فهرست مطالب

نشریه مدیریت بهره وری
پیاپی 58 (پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/08/10
  • تعداد عناوین: 10
|
  • محبوبه عرب*، محمود یحیی زاده فر، مهسا موذنی صفحات 23-41

    یافته های تحقیقات اخیر بیانگر وجود رقابت بین شرکت های صنعت فناوری اطلاعات در تامین و حفظ کارکنان دانشی است و این کارکنان نیز به دنبال محیط کاری مناسب و جذاب ترند که مفرح بودن یکی از ویژگی های ذکرشده برای این محیط کاری است. پژوهش حاضر نیز در همین راستا به بررسی رابطه ویژگی مفرح بودن محیط کار و تعلق سازمانی کارکنان دانشی پرداخته است. همچنین با ملاحظه تفاوت های فردی، نگرش به تفریح در محیط کار نیز به عنوان متغیر تعدیلگر مورد توجه قرار گرفته است. جامعه آماری این تحقیق کارکنان دانشی شرکت های فعال صنعت فناوری اطلاعات در استان مازندران است (شامل 437 نفر). از پرسشنامه های استاندارد برای سنجش متغیرهای تفریح تجربه شده، تعلق سازمانی و نگرش به تفریح استفاده شد که از طریق نمونه گیری تصادفی طبقه ای، تعداد 212 پرسشنامه جمع آوری و مورد تحلیل قرار گرفت. یافته ها نشان داد که تفریح تجربه شده در محیط کار توسط کارکنان دانشی با ضریب تاثیر 0/441 رابطه معناداری با تعلق سازمانی آنها دارد، و نقش نگرش به تفریح به عنوان متغیر تعدیل گر با ضریب تاثیر0/262 مورد تایید قرار گرفت. همچنین اولویت بندی فعالیت های تفریحی نشان داد که جشن برای دستاوردها و موفقیت های کاری، بیشترین تاکید را از دیدگاه کارکنان دانشی دارا است.

    کلیدواژگان: کارکنان دانشی، فناوری اطلاعات، تفریح، محیط کار، تعلق سازمانی
  • داود حسین پور، فاطمه سهرابی*، پرستو صلواتی صفحات 43-64

    هدف از انجام این پژوهش سنجش بهره وری آموزش عالی است. این تحقیق ازنظر هدف کاربردی و از نوع توصیفی و به روش پیمایشی صورت گرفته است. جامعه آماری این پژوهش دربرگیرنده اعضای هیات علمی و معاونت های دانشگاه های تخصصی سطح یک می باشند که با استفاده از روش نمونه گیری احتمالی خوشه ای، در سه دانشگاه علامه طباطبایی (ره)، تهران و صنعتی شریف انتخاب شده و 34 نفر به صورت تصادفی مورد بررسی قرار گرفتند. جهت جمع آوری داده ها از پرسشنامه محقق ساخته سنجش بهره وری در چهار بعد کیفیت، ارزش افزوده، کارایی و اثربخشی استفاده گردید. روایی و پایایی پرسشنامه و برازش ساختاری و کلی مدل، با استفاده از نرم افزار Smart-PLS مورد تایید قرار گرفت. به منظور پاسخگویی به پرسش های پژوهش، از نرم افزار SPSS و آزمون t تک نمونه ای استفاده شد. نتایج حاصل نشان داد که به طورکلی، میزان بهره وری آموزش عالی پایین تر از مقدار مورد انتظار است. همچنین ابعاد بهره وری آموزش عالی ازجمله کیفیت، ارزش افزوده، کارایی و اثربخشی نیز با میانگین مورد انتظار و مطلوب تفاوت دارند. بنابراین سنجش مداوم، علت یابی و برنامه ریزی جهت افزایش بهره وری آموزش عالی ضروری می نماید.

    کلیدواژگان: ارزش افزوده، اثربخشی، سنجش بهره وری آموزش عالی، کارایی، کیفیت
  • سعید سلجوقی*، رامین صادقیان صفحات 65-89

    امروزه رقابت بر تمامی فرآیند ها تولید و عرضه محصولات تاثیر گذار است به طوریکه تقریبا اکثر تولید کننده ها و تامین کنندگان مواد اگر به فکر افزایش کیفیت و کاهش قیمت نباشند نمی توانند در بازار سهمی برای خود داشته باشند از این رو دراین مقاله تاثیر رقابت تامین کنندگان مواد اولیه بر هزینه تامین و تدارک مواد برای سازندگان در یک زنجیره تامین چند محصولی حلقه بسته سبز مورد بررسی قرار گرفته است در ابتدا مدل سازی رقابتی در فرآیند تامین مواد بین تامین کنندگان مواد اولیه در گروه های مختلف انجام می پذیرد و از طریق تخمین تقاضا برای هر کدام از محصولات زنجیره و قرار دادن پارامتر های مقدار تقاضای هر محصول و میزان جریان برگشتی در مدل رقابتی با استفاده از اصول تیوری بازی ها به یافتن نقطه تعادل رقابت در میان هر گروه از تامین کنندگان زنجیره می پردازیم در ادامه نیز با حل مدل میزان تغییرات هزینه های تامین و تدارکات کالا برای سازندگان محصولات و تامین کنندگان مواد اولیه زنجیره در دو حالت وجود رقابت و عدم وجود آن با هم مقایسه و تصمیم گیری انجام می شود.

    کلیدواژگان: رقابت، زنجیره تامین حلقه بسته سبز، فرآیند معکوس، نقطه تعادل نش
  • مریم احمدی زهرانی*، سعید سعیدا اردکانی، حمیدرضا سلمانی خواجوئی صفحات 91-120

    هدف اصلی پژوهش حاضر بررسی تاثیر اقدامات کاری با عملکرد بالا بر عملکرد سازمان با در نظر گرفتن نقش تعدیل گری مدیریت منابع انسانی الکترونیک شرکت های مستقر در شهرک صنعتی جی اصفهان است. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه مدیران و کارشناسان منابع انسانی در شهرک صنعتی جی اصفهان است و نمونه آماری مبتنی بر قواعد معادلات ساختاری و به روش نمونه گیری در دسترس اتفاقی به تعداد 230 نفر انتخاب گردید. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه اقدامات کاری با عملکرد بالا فلود و همکاران (2008) دارای 9 گویه، پرسشنامه عملکرد سازمان کتکار و سات (2009) که دارای 5 گویه و پرسشنامه مدیریت منابع انسانی الکترونیک هویی (2006) که شامل 9 گویه هست، استفاده شد. پایایی پرسشنامه ها با استفاده از آلفای کرونباخ برای پرسشنامه ها به ترتی0/882، 0/823 و 0/823 محاسبه شد و فرضیه های این تحقیق با استفاده از تحلیل عاملی و مدل معادلات ساختاری مورد آزمون قرار گرفت. نتایج تحقیق نشان داد که اقدامات کاری با عملکرد بالای محیط کاری بر عملکرد شرکت های مستقر در شهرک صنعتی جی اصفهان تاثیر مثبت معناداری می گذارد. مدیریت منابع انسانی الکترونیک بر عملکرد شرکت های مستقر در شهرک صنعتی جی اصفهان تاثیر مثبت معناداری می گذارد. مدیریت منابع انسانی الکترونیک در رابطه بین اقدامات کاری با عملکرد بالا و عملکرد شرکت های مستقر در شهرک صنعتی جی اصفهان اثر تعدیل گری معناداری ندارد.

    کلیدواژگان: عملکرد سازمانی، مدیریت منابع انسانی الکترونیک، اقدامات کاری با عملکرد بالا
  • ندا سلیمی، محمد تابان*، یاسان الله پوراشرف، سید مهدی ویسه صفحات 121-143

    پژوهش حاضر با استفاده از رویکرد پژوهش کیفی، به طراحی الگویی برای کنترل کارکنان نامریی در سازمان های دولتی پرداخته است. برای گردآوری داده ها از مصاحبهء نیمه ساخت یافته و برای تحلیل داده ها از نظریه ء داده بنیاد استفاده شده است. جمعیت آماری پژوهش، مدیران دانشگاه ها و موسسات آموزش عالی شهر ایلام بودند که به روش نمونه گیری گلوله برفی انتخاب شدند. یافته ها نشان داد، کنترل کارکنان نامریی تحت تاثیر شرایط علی، شرایط زمینه ای و شرایط مداخله گر قرار دارد. شرایط علی الگوی کنترلی شامل: سیستم ارزشیابی کارآمد، جو حمایتگری سازمان، نظام کنترل و نظارت کارآمد و ارتقای منصفانه کارکنان است. شرایط زمینه ای شامل: جبران خدمات موثر، توجه به ویژگی های شخصیتی افراد، رفتار حمایتی و اخلاق محورانه مدیران می باشد. عوامل مداخله گر شامل: قانون محوری، کاهش قدرت های پنهان، داشتن برنامه های کنترلی شفاف و مشخص است. توانمندسازی مدیران، توسعه منابع انسانی، ارتقای صمیمیت سازمانی، هماهنگی شغل با توانایی کارکنان، نظام استخدامی مناسب راهبردهای الگوی کنترلی هستند و درنهایت کنترل کارکنان نامریی موجب کارآمدی سازمانی، رضایت ارباب رجوع، افزایش پاسخگویی سازمان، افزایش مشارکت و تعهد کارکنان می شود.

    کلیدواژگان: کنترل، کارکنان نامرئی، سازمان های دولتی، نظریه داده بنیاد
  • ژیلا نصیری روشتی، فرزین مدرس خیابانی*، نیما آذر میرشتربانی صفحات 145-161

    روش های خوشه بندی و بهره وری آنها در عملیات داده کاوی توسعه زیادی یافته اند. نیاز مدیران به داده های دسته بندی شده و بهره وری روش های خوشه بندی در امر مدیریت و تصمیم گیری، به گسترش روش های داده کاوی ضرورت بخشیده است. الگوریتم بهینه سازی نهنگ روش عمومی است که در حل مسایل متعددی کاربرد دارد. در این الگوریتم جواب های آغازین به صورت تصادفی انتخاب می شوند. الگوریتم کی-میانگین یک روش خوشه بندی پرکاربرد است که به دلیل سادگی و کوتاه بودن مراحل، بسیار موردتوجه محققان قرار می گیرد. در این مقاله این مزیت الگوریتم کی- میانگین را برای افزایش توانایی الگوریتم بهینه سازی نهنگ در خوشه بندی داده ها به کاررفته است. الگوریتم پیشنهادی ترکیبی از الگوریتم های کی-میانگین و خوشه بندی نهنگ است. در این پژوهش الگوریتم جدید و چند الگوریتم خوشه بندی دیگر را بر روی مجموعه داده های واقعی و شناخته شده اجرا شده است. نتایج عددی نشان می دهد که الگوریتم جدید ازنظر کیفیت جواب ها و انحراف استاندارد مقادیر جواب های نهایی، نتایج مطلوبی نشان می دهد.

    کلیدواژگان: بهره وری، خوشه بندی، داده کاوی، هوش جمعی
  • علیرضا مرادی صالح، حسن رنگریز*، اکبر حسن پور، بیژن عبدالهی صفحات 163-184

    این پژوهش جهت شناسایی و تبیین ابعاد، مولفه ها و شاخص های جوسازمانی متعالی و اعتبارسنجی آنها انجام شد. روش این تحقیق، آمیخته (ابتدا کیفی با استفاده از گرندد تیوری و نرم افزار Maxqda و سپس کمی با استفاده از نرم افزار Spss) است. جامعه آماری، بانک های خصوصی ایران است. در بخش کیفی، نمونه آماری بر پایه گزینش تدریجی، کفایت نظری و در دسترس بودن انتخاب شد و مصاحبه ها برای رسیدن به اشباع نظری ادامه یافت. در بخش کمی، از روش نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ای استفاده شد و با استفاده از فرمول کوکران 318 نمونه از 1815 کارمند انتخاب شدند. برای تامین روایی و پایایی بخش کیفی از روش ارزیابی لینکلن و گوبا و در بخش کمی، از روش محاسبه آلفای کرونباخ استفاده شد. یافته های مرحله کیفی تحلیل و مدل پارادایمی جوسازمانی متعالی تبیین گردید. برای اعتبارسنجی الگو از آزمون Wilcoxon استفاده شد. یافته ها نشان داد که جوسازمانی متعالی دارای ابعاد اصلی "اعتبار مدیر نزد کارکنان"، "احترام متقابل کارکنان و مدیریت" و "افتخار کارکنان به شغل و سازمان" است. افزایش کارایی، افزایش سود سازمان، ارتقای بهره وری، ارتقای کیفیت زندگی کاری، ارتقای فرهنگ سازمانی، ارتقای وجهه سازمان (برندسازی) و آمادگی بیشتر سازمان جهت فعالیت در فضای رقابتی به عنوان پیامدهای جوسازمانی متعالی بیان شدند.

    کلیدواژگان: اعتبارسنجی، الگو، بانک های خصوصی، جوسازمانی، متعالی
  • امیر تیمورزاده، افسانه زمانی مقدم*، ناصر میرسپاسی صفحات 185-208

    این پژوهش به منظور ارایه مدلی برای ارتقای شایستگی حرفه ای اعضای هیات علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات تهران طراحی و تدوین شده است. روش تحقیق از لحاظ هدف، کاربردی با رویکرد آمیخته (کیفی- کمی) و از لحاظ نحوه اجرا، توصیفی- پیمایشی است. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه اعضای هیات علمی دانشگاه آزاد واحد علوم و تحقیقات است. در بخش کیفی با استفاده از تکنیک دلفی، شاخص های مدل ارتقای شایستگی حرفه ای اعضای هیات علمی این دانشگاه مشخص شد و در بخش کمی (که جامعه آماری بزرگ تری را شامل می شد) پرسشنامه به دست آمده از بخش کیفی، در میان اعضا توزیع شد. اعتبار پرسشنامه با استفاده از اعتبار محتوا تعیین شد و پایایی آن در هر یک از مراحل کیفی و کمی به ترتیب به واسطه آزمون z و آلفای کرونباخ بررسی و تایید شدند. یافته ها با استفاده از آزمون های مختلف آماری تی و z تحلیل شدند. یافته ها که با استفاده از آزمون های مختلف تی، معادلات ساختاری تحلیل عاملی، آزمون z، فریدمن، کولموگروف- اسمیرنوف، بارتلت، KMO و تحلیل عاملی بررسی شدند، نشان دادند که پاسخگویان شش نوع شایستگی آموزشی و تکنولوژیکی، پژوهشی، شایستگی خدمات تخصصی، شایستگی فردی و ارزشی، شایستگی سازمانی و شایستگی ادراکی را شناسایی نمودند که تمام این مولفه ها در مدل نهایی تاییید شدند. سپس یافته ها نشان دادند که این شایستگی ها در میان اعضای نمونه آماری در هر دو وضعیت موجود و مطلوب، موقعیت نسبتا نامطلوبی دارند که می توان با استفاده از شاخص ها و راهکارهایی، آنها را بهبود بخشید.

    کلیدواژگان: مدل شایستگی حرفه ‏ای، منابع انسانی، نظام‏های آموزش عالی
  • حاتم خلیلی پور، مهدی نداف*، حسنعلی سینایی صفحات 209-243

    در دنیای رقابتی امروز، با سرعت گرفتن پیشرفت های علم و تکنولوژی و با نظر به اینکه منابع انسانی سرمایه های بنیادی و نیروی محرکه هرگونه تغییر و تحول در سازمان هستند، تنها سازمان هایی می توانند به حیات خود ادامه دهند که نقش مهم و استراتژیک منابع انسانی را درک کرده، انگیزش، رضایت، تعهد سازمانی و رفتار شهروندی سازمانی آنها را از طریق به کارگیری روش ها و فنون جدید مدیریتی ارتقا دهند. برای تحقق این امر، به کارگیری نظام های ارزشیابی عملکرد ازجمله وظایف مهم مدیریت منابع انسانی است. ازاین رو تحقیق حاضر به مطالعه ضرورت ارزیابی عملکرد کارکنان، کارکردها و شیوه های نوین آن، با استفاده از روش کتابخانه ای پرداخته است. هدف از پژوهش حاضر بررسی تاثیر ادراک از معیارهای مالی و غیرمالی ارزیابی عملکرد برانگیزش، رضایت شغلی، تعهدسازمانی و رفتارشهروندی سازمانی است. پژوهش ازنظر نحوه گردآوری داده ها از نوع توصیفی- همبستگی و ازنظر هدف کاربردی است. جامعه آماری پژوهش کارکنان اداره آب و فاضلاب شهر اهواز است که تعداد آنها 1300 نفر بود و یک نمونه به حجم 299 نفر با بهره گیری از روش تصادفی طبقه ای در دسترس از آن انتخاب گردید. جهت جمع آوری داده ها و سنجش متغیرها، از پرسشنامه استفاده شد. برای ارزیابی اعتبار پرسشنامه از روایی صوری استفاده گردید و برای محاسبه پایایی ابزار، از ضریب آلفای کرونباخ بهره گیری شد. جهت آزمون فرضیه ها از ضریب همبستگی و مدل معادلات ساختاری با استفاده از نرم افزارspss نسخه 22 و آموس نسخه 18 استفاده شد. نتایج بررسی فرضیه ها نشان می دهد معیارهای مالی ارزیابی عملکرد تاثیر معناداری بر انگیزش درونی دارد. معیارهای غیرمالی ارزیابی عملکرد تاثیر معناداری بر انگیزش درونی دارد. انگیزش درونی و بیرونی تاثیر معناداری بر رضایت شغلی دارد. انگیزش درونی و بیرونی تاثیر معناداری بر تعهدسازمانی دارد. انگیزش درونی و بیرونی تاثیر معناداری بر رفتار شهروندی سازمانی دارد.

    کلیدواژگان: معیارهای ارزیابی عملکرد، انگیزش، رضایت شغلی، تعهد سازمانی، رفتار شهروندی سازمانی
  • امیرحسین نادعلی جلوخانی، مهدی کرباسیان*، سید رسول آقاداوود، عبدالمجید عبدالباقی صفحات 245-275

    افزایش جمعیت و به تبع آن گسترش شهرنشینی موجب افزایش تعداد پروژه های عمرانی در کلان شهرها شده است. اجرا و مدیریت پروژه های مختلف ازجمله پروژه های عمرانی، دارای موارد مبهم و ناشناخته فراوانی است و با توجه به ویژگی های خاص هر پروژه و شرایطی که در شهرداری ها می باشد ریسک پروژه بر اهداف پروژه تاثیر می گذارد. هدف این پژوهش، بررسی تحلیلی تاثیر مولفه های ساختار شکست ریسک بر اهداف پروژه های عمرانی شهرداری شامل رضایت شهروندان، هزینه، زمان، کیفیت، محدوده و ایمنی با استفاده از شبکه باور بیزین است. در این پژوهش کاربردی، شیوه گردآوری داده ها-توصیفی پیمایشی از نوع همبستگی و جامعه آماری بر اساس نمونه گیری هدفمند مطابق با جامعه متخصص در شهرداری اصفهان مرتبط با موضوع 45 مدیر، معاون، مسوول مرتبط و متخصص انتخاب شدند. زمان پژوهش برای شناسایی ریسک پروژه ها سال 1395 تا پایان 1397 را در بر می گیرد، ابزار مورداستفاده در پژوهش پرسشنامه است که اطلاعات جمع آوری شده با استفاده از تدوین ساختار شکست ریسک پروژه ها جهت دسته بندی و شناسایی ریسک ها و ماتریس پذیرش ریسک مورد استفاده قرار گرفت. جهت اعتبار سنجی از مدل سازی معادله ساختاری به روش حداقل مربعات جزیی و در خصوص ارزیابی تاثیر هم زمان ابعاد ریسک بر اهداف پروژه ها از مدل سازی احتمالی علت و اثر بر مبنای الگوی باور بیزین صورت پذیرفته است. تحلیل داده های این پژوهش نشان داد که مولفه های ریسک پروژه ها، تاثیر مثبتی روی اهداف پروژه ها دارد. نوآوری و ویژگی این پژوهش تلفیق مدل سازی معادلات ساختاری با شبکه باور بیزین و استفاده از تکنیک تجزیه وتحلیل حالات خطا و آثار ریسک در ساختار شکست ریسک می باشد که در فرآیند مدیریت ریسک منجر به رفع عدم اطمینان بین روابط ابعاد ریسک و دقیق سازی اولویت بندی و تحلیل ابعاد ریسک ها شده است.

    کلیدواژگان: مدیریت ریسک پروژه، تحلیل ریسک، شبکه باور بیزین، پروژه های عمرانی شهرداری، ساختار شکست ریسک
|
  • Mahboobeh Arab *, Mahmood Yahyazadehfar, Mahsa Moazeni Pages 23-41

    Emerging research findings underscore the competitive nature of attracting and maintaining knowledge workers in information technology industry and the knowledge workers’ propensity to find an appropriate workplace with fun as a distinctive feature attributed to it. This study investigated knowledge workers’ feeling of organizational attachment in relation to the fun they experienced in their workplace and with regard to the attitude they held toward workplace fun. The research population comprised 437 employees in the information technology industrial companies in Mazandaran Province, Iran. The data collection instruments included three standardized questionnaires measuring the amount of experienced fun, organizational attachment and attitude toward fun that were administered to a stratified sample of 212 participants. The collected data were analyzed statistically and revealed that the fun knowledge workers experienced in their workplace, with an impact factor of 0.441, was significantly correlated with their organizational attachment. In addition, the moderating role of attitude toward workplace fun, with an impact factor of 0.262, was approved. Scrutiny of fun activities indicated that celebration of work achievement and success was of paramount importance for knowledge workers.

    Keywords: Knowledge Workers, Fun, Information Technology, Organizational Attachment, Workplace
  • Davood Hosseinpour, Fatemeh Sohrabi *, Parastoo Salavati Pages 43-64

    The purpose of this applied descriptive survey was to measure the productivity of higher education. The research population consisted of first level different university faculty members and assistants from whom a cluster sample of 34 participants from Allameh Tabataba'I University, Tehran University and Sharif Industrial universities were randomly selected to partake in the study. The research data were collected employing a researcher-made productivity measurement questionnaire comprising four factors tapping quality, value added, efficiency and effectiveness. Smart-PLS software was employed to confirm the validity and reliability of the questionnaire and the structural and general fitting of the proposed model. The research data were analyzed via SPSS software and dependent samples t-test to answer the research questions. The findings demonstrated that overall productivity of higher education was below expectations and that higher education productivity facets including quality, value added, efficiency and effectiveness were far below favoured averages. The findings accentuate consistent measurement, causal scrutiny and planning as prerequisites for productivity enhancement of higher education.

    Keywords: Added value, effectiveness, measuring productivity higher education, Efficiency, Quality
  • Saeed Saljooghi *, Ramin Sadeghian Pages 65-89

    Nowaday, competition affects all processes of production and supply of products, so that most manufacturers and suppliers of materials can not have a market share if they do not think about increasing quality and reducing prices, so in this article the effect of competition of raw material suppliers on supply and procurement costs Materials for manufacturers in a multi-product supply chain Green closed loop is examined. First, competitive modeling in the supply process between raw material suppliers in different groups is done by estimating the demand for each of the chain products and setting the demand quantity parameters of each product. And the rate of return flow in the competitive model using the principles of game theory to find the equilibrium point of competition among each group of chain suppliers. Then by solving the model of changes in the cost of supply and goods for manufacturers and suppliers of chain raw materials in two cases The existence of competition and its absence are compared and decisions are made.

    Keywords: Green Closed Loop Supply Chain, competition, Nash equilibrium point, Reverse Process
  • Maryam Ahmadi Zahrani *, Saeid Saida Ardekani, Hamidreza Salmani Khajoei Pages 91-120

    The purpose of this study was to investigate the effect of high-performance work practices on organizational performance of Companies located in Jey Industrial City, Isfahan with regard to the mediating role of E-human resource management. The research population comprised all managers and employees working in human resource management sectors of the target companies from whom a convenience sample of 342 participants was selected based on structural equation principles. The research data were collected employing the High-Performance Workplace Questionnaire (Flood et al., 2008) with 9 items, the Organizational Performance Questionnaire (Katkar & Satt, 2009), with 5 items, and Electronic Human Resource Management Questionnaire (Hooi, 2006), with 9 items. The Cronbach's alpha measures of the the questionnaires were calculated and found to be 0.882, 0.823 and 0.823, respectively. Sstructural Equation Modeling (SEM) was utilized to test the research hypotheses using PLS software. The findings confirmed that organizational performance of Jay Industrial City companies was significantly and positively influenced by high-performance work practices and E-human resource management, however, E-human resource management did not significantly mediate relationship between high-performance work practices and organizational performance.

    Keywords: Organizational Performance, E-HRM, high performance work practices
  • Neda Salimi, Mohammad Taban *, Yasanallah Pourashraf, Seidmehdi Veiseh Pages 121-143

    The present qualitative research set out to design a model for invisible employee control in public organizations. The research sample included managers at various universities and educational institutes in Ilam selected based on snowball sampling. A semi-structured interview was conducted with the participants to collect the research data which were further analyzed based on Grounded Theory. The findings indicated that three sets of causal, contextual and intervening factors can influence invisible employee control. Causal factors include efficient evaluation system, adequate organizational supportive atmosphere, efficient supervision and control system and fair and unbiased employee promotion. Contextual factors comprise appreciating and rewarding effective services, taking personality characteristics into account and managers’ ethical supportive behavior towards employees. Intervening factors were found to be maintaining rule-orientation, reducing hidden powers and existence of clear specific control plans. Control pattern strategies were found to include empowering managers, developing human resources, promoting organizational intimacy, matching jobs with employees’ capabilities and adequate employment system. Finally, invisible employee control was construed as leading to organizational efficiency, customer satisfaction, promoting organizational accountability, and boosting employees’ participation and commitment.

    Keywords: Control, invisible employees, Public Organizations, Grounded Theory
  • Jhila Nasiri, Farzin Modarres Khiyabani *, Nima Azorbaarmir Shotorbani Pages 145-161

    Methods of clustering in data mining have dramatically developed in recent years as a result of the crucial need to categorize data leading to the expansion of data mining techniques and enhanced productivity of clustering methods in management and decision making. Whale optimization algorithm is a new stochastic global optimization method employed to resolve various problems. We already presented a data clustering method based on Whale optimization algorithm in which the initial solutions are randomly selected. What has made K-mean algorithm a highly popular clustering approaches appealing to many researchers is the simplicity and brevity of the stages involved in the process. The present enquiry aimed at employing K-mean algorithm to improve the capability of Whale optimization clustering and proposing the hybrid KWOA algorithm which can find more accurate clusters. The computational results of running the newly proposed algorithm, along with some well-known clustering algorithms, on real data sets from a well-known machine learning repository underscored the promising performance of the proposed algorithm in terms of the quality and standard deviation of the final solutions.

    Keywords: Clustering, Data mining, Productivity, Swarm intelligence
  • Alireza Moradisaleh, Hassan Rangriz *, Akbar Hassanpoor, Bijan Abdollahi Pages 163-184

    This mixed-methods research was conducted to identify and design the dimensions, components and factors of an excellence organizational climate and validate it. The qualitative phase of the study was based on the grounded theory and MAXQDA software while the quantitative stage was conducted using SPSS software. The research population comprised Iranian private banks from which a convenient sample was selected based on theoretical adequacy and availability during the qualitative phase. Interviews were run with the sample to reach the theoretical saturation. Further, the quantitative phase of the study started with a sample of 318 participants who had been selected based on a multi-stage cluster sampling procedure from 1815 employees using the Cochran formula. The reliability and validity of the qualitative and quantitative phases of the research were checked through Lincoln and Guba evaluation and Cronbach's alpha, respectively. The collected data were analyzed to explain the paradigmatic model of the excellent organizational climate that was then validated via Wilcoxon test. The findings indicated that the main dimensions of the excellence organizational climate include "employee credibility", "employee and management mutual respect" and "employees’ honoring the job and the organization" and that this model can promote organizational efficiency and profits, productivity, quality of professional life and organizational culture, branding and more willingness to work in a competitive environment.

    Keywords: excellence, model, organizational climate, Private Banks, Validation
  • Amir Teimourzadeh, Afsaneh Zamanimoqadam *, Naser Mir Sepasi Pages 185-208

    This applied descriptive mixed-methods research set out to propose a productivity-oriented model to enhance professional credentials of faculty members at Tehran Science and Research Branch of Islamic Azad University. The research population comprised all faculty members of the Science and Research Branch of the Azad University. Initially, the indicators of faculty members’ professional efficacy enhancement model were qualitatively specified via the Delphi technique. Having verified the content validity of the proposed questionnaire, it was subsequently piloted by distributing it among a larger sample and its reliability was confirmed through z test and Cronbach's alpha, respectively. The collected research data were analyzed using t and z tests, Structural Equational Modelling (SEM), Friedman, Kolmogorov-Smirnov, Bartlett, KMO and factor analysis. The findings revealed that the participants had identified 6 types of educational, technological, research and specialized services credentials like individual and value, organizational and perceptual competencies, all of which were confirmed in the final model. Moreover, the findings underscored the unsatisfactory level of these credentials in both the existing and desirable situations and the need to improve them.

    Keywords: Professional Competency Model, Human Resources, Higher Education Systems
  • Hatam Khalilipour, Mahdi Nadaf *, Hasanali Sinaei Pages 209-243

    The pace of advances in science and technology, human resources are construed as the fundamental capital and driving force of any change in the organization in today's competitive world where organizational survival relies heavily on the extent to which the vital and strategic role of human resources is perceived and novel managerial methods and techniques are employed to promote the employees’ motivation, satisfaction, organizational commitment and organizational citizenship behavior. Hence, a key task involved in human resources management is the implementation of performance evaluation systems. Therefore, the present study commenced with an initial library research to explore the necessity of evaluating employees’ performance, its functions and modern methods. The aim of this applied descriptive correlational study was to investigate the effect of employees' perception of financial and nonfinancial evaluative measures on their motivation, job satisfaction, organizational commitment, and organizational citizenship behavior. The research population comprised 1,300 employees of Water and Sewerage Company in Ahwaz, Iran from whom a convenience stratified sample of 299 participants were randomly selected. The research data were collected via questionnaires that were piloted to assess their face validity and Cranach’s alpha reliability. The research hypotheses were tested via correlation coefficient and Structural Equation Modeling (SEM) using the SPSS22 and AMOS18 software. The findings indicated that financial measures had a significant effect on intrinsic motivation while nonfinancial measures had a significant effect on intrinsic motivation.Both intrinsic and extrinsic motivation were found to have significant effects on job satisfaction, organizational commitment and organizational citizenship behavior.

    Keywords: Performance Evaluation Measures, motivation, Job satisfaction, Organizational Commitment, Organizational Citizenship Behavior
  • Amir Hossein Nadali Jelokhani, Mehdi Karbassian *, Sayyed Rasool Agha Davood, Abdul Majid Abdul Baghi Pages 245-275

    Population growth and the subsequent surge in urbanization has drastically increased the number of construction projects in metropolitan cities implementation and management of which may involve numerous ambiguous and unknown issues or risks that can impact project objectives depending on the specific project characteristics and municipal conditions. Thus, the purpose of the current applied descriptive correlational survey was to examine the extent to which components of risk failure structure can impact the goals of municipal construction projects including citizen satisfaction, cost, time, quality, range and safety using Bayesian Belief Network (BBN). The purposeful research sample comprised 45 managers, deputies, relevant officials and experts in Isfahan municipality who were consulted to identify the project risk dimensions during 2016 and 2018. A questionnaire was employed to collect the research data which were further analyzed using the project risk structure breakdown to classify and identify risks and matrices. Partial Least Squares Method of Structural Equation Modelling (SEM) was employed to validate the questionnaire data.  The simultaneous impact of risk dimensions on project goals was investigated using probable cause and effect modeling based on Bayesian Belief Model. The findings verified the significant positive impact of project risk components on the project objectives. The innovative characteristic of the current study was the integration of SEM and Bayesian BBN and application of error state analysis technique and risk effects in risk failure structure which can establish certainty concerning the analysis of risk dimensions and their relationship with precision of priorities in risk management process.

    Keywords: BBN, Municipal Construction Projects, Project Risk Management, RBS, Risk analysis