فهرست مطالب

منابع انسانی ناجا - پیاپی 64 (تابستان 1400)

نشریه منابع انسانی ناجا
پیاپی 64 (تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/06/31
  • تعداد عناوین: 6
|
  • اسماعیل حسنوند *، داریوش رحمتی، یونس عابدی صفحات 9-32

    جرایم مالی کارکنان ناجا از درجه اهمیت بالایی در ساختار نظم بخشی نیروهای مسلح و نظم اجتماعی برخوردار است. پلیس و دیگر سازمان های دولتی در تمام کشور ها با پدیده جرایم مالی رو به رو هستند. هدف این پژوهش مطالعه عوامل زمینه ای موثر بر ارتکاب جرایم مالی توسط کارکنان ناجا و ارایه راهکارهای مدیریتی است. نمونه آماری این تحقیق شامل 25 نفر از نخبگان ناجا بوده که با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. روش جمع آوری داده ها، مصاحبه عمیق و روش تجزیه و تحلیل داده ها تحلیل محتوای کیفی است. نتایج این تحقیق نشان می دهد که مهمترین عوامل موثر بر ارتکاب جرایم مالی توسط کارکنان ناجا عبارتند از: پایین بودن حقوق و مزایا، ضعف نظارت، مشکلات اقتصادی جامعه، نارسایی قوانین، عدم رضایت شغلی، افزایش زحمت ارتکاب جرم، افزایش خطرات قبل پیش بینی، کاهش منافع قابل پیش بینی، کاهش تحریک، حذف بهانه، عدم امنیت شغلی و... بیشترین و مهمترین راهکارهای پیشنهاد شده در این تحقیق را می توان به ترتیب در قالب عوامل اقتصادی، عوامل سازمانی و عوامل فردی بر شمرد.

    کلیدواژگان: جرائم مالی، کارکنان ناجا، عوامل اقتصادی، عوامل سازمانی
  • حمیدرضا کرمی*، مسعود گرامی پور، اصغر مینایی صفحات 33-54
    زمینه و هدف

    این مطالعه قصد دارد تا در آزمون بزرگی چون آزمون استخدامی نیروی انتظامی، سوالاتی که شامل کنش افتراقی سنی و گروه آزمایشی باشند را با استفاده از مدل درخت‌های راش پیدا کند.

    روش

    پژوهش حاضر ازنظر هدف کاربردی و ازنظر روش، توصیفی موسوم به تحقیقات روان‌سنجی است. همچنین با توجه به اینکه این پژوهش آزمون‌های استخدامی را موردبررسی قرار می‌‌دهد از حیث روش، از نوع ارزشیابی است. جامعه آماری آزمون استخدامی ورودی سال 1398 به تعداد 2414 نفر به‌صورت تمام شمار مورد تحلیل قرارگرفته است. جهت تشخیص نرخ آشکارسازی کنش افتراقی سوال با استفاده از مدل درخت‌های راش از بسته DIFtree در نرم‌افزار R استفاده شد.

    یافته‌ ها:

     نتایج حاصل از مدل درخت‌های راش نشان داد که تعداد 9 سوال دارای کنش افتراقی سوال هستند که در مهم‌ترین آن، تعداد 7 سوال در گروه ریاضی با 18 سال سن (رسته دوم) و 6 سوال در گروه ریاضی با 19 سال سن (رسته اول) دارای سوگیری نسبت به گروه علوم تجربی (رسته سوم) بوده و جهت‌گیری سوگیری به نفع رسته اول و دوم و به ضرر رسته سوم بوده است.

    نتایج

    مدل درخت‌های راش به‌خوبی توانسته است سوگیری سوالات آزمون استخدامی را مشخص نماید.

    کلیدواژگان: مدل درخت های راش، کنش افتراقی سوال، سوگیری، نیروی انتظامی
  • محمد محمدی*، فائزه دستگردی صفحات 55-80

    ماهیت شغلی و محیط کاری مراکز اصلاح و تربیت همچون زندان به گونه ای است که باعث می شود درصد بیشتری از کارکنان فرسودگی شغلی را تجربه کنند. در این میان، برخی ویژگی های شخصیتی کارکنان از قبیل کمال گرایی و تاب آوری می تواند بر آن موثر باشند. در این راستا، هدف پژوهش حاضر تعیین اثر کمال‌گرایی بر فرسودگی شغلی با توجه نقش تعدیل‌کنندگی تاب‌آوری می‌باشد. این پژوهش از نظر هدف کاربردی و از نظر نحوه گردآوری داده‌ها، از نوع پیمایشی- همبستگی است. جامعه آماری پژوهش شامل 218 نفر از کارکنان اداره کل زندان‌ها، اقدامات تامینی و تربیتی خراسان جنوبی بودند که حجم نمونه براساس جدول جرسی و مورگان برابر 135 نفر تعیین و با استفاده از روش نمونه‌گیری تصادفی طبقه‌ای انتخاب شدند. برای جمع-آوری اطلاعات، از پرسشنامه‌ی کمال‌گرایی تری شورت و همکاران (1995)، پرسشنامه‌ی فرسودگی شغلی مزلاچ (1981)، پرسشنامه‌ی تاب‌آوری کانر و دیویدسون (2003) استفاده شده است. برای ارزیابی روایی از روایی همگرا و واگرا و برای سنجش پایایی از روش آلفای کرونباخ استفاده شد . جهت بررسی فرضیات تحقیق با بهره گیری از نرم‌افزارSPSS21 از رگرسیون سلسله مراتبی استفاده شد، یافته‌های پژوهش نشان داد که اگرچه کمال گرایی مثبت و منفی بطور مستقیم بر فرسودگی شغلی تاثیرگذار می باشند اما متغیر تاب آوری اثر هر یک از آنها در پیش بینی فرسودگی شغلی را بطور معناداری تعدیل می نماید.

    کلیدواژگان: فرسودگی شغلی، تاب آوری، کمال گرایی، اداره کل زندان ها، اقدامات تامینی و تربیتی خراسان جنوبی
  • محمدرضا زاهدی*، محمد اشراقی صفحات 81-120

    هدف از تحقیق حاضر بررسی تاثیر عملکرد مدیریت منابع انسانی و مدیریت دانش بر نگهداشت کارکنان دانش‌محور در یک شرکت دانش‌بنیان می‌باشد. تحقیق حاضر ازنظر هدف کاربردی و از منظر نحوه گردآوری داده‌ها از نوع توصیفی- همبستگی است. جامعه آماری، محققین یک شرکت دانش‌بنیان بوده و نمونه آماری 172 نفر از شاغلین که به‌صورت مستقیم و غیرمستقیم مشغول فعالیت‌های پژوهشی می‌باشند و از طریق روش نمونه‌گیری تصادفی ساده انتخاب‌شده‌اند. ابزار گردآوری داده‌ها پرسشنامه بوده و میزان پایایی به روش آلفای کرونباخ که 898/0 محاسبه شد. یافته‌های حاصل از پژوهش حاضر، نشان می‌دهد که بین عملکرد مدیریت منابع انسانی و ظرفیت مدیریت دانش و نگهداشت پرسنل دانش‌محور رابطه مثبت و معنی‌داری وجود دارد. بین تناسب فرد و شغل و نگهداشت و تمایل به تداوم فعالیت کارکنان رابطه معنی‌دار وجود دارد. همچنین بین هر یک از عوامل عملکرد مدیریت منابع انسانی جبران خدمات و شناخت ارزش کارکنان، طراحی شغل و ارتقاء شغلی، آموزش و توسعه شغل، مشارکت و ارزیابی عملکرد، محیط کاری رضایت‌بخش و نگهداشت و تمایل به تداوم فعالیت کارکنان رابطه معنی‌دار وجود دارد و بین هریک از فرآیندهای مدیریت دانش (اکتساب دانش، تسهیم دانش و کاربرد دانش و نگهداشت) و تمایل به تداوم فعالیت کارکنان نیز رابطه معنی‌دار وجود دارد.

    کلیدواژگان: مدیریت منابع انسانی، نگهداشت کارکنان دانش محور، مدیریت دانش، شرکت دانش بنیان
  • سید روح الله حسینی صفحات 121-146

    پژوهش حاضر با هدف بررسی اضطراب، جرات ورزی و سبک دلبستگی در افراد وابسته به مواد مخدر و محرک و عادی انجام شده است. روش تحقیق علمی مقایسهای بوده و جامعه آماری پژوهش را تمامی افراد سالم از نظر مصرف مواد مخدر و محرک و افراد مصرفکننده مواد مخدر و محرک تشکیل داده اند. نمونه آماری از این جامعه براساس اندازه نمونه پیشنهاد شده در پژوهشهای علمی مقایسهای 100 نفر برای هر گروه تعیین شده است. ابزار جمع آوری داده ها در این پژوهش، پرسشنامه خودآزمایی اضطراب زانگ  1970 ،پرسشنامه سبکهای دلبستگی هازن و شیور 1987 و پرسشنامه جرات ورزی کمبریل و ریچی 1975 بوده است که داده ها با استفاده از روش تحلیل واریانس چند متغیری و آزمون تی مستقل تجزیه و تحلیل شدند. نتایج نشان داد اضطراب در بین افراد وابسته به مواد و افراد عادی، تفاوت معناداری دارد (006 0 / <p). همچنین نتایج نشان داد جرات ورزی در بین افراد وابسته به مواد مخدر و محرک و افراد عادی، تفاوت معناداری وجوددارد (007 0 / <p). از طرفی سبک دلبستگی ایمن، اجتنابی و دوسوگرا در افراد عادی و افراد وابسته به مواد مخدر به طور معناداری با هم متفاوت هستند (05 0 / <p). نتایج تحلیل واریانس نیز نشان داد همه مولفه های اضطراب، جرات ورزی و سبک دلبستگی ایمن، اجتنابی و دوسوگرا در افراد عادی و وابسته به مواد مخدر به طور معناداری با هم متفاوت هستند 05 0 / <p . در نتیجه میتوان گفت افرادی که از ویژگیهای شخصیتی جرات ورزی پایینی برخوردارند و دارای اضطراب بالا نسبت به دیگران هستند و یا از سبک دلبستگی منفی اجتنابی و دوسوگرا برخوردارند بیشتر در معرض مصرف مواد مخدر و محرک قرار میگیرند.

    کلیدواژگان: اضطراب، جرات ورزی، سبک‎های دلبستگی، افراد وابسته، موادمخدر و محرک
  • محمود رضاپور*، یاسر قاسمی، مهدی صفیان بلدانجی صفحات 147-176

    هدف اصلی این پژوهش، شناسایی و اولویت بندی ابعاد و مولفه های سنجش وضعیت سرمایه های دانشی در یک سازمان دفاعی می‌باشد. برای دستیابی به این هدف، پژوهش های حوزه سرمایه دانشی و نظرات خبرگان سازمانی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. روش تحقیق در پژوهش حاضر از نظر رویکرد، ترکیبی (کیفی و کمی) و از نظر هدف کاربردی است. همچنین از نظر گردآوری داده ها از نوع توصیفی – پیمایشی است که با استفاده از پرسشنامه محقق ساخته و به طور خاص مبتنی بر مدل سازی معادلات ساختاری و تحلیل عاملی تاییدی است. در بخش کیفی ، از مصاحبه نیمه ساختار یافته و استفاده از روش تحلیل تماتیک استقرایی شش مرحله ای کلارک و براون، با 9 نفر از خبرگان سازمانی برای بومی سازی مولفه های تحقیق استفاده شد. در بخش کمی، جامعه آماری بصورت هدفمند روی 60 نفر از مسیولین معاونت دانش و پژوهش یک سازمان دفاعی انتخاب شدند. در نهایت 60 پرسشنامه توزیع و 100% بازگشت داده شدند. برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار Smart Pls استفاده شد. مقدار آلفای کرونباخ پرسشنامه 932/0به دست آمد. مدل نهایی پژوهش متشکل از 3 بعد، 11 مولفه و 32 شاخص اولویت بندی شد. نتایج بررسی در مدل نهایی با انجام تحلیل عاملی تاییدی، نشان می‌دهد که الگوی سرمایه دانشی از ابعاد سرمایه انسانی ، سازمانی و ارتباطی تشکیل شده است. همچنین، بعد سرمایه سازمانی با ضریب مسیر 439/0 بیشترین تبیین را نسبت به الگوی سرمایه دانشی دارد. نهایتا بر مبنای یافته های تحقیق، پیشنهادات لازم جهت ارتقا و بهره برداری وضعیت سرمایه دانشی در سازمان دفاعی مورد نظر ارایه گردید.

    کلیدواژگان: سرمایه دانشی، سرمایه انسانی، سرمایه سازمانی، سرمایه ارتباطی
|
  • ismail hassanvand*, dariush rahmati, younes abedi Pages 9-32

    The financial crimes of the police staff are of great importance in the disciplinary structure of the Armed Forces and social order. Police and other government agencies face financial crime in all countries. The purpose of this study is to study the underlying factors affecting the commission of financial crimes by police staff and providing of management solutions.The statistical sample of this study included 25 police elites who were selected using purposive sampling method. The method of data collection is in-depth interview and the method of data analysis is qualitative content analysis. The results of this study show that the most important factors affecting the commission of financial crimes by police employees are: low salaries and benefits, poor oversight, economic problems of the community, inadequacy of laws, job dissatisfaction, increased effort to commit crime, increased risks , Reducing predictable benefits, reducing incitement, eliminating excuses, job insecurity, etc. The most important solutions proposed in this study can be considered in the form of economic factors, organizational factors and individual factors, respectively

    Keywords: financial crimes, police staff, economic factors, organizational factors
  • hamidreza karami *, Masoud Gramipour, asghar minaei Pages 33-54
    Background and Aim

    The purpose of this study is to investigate the application of the Rasch Tree model in revealing the differential action of police recruitment tests.

    Method

    The present study is applied in terms of purpose and descriptive in terms of method called psychometric research. Also, considering that this research examines employment tests, it is of evaluation type in terms of method. The statistical population of the police recruitment test for the year 1398 has been analyzed as 2414 people in full. To determine the detection rate of the differentiation Item Functioning, 100 four-choice questions of the specific test of candidates for employment in the police force were examined using the DIFtree closed the Rasch Tree model in R software.

    Results

    The results of the Rasch Tree model showed that the candidates can be in 5 categories of the mathematical experimental group with 18 years of age (first category); Mathematics with 19 years of age (second category); Department of Experimental Sciences (third category); Department of Humanities with 18 years of age (fourth category) and Department of Humanities with 19 years of age (fifth category) Division as in the designated categories, 9 questions in Persian language and literature courses (2 questions); Arabic language (2 questions); General information (3 questions), English (2 questions) have the differentiation Item Functioning (bias). The orientation of the bias was in favor of the first and second categories and to the detriment of the third and fourth categories.

    Results

    The Rasch Tree model was able to determine the bias of the recruitment test questions.

    Keywords: Differentia Item Functioning, Bias, Recruitment exam
  • Mohammad Mohamamdi *, faizeh dastgerdi Pages 55-80

    The nature of the job and the work environment of correctional centers, such as prisons, is resulted that a higher percentage of employees experience burnout. Moreover, some personality traits of employees such as perfectionism and resilience can affect it. In this vein, the aim of this study is to determine the effect of perfectionism on burnout with considering to the moderating role of resilience. The research is applied and survey-correlation in term of purpose and data collection method. The statistical population of the study included 218 employees of the Prisons and security and corrective measures organizations of South-Khorasan Province. The sample size was determined based on Jersey and Morgan table equal to 135 people and was selected using stratified sampling method. Data were collected by Terry Short et al.'s (1995) Perfectionism Questionnaire, Maslach's Burnout Questionnaire (1981), Connor and Davidsons' (2003) Resilience Questionnaire. Convergent and divergent validity were used to evaluate the validity and Cronbach's alpha method was used to assess the reliability. Hierarchical regression was used to test the research hypotheses using SPSS21 software. The findings showed that although positive and negative perfectionism directly affect burnout, but the resilience moderate the effect of each of them in predicting job burnout

    Keywords: Job Burnout, resilience, perfectionism, Prisons, Security, Corrective Measures Organizations of South-Khorasan Province
  • mohammadreza zahedi *, mohammad eshraghi Pages 81-120

    The purpose of this study is to investigate the effect of human resource management and knowledge management performance on retaining knowledge-based employees in a knowledge-based company. The present research is descriptive-correlational in terms of applied purpose and in terms of data collection. The statistical population is the researchers of a knowledge-based company and the statistical sample of 172 employees who are directly and indirectly engaged in research activities and were selected through simple random sampling method. The data collection tool was a questionnaire and the reliability rate was calculated by Cronbach's alpha method which was 0.898. Findings of the present study show that there is a positive and significant relationship between human resource management performance and knowledge management capacity and retention of knowledge-based personnel. There is a significant relationship between personal fit and job and retention and willingness to continue employee activity. Also, there is a significant relationship between each of the performance factors of human resource management, service compensation and recognition of employee value, job design and job promotion, job training and development, participation and performance appraisal, satisfactory work environment and maintenance, and desire to continue employee activity. And there is a significant relationship between each of the knowledge management processes (knowledge acquisition, knowledge sharing and knowledge application and maintenance) and the desire to continue the activity of employees.

    Keywords: Human resource management, retention of knowledge-based staff, knowledge management, knowledge-based company
  • seyed rohallah hosseini Pages 121-146

    The issue of addiction and drug use has gone beyond the boundaries of health and treatment and has become a social problem. The rise of drug use over the centuries has been a growing concern for societies. Addiction, as one of the saddest problems of today's societies, is a chronic and recurrent disease whose onset and persistence is affected by the interaction of various genetic, psychological, social and environmental factors. In this study, the underlying factors of drug addiction were identified and anxiety, assertiveness and attachment style in drug addicts and normal people were examined. In the results of the research, with the help of relevant tests, it was clearly proved that the anxiety, courage and attachment style of addicted and normal people are very different from each other. In the results of the research, with the help of relevant tests, it was clearly proved that the anxiety, courage and attachment style of addicted and normal people are very different from each other.

    Keywords: Anxiety, audacity, attachment, drugs
  • Mahmood Rezapoor *, yaser ghasemi, mehdi safian beldanji Pages 147-176

    The main purpose of this study is to identify and prioritize the dimensions and components of measuring the status of knowledge capital in a defense organization. To achieve this goal, research in the field of knowledge capital and the opinions of organizational experts were analyzed. The research method in the present study is combined in terms of approach (qualitative and quantitative) and applied in terms of purpose. Also, in terms of data collection, it is a descriptive-survey type that is made by a researcher using a questionnaire and is specifically based on structural equation modeling and confirmatory factor analysis. In the qualitative section, semi-structured interviews and the use of six-stage inductive thematic analysis by Clark and Brown with 9 organizational experts were used to localize the research components. In the quantitative part, the statistical population was purposefully selected on 60 officials of the Deputy of Knowledge and Research of a defense organization. Finally, 60 questionnaires were distributed and 100% returned. Smart Pls software was used for data analysis. The Cronbach's alpha value of the questionnaire was 0.932. The final research model consisting of 3 dimensions, 11 components and 32 indicators was prioritized. The results of the study in the final model by confirmatory factor analysis show that the knowledge capital model is composed of human, organizational and communication capital dimensions. Also, the organizational capital dimension with a path coefficient of 0.439 has the most explanation compared to the knowledge capital model. Finally, based on the research findings, the necessary suggestions for improving and exploiting the status of knowledge capital in the desired defense organization were presented.

    Keywords: knwledge capital, human capital, organizatuon capital