فهرست مطالب

پژوهش های عقلی نوین - پیاپی 11 (بهار و تابستان 1400)

نشریه پژوهش های عقلی نوین
پیاپی 11 (بهار و تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/06/31
  • تعداد عناوین: 9
|
  • عارف آئینی*، محمدصادق زاهدی، مجید ملایوسفی صفحات 9-24
    اختلاف میان واقع گرایی و ضد واقع گرایی درباره وجود عالم واقع و نسبت آن با ذهن انسان است. نلسون گودمن این اختلاف را اختلافی حقیقی و اصیل نمی داند و در این میان دیدگاه سومی را برگزیده و آن را «نا واقع گرایی» می نامد. دیدگاه ناواقع گرایی گودمن به طور کامل در نظریه «جهان سازی» او تبیین شده است. بر اساس این نظریه، جهان مستقل از ذهن وجود ندارد، بلکه انسان با ذهن و زبان خود، توصیف ها و نسخه هایی می سازد و هریک از این نسخه ها جهان خود را می سازند. در این مقاله، ابتدا دیدگاه کلی گودمن درباره مبحث واقع گرایی- ضد واقع گرایی و انگیزه ها و ریشه های نا واقع گرایی او بررسی شده است. در تبیین دیدگاه گودمن نشان داده ایم که وی متاثر از مبانی پراگماتیسم است و موضع او در دوگانه واقع گرایی-ضدواقع گرایی جای نمی گیرد. سپس با تشریح نظریه جهان سازی و انتقادهای وارد شده به آن کوشیده ایم تا حد امکان به این انتقادها پاسخ دهیم. هر چند گودمن به وجود واقعیت فی نفسه اعتراف نمی کند، اما آن را انکار نمی نماید، بلکه نادیده می گیرد. همچنین ضمن بررسی انتقادها نشان داده ایم پاسخ بسیاری از آنها به طور ضمنی در عبارات گودمن وجود دارد. مهمترین انتقاد، به معیار تمایز نسخه های درست از نادرست مربوط می باشد. به نظر گودمن معیار درستی یک نسخه، «متناسب بودن در عمل» است و بر خلاف نظر منتقدان، این معیار، در واقع، معیاری عینی و معتبر می باشد.
    کلیدواژگان: واقع گرایی، ضد واقع گرایی، ناواقع گرایی، جهانسازی، پراگماتیسم، نلسون گودمن
  • ریحانه مرادی پور، حسین کلباسی اشتری* صفحات 25-40
    واحد و کثیر دو مفهوم مهم و اساسی در تفکر الهیاتی به شمار می آیند که  تبیین ارتباط و نسبت میان آنها همواره یکی از دغدغه های اساسی متفکران این حوزه بوده است و هر متفکری مبتنی بر نظام فکری خویش به آن پرداخته است. افلوطین به عنوان یک متفکر الهیاتی متاثر از نظام فکری افلاطون مفهوم واحد را به عنوان مفهومی مافوق وجود، توصیف ناپذیر، درک ناشدنی، بسیط و وحدت محض طرح می کند که به واسطه کمال و تعالی مافوق خویش به نحو ضروری از طریق فیضان، آفرینش را ایجاد نموده است. وی این گونه، تلاش داشته در عین حفظ استقلال واحد، نسبت کثرات به آن را نیز توجیه کند. علامه طباطبایی که نه تنها با تکیه بر نظام فکری متعالیه، بلکه به واسطه بینش عمیقی که در نتیجه سال ها هم نشینی با قرآن به آن دست یافته است، با طرح مفهوم احد به عنوان اصلی ترین مفهوم در نظام توحیدی، وحدت خداوند را  وحدت حقه می داند. ایشان البته با طرح مفهوم تجلی و ظهور، نسبت احد با کثرات را نیز تبیین نموده است. نگارندگان جستار پیش رو می کوشند در عین بررسی اوصاف و ویژگی های احد و دلایل اثبات آن در نظام فکری افلوطین و علامه طباطبایی، چگونگی حل مساله ربط واحد و کثیر با توجه به احد و اوصاف احد نزد این دو متفکر را مقایسه و تطبیق نمایند.
    کلیدواژگان: افلوطین، علامه طباطبایی، احد، بسیط، کثرت
  • لیلی خیدانی* صفحات 41-60
    بحث جبر و اختیار یکی از مسایل و معضلات مهم فلسفی است که در طول تاریخ، فیلسوفان شرق و غرب درباره آن به تاملات بسیار پرداخته اند. علامه طباطبایی به عنوان یک اندیشمند اسلامی، هم در آثار فلسفی خود و هم در تفسیر المیزان، ابعاد مختلف جبر و اختیار را بررسی نموده است. لایب نیتس نیز به عنوان یکی از متفکران بزرگ دوران پیش از کانت، درباره جبر و اختیار تحقیقات بسیار انجام داده است. پرسش اصلی پژوهش پیش رو، این است که آیا اعتقاد به اصل هماهنگی پیشین بنیاد، نوعی نفی اختیار و حاکمیت ضرورت نیست؟ چگونه اراده ازلی الهی با اختیار آدمی سازگار است؟ لایب نیتس در صدد بود با تمایز میان ضرورت مطلق و ضرورت شرطی و نظریه جهان های ممکن به تثبیت اختیار انسان بپردازد. علامه طباطبایی نیز اختیار را امری فطری دانسته و معتقد است قاعده ضرورت سابق «الشی ما لم یجب لم یوجد»، هیچ منافاتی با اختیار انسان ندارد. در این پژوهش پس از تبیین مبانی لایب نیتس و علامه طباطبایی، به بررسی، تحلیل و تطبیق دیدگاه این دو اندیشمند می پردازیم.
    کلیدواژگان: اختیار، ضرورت، هماهنگی پیشین بنیاد، لایب نیتس، علامه طباطبایی
  • حسین الهی نژاد* صفحات 61-81

    مهدویت پژوهی به عنوان یک حوزه مطالعاتی، موضوع، مبانی، اهداف و مسایل خاص خود را دارد. مسایل مهدویت پژوهی، مقولاتی است که از عوارض ذاتی  موضوع (مهدویت) بحث می کند؛ مانند انتظار، غیبت، ظهور و غیره. حوزه مطالعاتی مهدویت پژوهی به جهت بهره مندی از وسعت موضوعی و کثرت و تنوع مباحث، به روش های مختلف برای اثبات و توجیه مسایل نیاز دارد. مسایل مهدویت پژوهی مبتنی بر نوع نگرشی که برای تبیین و تفسیر آنها به کار گرفته می شود، با استفاده از روش های مختلفی توجیه می گردند. مسایل مبتنی بر نگرش هستی شناختی با روش عقلی توجیه می شوند؛ برای اثبات مسایل مبتنی بر دین شناختی از روش نقلی روایی بهره گرفته می شود؛ توجیه مسایل مبتنی بر نگرش تاریخی به روش نقلی تاریخی نیاز دارد و مسایل مبتنی بر نگرش وجدانی نیز با بهره گیری از روش فطری اثبات می شوند. به طور کلی حوزه مهدویت پژوهی به جهت تنوع و تکثر مسایل و چند تباری بودن آنها با روش های گوناگونی سامان می یابد که چنان که گفتیم یکی از آن ها، روش فطری است. فطری بودن مهدویت با دو رویکرد انسانی و دینی توجیه می شود؛ رویکرد انسانی که از گرایش ها و خواسته های درونی و قلبی بشر بر می خیزد و رویکرد دینی، همان گزارش هایی است که از آیات و روایات استنباط می شود.

    کلیدواژگان: روش، روش شناسی، فطرت، علم شهودی، علم حضوری
  • شهرام رهنما*، مسعود بهرامیان صفحات 83-101
    انسجام اجتماعی در جامعه جزیره العرب پیش از اسلام بر محوریت قبیله،  شخص رییس قبیله، هنجارها و مناسکی که بین افراد قبیله و قبایل دیگر مشترک بود قرار داشت. با ظهور اسلام در مکه، گفتمان قبیله گرایی با رقیب قدرتمندی به نام گفتمان تیوکراسی دینی مواجه گردید و برای مدتی به حاشیه رانده شد. در این سرزمین، عوامل واگرایی در سطح جامعه به حداکثر خود رسیده بود. پیامبر اسلام ص نمی توانست نظام وحیانی را در رویارویی کامل با نظام قبیله ای که سال ها در اعماق وجود فرد عرب ریشه دوانده بود، قرار دهد. فعالیت های پیامبر ص در راستای زدودن واگرایی و تبدیل آن به همگرایی اسلامی بود. این مقاله با رویکردی توصیفی - تحلیلی به طرح این پرسش می پردازد که تعاملات عقیده، قبیله و دشمن  به مثابه روح جمعی در انسجام اجتماعی عصر نبوی چگونه بود. نتایج به دست آمده از تحقیق نشان می دهد عقیده در مرحله اول و قبیله در قامت امت اسلامی در مرحله دوم و دشمن در مرحله سوم از عوامل انسجام اجتماعی عصر نبوت قرار می گیرند.
    کلیدواژگان: انسجام اجتماعی، فلسفه حکومت، پیامبر، عقیده، امت اسلامی، دشمن
  • سید مجتبی میردامادی*، علیرضا نوروزی صفحات 103-125
    شناخت نفس از اهم معارفی است که آموزه های وحیانی و عقلانی بر نقش اساسی آن تاکید دارند. احساس، گفتار، رفتار و موضع گیری انسان مبتنی بر عللی می باشد که یکی از عوامل بسیار مهم و نادیده گرفته شده آن، «انگاره» است که قلمرو تاثیر آن، تمام ابعاد زندگی بشری را دربرمی گیرد. از آنجا که مدیریت انگاره، فرع بر شناخت آن می باشد، این جستار با روش تحلیل گزاره ای و سیستمی، «ماهیت و کارکرد» انگاره را در افکار و اعمال آدمی بررسی می کند. مسئله تحقیق به طور مستقیم در دو علم فلسفه و روان شناسی ریشه داشته و محقق می کوشد با رویکرد فلسفی و وجودشناختی، چیستی انگاره و نقش آن در فلسفه اسلامی و متون دینی را توضیح دهد. انگاره، صورت ذهنی قدرتمند و دارای تاثیر ناخودآگاه است که می تواند به تدریج برجسته شده، جانشین موضوع واقعی شود و به سبب تغییر نگرش، چارچوب کلی افکار و تعامل در مورد آن موضوع را تعیین کند و از طریق منطق رجحان، در تصمیم گیری شخص، تاثیر گذارد. ماهیت و کارکرد انگاره میان حکمای مسلمان - و به شکل متعالی در دیدگاه ملاصدرا - تحت عنوان «قوه خیال» به نحوی دقیق تر تبیین می شود. در تعالیم آسمانی اسلام نیز نقش انگاره با تعبیر «ظن» مورد تاکید قرار گرفته و به اصلاح آن توجه شده است. هدف پژوهش پیش رو، شناخت صحیح انگاره در پرتو آموزه های وحیانی و عقلانی است تا از طریق توجه به آن، زمینه های لازم برای کنترل و اصلاح انگاره در ابعاد مختلف زندگی فراهم گردد و با کاستن از عواقب عدم التفات به این بعد پنهان، گامی مهم در مسیر معرفت نفس و نیل به حیات طیبه، برداشته شود.
    کلیدواژگان: انگاره، صدرا، انسان، حکمت، ظن، خیال
  • جواد دانش* صفحات 127-147
    براساس اصل امکان های بدیل، عامل، تنها در صورتی در قبال آنچه انجام داده است، مسئولیت اخلاقی دارد که می توانست به گونه ای دیگر عمل کند یا تصمیم بگیرد. در مقابل این دیدگاه، فرانکفورت تاکید می کند که گاه با شرایطی مواجهیم که اگرچه شخص وادار به انجام عمل نشده، اما اجتناب از انجام آن هم برای او ناممکن است و با این حال عامل را از نظر اخلاقی، مسیول می دانیم. دفاع دوحدی مهمترین پاسخ فیلسوفان به الگوی فرانکفورتی و نفی اصل امکان های بدیل در آن بوده است و مطابق آن، چه تعین علی در میان پدیده ها حاکم باشد و چه نباشد، ادعای فرانکفورتی تحقق نمی یابد و ما نمی توانیم با عاملی مواجه شویم که از نظر اخلاقی در قبال فعلی مسیول باشد، در حالی که هیچ گونه امکان جایگزینی در اختیار ندارد؛ زیرا در حالت عدم تعین علی، هیچ رابطه ضروری و قابل پیش بینی ای میان قراین و حرکات پیشین عامل و انتخاب و رفتار لاحق او وجود ندارد. در حقیقت او هنوز امکان بدیل اجتناب از یک فعل مشخص را پیش رو دارد و در حالت وجوب و تعین علی هم مسئولیت اخلاقی شخص، منتفی و بی معنا می شود. فرآیند مغزی مداخله گر و انسداد منطوی، از جمله پاسخ های فرانکفورتی به این رهیافت است که البته کارآمدی لازم در دفاع از فرانکفورت را ندارد.
    کلیدواژگان: دفاع دوحدی، فرانکفورت، اصل امکان های بدیل، انسداد منطوی، فرآیند مغزی مداخله گر
  • عابدین درویش پور*، مهرداد امیری صفحات 149-165
    ولایت تکوینی یکی از مراتب و شیون نبوت و امامت است که ابعادی گسترده دارد. دخل و تصرف تکوینی در نفس انسان ها برای مهذب شدن و تغییر باطن از جمله ابعاد این نوع ولایت به شمار می آید. بر این اساس، اولیاء الهی با علم و قدرتی که از جانب خداوند متعال به ایشان إعطا شده، با علم به ضمیر انسان های مستعد قادر به تغییر نفوس آن ها می باشند. نقش تکوینی اولیاء الهی در تحول باطن و تهذیب  نفوس، هم نقش فاعلی عام و هم نقش فاعلی خاص است. در نقش فاعلی عام، اولیاء الهی سبب و واسطه رسیدن فیض الهی به همه مخلوقات از جمله انسان ها هستند که این مختص به چهارده معصوم می باشد. نقش فاعلی خاص که نمود آن در تصرفات تکوینی اولیاء الهی دیده می شود، به دو قسم حداکثری و حداقلی تقسیم می گردد. نقش حداکثری هدایت به امر و ایصال به مطلوب (ایصال الی المطلوب) تعبیر می شود. معنای حداقلی خاص، جایی است که شخص هنوز به این قابلیت دست نیافته است؛ در اینجا گاه، ولی خدا با تصرف در کاینات، مسیر تهذیب نفس را برای وی هموار می سازد تا او با گوهر ذاتی خود یعنی اختیار، راه بپیماید و قابلیت هدایت خاص را پیدا کند. جستار پیش رو با نگاهی توصیفی- تحلیلی، جوانب مختلف مفهوم ولایت تکوینی را تشریح نموده و چرایی تاثیر ولایت تکوینی امام بر تهذیب نفوس را تبیین می کند.
    کلیدواژگان: امام، ولایت تکوینی، تهذیب، نفوس، هدایت
  • علیرضا آزادگان*، مهدی عظیمی صفحات 167-185
    قاعده الواحد یکی از قواعدی است که از دیرباز موردتوجه فلاسفه بوده به نحوی که می توان اشاراتی از مفاد این قاعده را در آثار فلوطین یافت، ولی به نظر می رسد ابن سینا نخستین فردی است که در صدد اثبات منطقی قاعده الواحد برآمده است. اگرچه به نظر می رسد، نظریات او در آثار مختلفش برای توجیه صدور کثرت از وحدت، دچار اختلافاتی است، در مجموع وی را می توان جزء مدافعین این قاعده با مفادی که مورد نظر فلاسفه است، برشمرد. هدف نگارندگان جستار پیش رو آن است که با مراجعه به آثار ابن سینا، ضمن استخراج موارد اختلاف در بیان او درباره صدور کثیر از واحد، به نقد ادله ای که در تایید قاعده الواحد اقامه نموده، بپردازیم. هرچند تا به حال نقدهایی بر آراء ابن سینا (درباره این موضوع) نگاشته شده و عده ای نیز درصدد پاسخ برآمده اند، ما در این مقاله با تحلیل و بررسی خود کلام ابن سینا به مواردی دست یافته ایم که بیشتر آنها جزء موارد مطرح شده از جانب ناقدان نبوده و ازاین رو تحلیلی جدید به حساب می آید. از جمله می توان گفت اولا اثبات قاعده الواحد به لحاظ منطقی موجب دور است و ثانیا دیگر مبانی پذیرفته شده از جانب ابن سینا، نشان می دهد صدور کثیر از واحد بسیط امکان پذیر است و موجب ترکب در ذات، نخواهد شد.
    کلیدواژگان: ابن سینا، قاعده الواحد، صدور، وحدت، کثرت
|
  • Aref Aeini *, Mohammad Sadegh Zahedi, Majid Mollyousefi Pages 9-24
    The difference between realism and anti-realism occurs in the world of being and its relation to the human mind. Nelson Goodman does not consider this difference to be a real and genuine difference, and in the meantime he has chosen a third view and calls it "Irrealism". Goodman's view of unrealism is fully reflected in his theory of "globalization." According to this theory, there is no world independent of the mind, but man creates descriptions and versions with his own mind and language, and these versions each create their own world. This article first examines Goodman's general views on the subject of realism -anti-realism and the motives and roots of his unrealism. In elucidating Goodman's view, we have shown that he is influenced by the principles of pragmatism and that his position does not fit into the realism - anti-realism dichotomy. Then, by explaining the theory of globalization and the criticisms made against it, we have tried to respond to these criticisms as far as possible. Although Goodman does not acknowledge the existence of reality per se, he does not deny it, but ignores it. We have also examined the criticisms and shown that many of their answers are implicit in Goodman's statements. The most important critique is against the criterion for distinguishing the right versions from the wrong ones. In Goodman's view, the criterion for the rightfulness of a version is the "proportionality in practice", and contrary to critics' viewpoint, this criterion is, in fact, an objective and valid criterion.
    Keywords: realism, antirealism, unrealism, globalization, Pragmatism, Goodman
  • Reyhane Moradipoor, Hossein Kalbasi Ashtari * Pages 25-40
    Wāḥid) and kathīr are two important and basic concepts in theological thinking that elucidating the relationship between them has always been one of the main concerns of the thinkers in this field and any thinker, based on his own system of thought, has set its explanation and elucidation as his own concern. As a theological thinker influenced by Plato's system of thought, Plotinus proposes the concept of wāḥid as one of the supernatural, indescribable, incomprehensible, simple, and pure unity, which has necessarily created creation by its superior's perfection and transcendence through emanation (fayaḍān). He has attempted in such a way as to justify the relation of wāḥid to kathīrs, while maintaining the independence of the wāḥid. ‘Allāma Ṭabāṭabā’ī, who not only by relying on the transcendent system of thought but also through the deep insight that he has achieved as a result of years of association with the Qur'an, considers the Unity of God as the true Unity by proposing the concept of wāḥid as the main concept in the monotheistic system. Of course, by bringing up the concept of manifestation and epiphany, he has also explained the relation of aḥad (unique) with kathīrs. The authors of the present article try to compare the solution of the problem of wāḥid and kathīr relation with respect to aḥad and the attributes of aḥad according to ‘Allāma Ṭabāṭabā’ī and Plotinus, while examining the characteristics of aḥad and the reasons for proving it in the intellectual system of these two thinkers.
    Keywords: Plotinus, Allameh Tabataba'i, One, simple, Plurality
  • Leila Kheidani * Pages 41-60
    The discourse on determinism and free will is one of the important philosophical issues and dilemmas about which philosophers of the East and the West have pondered a lot throughout history. ‘Allāma Ṭabāṭabā’ī, as an Islamic thinker, both in his philosophical works and in the interpretation of Al-Mīzān, has studied different dimensions of determinism and free will. Leibniz, as one of the great thinkers of the pre-Kant era, has done a great deal of research on determinism and free will. The main question of the present research is whether the belief in the principle of pre-established harmony is not a kind of negating free will and sovereignty of necessity? How is the eternal Divine will compatible with human free will? Leibniz sought to establish human free will by distinguishing between absolute necessity and conditional necessity and the theory of possible worlds. ‘Allāma Ṭabāṭabā’ī also considers free will to be an innate entity and maintains that the principle of prior necessity, “a thing comes into being only after it is necessitated”, does not contradict human free will. In this research, after explaining the principles of Leibniz and ‘Allāma Ṭabāṭabā’ī, we would examine, analyze and compare the viewpoints of these two thinkers.
    Keywords: Free Will, necessity, pre-established harmony, Leibniz, ‘Allāma Ṭabāṭabā’ī
  • Pages 61-81

    Research on Mahdism as a field of research has its own topic, principles, goals and issues. The issues of research on Mahdism are the same categories that discuss the inherent accidents of the subject (Mahdism) such as awaiting, occultation, reappearance, and so on. Due to its enjoyment of widespread themes and multiplicity and variety of topics, research on Mahdism, as a field of studies, needs different methods for proving and justifying the related issues. Issues of Mahdism studies, based on the type of attitude used to explain and interpret them, are justified with the use of different methods. The issues based on ontological attitudes are justified by rational methods; textual-narrative method is used to prove issues based on theological attitude; the justification of issues based on historical attitude requires a narrative-historical method; and the issues based on intuitive attitude are also proved by using the natural method. In general, the field of research on Mahdism is organized by various methods due to the variety and multiplicity of issues and their multi-ethnicity, one of which, as we have said, is the natural method. The naturalness (fiṭrīyyat) of Mahdism is justified by two human and religious approaches; the human approach arises from the mankind’s inner and heartfelt tendencies and desires and the religious approach includes the very reports that are inferred from verses and hadiths.

    Keywords: method, Methodology, fiṭrat (nature), Intuitive knowledge, Knowledge by Presence
  • Shahram Rahnama *, Masud Bahramiian Pages 83-101
    Social cohesion in pre-Islamic Arabian society was focused on the tribe, the system, and the person of the tribal leader. With the rise of Islam in Mecca, the tribalism discourse faced a powerful rival called the religious theocracy discourse and was marginalized for some time. In this land, the factors of divergence at the community level had reached their maximum. The Prophet of Islam could not put the Revelatory system in full confrontation with the tribal system which had been rooted in the inner depths of the Arabs for years. The activities of the Prophet (SAW) were aimed at eliminating divergence and turning it into Islamic convergence. With a descriptive-analytical approach, this article raises the question of what were the interactions of belief, tribe, and enemy as a collective spirit in the social cohesion of the Prophet’s era. The results obtained from the research show that belief in the first stage, and tribe as the Islamic community (umma) in the second stage, and enemy in the third stage are among the factors of social cohesion in the Prophet’s time.
    Keywords: Social Cohesion, philosophy of governance, the Prophet, belief, Islamic umma, Enemy
  • Seyedmojtaba - *, Alireza Nowrouzi Pages 103-125
    Self-knowledge is among the most important teachings whose essential role is emphasized by the revelatory and rational doctrines. Human feelings, speech, behavior, and attitudes are based on causes, one of the most important and neglected factors of which is the "supposition" whose realm of influence encompasses all aspects of human life. Since the management of a supposition is peripheral to its cognition, this paper examines the "nature and function" of the supposition in human thoughts and actions through the method of propositional and systematic analysis. The problem of research is directly rooted in the two disciplines of philosophy and psychology, and the researcher tries to explain the quiddity of supposition and its role in Islamic philosophy and religious texts with a philosophical and ontological approach. Supposition is a powerful mental form with an unconscious effect that can gradually become outstanding and replace the real subject, and due to changing attitudes, determine the general framework of thoughts and interactions on that subject and influence the person's decision-making through the logic of preference. The nature and function of supposition among Muslim scholars - and in a sublime way in Mullā Ṣadrā's view - is explained in more detail under the heading of "imagination". In the heavenly teachings of Islam, the role of supposition, interpreted as "suspicion" (ẓann), has been emphasized and attention has been paid to its correction. The present research is intended to correctly understand supposition in the light of revelatory and rational teachings in order to provide the necessary grounds for controlling and correcting supposition in different aspects of life and by reducing the consequences of not paying attention to this hidden dimension, an important step is taken toward self-knowledge and attainment of a goodly pure life.
    Keywords: upposition, Ṣadrā, Human Being, Wisdom, suspicion, Imagination
  • Javad Danesh * Pages 127-147
    According to the principle of alternative possibilities, the agent has a moral responsibility for what he did only if he could have acted or decided otherwise. Contrary to this view, Frankfurt emphasizes that sometimes we encounter situations in which, although the person is not compelled to take action, it is impossible for him to avoid doing so, and yet we hold the agent morally responsible. The dilemma defense has been the philosophers' most important response to the Frankfurt model and the rejection of the principle of alternative possibilities in it and according to it, whether causal determinism is ruling among the phenomena or not, the Frankfurt’s claim does not come true and we cannot face an agent that is morally responsible for an action, while having no alternative at hand, because in the case of the lack of causal determinism, there is no necessary and predictable relationship between the previous evidence and movements of the agent and his subsequent choice and behavior. In fact, he still has before him the alternative possibility of avoiding a certain action, and in the case of necessity and causal determinism, the person's moral responsibility is not ruled out and does not become meaningless. Interfering brain process and contained obstruction are among Frankfurt's responses to this approach, which, of course, do not have the necessary efficiency in defending Frankfurt.
    Keywords: dilemma defense, Frankfurt, principle of alternative possibilities, contained obstruction, interfering brain process
  • عابدین درویش پور *, Mehrdad Amiri Pages 149-165
    Unconditional wilāya is one of the ranks and aspects of Prophethood and Imamate that enjoys wide dimensions. Making unconditional alterations in the human souls to turn them purified and to change their inner aspects is one of the dimensions of this type of wilāya. Accordingly, the saints, with the knowledge and power given to them by God Almighty, are able to change the souls of the talented human beings with the knowledge of their unconscious. The unconditional role of the saints in the inner transformation and purification of the souls is both a general and a specific efficient role. In the general efficient role, the saints are the cause and mediator of the Divine grace reaching all creatures, including human beings, which is specific to the fourteen Infallibles. The specific efficient role, which is manifested in the unconditional alterations of the saints, is divided into two types, maximum and minimum. The maximum role of guidance is interpreted as the delivery to the desired (īṣāl ilā al-maṭlūb). The meaning of the specific minimum is where one has not yet attained this ability; here, sometimes, the saint, by making alterations in the universe, paves the way for the purification of the soul for him so that he can fare the way with his inherent essence, that is, free will, and find the ability to have a special guidance. The present article, with a descriptive-analytical look, explains the different aspects of the concept of the unconditional wilāya and explains why the Imam's unconditional wilāya has an effect on the purification of the souls.
    Keywords: Imam, unconditional wilāya, purification of the souls, guidance
  • Alireza Azadegan *, Mahdi Azimi Pages 167-185
    The principle of al-wāḥid is one of the principles that has long been of interest to philosophers so that some references to the contents of this principle can be found in the works of Plotinus, but Ibn Sina seems to be the first person to have tried to logically prove the principle of al-wāḥid. Although his theories seem to differ in his various works to justify the issuance of plurality from unity, he can generally be considered as one of the defenders of this principle with the contents intended by philosophers. The authors of the present article intend to refer to Avicenna’s works, and while extracting the differences in his statement about the issuance of plural from one, to critique the arguments he has presented in support of the principle of al-wāḥid. Although some criticisms have been written about Avicenna’s opinions (on this subject) and some people have sought to answer, we have, in this article, by analyzing Avicenna’s own words, reached some instances, most of which are not brought up by the critics and are therefore considered as a new analysis. For example, it can be said that, firstly, proving the principle of al-wāḥid logically causes a vicious circle, and secondly, other principles accepted by Avicenna show that the issuance of plural from the simple one is possible and will not lead to insertion (tarakkub) in essence.
    Keywords: Avicenna, principle of oneness, issuance, unity, multiplicity