فهرست مطالب

حیات - سال بیست و هفتم شماره 2 (پیاپی 90، تابستان 1400)

فصلنامه حیات
سال بیست و هفتم شماره 2 (پیاپی 90، تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/06/31
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سید کاظم موسوی*، محسن کمالی، حامد عزیزخانی صفحات 117-129
    زمینه و هدف

    صرع، شایع ترین بیماری مزمن عصبی پس از سردرد است. حدود نیمی از بیماران مبتلا به صرع تبعیت دارویی مناسبی ندارند که این امر سبب عدم کنترل حملات تشنجی، بالا رفتن هزینه های درمانی و حتی افزایش میزان مرگ و میر در این بیماران می شود. مطالعه حاضر با هدف تعیین تاثیر آموزش تلفنی بر تبعیت دارویی بیماران مبتلا به صرع انجام یافته است.

    روش بررسی

    در این مطالعه نیمه تجربی، تعداد 60 نفر از بیماران مراجعه کننده به درمانگاه اعصاب بیمارستان ولی عصر (عج) زنجان در سال 1398 به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی ساده در دو گروه کنترل و مداخله قرار گرفتند. جهت گردآوری داده ها از پرسشنامه تبعیت دارویی Morisky استفاده شد. در ابتدای مطالعه و پس از تکمیل پرسشنامه ها یک جلسه آموزش حضوری برای تمام شرکت کنندگان در پژوهش برگزار شد. سپس، آموزش تلفنی در مورد داروهای مصرفی برای بیماران گروه آزمون طی دو ماه داده شد و برای گروه کنترل مداخله ای صورت نگرفت. دو ماه پس از پایان مداخله، تمامی بیماران مجددا پرسشنامه را تکمیل کردند. در نهایت، داده های جمع آوری شده با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 25 و با استفاده از آمار توصیفی (میانگین و انحراف معیار) و استنباطی (کای دو، تست دقیق فیشر، تی مستقل و تی زوجی)، تجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها:

     قبل از مداخله، بین دو گروه از نظر مشخصات فردی و نمرات تبعیت دارویی تفاوت معنادار آماری وجود نداشت (05/0>p)؛ اما دو ماه پس از مداخله، میانگین نمرات تبعیت دارویی در گروه مداخله افزایش معناداری داشت و بین دو گروه مداخله و کنترل اختلاف معناداری به دست آمد. به طوری که بیماران گروه آزمون نسبت به گروه کنترل تبعیت دارویی بالاتری داشتند (001/0<p).

    نتیجه گیری: 

    نتایج این مطالعه سودمندی استفاده از روش آموزش تلفنی را در بهبود تبعیت از رژیم دارویی در بیماران مبتلا به صرع نشان داد. بنابراین، توصیه می شود این روش در برنامه آموزشی این بیماران مورد استفاده قرار گرفته و همچنین مطالعات بیش تری در خصوص مقایسه اثربخشی آموزش تلفنی با دیگر روش های پرستاری از راه دور نظیر آموزش از طریق فضای مجازی و اینترنت صورت گیرد.

    کلیدواژگان: آموزش، تلفن، تبعیت از رژیم دارویی، صرع
  • حکیمه اسکندری سبزی، اعظم شیرین آبادی فراهانی*، مریم رسولی، لیلا خانعلی مجن، راضیه بیک میرزا، مریم حیدری صفحات 130-145
    زمینه و هدف

    ابتلا به سرطان در دوره نوجوانی باعث ناتوانی شده و دستیابی به وظایف مهم این دوران را دچار اختلال می کند. با توجه این که مسایل معنوی پیچیده ای پیش روی نوجوانان قرار دارد، با تاکید بر آن ها می توان چارچوب منحصر به فردی را برای درک و مقابله با بیماری فراهم کرد. این مطالعه با هدف تعیین عوامل مرتبط با مقابله معنوی نوجوانان مبتلا به سرطان براساس الگوی «تعالی نفس Reed» انجام گرفته است.

    روش بررسی

    در این پژوهش توصیفی- همبستگی، تعداد 270 نوجوان مبتلا به سرطان مراجعه کننده به بیمارستان های تابع دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی شهر تهران در سال 98-1397، به صورت در دسترس، انتخاب شدند. اطلاعات با استفاده از پرسشنامه های «ویژگی های جمعیت شناختی و بالینی»، «مقابله معنوی نوجوانان»، «امیدواری نوجوانان»، «تعالی نفس- نسخه نوجوانان» و «مقابله نوجوانان» جمع آوری شد. تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 19 و روش های آماری توصیفی و آزمون های کروسکال- والیس، کولموگروف-اسمیرنوف، ضریب همبستگی اسپیرمن و تحلیل مسیر انجام یافت.

    یافته ها:

     براساس ضریب همبستگی اسپیرمن، ارتباط امیدواری (440/0=rs و 001/0>p)، مقابله (149/0=rs و 015/0=p) و تعالی نفس (143/0=rs و 019/0=p) با مقابله معنوی نوجوانان مثبت و معنادار بود. همچنین نتایج تحلیل مسیر برازش الگوی تعالی نفس Reed نشان می دهد متغیرهای امیدواری و تعالی نفس به صورت مستقیم و متغیر مقابله به صورت غیرمستقیم و از طریق متغیر واسطه تعالی نفس، بر مقابله معنوی در نوجوانان تاثیرگذار بوده است.

    نتیجه گیری:

     متغیرهای امیدواری، مقابله و تعالی نفس از عوامل مرتبط با مقابله معنوی در نوجوانان مبتلا به سرطان بوده است و الگوی تعالی نفس Reed در نوجوانان ایرانی مبتلا به سرطان برازش دارد. بنابراین پرستاران به عنوان اولین ارایه دهندگان مراقبت، می توانند با تمرکز بر این الگو و با دست کاری در متغیرهای مختلف آن، مقابله معنوی را در نوجوانان افزایش دهند.

    کلیدواژگان: تعالی نفس، سرطان، مقابله معنوی، نوجوان
  • مرضیه صادقی زاده، بهناز باقریان، حامد وحیدی، سکینه سبزواری* صفحات 146-160
    زمینه و هدف

    آموزش خودمراقبتی از جمله روش های موثر در افزایش کیفیت زندگی و سلامت بیماران نارسایی قلبی است. هدف این مطالعه تعیین تاثیر کاربرد نظریه موقعیتی اختصاصی بر کیفیت زندگی بیماران نارسایی قلبی بوده است.

    روش بررسی

    مطالعه حاضر از نوع کارآزمایی بالینی است. تعداد 80 بیمار نارسایی قلبی کلاس 2و3 مراجعه کننده به بیمارستان 12 فروردین شهر کهنوج در سال 1397، در آن شرکت داشتند. ابزار گردآوری داده ها شامل پرسشنامه های ویژگی های فردی، اختلال عملکرد بطن چپ جهت کیفیت زندگی و خودمراقبتی در نارسایی قلب بود. پرسشنامه ها در اولین معاینه و سه ماه پس از پی گیری توسط بیماران تکمیل شد. داده ها با استفاده از آزمون t مستقل و زوجی، آنالیز واریانس یک راهه و ضریب همبستگی پیرسون در نرم افزار آماری SPSS نسخه 20 تجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها: 

    قبل از مداخله بین دو گروه از نظر نمرات خودمراقبتی و کیفیت زندگی تفاوت آماری وجود نداشت. پس از مداخله میانگین نمره کیفیت زندگی، خودمراقبتی و ابعاد آن در بیماران گروه مداخله نسبت به گروه کنترل افزایش یافت (001/0<p). در مورد خودمراقبتی بعد از مداخله، بیش ترین نمره مربوط به اعتماد به خودمراقبتی با میانگین و انحراف استاندارد 30/3±43/21 و کم ترین نمره مربوط به مدیریت خودمراقبتی با میانگین و انحراف استاندارد 5/5±45/17 بود (001/0<p).

    نتیجه گیری:

     توجه به خودمراقبتی براساس الگوی نظریه موقعیتی اختصاصی می تواند موجب شناخت دقیق تر مشکلات و برنامه ریزی مناسب شده و متعاقب آن کیفیت زندگی بیماران را بهبود بخشد. از آن جا که در این مطالعه اکثرا کم سواد یا بی سواد بودند، استفاده از وسایل کمک آموزشی به صورت تصویری، تنظیم برنامه براساس شرایط و زمان آمادگی بیمار و در صورت لزوم مشارکت خانواده می تواند نتایج مثبتی به همراه داشته باشد. توجه به عوامل زمینه ای به خصوص در افرادی که تحصیلات و درآمد پایین تری دارند، ضروری به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: نظریه خودمراقبتی موقعیتی، نارسایی قلبی، کیفیت زندگی
  • زکیه احمدی، افسانه علائی شیخ رباط، سعید حسینی تشنیزی، رضا جمهیری، عارف فقیه* صفحات 161-175
    زمینه و هدف

    استرس و اضطراب، یکی از مشکلات اساسی بیماران تحت رویه های تشخیصی و درمانی نیمه تهاجمی و تهاجمی مانند آندوسکوپی است. روش های مختلف جهت کاهش اضطراب اثرات یکسانی ندارند، لذا این مطالعه با هدف مقایسه تاثیر انحراف فکر با موسیقی درمانی و حضور همراه بر میزان اضطراب بیماران تحت آندوسکوپی انجام یافته است.

    روش بررسی

    در این کارآزمایی بالینی تعداد 105 بیمار مراجعه کننده به بخش آندوسکوپی بیمارستان شهید محمدی و خلیج فارس بندرعباس در سال 1397 به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و به شیوه تخصیص تصادفی در سه گروه موسیقی درمانی، حضور همراه و کنترل قرار گرفتند (هر گروه 35 نفر). پرسشنامه اطلاعات جمعیت شناختی و بیماری و پرسشنامه اضطراب اشپیل برگر (STAL) قبل و بعد از مداخله تکمیل شد. در گروه موسیقی درمانی، بیماران صداهای طبیعت را از طریق هدفون دریافت کردند. در گروه حضور همراه، آندوسکوپی بیماران با حضور همراه بیمار انجام یافت و گروه کنترل نیز فقط مراقبت های معمول قبل از آندوسکوپی را دریافت کردند. داده ها در نرم افزار آماری SPSS نسخه 24 با استفاده از آمار توصیفی و استنباطی در سطح معناداری از 05/0p< مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها:

     نتایج آزمون آنالیز واریانس نشان داد میانگین اضطراب در سه گروه قبل از مداخله تفاوت معناداری نداشته است (77/0=p). اما پس از مداخله تفاوت آماری معنادار مشاهده نشد (005/0<p) به این ترتیب که کاهش نمرات در گروه موسیقی درمانی معنادار بود (044/0=p). اما در گروه همراه (571/0=p) و گروه کنترل (663/0=p)، قبل و بعد از آندوسکوپی تغییر معناداری مشاهده نشد.

    نتیجه گیری: 

    نتایج حاصل از پژوهش نشان داد که انحراف فکر با موسیقی درمانی شیوه موثری جهت کمک به بیماران تحت آندوسکوپی است و استفاده و ترویج این روش می تواند به بیماران در جهت هر چه بهتر انجام یافتن این روش و احساس رضایت آنان کمک کند.

    کلیدواژگان: انحراف فکر، موسیقی درمانی، حضور همراه، اضطراب، آندوسکوپی
  • روح انگیز نوروزی نیا، عباس عبادی، محمدحسین یارمحمدیان، سعید چیان، مریم آقابراری* صفحات 176-189
    زمینه و هدف

    کارکنان اورژانس پیش بیمارستانی به عنوان اولین گروه حاضر در صحنه حوادث و بلایا، باید توانایی مقابله و همچنین حفظ سلامت جسمی و روانی خود را داشته باشند. این مطالعه با هدف تعیین ارتباط تاب آوری و خودکارآمدی کارکنان عملیاتی اورژانس پیش بیمارستانی با کیفیت زندگی حرفه ای آنان انجام گرفته است.

    روش بررسی

    مطالعه حاضر از نوع توصیفی است که به صورت مقطعی در سال 1398 انجام یافته است. 200 نفر از کارکنان عملیاتی اورژانس پیش بیمارستانی استان البرز به روش نمونه گیری نسبتی و در دسترس وارد مطالعه شدند. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه جمعیت شناختی و سه پرسشنامه استاندارد شده تاب آوری کارکنان پیش بیمارستانی، خودکارآمدی Schwartz و Jerusalem، و کیفیت زندگی حرفه ای Stamm بود. داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS نسخه 20 و آمار توصیفی (میانگین و انحراف معیار) و آمار تحلیلی (همبستگی اسپیرمن، آنالیز واریانس یک طرفه و رگرسیون خطی چندگانه) در سطح معناداری 05/0≥p تحلیل شد.

    یافته ها: 

    میانگین و انحراف معیار خودکارآمدی 82/5±67/29 تاب آوری 07/17±14/123، رضایت از شفقت 09/8±81/39، فرسودگی 76/4±06/12، و استرس تروماتیک ثانویه 27/7±61/23، بود. همبستگی معناداری بین خودکارآمدی با سه مولفه کیفیت زندگی حرفه ای وجود داشت (05/0>p). خودکارآمدی با رضایت از شفقت رابطه مثبت و با فرسودگی و استرس تروماتیک ثانویه رابطه منفی داشت. همچنین خودکارآمدی و تاب آوری پیش بینی کننده رضایت از شفقت، و فرسودگی بودند (05/0>p). جهت تاثیر خودکارآمدی و تاب آوری بر رضایت از شفقت مثبت بود. نتایج حاصل از آزمون رگرسیون خطی چندگانه گام به گام نشان داد که 5 مولفه تاب آوری شامل خودمدیریتی، نتایج استرس، چالش های ارتباطی، حفظ آرامش و انگیزه شغلی بر رضایت از شفقت تاثیر داشته اند (05/0>p). جهت تاثیر تمامی مولفه های تاب آوری بر رضایت از شفقت مثبت بود.

    نتیجه گیری: 

    کارکنان عملیاتی اورژانس پیش بیمارستانی استان البرز از نظر میزان تاب آوری، خودکارآمدی و کیفیت زندگی حرفه ای در سطح قابل قبولی قرار داشتند.

    کلیدواژگان: اورژانس پیش بیمارستانی، تاب آوری، خودکارآمدی، کیفیت زندگی حرفه ای
  • سعید کشمیری، امیرحسین دارابی، رحیم طهماسبی، کتایون وحدت، آزیتا نوروزی* صفحات 190-205
    زمینه و هدف

    با توجه به اهمیت پذیرش واکسن کووید-19 جهت پایان پاندمی بیماری کرونا، مطالعه حاضر با هدف تعیین عوامل موثر بر پذیرش واکسن کووید-19 براساس الگوی چرخه تغییر رفتار و مولفه های سه گانه آن (توانایی، فرصت و انگیزه) انجام یافته است.

    روش بررسی

    در این مطالعه مقطعی، 1102 فرد بالای 18 سال ساکن استان بوشهر از 28 بهمن تا 10 اسفند سال 1399 به شیوه نمونه گیری چندمرحله ای و به شیوه آنلاین بررسی شدند. جهت جمع آوری داده ها لینک پرسشنامه ویژگی های جمعیت شناختی، سوالات سازه های مربوط به مولفه های الگوی چرخه تغییر رفتار و سوالات مربوط به سنجش پذیرش واکسن کووید-19 در پلت فورم واتساپ تکمیل و بررسی شد. داده ها در نرم افزار SPSS ویرایش 22 تجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها: 

    نتایج مطالعه نشان داد که اکثر شرکت کنندگان تمایل به تزریق واکسن ایرانی (726 نفر معادل 9/65%) داشتند. از بین عوامل جمعیت شناختی تنها جنس با پذیرش واکسن ارتباط داشت و مردان پذیرش بیش تری برای واکسیناسیون داشتند (022/0=p). از بین سازه های الگو بیش ترین پیشگویی کنندگی مربوط به سازه حمایت اجتماعی در مولفه فرصت بود (001/0>p و 55/0=  و 183/0=B). از بین سازه های مولفه انگیزه، نقش اجتماعی (001/0>p و 118/0=  و 162/0=B) و در مولفه توانایی، سازه تنظیم رفتاری (001/0>p و 152/0=  و 155/0=B) بیش ترین پیشگویی کنندگی پذیرش واکسن را داشتند. به طور کل سازه های مولفه فرصت بیش ترین تاثیر را بر پذیرش واکسن داشتند.

    نتیجه گیری:

     جهت افزایش پذیرش واکسیناسیون کووید-19، باید از طریق ایجاد فرصت و ارایه حمایت اجتماعی، جلوه دادن واکسیناسیون به عنوان یک وظیفه اجتماعی و نیز افزایش تنظیم رفتاری (افزایش درک توانایی انجام واکسیناسیون به منظور پیشگیری از بیماری و قطع زنجیره انتقال بیماری) اقدام نمود.

    کلیدواژگان: واکسن کووید-19، فرآیند پذیرش، فرصت، انگیزه، مکانیسم های رفتاری
  • معصومه ادیب، مریم اسماعیلی*، معصومه ذاکری مقدم، ناهید دهقان نیری صفحات 206-220
    زمینه و هدف

    با افزایش پدیده سوء رفتار با سالمند در جوامع امروزی، درک عوامل تسهیلگر و باز دارنده مربوط به سوء رفتار ضروری به نظر می رسد. این مطالعه با هدف تبیین تسهیلگرهای سوء رفتار با سالمندان در جامعه ایرانی انجام یافته است.

    روش بررسی

    این مطالعه یک مطالعه کیفی است که در آن از رویکرد تحلیل درون مایه ای به منظور جمع آوری و تحلیل داده ها در جهت تبیین درک سالمندان از تسهیلگرهای سوء رفتار انجام گرفته است. در این مطالعه 20 سالمند ساکن جامعه به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. روش جمع آوری اطلاعات با استفاده از مصاحبه های عمیق نیمه ساختاری به صورت فردی و چهره به چهره انجام یافته است. در این مطالعه از رویکرد تحلیل درون مایه ای Braun و Clark جهت آنالیز داده ها استفاده شده است.

    یافته ها: 

    نتایج حاصل از تحلیل داده ها منجر به شناسایی 3 درون مایه الگوپذیری، تخلیه ناکامی ها و زمینه خانوادگی فرهنگی اجتماعی گردید. درون مایه سوم دارای سه زیر درون مایه شکاف نسلی، شیوه فرزند پروری و بی تفاوتی جامعه بود.

    نتیجه گیری: 

    سوء رفتار نتیجه ترکیبی از علل و عوامل است. تجربیات سالمندان حاکی از این است که سوء رفتار فراتر از یک موضوع خصوصی است و ریشه در رویه های فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی دارد. در حال حاضر عدم پذیرش یکدیگر و بی توجهی به انتظارات طرف مقابل است که زمینه ساز بسیاری از تضادها و سوء رفتار در سطح خانواده و جامعه می شود.

    کلیدواژگان: سوء رفتار، سالمندی، تسهیلگر، مطالعه کیفی
  • احمد شمسی، لیلا ولی زاده*، ماهنی رهکار فرشی، محمد اصغری جعفرآبادی صفحات 221-232
    زمینه و هدف

    توصیف ساختار یافته فوریت های طبی کودکان، نیازمند بررسی و دسته بندی عوامل زمینه ساز است. هدف مطالعه حاضر تعیین فراوانی عوامل زمینه ساز ورود جسم خارجی به گوش، بلع و آسپیراسیون آن در کودکان زیر پنج سال شهر تبریز بوده است.

    روش بررسی

    مطالعه حاضر از نوع توصیفی مقطعی است که از اسفند 1397 تا تیر 1398، در بخش های گوش و حلق و بینی، اورژانس و درمانگاه بیمارستان کودکان تبریز، با روش نمونه گیری در دسترس (به تعداد 245 کودک) انجام گرفته است. ابزار گردآوری داده ها فرم مشخصات و پرسشنامه عوامل زمینه ساز محقق ساخته بود. تحلیل داده ها در نرم افزار SPSS نسخه 21 و با استفاده از آمار توصیفی انجام گرفت.

    یافته ها: 

    137 مورد (9/55%) آسپیراسیون به راه های هوایی (فوقانی و تحتانی) و بیش تر در بینی بود. جسم خارجی در گوش 6/19% و معده 2/19% بود. تظاهرات بالینی به ترتیب درد (2/50%)، بدون علایم بالینی (4/29%)، و بقیه موارد خون ریزی و درد، سرفه، تنگی نفس، خفگی، خس خس سینه و تهوع و استفراغ بودند. وقوع حادثه در خانه (اتاق نشیمن) و بیش تر در عصر و شب بود. انواع اشیا، مواد خوراکی و تنقلات و آجیل، حبوبات و هسته ها و تکه های اسباب بازی دخیل در حادثه گزارش شد که بیش تر تخمه، تکه اسباب بازی، آجیل، دکمه پیراهن و دانه تسبیح بودند.

    نتیجه گیری: 

    عوامل والدینی، مربوط به کودک و عوامل محیطی در بروز حادثه گزارش گردید. بنابراین پیشنهاد می شود مطالعاتی برای تعیین دقیق و سهم هر دسته و اقدامات آموزشی، اطلاع رسانی و مداخله ای لازم در هر سه حیطه طراحی شوند.

    کلیدواژگان: جسم خارجی، کودکان زیر پنج سال، آسپیراسیون، گوش، بلع
|
  • Seyed Kazem Mousavi*, Mohsen Kamali, Hamed Azizkhani Pages 117-129
    Background & Aim

    Epilepsy is the most common chronic neurological disease after headache. About half of the patients with epilepsy do not properly adhere to medication regimens, which leads to a lack of control over seizures, increased treatment costs, and even increased mortality rate in these patients. The aim of this study was to determine the effect of telephone education on medication adherence in patients with epilepsy.

    Methods & Materials:

     In this quasi-experimental study, 60 patients referred to neurology clinic of Valiasr Hospital in Zanjan in 2019 were selected by the convenience sampling method, and were randomly divided into either control or experimental groups. The Morisky drug adherence Questionnaire was used for data collection. At the beginning of the study and after completing the questionnaires, a face-to-face training session was held for the study participants. Then, telephone education was performed for the experimental group for two months and no intervention for the control group. Two months after the intervention, all the patients completed the questionnaire again. Finally, the collected data were analyzed through the SPSS software version 25 using descriptive (mean and standard deviation) and inferential statistics (Chi-square, Fisherchr('39')s exact test, independent t-test and paired t-test).

    Results

    Before the intervention, there was no statistically significant difference between the two groups in terms of individual characteristics and medication adherence scores (P<0.05); But two months after the intervention, a statistically significant difference was observed in the mean score of medication adherence between the two control and experimental groups so that the patients in the experimental group had higher scores of medication adherence (P<0.001).

    Conclusion

    The results of this study showed the usefulness of using the telephone education method in improving the medication adherence of patients with epilepsy. Therefore, it is recommended that this method be used in the training program for these patients. In addition, further studies are needed on the comparison of the effectiveness of telephone education with other methods of telemedicine such as cyberspace and online education.

    Keywords: education, telephone, medication adherence, epilepsy
  • Hakimeh Eskandari Sabzi, Azam Shirinabadi Farahani*, Maryam Rassouli, Leila Khanali Mojen, Raziyeh Beikmirza, Maryam Heidari Pages 130-145
    Background & Aim

    Being diagnosed with cancer during adolescence can cause disabilities and disrupt the achievement of important tasks during this period. Given the complex spiritual issues that adolescents face, emphasizing them can provide a unique framework for understanding and coping with illness. The purpose of this study was to determine factors related to spiritual coping in adolescents with cancer based on the "Reed self-transcendence theory".

    Methods & Materials:

     In this descriptive, correlational study, 270 adolescents with cancer referred to hospitals affiliated to Shahid Beheshti University of Medical Sciences in Tehran in 2018-19 were selected using the convenience sampling method. Data was collected using the demographic and clinical characteristics questionnaire, the “Adolescents Spiritual Coping Scale”, “Adolescents Hope Scale”, “Self-transcendence Scale: Adolescent version and “Adolescent Coping Scale”. Data was analyzed using the SPSS software version 19 through descriptive statistical methods, Kruskal–Wallis test, Kolmogorov-Smirnov test, the Spearmanchr('39')s correlation test and Path analysis.

    Results

    Based on the Spearman correlation coefficient, the relationship of hope (rs=0.440, P<0.001), coping (rs=0.149, P=0.015) and self-transcendence (rs=0.143, P=0.019) was positive and significant with the spiritual coping. Also, the results of path analysis of the Reed self-transcendence model showed that hope and self-transcendence had direct effects on spiritual coping and coping had an indirect effect on spiritual coping in adolescents through the intermediate variable of self-transcendence.

    Conclusion

    The variables hope, coping and self-transcendence are the factors related to spiritual coping in adolescents with cancer, and the model of self-transcendence in Iranian adolescents with cancer is appropriate. Therefore, nurses as the first providers of care can enhance spiritual coping in adolescents by focusing on this model and manipulating its various variables.

    Keywords: self-transcendence, cancer, spiritual coping, adolescent
  • Marzieh Sadeghizadeh, Behnaz Bagherian, Hamed Vahidi, Sakineh Sabzevari* Pages 146-160
    Background & Aim

    Self-care education is one of the effective ways to improve the quality of life and health in patients with heart failure. The purpose of this study was to determine the effect of applying the specific situation theory on the quality of life in patients with heart failure.

    Methods & Materials: 

    In a clinical trial study, 80 patients with class 2 or 3 heart failure, referred to 12 Farvardin hospital in Kahnooj in 2018 were included. Data collection tool included a three-part questionnaire: demographic variables, Left Ventricular Dysfunction Scale to assess patientschr('39') quality of life, and Self-care Heart Failure Index. The questionnaires were completed at the first visit and three months after follow-up. Data was analyzed using independent and paired t-test, ANOVA, Pearson correlation through the SPSS software version 20.

    Results

    Before the intervention, there was no significant difference in the scores of quality of life and self-care between the two groups. After the intervention, the mean score of quality of life and self-care dimensions increased (P<0.001). Regarding self-care after the intervention, the highest score was related to self-care confidence with mean and standard deviation of 21.43 and 3.30 respectively, and the lowest score was related to self-care management with mean and standard deviation of 17.45 and 5.5 (P<0.001).

    Conclusion

    Paying attention to the dimensions of self-care based on a specific situation theory can lead to a better understanding of these patients’ problems and appropriate planning, and in turn improvement of the quality of life. Since in this study, most of the participants were illiterate, using visual teaching aids, adjusting the schedule according to the patientchr('39')s conditions and readiness, and if necessary, family involvement can have positive results. It appears necessary to consider the underlying factors in the implementation of self-care programs, especially in people with lower levels of education and income.

    Keywords: self-care, theory, heart failure, quality of life
  • Zakieh Ahmadi, Afsaneh Alaei Sheikh Robat, Saeed Hosseini Teshnizi, Reza Jamhiry, Aref Faghih* Pages 161-175
    Background & Aim

    Stress and anxiety are one of the major problems in patients undergoing semi-invasive and invasive procedures such as endoscopy. Different methods to reduce anxiety do not have the same effects. The aim of this study is to compare the effect of thought distraction by music therapy and the presence of caregiver on anxiety level of patients undergoing endoscopy.

    Methods & Materials:

     In this randomized clinical trial, 105 patients referred to endoscopy ward of Shahid Mohammadi hospital and Persian Gulf Bandar Abbas hospital in 2018 were selected by the convenience sampling method and assigned into three groups of music therapy, presence of caregiver and control using the random allocation (35 in each group). The demographic information form and the Spielberger anxiety questionnaire (STAL) were completed before and after the intervention. In the music therapy group, patients received natural sounds through headphones. In the caregiver’s presence group, endoscopy was performed with the presence of caregiver, and the control group only received routine pre-endoscopic care. Data were analyzed using descriptive and inferential statistics through the SPSS software version 24 at a significance level of 0.05.

    Results

    The result of analysis of variance showed that there was no significant difference in the anxiety mean score between the three groups before the intervention (P=0.77), but a significant difference was observed after the intervention (P<0.005). The decrease in scores in the music therapy group was significant (P=0.044), but in the caregiver’s presence group (P=0.571) and the control group (P=0.663), no significant change was observed before and after endoscopy.

    Conclusion

    The results of this study showed that distraction with music therapy is an effective way to help patients undergoing endoscopy, and the use of this method can help the procedure to be performed better and enhance patient satisfaction.

    Keywords: distraction, music therapy, caregiver, anxiety, endoscopy
  • Roohangiz Norouzinia, Abbas Ebadi, MohammadHosein Yarmohammadian, Saied Chian, Maryam Aghabarary* Pages 176-189
    Background & Aim

    Pre-hospital emergency staff, as the first responder group at the scene of emergencies and disasters, should be able to cope with, and maintain their physical and mental health. The aim of this study was to investigate the relationship between resilience and self-efficacy of pre-hospital emergency staff with their professional quality of life.

    Methods & Materials: 

    The present study is a cross-sectional, descriptive study that was conducted in 2019. A total of 200 pre-hospital emergency operational staff from Alborz province participated in the study using proportional and convenience sampling. Data collection tools were a demographic form and three standardized questionnaires including the emergency medical services resilience scale, the Schwartz and Jerusalem self-efficacy scale, and the Stamm professional quality of life scale. Data were analyzed through the SPSS software version 20 using descriptive statistics (mean and standard deviation) and analytical statistics (Spearman correlation, one-way ANOVA and linear regression) at the significance level of P less than 0.05.

    Results

    The mean and standard deviation of self-efficacy (29.67±5.82), resilience (123.14±17.07), compassion satisfaction (39.81±8.09), burnout (12.06±4.76), and secondary traumatic stress (23.61±7.27). There was a significant correlation between self-efficacy and three components of professional quality of life (P<0.05). Self-efficacy was positively related to compassion satisfaction and negatively related to burnout and secondary traumatic stress. Self-efficacy and resilience were also predictors of compassion satisfaction and burnout (P<0.05). The effect of self-efficacy and resilience on compassion satisfaction was positive. The results of stepwise multiple linear regression analysis showed that five components of resilience including self-management, stress outcomes, communication challenges, maintaining peace of mind and job motivation had an effect on compassion satisfaction (P<0.05). The effect of all resilience components on compassion satisfaction was positive.

    Conclusion

    Alborz pre-hospital emergency operational staff were at an acceptable level in terms of resilience, self-efficacy and professional quality of life.

    Keywords: emergency medical services, resilience, self-efficacy, quality of life
  • Saeed Keshmiri, AmirHossain Darabi, Rahim Tahmasebi, Katayoun Vahdat, Azita Noroozi* Pages 190-205
    Background & Aim

    Considering the importance of COVID-19 vaccine acceptance to end the corona disease pandemic, the study was conducted to determine the factors affecting the vaccine acceptance based on the behavioral change wheel mode and its components (capability, opportunity, and motivation).

    Methods & Materials: 

    In this cross-sectional study, 1102 adults aged 18 years and older living in Bushehr province were selected by multi-stage sampling method from February 16 to 28, 2021. To collect the data, a questionnaire including demographic characteristics, questions on the constructs related to the behavioral change wheel model components and questions on the COVID-19 vaccine acceptance was completed on WhatsApp platform. Data was analyzed using the SPSS software version 22.

    Results

    The results of the study showed that most participants tended to receive the Iranian vaccine (726 people or 65.9%). Among the demographic factors, only gender was associated with vaccination, and men were more likely to accept to be vaccinated (P=0.022). Among the model constructs, the most predictive construct was related to social support in the opportunity component (P<0.001, β=0.55 and B=0.183). In the motivation component, social role (P<0.001 and β=0.118 and B=0.162) and in the capability component, behavioral regulation (P<0.001 and β=0.152 and B=0.155) had the highest predictor of vaccine acceptance. In general, constructs of opportunity component had the greatest impact on vaccine acceptance.

    Conclusion

    In order to increase the acceptance of COVID-19 vaccination, opportunities should be provided through social support, vaccination should be introduced as a social role, and behavioral regulation, in other words, understanding of the ability to vaccinate to prevent the disease and break the disease transmission chain should be promoted.

    Keywords: COVID-19 vaccines, acceptance process, opportunity, motivation, behavior mechanisms
  • Masoomeh Adib, Maryam Esmaeili*, Masoumeh Zakerimoghadam, Nahid Dehghan Nayeri Pages 206-220
    Background & Aim

    With the increasing phenomenon of elder abuse in todaychr('39')s societies, understanding the facilitating and inhibiting factors related to abuse seems necessary. The purpose of this study was to explain the facilitators of elder abuse in Iranian society.

    Methods & Materials:

     This is a qualitative study that used a thematic analysis approach to collect and analyze data in order to explain the elderly’s perceptions of the facilitators of abuse. In this study, 20 elderly people in the community were selected by purposeful sampling. The data were collected by in-depth, semi-structured and face-to-face individual interviews. The Braun and Clark’s thematic analysis was used to analyze the data.

    Results

    The results of data analysis led to the identification of three themes including role modeling, evacuation of failures, and cultural-familial context of the society. The third theme had three sub-themes intergenerational gap, parenting style and society’s indifference.

    Conclusion

    Abuse is the result of a combination of causes and factors. The elderly’ experiences suggest that abuse goes beyond a personal matter and is rooted in cultural, social, and economic practices. Today, it is not acceptance of each other and disregard for the expectations of the other party that gives rise many contradictions and abuses at the family and community level.

    Keywords: abuse, elderly, facilitator, qualitative study
  • Ahmad Shamsi, Leila Valizadeh*, Mahni Rahkar Farshi, Mohammad Asghari Jafarabadi Pages 221-232
    Background & Aim

    Structured description of pediatric medical emergencies requires the assessment and classification of underlying factors. The aim of study was to investigate frequency of predisposing factors for the entry of foreign bodies (FB) in the ear, ingestion and aspiration in children under five years in Tabriz.

    Methods & Materials: 

    This is a descriptive, cross-sectional study conducted through convenience sampling (n=245) in the ENT and emergency departments and the clinic of childrenchr('39')s hospital in Tabriz, from March 2019 to June 2019. A researcher-made tool including the demographic characteristics form and questionnaire on predisposing factors was used to collect the data. Data was analyzed using the SPSS software version 21 through descriptive statistics.

    Results

    There were 137 (55.9%) cases of  FB aspiration into the airways (upper and lower), and the highest was related to nose. FB in ear was 19.6% and in stomach was 19.2%. Clinical manifestations were pain (50.2%), no clinical signs (29.4%), and the rest were bleeding with pain, cough, shortness of breath, suffocation, wheezing, nausea, and vomiting. The place of event was at home (in living room) and in the evening and night time. FB types included objects, food stuff/snacks/nuts, beans and fruit cores, and toy pieces, and it is most likely to be seed, toy pieces, nuts, shirt buttons, and rosary beads.

    Conclusion

    Parental, child-related, and environmental predisposing factors were reported. Therefore, future studies are suggested to evaluate the contribution of each of three factors and to implement necessary educational, notification, and interventional measures.

    Keywords: foreign body, children, aspiration, ear, ingestion