فهرست مطالب

مجله دانشکده دندان پزشکی اصفهان
سال هفدهم شماره 3 (پیاپی 76، پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/08/11
  • تعداد عناوین: 13
|
  • عاطفه پورفتاحی، هاجر عطارزاده*، فروزان وحیدی صفحات 225-233
    مقدمه

    پوسیدگی دندانی، شایع‌ترین بیماری مزمن دوران کودکی است که تاثیر عمیقی در سلامت فرد و جامعه دارد. مطالعه‌ی حاضر، تعیین ارتباط بین شاخص توده‌ی بدنی و پوسیدگی دندانی در کودکان 6 تا 10 ساله در شهرستان رفسنجان در سال 1398 را هدف قرار داد.

    مواد و روش‌ها

    در این مطالعه‌ی توصیفی- تحلیلی از نوع مقطعی، تعداد 215 دانش‌آموز دختر و پسر 6 تا 10 ساله به صورت تصادفی انتخاب شدند که ارتباط بین شاخص توده‌ی بدنی و پوسیدگی دندانی آن‌ها بررسی گردید. نمونه‌ها در چهار گروه لاغر، با (Body mass index) BMI نرمال، اضافه وزن و چاق قرار گرفتند. ارتباط بین دو شاخص BMI و DMFT/dmft از طریق آزمون‌های Mann-Whitney و Kruskal-Wallis و ضریب همبستگی Spearman تعیین شد (0/05 = α).

    یافته‌ها

    بین مقدار شاخص dmft و شاخص توده‌ی بدنی کودکان، رابطه‌ی معکوس و معنی‌داری وجود داشت (0/001 > p value) (r = -0/315). میانگین شاخص DMFT بین کودکان لاغر، با وزن نرمال، دارای اضافه وزن و چاق تفاوت معنی‌داری وجود نداشت (0/205 = p value).

    نتیجه‌گیری

    شاخص dmft با افزایش شاخص توده‌ی بدنی کاهش می‌یابد و ارتباط معنی‌داری بین شاخص DMFT با شاخص توده‌ی بدنی وجود نداشت.

    کلیدواژگان: شاخص توده ی بدنی، پوسیدگی دندانی کودکان، چاقی کودکان
  • امید شیخی، الهام فخاری *، عزیزه کریمیان صفحات 234-241
    مقدمه

    مطالعه‌ی حاضر، بررسی وضعیت پریودنتال در بیماران با گروه‌های خونی مختلف مراجعه‌کننده به دانشکده‌ی دندان‌پزشکی دانشگاه علوم پزشکی گلستان در سال 1397 را هدف قرار داد.

    موادو روش‌ها

    این مطالعه‌ی مقطعی، بر روی 970 بیمار مراجعه‌کننده به کلینیک دندان‌پزشکی دانشگاه علوم پزشکی گلستان انجام شد. ابتدا تاریخچه‌ی کامل پزشکی از آن‌ها گرفته و گروه خونی و عامل Rh تعیین گردید. سپس 3 شاخص در بیماران شامل GI (Gingival index)، CAL (Clinical attachment loss) و PPD (Periodontal pocket depth) و برحسب آن، سه گروه مجزا از بیماران افراد سالم، مبتلا به ژنژیویت و مبتلا به پریودنتیت اندازه‌گیری شد. وجود ارتباط احتمالی نوع بیماری پریودنتال با گروه‌های خونی O، B، A و عامل Rh توسط آزمون Chi-Squared مورد بررسی قرار گرفتند. سطح معنی‌داری، 0/05 = α در نظر گرفته شد.

    یافته‌ها

    از میان 970 نفر، بیشترین فراوانی گروه خونی در افراد سالم از نظر پریودنتال و در مبتلایان به ژنژیویت و پریودنیتت، به ترتیب مربوط به گروه خونی A، B و O بوده است. گروه خونی AB، کم‌ترین فراوانی را در هر سه گروه مورد مطالعه داشت. عامل Rh+ به طور معنی‌داری در تمامی گروه‌ها، فراوانی بیشتری داشته است. از نظر آماری، ارتباط گروه خونی و عامل Rh با بیماری پریودنتال معنی‌دار بود (0/0001 > p value، 0/022 = p value).

    نتیجه‌گیری

    فراوانی ژنژیویت و پریودنتیت به ترتیب در گروه خونی Bو O بیشتر بود و در گروه خونی AB، کم‌ترین شیوع بیماری پریودنتال مشاهده شد. از نظر آماری، بین بیماری پریودنتال با گروه خونی و عامل Rh ارتباط معنی‌داری وجود داشته است.

    کلیدواژگان: پریودنتیت، ژنژیویت، گروه های خونی O، B، A
  • هادی سلیمی، بهاره صباغ زادگان* صفحات 242-252
    مقدمه

    در پروتز ثابت متال سرامیک، تراش نامناسب دندان، منجر به ساخت پروتزی با ضخامت ناکافی پرسلن و یا پرسلن ضخیم بر روی ساختار فلزی پایه می‌شود. مطالعه‌ی طراحی شده‌ی حاضر، ارزیابی آگاهی و عملکرد دندان‌پزشکان عمومی شهر یزد در مورد اصول آماده‌سازی دندان پایه برای روکش متال سرامیک را هدف قرار داد.

    مواد و روش‌ها

    در این مطالعه‌ی توصیفی- مقطعی، پرسشنامه‌ای روا و پایا شامل مشخصات دموگرافیک، دارای 7 سوال آگاهی و 6 سوال عملکرد طراحی شد و بین دندان‌پزشکان عمومی شهر یزد در سال 1398 توزیع و سپس جمع‌آوری گردید. داده‌ها توسط آزمون‌های t-test و ANOVA تحلیل شدند.

    یافته‌ها

    تعداد 177 دندان‌پزشک به پرسشنامه‌ها پاسخ دادند. میانگین نمرات آگاهی (51/1 ± 50/4) از 7 و میانگین نمرات عملکرد (0/81 ± 4/59) از 6 بوده است. آگاهی گروه زیر 30 سال بهتر از گروه 30 تا 39 سال بود (0/017 = p value). اختلاف نمرات عملکرد شرکت‌کنندگان بر اساس گروه‌های سنی معنی‌دار نبود (0/827 = p value). آگاهی زنان از مردان بیشتر بود (0/029 = p value). اما تفاوتی در مقایسه‌ی نمرات عملکرد دو جنس مشاهده نشد (0/092 = p value). مقایسه‌ی نمرات آگاهی و عملکرد بر حسب سابقه‌ی کار و شرکت در دوره‌ی تکمیلی نیز معنی‌دار نبود (0/05 < p value).

    نتیجه‌گیری

    در مجموع آگاهی و عملکرد دندان‌پزشکان یزد درباره‌ی اصول آماده‌سازی دندان پایه برای ساخت روکش متال- سرامیک مطلوب بوده است، اما در بعضی از حیطه‌ها ضعف و کمبود دانش و عملکرد چشمگیر بود. همچنین به نظر می‌رسد دوره‌های آموزش تکمیلی حاضر، تاثیری بر آگاهی و عملکرد دندان‌پزشکان ندارد. بنابراین برنامه‌ریزی‌ها برای اصلاح و به روزرسانی این دوره‌ها لازم می‌باشد.

    کلیدواژگان: آگاهی، عملکرد حرفه ای، روکش، رستوریشن های متال سرامیک
  • فائزه کشوری فرد، مهدی رفیعی*، سوسن صادقیان، هادی فرهادی، نفیسه شیرانی صفحات 253-261
    مقدمه

    مال‌اکلوژن یا اختلالات بد شکلی دندان‌ها، نه تنها عملکرد دهان را تحت تاثیر می‌گذارد، بلکه زیبایی صورت و سلامت روانی بیمار را نیز متاثر می‌نماید. از طرف دیگر، وسواس، یکی از اختلالات روان‌شناختی همراه با اضطراب است که حدود 2-2/5 درصد افراد در زندگی خود به آن مبتلا می‌گردند. مطالعه‌ی حاضر، تعیین وضعیت وسواس در بیماران ارتودنسی را هدف قرار داد.

    مواد و روش‌ها

    در این مطالعه‌ی مورد- شاهدی، اطلاعات با استفاده از پرسش‌نامه‌ی ییل- براون از بیماران خانم در محدوده‌ی سنی 18 تا 22 سال واجد مال‌اکلوژن Class I crowding مراجعه‌کننده به بخش تخصصی ارتودنسی دانشکده‌ی دندان‌پزشکی دانشگاه آزاد اسلامی واحد خوراسگان اصفهان (به عنوان گروه مورد به تعداد 60 نفر) و بیماران دارای‌ مال‌اکلوژن مشابه غیر مراجعه‌کننده برای درمان‌ (به عنوان گروه شاهد به تعداد 60 نفر) جمع‌آوری گردید. پرسش‌نامه، حاوی 10 سوال بوده و بر اساس پاسخ‌های شرکت‌کنندگان، شدت اختلال وسواس در آن‌ها در طبقات وسواس خفیف، وسواس نسبتا خفیف، وسواس متوسط و وسواس شدید تقسیم‌بندی شد و نتایج دو گروه با آزمون Chi- square تجزیه و تحلیل شدند (0/05 > p value).

    یافته‌ها

    در میان افراد دارای مال‌اکلوژن خواستار درمان‌، 19 نفر (31/7 درصد) دارای وسواس بسیار خفیف، 7 نفر (11/7 درصد) وسواس نسبتا خفیف، 23 نفر (38/3 درصد) وسواس متوسط و 11 نفر (18/3 درصد) وسواس شدید داشتند. در میان افراد دارای مال‌اکلوژن بدون تمایل برای درمان هم، 28 نفر (46/7 درصد) دارای وسواس بسیار خفیف، 12 نفر (20/0 درصد) وسواس نسبتا خفیف، 15 نفر (25/0 درصد) وسواس متوسط و 5 نفر (8/3 درصد) وسواس شدید داشتند. هیچ تفاوت معنی‌داری از نظر شدت اختلال وسواس در دو گروه دیده نشد (0/07 =p value).

    نتیجه‌گیری

    با وجود عدم گزارش تفاوت‌های معنی‌دار، وسواس شدید در میان افراد دارای مال‌اکلوژن متقاضی درمان‌های ارتودنسی تا حدودی بیشتر از افراد غیر متقاضی درمان بود.

    کلیدواژگان: وسواس، مال اکلوژن، ارتودنسی
  • زهرا گلستان نژاد، رحمان ناظری*، مرضیه غیور، مهدیه مهرفر صفحات 262-272
    مقدمه

    آسیب به سیستم دندان شیری و دایمی، از رایج‌ترین مشکلات دندان‌پزشکی است. پیش‌آگهی تروماهای دندانی وابسته به اقداماتی است که بلافاصله پس از حادثه انجام می‌گیرد. هدف از انجام این مطالعه، ارزیابی میزان آگاهی، نگرش مربیان مهدکودک‌ها در زمینه‌ی ترومای دندان شیری در شهر خرم آباد بود.

    مواد و روش‌ها

    در این مطالعه‌ی توصیفی- تحلیلی، تعداد 100 نفر از مربیان مهدکودک‌های شهر خرم‌آباد در سال 1398-1399 شرکت کردند. جمع‌آوری اطلاعات به صورت پرسش‌نامه‌ای بود که روایی و پایایی آن مورد تایید واقع شد. داده‌ها با استفاده از روش‌های آماری Pearson و T-test مورد ارزیابی قرار گرفت (0/05 p value <).

    یافته‌ها

    در مطالعه‌ی حاضر، میانگین نمره‌ی نگرش مربیان، 68/5 و میانگین نمره‌ی آگاهی، 34/9 محاسبه شد. همچنین فاکتورهای جنس، سن، سطح تحصیلات با نمره‌ی آگاهی و نگرش آن‌ها رابطه‌ی معنی‌داری نداشت (0/05 p value >) اما بین سابقه‌ی کاری با نمرات آگاهی (0/02 = p value) و نگرش (0/004 = p value) و همچنین بین گذراندن دوره‌ی آموزش اورژانس دندان‌پزشکی با سطح آگاهی (0/004 = p value) و نگرش (0/008 = p value) ارتباط معنی‌داری وجود داشت. 64 درصد از مربیان، تجربه‌ی ترومای دندانی را داشتند که میانگین نمره‌ی آگاهی (0/04 = p value) و نگرش (0/001 p value <) آن‌ها به طور معنی‌داری بیشتر از سایر مربیان بود.

    نتیجه گیری

    سطح آگاهی مربیان در این مطالعه، ضعیف ارزیابی شد، اما سطح نگرش آن‌ها نسبت به ترومای دندان شیری خوب بود. پیشنهاد می‌شود به منظور افزایش سطح آگاهی مربیان در زمینه‌ی ترومای دندانی، برنامه‌های آموزشی در این ارتباط برگزار گردد.

    کلیدواژگان: دندان شیری، آگاهی، نگرش
  • فروز کشانی، سید محمد رضوی*، نگار جلال پور صفحات 273-282
    مقدمه

    بیوپسی، از یک بافت زنده، دقیق‌ترین روش رسیدن به تشخیص قطعی است که بر پایه‌ی آن می‌توان پیش‌آگهی بیماری و طرح درمان را تعیین نمود. این مطالعه، بررسی میزان آگاهی، نگرش و عملکرد دندان‌پزشکان عمومی و دانشجویان دندان‌پزشکی در خصوص اصول انجام بیوپسی را هدف قرار داد.

    مواد و روش‌ها

    این مطالعه‌ی توصیفی-تحلیلی از نوع مقطعی، بر روی 188 دندان‌پزشک عمومی و 93 دانشجوی سال آخر دندان‌پزشکی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان با استفاده از پرسش‌نامه انجام گردید. سپس داده‌های حاصل با استفاده از آزمون‌های آماری Pearson و T-Test تجزیه و تحلیل شد (0/05 > α).

    یافته‎ ها

    میانگین نمره‌ی آگاهی دندان‌پزشکان، 1/42 ± 4/62 و میانگین نمره‌ی آگاهی دانشجویان 1/77 ± 4/96 از 8 نمره به دست آمد. آگاهی دندان‌پزشکانی که دوره‌ی بازآموزی بیوپسی دیده‌اند در مقایسه با دندان‌پزشکانی که در دوره‌ی بازآموزی شرکت نکرده‌اند، بالاتر و از نظر آماری معنی‌دار بود (0/001 > p value). میانگین نمره‌ی نگرش دندان‌پزشکان (4/06 ± 39/6) از نمره‌ی نگرش دانشجویان (3/06 ± 37/05) بیشتر بود.

    نتیجه‎ گیری

    سطح آگاهی و نگرش دندان‌پزشکان و دانشجویان در مورد اصول انجام بیوپسی در حد متوسط بود. در قسمت عملکرد، بسیار ضعیف عمل می‌کردند و اکثر دندان‌پزشکان علت عدم انجام بیوپسی را عدم مهارت لازم در انجام بیوپسی می‌دانستند. این مطالعه نیاز به تدوین برنامه‌‌‌‌های آموزشی دقیق‌تر در رابطه با اصول انجام بیوپسی، در قالب دوره‌های بازآموزی دندان‌پزشکان و تاکید بیشتر در برنامه‌ی دانشجویان را نشان می‌دهد.

    کلیدواژگان: آگاهی، نگرش، عملکرد حرفه ای، بیوپسی
  • زهرا بحرینیان، آسیه زمانی ناصر، لادن خرمی، ناهید مقصودی * صفحات 283-291
    مقدمه

    رایج‌ترین روش‌ها برای تعیین طول کارکرد کانال دندان، رادیوگرافی دیجیتال و بر پایه‌ی فیلم هستند. هدف این مطالعه، مقایسه‌ی تعیین طول کارکرد کانال‌های دارای انحنا با استفاده از رادیوگرافی دیجیتال و بر پایه‌ی فیلم بود.

    مواد و روش‌ها

    این مطالعه‌ی مداخله‌ای تجربی، شامل 40 دندان با کانال‌های انحنادار بود که در دانشکده‌ی دندان‌پزشکی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان انجام شد. پس از تهیه‌ی حفره‌ی دسترسی، مشاهده‌ی مستقیم نوک فایل در آپکس دندان، طول واقعی را تعیین‌کرد. دندان‌ها در آکریل مانت شدند. انحنای کانال بر اساس روش اشنایدر و با استفاده از نرم‌افزار رادیوگرافی دیجیتال محاسبه شد. تصاویر با استفاده از فیلم E-speed و سنسورهای دیجیتال تهیه شدند. تعیین طول در فیلم رادیوگرافی با استفاده از فایل از پیش انحنا داده شده، انجام شد. در رادیوگرافی دیجیتال، خط‌کش دیجیتال با سه و شش کلیک استفاده گردید. داده‌ها با استفاده از Repeated Measure Analysis، Paired t-test و Intraclass Correlation Coefficient آنالیز شدند. سطح معنی‌داری همه‌ی آزمون‌ها، 0/001 در نظر گرفته شد.

    یافته‌ها

    تمام روش‌ها، مقادیری بالاتر از طول واقعی داشتند، اما این تفاوت‌ها معنی‌دار نبودند (0/001 < p value). آزمون Paired t-test نشان داد که روش‌های مورد مطالعه با یکدیگر تفاوت چشمگیری ندارند (0/001 < p value).

    نتیجه‌گیری

    با توجه به مزایای متعدد سیستم دیجیتال نسبت به رادیوگرافی بر پایه‌ی فیلم، سیستم دیجیتال برای تعیین طول کارکرد کانال‌های انحنادار ارجح است.

    کلیدواژگان: درمان ریشه، رادیوگرافی دیجیتال دندانی، اندودنتیکس
  • امین خالقی، پریسا فغانی، مجتبی آذریان بروجنی صفحات 292-300
    مقدمه

    این مطالعه با هدف بررسی خاصیت ضدباکتریایی و ضدقارچی حاصل از افزودن نانوذرات ZnO به بهساز بافتی انجام گرفت.

    مواد و روش‌ها

    این مطالعه‌ی آزمایشگاهی، در دانشکده‌ی دندان‌پزشکی زاهدان انجام شد و تعداد 144 نمونه تهیه و بررسی گردید. نانوذرات ZnO به روش ترسیب نوری سنتز شده و با درصدهای جرمی 0/625، 1/25، 2/5، 5، 10 و 20 با مایع بهساز بافتی به طور یکنواخت همگن گردید. در مطالعه‌ی حاضر، از 4 گونه‌ی باکتریایی (استافیلوکوکاوریوس، سودوموناسآیروژنوزا، کاندیدا آلبیکانس، انتروکوک فکالیس) که نماینده‌ای از انواع مختلف میکروارگانیسم‌های پاتوژن هستند، استفاده شده است. میزان رشد میکروارگانیسم‌ها توسط دستگاه اسپکتروفتومتر بر اساس توربیدیتی اندازه‌گیری شد و خوانش در 600 نانومتر انجام گرفت. از آزمون‌های آماری ANOVA و Tukey post hoc جهت تجزیه و تحلیل داده‌ها استفاده گردید. سطح معنی‌داری 0/05 در نظر گرفته شد.

    یافته‌ ها

    در مطالعه‌ی حاضر، افزایش نانوذرات ZnO به بهسازی بافت، باعث کاهش تمامی میکروارگانیسم‌های مورد بررسی گردید. در غلظت 20 درصد، مهار کامل رشد برای کاندیدا آلبیکانس، استرپتوکوکوس موتانس، انتروکوک فکالیس و سودوموناس آیروژنزا اتفاق افتاد. بهترین غلظت تاثیر برای کاندیدا و انتروکوک فکالیس در غلظت 20 درصد ZnO و برای استرپتوکوکوس موتانس و سودوموناس آیروژنزا در غلظت 5 درصد بود.

    نتیجه‌گیری

     افزایش نانوذرات ZnO، به بهسازی بافت، باعث کاهش رشد میکروارگانیسم‌ها می‌گردد

    کلیدواژگان: بهسازهای بافتی، دنچراستوماتیت، کاندیدا آلبیکانس، استرپتوکوکوس موتانس
  • بهاره ناظمی سلمان، فایزه جعفری، شبنم تمجید شبستری، سقراط فقیه زاده، سیده سولماز طاهری صفحات 301-312
    مقدمه

    مواجهه و مدیریت صحیح و درست دندان خارج شده از ساکت، برای اطمینان از پروگنوز طولانی‌مدت آن ضروری است. هدف از این مطالعه، بررسی آگاهی والدین در رابطه با دندان آسیب دیده و بیرون افتاده و درمان فوری آن‌ها در کودکان 6-12 ساله در شهر زنجان را، به کمک پرسش‌نامه‌ی اطلاعاتی استاندارد، هدف قرار داد.

    مواد و روش‌ها

     تعداد 19 مدرسه‌ی ابتدایی دخترانه در قالب یک مطالعه‌ی توصیفی- مقطعی در سال 1397، از کل مناطق شهر زنجان به روش سیستماتیک دایره‌ای انتخاب گردید. پرسش‌نامه‌ای 23 سوالی در بین تمام پایه‌های اول تا ششم، به منظور ارزیابی میزان آگاهی والدین از نحوه‌ی مواجهه با صدمات دندانی در این مدارس پخش گردید. از نیمی از کودکان خواسته شد تا پرسش‌نامه را به پدر و بقیه به مادر خود تحویل دهند. پرسش‌نامه‌ها در روز بعد توسط معلمان و معاونین جمع‌آوری شد، که در نهایت 635 پرسش‌نامه قابل بررسی بودند. جهت آنالیز داده‌ها از آزمون آماری Chi-square استفاده گردید. سطح معنی‌داری، 0/05 در نظر گرفته شد.  

    یافته‌ ها

     44/6 درصد والدین مواجهه‌ی قبلی با صدمات دندانی داشته‌اند و 71/9 درصد، دندان بیرون افتاده از ساکت را غیر قابل نگهداری اعلام کردند. بیش از 50 درصد، در صورت مشاهده‌ی لقی و خون‌ریزی همراه با کوفتگی، شکستگی تاج و دندان جابه‌جا شده، به دندان‌پزشک مراجعه می‌کنند. 92/9 درصد والدین علاقه‌مندی خود را نسبت به آموزش‌هایی جهت کسب اطلاعات بیشتر در رابطه با نحوه‌ی مواجهه با صدمات دندانی اعلام کردند.

    نتیجه‌گیری

    والدین با تحصیلات دیپلم و دانشگاهی، اطلاعات بیشتری را در رابطه با تروما و اوالژن داشتند. بیشتر والدین نسبت به محیط حد واسط مناسب نسبت به محل دندان آگاهی نداشته و عموم والدین دندان خارج شده از ساکت آلویولی را غیر قابل نگهداری اعلام کردند

    کلیدواژگان: دندان پزشکی کودکان، صدمات دندانی، مراقبت های دندانی برای کودکان، والدین، آگاهی
  • فیروزه نیلچیان، رضا رضایی صفحات 313-320
    مقدمه

    عصر حاضر، عصر اطلاعات و کاوش‌ها و نوآوری‌هاست که فرصت مناسبی را برای استفاده از اطلاعات مبتنی بر شواهد برای ما به وجود آورده است. بنابراین این مطالعه، بررسی استفاده از دندان‌پزشکی مبتنی بر شواهد در دستیاران تخصصی دانشکده‌ی دندان‌پزشکی اصفهان در سال 1397 را هدف قرار داد.

    مواد و روش‌ها

    مطالعه‌ی حاضر از نوع مقطعی و به روش نمونه‌گیری سرشماری و تعداد دستیاران دانشکده،‌ 50 نفر بوده است. روش جمع‌آوری این اطلاعات از طریق پرسش‌نامه بود. در مورد رعایت اصول اخلاقی در این مطالعه، شرکت کنندگان ملزم به ذکر نام و مشخصات شخصی خود نبودند و تنها در صورت رضایت از شرکت در مطالعه به آن‌ها پرسش‌نامه‌ای ارایه شد. در این مقاله از روش‌های آماری توصیفی مانند توزیع فراوانی و میانگین استفاده شده است. آزمون Mann-Whitney و ضریب همبستگی Spearman در مورد بررسی ارتباط بین میزان استفاده از (Evidence based dentistry) EBD بین دستیاران خانم و آقا و ضریب همبستگی Spearman جهت بررسی بین میزان استفاده‌ی دستیاران از EBD با سال تحصیلی آن‌ها استفاده شد.

    یافته‌ ها

    در ارزیابی حاضر، مشاهده شده است که 19 نفر از دندان‌پزشکان مورد بررسی (36/5 درصد) زن و 33 نفر (63/5 درصد) مرد بودند. اکثر دستیاران (63/5 درصد) گاهی اوقات از دندان‌پزشکی مبتنی بر شواهد استفاده می‌کنند، 11 مورد (2/21 درصد) به ندرت و 8 مورد (3/15 درصد) زیاد از این روش استفاده کرده‌اند. درباره‌ی توزیع فراوانی منابع مورد استفاده‌ی دستیاران برای پاسخگویی به سوالات در برخورد با بیماران نیز مشاهده شده است که بیشترین فراوانی (65/4 درصد) مربوط به «جزوات درسی یا سوال از اساتید بالینی» و همچنین «کتاب‌های مرجع ترجمه شده» و کم‌ترین فراوانی (13/5 درصد) مربوط به «جستجو در سایر پایگاه‌ها» بوده است.

    نتیجه‌ گیری

     بر اساس موارد مشاهده شده در این مطالعه، میزان استفاده از پزشکی مبتنی بر شواهد در بین دستیاران پایین بوده است

    کلیدواژگان: دندان پزشکی، پزشکی مبتنی بر شواهد، دانشجویان دندان پزشکی
  • زهرا علی مهتری، مهدی رفیعی، سعید آذربایجانی، ندا احمدی روزبهانی، امیرحسین معینی صفحات 321-328
    مقدمه

    اختلال طیف اوتیسم ASD (Autism spectrum disorder)، یک اختلال عصبی تکاملی است که با آسیب در تعاملات اجتماعی و رفتارها، علایق و حرکات کلیشه‌ای و تکراری شناخته می‌شود. شیوع این اختلال در سال‌های اخیر در حال افزایش است. هدف از مطالعه‌‌ی حاضر، تعیین شیوع انواع مال‌اکلوژن در بیماران مبتلا به اوتیسم در اصفهان در سال 1397 را هدف قرار داد.

    مواد و روش‌ها

     این مطالعه‌ی توصیفی- مقطعی، بر روی 92 نفر از افراد مبتلا به اوتیسم در محدوده‌ی سنی 18-7 سال در یک مرکز نگهداری بیماران اوتیسم در اصفهان انجام شد. معاینات بیماران از نظر انواع مال‌اکلوژن (مال‌اکلوژن‌های Cl I و Cl II و Cl III) و ویژگی‌های آن‌ها (Deep bite Open bite, Cross bite,) توسط دانشجوی آموزش دیده‌ی دندان‌پزشکی و زیر نظر متخصص ارتودنسی در زیر نور طبیعی انجام شد. نتایج معاینات بالینی با استفاده از شاخص‌های فراوانی و درصد گزارش گردید.

    یافته‌ ها

     مال‌اکلوژن Class I، با شیوع 54/3 درصد (50 نفر)، بیشترین فراوانی را داشته و فراوانی مال‌اکلوژن‌های Class II و Class III به ترتیب برابر با 19/6 درصد (18 نفر) و 7/6 درصد (7 نفر) گزارش شد. فراوانی Deep bite برابر با 27/2 درصد (25 نفر)، Cross bite، برابر با 18/‌5 درصد (17 نفر) و فراوانی Open bite در آنان برابر با 7/6 درصد (7 نفر) برآورد گردید. از کل، 65/2 درصد (60 نفر) دارای بایت نرمال (Normal bite) و 18/5 درصد (17 نفر) دارای اکلوژن نرمال (Normal occlusion) بوده‌اند.

    نتیجه‌گیری

     مال‌اکلوژن‌های Class I، Class II و Class III به ترتیب با بیشترین فراوانی در میان بیماران مبتلا به اوتیسم مشاهده شده و شایع‌ترین ویژگی‌های مال‌اکلوژن هم به ترتیب شامل Deep bite، Cross bite و Open bite بودند.

    کلیدواژگان: اوتیسم، مال اکلوژن، شیوع
  • امیرمحمد اسماعیلیان، آزاده ترک زاده، امین مرتهب، آزاده ذکریائی جویباری صفحات 329-336
    مقدمه

    مولرهای ماگزیلاری، معمولا دارای سه ریشه و چهار کانال هستند و کانال اضافی، اغلب در ریشه‌ی مزیوبوکال وجود دارد. هدف از این مطالعه، بررسی مورفولوژی ریشه‌ی دندان‌های مولر اول و دوم ماگزیلا با استفاده از CBCT (Cone-Beam Computed Tomography) بود.

    مواد و روش‌ها

    در این مطالعه‌ی توصیفی- تحلیلی، نمونه‌های CBCT از 200 بیمار مراجعه‌کننده به مراکز رادیولوژی فک و صورت، انتخاب و بررسی شدند. تصاویر دو بعدی در پلن‌های پانورامیک، کراس‌سکشنال و ترنس آگزیال و تصاویر سه بعدی از ساختمان ماگزیلا که توسط کامپیوتر بازسازی شده‌اند، مورد بررسی قرار گرفت و با آزمون‌های آماری t-test و ANOVA تجزیه و تحلیل شدند (0/05 > p value).

    یافته‌ ها

     بیشترین تعداد ریشه‌ی دندان مولر اول، 3 عدد و بیشترین تعداد ریشه‌ی دندان مولر دوم، 3 عدد بود. بیشترین تعداد کانال ریشه‌ی دندان مولر اول، 4 عدد و بیشترین تعداد کانال ریشه‌ی دندان مولر دوم، 3 عدد بود. حضور کانال MB2 دندان‌های مولر اول ماگزیلا به میزان 67/5 درصد و کانال MB2 دندان‌های مولر دوم ماگزیلا به میزان 71/5 درصد، عدم حضور داشتند. حضور کانال MB2 دندان‌های مولر اول و دوم ماگزیلا بر حسب جنسیت و سمت، اختلاف معنی‌داری نداشت. ولی حضور کانال MB2 دندان‌های مولر اول و دوم ماگزیلا بر حسب یک‌طرفه و دوطرفه بودن، اختلاف معنی‌داری داشت (0/001 > p value).

    نتیجه‌ گیری

     ارتباط معنی‌داری بین یک‌طرفه و دو طرفه بودن با حضور کانال مزیوباکال وجود دارد. اکثر مولرهای اول ماگزیلا و مولرهای دوم ماگزیلا دارای سه ریشه‌ی جداگانه بودند. ارتباط معنی‌داری بین جنسیت و سمت مورد بررسی با حضور کانال مزیوباکال وجود نداشت

    کلیدواژگان: ماگزیلا، Cone-Beam Computed Tomography، آناتومی و بافت شناسی
  • فتانه قربانی جوادپور صفحات 337-341
    مقدمه

    اندازه و شکل دندان‌ها به شدت تحت تاثیر عوامل ژنتیکی بوده و به علت اختلال در مراحل تمایز شکلی و بافتی تکامل جوانه‌ی دندانی، آنومالی‌ها ایجاد می‌شود و معمولا در دندان‌های دایمی شایع‌تر از دندان‌های شیری است. شایع‌ترین مورد، پیدایش اختلال اندازه‌ی دندان، در ناحیه‌ی لترال اینسیزور فک بالا و پرمولرهای دوم هر دو فک است، موارد دیگر مانند فیوژن یا ژمیناسیون به نسبت کمتر شایع هستند. حدود 5 درصد مال‌اکلوژن‌ها، ناشی از عدم تناسب اندازه‌ی دندان‌های فک بالا و پایین نسبت به یکدیگر است. به دلیل ارتباط مستقیم بین دندان‌های شیری و دایمی، بررسی صحیح و به موقع شرایط دندان‌های شیری ضروری بوده و با مداخله‌ی به موقع در دوران دندان‌های مختلط و خارج کردن دندان شیری مالفورمه و هدایت رویشی سایر دندان‌ها ضمن ایجاد روابط اکلوزالی نرمال در بین دو فک از ایجاد یک مال‌اکلوژن پیچیده‌تر جلوگیری می‌شود.

    معرفی مورد

    بیمار مورد نظر، پسری 9 ساله در مقطع دندانی مختلط با علامت تاخیر رویش دندان لترال دایمی سمت راست فک پایین و نامرتبی دندان‌های قدامی فک بالا، پانزدهم مهرماه سال 1398 به بخش ارتودنسی دانشکده‌ی دندان‌پزشکی دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز مراجعه کرده و تحت درمان قرار گرفت.

    نتیجه‌ گیری

     پس از تشکیل پرونده، مراحل قالب‌گیری از بیمار و تهیه‌ی رکوردهای تشخیصی مانند رادیوگرافی پانورامیک و فتوگرافی‌های داخل دهانی انجام شد و سپس دستور خارج کردن دندان شیری مالفورمه داده شد. در مرحله‌ی بعد با نصب بند روی مولرهای اول دایمی و قالب‌گیری مجدد، با تهیه و نصب لینگوال آرچ مناسب جهت حفظ فضای رویشی در ناحیه‌ی کانین دایمی پایین و جلوگیری از کلاپس لینگوالی دندان‌های قدامی و افزایش اوربایت بیمار درمان وی انجام گرفت.

    کلیدواژگان: دندان شیری، اکلوژن دندانی
|
  • Atefeh Pourfatahi, Hajar Atarzadeh*, Forouzan Vahidi Pages 225-233
    Introduction

    Dental caries is one of the most commonchronic childhood diseases that have a profound impact on the health of both the individual and community health. The present study aimed to assess the relationship between Body Mass Index (BMI) and dental caries in Rafsanjan children aged 6-10 years in 2019.

    Materials & Methods

    This study is a cross-sectional study that investigated the relationship between body mass index and dental caries in 215 male and female students (6-10 years old),selected by simple random sampling in four groups: slim, normal BMI, overweight, and obese the relationship between BMI and DMFT / dmft had been determined by Mann-Whitney and Kruskal-Wallis tests and Spearman correlation coefficient.

    Results

    There was a significant inverse relationship between dmft index and children's body mass index (p value < 0.001, r = -0.315). There was no significant difference between the mean DMFT index between lean, normal weight, overweight and obese children (p value = 0.205)

    Conclusion

    The dmft index decreased with increasing BMI, and there was no significant relationship between DMFT index and BMI.

    Keywords: Body mass index, Dental caries, Pediatric obesity
  • Omid Sheikhi, Elham Fakhari*, Azizeh Karimian Pages 234-241
    Introduction

    The present study aimed to assess the periodontal condition in the patients with various blood groups referred to the dental school, Golestan University of Medical Sciences, in 2018.

    Materials & Methods

    This cross-sectionalstudy was done in 970 patients referred to the dental school, Golestan University of Medical Sciences. Medical history was obtained and blood groups were determined. The assessed periodontal indices, included gingival index (GI), clinical attachment level(CAL), and periodontal pocket depth (PPD), and there were three divided groups of patients based on it: healthy ones, patients with gingivitis, and periodontitis. Then, the probable association between the type of periodontal disease, ABO blood groups andRh factor was analyzedby Chi-squared test. P-value of 0.05 considerations was statistically significant.

    Results

    Among 970 patients, the most frequent blood groups in healthy individuals, patients with gingivitis and periodontitis were Group A, B, and O, respectively. The AB blood group had the least frequency in all three groups. Rh+ factor was significantly more prevalent in all three groups. Statistically, there was a significant relationship between blood group and Rh factor with periodontal disease(p value < 0.0001, p value = 0.022).

    Conclusion

    According to the results, the blood groups B and O showed a higher percentage in gingivitis and periodontitis groups respectively, while the blood group AB showed the least percentage of periodontal disease. Statistically, there was a significant relationship between periodontal disease with the blood group and Rh factor.

    Keywords: ABO Blood-group system, Gingivitis, Periodontitis
  • Hadi Salami, Bahareh Sabaghzadegan* Pages 242-252
    Introduction

    Improper tooth preparation in a fixed metal-ceramic prosthesis leads to a prosthesis construction with an insufficient thickness of porcelain or too thick porcelain on the base metal structure. The present designed study aimed to evaluate the knowledge and practice of dentists in Yazd about the basic principles of tooth preparation for the metal-ceramic veneer.

    Materials & Methods

    This was a descriptive cross-sectional study. A valid and reliable questionnaire containing personal information, seven knowledge questions, and six practice questions was designed. After confirmation, it was distributed and collected among general dentists in Yazd in 2019.Data were analyzed by t-test and ANOVA.

    Results

    177 dentists answeredQuestionnaires. Average knowledge scores were 4.50 ± 1.51 out of 7 and mean performance scores were 4.59 ± 0.81 out of 6. The knowledge of the group under 30 years old was higher than the group of 30 to 39 (p value = 0.017). Differences in participants' performance scores based on age groups weren’t significant (p value = 0.827). Women had higher knowledge than men (p value = 0.029). But no difference was observed in the performance scores of the two genders (p value = 0.092). According to work experience, there were no significant differences in Comparison of knowledge, practice scores and participation in additional courses (p value > 0.05).

    Conclusion

    The knowledge of Yazd dentists and their level of practice have been moderate and favorable. In some areas, lack of knowledge and practice were significant. It also seems that the current postgraduate courses don’t have much impact on the knowledge and practice of dentists. Therefore it’s necessary to correct and update these courses.

    Keywords: Knowledge, Professional practice, Crowns, Metal ceramic restorations
  • Faezeh Keshvarifard, Mehdi Rafiei*, Susan Sadeghian, Hadi Farhadi, Nafiseh Shirani Pages 253-261
    Introduction

    TheMalocclusion or misalignment of teeth affects not only oral function but also facial esthetics and the psychological well-being of patients. In addition, obsessive-compulsive disorder is a psychological disorder associated with anxiety involving 2-2.5% of the population during their life. This study aimed to assess the severity of obsessive-compulsive disorder in patients having class I malocclusion with crowding.

    Materials & Methods

    In this case-control trial, Using the Yale-Brown questionnaire, femalepatients with 18-22 years old of ages having class I crowding malocclusion and referring to orthodontic department of Azad Dental school enrolled in the trial as the case group (n = 60). The participants with similar malocclusion without reference for orthodontic treatments followed up as the control group (n = 60). The obtained data by Yale-Brown questionnaire classified the obsessive-compulsive disorder in the participants into four groups of mild, fairly mild, moderate and severe levels. The results of the two groups were analyzed using the Chi-square test (p value < 0.05).

    Results

    In malocclusion patients referring for orthodontic treatments, 19 (31.7%) had mild OCD; 7 (11.7%) had fairly mild OCD; 23 (38.3%) had moderate OCD and 11 (18.3%) showed severe OCD. These values were 28 (46.7%); 12 (20.0%); 15 (25.0%) and 5 (8.3%) for malocclusion patients not referring for orthodontic patients respectively. No significant differences were found among 2 groups regarding severity of OCD (p value = 0.07).

    Conclusion

    In terms of the severity of OCD, there were no significant variations between malocclusion patients with and without referring for orthodontic treatments.

    Keywords: Obsessive-compulsive disorder, Malocclusion, Orthodontics
  • Zahra Golestannejad, Rahman Nazeri*, Marzieh Ghaiour, Mahdieh Mehrfar Pages 262-272
    Introduction

    Injury to both the primary and permanent dentitions is one of the most common dental problems. The prognosis of dental trauma depends on the basic measures taken immediately after trauma. This study was designed to assess the level of knowledge, the attitude of kindergarten coaches about primary teeth trauma in Khorramabad city.

    Materials & Methods

    In this Cross-sectional study, 100 kindergarten coachesin Khorramabad participated in this study in 2019-2020. A valid and reliable confirmed questionnaire was used for data collection. Data were analyzed with Pearson correlation coefficients and independent t-test (p value < 0.05).

    Results

    In this study, the mean score of coaches’ attitude was 68.5 and the mean score of knowledge was 34.9. In the present study, the factors of gender, age, level of education had no significant relationship with their knowledge score (p value > 0.05) and attitude, but between work experience with knowledge scores (p value = 0.02) and attitude (p value = 0.004) and so between the level of knowledge (p value = 0.004) and attitude (p value = 0.008) and passing the dental emergency training course, a direct relationship was observed. In this study, there was a significant relationship 64% of the coaches experienced dental trauma and their mean score of knowledge (p value = 0.04) and attitude (p value = 0.001) was significantly higher than other coaches.

    Conclusion

    The assessed level of dental knowledge of the coaches participating in this study was poor, whereas their attitude about primary tooth trauma was good. The great suggestion is to hold educational programs in this regard to increase the level of knowledge of kindergarten coaches in the field of dental trauma

    Keywords: Tooth, Deciduous, Knowledge, Attitude
  • Forouz Keshani, Seyed Mohammad Razavi*, Negar Jalalpour Pages 273-282
    Introduction

    Biopsy is the most accurate way to make a definitive diagnosis, based on which the prognosis and treatment plan can be determined. This study aimed to evaluate the knowledge, attitude, and practice of general dentists and dental students about the principles of biopsy.

    Materials & Methods

    This descriptive-analytical and cross-sectional study conducted on 188 general dentists and 93 senior dental students of Isfahan University of Medical Sciences using a questionnaire. Then data were analyzed using Pearson correlation coefficient, T-test )in all tests, the significance level is considered 0.05).

    Results

    The mean score of dentists’ knowledge was 4.62 ±1.42 and, the mean score of students' knowledge was 4.96 ±1.77 out of 8 points. The knowledge of dentists who had participated in retraining courses was higher than that of dentists who had not attended any biopsy retraining and was statistically significant (p value >0.001). The mean score of dentists' attitude (39.6±4.06) was higher than the students' (37.05 ±3.06).

    Conclusion

    Level of knowledge and attitude of dentists and students about the principles of biopsy was moderate. Their performance was also poor and most of the dentists expresseda lack of necessary skillsfor not doing a biopsy. This study shows the need for educational programs related to the principles of biopsy, in the form of retraining courses and more emphasis on the student curriculum.

    Keywords: Knowledge, Attitude, Biopsy, Professional practice
  • Zahra Bahreinian, Asieh Zamani Naser, Ladan Khorrami, Nahid Maghsoudi* Pages 283-291
    Introduction

    Digital and film-based radiography are the most common methods of working length determination. The objective of this study was to compare the accuracy of working length determination of curved canals using digital and film-based radiography.

    Materials & Methods

    This experimental and interventional study, included forty teethwith curved canals conducted atthe Dentistry Faculty of Isfahan University of Medical Sciences, in 2018. After access cavity preparation, the direct observation method of the apical tip of the file in the root apex determined the actual working length. Teeth were mounted in acrylic blocks. Canal curvature was calculated based on Schneider’s method using software of indirect digital radiography. Images gathered by E-speed film and digital sensors. A pre-curved file was used to measure the working length offilm-based images. In digital radiography, a digital caliper was used to measure the working length with three and six clicks. Data were analyzed by repeated measure analysis, paired t-test, and Intraclass Correlation Coefficient. The Level of significance was set at 0.001.

    Results

    All groups overestimated the actual length although there weren’t any significant differences (p value > 0.05). Paired t-test didn’t show any significant differences between digital and film-based groups (p value > 0.05).

    Conclusion

    Considering several advantages of digital radiography over the film-based method, it is the preferred method for working length determination of curved canals.

    Keywords: Root Canal Therapy, Dental Digital Radiography, Endodontics
  • Amin Khaleghi, Parisa Faghani, Mojtaba Azarian Borujeni Pages 292-300
    Introduction

    The tissue conditioners are used to treat and prepare denture supporting tissue. This study aimedto evaluate the antibacterial and antifungal effect of zinc oxide nanoparticles on total denture tissue conditioners.

    Materials & Methods

    In this laborator y study, 144 samples were collected and evaluated. Synthesized ZnO nanoparticles usingthe optic - optic method and, they were homogeneous with a mass fraction (0.625, 1.25, 2.5, 5, 10, and 20) according to the principles of the MIC method with tissue concent rators. In the present study, four bacterial species (Staphylococcus aureus, Pseudomonas aeruginosa, Candida albicans, Enterococcus faecalis), which represent different types of pathogen microorganisms, were used. For measuring the growth rate of microorga nisms, a spectrophotometer was used based on turbidity with donereadings at 600 nm. Included tests were ANOVA and Tukey post hoc tests. Considered significant level of 0.05.

    Results

    In the present study, increasing ZnO nanoparticles to tissue concentrators reduced the growth of all microorganisms studied. In the concentration of 20% absolute growth inhibition for Candida albicans, Streptococcus mutans, Enterococcus faecalis and Pseudo monas aeruginosa occurred. The best concentration for Candida, Enterococcus faecalis is in the concentration of 20% ZnO and, for Streptococcus mutans, Pseudomonas aeruginosa at a concentration of 5% ZnO.

    Conclusion

    Increasing the ZnO nanoparticles to im prove tissue improves the growth of microorganisms.

    Keywords: Zinc oxide, Staphylococcus aureus, Pseudomonas aeruginosa, Candida albicans, Enterococcus faecalis
  • Bahareh Nazemi Salman, Faezeh Jafari, Shabnam Tamjid Shabestari, Soghrat Faghihzadeh, Sayedeh Solmaz Taheri Pages 301-312
    Introduction

    Proper exposure and management of removed tooth from the alveolar sac are essential to ensure its long - term prognosis. This study aimed to assess the parents' knowledge about damaged and avulsed teeth and their immediate treatment in children aged 6 - 12 years in Zanjan. Collected data using a standard information questionnaire.

    Materials & Methods

    In a cross - sectional study in 1397 from all areas of Zanjan city in a systematic circular method 19 primary schools for girls were selected. A 23 - item questionnaire was distributed among all grades one through six to assess parents' awareness of how to dea l with dental trauma in these schools. Chi - square statistical test was used to analyze the data. The significance level was considered 0.05.

    Results

    44.6% of parents had previous exposure to dental injuries, and 71.9% of them declared the removed tooth from the alveolar sac to be unsustainable. More than 50% go to the dentist if they notice looseness and bleeding with contusions, broken crowns and dislodged teeth. 92.9% of parents expressed their interest in training for more information on how to deal w ith dental injuries.

    Conclusion

    Parents with the diploma and university education had more information about trauma and avulsion. Most parents were unaware of the proper intermediate environment for the location of the tooth, and most parents declared th e tooth removed from the alveolar sac unsuitable.

    Keywords: Pediatric dentistry, Tooth injuries, Dental care for children, Parents, Awareness
  • Firoozeh Nilchian, Reza Rezaee Pages 313-320
    Introduction

    Our current era is the age of information exploration and innovation that has given us a good opportunity to use evidence - based information, so this study aimed to evaluate the use of Evidence - Based Dentistry in Isfahan Dental School in 2018.

    Materials & Methods

    The sampling method of this study was census and, the number of faculty assistants was 50. The m ethod of collecting this information was through a questionnaire Regarding fulfillment of ethical manners in this study, participants were not required to mention their names and personal characteristics, and only if they consented participate in the study , a questionnaire was provided to them. Man withny analysis and Spear man correlation were used to evaluate the relation between EBD (Evidence Based Dentistry) according to their gender.

    Results

    In the current evaluation, it was observed that 19 dentists (36.5%) were female and 33 (63.5%) were male. Most residents (63.5%) sometimes use evidence - based dentistry, 11 cases (21.2%) rarely and 8 cases (15.3%) using this technique always. About the frequency distribution of resources used by residents to answer questions in dealing with patients, the highest frequency (65.4%) was related to "textbooks or questions from clinical teachers" as well as "translated reference books" and the least Frequency (13.5%) was related to "Search other databases".

    Conclusion

    Based on the findings in this section, the use of evidence - based medicine among residents is low.

    Keywords: Dentistry, Evidence-based medicine, Dental studen
  • Zahra Ali Mehtari, Mehdi Rafiei, Saeed Azarbayjani, Neda Ahmadi Rouzbehani, AmirHossain Moeini Pages 321-328
    Introduction

    Autism spectrum disorder (ASD) is a group of neurodevelopmental disorders diagnosed by impairments in social interaction and communication with repetitive and restrictive stereotyped behavioral patterns. The Prevalence of autism has been reported to be increased in recent years. This study aimed to assess the prevalence of different types of malocclusion among ASD patients in Isfahan in 2018.

    Materials & Methods

    In a descriptive and cross - sectional trial, 92 ASD patients were studied in the age range of 7 - 18 ye ars at the center for autism patients in Isfahan. Clinical oral examinations of patients are taken to assess the involved malocclusions (Cl I, Cl II and Cl III malocclusions) and malocclusion traits (deep bite, open bite and cross bite) by an educated dent al student under the supervision of an orthodontist under natural light. The data are reported using frequency and percentage indices

    Results

    Class I malocclusion had the highest prevalence 54.3% (50) among ASD patients and the prevalence of class II and class III were found to be 19.6% (18) and 7.6% (7) respectively. The frequency of malocclusions traits of deep bite, cross bite and the open bite were 27.2% (25), 18.5% (17) and 7.6% (7) respectively. Among of the total patients, 65.2% (60) showed nor mal bite and 18/5% (17) showed Normal occlusion.

    Conclusion

    ASD patients showed class I, class II and class III malocclusions from the most to least frequency and the most frequent malocclusion traits were also deep bite, cross bite and open bite respect ively.

    Keywords: Autism spectrum disorder, Malocclusion, Prevalence
  • Amirmohamad Esmaeilian, Azadeh Torkzadeh, Amin Mortaheb, zadeh Zakariaee Juybari Pages 329-336
    Introduction

    Maxillary molars usually have three roots, four canals and the extra canal often exists in the mesiobuccal root. This study aimed to investigate the root morphology of maxillary first and second molars using CBCT.

    Materials & Methods

    In this descriptive - analytical study, CBCT s amples of 200 patients referred to maxillofacial radiology centers were selected and evaluated . Two - dimensional images in panoramic, cross - sectional, and transverse axial planes and three - dimensional images of the maxilla building that were reconstructed b y a computer were examined. Analyzed data using one - way ANOVA and t - test (p value < 0.05)

    Results

    The highest number of roots in the first molar was 3 (89.5%) and, the highest number of the second molar was 3 (90%). The maximum number of root canals in the first molar was 4 (65%) and, the highest number of root canals in the second molar was 3 (68%). The MB2 canal of maxillary first molars was 67.5% and the MB2 canal of maxillary second molars was absent at 71.5%. The presence of MB2 canal of maxillary f irst and second molars had no significant difference (p value > 0.05), but the presence of MB2 canal of maxillary first and second molars was significant (p value < 0.001).

    Conclusion

    There is a significant relationship between being unilateral and bilat eral with the presence of the mesiobuccal canal. Most of the first maxillary molars and, maxillary second molars had three separate roots. Also, there was no significant relationship between gender and side of study with the presence of mesiobuccal canal

    Keywords: Maxilla, Cone-Beam Computed Tomography, Anatomy, histology
  • Fataneh Ghorbanyjavadpour Pages 337-341
    Introduction

    The Size and shape of the teeth are genetic characteristics. Anomaly in tooth size and shape is due to disturbances in a sequence of morph differentiation and his to differentiation in tooth bud formation periods and is more common in permanent dentition than deciduous teeth. The most common tooth size discrepancy is in the upper lateral incisor and upper and lowers 2nd premolar teeth. About 5% of malocclusions are due to tooth size discrepancy. For having the best occlusion, we must have the appropriate size and shape of teeth. As there is a relation between deciduous and permanent teeth, proper evaluation and timely intervention are essential for achieving a good occlusion in anterior and posterior segments of permanent teeth. Thus we need interceptive orthodontic in mixed dentition period with a good treatment plan for removing the malformed tooth  at the proper time and appliance therapy for eruption guidance of other teeth.

    Case Report

    A rare tooth anomaly (double teeth) in deciduous teeth: The case reported here is a 9- years old boy with a delayed eruption of the right lower permanent lateral incisor and gemination of lower right deciduous canine and crowded upper incisors that refer to the orthodontic department of dental school of Ahvaz Jundishapur University of Medical Sciences on7th October of 2020.

    Conclusion

    After creating patient’s file, the further steps of molding from the patient and gathering all diagnostic records such as panoramic radiography, intraoral photography was carried out and ordered to remove the malformed baby tooth afterward. In the next stage, on the patient's treatment, we installed a strap onto the patient's first permanent molars, remolded them, then created a lingual arch to maintain the vegetative space in the lower permanent canine and prevent its collapse, and increased the patient's overbite.

    Keywords: Tooth, Deciduous, Dental occlusion