فهرست مطالب

بصیرت و تربیت اسلامی - پیاپی 57 (تابستان 1400)

نشریه بصیرت و تربیت اسلامی
پیاپی 57 (تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/08/09
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمد رجبی*، رضا دوستدار صفحات 9-29
    زمینه و هدف

    امام خمینی(ره) با صدور پیامی در تاریخ 16 مرداد 1358 با دعوت از عموم مسلمانان و مستضعفان جهان، آخرین جمعه ماه مبارک رمضان را به‌عنوان روز قدس نام‌گذاری نمودند؛ ابتکاری آگاهانه که باوجود گذشت بیش از چهل سال از صدور آن، همچنان توسط ملت‌های مسلمان و آزادگان جهان در جهت رهایی فلسطین از اشغال صهیونیست‌ها دنبال می‌شود. این پژوهش، با هدف تحلیل مضمون روز قدس در اندیشه امام(ره) درصدد است تا به این پرسش‌ اساسی پاسخ گوید که: اهداف امام خمینی از نام‌گذاری روز قدس چیست و کارویژه‌های آن از منظر ایشان کدام‌اند؟

    روش

    این پژوهش از نوع کیفی و با روش تحلیل مضمون انجام شده است. جامعه آماری آن، شامل مجموع بیانات فاقد طبقه‌بندی بنیان‌گذار جمهوری اسلامی ایران از 16 مردادماه 1358 تا خرداد‌ماه 1368 در موضوعات مرتبط با پژوهش حاضر است. روش گردآوری اطلاعات، کتابخانه‌ای با ابزار فیش‌برداری و مراجعه به اسناد دست ‌اول بوده که برای این منظور، نرم‌افزار مکس‌کیودا مورداستفاده قرار گرفته است. یافته‌های پژوهش نیز، با استفاده از ترسیم شبکه مضامین، تحلیل و ارایه شده است.

    یافته‌ها و نتیجه‌گیری

    مهم‌ترین اهداف امام خمینی(ره) از نام‌گذاری روز قدس را می‌توان در آزادی فلسطین از اشغال صهیونیست‌ها، رهایی مسلمانان در کشورهای اسلامی و مستضعفان جهان از سلطه کشورهای مستکبر دانست؛ برای نیل به این اهداف، کارویژه‌هایی که روز قدس دنبال می‌کند، عبارت‌اند از: ایجاد همبستگی میان همه مسلمانان و مستضعفان، مقابله با اشغالگری صهیونیست‌ها و کوتاه نمودن دست مستکبران از ممالک اسلامی، تبدیل مسئله فلسطین از موضوعی عربی به اسلامی، ترویج روحیه مقاومت و ایستادگی، زنده و در اولویت نگاه‌ داشتن مسئله فلسطین.

    کلیدواژگان: امام خمینی(ره)، روز قدس، فلسطین، مستضعفان، حزب الله
  • محمد عبدالرحیمی*، اکبر رضازاده صفحات 31-76
    زمینه و هدف

    شناخت دنیا یکی از شاخه‌های علوم دینی و ازجمله مهم‌ترین وظایف هر دینداری است که بدون این شناخت، امکان تعامل درست با دنیا فراهم نمی‌شود. بر اساس چنین ضرورتی، مقاله حاضر به دنبال تبیین حقیقت دنیا بر اساس کلام امیر مومنان علی(ع) و طراحی الگوی مفهومی مبتی بر آموزه‌های دنیاشناختی آن حضرت است.

    روش

    این پژوهش با رویکرد کیفی و روش داده‌بنیاد، اسناد مربوط به بیانات امام علی(ع) در مورد دنیا را بررسی کرده است. کلام امیر مومنان به‌عنوان جامعه تحقیق و روایات ناظر به اهداف پژوهش، به‌عنوان نمونه تحقیق مورداستفاده قرار گرفته است. سازماندهی مطالب با نرم‌افزار «سیتاوی» و کدگذاری با نرم‌افزار «مکس‌کیودا» انجام شد. برای احصای محور‌های اصلی آموزه‌های دنیاشناختی علوی و ایجاد الگوی مفهومی، فرایند سه‌مرحله‌ای کدگذاری: الف) تعیین نشانه‌ها در اسناد؛ ب) استخراج مفاهیم از نشانه‌ها؛ ج) استخراج ابعاد و تعیین محور‌های اصلی از مقوله‌ها، طی شد.

    یافته‌ها و نتیجه‌گیری

    با مطالعه بیانات امام علی(ع) روشن شد که الگوی مفهومی مبتنی بر آموزه‌های دنیاشناختی آن حضرت، در چهار محور اصلی ترسیم می‌شود که عبارت‌اند از:‌1) ماهیت‌شناسی‌ دنیا؛‌2) معرفی دنیای ممدوح؛ 3) معرفی دنیای مذموم؛ 4) ارایه راهکارهای مقابله با دنیا و اتخاذ رویکردی درست نسبت به آن. همچنین، تحلیل محتوای کلام امیر(ع) نشان داد که بیشترین تاکید آن حضرت بر «شناخت درست دنیا» بوده است که به‌عنوان پیش‌نیاز اصلی برای «اتخاذ رویکرد و رفتار درست نسبت به دنیا» مطرح می‌شود. بدین‌ترتیب بر اساس یافته‌های تحقیق، می‌توان گفت که کوشش در راه دنیاشناسی و عمل بر طبق این شناخت، تکلیفی اجتناب‌ناپذیر برای همه پیروان آن حضرت است.

    کلیدواژگان: دنیا، دنیاشناسی، آموزه های دنیاشناختی علوی
  • واکاوی اثرات شبکه های اجتماعی مذهبی در آرامش دهی اجتماعی (کاربران)
    رضا عبدالرحمانی، محمد سمیعیانی صفحات 77-103
    زمینه و هدف

    مسئله اصلی مقاله حاضر این است که شبکه‌های مجازی مذهبی تا چه اندازه در آرامش‌دهی اجتماعی کاربران خود موثرند؟

    روش‌

    جامعه آماری این پژوهش که به روش کیفی از نوع تحلیل مضمون انجام شده، شامل دانشجویان (رشته معارف 9 نفر) و کارکنان و اساتید (گروه معارف و اخلاق اسلامی و علوم سیاسی 12 نفر) دانشگاه علوم انتظامی امین که درمجموع 21 نفر بودند. روش گردآوری اطلاعات، میدانی و ابزار آن مصاحبه عمیق نیمه‌ساختاریافته بود که به روش هدفمند تا رسیدن به اشباع نظری ادامه یافت. جهت افزایش قابلیت اعتماد یافته‌های تحقیق پروتکل مصاحبه شامل نحوه شروع مصاحبه ورود به موضوع، و سیر سوالات تدوین و در طول مصاحبه‌ها راهنمای پژوهشگر در مصاحبه بود تا از پراکنده‌گویی و نوسان زیاد در مصاحبه اتفاق نیفتد. این مراحل با تاکید بر دیدگاه بروان و کلارک (2006) انجام شد.

    یافته‌ها و نتیجه‌گیری

    شبکه مضامین، نشان می‌دهد که مضمون اصلی تحقیق یعنی همان تاثیر شبکه‌های اجتماعی مجازی مذهبی بر آرامش اجتماعی (کاربران) مشتمل بر چهار مضمون سازنده: «آسیب‌ها، مشکلات و چالش‌های خانوادگی»، «رفع نیازهای فردی و اجتماعی»، «پیوندها، وابستگی‌ها و دل‌بستگی‌ها»، «صبر و بردباری، کنترل احساسات و پیشگیری از تنش‌ها»، بود که هر یک از این مضامین خود به مضامین پایه و سازمان‌دهنده تقسیم شده بود. نتایج نشان می‌دهد که نظر به مذهبی بودن جامعه ایران، شبکه‌های اجتماعی می‌تواند ضمن تعمیق بخشیدن به اعتقادات دینی جوانان به روشی جدید، مشترکات بیشتری میان اعضای شبکه‌های اجتماعی تولید، بازآفرینی کند و باعث ایجاد آرامش شود.

    کلیدواژگان: شبکه های اجتماعی مذهبی، آرامش دهی اجتماعی، پیوند اجتماعی، روابط صمیمی
  • محمد میرزایی*، حمید پناهی، فاطمه عظیمی صفحات 105-124
    زمینه و هدف

    ازآنجایی که امنیت در مفهوم متعارف و مادی در تطبیق با رویکرد دینی دارای تفاوت هایی است، رفع ابهام و شفاف سازی محتوایی و شکلی مفهوم امنیت نیازمند بررسی است که این مقاله تبیین این مهم را عهده دار است.

    روش

    پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی و از لحاظ روش اجرا، توصیفی- تحلیلی است و جمع آوری اطلاعات آن از طریق بررسی اسنادی و فیش برداری و بهره گیری از منابع کتابخانه ای و پژوهشی صورت گرفته است.

    یافته ها

    امنیت دارای تاثیری شگرف بر سیاست های کنشگران در همه ابعاد اجتماعی، فرهنگی، اقتصادی و ازجمله کیفری و جنایی است. درواقع نوع، محتوا و مدل سیاست های جنایی و کیفری با تاثیرپذیری از تفسیری که کنشگران موثر در این عرصه چه در بعد تقنینی، قضایی و اجرایی از امنیت می نمایند متحول می شوند. تاثر سیاست های کیفری و جنایی اسلام از امنیت مبتنی بر تعریفی ذواضلاع از امنیت و در راستای امنیت افزایی مادی و معنوی مخاطبان این سیاست ها یعنی همه شهروندان جامعه اسلامی و به منظور تعالی ایمانی آنها در قرب به الله خواهد بود.

    نتیجه گیری

    ازآنجایی که در رویکرد دینی برخلاف رویکرد مادی، این ارزش در کنار شان مادی و دنیایی خود، دارای ساحتی معنوی و اخروی است که منشا آن فراتر از عقل مادی و محدود انسانی است و درواقع منشا الهی و وحیانی دارد و در تعاملی هماهنگ و همسازوار با سایر ارزش ها مانند عدالت و آزادی و نه در تزاحم و تعارض با آنها، ضمن تامین امنیت و ایمنی مادی افراد، سعی در تعالی معنوی ایشان در همه عرصه ها و نیل به قرب الهی را ازجمله در عرصه سیاست گذاری جنایی و کیفری را دنبال می کند.

    کلیدواژگان: امنیت، اسلام، سیاست کیفری، رویکرد معنوی و مادی
  • قدیر بخشی * صفحات 125-149
    زمینه و هدف

    هدف اصلی مطالعه حاضر، بررسی مبانی دینی و کارکردهای اجتماعی نظارت همگانی در نیروی انتظامی است. نظارت در دین مبین اسلام در سه نوع مشخص شده است: اولین سطح، نظارت خداوند متعال که تمام اعمال، حرکات و سکنات و حتی نیات آدمیان را مورد ثبت، ضبط و رسیدگی دقیق قرار می دهد. علاوه بر نظارت نامریی الهی، دو نوع نظارت دیگر در طول آن وجود دارد. یکی نظارت مستقیم و غیرمستقیم امام و حاکم مسلمین، دیگری نظارت همگانی مردم بر یکدیگر و نیز بر حاکمان و دستگاه های عمومی حکومتی است.

    روش

    پژوهش حاضر مبتنی بر روش توصیفی- تحلیلی، با استفاده از منابع مکتوب و تجارب زیسته و مطالعه میدانی محقق انجام گرفته است.

    یافته ها و نتیجه گیری

    نظارت همگانی در زبان دین با تعبیر «امربه معروف و نهی ازمنکر» ازجمله تکالیف شرعی است و یادآور مسئولیت عظیم اجتماعی آحاد مردم جامعه در برابر عملکرد مردم و نیز دستگاه های حکومتی است. در نظام مردم سالار دینی، نظارت همگانی نه تنها حق مردم، بلکه تکلیف و حکم شرعی برای شهروندان است. به عبارت دیگر هرگاه منافع فردی و جمعی، در موردی چنان باشد که به هیچ روی قابل چشم پوشی نباشد، شهروندان جامعه اسلامی نمی توانند و نباید در تحقق آن کوتاهی کنند. بر این اساس می توان این گونه نتیجه گیری نمود که توسعه «نظارت همگانی» بر رفتار و عملکرد کارکنان نیروی انتظامی، ضامن سلامت و دوام سازمانی، اعتماد و رضایت شهروندان، راهگشا و زمینه ساز خدمات بهتر به مردم، وظیفه شناسی، کارآمدی و پویایی این سازمان خواهد بود.

    کلیدواژگان: مشارکت اجتماعی، نظارت همگانی، کارکردهای اجتماعی، مبانی دینی
  • سامان عبدالهی*، شهرداد دارابی، مهدی چگنی صفحات 151-172
    زمینه و هدف

    مصرف مواد مخدر و روان‌گردان توسط اطفال و نوجوانان امروزه به یکی از دل‌نگرانی‌های سیاست‌گذاران جنایی تبدیل شده است. ازاین‌رو، پیشگیری از مصرف مواد مخدر و روان‌گردان، و حفظ امنیت جوامع از اهمیت بسیاری برخوردار است. پیشگیری رشدمدار یا زودرس، یکی از گونه‌های پیشگیری غیرکیفری است که نسبت به اطفال و نوجوانان اعمال می‌شود که در قالب تدابیر خانواده‌محور و مدرسه‌محور جلوه می‌کند؛ نگارندگان در این مقاله به تبیین برنامه‌های پیشگیری خانواده‌محور از گرایش اطفال و نوجوانان به مصرف مواد مخدر و روان‌گردان با نگاهی به آموزه‌های قرآنی خواهند پرداخت.

    روش‌

    این مقاله با روش تحلیلی - توصیفی با نگاهی به آموزه‌های قرآنی انجام شده است.

    یافته‌ها و نتیجه‌گیری

    با توجه به آموزه های قرآنی مبتنی بر نقش محوری خانواده در راستای تربیت اطفال؛ هرچه حضور طفل در محیط خانه بیشتر باشد و یا اینکه والدین نسبت به روابط اطفال و نوجوان به محیط‌های بیرون از خانه نظارت و کنترل داشته باشند، به همان نسبت از گرایش اطفال و نوجوانان به مصرف مواد مخدر و روان‌گردان کاسته می شود. آموزش زودرس والدین بر مبنای اندرزهایی که در قرآن در سوره لقمان آمده و آن حضرت نسبت به فرزندان خود به کار می برد و اصول صحیح تربیتی را ارایه می دهد، به طور رو به افزایشی به عنوان یکی از موثرترین شیوه های مداخله و پیشگیری رشدمدار از گرایش اطفال و نوجوانان به مصرف مواد مخدر و روان‌گردان تلقی می شود؛ نکته ای که در قرآن کریم مورد اشاره قرار گرفته است رفتار و سخن نیکو داشتن با مخاطبین و نقش آن در تقویت اعتماد به نفس اطفال و نوجوانان و رشد و بالندگی شخصیت آنهاست. «و لقد کرمنا بنی آدم...» که یکی از مبانی مهم تربیتی که می تواند نقش اساسی در پیشگیری رشد مدار داشته باشد.

    کلیدواژگان: آموزه های قرآنی، پیشگیری خانواده محور، اطفال و نوجوانان، مواد مخدر و روانگردان
|
  • Mohammad Rajabi *, Reza Doostdar Pages 9-29
    Background and objectives

    Imam Khomeini issued a message on August 7, 1979, inviting all Muslims and the oppressed of the world, named the last Friday of the holy month of Ramadan as Quds Day. A conscious initiative that, more than forty years after its issuance, continues to be pursued by Muslim nations and the free people of the world to liberate Palestine from Zionist occupation. The aim of this study is to analyze the content of Quds Day in Imam Khomeini's thought in order to answer the basic question: What are the goals of Imam Khomeini in naming Quds Day and what are its characteristics from his point of view?

    Methodology

    This research has been done qualitatively and with the method of theme analysis. Its statistical population includes the total of unclassified statements of the founder of the Islamic Republic of Iran from August 7, 1979 to June 1989 on issues related to the present study. The method of data collection is a library study with note-taking tools and reference to first-hand documents, for which the MAXQDA software has been used. The research findings have been analyzed and presented using a network of themes.

    Findings and results

    The most important goals of Imam Khomeini in naming Quds Day can be considered in the liberation of Palestine from the occupation of the Zionists, the liberation of Muslims in Islamic countries and the oppressed of the world from the domination of arrogant countries. To achieve these goals, the characteristics of Quds Day are: creating solidarity among all Muslims and the oppressed, confrontin=g the Zionist occupation and cutting off the hands of the arrogant from the Islamic countries, turning the issue of Palestine from an Arab to an Islamic issue, promoting the spirit of resistance, and keeping the issue of Palestinian alive and on the priority.

    Keywords: Imam Khomeini, Quds Day, Palestine, The oppressed, Hezbollah
  • Mohammad Abdolrahimi *, Akbar Rezazadeh Pages 31-76
    Background and objectives

    Knowledge of the world is one of the branches of religious sciences and one of the most important tasks of any religion, without which knowledge of the interaction with the world is not possible. Based on such a necessity, the present article seeks to explain the truth of the world based on the words of Amir Al-Mo'menan Ali (PBUH) and to design a conceptual model based on the cosmological teachings of the Imam.

    Methodology

    This research has examined the documents related to Imam Ali's (PBUH) statements about the world with a qualitative approach and grounded theory method. The words of Amir Al-Mo'menan have been used as a research community and narrations related to the research objectives have been used as a research samples. The content was organized with Citavi software and coded with MAXQDA software. In order to enumerate the main axes of Alavi's ontological teachings and to create a conceptual model, the three-step process of coding was followed as: a) determining the signs in the documents; B) Extracting concepts from signs; C) Extraction of dimensions and determination of the main axes of the categories.

    Findings and results

    By studying the statements of Imam Ali (PBUH), it became clear that the conceptual model based on the oncological teachings of that Imam is drawn in four main axes, which are: 1) the nature of the world; 2) the introduction of the praised world; 3) introducing the condemned world; 4) presenting solutions to deal with the world and adopting the right approach to it. Also, the analysis of the content of the words of Amir (PBUH) showed that his greatest emphasis was on "correct knowledge of the world", which is the main prerequisite for "adopting the right approach and behavior towards the world." Thus, based on the findings of the research, it can be said that striving for cosmology and acting according to this knowledge is an inevitable task for all the followers of that Imam.

    Keywords: World, Cosmology, Alawite cosmological teachings
  • Investigating the Effects of Religious Social Networks on Social Pacification (Users)
    Reza Abdul Rahmani, mohammad samieiany * Pages 77-103
    Background and objectives

    The main issue of the present article is to what extent are religious virtual networks effective in the social pacification of their users?

    Methodology

    The statistical population of this study, which was done by qualitative method of content analysis, included students (9 individuals in the field of education) and staff members and professors (12 individuals in the Department of Islamic Education and Ethics and Political Science) of Amin Police University, who were 21 in total. The method of data collection was field study and its tools were in-depth semi-structured interviews which continued in a purposeful way until theoretical saturation. In order to increase the reliability of the research findings, the interview protocol included how to start the interview, entry into the subject, and the course of formulating questions and guiding the researcher in the interview during the interviews so that there would not be too much scattering and fluctuation in the interview. These steps were performed with emphasis on the view of Brown and Clark (2006).

    Findings and results

    The network of themes shows that the main theme of the research is the same effect of religious virtual social networks on social pacification (users) consisting of four constructive themes: "harms, problems and family challenges", "meeting individual and social needs", "links and dependencies, Attachments", and "patience, emotion control and stress prevention", each of which was divided into basic and organizing themes. The results show that due to the religious nature of Iranian society, social networks can deepen the religious beliefs of young people in a new way, create and recreate more commonalities among members of social networks, and lead to pacification.

    Keywords: Religious social networks, Social pacification, Social bonding, Intimate relationships
  • Mohammad Mirzaie *, Hamid Panahi, Fatemeh Azimi Pages 105-124
    Background and objectives

    Since there are differences in the conventional and material concepts of security in conformity with the religious approach, the removal of ambiguity and clarification of the content and form of the concept of security needs to be examined, which this article is responsible for explaining.

    Methodology

    In terms of its objectives the present study is of an applied research type and in terms of methodology it is considered as a descriptive-analytical study.

    Findings

    Security has a tremendous impact on the policies of activists in all social, cultural, economic dimensions, including criminal and criminal dimensions. In fact, the type, content and model of penal and criminal policies are evolving under the influence of the interpretation of effective actors in this field, both in the legislative, judicial and executive dimensions of security. The effect of Islamic penal and criminal policies on security is based on the definition of security aspects and to increase the material and spiritual security of the audience of these policies, i.e., all citizens of the Islamic society and to exalt their faith in God.

    Results

    Since in the religious approach, unlike the material approach, this value, along with its material and worldly dignity, has a spiritual and otherworldly field, the source of which is beyond the material and limited human intellect, and in fact has a divine and revelatory origin and in harmonious interaction with others. Values such as justice and freedom and not in conflict with them, while providing security and material security of individuals, strive for their spiritual excellence in all areas and achieve nearness to God, including in the field of penal and criminal policy.

    Keywords: Security, Islam, Criminal policy, Spiritual, material approach
  • Ghadir Bakhshi* Pages 125-149
    Background and objectives

    The main purpose of the present study is to examine the religious foundations and social functions of public supervision in the police force. Supervision in the religion of Islam is defined in three types: the first level, the supervision of God Almighty, who records and scrutinizes all actions, movements and actions and even the intentions of human beings. In addition to invisible divine supervision, there are two other types of supervision along it. One is the direct and indirect supervision of the Imam and the ruler of the Muslims, the other is the general supervision of the people over each other and also over the rulers and the public organs of government.

    Methodology

    The present study is based on descriptive-analytical method, using written sources and lived experiences and field study of the researcher.

    Findings and results

    Public supervision in the language of religion with the interpretation of "calling for the good and forbidding the evil doing" is one of the religious duties and is a reminder of the great social responsibility of the people of the society towards the actions of the people and government agencies. In a religious democracy, public supervision is not only the right of the people, but also a religious duty and rule for citizens. In other words, if the individual and collective interests are in a case that is in no way negligible, the citizens of the Islamic society cannot and should not fail to realize it. Based on this, it can be concluded that the development of "public supervision" on the behavior and performance of law enforcement personnel, the guarantor of health and organizational sustainability, citizens' trust and satisfaction, paving the way for better services to the people, conscientiousness, efficiency and dynamism of this organization.

    Keywords: Social participation, Public supervision, Social functions, Religious principles
  • Saman Abdollahi *, Shahrdad Darabi, Mehdi Chegni Pages 151-172
    Background and objectives

    Drug and psychedelic substance use by children and adolescents has become one of the concerns of criminal policymakers today. Therefore, prevention of drug and psychotropic use, and maintaining the security of communities is very important. Developmental or early prevention is one of the types of non-criminal prevention that is applied to children and adolescents, which is manifested in the form of family-centered and teacher-centered measures. In this article, the authors will explain family-centered prevention programs against the tendency of children and adolescents to use drugs and psychotropic substances by looking at Quranic teachings.

    Methodology

    This article has been done by analytical-descriptive method with a look at Quranic teachings.

    Findings and results

    According to the Qur'anic teachings based on the central role of the family in the upbringing of children, the more the child is present in the home environment or the more parents have control over the relationship between children and adolescents outside the home, to that extent the tendency of children and adolescents is reduced in their use of drugs and psychotropic substances. Early education of parents based on the advice that Hazrat Loghman uses towards his children and provides the correct educational principles, is one of the most effective methods of intervention and developmental prevention to deal with the tendency of children and adolescents to drugs and psychotropic substances. One of the points mentioned in the Holy Quran is having good behavior and speech and its role in strengthening the self-confidence of children and adolescents and the growth and development of their personality.