فهرست مطالب

علوم خبری - پیاپی 36 (زمستان 1399)

فصلنامه علوم خبری
پیاپی 36 (زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/07/25
  • تعداد عناوین: 7
|
  • صمد میر، نازنین ملکیان*، مهدی آقامحمدی، سید عبدالرضا حسینی، فرشته مرادی، محمدعلی ورمزیار صفحات 11-60

    اقتصاد جهانی و به خصوص کسب و کار به عنوان جز لاینفک زندگی بشری تحت تاثیر حوادث مختلف از جمله بحران کرونا قرار گرفته است.
    مقاله پیش رو با عنوان «راهبردهای ارتباطی جهت توسعه و رونق کسب و کار در پاندومی کرونا و پساکرونا» در صدد آن است با استفاده روش تحقیق کتابخانه‌ای و اسنادی نهایتا پیشنهادات کاربردی و مفیدی را جهت رونق کسب و کار فراهم آورد.
    برای این منظور در ابتدا با طرح تعاریف کسب و کار و بحران و کرونا و سپس بیان چارچوب نظری به بیان پیشینه اپیدمی‌های جهان و نیز پیش بینی فرصت‌ها و تهدیدها برای کسب و کار در پسا کرونا و نیز به مشاغل قابل توجه در پساکرونا و تاثیرات کرونا بر اقتصاد و کسب و کارها و نیز اثرات کرونا بر تورم می‌پردازد.
    سپس فرمولی در اخذ رضایت‌مندی آینده مشتریان در پساکرونا و همچنین به این مهم که ایجاد و تقویت اعتماد عمومی شرط عبور از بحران کرونا می‌باشد، می‌پردازد و در ادامه در قالب عنوان پیشنهادات و راهکارها، راهبردهایی اجرایی در راستای عبور کسب و کار از بحران کرونا بیان گردیده است، ازجمله: الف- راهبردهای رونق کسب و کار در کرونا و پسا کرونا  ب- راهبرد کم کردن زیان‌های ناشی از کرونا در کسب و کارها  ج- راهبردهای خروج از رکود کسب و کار چ- عوامل تاثیرگذار در ایجاد راهبردهای ارتباطی توسعه کسب و کار،  و در خاتمه با ذکر نتیجه‌گیری و ارایه منابع مقاله خاتمه می‌یابد.

    کلیدواژگان: کسب و کار، ویروس کرونا، پساکرونا، راهبرد، بحران
  • ناهید سعادت سیرت صفحات 61-90

    شبکه‌های اجتماعی موبایلی به لحاظ ویژگی‌هایی که دارند، می‌توانند فرصت‌ها و چالش‌هایی را برای کاربران ایجادکنند که این امرکارکرد و کژکارکرد این شبکه‌ها را در بازسازی معنا تعیین می‌کند. این پژوهش با استفاده از روش کیفی باتکنیک مصاحبه نیمه ساخت یافته انجام شد. جمعیت آماری پژوهش شامل صاحب‌نظران رسانه بود که با 20 نفر مصاحبه عمیق و به صورت نمونه‌گیری هدفمند تارسیدن به اشباع نظری صورت گرفت. محقق از یافته‌ها به این نتیجه رسید که شبکه‌های اجتماعی موبایلی دارای کارکردهایی چون؛ انتشار اخبار و اطلاع رسانی، تقویت شبکه‌ها و شبکه‌سازی، انبوه خلق مجازی، تقویت ارتباطات میان فردی، بسیج‌سازی، آموزش، تبلیغات، شفاف‌سازی، جریان‌سازی، کمپین‌سازی، سنجش افکار عمومی، آگاهی بخشی، جایگزین رسانه‌های رسمی، تولید دانش مدنی، تقویت قدرت اجتماعی و ظرفیت‌هایی چون؛ جریان آزاد اطلاعات، تنوع و کثرت کاربران و کژکارکردهای چون؛افشاگری، اخبار منفی و شایعه‌سازی، همبستگی اجتماعی کاذب، حباب گفتگو، خودنمایی و ارایه اعتیاد به فضای مجازی، تخریب فضای عمومی، همبستگی اجتماعی کاذب و چالش‌هایی چون؛ سیاست فیلترینک، غلبه رویکرد احساسی، اعتباد مجازی، کلاهبرداری، ترس از کنترل حاکمیت، غلبه حاشیه بر متن است که بازسازی معنایی جدیدی از فرصت‌ها و تهدیدهای شبکه‌های اجتماعی موبایلی را بوجود می‌آورد.

    کلیدواژگان: شبکه های اجتماعی موبایل محور، ظرفیت ها، کارکردها، کژکارکردها، بازسازی معنایی
  • نرجس عباداتی *، لیلا عباداتی صفحات 91-120

    این پژوهش با هدف شناسایی عوامل موثر بر تعاملات نسلی در شبکه‌های اجتماعی صورت گرفته است .پژوهش حاضر از نوع توصیفی- پیمایشی است و ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه می باشد. نمونه آماری شامل 384 نفر از کاربران اینترنتی 25-40  ساله می‌باشند. روش نمونه گیری به صورت تصادفی ساده بوده است.جهت تجزیه و تحلیل داده‌ها بااستفاده از نرم افزار SPSS فرضیه‌ها آزمون گردید. برای آزمون فرضیه‌ها از آزمون رگرسیون گام به گام استفاده گردید. نتایج نشان می‌دهد سرمایه فرهنگی،سرمایه اجتماعی ،سرمایه اقتصادی، راحتی استفاده از شبکه‌های اجتماعی و سودهای دریافت شده در شبکه‌های اجتماعی قدرت پیش بینی تعاملات نسلی را دارند و از بین این عوامل سرمایه فرهنگی دارای قدرت پیش بینی بالاتری می‌باشد سپس به ترتیب سودهای دریافت شده در شبکه‌های اجتماعی ،راحتی استفاده از شبکه‌های اجتماعی و بعد سرمایه اجتماعی و در نهایت سرمایه اقتصادی قدرت پیش بینی تعاملات نسلی را دارند  همچنین میزان بتای حاصل از قدرت پیش بینی نشان داد که به ازاء یک واحد افزایش در هر کدام از متغیرهای مستقل ،تعاملات نسلی به میزان یک واحد افزایش بتا داشته است و در نتیجه فرضیات پژوهش تایید می‌شود.

    کلیدواژگان: :تعاملات نسلی، شبکه های اجتماعی.سرمایه فرهنگی، سرمایه اجتماعی، سرمایه اقتصادی
  • علی ایران عقیده صفحات 121-144

    فناوری اطلاعات و ارتباطات در هر جنبه از زندگی جامعه موثر بوده است و تغییرات زیادی را در روش های مختلف انجام کار عادی‌مان به وجود آورده است. ابزارهای ارتباط دیجیتال تقریبا تمام زندگی امروزی ما را احاطه کرده‌اند. این گستردگی استفاده از اینترنت و ابزارهای دیجیتال از نگاه بیزینس و برای مدیران کسب و کارها یک فرصت بی نظیر است. چرا که دسترسی به مخاطبان هدف کسب و کارها و مصرف‌کنندگان محصولات و خدمات هیچ وقت به این آسانی نبوده است. گره خوردن زندگی مردم با فضای دیجیتال موجب پیدایش مفهوم جدید و جذابی به نام "دیجیتال مارکتینگ" شد. در این عرصه که تجارت و بازاریابی به آن سمت سوق پیدا می‌کنند، تکنیک‌ها و ابزارهای بازاریابی دیجیتال برای صاحبان مشاغل بهترین شانس را برای رقابت، بقا و حتی رشد کسب و کارشان فراهم می‌کند. بنابر، این تغییر بزرگ در دنیای تجارت، اهمیت دیجیتال مارکتینگ (digital marketing) یا بازاریابی دیجیتال، روز به روز افزایش می‌یابد. هدف اصلی در پژوهش پیش‌رو تعریف مقوله دیجیتال مارکتینگ و بررسی تاثیر ابزارهای آن در موفقیت کسب‌ و کارها می‌باشد. روش تحقیق پژوهش حاضر ترکیبی است از روش های توصیفی، اسنادی، کتابخانه ای و تحلیلی که تحلیل نهایی مطالب به شیوه تجزیه و تحلیل کیفی صورت گرفته است.

    کلیدواژگان: فناوری اطلاعات و ارتباطات، ابزارهای ارتباط دیجیتال، پیشرفت شغلی، بهبود کسب و کار، دیجیتال مارکتینگ
  • لیلا کسایی، غلامرضا آذری، مهگان فرهنگ خاقانپور صفحات 145-172

    این مقاله برآن است تا ضمن بررسی آخرین فیلم " پدرو آلمادوار " به نام" درد و افتخار " با نگاهی متفاوت به فیلم، مخاطب خود را از زاویه‌ای دیگر به تفکر فرا خواند، فیلم در میان منتقدین و تحلیل‌گران به فیلمی عاشقانه با موضوع زندگی، همراه با نگاه شخصی آلمادوار معرفی شده است. اما می‌توان کودکی سالوادور " قهرمان فیلم " و فلش بک‌های بسیاری که زمان حال او را به گذشته مرتبط می‌سازد را مورد توجه و بررسی قرار داد.
    و دوران کودکی را به صورت مفهومی و تصویری بررسی نمود. سالوادور قهرمان اصلی فیلم را کودک متفکر و اجتماعی نامید و نگاه سینماگر و فیلم را با نقدی متفاوت به چالش کشید " درد و افتخار" از جمله فیلم‌هایی است که کودکانه‌ی زیبایی را از ابتدا تا انتها نشان می‌دهد. می‌توان این‌گونه بیان نمود که موضوعات خاص و پرداخت صحیح به آن در توان هر فیلم‌سازی نیست.

    کلیدواژگان: فیلم، کودک متفکر، پدرو آلمادوار، درد و افتخار، جامعه، سینما
  • فریده میزبانی صفحات 173-200

    عصر حاضر را عصر سلطه ارتباطات می‌نامند. بی‌گمان در مورد همه مسایل جهان، بزرگ‌ترین رسالت اطلاع رسانی بر دوش رسانه‌های جمعی است. رسانه‌ها با گسترش مرز‌های جغرافیایی، فرهنگی و سیاسی، هویت انسان معاصر را تحت تاثیر قرار داده‌اند، طوری که می‌توان هویت انسان مدرن را هویت رسانه‌ای نامید.با توجه به کارکردهای متنوع رسانه‌های جمعی، همچون آگاهی بخشی،اطلاع رسانی و آموزش و پرورش،می‌توانند جایگاه مهمی در تکوین و تکامل ساختار آموزشی جامعه داشته باشند. چنین فضایی نیازمند تجویز یک رژیم مصرف رسانه‌ای است.برای دستیابی به این رژیم مصرفی نیازمند آموزش رسانه‌ای به تمام مردم به خصوص کودکان و نوجوانان هستیم.کودکان و نوجوانانی که با مقتضیات جامعه اطلاعاتی زندگی می‌کنند ضروری است توانایی برای زندگی در چنین جامعه‌ای در آنان ایجاد شود. نظام آموزش و پرورش از اهمیت خاصی برخوردار است زیرا کودکان و نوجوانان از مهمترین و در عین حال آسیب پذیرترین اقشار جامعه هستند. آموزش و پرورش می‌تواند پاسخگوی تقاضای مبتنی بر شرایط جدید باشد و خود را با آن منطبق کند. لذا انجام اصلاحات اساسی و مناسب با مقتضیات عصر حاضر می‌تواند با ایجاد مهارت‌های رسانه‌ای در دانش‌آموزان آنها را به استفاده موثر از مهارت‌های ارتباطی وا دارد. از این رو ضرورت آموزش سواد رسانه‌ای به کودکان و نوجوانان با اهدافی چون ضرورت گنجاندن موضوع سواد رسانه‌ای در عناوین درسی مدارس، دلایل رشد نیافتن سواد رسانه‌ای و نقش آموزش و پرورش در سواد رسانه‌ای باید مورد توجه متخصصان این حوزه قرار بگیرد.

    کلیدواژگان: رسانه های جمعی، هویت رسانه ای، آموزش و پرورش، کودکان و نوجوانان، سواد رسانه ای
  • حامد بابازاده مقدم صفحات 201-216
    مقدمه

    حقوق ارتباطات، یک رشته حقوقی مستقل و نوپا است که در دهه‌های اخیر، بر اثر پیشرفت ابزارهای ارتباطی و ظهور شبکه های اجتماعی، اهمیت آن مورد توجه پژوهشگران حقوقی، اصحاب رسانه و مقامات دولتی قرار گرفته است. چنانچه استاد فقید حقوق ارتباطات دکتر کاظم معتمدنژاد تاکید داشتند، حقوق ارتباطات از مبانی مستحکمی برخوردار است که بسیاری از آنها تا حدود زیادی از اصول حاکم بر دیگر رشته‌های حقوق، منشاء گرفته‌اند. در دهه های اخیر آنچه بیش از هر چیز، حقوق ارتباطات را تحت تاثیر قرار داده و موجب تحول و تکامل آن شده است، پیشرفت تکنولوژی‌های نوین اطلاعات و ارتباطات به ویژه شبکه های اجتماعی است. مسایل جدیدی که گسترش رسانه های نوین به همراه دارد؛ حتی باعث نوعی غافلگیری برای پژوهشگران حقوق ارتباطات و نهادهای متولی برای مقررات گذاری، نظارت و تامین زیرساخت های ارتباطی شده است. 

|
  • Samad Mir, Nazanin Malekian, Mahdi Aghamohammadi, Abdolreza Hosseini Seyed, Fershteh Moradi, Alimohamad Varmazyar Pages 11-60

    The global economy, and especially business as an integral part of human life, has been affected by various events, including the Corona crisis. The present article, entitled "Communication Strategies for Business Development and Prosperity in the Corona and Postcorona Pandemic", seeks to provide practical and useful suggestions for business prosperity by using library and documentary research methods. To this end, first by defining business definitions and crisis and corona and then expressing a theoretical framework to express the history of world epidemics and also predicting opportunities and threats for business in postcorona and also to significant jobs in post-corona and It deals with the effects of the corona on the economy and businesses, as well as the effects of the corona on inflation. Then, a formula for obtaining future customer satisfaction in PostCorona, as well as the importance of creating and strengthening public trust is a condition for overcoming the Corona crisis, and then in the form of suggestions and solutions, executive strategies to get the business through the crisis. Corona is stated, including: a Business boom strategies in corona and post-corona b- Strategy to reduce corona losses in businesses c) Strategies to exit the business recession c- Factors influencing the creation of communication strategies Business development, and concludes with a conclusion and presentation of the article sources.

    Keywords: business, corona virus, postacron, strategy, crisis
  • Nahid Saadat sirat Pages 61-90

    Mobile social networks, in terms of their features, can create opportunities and challenges for users, which determines the functioning and dysfunction of these networks in the reconstruction of meaning. This research was conducted using the qualitative method of semi-structured interview technique. The statistical population of the study included media experts who conducted in-depth interviews with 20 people in the form of purposive sampling of theoretical saturation. The researcher concluded from the findings that mobile social networks have functions such as; Dissemination of news and information, strengthening of networks and networking, mass creation of virtual, strengthening of interpersonal communication, mobilization, education, propaganda, transparency, streaming, campaigning, measuring public opinion, raising awareness, replacing official media, Production of civic knowledge, strengthening of social power and capacities such as; Free flow of information, diversity and multiplicity of users and malfunctions such as; Filtering policy is overcoming the emotional approach, virtual credibility, fraud, fear of controlling the government, overcoming the margins of the text, which creates a new semantic reconstruction of the opportunities and threats of mobile social networks.

    Keywords: Mobile Social Networks, Capacities, Functions, Malfunctions, Semantic Reconstruction
  • Narjes Ebadati, Leila Ebadati Pages 91-120

    The purpose of this study was to identify the factors affecting generational interactions in social networks. The present study is a descriptive-survey research and the data collection tool is a questionnaire. The sample consisted of 384 internet users aged 25-40 years. The sampling method was simple random. Data were analyzed using SPSS software. Stepwise regression was used to test the hypotheses. The results show that cultural capital, social capital, economic capital, ease of use of social networks and the benefits received in social networks have the power to predict generational interactions and among these factors, cultural capital has higher predictive power. The order of profits gained in social networks, the ease of use of social networks and the dimension of social capital and ultimately economic capital have the power to predict generational interactions as well as the beta value of the predictive power showed that per unit increase Of the independent variables, generational interactions amount to one unit Beta has increased and the research hypotheses are confirmed as a result.

    Keywords: Generational Interactions, Social Networks.Cultural Capital, Social Capital, Economic Capital
  • Ali Iran Aghideh Pages 121-144

    Information and communication technology has been effective in every aspect of society and has brought about many changes in the various ways we do our normal work. Digital communication tools surround almost all of our lives today. This widespread use of the Internet and digital tools is a unique business opportunity for business executives. Because reaching the target audience of businesses and consumers of products and services has never been so easy. The intertwining of people's lives with digital space has led to the emergence of a new and fascinating concept called "digital marketing". In this area where business and marketing are heading, digital marketing techniques and tools provide business owners with the best chance to compete, survive and even grow their business. Therefore, this great change in the world of business, the importance of digital marketing (digital marketing) or digital marketing, is increasing day by day. The main purpose of this research is to define the category of digital marketing and examine the impact of its tools on the success of businesses. Research Method The present study is a combination of descriptive, documentary, library and analytical methods that the final analysis of the content has been done by qualitative analysis.

    Keywords: Information, CommunicationTechnology, Digital Communication Tools, CareerAdvancement, Business Improvement, Digital Marketing
  • Leila Kassaie, Gholamreza Azari, Mahgan Farhang Khaghanpour Pages 145-172

    This research will look at the film from a new angle, in addition to investigating the latest film of "Pedro Almodóvar", called "Pain and Glory". Many critics and analysts surveyed the film as a romantic film about life, along with a personal view of Almodóvar. Nevertheless, the boldness of Salvador's childhood as a "hero of film" can be paid attention as well as many flashbacks he has had since his childhood. In this matter, his childhood can be examined conceptually and visually. Particularly, Salvador is the main hero of the film, who can be called a thinking and social child. Occasionally, cinema and film deal with small details in different forms. In this regard, "Pain and Glory" is one of the films that, which shows the childish beauty from the beginning to the end. It is necessary to know that it is not possible for any filmmaker to describe some specific topics as well as to pay attention to it properly; however, it can be observed well in this film.

    Keywords: Child, film, Thinking child, PedroAlmodóvar, Pain, glory, Society, Cinema
  • Farideh mizbani Pages 173-200

    Thepresent age is called the age of communication domination undoubtedlyin all matters of the world the greatest mission of information is on the sholders of the mass media.the media have in fluenced the identity of contemporary man by expanding geographical, cultural and polhtical boundaries, so that the identity of modern man can be called media identity.due to the various functions of mass media, sush as awarenss information and education, can play an important role in the formation and development of the educational structure of society Such an environment requires the prescription of a medida consumption regime.to a chieve this consumption regime, we need media education for all people especially children and adolescents. children and adolescents who live in accordance with the requirements of the information society need to develop the ability to live in such a society. The education system is of special importance because children and adolescents are the must importanat and at the some time the must vulnereable sections of society.eduction can meet and adapt to demand based on new conditions.therefore, making fundamental and appropriate reforms with the requirements of the present age can create media skills in students and force them to use communication skills effectively.

    Keywords: Mass media, media identity, children andadolescent, education, media literacy
  • Hamed Babazadeh Moghadam Pages 201-216

    The international responsibility of Statcs is grounded in the notion of the occurrcnce of a wrongful act committed by one Statc and injuring another. S'Vhile international responsibility will involvc the formulation of claims and denials, and may involve a reference of the rcsulting disputc to some form of international adjudication, the first steps arc usually morc diplomatic in nature, with the two States concerned discussing ways and means of rcsolvinOE their differcnces over whatever incident is alleOEccl to give risc to international responsibility. A normal feature of such diplomatic exchanges is a request by the injured State for an apology either as the sole remedy or, perhaps more often, together with some other element such as the payment of compensation. The request fòr and making of an apology is not, however, an altogether straightforward process.

    Keywords: Communication rights, International rights, Apology, International responsibility