فهرست مطالب

نشریه تعلیم و تربیت استثنایی
سال بیست و یکم شماره 161 (فروردین و اردیبهشت 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/02/14
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سهراب عبدی زرین*، مهدی محمدی نیا صفحات 9-20
    زمینه و هدف

    با توجه به اهمیت مفاهیم حرمت خود، خودکارآمدی و اضطراب اجتماعی در سازگاری اجتماعی و بهزیستی روان شناختی دانش آموزان کم توان ذهنی، این پژوهش با هدف مقایسه ی حرمت خود، خودکارآمدی و اضطراب اجتماعی دانش آموزان کم توان ذهنی با و بدون تجربه تحصیل در مدارس آموزش عمومی انجام گرفت.

    روش

    روش پژوهش توصیفی از نوع تحلیل مقطعی بود. جامعه ی آماری پژوهش شامل تعداد 223 نفر دانش آموز دختر و پسر کم توان ذهنی پایه های اول تا ششم مقطع ابتدایی شهر خرم آباد در سال تحصیلی 96 - 1395 بودند. حجم نمونه ی پژوهش 100 نفر دانش آموز(در دو گروه 50 نفری با و بدون تجربه ی تحصیل در مدارس آموزش عمومی) بود که به روش نمونه گیری هدفمند از جامعه ی آماری ذکر شده، انتخاب شدند. جهت جمع آوری داده ها از مقیاس حرمت خود روزنبرگ(1965)، پرسش نامه ی خودکارآمدی عمومی شرر) 1982 (و هراس اجتماعی کانور(2004) استفاده شد. تحلیل داده ها با نرم افزار SPSS 24 و با استفاده از آزمون واریانس چند متغیری و آزمون T مستقل انجام شد.

    یافته ها

    نتایج پژوهش نشان داد که میزان مولفه های اضطراب اجتماعی)ترس، اجتناب و فیزیولوژی(دانش آموزان کم توان ذهنی با تجربه تحصیل در مدارس آموزش عمومی بالاتر از دانش آموزان کم توان ذهنی بدون تجربه ی تحصیل در مدارس آموزش عمومی بود(001 / P> 0). همچنین در متغیرهای حرمت خود و خودکارآمدی بین دانش آموزان کم توان ذهنی با و بدون تجربه ی تحصیل در مدارس آموزش عمومی تفاوت معنادار وجود داشت (001 / P> 0) و میزان حرمت خود و خودکارآمدی دانش آموزان کم توان ذهنی با تجربه ی تحصیل در مدارس آموزش عمومی پایین تر از دانش آموزان کم توان ذهنی بدون تجربه ی تحصیل در مدارس آموزش عمومی بود.

    نتیجه گیری

    نتایج مطالعه نشان داد که دانش آموزان کم توان ذهنی با تجربه ی تحصیل در مدارس آموزش عمومی حرمت خود و خودکارآمدی پایین تر و همچنین اضطراب اجتماعی بالاتری نسبت به دانش آموزان کم توان ذهنی بدون تجربه ی تحصیل در مدارس آموزش عمومی دارند. بنابراین، باید با طراحی برنامه های غربال گری و آموزشی مناسبی برای والدین و معلمان، به منظور بهبود حرمت خود، خودکارآمدی و کاهش اضطراب اجتماعی دانش آموزان دارای تجربه ی تحصیل در مدارس آموزش عمومی پرداخت.

    کلیدواژگان: دانش آموزان کم توان ذهنی، حرمت خود، خودکارآمدی، اضطراب اجتماعی
  • زهرا رسولی عمادی*، پرویز شریفی درآمدی صفحات 21-34
    زمینه و هدف

    اختلال طیف اتیسم، اختلالی عصبی تحولی است که در سه سال اول زندگی کودک نمایان می شود. مهم ترین علایم آن نقص در برقراری ارتباط، مشکل در تعاملات اجتماعی، وجود الگوهای محدود و تکراری در رفتار، علایق و فعالیت ها است؛ بنابراین هدف پژوهش حاضر تعیین تاثیر آموزش مهارت های اجتماعی بر اساس الگوی شناخت اجتماعی اوزنوف بر همدلی و تعامل اجتماعی کودکان اختلال طیف اتیسم با کنش وری بالا بود.

    روش

    طرح پژوهش حاضر، نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون _ پس آزمون با گروه گواه بود. نمونه ی مورد مطالعه شامل 30 نفر از کودکان با اختلال طیف اتیسم که در سال 1396 دریکی از مرا کز توان بخشی شهر تهران در حال آموزش و توان بخشی بودند که به شیوه ی در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و گواه جایدهی شدند (هر گروه 15 نفر). آموزش برنامه ی مهارت های اجتماعی بر اساس الگوی شناخت اجتماعی اوزنوف به صورت 10 جلسه ی 45 دقیقه ای (هر هفته دو جلسه) به گروه آزمایشی ارایه شد. ابزارهای مورد استفاده در این پژوهش، پرسش نامه ی بهره همدلی و بهره تحلیل کودکان (آیونگ و همکاران، 2009) و پرسش نامه نیم رخ مهارت های اجتماعی اختلال طیف اتیسم (اسکات بلینی، 2006) بودند. داده ها با استفاده از تحلیل کوواریانس چند متغیری تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که آموزش برنامه ی مهارت های اجتماعی بر اساس الگوی شناخت اجتماعی اوزنوف بر همدلی و تعامل اجتماعی کودکان اختلال طیف اتیسم با کنش وری بالا تاثیر معناداری دارد (05 /p> 0).

    نتیجه گیری

    بر اساس یافته های این مطالعه، می توان نتیجه گرفت که آموزش برنامه ی مهارت های اجتماعی بر اساس الگوی شناخت اجتماعی اوزنوف از طریق عینی سازی موارد انتزاعی، تا کید بر عوامل درونی، درک تفاوت خود و دیگران، تعمیم رفتارهای آموخته شده به محیط های طبیعی، باعث افزایش همدلی و تعامل اجتماعی کودکان اختلال طیف اتیسم با کنش وری بالا می شود.

    کلیدواژگان: اختلال طیف اتیسم با کنش وری بالا، تعامل اجتماعی، مهارت های اجتماعی، همدلی
  • سپیده انصاری*، یزدان موحد صفحات 35-44
    زمینه

    هدف پژوهش حاضر بررسی اثربخشی توان بخشی عصب روان شناختی بر الگوی امواج مغزی در افراد با ناتوانی های یادگیری ریاضی و خواندن بود. بدین منظور از بین جامعه ی آماری شهر تبریز، یعنی کلیه ی دانش آموزان با ناتوانی های ریاضی و خواندن مراجعه کننده به مرا کز اختلال های یادگیری در سال تحصیلی 95 - 94 بود.

    هدف

    تعداد 30 دانش آموز با ناتوانی های ریاضی و خواندن که در دامنه ی سنی 8 تا 12 سال بودند، به عنوان نمونه، به صورت هدفمند انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایشی ریاضی و خواندن قرار گرفتند. سپس هر دو گروه از نظر امواج آلفا و تتا مورد ارزیابی قرار گرفتند)پیش آزمون(و بعد گروه آزمایشی به مدت 20 جلسه ی 30 تا 45 دقیقه ای، با نسخه ی فارسی نرم افزار آموزشی SOUND SMART شرکت BRAIN TRAIN ، آموزش های مرتبط را دریافت کردند و در پایان هم به منظور ارزیابی تفاوت های صورت گرفته، آزمون فوق، دوباره یر روی هر دو گروه آزمایشی اجرا شد (پس آزمون). داده های حاصل از این پژوهش با استفاده از نرم افزار Neuroguid مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت و از آنجایی که روش پژوهش حاضر یک مطالعه ی نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل بود، برای تجزیه و تحلیل داده ها علاوه بر شاخص های آمار توصیفی از روش تحلیل واریانس چند متغیره نیز استفاده شد.

    یافته ها

    تحلیل داده های پژوهش حاضر نشان داد که توان بخشی عصب روان شناختی بر الگوی امواج مغزی آلفا و تتا هیچ گونه تاثیر معناداری نداشته است.

    نتیجه گیری

    بر مبنای یافته های پژوهش حاضر می توان ادعا کرد که آموزش توان بخشی تاثیرهای دیرهنگامی بر جای می گذارد.

    کلیدواژگان: الگوی امواج مغزی، توان بخشی عصب روان شناختی، ناتوانی یادگیری ریاضی، ناتوانی یادگیری خواندن
  • هادی میرزاپور، وفا مصطفی، امید حمیدی*، شهلا آمره ئی برچلویی صفحات 45-58
    زمینه و هدف

    پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی برنامه ی تاب آوری پنسیلوانیا بر بهزیستی ذهنی)رضایت از زندگی و عواطف مثبت-منفی(و فشار روانی ناشی از انتظارات تحصیلی دانش آموزان با آسیب بینایی شهر تهران انجام شد.

    روش

    این پژوهش از نوع تجربی با طرح پیش آزمون-پس آزمون با آزمون پیگیری بود. جامعه ی آماری پژوهش حاضر را کلیه ی دانش آموزان پسر دوره ی متوسطه ی اول (12 - 15 سال) دارای آسیب بینایی مجتمع آموزشی شهید محبی شهر تهران در سال 1397 تشکیل دادند که به شیوه ی غیرتصادفی انتخاب شدند. تعداد 32 نفر از دانش آموزان با آسیب بینایی این آموزشگاه، به صورت نمونه گیری تصادفی انتخاب و در دو گروه آزمایشی و گواه (هر گروه 16 نفر) گمارده شدند. سپس برنامه ی تاب آوری پنسیلوانیا در قالب 7 جلسه، هر هفته دو جلسه به صورت گروهی به گروه آزمایشی آموزش داده شد. برای جمع آوری اطلاعات از مقیاس عواطف مثبت-منفی، مقیاس رضایت از زندگی و مقیاس فشار روانی ناشی از انتظارات تحصیلی استفاده شد. جهت تحلیل داده ها از آزمون تحلیل کوواریانس و نرم افزار آماری SPSS23 استفاده گردید.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که آموزش برنامه ی تاب آوری پنسیلوانیا به صورت معناداری موجب افزایش رضایت از زندگی و عواطف مثبت و نیز موجب کاهش میزان عواطف منفی و فشار روانی تحصیلی در گروه آزمایشی گردید(01 / p> 0). این نتایج در دوره ی پیگیری نیز حفظ شد(01 /p> 0).

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج به دست آمده می توان گفت که برنامه ی تاب آوری پنسیلوانیا بر بهزیستی ذهنی و فشار روانی تحصیلی دانش آموزان با آسیب بینایی موثر است.

    کلیدواژگان: آسیب بینایی، برنامه ی تاب آوری پنسیلوانیا، بهزیستی ذهنی، فشار روانی ناشی از انتظارات تحصیلی
  • رقیه کریمی لیچاهی، بهمن اکبری*، عباسعلی حسین خانزاده، سامره اسدی مجره صفحات 59-70
    زمینه و هدف

    کودکان نارساخوان اغلب مشکلاتی در حافظه ی فعال و هماهنگی دیداری-حرکتی دارند که باعث عدم موفقیت تحصیلی آن ها می شود. بنابراین پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی آموزش یکپارچگی حسی-حرکتی بر حافظه ی فعال و هماهنگی دیداری-حرکتی دانش آموزان نارساخوان انجام شد.

    روش

    طرح این پژوهش نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون-پس آزمون با گروه گواه بود. جامعه ی آماری شامل تمامی دانش آموزان نارساخوان مراجعه کننده به مرا کز آموزشی و توان بخشی مشکلات ویژه یادگیری شهر رشت در سال تحصیلی 1398-99 بود که از میان آن ها نمونه ای به حجم 40 نفر به شیوه ی نمونه گیری در دسترس انتخاب و به طور تصادفی در دو گروه آزمایشی و گواه جایگماری شدند. برنامه ی مداخله ای در 8 جلسه ی 60 دقیقه ای بر روی گروه آزمایشی اجرا شد. در حالی که گروه گواه مداخله ای را دریافت نکرد. ابزار های پژوهش، نسخه چهارم مقیاس هوشی وکسلر کودکان (2003) و آزمون ادراک دیداری-حرکتی بندرگشتالت(1938) بود.

    یافته ها

    نتایج تحلیل کواریانس نشان داد که آموزش یکپارچگی حسی-حرکتی تاثیر معناداری بر حافظه ی فعال و هماهنگی دیداری-حرکتی دانش آموزان نارساخوان داشت (01 /P > 0).

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج به دست آمده در این پژوهش مبنی بر تاثیر آموزش یکپارچگی حسی-حرکتی بر حافظه ی فعال و هماهنگی دیداری-حرکتی می توان نتیجه گرفت که از این برنامه می توان به عنوان یک گزینه ی مناسب در طراحی برنامه های روان شناختی و تحصیلی کودکان با نارساخوانی در نظر گرفت.

    کلیدواژگان: آموزش یکپارچگی حسی-حرکتی، حافظه ی فعال، دانش آموزان نارساخوان، هماهنگی دیداری-حرکتی
  • امیرعباس ابراهیمی* صفحات 71-86

    متخصصان و آموزگاران پی برده اند که تنها توانایی شنیدن ییام گفتاری برای گوش دادن، ارتباط، و یادگیری مناسب کافی نیست. یکی از چالشی ترین حیطه ها برای شنوایی شناسان آموزشی کاستی های پردازش شنوایی در کودکان است. کاستی پردازش شنوایی کودکان که در طول بیست سال گذشته در شنوایی شناسی بالینی به رسمیت شناخته شده عبارت است از کاستی در پردازش اطلاعات که مختص بعد حس شنوایی است. متخصصانی که با دانش آموزان کار می کنند به خوبی از مشکلات پردازش شنوایی و اثرات آموزشی آن آ گاه هستند. آ گاهی وعلاقه مندی روبه رشد اولیا و مربیان از کاستی های پردازش شنوایی کودکان موجب تثبیت ارجاع دانش آموزان به شنوایی شناسان آموزشی شده است. عموما تا کودک در مدرسه نام نویسی نکند و محیط یادگیری یک به یک خانه با کلاس بزرگ درس با مجموعه ای از عوامل دیداری و شنیداری پرت کننده حواس جایگزین نشود کاستی پردازش شنوایی آشکار نمی شود. کودکان با کاستی های پردازش شنوایی ممکن است به گونه ای رفتار کنند انگار کم شنوایی دارند. دانش آموزان با کاستی پردازش شنوایی علی رغم هوش بهنجار، عموما برای نگرانی های مربوط به یادگیری، رفتار، یا گفتار و زبان)که جلوی پیشرفت تحصیلی را می گیرند(ارجاع می شوند. بسیاری از آنها به دلیل نا کامی در ارتباط با همتایان و برگزیدن همبازی های خود از گروه کم سن تر تعاملات اجتماعی نامناسبی دارند. به گزارش اغلب والدین این کودکان ترجیح می دهند تنها بازی کنند. با توجه به این که، این اختلال ممکن است موجب مشکلات یادگیری شده و به ویژه بر زبان و سوادآموزی اثر بگذارد و در نتیجه به عملکرد ضعیف در مدرسه بیانجامد در کودکان سن مدرسه بسیار مورد توجه است. بنابراین، مهم است متخصصان با کاستی های پردازش شنوایی مرکزی آشنا باشند. این مقاله مروری دارد به کاستی های پردازش شنوایی در کودکان.

    کلیدواژگان: اختلال پردازش شنوایی، فرآیندهای شنیداری، کاستی پردازش شنوایی، کودکان
  • فاطمه نصرتی*، سارا شریفی، روح الله فتح آبادی صفحات 87-97
    زمینه و هدف

    دانش آموزان دیرآموز در عملکرد تحصیلی خود نسبت به همسالانشان به کندی پیش می روند و نیاز به تمرین و تکرار فراوان دارند، لذا هدف این پژوهش تاثیر آموزش مهارت های لازم برای ورود به دبستان در قالب بسته ی آموزشی مداخله ی زودهنگام بر نوآموزان دیرآموز بود.

    روش

    جامعه ی آماری شامل تمامی دانش آموزان دیرآموز 6 و 7 ساله ی پایه ی اول (27 نفر)مشغول به تحصیل در سال تحصیلی 97 - 96 در شهر مریوان بود که در طرح سنجش بدو ورود به دبستان نمره ی هوشی مرزی (85 - 70) را کسب کرده بودند. تعداد 19 نفر به روش نمونه ی در دسترس، طی 20 جلسه تحت مداخله قرار گرفتند. این پژوهش شبه آزمایشی و از طرح پیش آزمون و پس آزمون با یک گروه انجام شد. ابزار پژوهش شامل آزمون سنجش ورود به دبستان و بسته ی مداخله ی زودهنگام سازمان آموزش و پرورش استثنایی(1394) بود. جهت تحلیل داده ها از آمار توصیفی و نرم افزار spss استفاده شد. همچنین جهت اثربخشی دوره از آزمون t (هتلینگ و استودنت زوجی) با توجه به نرمال بودن، توزیع داده ها استفاده شد.

    یافته ها

    بین میانگین پیش آزمون و پس آزمون خرده مهارت های تقویت شده، تفاوت معناداری در سطح 0001 / 0 وجود داشت. مقادیر اندازه ی اثر: 94 / 0 و 78 / 0 و 98/ 8 به دست آمد که نقش متغیر مستقل بر وابسته را نشان داد.

    نتیجه گیری

    توجه بیشتر به افزایش مهارت های مختلف نوآموزان دیرآموز و مداخله های مناسب و زودهنگام در سنین پایین، زمینه ی لازم برای پیشرفت و آموزش این افراد را فراهم می سازد.

    کلیدواژگان: مداخله ی زود هنگام، نوآموزان دیرآموز، مهارت های آمادگی
|
  • Sohrab Abdi Zarrin*, Mehdi Mohamdinia Pages 9-20
    Background and Purpose

    Due to the importance of self-efficacy, self-esteem and social anxiety in social adjustment and mental health in intellectually-disabled students, this study aimed to compare the levels of self-esteem, self-efficacy and social anxiety in students with and without experience of education in public schools.

    Method

    The research method was descriptive with a cross-sectional analysis. The statistical population included 223 male and female primary school students from the first to sixth grades in Khorramabad city during the academic year 2016-17. The sample size comprised 100 students in two groups with and without previous experience of education in public schools (50 students in each group), selected through purposeful sampling. To collect data, Rosenberg self-esteem questionnaire (1965), Sherer’s general self-efficacy questionnaire (1982) and The Convergent Social Phobia Standard (2004) were used. Data were analyzed using Multivariate analysis and T- test in SPSS-24.

    Results

    The results showed that the level of social anxiety components (i.e. fear, avoidance and physiology) in intellectually-disabled students with previous experience of education in public schools were higher than those without such experience (P< 0/001). Also, the levels of self-efficacy and self-esteem were significantly different between the two groups (P< 0/001), indicating the excellence of students with previous experience of education in public schools in comparison to their non-experienced peers.

    Conclusion

    The results showed that intellectually-disabled students that had experience of education in public schools were found with lower self-esteem and lower self-efficacy as well as higher social anxiety relative to those without the experience of education in public schools. Therefore, it is necessary to design appropriate educational programs for parents and teachers in order to improve the self-esteem, selfefficacy and reduce the social anxiety of students with an experience of education in public schools.

    Keywords: intellectually-disabled students, self-esteem, self-efficacy, social anxiety
  • Zahra Rasouli Emadi*, Parviz Sharifidaramadi Pages 21-34

    Background and

    Purpose

    Autism is a neurodevelopmental disorder that occurs in the first three years of a child’s life. The most important symptoms are communication failure, difficulty in social interactions, limited and repetitive patterns in behavior, interests and activities. Therefore, the purpose of the present study was to determine the effectiveness of social skills training based on Ozonoff social cognition pattern on empathy and social interaction of children with high functioning autism.

    Method

    This study was a semi-experimental with pre-test and post-test design with control group. The study sample consisted of 30 children with autism who were undergoing training and rehabilitation in a rehabilitation center in Tehran during the year 2018 and were randomly divided into two experimental and control groups (15 in each group). The social skills program Based on Ozonoff Social Cognition Pattern was conducted to the experimental group in ten 45-minute sessions (two sessions per week). The tools used in this study were Child Empathy and Child Analysis Questionnaire (Auyeung‚ S. Wheelwright‚ C. Allison‚ and et al, 2009) and Autism Social Skills Profile Questionnaire (Scott Bellini, 2006). Data were analyzed using multivariate analysis of covariance.

    Results

    The results showed that social skills training based on Ozonoff social cognition Pattern had a significant positive effect on empathy and social interaction in children with High Functioning Autism (p < 0.05).

    Conclusion

    Based on the findings of this study, it can be concluded that teaching social skills program based on Ozonoff Social Cognition Pattern through objectifying abstractions, emphasizing internal factors, understanding the difference between self and others, generalization of learned behaviors to natural environments, enhances the empathy and social interaction levels in children with High Functioning Autism.

    Keywords: empathy, High Functioning Autism, social interaction, social skills
  • Sepideh Ansari*, Yazdan Movahed Pages 35-44
    Background & Purpose

    The purpose of this study was to determine the effectiveness of Pennsylvania resilience program on mental well-being (satisfaction of life and positive-negative emotions) and academic expectations stress in students with visual impairment in Tehran.

    Materials and Method

    This experimental study was a pretest-posttest design with a follow-up test. The statistical population of the present study consisted of all first grade high school male students (12-15 years) with visual impairment in Tehran in 2019 that Shahid Mohebbi School was selected non-randomly. Thirty two students with visual impairment at the school were randomly selected and assigned to two experimental and control groups (16 in each group). Then the Pennsylvania Resilience Program was conducted in 7 sessions per week for two sessions. The Positive-Negative Affective Program, Life Satisfaction Scale and the Academic Expectations Stress Inventory were used as the research instruments. .Analysis of covariance and SPSS23 statistical software were used to analyze the data.

    Results

    The results showed that education of Pennsylvania’s Resilience program significantly increased Life Satisfaction and Positive Emotions while it reduced Negative Emotions and Academic Stress in the experimental group (P< 0/01). These results were also preserved in the follow-up test (P< 0/01).

    Conclusion

    The results of the present study show that Pennsylvania’s Resiliency Program can be used to improve the mental health of individuals against stress and improve their mental well-being.

    Keywords: Academic Expectations Stress, Mental Well-being, Pennsylvania Resilience Program, VisualImpairment
  • Hadi Mirzapour, Vafa Mostafa, Omid Hamidi*, Shahla Amerehei Borcheloei Pages 45-58
    Background & Purpose

    The purpose of this study was to determine the effectiveness of Pennsylvania resilience program on mental well-being (satisfaction of life and positive-negative emotions) and academic expectations stress in students with visual impairment in Tehran.

    Materials and Method

    This experimental study was a pretest-posttest design with a follow-up test. The statistical population of the present study consisted of all first grade high school male students (12-15 years) with visual impairment in Tehran in 2019 that Shahid Mohebbi School was selected non-randomly. Thirty two students with visual impairment at the school were randomly selected and assigned to two experimental and control groups (16 in each group). Then the Pennsylvania Resilience Program was conducted in 7 sessions per week for two sessions. The Positive-Negative Affective Program, Life Satisfaction Scale and the Academic Expectations Stress Inventory were used as the research instruments. .Analysis of covariance and SPSS23 statistical software were used to analyze the data.

    Results

    The results showed that education of Pennsylvania’s Resilience program significantly increased Life Satisfaction and Positive Emotions while it reduced Negative Emotions and Academic Stress in the experimental group (P< 0/01). These results were also preserved in the follow-up test (P< 0/01).

    Conclusion

    The results of the present study show that Pennsylvania’s Resiliency Program can be used to improve the mental health of individuals against stress and improve their mental well-being.

    Keywords: Academic Expectations Stress, Mental Well-being, Pennsylvania Resilience Program, VisualImpairment
  • Roghayeh Karimi Lichahi, Bahman Akbari*, Abbas Ali Hoseinkhanzadeh, Samereh Asadi Majreh Pages 59-70
    Background and Purpose

    Dyslexic students often suffer from disorders in working memory and visualmotor coordination, which is of importance in success or failure in academic performance. The present study was conducted to investigate the effects of Sensory-Motor Integration Training on working memory and visual-motor coordination of dyslexic students.

    Method

    This research was a quasi-experimental study with control group pre-test and post-test design. The study population including all dyslexic students referred to special learning disability centers in Rasht in the academic year 2019-2020. They were selected by convenience sampling and then randomly assigned to either the experimental or control group (20 per group). The experimental group received the sensorymotor integration training program for 8 sessions of 60 minutes, while the control group underwent no intervention. Research instruments included the fourth edition of the Wechsler Children’s Intelligence Scale (2003) and Visual-motor perception test (Bender-Gestalt, 1938).

    Results

    The findings of covariance analysis showed that sensory-motor integration training program had a significant effect on working memory and visual- motor coordination of dyslexic students (P<0/01).

    Conclusion

    Based on the results of this study, it can be concluded that the effects of sensory-motor integration training program on working memory and visual - movement coordination, can be considered as a viable option in designing psychological and educational programs for children with dyslexia.

    Keywords: sensory-motor integration training, students with dyslexia, visual-motor coordination, workingmemory
  • Amir-Abbas Ebrahimi* Pages 71-86

    Teachers and other professionals have come to realize that just being able to ‘hear’ a spoken message is not enough to prop erly listen, communicate, and learn. One of the most challenging areas for educational audiologists is the auditory processing deficits (APDs). During the last 20 years, auditory processing deficits in children has gained recognition in clinical audiology is a deficit in the processing ofinformation that is specific to the auditory modality. Those who have worked with students are well aware of auditory processing problems and their educational impact. Growing public awareness and interest in APDs by both parents and educators has resulted in steady referrals to educational audiologists Frequently, APD is not evident until a child enrolls in school and the previous one-on-one home learning environment is replaced by a large classroom with an unfamiliar set of visual and auditory distractions. Children who have auditory processing disorders may behave as if they have a hearing loss. Students with APD, despite normal intelligence, are generally referred for concerns involving learning, behavior, or speech and language, which are interfering with academic progress. Many children with auditory processing disorders make inappropriate social contacts, since their failures with children in their age group lead them to seek playmates who are younger than they are. Often parents and other adults report that these children prefer to play alone. In school-age children, APD has attracted considerable interest because of suspicions that it may lead to learning difficulties, especially affecting language and literacy and hence to poor school performance. Thus, it is important for professionals to understand central auditory processing disorders. This paper reviews auditory processing deficits in children.This paper reviews auditory processing deficits in children.

    Keywords: Auditory Procssess, Auditory Processing Deficit, Disorder, Children
  • Fateme Nosrati*, Sara Sharifi, Roohallah Fathabadi Pages 87-97
    Objective

    Slow learners often demonstrate weaker academic performance than their peers hence are in need of more practice and repetition in learning. The current study seeks to investigate the effects of teaching slow learners the necessary skills to enter the primary school in the form of an early intervention package.

    Method

    The statistical population included all 6 and 7 year old first graders (27 students) studying in the academic year of 1997-96 in Marivan who had obtained a borderline intelligence score (70- 85) in the assessment plan upon entering the primary school. A total of 19 students underwent the intervention using the available sampling during 20 sessions. A pretest -posttest design was used in this quasi-experimental study performed within the experimental group. The research instruments included an entrance test for assessing primary school students and the 2015 package for early intervention, both developed by the Special Education Organization. Descriptive statistics in SPSS software was used to analyze the data. Also, for the effectiveness of the course, t-test (hoteling and paired student) was used due to the normal distribution of the data.

    Findings

    There is a significant difference between the mean of pre-test and post-test of enhanced subskills at the level of 0.0001. Effect size values: 0.94, 0.78 and 98.8 were obtained, which shows the role of the dependent on the independent variable.

    Conclusion

    The results show that more attention should be paid to improving the skills of these slow learners in various fields and appropriate interventions should be made from an early age to provide the necessary ground for the development and training of slow learners.

    Keywords: Early intervention, Preparatory skills. Slow learners