فهرست مطالب

مبانی فقهی حقوق اسلامی - سال چهاردهم شماره 1 (پیاپی 27، بهار و تابستان 1400)

نشریه مبانی فقهی حقوق اسلامی
سال چهاردهم شماره 1 (پیاپی 27، بهار و تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/07/04
  • تعداد عناوین: 23
|
  • محمدامین ملکی، علی کشاورز*، علیرضا عسگری صفحات 1-24

    شرایط پذیرش شهادت بر شهادت به عنوان جایگزین شهادت حقوقی درمواد 1320 ق.م. و ماده231 ق.آ.د.م. آمده است. اگر چه در نظام حقوقی ایران اصالت پذیرش شهادت بر شهادت به تبعیت از مبانی فقهی، با استدلالاتی که ذیلا به آنها اشاره می نماییم، مورد تثبیت قرارگرفته است؛ ولی به جهت تعدد اقوال فقهی و حقوقی در زمینه گستره تعذر و تعسر شاهد اصلی از حضور و ادای شهادت و عدم تفکیک ضوابط ذکر شده، ضروری است تا موارد اختلافی تشریح و پاسخ داده شود. محل اختلاف در فقه و حقوق به ترتیب، شمول مشقت از حضور یا مشقت از ادای شهادت توسط شاهد اصل و دخول فرض امتناع شاهد اصل از ادای شهادت می باشد. با بررسی صورت گرفته در این زمینه، باور بر اینست که موارد تعذر و تعسر در مواد فوق الذکر تنها ناظر بر عدم امکان عقلی و مشقت از حضور نیست، بلکه مشقت از ادای شهادت نیز مشمول اصل قاعده می باشد. به عبارت دیگر، معیار شخصی عذر از معیار نوعی آن تفکیک شده است و در پس این رویکرد، مواردی همچون امتناع شاهد اصل از ادای شهادت به دلایل خوف ضرر جانی و مالی نیز مشمول قاعده فرض شده است. از اینرو به پشتوانه فقهی موضوع، گذر از حصر مصادیق تعذر و تعسر ذکر شده در مواد 231، 244 و245 قانون مذکور و احراز تعسر  یا عذر شخصی به عنوان فایده ملاک ماده246ق.آ.د.م، ره آورد پژوهش جاری است.

    کلیدواژگان: شهادت بر شهادت مشقت از حضور مشقت از ادا امتناع از ادای شهادت شخصی نوعی
  • امکان سنجی فقهی مسئولیت مدنی دولت در فرض کاهش ارزش پول ناشی از تورم
    مهدی محققیان*، سید محمدهادی مهدوی، احمدرضا توکلی صفحه 2

    تورم که همان افزایش عمومی قیمت هاست، در اثر علل و عوامل مختلفی پدید می آید. گاه درآمدها و هزینه های دولت تعادل نداشته و دولت ها برای مصون ماندن از عوارض استقراض از بانک مرکزی، دست به سیاست های تورمی مانند خلق و انتشار پول می زنند و بر اثر تورم، قهرا ارزش پول ملی کاهش می یابد. در این جهت، این موضوع از نظر فقهی قابل بررسی است که در چنین حالتی آیا امکان مسیول دانستن دولت برای جبران کاهش ارزش پول و ضرر و زیان وارد شده به شهروندان وجود دارد یا نه. به نظر می-رسد در صورتی که ارکان مسیولیت مدنی تمام باشد، مقتضی برای مسیولیت مدنی دولت فراهم است. زیرا بر اساس قاعده لاضرر، قاعده نفی اضرار، قاعده تسبیب، قواعد حفظ و حرمت مالکیت و نیز لزوم جبران مصالح از دست رفته در فرض تزاحم مصالح، بتوان دولت را مسیول جبران ضررهای شهروندان دانست. از سویی از نظر فقهی مانعی برای این حکم وجود نداشته و لذا دولت باید به نحوی از عهده این مسیولیت برآید.

    کلیدواژگان: دولت، تورم، کاهش ارزش پول، مسئولیت مدنی، مالکیت خصوصی
  • واکاوی کاربرد قیاس در استنباط احکام فقهی حقوقی نزد امامیه و شافعیه
    علی صارمی*، جلال جلالی زاده، ناصر مریوانی صفحه 3

    قیاس سرایت حکمی از اصلی به فرعی به سبب وجود علت مشابه بین آنهاست. باور غالب چنین است که فقهای امامیه، قیاس را قبول نداشته و این رویکرد منفی از دیرباز ادامه دارد. فقهای امامیه نسبت به کاربرد قیاس در کلیه امور شرعی به دیده تردید نگریسته، اما در احکام فقهی حقوقی از قیاس منصوص العله و قیاس اولویت بهره گرفته اند، و آن را با عناوین دیگری مانند تنقیح مناط بکار برده اند، ولی قیاس مستنبط العله را نپذیرفته اند. فقهای شافعیه در صورت فقدان حکم فقهی در قرآن، سنت و یا اجماع، قیاس را برای استنباط و صدور احکام فقهی حقوقی حجت دانسته و آن را یک ضرورت دینی جهت صدور فتوا و قانون گذاری و یکی از راه های شناخت و بیان احکام می دانند. در این پژوهش حجیت قیاس و کاربرد قیاس مستنبط العله نزد امامیه و شافعیه مورد بررسی قرار گرفته است. شافعیه به دلیل ادراک علل احکام در احکام فقهی حقوقی با عنایت به بشری بودن آنها، همچنین به دلیل عدم امکان دسترسی به علل واقعی تمامی احکام، و بروز مسایل مستحدثه فراوان، استفاده از قیاس را جایز می دانند. امامیه صدور احکام فقهی حقوقی را بر مبنای تنقیح مناط و استلزامات عقلی پذیرفته اند، که این هر دو از کارکردهای عقل هستند و از این روی با قیاس مستنبط العله شافعیه تشابه زیادی دارند و در عمل نیز احکام مستنبط زیادی در کتب فقهی امامیه یافت می شود که بر اساس قیاس مستنبط العله صدور یافته اند. لذا برخلاف تصورات رایج، شباهت گسترده ای در بهره گیری از قیاس میان امامیه و شافعیه وجود دارد.

    کلیدواژگان: قیاس، عقل، استنباط، فقه، تنقیح
  • نقش و اختیار قاضی در دعاوی مسولیت مدنی، از دیدگاه فقه و حقوق موضوعه و تطبیق آن با حقوق فرانسه
    سعید فرزانه، علی عباس حیاتی*، فرامرز باقرآبادی صفحه 4

    بحث جبران خسارت، یکی از مهم ترین مباحث حقوقی می باشد. در این پژوهش به روش تحلیلی-توصیفی، نقش و اختیار قاضی در دعاوی مسیولیت مدنی از دیدگاه فقه و حقوق موضوعه و تطبیق آن با حقوق فرانسه انجام شده است. چنین نتیجه شد که نظام های دادرسی به نظام های حقوقی مختلف تقسیم می شوند. نقش دادگاه در هر نظام حقوقی متفاوت است. بدین شکل که در نظام دادرسی اتهامی، دعوی مدنی شی متعلق به اصحاب دعوی است و دادرس صرفا عضو منفعلی است که نمی تواند نقشی جز صادرکننده حکم بر مبنای دلایل تقدیمی طرفین داشته باشد. این در حالیست که در نظام دادرسی تفتیشی، نقش دادرس در اثبات دعوی فعال است، در دعاوی مسیولیت مدنی، نقش قاضی بیش از دعاوی درگیر فعال و چشمگیر است و این فعال بودن در احراز ارکان مسیولیت مدنی و تفسیر آن، انتخاب شیوه جبران خسارت، توصیف مبنایی مسیولیت، تخفیف، تشدید و تعدیل خسارت تغییر حکم و... ظاهر می گردد که گاها و به ظاهر از بی طرفی نیز می تواند خارج شود و جنبه حمایتی (از زیان دیده) به خود گیرد. باتوجه به تعدیل قاعده منع تحصیل دلیل، اختیارات قاضی در تغییر حکم و خسارت وارده را می توان محدود دانست و همچنین نقش کارشناسان دادگستری در خصوص تعیین خسارت واقعی غیر قابل انکار می باشد.

    کلیدواژگان: حقوق دادرسی، اصول و تشریفات، نقش دادرس، سبب و جهت دعوی، صلاحیت
  • عدم کفائت سن در تعیین بلوغ
    سید محمد کیکاوسی*، محمد جعفری هرندی صفحه 5

    آن چه از بلوغ همواره به عنوان آغاز مسیولیت و محدودیت های انسان مکلف یاد می شود، رسیدن دختر و پسر به سن خاص است؛ اما صرف نظر از مبنای شرعی و قانونی آن، بلوغ پدیده ای است طبیعی با فعلیت رسیدن استعداد جنسی و قوای تولید مثل؛ همین معیار و ضابطه در آیه 6 سوره مبارکه نساء (بلغ النکاح) تصریح شده است. با این حال، در روایات و اخبار، نشانه های گوناگونی برای تفسیر این مرحله از توانایی جنسی بیان و سنین متعددی برای آن تعیین شده است. لذا عدم اتحاد مبنا و معیار در تعیین معیار بلوغ، موجب تعدد آرای فقیهان نسبت به مساله مزبور شده است؛ چنان چه غالب فقیهان امامیه با استناد به برخی احادیث که البته وجه دلالت شان کافی و وافی نیست، بلوغ پسران را در 15 سالگی و دختران را در نه سالگی قرار داده اند. یافته های این پژوهش نشان می دهد که در حوزه فهم روایات بلوغ، آن چه چندان مورد توجه قرار نگرفته، مخاطب شناسی در زمان صدور روایات و احادیث است. در حالی که پیامبر اکرم (ص) و امامان معصوم (ع) چنین توجهی را در سنت و گفتار خود فرموده و در بیان احکام، ویژگی های مخاطب کلام را در نظر می گرفتند. از این رو، می توان دریافت که بلوغ جنسی به عنوان سرآغاز تکلیف های شرعی ملازمه با سن تعیین شده در کلام فقها را ندارد و در افراد تحت تاثیر شرایط اقلیمی و تنواع آب و هوایی متفاوت می باشد.

    کلیدواژگان: سن بلوغ، فقه و فقها، مخاطب شناسی، احادیث و روایات، قضیه فی واقعه
  • لزوم جرم انگاری ربا به عنوان جرم اقتصادی
    سعید میرزایی، عبدالوحید زاهدی*، سید رضا حسینی صفحه 6

    لزوم جرم انگاری ربا به عنوان جرم اقتصادیچکیده:تحقیقات متعددی در باب ربا صورت گرفته است اما در هیچ یک از آنها اشاره ای به آسیبهای که این جرم به اقتصاد وارد میکند نشده است . از این رو در تحقیق حاضر در صدد اثبات لزوم جرم انگاری ربا به عنوان جرم اقتصادی هستیم در این مقاله با استفاده روش تحقیق توصیفی - تحلیلی به این نتیجه می رسیم که ربا میتواند موجب رشد نرخ تورم شده و بین بازار های پولی و بازارکالا وبازار های اقتصادی جدایی افکنده که مخل در نظام سرمایه گذاری و تولید شود که از مصادیق بارز جرم اخلال در نظام اقتصادی است بنابر این لازم است که به عنوان یک جرم اقنصادی شناخته شود. و تولید شود که از مصادیق بارز جرم اخلال در نظام اقتصادی است بنابر این لازم است که به عنوان یک جرم اقنصادی شناخته شود.واژگان کلیدی: عقود اسلامی، ربا، جرم اقتصادی

    کلیدواژگان: عقود اسلامی، ربا، جرم اقتصادی
  • نقش راهبردی آموزه های دینی بارویکرد فقهی برای پیشگیری و منع باتنبیه بدنی کودکان
    محمدعلی بادامی*، محمدمهدی مقدادی، مرضیه پیله ور صفحه 7

    بررسی ها و مشاهدات نشان می هد که کودکان همواره در معرض بیشترین تهدید، آسیب و سوء استفاده بوده اند.کودکان معصوم که سرمایه جامعه انسانی تلقی می شوند به بهانه های مختلف موردخشونت،آزاروتنبیه بدنی قرار می گیرند و متاسفانه روانگاری تنبیه بدنی و خشونت علیه کودکان مستندبه موازین و ادله ای می شودکه نشان ازعمق و وسعت این معضل دارد. درنظام بین الملل هرگونه خشونت و آسیب به کودک با هرعنوان ممنوع شده است و به نظر می رسد رهایی ازمعضل تنبیه بدنی کودکان در نظام حقوقی ما نیز تنها بر پایه راهیابی به نظرگاه شایسته فقه امامیه و برگرفته از آموزه های دینی است.در این منظر کرامت کودک و مصالح عالیه وی باید به شایستگی مراعات شود و هرگونه اقدام منافی با کرامت و مصلحت کودک ممنوع می باشد.هم چنین راهکارهای مطلوب و موثر برای تربیت کودک منظور گردیده و باارایه آموزه های روش مند برای منع وکنترل رفتارخشونت بار والدین وسایرافرادنسبت به اطفال که نشان دهنده یک نظام حقوقی وتربیتی کامل وجامع برای کودکان است ،به یافته های این پژوهش دست یافت. روش گردآوری اطلاعات،کتابخانه ای بوده ودرپردازش داده ها واطلاعات گردآوری شده نیز از نوع روش توصیفی - تحلیلی می باشد.

    کلیدواژگان: کودک، تنبیه بدنی، آموزه های دینی، آرای فقهی، اسناد بین الملل
  • تاثیر عرف و مقتضیات زمان و مکان بر احکام امضایی
    نجمه شریف پور*، محمد بهرامی خوشکار، سید ابوالقاسم نقیبی صفحه 8

    در اسلام علاوه بر احکام تاسیسی، یک سری احکام امضایی نیز وجود دارد. برخی قایل اند که احکام امضایی باید طبق عرف هر زمان تغییر یابند؛ تایید یا رد این نظریه مبتنی بر تشخیص افراد از ماهیت احکام امضایی می باشد.از نظر ما ماهیت احکام امضایی، جعل حکمی مماثل با حکم عقلاست نه صرف امضای آن؛ که در نتیجه با تغییر عرف که ظرف حکم امضایی است، حکم بر جای خود استوار است و فعلیت خود را از دست نمی دهد؛ منتها از آن جا که انسان موجودی متفکر و نوآور است و از طرف دیگر زمان و مکان دایما در حال تغییر می باشند ما قایلیم که بسیاری از احکام فقه اسلامی آن چنان نیست که در شرایط متغیر و متفاوت، هم چنان ثابت بماند و واقعیت ها را نادیده بپنداریم. لذا فقیهی که پیشتر از اجتهاد، دارای ایمان و تقوا و صفات نیک باشد می تواند با نظر به توجه شارع به بنای عقلا و عرف نخبگان در امضاییات و ملاک های جدیدی که طبق تحولات زمان به دست می آورد، در حوزه غیر تعبدیات حکم جدیدی را بر اساس تغییر موضوع حکم یا تغییر ویژگی ها و صفات موضوع حکم، استنباط نماید و در صورت عدم تغییر موضوع یا ویژگی هایش، تمهیداتی جهت اجرای صحیح حکم فعلی برای تامین مصالح در نظر بگیرد و موجبات حاکمیت فقه بر حوادث و مناسبات جدید و هدایت آن ها در مسیر صلاح و تعالی انسان را فراهم نماید.

    کلیدواژگان: حکم امضایی، حکم تاسیسی، جعل، امضاء، مقتضیات زمان و مکان
  • «مولفه های زمانی و مکانی در اجرای حدود و رویکرد قانون مجازات اسلامی در تعلیق و تبدیل آن»
    عباس تقوائی*، عاطفه لرکجوری، ساسان ملک مطیعی صفحه 9

    بینش و بیان چارچوب مسیر در نظام جزایی اسلام، شکل گیری جامعه سالم بر اساس ایجاد فضای زندگی سالم و جلوگیری از وقوع جرم است، تا بشر در پی آشنایی به وظایف فردی و اجتماعی اش، از هرگونه انحراف خودداری ورزد و در صورت عدم تاثیر این راهکارها، مجازات دنیوی (حدود و تعزیرات) در نظر گرفته شده است؛ تا با برپایی حدود، مصالح بنیادین جامعه پاسداری شود و با اجرای تعزیرات بزهکاران تادیب و اصلاح شوند. در این مقاله آنچه مورد نظر است نقش زمان و مکان در قلمرو حدود (کیفرهای منصوص شرعی) است که زمان و مکان تنها در اجرای آن نقش دارند. نقش زمان و مکان در تعزیرات (که تعیین و اجرای آن بر عهده حاکم شرع است) بیشتر محسوس می باشد به طوری که در ملاک اصلی تعزیر که کمتر بودن آن نسبت به حد است، بر حسب مقتضیات، عدول از آن در مواردی به دلایلی خاص به چشم می خورد. زمان و مکان در اجرای حدود نقش تعیین کننده ای دارند، بنابراین در صورت تزاحم مصلحت اجرای حد با مصلحت مهم تر، ممکن است حد موقتا تعطیل یا به کیفیت دیگری اجرا شود. آنچه در این مقاله در پی آن هستیم بررسی مولفه های زمانی و مکانی در اجرای حدود و رویکرد قانون مجازات اسلامی در تعلیق و تبدیل آن است. یافته ها نشان دهنده آن است که تبدیل و جایگزینی مجازاتهای شرعی منصوص و غیرمنصوص با سایر مجازاتهای متعارف یا روش های اصلاح گرایانه، از نظر قواعد و ساختارهای درون دینی امکان پذیر و از نگاه متناسب با مقتضیات زمان یک ضرورت تاریخی است.

    کلیدواژگان: تبدیل مجازاتها، جایگزینی مجازاتها، حدود، تعزیرات
  • بررسی تطبیقی الگوی پذیرش پناهنده از طرف حکومت اسلامی و دول غربی
    اسماعیل راغب بابایی، حجت الله سلیمی ترکمانی*، صالح رضایی پیش رباط، حسین رستم زاد صفحه 10

    پناهندگی به کشور دیگر به دلایل مختلف در طول تاریخ سابقه داشته است. کشور ما ایران هرچند به نسبت دیگر کشورهای غربی جمعیت کمتری از پناه جویان را در خود جای داده، اما در حال حاضر نیز پذیرای جمع کثیری از اتباع خارجی می باشد. این پژوهش به روش تحلیلی-توصیفی درصدد بررسی رویه جمهوری اسلامی ایران برپایه اصول ولایت فقیه در برخورد با پناهندگان، ضمن قیاس با رویه غربی این مهم است. چنین نتیجه شد که رویه غربی پذیرش پناهندگان به واسطه رفتارهای نامتعارف جنسی، با اصول امنیت بهداشتی و همچنین مسیولیت حمایت از خانواده ناسازگار است. پذیرش به واسطه مشکلات سیاسی، نقض اصل بی طرفی محسوب شده که در عرف حقوق بین الملل تصریح شده است. پذیرش به واسطه تغییر دین عمدتا به ابزاری برای پذیرش پناهندگی بدون شرایط استحقاق آن مبدل گشته است. اما جمهوری اسلامی ایران بر مبنای اصول ولایت فقیه، در چارچوب حمایت از مظلومین، پناهندگانی از سایر کشورها را پذیرفته و درعین حال اصل بی طرفی را همواره رعایت کرده است. منابع حقوق بین الملل، کشورها را به منع سلب تابعیت خودسرانه ملزم کرده و لذا بر کشورها الزامی خاص به اعطای تابعیت وجود ندارد و نمی توان از بابت عدم اعطای تابعیت به اتباع افغان، به جمهوری اسلامی ایران انتقاد وارد کرد؛ ضمن آنکه به علت مشکلات اقتصادی کشور، نیاز است که فرصت های شغلی با تدابیر لازم توزیع گردد که در این مورد محدودیت های وضع شده با موازین بین المللی تطابق دارد.

    کلیدواژگان: الگوی پناه جوئی، حقوق بشر غربی، حقوق بین الملل، حق شهروندی، فقه اسلامی
  • قلمرو دخالت حاکم در اجرای احکام عبادی
    زهرا کلبادی نژاد*، محمد جعفری هرندی، کاظم رحمان ستایش صفحه 11

    در حوزه احکام عبادی، ابتدا چنین بنظر می رسد که اجرای آن ها، صرفا یک امر شخصی است؛ زیرا پیامد انجام یا عدم انجام آن مترتب برعمل شخص مکلف است. اما با تامل همه جانبه، معلوم می گردد که در اجرای پاره ای از احکام عبادی باید و یا بر اثر پیشآمدی، حاکم اسلامی دخالت می نماید و نیت شخص مکلف، مکفی نمی باشد ؛ همانند نماز جمعه و جهاد ابتدایی که افزون بر نیت، دخالت حاکم در اجرای آن لازم بوده و یا پرداخت زکات که عند الضروه با دخالت وی اجراء می شود. این نوشتار با تامل بر آراء فقهی، به تفکیک احکام عبادی از منظر دخالت حاکم، پرداخته و بدین نتیجه رسیده که: هر چند در اجرای احکام عبادی، اصل بر شخصی بودن و نیت خود مکلف است اما استثنایا در پاره ای از موارد، اجرای این احکام، بدون دخالت حاکم بالذات یا بالعرض میسر یا مکفی نخواهد بود؛ هر چند که قصد قربت مکلف نیز مطرح باشد و بالعکس چه بسا عبادتی- که رکن اصلی آن قصد قربت است- به وسیله حاکم اجبار به انجام آن می شود ولو آنکه مجری فاقد قصد قربت باشد.

    کلیدواژگان: احکام، فقها، عبادات، مکلف، قصد قربت
  • مصطفی بروجردی* صفحات 25-42
    کسب درآمد ازطریق انجام واجبات، از موضوعاتی است که بطور پراکنده در سخنان فقها وجود داشته و در این زمینه دیدگاه های متفاوتی ابراز شده است. هرچند تمرکز اصلی بر عقد اجاره بوده، اما اختصاصی به آن نداشته و این پدیده را می توان در سایر عقود معاوضی لحاظ کرد. چگونگی تبیین ارتباط میان امر واجب که تکلیفی الهی است با کسب درآمد که اقدامی اقتصادی است، چالشی جدی است. این مقاله ضمن طرح موضوع و اشاره فشرده به اقوال، به واکاوی ادله پرداخته و می کوشد تا مشروعیت آن را تبیین کند. در این راستا مستندات و آراء فقیهانی که به تنافی ذاتی میان وجوب و کسب درآمد قایلند، مورد نقد قرار گرفته و نیز ادله کسانی که میان اقسام واجب تفصیل می دهند بررسی می شود. در ادامه به موضوع اخذ اجرت برای انجام عمل عبادی شخص اجیر اشاره و در پایان ابعاد ثبوتی و اثباتی مشروعیت عمل عبادی نیابتی مورد بحث قرار می گیرد.
    کلیدواژگان: کسب درآمد، اجیر، عمل واجب، نیابت، واجبات نظامیه
  • راضیه فخارزاده، عباسعلی روحانی، افتخار دانش پور صفحات 43-64

    مسئله تزویج ولایی کودکان از جمله مباحث بحث برانگیز در محافل فقهی و حقوقی است. نوشتار حاضر، عنصر مصلحت در تزویج ولایی کودکان را با روش توصیفی-تحلیلی، با مراجعه به منابع کتابخانه ای بررسی می نماید. اکثرفقهای مذاهب اسلامی قایل بر مشروط بودن مصلحت در  اعمال ولی نسبت به مولی علیه هستند. چرا که حکم لزوم مصلحت دار بودن اعمال ولی نسبت به مولی علیه خود، حاکم بر  حکم جواز همه تصرفات ولی در امور مولی علیه خود می باشد. بنابراین در صورت عدم رعایت مصلحت در تزویج ولایی کودک، دو دیدگاه وجود دارد؛ برخی قایل به وجود حق فسخ برای کودک در زمان اهلیت هستند و برخی قایل به بطلان ازدواج می‏باشند.که نظریه بطلان، از منظر این تحقیق صحیح تر است.  همچنین  جهت حفظ غبطه کودک در این ازدواج، ارایه گواهی هیات کارشناسی جهت تشخیص وجود مصلحت در این ازدواج بجای بررسی قید مصلحت توسط دادگاه، به قانونگذار پیشنهاد می‏گردد.

    کلیدواژگان: کودک، ازدواج، ولی، مصلحت، ضمانت اجرا
  • محمدعبدالصالح شاه نوش فروشانی* صفحات 65-84
    اهمیت زمین و به طور کلی اموال غیر منقول در میان اموال دیگری که بشر با آنها سر و کار دارد موجب شده است تا این اموال موضوع تنازعات فراوانی میان افراد جامعه قرار گیرند؛ به همین دلیل معاملات مربوط به اموال غیر منقول همواره میتواند محملی برای طرح دعوایی قضایی باشد. نظامهای حقوقی مختلف دنیا هر یک تلاش نموده اند راه حلی ارایه نمایند تا خریدار مطمین از عدم وجود معامله معارض مقدم باشد و دسترسی به اطلاعات مرتبط با مالکیت اموال غیر منقول را که برای سیاست گذاری اقتصادی ضروری به نظر میرسد تسهیل نماید. در این مقاله تلاش شده است به سوالات ذیل پاسخ داده شود: آیا شرعا میتوان انعقاد بیع را منوط به ثبت آن نمود؟ آیا میتوان انتقال مالکیت را منوط به ثبت بیع نمود؟ آیا میتوان معاملهای که توسط دولت ثبت نشده است را در برابر ثالثی که ملک همراه با معاملهای موخر به نام او ثبت شده است، غیر قابل استناد دانست؟ آیا میتوان سند ثبتی معامله یا مالکیت مال غیر منقول را تنها را اثبات مالکیت آن تلقی کرد؟ در پاسخ به این سوالات پیشنهاد شده است تا در صورت منحصر بودن راه حل مساله در وضعیت کنونی در استفاده از نظام ثبت رسمی مالکیت، از ظرفیت احکام سلطانیه که در اختیار حاکم اسلامی است برای مشروعیت بخشی به آن استفاده شود.
    کلیدواژگان: ثبت مالکیت، بیع اموال غیر منقول، قاعده لاضرر
  • محمدحسین دانشفر، مسعود حیدری*، محمود مالمیر، محمود اشرافی صفحات 85-112
    خودکشی متضاد با فطرت بوده و در اسلام به صورت موکد مورد نهی و وعید قرار گرفته است. سوال اصلی پژوهش امکان تعیین مجازات تعزیری برای فرد اقدام کننده به خودکشی ناموفق بر اساس قاعده«التعزیر لکل عمل حرام»است. در قانون، تنها به مجازات تعزیری معاونت به خودکشی از طریق ابزار رسانه ای و مخابراتی پرداخته شده است و مجازات حبس از 91روز تا 1سال یا جزای نقدی از پنج میلیون ریال تا بیست میلیون ریال یا هر دو مجازات را برای فرد خاطی در نظر گرفته لذا با توجه به عدم جرم انگاری آن در قانون مجازات اسلامی و بر اساس ماده ی 1 ق.م.ا و اصول بیستم و بیست و دوم و سی و چهارم قانون اساسی تعیین مجازات خودکشی بر اساس قاعده«التعزیر لکل عمل حرام» امکان پذیر است، بنابراین با بررسی این مسئله در فقه مذاهب خمسه می توان مجازات تعزیری مناسب با توجه به فرد و عمل انجام شده تعیین نمود. پژوهش حاضر به روش توصیفی-تحلیلی صورت پذیرفته و دریافته است که افراد را بر اساس عمل ارتکابی به مجازات های تعزیری یا اقدامات تامینی وتربیتی مناسب همچون؛ نصیحت به وسیله قاضی دادگاه، اخطار و تذکر یا اخذ تعهد کتبی به عدم تکرار جرم، حبس تعزیری، تنبیه بدنی و... محکوم نمود.
    کلیدواژگان: خودکشی، مجازات، قاعده التعزیر لکل عمل حرام، فقه، حقوق
  • عبدالوهاب سلیمی پور، محمد عادل ضیائی*، ناصر مریوانی صفحات 113-127
    در یک تعریف، تلفیق آمیخته ای از آرای مجتهدان است که مطابق نظر هیچ کدام از آنان نباشد. این کار، چه بسا به هدف تسهیل در انجام تکالیف دینی انجام می گیرد و از این حیث؛ «تیسیر» به عنوان یک مبنا در شریعت اسلامی و تحت قواعدی چون «رفع حرج» و «قاعده یسر» اشتراکاتی دارد. اما از طرف دیگر گاه ممکن است تلفیق به هدف رفع تکلیف از مکلف انجام شده یا عملا به این امر منجر شود.برخی از فقیهان و اصولیان معتقدند که تلفیق فتوی در حالت ضرورت، به سبب گشایش و رفع حرجی که برای مکلف دارد جایز است. برخی دیگر دایره استفاده از تلفیق را وسیع تر دانسته و استفاده از آن را به هنگام حاجت ونه ضرورت هم جایز دانسته اند. مستند این حکم هم تیسیر و رفع مشقتی است که در مورد مکلف وجود دارد. به نظر می رسد تلفیق و تیسیر رابطه عموم و خصوص من وجه دارند زیرا هر تلفیقی لزوما تیسیر نیست و هر تیسیری لزوما تلفیق نیست، گرچه در مقام عمل و به ویژه در فتاوی معاصر اکثر تلفیق ها متضمن تیسیر است.
    کلیدواژگان: تلفیق، تیسیر، فتوی، عسر و حرج، مشقت
  • امین جلیلی، سید محمد مهدی ساداتی* صفحات 128-147
    توبه ی حقیقی، زایشی مجدد است. تحول عظیم در جان شخص تایب، سبب می شود تا عالمانه و نادمانه مسئولیت خطای خویش را پذیرفته و درصدد اصلاح گذشته و تدارک آینده برآید. اقدام قانون گذار کیفری مبنی بر محدود نمودن تاثر نهاد توبه در سقوط قسمی از مجازات های تعزیری حاکمیتی و عدم توانایی صدور قرار موقوفی تعقیب توسط مقامات قضایی دادسرا، مغایر با عقلانیت و معنویت مستور در سیاست جنایی اسلام و قاضی بودن مقامات قضایی دادسرا است. ابتنای تشکیلات چرخه قضایی جمهوری اسلامی ایران بر سیاست جنایی کیفر گریز اسلام، اقتضای عدم اتکای گرانیگاه واکنش کیفری بر کنش سزا گرایی را می طلبد. لذا شایسته آن است که نهاد الهی توبه در قوانین جزایی، مسقط کیفر تمامی جرایم تعزیری حاکمیتی، توسط تمامی مقامات قضایی باشد. گریز از کیفر گرایی و توجه به ارزش های اخلاقی و مصالح اجتماعی در مرحله تقنین و جلوگیری از اطاله دادرسی و افزایش تراکم حجم پرونده ها در بعد اجرایی، ازجمله اهداف اتخاذ این موضع، توسط نگارنده است.
    کلیدواژگان: توبه، تعزیرات حکومتی، فلسفه کیفر، سیاست جنایی اسلام، مقامات دادسرا
  • مهدی یار رحماندوست* صفحات 148-174
    وقتی که قانون مجازات اسلامی اخیر، عنوان تعزیرات منصوص شرعی را در متن قانون وارد نمود و شرط و شروطی بر آن بار نمود، تحدید ماهیت و تعیین مصادیق آن اهمیت دوچندان یافت؛ امر مهمی که تاکنون نه قانونگذاران و مجریان به آن پرداخته اند و نه حقوقدانان در مورد آن به پاسخ مشخص و قابل قبولی رسیده اند. این نوشتار تلاشی نوین است برای واکاوی ریشه های فقهی تعزیرات منصوص شرعی و نقد آنها و جایگاه حقوقی آنها و تشکیک در آن. در این پویش ابتدا به سراغ ماهیت حدود و تعزیرات می رویم و تفاوت های میان این دو را تبیین می کنیم، اقوال مختلف در باب عدد و مصادیق حدود را بررسی و دسته ‎بندی می نماییم و آن را با مصادیق حقوقی تطبیق می دهیم. سپس به ماهیت تعزیرات مقدر و اشکالات آن می پردازیم و می کوشیم مصادیق آن را از میان آراء فقها بیرون بکشیم آنگاه با نگاهی به مواد قانونی مرتبط، به دنبال مصادیق تعزیرات منصوص شرعی در قانون مجازات اسلامی می گردیم و در نهایت به نتیجه ای می رسیم که اصرار شورای محترم نگهبان بر وارد نمودن این نهاد در قانون را زیر سوال می برد.
    کلیدواژگان: حدود، تعزیرات، تعزیرات منصوص شرعی، تعزیرات مقدر، قانون مجازات اسلامی
  • بهنام قنبرپور* صفحات 175-192
    با انعقاد عقد نکاح، تعهداتی بین زوجین ایجاد می شود ازجمله تعهد زوجه به زوج در مساله تمکین است. در دنیای معاصر که زنان نیز مانند مردان بسیاری از مشاغل و تکالیف اجتماعی را عهده دار شدند و مجبور به خروج از منزل هستند، تمکین از زوج در هر ازمنه برای آنان میسر نیست. تزاحم اشتغال زنان در جامعه با حق تمکین زوج، چالشی است که گریبانگیر بعضی از خانواده ها شده است و در برخی از موارد اسباب مشاجرت زوجین را فراهم می آورد.مشهور فقهاء، استیذان از زوج را به طور مطلق واجب می دانند و برخی دیگر آن را به منافات نداشتن با استمتاعات زوج مقید نمودند. این پژوهش که به روش تجزیه و تحلیل سامان یافته است به منظور پاسخگویی به این پرسش است که آیا تعیین زوج به عنوان ریاست خانواده در فقه و حقوق ایران موجب سلطه جویی و اقتدار بی قید و شرط برخی از مردان نخواهد شد؟ مقاله بر این عقیده تاکید می ورزد از آنجایی که تمکین به عنوان حقی از حقوق زوج در ذات عقد نکاح لحاظ نشده است؛ لذا زوجه شاغل با عنایت به شرایط شغلی خود می تواند مقدار تعهد خود را نسبت به تمکین در حین عقد به صورت صریح و شفاف مطرح نمایدو با استفاده از شرط ضمن عقد، انتظارات زوج را در این امر تعدیل نماید.
    کلیدواژگان: خروج زن از منزل، قوامیت، اختیارات زوج، شرط ضمن عقد
  • ناصر علی افضل نژاد، حسن اسدی، فاطمه جعفری* صفحات 193-212
    منابع فقهی و دکترین حقوقی،رابطه جنسی زن با شوهر و پاسخ به خواسته های مشروع او راتمکین خاص می نامند که یکی از آثار غیرمالی مترتب بر عقد نکاح است و در قانون مدنی با عنوان وظایف زناشویی تبیین گردیده است و ضمانت اجرای آن تحقق نشوز و مانعیت از تادیه نفقه زوجه در فقه و قانون مدنی است. فقهای امامیه و حقوقدانان،این حق غیرمالی را مختص مردو منوط به اراده او دانسته اند.مگراینکه زن ازاین رابطه متعذرباشد.تعمق درمنابع فقهی،قواعد فقهی لاضررولاحرج،توجه به حفظ عفاف زنان و ماهیت غریزه جنسی بعنوان غریزه مشترک بین زن و مرد،اعتلای فردی و اجتماعی زن و جلوگیری از فساد در جامعه، نشان میدهد که نمیتوان این حق را مختص مرد دانست بلکه جزء حق و تکلیف مشترک زوجین می باشد و تفاوت های جنسیتی مانع از برقراری توازن در امور جنسی زوجین نیست.لذا حقوق موضوعه کشور با لحاظ این موارد و استنتاجات عقلی در این زمینه باید مورد بازنگری قرار گیرد.
    کلیدواژگان: تمکین خاص، حقوق جنسی، نشوز، نکاح
  • داریوش بخردیان* صفحات 213-232
    با بررسی کتب و تصانیف علما، می توان با روش استدلال آنان در استنباط احکام را به دست آورد. ابن ادریس از فقهایی است که فقط به ادله ای تمسک می کرده است که مفید علم بوده و از راه قطع و یقین، حاصل گردد از قبیل؛ کتاب، سنت، اجماع و دلیل عقل. بنابراین، ایشان دلیل عقل را در مواردی که نص و اجماعی نباشد، به عنوان یک منبع مستقل، در طول سایر ادله مطرح کرده؛ و آن را دلیلی معرفی می کند، که موجب قطع به حکم شرعی می گردد. ایشان هر چند دلیل عقل را به عنوان دلیل مستقل معرفی می کند؛ ولی مراد خویش از دلیل عقل، حدود و شرایط و موارد کارآیی آن را به وضوح، معین و بیان نکرده و دامنه آن را بسیار توسعه داده است. با بررسی موارد استعمال دلیل عقل در آثار ایشان، می توان به این نتیجه رسید که وی، آن را به گونه ای تفسیر کرده است که حتی شامل ظواهر لفظی مانند لحن خطاب و اصول عملیه نیز می شود. از منظر ایشان، دلیل عقل گاهی مستقلا و گاهی با استمداد از لفظ، حکمی را درک می کند و در هر دو حجت است.
    کلیدواژگان: ابن ادریس، دلیل عقل، قطع، اصول عملیه، مخصص
  • فخرالدین جامعی فرد، محمد صادقی*، سید مهدی میرداداشی صفحات 233-259
    هرچند بر جواز ازدواج موقت در صدر اسلام اتفاق نظر وجود داشته است اما در فقه اهل سنت با اعتقاد بر تحریم آن از سوی قرآن، پیامبر و تاکید خلیفه دوم بر آن، ازدواجی نامشروع شمرده میشود. لیکن از آنجاییکه صدور این تحریم از ناحیه قرآن و پیامبر اکرم مورد تردید است و اما نفس صدور آن از سوی خلیفه دوم یقینی و مورد اتفاق فریقین است از جهت بررسی مبانی تحریم و برخلاف اتفاق علمای اهل سنت نظریه تحریم ازدواج انقطاعی از باب نهی حکومتی و مصلحتی از اطمینان زیادی برخوردار میشود و تحریم صادره برای هر زمان و هر مکان صادق نخواهد بود. بدین ترتیب از این جهت نظریه تحریم مطلق ازدواج انقطاعی ناصحیح خواهد شد. در فقه امامیه تحلیل این ازدواج بر پایه سبق قطعی اباحه آن، لحوق شایبه تحریم، در نهایت توصیه ایمه اطهار به انجام آن و بدین ترتیب برطرف شدن تردید در تحریم و یقینی شدن اباحه آن استوار است. اما بر خلاف حکم منسوب به فقه امامیه بر اباحه مطلق آن ولی از بابت بررسی مبانی از این حکم برخوردار نیست و بنا به مقتضیات زمانی و مکانی شامل احکام خمسه میگردد. بدین ترتیب ازباب تحلیل و تحقیق در مبانی و بر خلاف مشهور به نظر میرسد فریقین دارای وجه مشترک در عدم تحریم مطلق و عدم اباحه مطلق این نوع ازدواج هستند. دراین پژوهش روش تحقیق تحلیلی و توصیفی می باشد.
    کلیدواژگان: ازدواج انقطاعی، استمتاع، احصان، حرمت، نسخ
  • مهرانگیز کریمی، مهدی شیدائیان ارائی*، اصغر عربیان صفحات 259-277

    حمایت از حقوق و آزادی های فردی یکی از اهداف قوانین دادرسی کیفری است. از جمله اقدامات ناقض حقوق فردی، حقوق و آزادی های متهم در مرحله ی تحت نظر است. حقوق متهم تحت نظر تا حدودی موردتوجه قانون گذار قرارگرفته است، هرچند که به طور کامل به آن پرداخته نشده و الزامات کاملی برای مجریان قانون و دستگاه عدالت کیفری وضع نشده و به صورت کلی بعضا مورد اشاره قرارگرفته است، در پژوهش حاضر به برخی از حقوق برجسته متهم تحت نظر پرداخته شد؛ حق سکوت متهم، اصل برایت، حق اطلاع از دلایل دستگیری، بازجویی از متهم با پرداختن به مواردی از جمله رعایت اصل امنیت در بازجویی متهم، کرامت انسانی، حفظ حقوق شهروندی و دادرسی منصفانه و عدالت، همچنین حق داشتن وکیل، شکنجه برای اقرار و حق تفهیم متهم و حق مطلع ساختن خانواده از جمله مواردی بودند که در این پژوهش از منظر فقه و حقوق مورد بررسی قرار گرفتند. نقض حقوق دیگران از جمله متهمان گناهی است نابخشودنی و از ضابطان پرتلاش دادگستری و همکاران قضایی نیز توقع می رود تا در رعایت دقیق آن از هیچ کوششی دریغ نورزند.

    کلیدواژگان: حقوق، آزادی، متهم، تحت نظر
|
  • M.Amin Maleki, Ali Keshavarz *, Alireza Asgari Pages 1-24

    Hearsay evidence, including alternatives to evidence of substantiation and and from the background of legal testimony, which the provisions of 1320 of the Civil Code and 231 of the Civil Procedure Law are subject to acceptance. In the legal system of Iran, following the jurisprudence and signification of the words of the jurists, the following arguments were fixed but due to the plurality of expression in this field, it is essential to explain and respond to these issues. The authenticity of in Shi''''a and Sunni jurisprudence also indicates its development. In Sunni jurisprudence, the development of hearsay evidence is martyred. In Shiite and Sunni jurisprudence, the only difference is the acceptance of the hearsay evidence, the precaution and attention to the religious provisions that it is not acceptable , Which is mentioned in Sunni jurisprudence And only in al-Maliki''''s jurisprudence is the authenticity of hearsay evidence in your everyday affairs. Hence, the development of more than a tradition for hearsay evidence which is not accepted in Islamic law.Also in the context of the restricted of Hearsay evidence, the criterion in Sunni jurisprudence is the torment of presence But in Shi''''a jurisprudence it is a hardship to testify. The specific approach of this study is to examine the proper criteria for the hearsay evidence and to circumvent legal liability in accepting hearsay evidence as one of the alternative evidence of substantiation.

    Keywords: hearsay evidence Excuse the presence Excuse the testify refraining to testify impossibility, being in difficulty
  • Jurisprudential feasibility of civil liability of government assuming devaluation of money due to inflation
    Mahdi Mohagheghian *, Seyed MohammadHadi Mahdavi, Ahmadreza Tavakoli Page 2

    Inflation or continuum and general raise of prices, is depended on different reasons and factors. Sometimes incomes and spending of government are imbalanced and government is forced to commit inflation policies and realizing money in order to protect against the side effects of borrowing from Central Bank, and consequently raise to devaluation of national money. In this regard, from juridical viewpoint it is possible to survey that in such circumstances, is there any way to put the responsibility of compensating of money devaluation and losses of citizens on government or not. It seems that if the pills of civil responsibility are complete, so, appropriate is ready for civil responsibility of government. Because, based on no-losses-rule, harm defeat, causation rule, ownership right and the necessity of compensating lost interests assuming interest conflict, it is possible to put the responsibility for compensating the losses of citizens on government. In other hand, from Jurisprudential view point, there is no constraint for this sentence and therefore, government is force to handle this responsibility, anyway.

    Keywords: government, Inflation, money devaluation, Civil responsibility, private ownership
  • Analysis of the application of analogy in deriving legal jurisprudential rulings from the Imams and Shafi'is
    Ali Saremi *, Jalal Jalalizadeh, Naser Marivani Page 3

    The analogy of the transmission of a sentence from the main to the secondary is due to the existence of a similar cause between them. The prevailing belief is that Imami jurists have not accepted analogy and this negative approach has been going on for a long time. Imami jurists have been skeptical about the application of analogy in all religious matters, but in jurisprudential and legal rulings, they have used the analogy of Mansoos al-Ala and the analogy of priority. And they have used it under other titles, such as denouncing the manats, but they have not accepted the analogy attributed to God. Shafi'i jurists, in the absence of a jurisprudential ruling in the Qur'an, Sunnah or consensus, have considered analogy as a reason for inferring and issuing jurisprudential rulings. And they consider it a religious necessity for issuing fatwas and legislation and one of the ways of recognizing and expressing rulings.In this research, the authority of analogy and the application of analogy attributed to Imamiyya and Shafi'i have been studied. Shafi'i because of the perception of the causes of the rulings in the rulings of jurisprudence and law with regard to their humanity, Also due to the impossibility of accessing the real reasons of all the verdicts, And the emergence of many new issues, the use of analogy is allowed. The Imams have accepted the issuance of jurisprudential rulings based on the revision of manat and rational implications. Both of these are functions of the intellect and therefore are very similar to the analogous analogy of Shafi'i. And in practice, there are many deductive rulings in the books of Imami jurisprudence which have been issued based on the analogy of the deduced analogy.

    Keywords: analogy, intellect, Inference, Fiqh, Tanqih
  • The role and authority of the judge in civil liability lawsuits, from the point of view of jurisprudence and subject law and its comparison with French law
    Saied Farzaneh, Aliabbas Hayati *, Faramarz Bagherabadi Page 4

    The issue of compensation is one of the most important legal issues. In this research, the role and authority of the judge in civil liability lawsuits from the point of view of jurisprudence and subject law and its comparison with French law have been carried out in this research using analytical-descriptive method. It was concluded that judicial systems are divided into different legal systems. The role of the court is different in each legal system. In this way, in the system of accusatory proceedings, the civil lawsuit belongs to the litigants and the judge is only a passive member who cannot play a role other than issuing a verdict based on the reasons presented by the parties. This is while in the investigative judicial system, the role of the judge is active in proving the claim, in civil liability claims, the role of the judge is more active and significant than the involved claims, and this activeness in ascertaining the elements of civil liability and interpreting it, choosing the method of compensation, The basic description of responsibility, mitigation, aggravation and adjustment of damage, change of sentence, etc. appears, which can sometimes and seemingly go beyond neutrality and take on the aspect of protection (of the victim). According to the amendment of the rule prohibiting the acquisition of evidence, the authority of the judge in changing the sentence and damages can be considered limited, and the role of judicial experts in determining the actual damages is undeniable.

    Keywords: Legal rights, principles, procedures, the role of the judge, cause, direction of the lawsuit, jurisdiction
  • Age cannot determine the puberty of a girl and a boy
    Sayed Mohammad Keykavosi *, Mohammad Jafari Harandi Page 5

    What is always referred to as puberty as the beginning of the responsibilities and limitations of the obligated human being is the reaching of a girl and a boy at a certain age; But regardless of its religious basis, puberty is a natural phenomenon with the actualization of sexual talent and reproductive powers; The same criterion and rule is specified in verse 6 of Surah An-Nisa '. However, in narrations and news, various signs have been set for the interpretation of this stage of sexual ability and several ages have been set for it. Therefore, the lack of unity of basis and criterion in determining the criterion of maturity has caused the plurality of opinions of jurists on this issue; Most of the Imami jurists, citing some hadiths, which of course do not have sufficient and reliable meaning, have placed boys at the age of 15 and girls at the age of nine. The findings of this study show that in the field of understanding the narrations of puberty, what has not been given much attention is the audience at the time of issuing narrations and hadiths. While the Holy Prophet (PBUH) and the infallible Imams (AS) had paid such attention in their tradition and speech and in expressing the rulings, they considered the characteristics of the addressee of the word. Therefore, it can be seen that sexual maturity as the beginning of religious duties is not related to the age specified in the words of the jurists and is different in people affected by climatic conditions and climatic diversity.

    Keywords: Age of puberty, jurisprudence, jurists, audience studies, hadiths, narrations, case by case
  • The need to criminalize usury as an economic crime
    Saeed Saeedmirzai, Abdolvahid Zahedi *, Seed Reza Hosseini Page 6

    AbstractThere have been many researches about usury, but none of them mentioned the damage that this crime causes to the economy. Therefore, in this research, we are trying to prove the necessity of criminalizing usury as an economic crime. In this article, using the descriptive-analytical research method, we come to the conclusion that usury can cause the growth of the inflation rate and between money markets and goods markets and markets. A separatist economy There have been many researches about usury, but none of them mentioned the damage that this crime causes to the economy. Therefore, in this research, we are trying to prove the necessity of criminalizing usury as an economic crime. In this article, using the descriptive-analytical research method, we come to the conclusion that usury can cause the growth of the inflation rate and between money markets and goods markets and markets. A separatist economy that disrupts the investment and production system, which is one of the clear examples of the crime of disrupting the economic system, so it is necessary to recognize it as an economic crime.that disrupts the investment and production system, which is one of the clear examples of the crime of disrupting the economic system, so it is necessary to recognize it as an economic crime.Key words: Islamic contracts, usury, economic crime

    Keywords: Islamic contracts, usury, Economic Crime
  • The strategic role of religious teachingsJurisprudence in th prevention and prohibition of corporal punishment of children
    MohamadAli Badami *, MohamadMahdi Meghdadi, Marziyeh Pilevar Page 7

    Studies and observations show that children have always been the most threatened, harmed and abused. Innocent children who are considered the capital of human society are subjected to violence, physical abuse and, unfortunately, the corporal punishment of corporal punishment and violence against children. It is documented as criteria and arguments that show the depth and breadth of this problem. In the international system, any violence and harm to children is prohibited under any title, and it seems that getting rid of the problem of corporal punishment of children in our legal system is based only on finding a proper view of Imami jurisprudence and derived from religious teachings. In this perspective, dignity The child and his / her best interests must be properly observed and any action contrary to the dignity and interests of the child is prohibited. It represents a complete and comprehensive legal and educational system for children, the findings of this study were obtained. The method of data collection is library and in processing data and information collected is a descriptive-analytical method.

    Keywords: child, corporal punishment, religious teachings, jurisprudential opinions, International Documents
  • Temporal and spatial components in the implementation of the hudud and approach of the Islamic penal code in suspending its conversion
    Abbas Taghnaee *, Atefeh Lorkojuri, Sasan Malek Motiee Page 9

    Insight and expression of the framework in the Islamic penal system is the formation of the healthy life based on creating a healthy living environment and preventing the occurrence of crime, so that human beings, in order to become familiar with their individual and social duties: refrain from any deviation. There is a worldly punishment (hudud and punishments). In this article, the role of time end place in the punishments is more noticeable, so that in the main criterion of the punishments, which is less than the hudud. Depending on the requirements, deviation from it can be seen in some cases for special reasons. Time and place play a decisive role in enforcing the hudud, so in the event of a conflict of interest in enforcing the hudud or, more importantly, the limit may be temporarily shut down or enforced to another degree. It is a place in enforcing the hudud and approach of the Islamic penal code in suspending and changing it, findings show that the conversion of prescribed and non-prescribed religious punishments with other conventional punishments by reformist methods is possible in terms of rules and structures within the religion and from a perspective appropriate to the requirements of the time is a historical necessity.

    Keywords: conversion of punishments, replacement of punishments, hudud, punishments
  • A Comparative Study of the Refugee Admission Pattern by the Islamic Government and Western States
    Esmail Ragheb Babaii, Hojatollah Salimi Torkamani *, Saleh Rezaii Pishrobat, Hossein Rostamzad Page 10

    Asylum in another country has a history for various reasons. Although our country, Iran, has a smaller population of asylum seekers than other Western countries, it still receives a large number of foreign nationals. This analytical-descriptive study seeks to examine the practice of the Islamic Republic of Iran in dealing with refugees, while comparing with the Western practice of this action. It was concluded that the Western practice of accepting refugees through unconventional sexual behavior is incompatible with the principles of health security as well as the responsibility of protecting the family. Acceptance due to political problems is considered a violation of the principle of neutrality, which is specified in the custom of international law. Admission through conversion has largely become a means of accepting asylum without the conditions of entitlement. However, the Islamic Republic of Iran, based on the principles of Velayat-e-Faqih, has accepted refugees from other countries in the framework of supporting the oppressed, and at the same time has always observed the principle of neutrality. International law sources oblige countries to prohibit arbitrary deprivation of citizenship, so there is no specific requirement for countries to grant citizenship, and the Islamic Republic of Iran cannot be criticized for not granting citizenship to Afghan citizens, due to the country's economic problems. Is to distribute job opportunities with the necessary measures, in which case the restrictions imposed are in line with international standards.

    Keywords: Asylum model, Western human rights, international law, Citizenship rights, Islamic jurisprudence
  • The realm of the ruling interference in the implementation of religious rulings
    Zahra Kolbadynjad *, Mohammad Jafariharandi, Kazem Rahman Setayesh Page 11

    AbstractThe realm of the ruling interference in the implementation of religious rulingsIn the realm of devotional rulings at first it seems that their implementation is merely a personal matter; Because the consequence of doing or not doing it depends on the person's actions. But with all-round thinking, it becomes clear that in the implementation of some of the rules of worship, the Islamic ruler must intervene or due to an incident, and the intention of the obligated person is not sufficient, but in addition to the intention of the necessary ruler to intervene with his intervention. It can be said that Friday prayers and elementary jihad are considered in this category. This article, by reflecting on the jurisprudential opinions, separates the rules of worship from the perspective of the ruling, and concludes that: although in the implementation of the rules of worship, the principle of personality and intention is required, but in some cases, the implementation of this Judgments will not be possible or sufficient without the intervention of the ruler in essence or in breadth; However, the intention of closeness of the obligee is also raised, and vice versa, it is possible that the worship - the main element of which is the intention of closeness - is performed by the ruler, even if the performer has no intention of closeness.

    Keywords: rules jurists, worships, obligee, executio, intention of closeness
  • Mostafa Boroujerdi * Pages 25-42
    Getting income through performing obligatory religious duty (Farḍ or farīḍah) is one of the issues that has been taken into consideration by jurists for a long time and about which different views have been expressed. Although the main focus was on the lease contract, it does not seem to be specific to it, and it can be taken into account in other barter contracts. In any case, how to make clear the relationship between what is obligatory, which is a religious duty (Farḍ), and earning, as an economic action, is a serious challenge. Presenting the subject with intensive reference to jurisprudential opinions, this article analyzes the arguments and tries to explain its jurisprudential legitimacy. In this regard, the opinions of jurists who believe in the inherent contradiction between obligation and earning income is concerned critically, and the arguments of those who expand the types of Farḍ is examined. Next, the issue of receiving remuneration for performing the act of worship of a hired is discussed, and finally, the factual and evidential dimensions of the legitimacy of the act of proxy (Niyabah) worship are debated.
    Keywords: acquisition of wealth, hired, obligatory act, vicariate
  • Raziye Fakharzade, Abbasali Roohani, Eftekhar Rdaneshpoor Pages 43-64

    The issue of child marriage is one of the most controversial issues in jurisprudential and legal circles. The present article examines the element of expediency in child marriage by descriptive-analytical method, referring to library sources. Most sects of Islamic religions believe that expediency is conditional on the actions of the guardian over the property.Because the ruling on the necessity of the expediency of the guardian's actions towards Molly against himself is governed by the ruling on the permission of all the guardian's possessions in Molly's affairs against himself. Therefore, if the expediency of child marriage is not observed, there are two views; Some believe in the existence of the right of termination for the child at the time of eligibility and some believe in the invalidity of marriage. The theory of invalidity is more correct from the perspective of this research. Also, in order to maintain the envy of the child in this marriage, it is suggested to the legislator to present the certificate of the expert board to determine the existence of expediency in this marriage instead of examining the expediency.

    Keywords: child, marriage, Guardian, Expediency, performance guarantee
  • Mohammadalabdalsaleh Shahnoosh Forooshani * Pages 65-84
    The importance of land and real estate in general, among other property that human beings deal with, has caused this property to be the subject of many conflicts between people in society;.The different legal systems have each tried to provide a solution so that the buyer can be sure of the absence of an adversarial transaction and facilitate access to information related to the ownership of real estate that is necessary for economic policy. This article tries to answer the following questions: Can the sale be made conditional on its registration? Can the transfer of ownership be made subject to sale? Can a transaction that has not been registered by the government be considered unreliable? Can a document of transaction or ownership of immovable property be considered only as proof of ownership? It has been suggested that if the solution to the problem is unique in the current situation in using the official property registration system, the capacity of the Soltanieh rulings at the disposal of the Islamic ruler should be used to legitimize it.
    Keywords: Registration of ownership, sale of real estate, no harm rule
  • Mohamadhossein Daneshfar, Masoud Heidari *, Mahmood Malmir, Mahmood Ashrafi Pages 85-112
    Suicide is contrary to nature and is strictly forbidden in Islam. The main question of the research is the possibility of determining the ta'zir punishment for a person who commits unsuccessful suicide according to the rule of "ta'zir for all forbidden acts". In the law, only the punishment of the deputy for suicide through media and telecommunication tools has been dealt with, and the punishment of imprisonment from 91 days to 1 year or a fine from five million rials to twenty million rials or both punishments is considered for the offender. Considering that it is not criminalized in the Islamic Penal Code and according to Article 1 of the Penal Code and the twenty-twenty-second and thirty-fourth principles of the Constitution, it is possible to determine the punishment for suicide based on the rule of "ta'zir for all forbidden acts". The jurisprudence of the five religions can be determined as an appropriate punishment according to the person and the act performed. The present research has been done in a descriptive-analytical method and has found that individuals are punished with ta'zir punishments or appropriate security and training measures such as; Advice by the judge of the court, warning and warning or obtaining a written commitment sentenced not to repeat the crime, imprisonment, corporal punishment, etc.
    Keywords: Suicide, punishment, the rule of ta'zir for all forbidden acts, Jurisprudence, Law
  • Abdolvahab Salimipour, Mohammd Adel Zieaei *, Naser Marivani Pages 113-127
    Talfiq (integration) is defined as a combination of the different views of religious scholars which is not fully consistent with the exact views of any of them. It is aimed at facilitating religious assignments. Therefore, Talfiq enjoy commonalities with Taysir (facilitation) as a tenet in Islamic tradition and under rules such “removal of constrictions” and the “Yosr rule”. On the other hand, however, Talfiq may take place to relieve the religious obligations of an obligated person or actually lead to such a thing. .Some religious scholars believe that integration over a Fatwa is allowed in case of necessity since it leads to openings as well as removal of constrictions. Others have considered a wider application for Talfiq, arguing that it is allowed not only when necessary, but also when needed. It is evidenced upon Taysir (facilitation) and removal of constriction that could be applied to the relevant obligator. It seems that Taysir and Talfiq overlap each other, because every case of Talfiq is not necessarily considered as Taysir, and every case of Taysir is not necessarily categorized under Talfiq, although all cases of Talfiq ensure Tatsir in practice and especially in contemporary Fatwas.
    Keywords: Talfiq, Taysir, Fatwa, distress, constriction, hardships
  • Amin Jalili, Seyd Mohamad Mehdi Sadati * Pages 128-147
    True repentance is rebirth. The great change in the soul of the repentant person causes him to wisely and unhesitatingly accept responsibility for his mistake and seek to correct the past and prepare for the future. The action of the criminal legislature to limit the influence of the institution of repentance in the partial fall of the government's punitive punishments and the inability of the judiciary to issue a moratorium on prosecution is contrary to the rationality and spirituality hidden in Islamic criminal policy and the judiciary being a judge. The organization of the judicial cycle of the Islamic Republic of Iran on the criminal policy of Islamic punishment requires the reliance of the penitentiary on the criminal response to the act of punishment. Therefore, it is appropriate for the divine institution of repentance in criminal law to be the muscat of punishment for all punitive crimes of the government by all judicial authorities. Avoiding criminalism and paying attention to moral values ​​and social interests in the legislative stage and preventing procrastination and increasing the volume of cases in the executive dimension, are among the goals of the author to take this position.
    Keywords: Repentance, Governmental Punishments, Philosophy of Punishment, Islamic Criminal Policy, Judicial Officials
  • Mahdiar Rahmandoost * Pages 148-174
    Sharia punishments were a title that in the past was considered a mystery in law; However, when the recent Islamic Penal Code, under the title of prescribed Sharia punishments, explicitly included it in the text of the law and imposed conditions on it, the nature of the definition and the determination of its instances became doubly important; An important matter that has not been addressed by the legislator and his assistants, nor by the few and limited efforts of the jurists, has reached a definite and consensus conclusion about its examples! This article is another attempt to find examples of this institution, which undertakes a more extensive exploration of the jurisprudential background of this discussion, carefully separates the limits and punishments, examines and categorizes different sayings in the number of limits, and tries to find examples of predestined punishments. Draw out from the opinions of the jurists. Finally, he takes a comparative look at the jurisprudence and the law of punishment and reaches different and astonishing conclusions about the examples of prescribed punishments in the Islamic Penal Code
    Keywords: Limit punishments, punishments, prescribed religious punishments, Jurisprudence, Islamic Penal Code
  • Behnam Ghanbarpor * Pages 175-192
    With the marriage contract, commitments are made between the couple, including the commitment of the wife to the couple in obedience. In the contemporary world, where women, like men, have undertaken many jobs and social tasks and are forced to leave home, it is not possible for them to obey in any way. Encouraging women to work in a well-off society is a challenge that has plagued some families and, in some cases, provided the couples with a misconception. They were bound to disagree with the couple's arguments. This research, organized by the analysis method, aims to answer the question whether the appointment of a couple as the head of the family in Iranian jurisprudence and law will not lead to unconditional domination and authority of some men. The article emphasizes this view since obedience is not considered as a right of couples in the essence of marriage; therefore, a working wife can express her commitment to obedience during the marriage expressly and conclusively. Be transparent and adjust the couple's expectations using the condition of the contract.
    Keywords: Woman leaving home, Consistency, couple's authority, condition of marriage
  • Nasser Ali Azlall Nejad, Hasan Asadi, Fatemeh Jafari * Pages 193-212
    Jurisprudential sources and Legal doctrine Call the woman's sexual Intercouse with her husband and the Response to his legitimate wishes,the Specific obedience that is one of the nonfinancial effects of marriage, which in civil law deals with The title of Marital Duties has been explained and the guarantee of its non-enforcement, namely non-compliance with the law, is the non-payment of alimony by the man. The consensus of the jurisprudents and jurists is that this non-financial right is reserved only to the man and he can When he wants to exercise his right to do so unless the woman is unaware of this relationship. Contemporary jurists and jurisprudents, the lawful and inexplicable jurisprudential rules, the provision and maintenance of women's chastity, attention to the nature of sexual instincts as a shared instinct between men and women, attention to individual and social excellence of women and the prevention of corruption in society show that This right can not only be confined to men, but sexual intercourse is one of the common rights and duties of couples and jender difference do not prevent balance in sexual affairs of couples whose rights in matters of the country should be subject to special scrutiny in light of these issues and rational conclusions. Keywords: Special obedience, Sexual rights, Divorce, Marriage
    Keywords: Special obedience, Sexual rights, Divorce, marriage
  • Daryoush Bekhradian * Pages 213-232
    A review of the works of religious scholars shows us their ways of argument to find religious rules. Ibn Edris is one of the jurists who only relies on the facts that are attainable through reasoning such as the book, the tradition, the consensus, and reason. Therefore, he accepts reason as an independent element and as one of the sources where the three other sources are not available. He introduces reason as a way to achieve religious laws and certainty. Although, he sees reason as an independent argument, he does not clarify his perception of reason, the limits, and applications, which widens the borders of reason. Through examining the instances of using reason in his works, we can conclude that reason from his viewpoint even encompasses verbal aspects such as tone and laws of practice. From his viewpoint, reason is attainable directly or sometimes through a statement, both of which are considered as a proof.
    Keywords: : Ibn Edris, reason, Certainty, Laws of Practice, Individualizer
  • Fakhraldin Jamei Fard, Mohammad Sadeghi *, S.Mahdi Mirdadashi Pages 233-259
    Although there was a consensus on the permission of temporary marriage the beginning of Islam, Sunni jurisprudence, believing the prohibition of it by the Qur'an, the Prophet and the emphasis of the second caliph on it, is considered an illegitimate marriage. However, since the issuance of this sanction by the Qur'an and the Holy Prophet is doubtful, but the very issuance of the sanction by the second caliph is certain and agreed upon by the two sects, order to examine the principles of the sanction and contrary to Sunni scholars, expediency is very reliable and the sanctions imposed will not be valid for any time and place. Thus, the theory of absolute boycott of intermittent marriage will be incorrect. Imami jurisprudence, the analysis of this marriage is based on the definite precedent of its ablution, the validity of the sanctity of the sanction, and finally the advice of the Imams to perform it, and thus the removal of doubt in the sanction and the certainty of its immorality. However, contrary to the ruling attributed to Imami jurisprudence, is absolutely absurd, but it does not have this ruling in terms of examining the basics, and according to the requirements of time and place, includes five rules. Thus, terms of analysis and research in basics, and contrary to popular belief, seems that the two parties have a common denominator the absence of absolute sanctions and the absolute absence of this type of marriage. this research, the research method is analytical and descriptive
    Keywords: Temporary marriage, enjoyment, Benevolence, sanctity, abrogation
  • Mehrangiz Karimi, Mehdi Sheidaeian Araee *, Asghar Arabian Pages 259-277

    Protecting individual rights and freedoms is one of the purposes of criminal procedure law. Among the acts that violate individual rights are the rights and freedoms of the accused at the monitored stage. The rights of the accused have been taken into consideration by the legislature to some extent, although they have not been fully addressed and full requirements have not been set for law enforcement and the judiciary, and in general some have been pointed out. The accused was under surveillance; The right of the accused to remain silent, the principle of innocence, the right to know the reasons for arrest, the interrogation of the accused by addressing issues such as the observance of the principle of security in the interrogation of the accused, human dignity, protection of civil rights and fair trial, as well as the right to a lawyer. The right to understand the accused and the right to inform the family were among the cases that were examined in this research from the perspective of jurisprudence and law. Violation of the rights of others, including defendants, is an unforgivable sin, and hard-working judicial officers and judicial colleagues are expected to spare no effort to observe it carefully.

    Keywords: Rights, freedom, defendant, Under Oversight