فهرست مطالب

مطالعات کارآفرینی و توسعه پایدار کشاورزی - سال هفتم شماره 4 (پیاپی 28، زمستان 1399)

نشریه مطالعات کارآفرینی و توسعه پایدار کشاورزی
سال هفتم شماره 4 (پیاپی 28، زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/07/19
  • تعداد عناوین: 6
|
  • علی سوسرائی، مجید نصیری*، روح الله سمیعی، محمدباقر گرجی صفحات 1-16
    با توجه به این که رفتار کارآفرینانه سازمانی امری ضروری برای همه سازمان ها اعم از دولتی و خصوصی است، بنابراین هدف پژوهش حاضر طراحی الگوی رفتار کارآفرینانه سازمانی با رویکرد ترکیبی بود که به صورت موردی در دادگستری استان گلستان انجام شد. تحقیق حاضر از لحاظ هدف، کاربردی و بر اساس روش، توصیفی- همبستگی می باشد که برای تحلیل آن از نرم افزار اکسل استفاده شد. در گام اول عوامل موثر بر رفتار کارآفرینانه سازمانی بر اساس پیشینه تحقیق و مصاحبه نیمه ساختار یافته با 11 نفر از خبرگان دانشگاهی و سازمانی به روش دلفی، شناسایی شدند. خروجی این مرحله 23 مولفه در 7 بعد (رفتاری، محیطی، محتوایی، زمینه ای، ارتباطی، ساختاری، فردی) بود. سپس در گام دوم ابعاد شناسایی شده با روش ساختاری تفسیری سطح بندی و با تحلیل میک مک خوشه بندی شدند. نتایج نشان دادند ابعاد رفتاری و ارتباطی در سطح اول، ابعاد محیطی، محتوایی، زمینه ای و فردی در سطح دوم و بعد ساختاری در سطح سوم قرار دارند و ابعاد رفتاری و ارتباطی در خوشه وابسته، ابعاد محتوایی، زمینه ای و فردی در خوشه پیوندی و ابعاد محیطی و ساختاری در خوشه مستقل قرار گرفته اند. بر اساس نتایج تحقیق پیشنهاد می شود، به منظور خلق رفتار کارآفرینانه در کارکنان و ساختار سازمان باید به صورت کارآمد و منعطف در برابر تغییرات محیطی بوده و مدیران به دور از بروکراسی اداری، مشوق روحیه رفتار کارآفرینانه کارکنان باشند.
    کلیدواژگان: رفتار، کارآفرینی سازمانی، مدل سازی ساختاری تفسیری، میک مک
  • مریم تقوایی یزدی*، مهدی صالحی نیا صفحات 17-33

    نظام ارزشی به عنوان محوری ترین اعتقاد فرد تلقی می شود که راه ها، هدف ها و رفتارهای وی را تحت تاثیر قرار می دهد. هدف از انجام تحقیق حاضر تعیین تاثیر نظام ارزشی اخلاق گرا بر دانشگاه کارآفرین به منظور ارایه مدل در دانشگاه های آزاد اسلامی استان گلستان می باشد. تحقیق حاضر از نظر هدف، کاربردی و از نظر روش توصیفی-پیمایشی بوده که با رویکردی آمیخته انجام شده است. جامعه آماری در بخش کیفی شامل خبرگان دانشگاهی به تعداد ده نفر می باشد که به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب گردیدند. نمونه آماری در بخش کمی شامل 241 نفر از اعضای هیات علمی دانشگاه های آزاد اسلامی استان گلستان بوده که به روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب گردیدند. داده ها پژوهش از مطالعه کتابخانه ای و روش میدانی جمع آوری شدند. ابزار پژوهش پرسشنامه محقق ساخته نظام ارزشی اخلاق گرا و پرسشنامه دانشگاه کارآفرین گیب بود. روایی صوری و محتوایی ابزارها به تایید خبرگان دانشگاهی در رشته های مدیریت، روانشناسی و برنامه ریزی آموزشی رسید و پایایی آن ها نیز با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ برای پرسشنامه نظام ارزشی اخلاق گرا 92/0 و دانشگاه کارآفرین 93/0 محاسبه شد. نتایج نشان داد بین نظام ارزشی اخلاق گرا با دانشگاه کارآفرین براساس ضرایب مسیر بارعاملی (660/0) و همچنین مقدار t-value محاسبه شده (134/19) رابطه مثبت و معنادار وجود دارد و مدل ارایه شده دارای برازش مناسب می باشد. با توجه به نتایج تحقیق پیشنهاد می شود مدیریت دانشگاه به ارزش های اخلاقی به عنوان یک مزیت رقابتی در سازمان توجه ویژه ای نموده و کارکنان را به رعایت نظم و اصول اخلاقی در سازمان تشویق نمایند.

    کلیدواژگان: نظام ارزشی، نظام ارزشی اخلاق گرا، دانشگاه کارآفرین
  • لاله صالحی*، منیژه لطفوی صفحات 35-48
    کارآفرینی موتور محرکه ی توسعه ی اقتصادی از طریق توسعه ی بسترهای لازم برای جهش تولید است. بنابراین، جوامع ترقی خواه باید به طور ویژه ای به عنصر اساسی کارآفرینی یعنی نیروی انسانی کارآمد و خلاق توجه نمایند و در راستای پرورش توانمندی های کارآفرینی در آنها از طریق آموزش و تقویت مشارکت مدنی تلاش کنند. بر این اساس، هدف این پژوهش شبه آزمایشی بررسی تاثیر درگیر شدن دانشجویان در فعالیت های عملیاتی تعاونی 4802 بر بهبود مهارت های کارآفرینی آنان بود. جامعه ی آماری شامل تمام اعضای شرکت تعاونی (N=350) بود که از این تعداد، 185 نفر به عنوان نمونه ی آماری انتخاب شدند. روش نمونه گیری از نوع طبقه ای انتساب متناسب بود. ابزار اصلی پژوهش پرسشنامه ای محقق ساخت بود که روایی محتوایی و شکلی آن با استفاده از نظرسنجی از متخصصان موضوعی و محاسبه ی ضریب لاوشه تایید شد. پایایی پرسشنامه نیز با انجام پیش آزمون و محاسبه ضریب آلفای کرونباخ برای بخش های مختلف آن تایید شد (834/0 - 743/0 = α). داده های آماری با استفاده از نرم افزار SPSSWin20 مورد پردازش قرار گرفتند. یافته ها نشان داد که درگیر شدن دانشجویان در فعالیت های عملی شرکت تعاونی به طور معنی داری موجب ارتقاء سطح مهارت های کارآفرینی آنها در مقایسه با سایر اعضاء از دو جنبه ی مهارت های فنی و مهارت های مدیریتی شده است. اما این تفاوت برای مهارت های فردی معنی دار نشد.
    کلیدواژگان: مهارت های کارآفرینی، تعاونی 4802، یادگیری تعاملی، یادگیری تجربی
  • حمید رضایی*، سروش رفیعیان، سید مهدی خاکزادیان صفحات 49-66
    امروزه، کارآفرینی نقش بسیار مهمی در دستیابی به توسعه اقتصادی در شهرها دارد و از طریق اجرای راهبرد توسعه اقتصادی، شرایط مطلوبی برای مدیریت شهری فراهم می کند. هدف پژوهش بررسی رابطه بین سرمایه اجتماعی و گرایش به کارآفرینی با نقش میانجی هوش فرهنگی در شهرداری اصفهان بوده است. این پژوهش به لحاظ هدف، کاربردی و با روش توصیفی- پیمایشی اجرا شده است. جامعه آماری تحقیق، کلیه کارکنان اداری به تعداد 200 نفر بودند. حجم نمونه مطابق جدول کرجسی و مورگان 127 نفر تعیین شد اما جهت افزایش دقت، به 132 نفر ارتقاء یافت و از روش نمونه گیری تصادفی ساده استفاده شد. ابزار جمع آوری داده ها، سه پرسشنامه استاندارد تعدیل یافته سرمایه اجتماعی، گرایش به کارآفرینی و هوش فرهنگی بود. تحلیل داده ها در قسمت توصیفی با آزمون های فراوانی، میانگین، انحراف معیار و واریانس با نرم افزار SPSS26 و در قسمت استنباطی با روش مدل سازی معادلات ساختاری با نرم افزار Smart PLS3 انجام شد. نتایج تحلیل داده ها نشان دادند بین سرمایه اجتماعی و هوش فرهنگی رابطه مثبت و معنی داری وجود داشت. بین هوش فرهنگی و گرایش به کارآفرینی رابطه مثبت و معنی داری وجود داشت. بین سرمایه اجتماعی و گرایش به کارآفرینی رابطه مثبت و معنی داری وجود داشت. همچنین نتایج، نقش میانجی هوش فرهنگی در رابطه بین سرمایه اجتماعی و گرایش به کارآفرینی را تایید کردند. در نهایت مشخص شد برای بهبود گرایش به کارآفرینی در شهرداری ها، تقویت مولفه های سرمایه اجتماعی و هوش فرهنگی مهم است.
    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، گرایش به کارآفرینی، هوش فرهنگی، شهرداری اصفهان
  • علی عظیم زاده، هادی ثنائی پور*، مجید اشرفی، سامره شجاعی صفحات 67-84
    هدف این تحقیق طراحی الگوی توسعه کارآفرینی بین المللی در کسب وکارهای دانش بنیان از طریق شناخت و اولویت بندی عوامل پیش برنده آن است. به لحاظ فرآیند روش شناسی این تحقیق در دو مرحله متوالی به انجام رسیده است. مرحله نخست این تحقیق با هدف شناسایی عوامل پیش برنده بین الملل سازی در کسب وکارهای دانش بنیان مبتنی بر پارادایم تحقیق کیفی و با بهره گیری از تکنیک گروه های کانونی و مصاحبه با 18 نفر از متخصصان به انجام رسیده است. همچنین در این مرحله، با استفاده از روش فرآیند تحلیل سلسله مراتبی به مقایسه زوجی چهار معیار کلیدی موثر در فرآیند بین الملل سازی و تعیین وزن معیارها پرداخته شده است. مرحله دوم نیز مبتنی بر راهبرد پیمایش برای گردآوری داده ها می باشد. ابزار تحقیق در این مرحله پرسشنامه ای بود، که در راستای هدف کلی تحقیق و بر پایه نتایج مرحله اول تحقیق و همچنین تلفیق آن با پیشینه تحقیق تدوین شد. داده های گردآوری شده در این مرحله با استفاده از تکنیک TOPSIS تحلیل شد. نتایج نشان داد که مهمترین معیار در فرآیند بین‏المللی‏سازی کسب وکار عبارت است اهمیت هر کدام از اقدامات برای تکمیل زنجیره ارزش فناوری. همچنین مهمترین عوامل بر اساس تلفیق کلیه معیارها هم عبارت است ازداشتن تولید فناورانه و دارای قابلیت فروش در بازار بین الملل، رفع و کاهش تحریم های مداوم، برخورداری نیروی انسانی شرکت از دانش فنی روز، رفع مشکلات نقل و انتقال پول و ارتباطات بانکی، محیط امن برای صادرات در مقصد و برخورداری زیرساخت های الکترونیکی برای تجارت بین الملل.
    کلیدواژگان: بین المللی شدن، توسعه کارآفرینی، توسعه کسب وکار
  • یزدان شیرمحمدی*، محمدامین معاونی صفحات 85-101

    در حال حاضر زنان در روستا نقش کارآفرینی بارزی دارند و طراحی مدل کارآفرینی زنان روستایی در سیاست گذاری گردشگری کشاورزی اهمیت زیادی دارد. هدف پژوهش حاضر طراحی و تبیین مدل کارآفرینی زنان روستایی در گردشگری کشاورزی است. این پژوهش از لحاظ هدف کاربردی-توسعه ای، از نظر ماهیت اکتشافی است. در بخش کیفی پژوهش، تیم مشارکت کننده شامل خبرگان دانشگاهی در حوزه گردشگری کشاورزی می باشد که به شیوه غیر تصادفی (هدفمند) و به تعداد 30 نفر انتخاب شدند. جامعه آماری در بخش کمی شامل زنان کارآفرین روستایی است که پرسشنامه به روش سرشماری بین آنان توزیع شد. در بخش کیفی، اطلاعات در قالب مدل مفهومی داده بنیاد تدوین شد، سپس در آزمون مدل، فرضیه های پژوهش با روش تحلیل مسیر و استفاده از نرم افزارهای SPSS25 و Amos مورد تحلیل قرار گرفت. نتایج پژوهش حاکی از آن بود که شرایط علی اثرگذار بر گردشگری کشاورزی شامل قصد اجرای کارآفرینی در گردشگری کشاورزی، خودکارآمدی ادراک شده، فرصت و قابلیت ادراک شده و رفتار برنامه ریزی شده است. شرایط مداخله گر شامل افزایش آگاهی، حمایت مالی و آموزشی، ابتکار و تلاش صاحبان مزارع گردشگری و شرایط زمینه ای شامل بهبود محیط کارآفرینی در جوامع روستایی، افزایش دانش و مهارت و تسهیلات و مشارکت مقامات است. همچنین راهبردهای ارایه شده شامل سرمایه گذاری، سازمان دهی و مدیریت و تحلیل نقاط قوت تعیین شد، کاهش آسیب های اجتماعی، به عنوان پیامدهای تاثیر قصد مجدد کارآفرینی زنان روستایی در گردشگری کشاورزی نیز مشخص شد.

    کلیدواژگان: کارآفرینی، گردشگری کشاورزی، کارآفرینی زنان روستایی، روستا
|
  • Ali Soosaraei, Majid Nasiri *, Roohalla Samiee, Mohammadbagher Gorji Pages 1-16
    Considering that organizational entrepreneurial behavior is a necessity for all organizations, both public and private, so the purpose of this study was to design a model of organizational entrepreneurial behavior with a combined approach, which was done on a case-by-case basis in the judiciary of Golestan province.The present study is applied in terms of purpose and descriptive-correlation based on the method, which was analyzed using Excel software. In the first step, the factors affecting organizational entrepreneurial behavior were identified based on the research background and semi-structured interviews with 11 academic and organizational experts by Delphi method. The output of this stage was 23 components in 7 dimensions (behavioral, environmental, content, contextual, communication, structural, individual). Then, in the second step, the identified dimensions were graded by interpretive structural method and clustered by Mikmak analysis. The results showed that the behavioral and communication dimensions are in the first level, environmental, content, contextual and individual dimensions are in the second level and structural dimension are in the third level. Environmental and structural are located in independent clusters. Based on the research results, it is suggested that in order to create entrepreneurial behavior in employees and the structure of the organization should be efficient and flexible in the face of environmental change and managers away from bureaucracy should encourage the entrepreneurial behavior of employees.
    Keywords: Behavior, Organizational Entrepreneurship, Interpretive Structural Modeling, MicMac
  • Maryam Taghvaee Yazdi *, Mahdi Salehinia Pages 17-33

    Value system is considered as the most central belief of a person that influences his ways, goals and behaviors. This study aimed to determine the effect of ethical value system on entrepreneurial university in order to present a model in Islamic Azad universities of Golestan province. The present study is applied in terms of purpose and descriptive survey method that has been done with a mixed approach. The statistical population in the qualitative section includes ten university experts selected by purposeful sampling. The statistical sample in the quantitative section included 241 faculty members of Islamic Azad universities in Golestan province selected by simple random sampling. Research data were collected from library study and field method. The research instruments were a researcher-made questionnaire made by the Ethical Value System and the questionnaire of Gibb Entrepreneurial University. The face and content validity of the instruments were confirmed by academic experts in the fields of management, psychology and educational planning and their reliability was calculated using Cronbach's alpha coefficient for the ethical value system questionnaire 0.92 and the entrepreneurial university 0.93. The results showed that there is a positive and significant relationship between the ethical value system and the entrepreneurial university based on the coefficients of the load factor (0.660) and the calculated t-value (19.134) and the proposed model has a suitable fit. According to the research results, it is suggested that the officials of the entrepreneurial university pay more attention to the ethical value system in order to better advance their goals.

    Keywords: Value System, Ethical Value System, entrepreneurial university
  • Laleh Salehi *, Manijeh Lotfavi Pages 35-48
    Entrepreneurship is the driving force of economic development through the development of the necessary conditions for a leap in production. Therefore, the progressive communities should pay special attention to the basic element of entrepreneurship, namely efficient and creative human resources, and strive to formation theirs entrepreneurial capabilities through education and strengthening their civic participation. Accordingly, the purpose of this quasi-experimental study was to investigate the effect of students’ involvement in the 4802 cooperative’s operational activities on improving their entrepreneurial skills. The statistical population included all members of the cooperative (N = 350) from which 185 individuals were selected as the statistical sample. The sampling method was stratified random sampling. The main tool of the research was a researcher-made questionnaire which its face and content validity confirmed by a panel of experts and calculates CVR (Content Validity Raito) coefficient. The questioner readability confirmed by calculating the Cronbach's alpha coefficient (α = 0.743 – 0.834). Data was analyzed by applying SPSSwin20 software. Findings showed that the involvement of students in the practical activities of the cooperative significantly improved the level of their entrepreneurial skills in terms of both technical and managerial skills in compared to whom were not involved in these activities. But this difference was not significant for individual skills.
    Keywords: Entrepreneurial Skills, Cooperative of 4802, Interactive Learning, Experiential Learning
  • Hamid Rezaei *, Soroush Rafieeyan, Seyed Mehdi Khakzadian Pages 49-66
    Today, entrepreneurship plays an important role in achieving economic development in cities, and provides favorable conditions for urban management through the implementation of economic development strategy. This study was conducted aimed to investigate the relationship between social capital and entrepreneurship orientation with the mediating role of cultural intelligence in Isfahan Municipality. This study was an applied study in terms of the purpose and has been conducted through descriptive-survey method. The statistical population of the study was all administrative staff that was 200 people. The sample size was 127 people according to Krejcie and Morgan Table, but to increase the accuracy, it was increased to 132 people and simple random sampling method was used. Data collection tools were three standard modified questionnaires of social capital, tendency to entrepreneurship and cultural intelligence. Data analysis was performed in the descriptive part with frequency, mean, standard deviation and variance tests with SPSS26 software and in the inferential part; it was performed with structural equation modeling with Smart PLS3 software. The results of data analysis showed that there was a positive and significant relationship between social capital and cultural intelligence. There was a positive and significant relationship between cultural intelligence and entrepreneurship orientation. There was a positive and significant relationship between social capital and entrepreneurship orientation. The results also confirmed the mediating role of cultural intelligence in the relationship between social capital and entrepreneurship. Finally, it was found that strengthening the components of social capital and cultural intelligence is important to improve entrepreneurship in municipalities.
    Keywords: social capital, Entrepreneurship orientation, Cultural Intelligence, Isfahan Municipality
  • Ali Azimzadeh, Hadi Sanaeepour *, Majid Ashrafi, Samereh Shojaei Pages 67-84
    The purpose of this study is to design a pattern for the development of international entrepreneurship in knowledge-based businesses by prioritize the drivers of internationalization. Methodologically current research was done in two continuous phase. First phase aimed to identify the driving factors of internationalization knowledge-based businesses based on qualitative research paradigm and focus group technique and interview 18 experts. Also in this phase using Analytical Hierarchical Process (AHP), four key factors for internationalization process and weighting these criteria. Second phase was based on survey approach to data gathering. The research tool at this stage was a questionnaire, which was developed in line with the overall purpose of the research and based on the results of the first stage of the research and also its integration with the research background. Date form this phase was analyzed and prioritized using TOPSIS technique. The results showed that the most important criterion in the process of business internationalization is the importance of each measure to complete the technology value chain. Also, the most important factors based on the combination of all criteria are having technological production and being able to sell in the international market, relieving and reducing continuous sanctions, the company's labour force having up-to-date technical knowledge, solving money transfer problems and banking transaction, safe environment for export in destination and having electronic infrastructure for international trade.
    Keywords: Internationalization, Entrepreneurship Development, Business development
  • Yazdan Shirmohammadi *, MohammadAmin Mavouni Pages 85-101

    Currently, women in rural areas have a significant entrepreneurial role and designing a rural women entrepreneurship model is very important in agricultural tourism policy. The purpose of this study is to design and explain the entrepreneurial model of rural women in agricultural tourism. This research is exploratory in terms of applied-developmental purpose. In the qualitative part of the research, the participating team includes academic experts in the field of agricultural tourism who were selected in a non-random (purposeful) manner and 30 people were selected. The statistical population in the quantitative part includes rural women entrepreneurs among whom a questionnaire was distributed by census method. In the qualitative part, the information was compiled in the form of a conceptual data model of the foundation, and then in the model test, research hypotheses were analyzed by path analysis method using SPSS25 and Amos software. The results showed that the causal conditions affecting agricultural tourism include the intention to implement entrepreneurship in agricultural tourism, perceived self-efficacy, perceived opportunity and capability, and planned behavior. Intervention conditions include raising awareness, financial and educational support, initiative and efforts of tourism farm owners and contextual conditions include improving the entrepreneurial environment in rural communities, increasing knowledge and skills, and facilitating the participation of officials. Also, the proposed strategies including investment, organization and management and analysis of strengths were identified, and the reduction of social ills was identified as a consequence of the impact of the re-entrepreneurship intention of rural women on agricultural tourism.

    Keywords: Entrepreneurship, Agricultural Tourism, Rural Women Entrepreneurship, rural