فهرست مطالب

نشریه آسیب های اجتماعی کودک و نوجوان
پیاپی 16 (زمستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/11/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمد باقری، غلامرضا ذاکری پور، علی افشار صفحات 1-18

    یکی از راه های که میتواند در پیشگیری از جرم موثر باشد، خودکارآمدی افراد است. خودکارآمدی به این دلیل مهم است که نیاز به پیگرد و روش های تنبیهی را کاهش میدهد و مدیریت کارآمد را آسان و افراد را برای پذیرش مسئولیت آماده میکند و توان کارکنان را برای ادای وظیفه افزایش میدهد. پژوهش حاظر با هدف بررسی تاثیر خودکارآمدی کارکنان نیروی پلیس بر پیشگیری از جرایم آنها انجام گردید. این پژوهش با استفاده از روش کمی، تکنیک پیمایش و ابزار پرسشنامه انجام شده است. جامعه آماری شامل کارکنان نیروی انتظامی پنج شهرستان شهرکرد، فارسان، سامان، بن و بروجن از استان چهارمحال و بختیاری بود. حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران 265 نفر در نظر گرفته و روش نمونه گیری، نمونه گیری خوشهای چند مرحلهای است. نتایج آزمون همبستگی نشان میدهد که بین متغیر خود کارآمدی با متغیرهای پیشگیری از جرم کارکنان (27/0)، رفتارهای حالنگر (28/0)، پیشبینی رفتار (19/0) و رفتارهای گذشته نگر (23/0) همبستگی معنادار مثبت وجود دارد. همچنین نتیجه تحلیل رگرسیون نشان داد که متغیر خودکارآمدی، سابقه ی کار و سن در مجموع 16 درصد از تغیرات متغیر پیشگیری از جرم کارکنان را پیش بینی میکند.

    کلیدواژگان: جرم، پیشگیری از جرم، خودکارآمدی، پلیس
  • سجاد حیدری شلمزاری، رضا عقیلی، فردوس نادری بلداجی صفحات 19-28

    این تحقیق با هدف بررسی کتابهای درسی دوره ابتدایی از نظر توجه به عناصر سرمایه اجتماعی تدوین شده است.در این تحقیق ابتدا اهداف و سوالهای تحقیق تدوین شد؛ سپس با توجه به نظریات ارایه شده در حوزه سرمایه اجتماعی و عناصر آن که شامل اعتماد اجتماعی، روابط اجتماعی و مشارکت اجتماعی هستند، رفتارهای موثر در ارتقای آنها در یک جدول گردآوری شده است. روش تحقیق به صورت تحلیل محتوا و گردآوری اطلاعات به صورت اسنادی و کتابخانه ای است. داده ها به صورت جدول تحلیل محتوا تعیین شده اند. براساس این جدول کتاب-های بخوانیم، هدیه های آسمانی و تعلیمات اجتماعی در پنج پایه بررسی و داده های آنها جمع آوری شده است. مولفه های موجود در این کتابها به 526 موضوع طیقه بندی شده که از این تعداد 228 مورد در کتاب بخوانیم، 172 مورد در کتاب تعلیمات اجتماعی و 126 مورد در کتاب هدیه های آسمانی قرار دارند. در مرحله بعد بر روی آنها روش های آماری توصیفی اجرا و به صورت درصد و میانگین ارایه شد. سپس آزمون خی دو برای پی بردن به تفاوت معنی دار آنها انجام و تفاوت معنیدار تایید گردید که به طور میانگین در هر کتاب 46.6 مورد از رفتارهای موثر در ارتقای سرمایه اجتماعی وجود دارد.

    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، اعتماد اجتماعی، مشارکت اجتماعی، روابط اجتماعی، کتاب درسی، دوره ابتدایی
  • مالک بهمنی، سعادت بخشی، مسعود پوراعتمادی صفحات 29-40

    در دوران کنونی، دشمن با ناامیدی از به ثمر رسیدن راهبرد نظامی، به دنبال راه های نفوذ و استفاده از ابزارهای دیگری است که به جای جسم، ذهن، روح، مبانی عقیدتی، فکری و فرهنگی مردم مسلمان ایران به خصوص نسل جوان و فرهیخته را هدف قرار دهد تا بتواند با صرف هزینه های کمتر، بهتر و آسان تر به اهداف خود برسد. در این مورد نیروی انتظامی جمهوری اسلامی ایران که یکی از ارگانهای مهم نظام است؛ همان گونه که رهبری فرموده اند: یکی از اهداف نفوذ دشمن است. پس در این خصوص لازم است که برای مقابله با این برنامه دشمن با بهره گیری از بیانات مقام معظم رهبری در مورد نفوذ، راه کارهای عملی را به منظور مقابله با پروژه نفوذ در نیروی انتظامی ارایه و اجرایی نماییم. از این رو هدف اصلی این پژوهش تبیین سخنان رهبری در خصوص نفوذ دشمن و ارتباط آنها با نیروی انتظامی است. روش پژوهش تحلیل محتوا است. نتایج حاصل از این پژوهش تقسیمبندی نفوذ دشمن از دید رهبری به چهار بعد نفوذ امنیتی، نفوذ سیاسی، نفوذ اقتصادی و نفوذ فکری-فرهنگی است. ارتباط این چهار بعد نفوذ با ماموریتها و ساختارهای نیروی انتظامی مورد بررسی و تبیین قرار گرفته است.

    کلیدواژگان: نفوذ، دشمن، دشمن شناسی، مقام معظم رهبری، نیروی انتظامی
  • نوروزعلی رحمانی، امیررضا ممدوحی، محسن حاجی مقصود صفحات 41-60

    این مطالعه با هدف بررسی تاثیر پیادهروها در تصادفات عابرینپیاده در شهر بروجن (سال 1391 الی 1394) صورت گرفته است. در تحقیق حاضر برای تدوین مطالب مرتبط با مبانی نظری و پیشینه های پژوهشی از روش کتابخانه ای استفاده شده است، همچنین از روش تحقیق توصیفی- پیمایشی، از نوع میدانی و برای جمعآوری اطلاعات از ابزار پرسشنامه استفاده گردید. به همین دلیل این پژوهش را می-توان از پژوهشهای توصیفی- پیمایشی به حساب آورد، همچنین پژوهش حاضر به لحاظ معیار زمانی، مطالعهیی مقطعی است. جامعه آماری مورد مطالعه، کارشناسان راهنمایی و رانندگی و شهرداری شهر بروجن است. ابزار گرداوری داده ها نیز تعداد 50 پرسشنامه است که بین کارشناسان راهنمایی و رانندگی و شهرداری شهر بروجن توزیع شده است. برای تحلیل داده ها از آزمونهای آماری t تک نمونه، فیشر و کایاسکویر استفاده شده است. نتایج نشان داد که در سطح معنیداری، 5 درصد عرض پیاده روها، ناهمواری و عدم رعایت نکات ایمنی در پیادهروها، توقف وسایل نقلیه و موتورسیکلت ها و اشغال ریختن در پیاده رو توسط کسبه و مغازه داران بر بروز تصادف با عابرین پیاده نقش دارد، بنابراین پیاده روها در بروز تصادف با عابرین پیاده نقش موثری داشته اند.

    کلیدواژگان: پیاده روها، تصادف، ناهمواری، شهر بروجن، عابرین پیاده
  • منوچهر صفری صفحات 61-74

    با توجه به گسترش سریع استفاده از شبکه های اجتماعی مجازی در ایران، بررسی تبعات و پیامدهای گسترش به کارگیری این فناوری در عرصه های گوناگون خصوصا نهاد خانواده کاملا ضروری است. وجود چنین فضای مساعد و عدم آموزشهای لازم برای استفاده آگاهانه و فعالانه از این شبکه ها، شرایط را برای بروز انواع آسیب اجتماعی و روانی در بین کاربران فراهم کرده است. از این رو پژوهش حاضر در پی مطالعه آسیبهای فضای مجازی با تاکید بر جرایم اخلاقی بر بنیان خانواده در شهر شهرکرد است. در این پژوهش با استفاده از روش کمی و تکنیک پیمایش با جامعه آماری خانواده های ناحیه 2 شهر شهرکرد در سال 1395، با شیوه نمونه گیری تصادفی 250 نفر از طریق پرسشنامه محقق ساخته اقدام به جمعآوری داده ها شده است. پرسشنامه دارای روایی صوری و محتوایی به وسیله استادان جامعه شناسی و روانشناسی است. ضریب پایایی پرسشنامه با آلفای کرونباخ برای سوالات بنیان خانواده 81/0 و برای سوالات جرایم اخلاقی در فضای مجازی 78/0 به دست آمده است. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS20 در دو سطح توصیفی و استنباطی انجام شده است. نتایج پژوهش نشان داد که متغیرهای محتوای خلاف عفت عمومی در فضای مجازی (24/0-)، محتوای مستهجن و مبتذل در فضای مجازی (35/0-)، دوستی با جنس مخالف در فضای مجازی (31/0-) و میزان استفاده از فضای مجازی (22/0-) همه با متغیر بنیان خانواده دارای همبستگی منفی است. در مجموع نتایج پژوهش هر چهار فرضیه را مورد تایید قرار میدهد و نشان داد که هرچه استفاده و مصرف افراد از فضای مجازی و محتواهای غیراخلاقی فضای مجازی بیشتر شود، بنیان خانواده بیشتر متزلزل میشود و افراد تعلق عاطفی، اجتماعی و تعهد کمتر نسبت به نهاد خانواده پیدا میکنند.

    کلیدواژگان: خانواده، شبکه اجتماعی مجازی، جرائم اخلاقی، آسیب
  • رضا نبوی صفحات 75-88

    امروزه برخی از عشایر با پدیدهای به نام اعتیاد و سوءمصرف مواد مخدر روبرو هستند. این پژوهش به بررسی جرم شناسی مصرف مواد مخدر در میان عشایر شهرستان کوهرنگ انجام شده است. جامعه مورد بررسی، عشایر شهرستان کوهرنگ هستند. نمونه آماری این پژوهش 187 نفر از افراد است که در مناطق آلوده و در کمپ ترک اعتیاد شهرستان قرار دارند. داده های پژوهش به وسیله پرسشنامه جمع آوری و با استفاده از آزمونهای آماری ضریب همبستگی مورد بررسی قرار گرفته شده اند. یافته ها نشان داد که عدم پیشگیری و آموزش عشایر و شرایط خانوادگی تاثیر بسزایی در وابستگی آنها به مواد مخدر داشته است. انتظار میرود با ارایه آموزشها و اقدامات پیشگیرانه بتوان در جلوگیری از افزایش و درمان اعتیاد اقدام نمود.

    کلیدواژگان: اعتیاد، جرم، سوء مصرف مواد مخدر، آموزش پیشگیری، کوهرنگ
|
  • Mohammad Bagheri, GholamReza Zakeri Pour, Ali Afshar Pages 1-18

    One of the effective factors in preventing crimes, is self-efficacy. Self-efficacy is important because it reduces the necessity of prosecution and punitive methods and makes the efficient management easy, and prepares individuals to accept responsibility and increases the ability of employees to perform tasks. The present study was conducted to investigate the effect of police officers' self-efficacy on their crime prevention. This research has been done using quantitative method, scanning technique and questionnaire tools. The statistical population of study consisted of five county police officers included Shahrekord, Farsan, Saman, Ben and Boroujen counties of Chaharmahal and Bakhtiari province. By using the Cochran formula the sample size considered 265 people and the sampling method was multistage cluster sampling. Correlation test results showed that there is a significant positive correlation between self-efficacy variable with employees' crime prevention variables (0.27), contemplative behaviors (0.28), behavioral prediction (0.19) and retrospective behavior (23 / 0). Also, the results of regression analysis showed that the self-efficacy variable, work experience and age predicted 16 percent of the variables in the prevention of employee crime totally.

    Keywords: Crime, Crime Prevention, Self-efficacy, Police
  • Sajad Heidari Shalamzari, Reza Aghili, Ferdoos Naderi Boldaji Pages 19-28

    The aim of this research was to study the primary school textbooks in terms of the attention to the social capital. In this study, first the research questions and objectives were identified; then according to the theories presented in the areas of social capital and its elements included social trust, social relationships and social participation, effective factors for promoting them were gathered in a table. The method of research was a content analysis one and the information gathered using library data. The data were assigned in a content analysis table. According to this table, reading (Bekhanim) books, gifts of Heaven (hedyeh-aye-Asemany) and the social teachings (Motaleaat-Ejtemaei) of the five basic levels were studied and their data were collected. The Components contained in these books classified into 526 subjects, in which there were 228 cases in reading books, 172 cases in social teachings and 126 cases in heavenly gifts. Next, descriptive statistics methods were performed on them and presented them as percentage and mean. Then, the chi-square test was conducted to discover significant and meaningful differences and finally meaningful differences were recognized that moderately there are 46.6 cases of per effective behaviors for promoting the social capital.

    Keywords: social capital, social trust, social participation, Social relationships, Textbooks, Primary School
  • Malek Bahmani, Saadat Bakhshi, Masuod Pooretemadi Pages 29-40

    In the current era, the enemy is disappointed with the achievement of a military strategy, seeking ways of penetrating and using other means instead of the body, mind, soul, ideological, intellectual and cultural foundations of the Iranian Muslim people, especially the young and cultured generation to achieve its goals better and more easily at a lower cost. In this case, the Police Forces of Islamic Republic of Iran, which is one of the main organs of the system (Nezam), (as the Supreme Leader said), is considered as one of the targets of the enemy infiltration. Therefore, in order to deal with this enemy program, it is necessary to use and apply the Supreme Leader's statement on infiltration, to put forward and implement practical measurements to counteract the infiltration project in Police forces. Hence, the main purpose of this study was to explain the leadership's statements about the infiltration of the enemy and their relationship with the police. The research method was content analysis one. The results of this study categorized the enemy's infiltration from the perspective of leadership into four dimensions of security infiltration, political infiltration, economic infiltration and intellectual-cultural infiltration. The relationship of these four dimensions of infiltration with police forces' missions and structures has been investigated and explained.

    Keywords: Infiltration, enemy, Recognizing Enemy, Supreme Leader, Police Forces
  • Noroz Ali Rahmani, AmerReza Mamdohi, Mohsen Haji Maghsuod Pages 41-60

    The purpose of this study was to investigate the effect of pathways on pedestrian accidents in Borujen city (1391 till 1394). In the present study, the library method was used to formulate the outlines related to theoretical foundations and research backgrounds. Also, descriptive-survey method was used as a field type and a questionnaire was used to collect information. For this reason, this research can be referred as descriptive-survey study. Also, the present study is a cross-sectional study in terms of time criterion. The statistical population of the study consisted of Traffic Police experts and the municipality of Borujen city. The data gathering tool was also collection of 50 questionnaires distributed among Traffic Police experts of the Borujen city. Statistical analysis of t-test, Fisher and Chi-Square was used to analyze the data. The results showed that, 5% of pavement (pathway) width, Ruggedness and disregarding safety tips in pathways, stopping vehicles and motorcycles, and littering the pathways by merchants and shopkeepers at the level of significance play a key role in accidents. So pathways played an important role in pedestrian accidents.

    Keywords: Pathways, Accident, Ruggedness, Boroojen City, Pedestrians
  • Manochehr Safari Pages 61-74

    Due to the rapid spread of social network's usage in Iran, the study of the results and outcomes of wide spread use of this technology is quite necessary in different arenas, particularly in family foundation. The exsitence of such a suitable space and the lack of essential trainings for conciously and actively usage of these networks, provide the conditions for occurance the different social and mental damages among the users. Accordingly, this research tried to study the impacts of cyberspace's damages with emphasis on vice crimes on family in shahr-e-kord city. This study used quantitative method and survey technique with statistical society included of families located in region 2 at shahr-e-kord city in 1395 (2016) and the data were gathered by using random sampling method of 250 peoples via self-administered questionnaire. This questionnaire has both face and content validity proved by sociology and psychology professors. Reliability coefficient of Cronbach's alpha was 0.81 and 0.78 for family foundation's questions and ethical crime's questions, respectively. The data were analyzed by SPSS 2 statistical software in both descriptive and inferential levels. The results showed that all variables had a negative correlation with family foundation; content variables of offenses against public morals in cyberspace (- 0/24), vulgar content in cyberspace (-0/35), opposite-sex friendships in cyberspace (-0/31), and the extend of cyberspace usage (-0/22). Totally, the results of the study proved the all four hypothesis and indicated that the more people show tendency to cyberspace, the more the family foundation would be unsteady and the people will show less emotional and social attachment and commitment to their family.

    Keywords: family, Cyberspace's Social Networks, Vice Crimes, Damage
  • Reza Nabavi Pages 75-88

    Nowadays, some nomads like other people have been affected by a phenomenon called as addiction and narcotic substance abuse. This study aimed to study the criminological aspect of substance abuse among Koohrang county's nomads. The under-studied society consisted of Koohrang's nomads. The statistical sample of this study included 187 peoples who lived in drug-affected areas or drug rehabilitation camps. The data were collected by questionairies and examined by correlation coefficient statistical tests. The results showed that prevention, the lack of education of nomads and their family conditions, have a significant impact on their tendency to substance abuse. It is hoped that this study can take actions to prevent the increasement of this phenamenon and rehabilitate the victimes.

    Keywords: Addiction, Narcotic Substance Abuse, Education, prevention