فهرست مطالب

پژوهش حقوق خصوصی - پیاپی 34 (بهار 1400)

فصلنامه پژوهش حقوق خصوصی
پیاپی 34 (بهار 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/03/26
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مهدی زاهدی*، شیرین شریف زاده طادی صفحات 9-40
    اصالت شرط ضروری حمایت از آثار ادبی و هنری است. با این حال هیچ یک از مقررات ملی یا بین المللی از جمله قوانین ایرانی، اصالت را تعریف نکرده اند. رویه قضایی کشورها نیز در ارایه مفهوم و قلمرو اصالت با یکدیگر اتفاق نظر ندارند و معیارهای مختلفی را برای احراز اصالت معرفی می نمایند. معیارهای سنتی، اصالت را مساوی «کارو تلاش » و یا « تجلی روح و شخصیت خالق» در خلق اثر می دانند و معیارهای نوین، آن را به حداقلی از « خلاقیت و ابتکار» و « مهارت و انتخاب آگاهانه» پدیدآورنده مرتبط می سازند. با این حال تمامی نظام های حقوقی بر کپی نبودن اثر از آثار قبلی اتفاق دارند. سوال اصلی مقاله آن است که کدام یک از معیارهای مطرح شده می تواند میان حقوق جامعه در دسترسی آسان و ارزان به آثار و حقوق خصوصی پدیدآورندگان تعادل ایجاد کند. این مقاله ضمن تحلیل این معیارها به این نتیجه دست می یابد که معیار کانادایی « مهارت و انتخاب آگاهانه» معیاری مناسب برای پاسخ به سوال اصلی این پژوهش است و پیشنهاد می دهد که قانون گذار در هنگام تصویب لایحه حمایت از مالکیت ادبی و هنری و حقوق مرتبط در بند 14 ماده 1 در تعریف اصالت به جای کلمه «خلاقیت» از عبارت « مهارت و انتخاب آگاهانه» استفاده نماید.
    کلیدواژگان: اصالت، جرقه، کار و تلاش، مهارت، انتخاب آگاهانه
  • سعید حقانی*، مرضیه حکیمی صفحات 41-64
    در این مقاله با ارایه و نقد رایی در رابطه با تعارض قوانین در زمینه قراردادی، به بررسی میزان توجه دادگاه ایرانی به روش شناسی حل تعارض قوانین پرداخته شده است. شعبه ی 18 دادگاه تجدیدنظر استان تهران به موجب دادنامه ی شماره 1072 مورخ 10/8/1396، با اعمال ماده ی 968 قانون مدنی، با توجه به محل انعقاد قرارداد موضوع اختلاف، قانون آلمان را صالح به اعمال در پرونده دانسته و باتوجه به مقررات ماهوی آلمان اقدام به رد دعوی می نماید. بدین منظور رای فوق الذکر شعبه ی 18 دادگاه تجدیدنظر استان تهران را با روشی تحلیلی به اجزای تشکیل دهنده آن تجزیه نموده و خواهیم دید که در بازترکیب این اجزا چه ایرادی از حیث استدلالی متوجه دادگاه ایرانی شده است. بدیهی است که در این فرآیند نقاط قوت رای نیز بازنموده می شوند. در رای حاضر، دادرس صادرکننده رای به درستی وارد حوزه بین الملل خصوصی شده ولی به نظر می رسد در نهایت امر از اعمال درست مقررات احاله بازمانده است. توجه به مقررات احاله هرچند به زیان طرف ایرانی می انجامید، اعمال قانون ایران را در پی داشت.
    کلیدواژگان: قانون حاکم بر قرارداد، توصیف، احاله، قواعد حل تعارض، قیاس منطقی
  • محمدعلی بهمئی، محمد مهدی اسدی* صفحات 65-96

    تامین مالی داوری بین المللی توسط شخص ثالث، پدیده ای نوظهور و جدید است. با وجود انواع روش های تامین مالی داوری بین المللی توسط شخص ثالث، آنچه مورد مطالعه می باشد روشی بدیع است که در آن تامین کننده ثالث هزینه دعوی خواهان در داوری را به عهده می گیرد و در صورت پیروزی خواهان، استحقاق مبلغ توافق شده را دارد اما در صورت شکست در دعوا، حق مراجعه به خواهان برای دریافت هزینه های انجام شده را ندارد. هدف این مقاله، تشریح و تحلیل چالش های اساسی مرتبط با استفاده از چنین تاسیسی است. اعتبار این نهاد در نظام حقوقی کشورهای مختلف ، با توجه به نبود مقررات و همچنین تاثیر برخی از مفاهیم موجود محل نقد نقادان است. گسترش روز افزون استفاده از آن ایجاب می کند این پدیده سریعا خود را تنظیم نماید و برای چالش های اساسی پیرامون خود پاسخ های روشنی ارایه کند. شناخت چالش ها و راهکارها می تواند ضمن کمک به شناسایی و پذیرش این نهاد در کشورهای مختلف، به ویژه در ایران، زمینه را برای تشویق اشخاص به سرمایه گذاری در این حوزه فراهم نموده و نهایتا منجر به تقویت جایگاه کشورها به عنوان مقر داوری های بین المللی گردد.

    کلیدواژگان: چالش های اساسی، اعتبار و جایگاه حقوقی، ضرورت تنظیم، جبران هزینه ها، درخواست ارائه تضمین برای جبران هزینه ها، مصونیت از افشاء اطلاعات، افشاء قرارداد و تعارض منافع
  • لعیا جنیدی، ایوب منصوری رضی* صفحات 97-121

     بکارگیری شروط حل اختلاف چندمرحله ای در قراردادهای تجاری بسیار متداول است. در این شروط مراحل مختلف شیوه های جایگزین حل اختلاف با داوری یا دادرسی قضایی ترکیب می شوند. توافق یا رای حاصل از مراحل پیش از داوری یا دادرسی قضایی نظیر نظریه کارشناس یا فرد میانجی غالبا برای طرفین الزام آور نیست. با توجه به همین ویژگی مهمترین سوالی که مطرح می گردد این است که آیا تحمل همه مراحل مندرج در این شروط برای طرفین الزامی می باشد یا خیر؟ و برای الزامی شدن مراحل پیش از داوری یا دادرسی قضایی وجود چه شرایطی لازم است؟ در این پژوهش دو نظر متفاوت در این زمینه تشریح و دلایل هر کدام از این نظرات مورد بررسی قرار می گیرند. با تطبیق رویه اتاق بازرگانی بین المللی،دادگاه های انگلستان و سایر کشورها شرایط لازم جهت اجباری تلقی شدن مراحل پیش از داوری یا دادرسی قضایی روشن می گردد.یافته ها حاکی از آن است که در صورت وجود شرایط لازم شامل الفاظ الزام آور، تبیین دقیق هر یک از مراحل و وجود حسن نیت در طرفین مراجع قضایی و داوری طی مراحل مندرج در شرط را به ترتیب مورد توافق طرفین الزامی می دانند. به عقیده نگارندگان همین نظر مطابق با اصل آزادی قراردادها و صحیح می باشد.

    کلیدواژگان: داوری، میانجیگری، اتاق بازرگانی بین المللی، شرط حل اختلاف چندمرحله ای
  • احد قلی زاده منقوطای* صفحات 123-150
    قانون آیین دادرسی مدنی نه خود خواسته منفعت بلکه فقط معادل آن را قابل تامین میداند. آن قانون در جایی تامین از محل دستمزد خوانده (معادل منفعت او) را مجاز می شمرد اما در جای دیگری تامین از محل محصول املاک و باغات (خود منفعت) را پذیرفته است. این حالت باعث ابهام شده است. قانون اجرای احکام مدنی نیز با تکرار امکان توقیف دستمزد محکوم علیه، توقیف محصول املاک و باغات و عدم تبعیت توقیف منفعت اموال غیرمنقول از توقیف عین آنها احکام بعضا کاملتری در این موارد دارد. بعلاوه در قانون تجارت تامین از محل معادل منافع سهام یا سهم الشرکه خوانده یا توقیف معادل منافع مزبور همچنین توقیف منافع در اختیار ورشکسته مطرح شده است. منافع متصل چون قابل تجزیه از عین نیست مورد بحث ما نمیباشد. منافع منفصل میتوانند تجمیعی یا جریانی باشند. منفعت تجمیعی در حکم عین بوده خودش هم قابل تامین یا توقیف است. عدم توجه دایمی قانونگذار به این نکته علت این دوگانگی است. منفعت جریانی چون هر لحظه نابود و جایگزین می شود تامین یا توقیف آن را تلف میکند. البته ظاهرا علیرغم بی توجهی قانونگذار دایره اجرای احکام میتواند منفعت جریانی را به معادل آن تبدیل نموده، آن معادل را تامین یا توقیف کند.
    کلیدواژگان: تامین منفعت، توقیف منفعت، تامین معادل خواسته، توقیف معادل خواسته، منفعت جریانی، منفعت تجمیعی
  • عباس احدزاده، نجاد علی الماسی*، سعید حبیبا صفحات 151-184
    حق اختراع و علایم تجاری غیر مشهور، دارایی بالقوه برای سرمایه گذاری در حوزه های مختلف، بخصوص برای تامین سرمایه در توسعه صنایع محسوب می شوند. بند 3 ماده 1 قانون تشویق و حمایت سرمایه گذاری خارجی ایران، از این حقوق، به عنوان کالای سرمایه ای یاد می کند که می تواند موضوع قراردادهای سرمایه گذاری خارجی قرار گیرند. مساله این است که با دخالت عنصر خارجی در قرارداد رهن حق اختراع، چه قاعده ای امکان دست یابی به راه حل قابل پیش بینی و قطعی را در چارچوب روش های شناخته شده حل تعارض قوانین حقوق بین الملل خصوصی، میسر می نماید؟ بنظر می رسد اگر قانون حاکم بر قرارداد، با توافق طرفین تعیین نشده باشد و یا نزدیکترین عامل ارتباطی به قرارداد رهن حق اختراع، بدلایل اقتصادی غیر از عاملی باشد که در ماده 968 قانون مدنی ذکر شده است؛ آنگاه اتکاء به صرف روش حقوقی برای تعیین قانون حاکم کارآمد نخواهد بود. در این مقاله کوشش می شود با اشاره به ویژگی خاص اقتصادی رهن اموال فکری، و رویکردهای بین المللی اخیر بویژه راهنمای قانونگذاری آنسیترال، برای تعیین قانون حاکم بر قرارداد رهن حق اختراع، روشی را برای حل تعارض پیشنهاد کنیم که با ویژگی های مبنایی حقوق مالکیت فکری نیز مطابقت داشته باشد.
    کلیدواژگان: حقوق مالکیت صنعتی، قرارداد رهن، اصل حاکمیت اراده، قانون منتخب طرفین، قانون مقر دادگاه، تحلیل منافع اقتصادی
|
  • Mehdi Zahedi *, Shirin Sharifzadeh Tadi Pages 9-40
    Originality is an essential requirement for the copyrightability of any artistic and literary work. Creative works are afforded copyright protection only if they are original. Originality has yet to be defined by international or national laws including Iranian Laws. The judicial interpretation of national laws also differ from one another and there is no consensus on the concept of Originality. Under traditional approach, Originality is often referred as to "labor and effort" or "self expression " of the author, whereas the more approach is that of "creativity " and exercise of "skill and judgment ". However, all legal systems recognize that the work must be independent and not copied from another work.The main question of this Article is which approach can strike a balance between author’s rights and public interest to cheap and easy access to artistic works. This article will examine originality under different jurisdictions and concludes the Canadian definition is the more appropriate approach to the said question. Finally, it suggests that the Iranian legislature shall replace the term “creativity” with “skill and judgment” in 14 of article 1 of the copyright bill.
    Keywords: originality, Spark, Labor & effort, Skill, Judgement
  • Saeed Haghani *, Marzieh Hakimi Rad Pages 41-64
    while illustrating and critically studying a valuable court judgment on the Lex Contractus, we try to show how Iranian courts are unfamiliar with conflict-of-law methodology. In the judgment issued by 18th chamber of Tehran Appeal Court on November 30, 2017, the Court considers the case to be governed by Article 980 of Iranian Civil Code, a the general rule relating to Lex Contractus. Based on the finding that the contract was concluded in Germany and given the fact that German BGB recognizes a 3 years prescription for contractual allegations, the Court dismissed the case. We endeavor, throughout aforesaid final judgment, to illustrate how conflict-rule-based mindset may work in a judicial process. In this regard, this we analyze the judgment into its very constituting element to illustrate the mistake committed by the Appeal Court. Although in this case the court has rightfully entered into conflict of law's wonderland, it failed to consider and apply renvoi provision. It is noteworthy that a proper application of renvoi in the said case would lead to the application of Iranian law to the merits. Undoubtedly such governance of Iranian law would be detrimental to Iranian defendant in the case.
    Keywords: Lex contractus, characterization, renvoi, conflict-of law rules, syllogism
  • MohammadAli Bahmaei, MohammadMahdi Asadi * Pages 65-96

    The third party funding in international arbitration (TPF), is a new and emerging phenomenon. Despite the variety of third-party finding arrangements for international arbitration, what is being studied is a new way in which a third-party funder, if his client wins, deserves an agreed amount with his client, but failing, He has no right to refer to the client for the costs incurred. The purpose of this article is to describe and analyze the major challenges associated with using such a foundation. The validity and position of this phenomenon in the legal system of different countries , due to the lack of regulations, as well as The impact of some concepts , are the subject of discussion. On the other hand, the growing use of it requires that this phenomenon be quickly regulated, and provide clear answers to the issues and the major challenges surrounding it. Recognition of the challenges and solutions can help to identify and accept this entity in different countries, especially in Iran, and provide the ground for encouraging individuals to invest in this field, and ultimately, it strengthens the position of countries as the seat of international arbitration.

    Keywords: The Basic challenges, Validity, Legal Status, The Necessity of Regulating, Recovery of Costs, Security for Costs, Privilege, Disclosure, Conflicts of Interest
  • Laya Joneydi, Ayyoub Mansouri Razi * Pages 97-121

    Usage of Multi-tiered dispute resolutions clauses in commercial contracts , in particular long-term contracts is very common. Theses clauses comprise different stages of ADR (Alternative Dispute Resolution) with Arbitration or litigation. Agreement or decision made in these pre-arbitral or pre-litigation stages such as the mediator`s opinion are not binding upon the parties. So the issue is if it is mandatory for parties to follow all steps contemplated in these clauses or not? And what makes these pre-arbitral or pre-litigation steps binding? In this article different relevant opinions will be illustrated. Through comparative studying the case law of ICC, English courts and other countries requirements for pre-arbitral or pre-litigation steps will be illustrated. It is concluded that parties agreement has a binding nature and arrangement must be followed as provided in these clauses and requirements that make different tiers of these clauses as enforceable are clarified. Findings show that if relevant requirements including Usage of binding words,exact drawing of each step and parties` good faith are met, judicial and arbitral authorities take agreed steps in these clauses as binding. In authors` opinions this practice which is in consistent with the principle of freedom of Contracts is correct.

    Keywords: arbitration, Mediation, International Chamber of Commerce, Multi-tired dispute resolution Clause
  • Ahad Gholizadeh Manghutay * Pages 123-150
    Civil Procedure Act deems securable not profit claim’s object itself but its equivalent. That Act once allows the defendant’s wage (equivalent of his profits) to be secured, but, later it accepts securing from lands and gardens outcome (profit itself). This is ambiguous. Civil Judgments Enforcement Act as well repeating the possibility of seizing losing party’s wages, seizing lands and gardens and non-following of seizing profits of immovable properties from their substance, brings about more complete relevant regulations. In addition, in Commerce Act security from equivalent of dividends of defendant’s stocks or shares or seizing those equivalents as well seizing profits possessed by bankrupt person have been set before. Attached profits are not separable from substance so they are not discussed here. Separable profits can be collectable or in current. Collectable profit is deemed as substance so it by itself can be secured or seized. Legislature’s not taking notice of this matter has led to this duality. As current profit gets moment by moment vanished and substituted, it ruins by security or seizure. Albeit, seemingly despite legislature’s ignorance judgment enforcement department can change in current profit into its equivalent and secure or seize that equivalent.
    Keywords: Securing the profits, Seizing the profits, Securing the claim’s object’s equivalent, Seizing the claim’s object’s equivalent, Collective profits, In current profits
  • Abbas Ahadzadeh, Najadali Almasi *, Saeed Habiba Pages 151-184
    Patent rights and Trade Marks are potentially substantial assets to invest in various fields of developing industries. Article 1(d) Foreign Investment Promotion and Protection Act ratified by Iranian parliament in 2002 refer to those rights that could be the subject of foreign investment agreements in Iran. The question is that if there was an international factor in a security contract of a patent right, what conflict of law rule within the framework of well-known methods could achieve a definitive and, predictable solution. It seems that if there is not neither a mutual agreement nor the most closely connecting factor financially is other than the one referred to the Article 968 of Iranian Civil Code, merely recourse to the legal methods to resolve conflict of laws could be problematic. As a governing law on security interests in patent rights, this article attempts to propose a method of the conflict of law rule corresponded to fundamental features of intellectual property rights by referring to the classical rules of conflict of laws, fundamental economic features of security interests in intellectual property rights and recent international approaches, particularly, the UNCITRAL legislative guide of secured transactions.
    Keywords: Industrial Property Rights, Security Interests Contract, Party Autonomy Principle, Choice of Law, Lex Fori, Economic Interests Analysis