فهرست مطالب

فصلنامه مطالعات حقوقی
سال سیزدهم شماره 3 (پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/08/08
  • تعداد عناوین: 10
|
  • سید نصرالله ابراهیمی*، محمدحسن ابوترابی زارچی صفحات 1-32

    به دنبال افزایش سرسام آور آمار دعاوی (سونامی اختلاف ها) در جهان، بسیاری از دولت ها، شرکت ها و موسسات خصوصی از اواخر هزاره دوم میلادی به سمت بهره گیری حداکثری از فناوری های نوین اطلاعات و ارتباطات در زمینه حل وفصل اختلاف ها سوق پیدا کرده اند. از میان مدل های آنلاین جدید و پیشرفته متعددی که در دنیا برای تسهیل و تسریع در حل و فصل اختلاف ها طراحی و به اجرا درآمده که یکی از مهم ترین و موثرترین آن ها به «حل و فصل اختلاف ها به روش جمع سپاری آنلاین» معروف شده است. علیرغم اینکه این روش نوظهور ظرفیت های بسیار بهتری بر پایه «اعتماد به خرد جمعی» برای حل و فصل اختلاف ها به صورت مسالمت آمیز فراهم آورده؛ اما در اجرا با چالش هایی نیز مواجه بوده که موجب بروز تردیدهایی نسبت به میزان موفقیت آمیز بودن آن در عمل شده است. به نظر، بروز این تردیدها بیشتر ناشی از عوامل بیرونی و نواقصی در اجرا بوده است و نه ساختار یا ظرفیت های این روش. یافته های مقاله حاضر، حاکی از آن است که با امعان نظر به احتمال افزایش مجدد آمار اختلاف ها میان اشخاص به سبب شیوع ویروس کوید-19 در جهان و بحران های مالی و روانی ناشی از آن و به ویژه با توجه به حجم بالای پرونده های قضایی در کشورمان، بهره برداری از مدل های پیشرفته «حل وفصل اختلاف ها به روش جمع سپاری آنلاین»، به منظور حل وفصل دعاوی به صورت سریع، عادلانه، مسالمت آمیز و با هزینه پایین تر امری دست یافتنی و در عین حال ضروری، فوری و اجتناب ناپذیر است.

    کلیدواژگان: حل وفصل اختلاف ها به روش جمع سپاری آنلاین، خرد جمعی، داوری آنلاین
  • مهدی سخنور*، محمدعلی خورسندیان صفحات 33-64

    نقض قراردادها و خساراتی که ناقض باید پرداخت کند از مباحث مهم اجرای قراردادها است. یکی از موارد نقض جایی است که ناقض برای دریافت سود بیشتر، قرارداد نخست را در کنار پرداخت خسارت نقض کرده و اقدام به انعقاد قرارداد دوم می کند که نوعی از طمع ورزی یا فرصت طلبی است. مسئله اصلی مقاله حاضر بررسی ماهیت و مبانی «استرداد منافع ناشی از طمع ورزی» در حقوق ایالات متحده امریکا و بررسی مبانی احتمالی آن در حقوق ایران و فقه امامیه و همچنین تاثیر آن بر پایبندی طرفین به قراردادها و پیشگیری از نقض کارآمد قراردادها است. این مقاله نشان می دهد چگونه رویه قضایی امریکا با هدف پیشگیری از نقض تعهدات، به قابلیت مطالبه منافع حاصل از فرصت طلبی گرایش پیدا کرده است و ادعا شده این شیوه در کنار سه روش دیگر جبران خسارت (اعاده ای- اتکایی و قابل انتظار) در بازارهای دارای نوسان دایمی و اقتصادهایی که دارای تورم نهادینه هستند، مطلوبیت دارد. مبانی توجیه کننده این شیوه اخلاق، کارآمدی، عدالت اصلاحی و نظریه دارا شدن ناعادلانه است. استناد به نظریه دارا شدن ناعادلانه، مورد تردید است. در فقه و حقوق ایران می توان با استناد به قاعده نفی اختلال نظام این نوع مطالبه منافع ناشی از نقض قرارداد را مورد پذیرش قرار داد اما قاعده اکل مال به باطل در این مورد کارایی ندارد.

    کلیدواژگان: اصل وفای به عهد، جبران خسارت، قاعده نفی اختلال نظام، منافع ناشی از طمع ورزی، نقض کارآمد قرارداد، نقض تعهد
  • رضا شکوهی زاده* صفحات 65-98

    پرسش اصلی پیش رو در این مقاله این است که آیا تقدیم دادخواست صرفا یکی از مقدمات اقامه دعوی و برقراری رابطه حقوقی دادرسی است یا سبب تامه آن و درنتیجه با تحقق آن، رابطه دادرسی نیز خودبه خود و تمام و کمال میان طرفین دعوی برقرار می شود؟ این مسئله ازجمله مسایلی است که در حقوق ایران پاسخ درخوری نیافته است. قوانین موضوعه ایران ازجمله ماده 48 ق.آ.د.م پاسخی قاطع برای این پرسش ندارد. در حقوق فرانسه، رویه قضایی تلاش کرده با تفسیر قوانین موضوعه، مقررات ناهماهنگ قانونی را در رابطه با آثار ابلاغ دادخواست به خوانده و ثبت ابلاغیه دادخواست در دفتر دادگاه، به نوعی سازش رساند. یکی از تفاسیری که نخست در دکترین این کشور مطرح شد و سپس به رویه قضایی نیز راه یافت، تفکیک آثار ماهوی و آیینی برقراری رابطه حقوقی دادرسی است. یکی از یافته های این مقاله این است که در حقوق ایران دلایلی وجود دارد که باعث می شود در به بار آمدن آثار آیینی رابطه حقوقی دادرسی، به صرف تقدیم دادخواست به دادگاه، تردید ایجاد شود.

    کلیدواژگان: تقدیم دادخواست، حقوق آیینی، حقوق فرانسه، حقوق ماهوی، رابطه حقوقی دادرسی
  • عارف اسدی*، محمدابراهیم شمس ناتری، حسن عالی پور صفحات 99-130

    انتفاع غیرمستقیم به معنای بهره گیری از عایدات جرم از سوی اشخاصی غیر از مرتکب (مباشر، شریک و معاون) است. در واقع، انتفاع از جرم به معنای دریافت و یا بهره گیری از عایدات مادی، خدمات و امتیازهای حاصل از برخی جرایم است که در بیشتر جرایم هم زمان به عنوان گام نخست و گام پایانی مسیر جرم دارای اهمیت است. انتفاع از جرم در گام آغازین در قالب انگیزه جرم و در گام پایانی به عنوان برخورداری از سود آن جلوه می کند. تفاوت این دو گام در این است که انگیزه یا قصد جرم منحصر به مرتکب یا مرتکبان است ولی گام پایانی یعنی سود واقعی جرم، گاهی نصیب کسانی می شود که با لحاظ مقررات، نقشی در ارتکاب جرم ندارند. این ویژگی بیشتر در قبال خانواده و نزدیکان مرتکب صدق می کند. در همین راستا، مسئله پژوهش این است که مجازات منتفعان از عایدات جرم در چه شرایطی ممکن است. در این پژوهش با استفاده از منابع کتابخانه ای و به روش تحلیلی و توصیفی، روشن شده که هر گونه تحصیل یا دریافت عواید، با عنوان پول شویی منطبق است، ولی این نتیجه حاصل شده است که انتفاع از جرم از سوی نزدیکان مرتکب چه آگاهانه و چه در اثر بی توجهی فاحش نسبت به منشا اموال مشکوک، لزوما با پول شویی یا معاونت در جرم مرتکب اصلی انطباق ندارد. در این راستا پیشنهاد شده است که متناسب با میزان برخورداری آگاهانه از عواید جرم، با استفاده از احکام مسئولیت کیفری جمعی یا عاریتی مبادرت به جرم انگاری مستقل این رفتار با ارکان و شرایطی ویژه و متمایزی از سایر عناوین قانونی کرد تا حاشیه امن برای منتفعان از عایدات جرم فراهم نشود.

    کلیدواژگان: انتفاع از جرم، پول شویی، جرائم مقدم، عایدات مجرمانه، مسئولیت کیفری جمعی
  • سید یاسر ضیایی*، مهناز رشیدی صفحات 131-160
    ارزیابی آثار زیست محیطی، به فرآیندهای پیش بینی، شناسایی و ارزیابی آثار پروژه ها و تصمیم های توسعه ای بر محیط زیست، سلامت انسان و رفاه جامعه اطلاق می شود. این اصل مبین یکی از تعهدهای بنیادین دولت ها در راستای حفاظت از محیط زیست و ارتقای توسعه پایدار زیست محیطی است. دیوان بین المللی دادگستری در برخی از آرای خود، به ویژه در رای صادره در سال 2010 در قضیه کارخانه های خمیر کاغذ و رای 2015 در فعالیت های معین انجام شده توسط نیکاراگویه و ساخت جاده در طول رود سن خوان، به توصیف و شناسایی این اصل پرداخته است. سوال اصلی که این نوشتار در جستجوی پاسخ آن برآمده این است که ماهیت و محتوای حقوقی این اصل در پرتوی رویه قضایی دیوان بین المللی دادگستری چیست؟ فرضیه ابتدایی در پاسخ به این سوال آن است که دیوان بین المللی دادگستری قایل به ماهیت عرفی تعهد به ارزیابی آثار زیست محیطی است و محتوای آن را تشریح می کند. حاصل بررسی های توصیفی- تحلیلی آرای دیوان در ارزیابی این فرضیه، موید پویایی دیوان در شناسایی تعهد به ارزیابی آثار زیست محیطی به عنوان قاعده ای عرفی است که بر مبنای آن، همه دولت ها مکلف به اجرای تعهدهای ناشی از آن هستند. همچنین رویه دیوان حاکی از آن است که محتوای ارزیابی آثار زیست محیطی باید در هر مورد، به طور خاص تعیین شود اما در هر صورت نظارت بر آثار زیست محیطی فعالیت های توسعه ای، نه تنها لازم است پیش از انجام آن ها صورت گیرد، بلکه استمرار آن ها در طول اجرای این گونه اقدام ها نیز ضرورت دارد.
    کلیدواژگان: ارزیابی آثار زیست محیطی، تعهد عرفی بین المللی، توسعه پایدار، حقوق محیط زیست، دیوان بین-المللی دادگستری
  • ستار عزیزی* صفحات 161-184
    اعطای تابعیت به اشخاص بر اساس اصل خاک (محل تولد شخص مربوطه) قدیمی ترین اصل در تدوین قواعد تابعیت در نظام های حقوقی بوده است. به نظر می رسد که تدوین کنندگان قانون مدنی ایران در وضع قواعد و مقررات تابعیت کاملا تحت تاثیر قانون فرانسه بوده و مقررات تابعیت آن کشور را ترجمه کرده اند. قواعد ناظر به تابعیت همچون بسیاری دیگر از مسایل اجتماعی، می بایست تابع شرایط فرهنگی، سیاسی، اقتصادی و اجتماعی هر کشوری وضع شود. دو سوال اساسی این پژوهش آن است که موارد اشتراک و افتراق در پذیرش گونه ها و شیوه های مختلف اعمال اصل خاک در نظام حقوقی ایران و کشورهای عضو اتحادیه اروپایی و انگلستان کدام ها هستند؟ همچنین بهره گیری از کدام شیوه و الگوی اعمال اصل خاک، منافع ملی ایران در حوزه تعیین اتباع را بهتر تامین می کند؟ فرضیه نگارنده آن است که قانون مدنی ایران به تقلید از فرانسه، بسیاری از گونه های اعمال اصل خاک را وارد مقررات تابعیت ایران کرده است که قبول برخی از آن گونه ها با توجه به شرایط سیاسی، اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی ایران لازم نیست. پژوهش حاضر با اتخاذ روش توصیفی-تحلیلی و با بررسی تطبیقی مقررات تابعیت کشورهای عضو اتحادیه اروپایی، پیشنهاد های لازم را جهت استفاده قانون گذار در اصلاح قواعد مربوط به اصل خاک در مقررات قانون مدنی ارایه داده است.
    کلیدواژگان: اتحادیه اروپایی، اصل خاک، انگلستان، تابعیت، قانون مدنی ایران
  • جواد کاشانی*، بدیع فتحی صفحات 185-212
    برخی خواسته ها و دعاوی، ظرفیت دربردارندگی دارند؛ یعنی رسیدگی به خواسته، متضمن رسیدگی به خواسته دیگری است که در دل همان دعوا قرار دارد مانند دعوای الزام به تنظیم سند رسمی که متضمن رسیدگی به صحت نقل وانتقال و احراز آن توسط دادگاه است. پرسش این است که آیا رسیدگی به خواسته ضمنی توسط دادگاه امکان پذیر است؟ صلاحیت، هزینه دادرسی و شکایت از رای بر مبنای کدام خواسته باید صورت گیرد؟ با بررسی جوانب مختلف امر به نظر می رسد در این گونه دعاوی و خواسته ها اگر دادگاه به مقدمات خواسته غایی رسیدگی کند، رسیدگی در خارج از خواسته نبوده و دادگاه می تواند به مقدمات عرفی، عقلی و قانونی خواسته که به تعبیری لوازم لاینفک خواسته است، رسیدگی کند. در حقیقت این مسایل به طور ضمنی توسط خواهان نیز مورد مطالبه بوده است. در این گونه خواسته ها، صلاحیت و شکایت از رای و هزینه دادرسی بر مبنای خواسته غایی تعیین می شود. در بررسی تطبیقی مشخص شد که در کشور فرانسه و کشورهای عربی مانند مصر دعاوی ضمنی مورد مناقشه نیست اما در رویه قضایی ایران مقاومت در پذیرش دعوای ضمنی وجود دارد. ازآن رو که بی گمان پذیرش این گونه دعاوی می تواند موجبات تسهیل دادرسی و کاهش هزینه های اجتماعی و اقتصادی دعوا در نظام قضایی ایران را فراهم آورد. این مقاله با روش توصیفی - تحلیلی بر آن است تا جنیه های مختلف آیینی دعوای ضمنی را بررسی کرده تا با رفع ابهام ها راه برای پذیرش دعوای ضمنی در رویه قضایی فراهم شود.
    کلیدواژگان: اصل حاکمیت اصحاب دعوا، خواسته ضمنی، دعوا، دعوای ضمنی، دعوای متضمن
  • حسن محسنی* صفحات 213-240
    هییت عمومی دیوان عالی کشور در رای وحدت رویه شماره 786 نظر شورای انتظامی سازمان نظام مهندسی را برخلاف اصطلاح آیین دادرسی، «قطعی» و غیرقابل شکایت در دادگستری دانسته است. آن هییت برای این کار به اصل 159 قانون اساسی و ماده 24 قانون سازمان نظام مهندسی و کنترل ساختمان استناد کرده است. این رای مغایر تضمین های حقوق اساسی و رویه قضایی کشور است. همچنین این رای به وضوح رایی نادرست است و بر اساس آموزه های فقهی، رایی غیراصولی است و به هیچ روی نمی شود استدلال آن را که بیان می دارد «قطعیت مورد نظر مقنن در ماده مذکور، اطلاق دارد» در موارد مشابه به کاربست، زیرا در اصول، اطلاق به لفظ نیست و به مقدمات حکمت است. همچنین این که عملکرد قضایی، عمل ذاتی قوه قضاییه است و واگذاری برخی امور قضایی به بدنه های اداری یا غیرقضایی، اگر نگوییم ممنوع است، دست کم نافی حق دادخواهی و دسترسی به دادگاه دادگستری برای نظارت قضایی نیست. نظارت قضایی در اجرای اصل 157 قانون اساسی و به ویژه پایش اجرای صحیح قانون در مراجع غیرقضایی برابر آن قانون عادی باید انجام شود. هدف این مقاله ارایه راهکار شفاف برای نظارت بر تصمیم مراجع اداری است. پرسش اصلی نیز این است که اگر همچون شورای مهندسی موضوع این نوشته، رایی صادر شود که نه در دادگاه دادگستری و نه در دیوان عدالت قابل نظارت قضایی نباشد، اهداف واگذاری فعالیت قضایی به چنین بدنه های اداری محقق شده است؟ فرضیه ما ناسازگاری رای وحدت رویه هیات عمومی دیوان عالی کشور با قوانین و اصولی فقهی و نیاز اجتماعی است. روش ما در این نوشته، تطبیقی، تحلیلی و انتقادی است. یافته اصلی این نوشته نیز به دست دادن تفسیر درست از اصول قانون اساسی کشور درباره اعمال ذاتی قوه قضاییه و واگذاری آن به بدنه های اداری است.
    کلیدواژگان: بدنه های غیرقضایی، دسترسی به دادگستری، مراجع رسیدگی اداری، نظارت قضایی
  • آیت مولائی* صفحات 241-278

    در دهه های اخیر، «جهانی شدن» به مثابه یک مفهوم نوپدید، ساحت های گوناگون علوم انسانی را در نوردیده است. از جمله چنین عرصه هایی، قلمرو «حقوق» بوده که تحت تاثیر این مفهوم بوده است. در این راستا مقاله حاضر، «جهانی شدن حقوق» را موضوع بحث خود قرار داده و به بیان نگاه های مختلف پیرامون این عبارت پرداخته و به این سوال پرداخته است که برداشت های رایج از جهانی شدن حقوق چیست؟ بر این مبنا، با استفاده از روش تحقیق توصیفی تحلیلی، شایع ترین دیدگاه ها و برداشت از این مفهوم را دسته بندی و ذکر کرده است. این تحقیق نشان می دهد که تا چه اندازه برداشت از مفهوم جهانی شدن حقوق اسیر برداشت های مکتبی یا ایدیولوژیک بوده است و تا چه اندازه ارزش گذاری های پیشینی در شناخت مفهوم نوپدید جهانی شدن حقوق تاثیرگذار بوده است؛ اینکه چگونه برداشت کثرت گرایی در برابر برداشت جهان وطنی حقوق قرار داشته یا اینکه چگونه برداشت آرمان گرایی در مقابل واقع گرایی حقوقی قرار دارد. در نتیجه، توافق پیرامون این عبارت، در حد «مفهوم» باقی می ماند و در مرحله «استنباط» امکان اجماع نظر با امتناع روبرو است.

    کلیدواژگان: آرمان گرایی، تمرکز زدایی حقوق، تمرکز گرایی حقوق، جهانی شدن حقوق، واقع گرایی
  • سید بهنام مهردل*، کارن روحانی صفحات 279-305
    ظهور هنجارهای بین المللی با هدف حمایت از کودکان یکی از مهم ترین تحولات قابل توجه در حقوق بین الملل مدرن است. در همین راستا لغو کار کودکان مهم ترین تحولاتی بود که پس از تشکیل جامعه ملل، توسط کنفرانس عمومی سازمان بین المللی کار پیگیری شد؛ به طوری که امروزه یکی از چهار اصل بنیادین حقوق بنیادین کار در اعلامیه اصول حقوق بنیادین کار 1998، «لغو بدترین اشکال کار کودکان» است. از طرفی در سال های اخیر، یکی از مهم ترین ابزار توسعه حقوق بشر تفسیر برخاسته از کنوانسیون اروپایی حقوق بشر بوده که توسط دادگاه اروپایی حقوق بشر ارایه می شود. از این رو در این پژوهش، این پرسش مطرح می شود که آرا دادگاه اروپایی حقوق بشر تا چه حد در توسعه حقوق کودکان کار تاثیرگذار بوده است؟ و در نتیجه گیری این فرضیه مورد تایید قرار گرفته است که دادگاه با رویکرد تفسیر ایستا و از طریق ارجاع آرای خود به منابع اصلی حقوق بین الملل، در توسعه حقوق کودکان کار هرچند به صورت تدریجی نقش تاثیرگذاری ایفا می کند. روش مورد استفاده در این پژوهش، توصیفی- تحلیلی بوده و از ابزار کتابخانه ای، اسنادی و منابع الکترونیکی برای گردآوری داده ها استفاده شده است.
    کلیدواژگان: حقوق بنیادین کار، حقوق کودکان کار، دادگاه اروپایی حقوق بشر، کنوانسیون اروپایی حقوق بشر
|
  • Sayyed Nasrollah Ebrahimi *, Mohammad Hassan Abootorabi Zarchi Pages 1-32

    Following surge increase of disputes arising out of technology developments, and especially rapid growth of e-commerce and different interactions in the cyberspace within recent decades (which some authors called it "Tsunami of Disputes"); many states, private companies and entities, at the end of second Millennium, were impelled to apply Information and Communications Technologies in the dispute settlement mechanisms. During last decade, with the help of modern Information and Communications Technologies, many different new and sophisticated models emerged and implemented, around the world, for facilitating and enhancing Online Dispute Resolutions, among them, one of the most important and efficient one has become well-known as "Crowdsourcing Online Disputes Resolution (CODR)".This new technology, by relying on "Wisdom of Crowd", conveyed much better capacities and opportunities to settle the disputes peacefully and without any need to recourse to Judicial Authorities. The present article, beside specifying the capacities of this new methods as well as analyzing their opportunities and challenges demonstrates that in order to reach fast, fair, more peaceful and cheaper methods of dispute settlements, exploiting the capacities of new models of ODR would be crucial, urgent and unavoidable, especially by considering the possibility of increase of conflicts because of Covid-19 virus out-breaking disaster and the financial and physiological crisis therefrom and the high volume of disputes in the judiciary system of our country.

    Keywords: Crowd-sourced Online Disputes Resolution (CODR), Modern Information, Communications Technologies, Wisdom of Crowd, Online Arbitration
  • Mehdi Sokhanvar *, Mohamadali Khorsandian Pages 33-64

    breach of contracts and damages which violate the violation is one of the most important issues in the implementation of contracts. One of the cases is the violation of a breach that violates the first contract on the side of the payment of the damages and gives the second contract a type of opportunism or opportunism. the main issue of this paper is investigating the nature and principles of " restitution of the interests caused by disgorgment in the rights of the united states and investigating its possible bases in iranian law and shiite jurisprudence as well as its effect on the commitment to contracts and to prevent effective contract violations. The article shows how the American justice policy is intended to prevent opportunism with the aim of preventing breach of obligations, which is alleged to be in compliance with the other three methods of compensation for damages in markets with stable fluctuations and economies that have underlying inflation. basics explain this method ethics, efficiency, corrective justice, and unjust theory. as stated in iranian law and imami jurisprudence, it is questionable to rely on the theory of having an unfair ownership, but it can be confirmed by citing the rule of rejection of system disorders in certain conditions.

    Keywords: disgorgment, the promise of fulfilment of contract, effective breach of contract, Damages, breach of obligation
  • Pages 65-98

    The main question in this article is that rendering a petition to court is the absolute cause of creating the relationship of the problematic issues that positive Iranian Law, including art. 48 of Civil Procedure Act have no answer to it. French jurisprudence has tried to conciliate the divergent regulations regarding to assignment of petition to defendant and registration of petition in bureau of court. One of theory that suggested by French doctrine and consequently entered into its jurisprudence is separation of substantial and procedural effects of creation of trial relationship. One of the important outputs of this article is a theory upon it the substantial effects of creation of trial relationship are emerged upon the assignment of the petition, but procedural effects of it postponed to registration of petition in bureau of the court. There are arguments that emerge hesitations about the creation of trial relationship by the registration of petition, in the court.

    Keywords: Trial relationship, substantial effects, procedural effects, French Law
  • Aref Asadi *, Mohamad Ebrahim Shams Nateri, Hassan Alipour Pages 99-130

    Indirect profit means the use of the proceeds of crime by persons other than the perpetrator (Principal, Participant and Accessories). In fact, the benefit of crime in the beginning step in the form of crime motive and the final step is to benefit from it seems. The difference between these two steps is that the motive or intention of the crime is exclusive to the principal or principals, but the final step, means that the actual profit of the crime is, Sometimes To get people who do not have role in committing a crime. This attribute is more applies to the perpetrators of the family and relatives. The issue of this research is in the same vein to explain what conditions it is possible to the punishment of the beneficiaries of the crime is possible. In this research, using library resources and analytical and descriptive methods, it has been clarified that any education or receipt of income is consistent with the title of money laundering, but it has been concluded that the benefit of the crime by the relatives of the perpetrator is conscious and due to gross neglect of the source of the suspicious property, it is not necessarily compatible with money laundering or complicity in the main crime, and in this regard, it has been suggested that ...

    Keywords: Profiting from crime, crime proceeds, predicate offences, collective criminal liability, money laundering
  • Seyed Yaser Ziaee *, Mahnaz Rashidi Pages 131-160
    Environmental impact assessment refers to the processes of forecasting, identifying and evaluating the effects of projects and development decisions on the environment, human health and the well-being of society.This obligation is a key State’s Commitments to protection of environment and improvement of environmentally sustainable development. The International Court of Justice described this concept in some of its Judgements; in particular in the 2010 Judgement on the Pulp Mills on the River Uruguay and the 2015 judgement on the Construction of a Road in Costa Rica along the San Juan River and Certain Activities Carried Out by Nicaragua in the Border Area . The main question that this paper seeks to answer it is: What is the legal nature and content of this obligation in the light of the ICJ case law? ICJ recognizes the customary nature of the obligation of environmental impact assessment and explains its content.The result of the descriptive-analytical studies of the ICJ Judgements in evaluating this hypothesis confirms the Court's developmental step in identifying the environmental impact assessment as a customary rule,In addition, the Court’s states that the content of the environmental impact assessment should be determined in each case, but in any way, monitoring the environmental impacts of developmental activities is not only necessary before doing them rather they need to be continued during such actions.
    Keywords: Environmental Impact Assessment, International Court of Justice, International Customary obligation, environmental law, Sustainable development
  • Satar Azizi * Pages 161-184
    Granting citizenship to persons on the basis of the Jus Soli has been the oldest principle in the formulation of citizenship rules in legal systems. It seems that the drafters of the Iranian civil code in applying the rules and regulations of citizenship have been completely influenced by French law and have translated the nationality rules of that country. Citizenship rules, like many other social issues, must be governed by the cultural, political, economic and social conditions of each country. A Comparative Study of Jus Soli in the Legal System of Iran and European Union Member States, including France and the United Kingdom, can show how nationality regulations evolve under these conditions. Iran's civil code, using French law, has used four of the five recognized Jus soli models. The economic, cultural and political conditions of Iran indicate that the granting of all recognized forms of citizenship is not in the interests of the Iranian government and society, and that Iranian citizenship requirements in the area of Jus Soli require substantial reform. Using this comparative study, the Iranian legislator can apply the necessary amendments to the rules on Jus Soli proposed in this article in Iranian civil code.
    Keywords: Nationality, Jus soli, Civil Code, European Union, United Kingdom
  • Javad Kashani *, Badie Fathi Pages 185-212
    Some requests and claims have the capacity to contain another claim. The proceeding of a claim involves the processing of another claim that is inside, such as a requirement to draw instrument under seal that ensures validity of transfer and the court properly confirmed. Is it possible for the court to hear the implicit claim? Jurisdiction, court costs and appeals against the court ruling based on which request should be made? It seems in such claims the court can hear the customary, rational, and legal requirements that is the inseparable part of claim. In fact, these issues have also been implicitly demanded by the plaintiff. In such claims, the jurisdiction and appeal of the judgment and the cost of the proceeding shall be determined on the basis of the ultimate claim. In France and in Arab countries such as Egypt such claims are not disputed but there is often resistance to acceptance in Iranian judicial practice. Since the acceptance of such lawsuits can undoubtedly facilitate litigation and reduce the social and economic costs of litigation in the Iranian judicial, we are going to examine the different aspects of implicit litigation in this descriptive-analytical article. By reducing the ambiguities, the way will be provided for the acceptance of implicit lawsuits in the judicial procedure.
    Keywords: Claim, Implicit request, Implicit claim, Principle of dispositive
  • Hassan Mohseni * Pages 213-240
    General Assembly of Supreme Court in its Judgment for Unification No 786 said that the opinion of Disciplinary Council of Order of Engineering and Building Controlling, in contrast with procedural and accepted terminology, is definitive and enforceable because the term “definitive” is free from any restriction (absolute). The assembly has provoked to Principle number 159 of Constitution and so to article 24 of The Act of Order of Engineering and Building Controlling. This judgment is obviously contrary to our constitutional law and our jurisprudence as well as it is incorrect, inconsistence with principle. In fact, the meaning of word “definitive” should be understood by wisdom and literal interpretation of that word is not binding. Also the Judicial function cannot be entrusted to non-judicial bodies unless the justiciable have had the right to action in independent tribunal as their constitutional rights provided. Judicial Review according to Principle 157 of our Constitution and specially for controlling the good administration of justice in non-judicial bodies is overriding.
    Keywords: Access to Justice, Administrative Body, jurisdiction, Judicial review
  • Ayat Mulaee * Pages 241-278

    "Globalization" as a new concept has affected various fields of human sciences in recent decades. Among such domains, there is the field of "law" that has been influenced by this concept. In this regard, present paper, has discussed the subject of the “globalization of law” and has expressed different views on this phrase. The most common views and impressions of this concept are categorized and cited by using the research method descriptive - analytic, therefore. This research shows to what extent was the conception of globalization of law captured by schools or ideological conceptions and to what extent have previous evaluations been effective in understanding the emerging concept of globalization of law; that how the pluralism has been taken against the cosmopolitan of law; or how the conception of idealism is against legal realism. As a result, the agreement on this phrase remains at the "concept" level and there is a possibility of consensus with a refusal at the step of "conception".

    Keywords: Globalization of Law, Centralization of Law, Decentralization of Law Idealism, Realism
  • Seyed Behnam Mehrdel *, Karan Rohani Pages 279-305
    The emergence of international norms aimed at protecting children is one of the most significant developments in modern international law. In this regard, the abolition of child labor was one of the most important developments that were followed by the General Conference of the International Labor Organization after the formation of the League of Nations. Today, one of the four fundamental principles of fundamental labor rights in the 1998 Declaration of Fundamental Rights is “the abolition of the worst forms of child labor”. On the other hand, in recent years, one of the most important tools for the development of human rights has been the interpretation of the European Convention on Human Rights, which is presented by the European Court of Human Rights. Therefore, in this study, the question arises: “To what extent has the European Court of Human Rights ruled in the development of the rights of working children?” In conclusion, this hypothesis has been confirmed that “the court, with a static interpretation approach and by referring its judgments to the main sources of international law, plays an influential role in the development of the rights of working children, albeit gradually. ” The method used in this research is descriptive-analytical and library tools, documents and electronic resources have been used to collect data.
    Keywords: European Convention on Human Rights, European Court of Human Rights, Fundamental Labor Rights, Child Labor