد، سپس متغیرهای تاثیرگذار با استفاده از روش‌های مناسب مانند تحلیل عامل اکتشافی و تجزیه به مولفه‌های اصلی مورد بررسی و ارزیابی قرار گرفت. نتایج حاصله نشان می‌دهد که شش عامل اصلی محافظت و پایداری، مدیریت، کل‌نگری، مقرون به صرفه بودن، سازگاری، پویایی از جمله عوامل و معیار‌های دانش بومی در مدیریت و برنامه ریزی منابع آب استان یزد بوده است، همچنین متغیرهایی چون حفظ تنوع زیستی، مدیریت صحیح و اصولی، مقرون به صرفه بودن و حفظ حیات وحش نیز از اهمیت بیشتری برخودار بوده‌اند

    کلیدواژگان: منابع آب، مدیریت و برنامه ریزی، متغیرهای دانش بومی، تحلیل عاملی، مناطق خشک و نیمه خشک
  • رضا صحت منش*، زهرا اسفندیاری مهنی صفحات 153-188

    ظروف کلوریتی و نقش مایه های آن ها مهمترین عنصر نانوشتاری تمدن حوزه فرهنگی هلیل رود هستند. خوانش نقوش ظروف راه ورود به دنیای اندیشه و باورهای مردم ساکن این حوزه فرهنگی است. بیشترین پژوهش های حوزه ظروف و نقوش تمدن جیرفت در زمینه نقوش جانوری است و در این میان سایر نقوش چندان توجه جامعه علمی را برنیانگیخته است. بنابراین مسئله اصلی، خوانش و بررسی نقوش گیاهی تمدن حوزه هلیل رود در هزاره سوم ق.م است. پژوهش پیش رو در چارچوب نظریه مقدس و نامقدس به نقوش گیاهی تمدن حوزه هلیل رود پرداخته و سوال اصلی پژوهش این است که: نقوش گیاهی تمدن حوزه هلیل رود جیرفت دارای چه بار و معنای مقدس گونه ای بودند؟ پژوهش حاضر با استفاده از داده های کتابخانه ای و میدانی فراهم گردیده و به روش توصیفی - تحلیلی به بررسی نقوش گیاهی حوزه هلیل رود به عنوان عاملی مهم در بازیابی فرهنگ و آیین های باستانی ایران پرداخته است. با مطالعه بر روی 170 ظرف کلوریتی مشخص گردید 58/20 درصد ظروف دارای نقش مایه گیاهی هستند و از این منظر در جایگاه دوم بعد از نقوش جانوری قرار دارند. یافته های پژوهش حاکی از آن است که نقوش گیاهی تنها جنبه تزیینی صرف ندارند بلکه بیان کننده مفاهیمی در مورد هستی و جهان بینی پدیدآورندگان آن ها می باشند.

    کلیدواژگان: جیرفت، حوزه فرهنگی هلیل رود، نظریه مقدس، نقوش گیاهی، ظروف کلریتی
  • محسن ابراهیمی، مهرداد عربستانی* صفحات 189-220

    صیادی از فعالیت های اصلی معیشتی در حاشیه خلیج فارس و دریای عمان بوده است. از میان شیوه های صیادی، روش صید گرگور، یکی از رایج ترین روش های صید بومی در این منطقه به شمار می‌آید. در این پژوهش ضمن شناسایی ابزار و روش های صید در شهرستان گناوه، تکنولوژی ساخت و استفاده از گرگور و تغییرات صورت گرفته در آن، روابط اقتصادی و فرهنگ شکل گرفته حول این شیوه صیادی، و نیز درگیری گروه های بومی و مهاجر با صیادی و ساخت گرگور و مورد مطالعه قرار گرفته است. امروزه روش های صنعی صیادی با آثار نامطلوب بر منابع طبیعی و محیط زیست به طور فزاینده ای به کار گرفته می شوند و توسعه ای ناپایدار را در منطقه ایجاد کرده است. لذا در این پژوهش امکان افزایش بازدهی صید گرگور و طرح آن به عنوان شیوه ای پایدارتر صیادی، هم از نظر محیط زیست و هم از نظر اقتصادی و اجتماعی، مورد توجه قرار گرفته است و راه هایی پیشنهاذد شده است که شاید بتوانند با مداخلاتی در صید گرگور آن راا به عنوان جایگزینی برای شیوه های ناپایدارتر صیادی مطرح کرده و حداقل از رشد بی رویه صیادی ناپایدار بکاهد.

    کلیدواژگان: توسعه پایدار، فنون بومی، تغییر، تقسیم کار، گرگور
  • گلفام شریفی صفحات 221-253

    مرشدی،‌ هنر ضرب‌نوازی و خواندن آوازهای حماسی در زورخانه است.‌‌ از دیرباز این هنر بومی سینه به سینه به هنرجویان منتقل شده است اما امروزه فدراسیون پهلوانی و ورزش زورخانه‌ای بر هنر مرشدی نظارت دارد. ضرب‌نوازی طی سالیان طولانی فشار بسیاری بر بدن وارد می‌آورد.‌ چهار عضو بدن مرشدان در معرض ابتلا به بیماری قرار دارند. این نواحی عبارتند از حنجره، کلیه، بخش شنوایی گوش‌ها و پوست. با بررسی و مطالعه تجارب مرشدان دریافتیم با آموزش صحیح و اصولی، مراقبت وآمادگی لازم جسمی و روحی تا حدود زیادی بیماری‌های حنجره و کلیه در این افراد کاهش می‌یابد. هدف از پژوهش حاضر آن است تا علاوه بر معرفی برخی بیماری‌هایی که مرشدان زورخانه بدان مبتلا می‌شوند،‌ اطلاعاتی در مورد پیشگیری و درمان این بیماری‌ها بر اساس دانش پزشکی عامیانه ارایه شود. تاکنون پژوهش مستقلی درباره بیماری‌های مرشدان زورخانه ‌صورت نگرفته و تنها در برخی منابع به بروز بیماری‌های پوستی در میان آنان اشاره شده است. داده‌های ارایه شده بر پایه پژوهش‌های میدانی نگارنده و مصاحبه‌های عمیق با مرشدان پیشکسوت، زورخانه‌داران،‌‌‌‌ سازندگان اسباب و آلات ورزش باستانی، باستانی‌کاران و حضور در زورخانه‌ها طی سال‌های 1396و 1397 در استان تهران به دست آمده است.

    کلیدواژگان: مرشد، زورخانه، ورزش باستانی، بیماری
  • مهدی رئیسی نافچی، خاطره طالبی، میترا آزاد* صفحات 255-296

    سیاه چادر نوعی مسکن عشایری است که ساختار آن متناسب با عوامل جغرافیایی و فرهنگی هر ایل تعیین می شود. ساختار سیاه ‏چادر ایل سنگسر (مشهور به گوت) ترکیبی از دست بافته ‏ها با مصالح بنایی است. بسترسازی در سیاه‏ چادرهای سایر ایلات نیز انجام می‏شود با این تفاوت که در زیرسازی سیاه‏ چادر‏های ایل سنگسر (مشهور به گوت‏ ک‏مال) علاوه بر ایجاد حریم و بستری هموار با ایجاد دیواره ‏ها و سکوهایی کوتاه با مصالح بنایی نوعی فضاسازی‏ صورت می‏گیرد که پس از برچیدن سیاه‏ چادر باقی می‏ماند و در سال بعد با مرمت های جزیی مجددا مورداستفاده قرار می‏گیرد. در دهه ‏های اخیر با افزایش خانه‏ سازی در ییلاقات استفاده از سیاه ‏چادر کمرنگ شده، لذا شناسایی و مستندنگاری معدود نمونه‏ های باقیمانده فی نفسه ارزنده است. در این مقاله با شناسایی و بررسی 5 نمونه‏ ی موجود از زیرسازی سیاه ‏چادرهای ایل سنگسر به روش توصیفی تحلیلی، یک دسته‏ بندی‏ از ساختار این زیرسازی‏ها ارایه شده است. متغیرهای بررسی شده شامل موقعیت و ویژگی استقرارگاه ‏ها در منطقه، تاثیر توپوگرافی و شرایط جغرافیایی بر طراحی، ابعاد، کاربری، فرم، دسترسی و مصالح است. نتایج نشان می‏دهند تغییراتی در ابعاد و فرم، نوع مصالح و فضاهای ارتباطی و جابه جایی کاربری ها در نمونه ‏های جدید به وجود آمده است. به نظر می‏رسد ادامه‏ی این روند، گوت‏ها را از کاربری و کارآمدی اصیل خود دور خواهد کرد.

    کلیدواژگان: سیاه چادر، ایل سنگسر، گوت‏ ک مال، گوت، عشایر
  • سمانه بغلانی*، صمد سامانیان صفحات 297-332

    اسطرلاب ها به عنوان پیشرفته ترین ابزار نجومی، در دوران اسلامی مورد توجه زیادی بودند و در ایران دوره صفوی، ساخت آن ها با به کارگیری دانش های بومی اهمیتی بیش از پیش یافت که نقوش، تزیینات و تغییرات ایجاد شده در آن ها حکایت از آن دارد و به نظر می رسد تحت تاثیر عواملی از جمله عوامل فرهنگی و اجتماعی در این دوره است. هدف پژوهش حاضر شناسایی عوامل فرهنگی و اجتماعی موثر بر نقش آفرینی بر اسطرلاب های صفوی ایران و بررسی تاثیرات آن ها می باشد. در همین راستا این پژوهش به روش توصیفی تحلیلی و با استفاده از منابع تصویری و مکتوب کتابخانه ای و اینترنتی به بررسی عوامل: نجوم و خرافه گرایی، رسمی شدن مذهب تشیع، ملی گرایی، حمایت پادشاهان و پیشرفت هنر فلزکاری و رفاه نسبی اقتصادی طبقات جامعه می پردازد. نتایج پژوهش نشان می دهد که این عوامل موجب رونق حرفه اسطرلاب سازی، بومی سازی دانش آن، فراهم آمدن محیط مناسب برای فعالیت هنرمندان در این رشته و در نتیجه پرکارتر و ظریف تر شدن نقوش اسطرلاب ها شد و در نهایت این نقوش هویت ایرانی، شیعی و صفوی یافتند.

    کلیدواژگان: فلزکاری صفوی، اسطرلاب، نقوش اسطرلاب، تزئین اسطرلاب صفوی
  • یاسر حمزوی* صفحات 333-367

    دیوارنگاره بوم پارچه یکی از خاص ترین گونه های دیوارنگاره است. در معماری، شناخت یک اثر یکبار برای همیشه نیست و نیاز است تا در دوره های مختلف، مطالعاتی بر روی هر اثری انجام شود و از تجربیات و اطلاعات گذشته و دانش بومی و همچنین از فناوری جدید استفاده شود تا به مرور، شناخت کامل تر شود. در این پژوهش سعی شده است با مرور نتیجه مداخله های حفاظتی بر روی دیوارنگاره های بوم پارچه و نقاشی های روی کرباس و همچنین بررسی تجربه های حفاظت و مرمت این آثار در ایران، رویکردهای حفاظتی معرفی شوند تا با تکیه بر آن، مداخله های صحیح و همچنین تحلیل صحیحی از اقدامات سال های گذشته بر روی این آثار انجام داد. هدف از پژوهش پیش رو، دستیابی به دانش بومی شناخت و حفاظت دیوارنگاره های بوم پارچه و همچنین تحلیل مداخله های حفاظتی بر روی این آثار، در ایران است. از این رو، پژوهش پیش رو، کاربردی-توسعه ای است که با مطالعه متون تخصصی؛ انجام بررسی های میدانی و تحلیل نتایج حاصل از این مطالعات، انجام پذیرفته است. در نتیجه این پژوهش، رویکردهای حفاظتی دیوارنگاره های بوم پارچه در دو بخش تعریف شد تا بتوان بهترین نتیجه را از آن گرفت. هر کدام از رویکردها را در نظر بگیریم، حتما باید به ویژگی دوگانه دیوارنگاره های بوم پارچه توجه شود.

    کلیدواژگان: آرایه معماری، دیوارنگاره بوم پارچه، رویکردهای حفاظتی، مداخله های حفاظتی
  • امیررضا امراللهی جلال آبادی، محمدرحیم فروزه*، حسین بارانی، حسن یگانه صفحات 369-424

    اتنوبوتانی به عنوان شاخه ای از دانش بومی به مطالعه چگونگی استفاده افراد یک قوم، یک فرهنگ و یا یک ناحیه خاص از گیاهان بومی موجود در آن منطقه می پردازد. این مطالعه با هدف معرفی گیاهان خوراکی و دارویی که توسط مردم بومی گوغر استفاده می شوند، انجام گردیده است. به همین منظور، طی تابستان 1398 و بهار 1399، گیاهان خوراکی و دارویی مورد استفاده افراد بومی در منطقه شناسایی شد. اطلاعات کسب شده در این پژوهش، در قالب مصاحبه آزاد، مصاحبه نیمه ساختار یافته و مشاهده مشارکتی گردآوری گردید. مصاحبه ها به صورت هدفمند از خبرگان محلی صورت پذیرفت. در مجموع 36 گونه با استفاده های خوراکی و دارویی شناسایی گردید که دانش مردم محلی در ارتباط با آن بسیار وسیع می باشد. این دانش شامل شناسایی گیاهان، زمان مناسب برداشت، اندام مورد استفاده، خواص دارویی، کاربرد های خوراکی، نحوه استفاده و همچنین در ارتباط با اکولوژی گیاهان می باشد. نتایج حاصل نشان می دهد که اندام برگ بیشترین استفاده خوراکی و دارویی را دارا می باشد. گیاهان خوراکی به صورت پخته و گیاهان دارویی به شکل خام بیشترین ترین شکل مصرف را دارند و بیشترین استفاده دارویی از گیاهان منطقه جهت معالجه بیماری های گوارشی می باشد.

    کلیدواژگان: دانش بومی، گیاهان دارویی، کرمان، گوغر بافت
  • حمید رضا آرامی پارچه باف *، سجاد موذن صفحات 425-468

    یکی از هنرها و صنایع سنتی در معرض فراموشی، چینی بندزنی است. حفظ و جمع‌آوری تجربیات، دانش و فنون به‌کار رفته در این حرفه در جهت پاس‌داشت فرهنگ ایرانی ضرورت دارد. برای گردآوری اطلاعات از مطالعات میدانی و کتابخانه‌ای و مصاحبه با صاحب‌نظران و پیشکسوتان این هنر استفاده گردید و به پیشینه، شناخت و معرفی ابزارسنتی، مواد و روش تهیه و بکارگیری آن‌ها در مرمت ظروف چینی و سفالی پرداخته شد. مراحل مرمت این ظروف شامل بازچینی قطعات شکسته، سوراخ کاری، بست‌زدن، چسب‌زدن و مراحل تکمیلی ترک‌بندی و استحکامبخشی مضاعف می‌باشد. انواع چسب‌های سنتی طبیعی، گیاهی و حیوانی و همچنین آهک جهت تهیه بعضی از چسب‌ها، به‌دلیل مقاوم بودن در برابر رطوبت و آب‌بندی ، در این هنر مورد استفاده قرار می‌گیرند. اهمیت مطالعه این حرفه‌ها و فنون و مواد و مصالح به‌کار رفته بدین جهت است که بازشناسی و حفاظت از صنایع سنتی، حفاظت از اخلاق و سنت‌های زیست اصیل ایرانی را در پی دارد و می‌تواند پشتوانه حفاظت از آثار فرهنگی باشد. حفاظت از میراث فرهنگی منحصر به آثار معماری و میراث ملموس نیست و باید برای حفظ جامعیت آن همه اجزایی که در شکل‌گیری این فرهنگ نقش دارند، مورد توجه قرار گیرند.

    کلیدواژگان: صنایع سنتی، چینی بندزنی، مرمت سفال، ابزار سنتی دست ساز، چسب های سنتی طبیعی گیاهی و حیوانی
  • معصومه یوسفی*، سید علی اصغر میرفتاح، فرزاد مافی صفحات 469-510

    طلاکاری جیوه ای روشی است که در دوره ساسانی برای تزیین آثار نقره به کار رفته است.این روش دارای ویژگی هایی است که باعث اتصال محکم لایه طلا به پایه نقره شده و لایه طلا با گذشت بیش از هزار سال از اثر جدا نشده است.در این تحقیق به معرفی طلاکاری جیوه ای پرداخته شده و این پرسش مطرح شده است که چه عاملی باعث دوام لایه طلا بر روی سطح نقره، بوده است؟هدف از این پژوهش، یافتن شباهت ها و تفاوت ها بین اثر نقره دوره ی ساسانی و نمونه های حاصل از انجام تجربه های آزمایشگاهی است که منجر به شناخت چگونگی اجرای این روش و همچنین دلیل پایداری لایه طلا بر روی سطح نقره شده است.برای این منظور، طلاکاری جیوه ای بازیابی و اجرا شده و با یک نمونه قدیمی به عنوان شاهد مورد بررسی های متالوگرافی برای شناسایی ساختار قرار گرفته است.سپس به مطالعه و بررسی بیشتر سطح پوشش و چگونگی چسبندگی لایه طلا به فلز پایه با استفاده از (SEM) پرداخته شده است. نتایج حاصل از بررسی ها نشان می دهد که ، پوشش طلا از نوع پوشش نفوذی است که باعث چسبندگی محکم لایه طلا به پایه نقره می گردد.

    کلیدواژگان: طلا، طلاکاری جیوه ای، ساسانی، SEM
|
  • Pages 1-55

    The main idea of this paper is to highlight the importance of the relationships between domains of "natural and human" from the two "science" and "biology" perspectives, although at first it sounds simple but unfortunately in practice this communication lacks in the field of macro science. "Salinity" as a "natural feature" and “haloculture" as a "technology" is needed in a given ecosystem) Iran). Although the new conditions resulting from interventions without varying environmental capabilities have created different conditions, the question remains as to What 'natural' and 'human' relationship does it have, and what will the future hold? Referring to the socio-technical and soil-plant records in the Iranian ecosystem, it has been shown that this relationship has been well established in the past, so we are able to say that it can be based on the knowledge and practice of the ancestors in ability to work with salinity like a technology. A key point in understanding, designing and implementing of new holoculture, is to pay attention again to the relationships between the "natural and human" domains from the perspective of "knowledge" in the "specific ecosystem" that is "Iran's Ecological Studies", been called.

    Keywords: Society, Energy, Scale, Geological Literature, Indigenous Knowledge, Technologies of Iran
  • AbouAli Vedadhir *, Alma Ranjbar Pages 57-103

    In the last few decades, the significance and emergence of environmental crises and discourses has led to the rise of a number of interdisciplinary studies and anthropologists, considering culture as the intersection of the environmental and the anthropological discourses, has addressed the environmental issues particularly water as the most vital element of the environment. In this view, water is at this time considered as one of the greatest challenges faced by the human societies in both natural resources and social justice. Anthropology with the holistic and inter-disciplinary and environmentally sustainable approach, provides an appropriate ground for studying various aspects, cultural meanings and crises of water, as it is reflected in its subject, i.e. culture. This study was conducted using the ethnographic methods including ethnographic interviews, participatory observations and collective interviews among three clans of Qashqai nomad groups in Fars Province of Iran. The findings of this study reveals that for Qashqai’s people, water is vital not only for living and environmental sustainability and livelihood, but also it is important from a wide variety of cultural, political, economic, psychological, vacation, legal and gender-related functions. Hence, Crisis in water has multiple implications for their live and for the cultural meanings of water.

    Keywords: Cultural Meanings of Water, Local Knowledge, Qashqai’s Nomad Groups, Management & Governance of Water, Ethnography of Water, Waterscape
  • mehdi khani *, hassan Hoveidi, AhmadReza yavari, Mohammadreza khani Pages 105-152

    Due to mismanagement in the field of use, rehabilitation and allocation of water resources, the return and use of local indigenous technologies and knowledge and also their updating, plus localization of modern technologies make it inevitable. Since one of the important elements of planning and management in the field of water resources is to identify the most appropriate criteria or effective factors in it, so in this research with extensive study of internal and external sources in the field of indigenous knowledge and also using the opinion of specialists and experts of Yazd Province, the variables were first identified through Delphi method and then a questionnaire was prepared. Thereafter, the effective variables were examined and evaluated using appropriate methods such as exploratory factor analysis and principal component analysis. The research findings indicate that the six factors of protection and stability, management, holistic, cost-effectiveness, compatibility, and dynamism have been the primary factors and criteria of indigenous knowledge in the management and planning of water resources in Yazd Province. Variables such as biodiversity conservation, proper management, cost-effectiveness, and wildlife conservation have been also more important compared to other variables.

    Keywords: Water resources, Management, planning, Indigenous knowledge variables, Factor analysis, Arid, semi-arid regions
  • Reza Sehhat Manesh *, Zahta Esfandiyari Pages 153-188

    Chlorite Vessels and their motifs are the most important non-writing element of the civilization of Halilrood cultural area. Most of the researches in the field of Vessels and motifs of Jiroft civilization are in the field of animal motifs and among these other motifs have not aroused much attention of the scientific community. Therefore, the main issue is reading and studying the plant motifs of the civilization of Halilrood basin in the third millennium BC. The present research in the framework of the holy and unholy theory has dealt with the plant motifs of the civilization of Halilrood basin and the main question of the research is: What were the plant carvings and meanings of the Halilrood basin of Jiroft? The present study has been prepared using library and field data and has studied the plant motifs of Halilrood basin as an important factor in restoring the ancient culture and rituals of Iran by descriptive-analytical method. By studying 170 chlorinated Vessels, it was found that 20.58% of the Vessels have plant motifs and from this perspective, they are in the second place after animal motifs.

    Keywords: Jiroft, Civilization of Halilrood basin, Holy Theory, Plant motifs, Chlorite Vessels
  • Mohsen Ebrahimi, Mehrdad Arabestani * Pages 189-220

    Fishing has been one of the most important sources of livelihood among the coastal societies of the Persian Gulf, and seafood constitutes a major food source of the people. The people apply different techniques of fishing among them; Gargur is the most common and is deeply rooted in the organic relationship between the people and the environment. Through looking at this fishing method as a “total social fact,” this article intends to study this technique, the production of its tool (Gargur), and the cultural and social relationships that are formed around this fishing method. On the other hand, increasing the application of industrial fishing methods such as trawling caused considerable damage to sea resources and led to unsustainable development. The article also intends to investigate the ways of increasing the efficacy of Gargur fishing and promote it as a sustainable alternative to industrial fishing in order to, at least, reduce the unfavorable effects of industrial fishing such as trawling.

    Keywords: Change, Sustainable Development, Local Techniques, Division of Labor, Gargur
  • golfam Sharifi Pages 221-253

    Morshedi is the art of percussion and singing epic songs in Zurkhaneh. Percussion puts a lot of pressure on the body for many years. In the present study, in addition to introducing some diseases that Zurkhaneh mentors are infected with, Provide information on the prevention and treatment of these diseases based on popular medical knowledge. Data presented based on the author's field research and in-depth interviews with veteran Morshan, zurkhaneh owners, manufacturers of ancient sports equipment, ancient athletic sport equipment and attendance at zurkhanehs during 2016 and 2017 has been obtained in Tehran province. In this study, four main diseases are introduced that mentors are exposed to. These four diseases are: larynx, kidney, hearing loss and skin discomfort in the hand area. After introducing the four main diseases of Zurkhaneh mentors, we came to the conclusion that so far no independent research has been done on the diseases of Zurkhaneh mentors and only in some sources is the occurrence of skin diseases among them mentioned.

    Keywords: Morshed, Zurkhaneh, Ancient Athletic Sport, diseases
  • Mahdi Raeisi Nafchi, Khatereh Talebi, Mitra Azad * Pages 255-296

    Sangsarnomads are one of the most famous nomadic tribes in Iran-Semnan province. In their siah-chador (known as “gut”) there is a special composition of hand woven as tent and masonry material as substructure (known as “gut-ke-mal”). Gut-ke-mal remains in the summer pastures and usually will be applied in next migrations. Application of siah-chador reduced due to building villa housing in the summer pastures of the area in last decades. So it is valuable itself to document the remained examples of gut-ke-mal which are affected by climatic agents year by year. The structure of this plan is more complex and practical in the black tent of Sangsarnomad than other nomads. The article identifies 5 contemporary gut-ke-mals and classifies them through some physical and functional variants (including site situation, topography, dimensions, function, form, access and material) based on descriptive-analytical research method.. Outcomes show that new ones have rectangular interior forms, manufactured material usage and smaller dimensions in compare with the original and changes in the dimensions of the form, the type of materials and communication spaces, and the movement of land uses in the new samples. The trend seems to far gut-ke-mal away from its original function and eventually its original nature

    Keywords: siyāh-cādor, (black tent), Sangsar nomads, Gut, gut ke māl
  • Samaneh Baghlani *, Samanian Samad Pages 297-332

    Astrolabes as the most advanced astronomical tool of Islamic world, was so attended during the Islamic period; and In the Safavid period, astrolabe became more and more important that their designs, decorations and changes shows that and seams it was influenced by various factors including cultural and social factors. The purpose of this study is to identify the cultural and social factors affecting the decorating of Iranian Safavid astrolabes and studying their effects. In this regard, this research is a descriptive-analytical method that uses visual and written sources such as library and internet to study various factors including belief in astronomy and superstition, officialization of religion (Shia), nationalism and tendency towards Persian literature, kings' support and thrive of metalworking, economic situation and prosperity of different classes of society. The research results show that these factors made the astrolabe-making thrive, localization of it’s knowledge, a good conditions for the activities of astrolabists were provided, the motifs and decorations of the astrolabe became more crowded and elegant and found an Iranian, Safavid and Shi’i identity.

    Keywords: Safavid metalwork, Astrolabe, Astrolabe’s motifs, Safavid astrolabe’s decorate
  • Yaser Hamzavi * Pages 333-367

    In previous studies on Indigenous Knowledge of canvas-Marouflaged murals, some researchers put these works in the group of easel paintings and other researchers categorized them as wall paintings whereas they are indeed the combination of easel painting and wall painting. In order to recognize canvas-Marouflaged murals in Iran, as well as for the proper protection of these works and analysis of conservation interventions and measures required for the future, it is necessary to explore the conservation approaches of these works. The aim of this research is to gain more recognition and conservation approaches of canvas-Marouflaged murals as well as analysis of conservation interventions on these works in Iran. Hence, the leading research is an applied-developmental research with the method of finding studying specialized texts; field studies and review and analysis of the results of these research have been done. Considering each of these approaches, we must pay attention to the dual characteristics of the canvas-marouflaged murals and take the necessary actions according to the works conditions.

    Keywords: canvas-Marouflaged murals, architectural decoration, Conservation approaches, Conservation interventions
  • Amirreza Amrollahi, MohamadRahim Forouzeh *, Hossein Barani, Hassan Yeganeh Pages 369-424

    Indigenous knowledge as a part of any nation’s culture, has been acquired through experience and gradually become a part of the culture and society. The correct use of this knowledge can lead to endogenous development. Ethnobotany, as a sub branch of indigenous knowledge, investigates the way people of a particular ethnic, culture, or region make use of native plants. The aim of this study was to introduce edible and medicinal plants used by Googhar local people. For this purpose, during the summer 2019 and spring 2020, edible and medicinal plants used in the region were identified. The information was collected in the form of free interviews, semi-structured interviews and participatory observation. Interviews were conducted purposefully with local experts. Totally, 36 plant species, with the extensive knowledge of local people, were identified in edible and medicinal uses. This knowledge includes the identification of plants, appropriate time of harvest, organs used, medicinal and edible properties, how to use, as well as plant ecology. The results show that leaves have the most edible and medicinal uses. Edible and medicinal plants in forms of cooked and raw have the most consumption, and the most medicinal use includes treatment of gastrointestinal diseases.

    Keywords: indigenous knowledge, Medicinal plants, Kerman, Goghar Baft
  • Hamid reza Arami parche baf *, sajad moazen Pages 425-468

    One of the forgotten traditional arts and crafts is repairing porcelain art. Documentation of experiences, knowledge, and techniques used in this profession are necessary to preserve Iranian culture. Field and library studies and interviews with experts and veterans of this art were used to collect information. This article discusses the introduction of tools, materials, and preparation methods. The repair steps of porcelain include assembling broken parts, making holes, assembling clamps, gluing, and strengthening. Types of traditional natural, plant, and animal adhesives and lime to prepare some of them, due to their resistance to moisture and sealing, are used in this art. The importance of studying techniques and materials of these professions is Recognition and protection of traditional industries will be followed by the preservation of ethics and authentic Iranian traditions. This study is part of the restoration and protection of cultural property. The conservation of cultural heritage is not limited to architectural works and tangible heritage. Cultural heritage has a comprehensiveness, which includes tangible and intangible components.

    Keywords: porcelain repairing, Pottery restoration, Lime, traditional adhesives
  • Masoumeh Yousefi *, Seyyed AliAsghar Mirfatah, Farzad Mafi Pages 469-510

    Mercury gilding is a method used to decorate silver traces during the Sassanid period. It has features that make the gold layer firmly attached to the silver base and the gold layer does not detach from the work over time.In this research, this question on has been raised as to what caused the gold layer to last on the silver surface? The aim of this study is finding similarities and differences between the silver effect of the Sassanid period and the samples obtained from laboratory experiments,it has led to the knowledge of how to implement this method and also the reason for the stability of the gold layer on the silver surface. For this purpose, mercury gilding has been recovered and performed with an old specimen as metallurgical examination to identify the structure. Then, the surface of the coating and how the gold layer adheres to the base metal (SEM) is further studied.The results show that in this method, the gold coating is a type of penetration coating that causes the gold layer to adhere firmly to the silver base.

    Keywords: Gold, Mercury Gilding, Sassanian, SEM