فهرست مطالب

زبان و فرهنگ ملل - پیاپی 6 (پاییز و زمستان 1399)

نشریه زبان و فرهنگ ملل
پیاپی 6 (پاییز و زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/08/12
  • تعداد عناوین: 12
|
  • عزیزالله هزاره* صفحه 1

    بررسی تاریخ حیات اسلام، گواه آن است که مسلمانان و جوامع اسلامی، پس از یک دوره طولانی و تمدنی در صدر اسلام، همواره با فرازها و فرودهای مواجه بوده اند؛ در واقع، هرگاه حاکمان، عالمان و مردم به فرمان های الهی توجه نموده و عمل کرده اند، در اوج قدرت و عظمت بوده اند؛ اما هرگاه از دستورات الهی غفلت ورزیده و عمل نکرده اند در حضیض ذلت و انحطاط دچار شده اند. البته در کنار این نافرمانی از دستورات الهی، نباید از تلاشهای هدفمند دشمنان اسلام چشم پوشید، که از طروق گوناگون به دنبال تضعیف و حذف فکر و فرهنگ اسلامی از جوامع اسلامی بوده اند و می باشند.با این وجود، همواره انسانهای دلسوز و متعهد بوده اند که با تمام وجودشان برای حفظ، ترویج و تبلیغ معارف اسلامی کوشیده اند تا با بیان معارف اصیل اسلامی از یک سو، و روشن کردن توطیه های خصمانه دشمنان اسلام از سوی دیگر، مردم مسلمان را از جهل و غفلت رهایی بخشیده و معارف اصیل اسلامی را تعمیق و توسعه بخشند. از مجموعه ی این تلاشها به «احیای فکر دینی» یا «تجدید حیات اسلامی» تعبیر می شود.سعید نورسی و پیروان او (نورجیها) در کشور ترکیه، یکی از نمونه های بارز و برجسته ی این تلاش ها است که در این مقاله کوشیده ام، اندیشه های اصلاح گرایانه آنها در ترکیه را، با روش توصیفی- تحلیلی بررسی نمایم.

    کلیدواژگان: سعید نورسی، نورجیها، تجدید حیات اسلام، ترکیه، طریقت نقشبندیه، فتح الله گولن، آتاترک
  • علی محمد بهشتی* صفحه 2

    درعصر حاضر، جهان اسلام بویژه جغرافیای قاره آسیا فرهنگ ها و خرده فرهنگ های متعدد و متفاوتی را بخود دیده است. فرهنگ هایی که ممثل آیه رجال صدقوا ما عاهدوالله علیه (فرهنگ مومنانه) است و فرهنگ هایی که تداعی گر آیه اخلفواالله ما وعدوه وبماکانوایکذبون (فرهنگ منافقانه) است.هر چند که تحقیق و پژوهش در مورد گروه دوم که ماهیتی دوگانه دارد کاری دشوار به نظر می رسد؛ اما آنچه این دشواری را در این عصر سهولت می بخشد وجود معیار و شاخصی مانند انقلاب اسلامی و نهضت امام خمینی(ره) است.بر اساس یافته های پیش رو انقلاب اسلامی این ظرفیت را دارد که میزان و معیار تمایز جریان ها و فرهنگ ها به دور از تعصبات مذهبی و روابط فرقه ای قرار گیرد.در این نوشتار با واکاوی شماری از فرهنگ های ناشی از قرایت های متفاوت دینی، الگوی صحیح و ماهیت حقیقی جریان های فرهنگی جهان اسلام در عصر حاضر، ارایه خواهد شد. جریان هایی که ریشه در فهم درست از کتاب و سنت پیامبر دارد.

    کلیدواژگان: جریان فرهنگی، انقلاب اسلامی، محور مقاومت، ملی گرایی، سلفیه، افراطی گری
  • محمد فولادی*، نعمت الله فروغی صفحه 3

    این پژوهش در باره « بررسی بازتاب شرم و حیا در هفت اورنگ عبد الرحمن جامی» است. حیا در اخلاق و عرفان اسلامی و در تفکر و فرهنگ ایرانیان، جایگاه مهمی دارد؛ همچنین در تکوین و رشد شخصیت افراد و تربیت روح و روان آنان نقش کلیدی دارد.از دیدگاه جامی شرم و حیا، بهترین زیور و آرایه زنان و مردان است و جامی آن را گلگونه زنان می داند.در اشعار او، حیا با بسیاری از فضایل و مکارم اخلاق مرتبط است و وجود آن در درون افراد، عزت، کرامت، عفت، غیرت، وفا، صبر، وقار و جز آن را سبب می گردد. همچنین علاوه بر جنبه بازدارندگی، وادارنده و انگیزاننده نیکی هاست؛ دیگر اینکه از ویژگی های ذاتی انسان است و با تغییرات فرهنگی، تغییر نمی کند. حیا با عشق منافاتی ندارد، بلکه رشد دهنده و پاک کننده عشق از هوس است و حرمت عاشق و معشوق را پاسداری می کند. حیا، اصلاح کننده رفتار ما در برابر خدا، خانواده و اجتماع است.همچنین در این مقاله مباحثی مانند: ستایش شرم وحیا در اشعار جامی، ارتباط حیا با صبر،زیبایی، حجاب و غیرت در اشعار جامی بررسی شده است.

    کلیدواژگان: شرم، حیا، عفت، کرامت، عبدالرحمن جامی، هفت اورنگ
  • احسان حسانی* صفحه 4

    جنبش گولن، با برقراری شبکه آموزشی، رسانه ای و تجاری گسترده در ترکیه و خارج از آن، و ترویج اسلام گرایی اجتماعی در تقابل با اسلام سیاسی ایران و اسلام رادیکال عربستان، به یکی از بزرگ ترین و معروف ترین جنبش های اسلامی عصر حاضر تبدیل شده است. دامنه وسیع فعالیت ها و تعداد زیاد مراکز آموزشی و تجاری و همچنین برخورداری از قدرت نرم رسانه ای نشان از موفقیت بالای این جنبش در جذب افراد و تبلیغ داخلی و خارجی است. بنابراین، هدف این مقاله بررسی روش های جذب و تبلیغ جنبش گولن می باشد تا به شناسایی این جنبش به نهادهای تبلیغی کمک کرده و همچنین با توجه به تقابل این جنبش با اسلام شیعی ایران، از نفوذ و گسترش احتمالی مدارس و اندیشه های آن در بین شیعیان ممانعت شود. نویسنده با مطالعه کتابخانه ای و بررسی منابع موجود، به تحلیل این نوشته ها پرداخته و اطلاعات مربوط به روش های جذب و تبلیغ آن را مورد مطالعه قرار داده است. یافته های این پژوهش نشان می دهد که مهم ترین ابزار جنبش گولن، آموزش، رسانه و تجارت است، و در کنار آن، از روش ها و ابزارهای گوناگون دیگری نیز استفاده می کند.

    کلیدواژگان: گولن، جنبش گولن، هیزمت، جماعت خدمت، جذب، تبلیغ، ترکیه
  • فرشاد حضرتی معیر* صفحه 5

    زبان ییدیش و عبری هر دو از زبان هایی هستند که مورد استفاده ی یهودیان بوده و از زبان عبری به عنوان زبان مقدس یاد می شده اما زبان ییدیش را زبان مادری می نامند هر چند این دو زبان از الفبای واحدی استفاده می کنند اما بررسی ها نشان می دهد که تفاوت های بسیاری از حیث خانواده های زبانی، تاریخ تطور ، دستور زبان، واژگان و ساختار در بین این دو زبان دیده می شود هر چند برخی کتب و مقالات در مورد زبان عبری به رشته تحریر در آمده اما هیچ گونه متنی برای معرفی زبان ییدیش به زبان فارسی در دسترس نیست لذا در این مقاله به معرفی این دو زبان و بررسی ویژگی ها و کاربرد اسم در این دوزبان پرداخته شده تا خوانندگان فارسی زبان اطلاعاتی در این مورد کسب نمایند. روش کار در این مقاله به صورت تطبیقی است که ابتدا زبان ییدیش بیان شده و بعد در همان مورد زبان عبری بررسی شده است.

    کلیدواژگان: زبان ییدیش، زبان عبری، عبری مدرن، تاریخ زبان یدییش، زبان های سامی
  • زهرا حامدی شیروان* صفحه 6

    در رویکردهای جدید به آموزش زبان و فرهنگ مانند رویکرهای ارتباطی و انسانگرایانه ، توجه به شباهتهای زبانی و فرهنگی در آموزش زبان ، به خصوص در مراحل وسطوح اولیه ، امری ضروری در نظر گرفته شده است. در جستار حاضر به بررسی عوامل فرهنگی مشترک بین ایران و کشورهای عرب زبان در مجموعه کتابهای آموزش نوین زبان فارسی که مخاطب اصلی آنها ، دانشجویان عرب زبان هستند ، پرداخته شده است. روش تحقیق در این پژوهش به صورت کتابخانه ای و از نواع تحلیل محتوای توصیفی کمی است . چپل(2009) سه سطح یا مقوله برای محتوای فرهنگی شامل ترسیم، اشاره و توصیف ارایه داده است که در این پژوهش نیز همان سه سطح در تحلیل داده ها مورد نظر قرار گرفته است و نتایج به صورت مفصل در بخش تجزیه و تحلیل داده ها آمده است. در مجموع 177 مولفه فرهنگی مشترک در این کتابها استخراج شد که از این میان ، جلد دوم با 49 مولفه در جایگاه اول و جلد چهارم با 43 مولفه در جایگاه دوم از نظر بسامد قرار میگیرند؛ به طور کلی، میزان استفاده از مقوله اشاره در کل کتابها با 66% بر دو مقوله دیگر پیشی گرفته است ؛ پس از آن مقوله ترسیم است که سهمی 24 درصدی دارد و کمترین سهم نیز متعلق به توصیف است که سهمی ده درصدی دارد. از دیگر نتایج این تحقیق این است که با بالارفتن سطح کتاب و سطح معلومات زبانی فارسیآموزان ، از تعداد مولفه ترسیم کاسته میشود و دو مولفه دیگر سهم بیشتری را به خود اختصاص میدهند.

    کلیدواژگان: آموزش زبان فارسی به غیر فارسیزبانان، فرهنگ، عوامل فرهنگی مشترک، کشورهای عرب زبان، ایران، توانش ارتباطی بینافرهنگی
  • منصوره احمدی جعفری* صفحه 7

    قرن چهارم و پنجم هجری قمری عصر رنسانس اسلامی ایرانی بوده است. در این دوره تمدن اسلامی در اوج شکوه، شکوفایی، نشاط و تحرک علمی بوده و نحله های فکری متعددی پدید آمده است که از مهم ترین آن ها می توان «شیعه»، «معتزله»، و «اشاعره» را نام برد. فردوسی به عنوان بزرگ ترین حماسه سرای ایرانی، متاثر از جریان خردمحور شیعه و معتزله، اصول و فروع عقاید این دو مکتب هم چون رویت، امر به معروف و نهی از منکر، عدل، توحید و... را در بسیاری از ابیات شاهنامه آورده است. در این مقاله که به شکل تحلیلی توصیفی و با روش کتابخانه ای به انجام رسیده با آوردن شواهد مختلف شعری از شاهنامه فردوسی بیان شده است که گذشته از اهمیت و جایگاه فردوسی در ادبیات فارسی و تاثیر آن بر ادبیات جهان، شعر او از قرن چهارم تا عصر حاضر به مثابه ی پیک فرهنگی عقیدتی عهده دار انتقال اندیشه ی شیعه و معتزله بوده است.

    کلیدواژگان: فردوسی، شیعه، متعزله
  • مجید رسولی* صفحه 8

    پارادایم فرهنگی انقلاب اسلامی ایران، شیوه ای جدید از زیست در جهان مدرن را معرفی می کند و می کوشد با نقد سازنده تمدن مادی معاصر درباره پیامدهای رفتارهای مکانیکی و بدون هدف انسان مدرن، هشدار دهد. جنبش اسلامی نیجریه یکی از جنبش های متاثر از انقلاب اسلامی ایران است که از آغاز قرن 21 با وجود محدودیت های مضاعفی که هم از سوی حکومت مرکزی و هم از سوی گروه های سلفی به رهبری عربستان بر آن وارد می شود، دوران انزوا را پشت سر گذاشته و فعالیت سیاسی خود را آغاز کرده است. جنبش اسلامی نیجریه که تا پیش از دهه 1990 میلادی برای بسیاری شناخته شده نبود منبعث از گفتمان و پارادایم فرهنگی انقلاب اسلامی توانست گام های جدی را در مسیر احیای هویت و باورهای شیعیان در غرب آفریقا بردارد. این مقاله با بهره گیری از روش تحلیل گفتمان، می کوشد تا با مطالعه کنش گفتاری و رفتاری رهبر و پیروان جنبش مذکور، نحوه عملکرد و ابعاد پارادایم فکری و الگوی دیپلماسی فرهنگی انقلاب اسلامی را در نیجریه نشان دهد. مقاله با مفروض گرفتن این نکته که گفتمان انقلاب اسلامی، ملهم از آموزه های باطنی و ظلم ستیز شیعیان است، این فرضیه را مورد آزمون قرار خواهد داد که «الگوی دیپلماسی فرهنگی در سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران مبتنی بر الزامات معرفتی حاصل از گفتمان شیعی است که منجر به آرمان خواهی، احیای هویت، ظلم ستیزی و نوزایی فکری در پیروان خود می شود.» یافته های این مقاله بر شباهت های انکارناپذیر گفتمانی جنبش شیعیان نیجریه با گفتمان انقلاب اسلامی ایران با تاکید بر مواضع شیخ احمد زکزاکی، تمرکز دارد.

    کلیدواژگان: ایران، دیپلماسی فرهنگی، آفریقا، نیجریه، زکزاکی
  • مرتضی اشرافی*، مجتبی اشرافی، عبدالحسین عموری صفحه 9

    در مقاله حاضر بررسی و تبیین جریان های فکری معرفتی مسلمانان در آسیای مرکزی می پردازیم ؛ بعد از فروپاشی شوروی وضعیت زندگی مسلمانان در آسیای مرکزی بشدت دگرگون شد و ارتباط این منطقه با جهان اسلام توسعه یافت، ولی طبیعی بود آثار به جای مانده از دوران حاکمیت کمونیست ها ر اندیشه، کردار و جریان های فکری مسلمانان این منطقه کاملا مشهود باشد. امروزه قوانین اساسی همه کشور های آسای مرکزی به اصل تفکیک دین از سیاست اشاره دارند. با این حال اسلام در سراسر منطقه تا حد یک ایدیولوژی دولتی صعود نموده است. اسلام مورد حمایت دولت های کنونی آسیای مرکزی، بر پایه اسلام اهل تسنن و حنفی است و اصولا در مذهب حنفی همکاری با حاکمان تشویق شده است.اکنون در همان حال که سرکوب گروه های سیاسی اسلامی و فرقه های گوناگون ادامه می یابد جامعه روز به روز اسلامیتر می شود و این امر حتی در مورد کشورهایی مانند قزاقستان و قرقیزستان نیز صدق می کند: در اینجا اسلام سیاسی روز به روز افراطی تر می شود. بررسی های ما در این تحقیق نشان می دهد بیشتر جریان های اسلامی آسیای مرکزی فاقد هر گونه مرام نامه سیاسی و اقتصادی، طرح برای حاکمیت بهتر و ایجاد دولت اسلامی آینده شان هستند؛ با این حال همواره به دنبال هویت دینی و اجتماعی بر اساس قومیت های مختلف در میان کشورهای مختلف آسیای مرکزی هستند تا از این طریق بتوانند به نواقص هفتاد ساله ناشی از تسلط کمونیست ها بر این منطقه فایق آیند.

    کلیدواژگان: مسلمانان آسیای مرکزی، جریان شناسی، دین اسلام، جریان های مذهبی
  • مجتبی نجفی* صفحه 10

    جامعه المصطفی(ص) العالمیه به عنوان یکی از بنیانی ترین مراکز شیعه و قطب صادر کننده ی فرهنگ اسلامی به سراسر جهان، به عنوان مهد پرورش طلبه هایی که پس از اتمام آموزش خود به عنوان مبلغ و تعلیم دهنده ی دین مبین اسلام در کشورهای مختلف فعالیت می کنند، دارای سیستم آموزشی خاص خود می باشد. این مرکز برای نیل به اهداف خود باید هر روز بیش از پیش مطابق نیاز زمان، طلبه هایی را تعلیم دهد که بتوانند پاسخ گوی سوالات مشتاقان اسلام شناسی در سراسر جهان باشند و لذا ناگزیر است به امر تولید منابع اسلامی به زبان های خارجی اهتمام ورزد. جامعه المصطفی(ص) یکی از محوری ترین قطب های مرکز آموزش اسلامی است که در بیشتر کشور های جهان پایگاه دارد و براساس فرامین بیانیه گام دوم انقلاب و تاکید بر نقش حوزه، رسالت سنگینی را در اجرای تعالیم رهبر بزرگ انقلاب بر عهده دارد و به این سبب علاوه بر تقویت حوزه های داخلی و ارتقای علوم اسلامی و انسانی در کشور، به اعتلای فرایند صدور آرمان ها و تعالیم اسلامی در عرصه ی جهانی نیز همت می گمارد. یکی از آسیب شناسی های دوره های آموزشی در جامعه المصطفی(ع) که از کیفیت آموزش می کاهد، طولانی بودن زمان تحصیل طلبه ها است. ارایه راهکاری که از یک سو به بالا بردن سطح علمی دوره ها و بهینه سازی انتقال مفاهیم توجه کند و از دیگر سو طول زمان تحصیل را بکاهد، اقبال به این دوره ها را افزایش می دهد و ارتقای علمی طلبه ها را درپی خواهد داشت به این سبب نگارنده در تحقیق پیش رو با ارایه طرحی مبتنی بر اهمیت شناخت سبک های آموزشی و تناسب آن با توانمندی مختلف افراد، این نتیجه را به دست می دهد که دسته بندی افراد براساس مشابهت های فردی و کاربست روش های خاص آموزشی برای تیپ های شخصیتی همسان، که در یک گروه گنجانده شده اند، علاوه بر کاهش زمان تحصیل به بالا بردن کیفیت آموزش می انجامد و ارمغانی نوین در آموزش حوزوی خواهد بود.

    کلیدواژگان: جامعه المصطفی(ص)، قابلیت فردی، نظام آموزش، اسلام، شیعه، گام دوم انقلاب
  • زینب جابر* صفحه 11

    تعتبر بلاد الشرق من اقدم بقاع العالم، وقد کانت مهدا للحضارات البشریه، ومنبعا للادیان الإبراهیمیه وغیر الإبراهیمیه، التی انتشرت وعرفت بین ابناء تلک المنطقه. فهذه البقعه العتیقه التی بدا منها التاریخ، کانت محل اهتمام للمورخین والباحثین من الغرب والشرق علی حد سواء.ومن تلک الادیان التی انتشرت فی منطقه بلاد ما بین النهرین، وکانت محل جدل واختلاف بین المورخین والکتاب علی مر التاریخ هی "الدیانه الإیزدیه" او ما تسمی بالیزیدیه. وقد تعددت الروایات والبحوث التاریخیه حول نشاه هذه الدیانه، إذ یعتقد البعض انها وجدت منذ آلاف السنیین، فی حین یذهب البعض الآخر بالقول بانها انبثقت عن الدیانه البابلیه القدیمه التی کانت قایمه فی بلاد ما بین النهرین. وقد تعایش اتباع هذه الدیانه مع منطقتهم، وانخرطوا بالمجتمع المحیط بهم.وفی ظل ما شهدته المنطقه من احداث فی السنوات الاخیره، کانتشار للجماعات والتنظیمات الإرهابیه فی بعض مناطق العراق وسوریا علی وجه التحدید، والتی یتوزع فیها اتباع هذه الاقلیه، کثرت التساولات حول الإیزدیین ودیانتهم ومعتقداتهم. وکغیرهم من اتباع مختلف الادیان والطوایف، فقد طالتهم ید الإجرام التی رافقت تغلغل الجماعات الإرهابیه فی المنطقه، مما ادی إلی إباده جماعیه للاقلیات وعلی الخصوص للإیزدیین ساکنی سنجار الواقعه فی محافظه نینوی فی العراق، وقد تعرضوا کغیرهم من السکان للقتل والتهجیر الذی لم یسبق له مثیل فی التاریخ الحدیث.وقد دفع الإیزیدیون فاتوره ثقیله جراء الاستهداف المتواصل لهم من قبل تنظیم داعش الإرهابی، باعتبارهم کفارا یحل قتلهم وسبی نساءهم.فی هذه المقاله نسلط الضوء علی النظریات المختلفه حول الإیزدیه ونشاتها وتاریخها، بالإضافه إلی الحدیث حول المعتقدات، الکتب المقدسه، الاوضاع الاجتماعیه والتوزع الجغرافی لاتباع هذه الدیانه. کما سنتحدث حول الإباده الجماعیه (الفرمانات) التی تعرضت لها هذه الاقلیه علی مر التاریخ، وصولا لجرایم داعش الإرهابیه بحقهم، وما تعیشه الیوم.

    کلیدواژگان: الإیزدیه، الإیزدیین، الیزیدیه، طاووس ملک، عدی بن مسافر، معبد لالش، داعش، سنجار
  • فاطمه زیبایی نژاد* صفحه 12

    با پایان جنگ جهانی دوم، موضوع جهانی شدن به یکی از موضوعات مهم در سطح نظام بین الملل تبدیل شد که در برگیرنده ی همه ی تغییرات و دگرگونی ها در حوزه های مختلف حقوق بین الملل، اقتصاد، ایدیولوژیک، تکنولوژیک و فرهنگی قدیم و جدید در عرصه ی بین المللی است. در همان حال، موازی با بحث جهانی شدن، منطقه گرایی که به دو نوع منطقه گرایی قدیم و جدید تقسیم شده است نیز به طور فزاینده ای مورد توجه مناطق مختلف جهان قرار گرفت. شواهد نشان می دهد که در منطقه گرایی، موج اول منطقه گرایی به عنوان یک ساز و کار دفاعی برای کاهش وابستگی به اقتصاد بین الملل برآورده می شد. اما بسیاری از پژوهشگران منطقه گرایی نوین بر این باورند که در عمل منطقه گرایی بسیار چند جانبه تر و چند بعدی تر از گذشته هاست. دولت ها اینک وارد تلاش های منطقه گرایانه هم پوشان می شوند، بدون اینکه احساس کنند چنین فرایندی ممکن است آن ها را در تقابل با یکدیگر بوده یا این تلاش ها در تناقض با یکدیگر باشند. با توجه به اینکه ایران یکی از کشورهای مهم خاورمیانه به شمار می رود ، نقش آن در منطقه گرایی نوین بسیار حایز اهمیت است. چرا که در سال های اخیر توانسته تحولات فرهنگی، مذهبی و نظامی گسترده ای را به نام خود ثبت کند و در فعالیت های بین المللی خود دارای سهم فرهنگی گسترده ای باشد.

    کلیدواژگان: منطقه گرایی قدیم، منطقه گرایی جدید، جهانی شدن، ایران، سازمان های منطقه ای
|
  • Azizollah Hazareh * Page 1

    AbstractHistory of Islam proves that Muslims and Islamic societies, after having a long time of civilization in the early days of Islam, have always faced ups and downs. In fact, whenever rulers, scholars, and people obeyed and acted upon divine commands, they have been at the peak of power and greatness, but whenever they neglected the divine commands and did not act accordingly, they have fallen into humiliation and degeneration. Albeit, apart from Muslims’ negligence toward divine commands, one should not ignore the purposeful efforts of the enemies of Islam, who have been seeking to weaken and eliminate Islamic thought and culture from Islamic societies through various ways.  Nevertheless, there have always been compassionate and committed people who have tried with all their might to preserve, promote and propagate Islamic teachings in order to safeguard the Muslim community from ignorance by explaining the original Islamic teachings on the one hand, and exposing the hostile conspiracies of the enemies of Islam on the other to liberate Muslims, revive the original Islamic knowledge, and deepen Muslims’ understanding of their Islamic heritage. These efforts have been termed as "Revival of the Religious Thought" or "Islamic Revival".Saeed Norsi and his followers (Nurjis) in Turkey constitute a prominent example of these efforts. In this article, It is tried to examine their reformist ideas in Turkey, following a descriptive-analytical approach.

    Keywords: Saeed Nursi, The Nurjis, The Revival of Islam, Turkey, the Naqshbandi order, Fethullah Gulen
  • Ali Mohammad Beheshti * Page 2

    Today, the Islamic world, especially the geography of Asia, has seen many different cultures and subcultures. The culturesToday, the Islamic world, especially Asian regions, has witnessed many different cultures and subcultures that represent the Quranic verses: " men who are true to the covenant which they made with Allah" (the faith-oriented culture) and are associated with the Quranic verse: “because they failed to perform towards Allah what they had promised with Him and because they told lies” (hypocrisy-oriented culture.Although research on the second group, which is dual in nature, seems difficult, what facilitates this difficulty in this age is the existence of criteria and indicators such as the Islamic Revolution and the movement of Imam Khomeini.   Based on the forthcoming findings, the Islamic Revolution has the capacity to differentiate the currents and cultures away from religious prejudices and sectarian relations.   In this article, by analyzing a number of cultures resulting from different religious readings, the correct model and the true nature of the cultural movements of the Islamic world in the current era will be presented: movements that are rooted in a correct understanding of the book and tradition of the Prophet.

    Keywords: cultural movement, Islamic revolution, Axis of Resistance, Nationalism, Salafism, Extremism
  • Mohammad Fouladi *, Nematollah Foroughi Page 3

    This research is about "Investigating the reflection of shame and modesty in Haft Awrang Abd al-Rahman Jami". Shyness has an important place in Islamic ethics and mysticism and in Iranian thought and culture; It also plays a key role in the development and growth of individuals' personalities and the training of their souls and psyches. In Jami's point of view, shame and modesty are the best ornaments for women and men, and are the rosy of women. In his poetry, haya or modesty is interconnected with many moralities and its existence within individuals causes honor, dignity, chastity, zeal, fidelity, patience, elegance, and so on. In addition to the deterrent aspect, it also compels and motivates the good. Plus, haya is an innate characteristic of human beings not changing with cultural changes. Shyness is not in conflict with love, but it nurtures and purifies love from lust and protects the sanctity of the lover and the beloved. Shyness modifies our behavior towards God, family and community. In addition to what addressed, this article also covers topics such as: praise of modesty, shyness and haya in Jami poems, the relationship between modesty and patience, beauty, hijab and zeal in Jami poems.

    Keywords: Shyness, modesty (haya), chastidy, dignity, Abd al-Rahman Jami, Haft Awrang (the Seven Thrones)
  • Ehsan Hassani * Page 4

    The Gulen movement has become one of the largest and most famous Islamic movements of our time, with the establishment of an extensive educational, media and commercial network in Turkey and abroad, and the promotion of social Islamism in opposition to Iranian political Islam and radical Saudi Islam. The wide range of activities and the large number of educational and commercial centers, as well as the soft power of the media yell the high success of this movement in attracting people and domestic and foreign propagation. Therefore, the purpose this article pursues is to study the attracting and propagating methods the Gulen movement applies, to contribute in introducing it to the preaching institutions. Furthermore, given the confrontation of this this movement with Shia Islam in Iran, the possible influence and expansion of its schools and its ideas among Shias will be blocked.Through a library study approach, the author has analyzed the available sources regarding this issue and studied the movement’s attracting and propagating methods. The findings of this study show that the most vital tools applied by the Gulen movement are education, media and business, apart from variety of other ways they use.

    Keywords: Gulen, Gulen movement, Hizmet Cemaat (service community), recruitment, Propaganda, Turkey
  • Farshad Hazrati * Page 5

    Yiddish and Hebrew are both languages used by the Jews, Hebrew (means the people who have a same history and religion) as their sacred language, but Yiddish as the mother tongue. Although the two languages use the same alphabet, the studies show that there are many differences between the them in terms of ligual and word families, evolutionary history, grammar, vocabulary and structure. Though some books and articles are written on the Hebrew language, no text is available to introduce the Yiddish in Persian. Thus, in this article, these two languages are introduced and the features and use of nouns are discussed so that Persian readers can get information about them. The method pursued in this article is comparative, in which the Yiddish language is expressed first and then the Hebrew language is examined in the same case.

    Keywords: Yiddish, Hebrew, Modern Hebrew, History of Yiddish, Semitic languages
  • Zahra Hamedi Shirvan * Page 6

    In new approaches to teaching language and culture, such as communicative and humanistic approaches, paying attention to linguistic and cultural similarities in language teaching, especially in early stages and basic levels, is considered very necessary and vital. In the present research, we study the common cultural features of Iran and Arab countries in the book series “Modern Farsi Teaching”, that its main audience are the speakers from the Arabic speaking countries. The research methodology in this paper is descriptive - qualitative content analysis. Chapel (2009) presents three levels or categories for cultural content, that is display, mention, and depiction; the same three levels have been considered in the analysis of data in this research and the results discussed in detail in the data analysis section. A total of 177 common cultural features were extracted, among them, the second volume with 49 features was in the first place and the fourth volume with 43 features was in the second place in terms of frequency. In total, the use of category of mention which was 66% in all the books has surpassed the two other categories. The category of display comes next with a 24% share, and the lowest share is the category of depiction, with a 10% share. Among other notable results, it can be mentioned that as the book level goes from basic to more advanced levels, which means an increase in the Linguistic knowledge of the learners, the frequency of display feature is reduced and the other two features take up a larger share.

    Keywords: Teaching Persian to the speakers of other languages, culture, Common cultural features, Arabic speaking countries, intercultural communicative competence
  • Mansooreh Ahmadi Jafari * Page 7

    The fourth and fifth centuries AH was the era of the Islamic-Iranian Renaissance. During this period, Islamic civilization was at the peak of glory, prosperity, vitality and scientific mobility during which numerous intellectual developments took place, the most significant of which were the Shias, the Mu'tazilites, and the Ash'arites. Ferdowsi, as the greatest Iranian epic poet, influenced by the intellectual flows of Shia and Mu'tazilite, has brought the principles and sub-ideas of these two schools of thought such as vision, enjoining the good and forbidding the evil, justice, monotheism and in many verses of the Shahnameh. In this article, done analytically - descriptively with a library method, citing to various poetic evidences - it is stated that in addition to the importance and position of Ferdowsi in Persian literature and its impact on world literature, his poetry from the fourth century till today as a cultural courier was responsible for the transmission of Shia and Mu'tazilite thought.

    Keywords: Ferdowsi, Shia, Mu’tazilite
  • Majid Rasouli * Page 8

    The cultural paradigm of the Islamic Revolution of Iran introduces new ways of living in the modern world and tries to warn about the consequences of mechanical and aimless behaviors of modern man with a constructive critique of contemporary material civilization. The Islamic Movement of Nigeria is one of the movements influenced by the Islamic Revolution of Iran. Has started itself. The Islamic Movement of Nigeria, which was not known to many until the 1990s, stemming from the discourse and cultural paradigm of the Islamic Revolution, was able to take serious steps to revive the identity and beliefs of Shiites in West Africa.Using the method of discourse analysis, this article tries to show the functioning and dimensions of the intellectual paradigm and model of cultural diplomacy of the Islamic Revolution in Nigeria by studying the speech and behavioral actions of the leader and followers of the mentioned movement. Assuming that the discourse of the Islamic Revolution is inspired by the esoteric and oppressive teachings of the Shiites, the article will test the hypothesis that "the model of cultural diplomacy in the foreign policy of the Islamic Republic of Iran is based on the epistemological requirements of the Shiite discourse that leads "Idealism, the revival of identity, oppression and intellectual renewal occur in its followers." The findings of this article focus on the undeniable similarities between the discourse of the Nigerian Shiite movement and the discourse of the Islamic Revolution of Iran, emphasizing the positions of Sheikh Ahmad Zakzaki.

    Keywords: İran, cultural diplomacy, Africa, Nigeria, Zakzaki
  • Morteza Ashrafi *, Mojtaba Ashrafi, Abdolhosain Amyri Page 9

    In this article, the intellectual and epistemological movements of Muslims in Central Asia are examined and explained; After the collapse of the Soviet Union, the living conditions of Muslims in Central Asia changed dramatically and the region's connection to the Islamic world expanded. However, it’s natural that the effects of the rule of communists can still be easily found in the thought, behavior and intellectual movements of the Muslims in the region. Today, the constitutions of all Central Asian states imply the principle of separation of religion and politics. Nevertheless, Islam has risen to the level of a state ideology throughout the region. The Islam, which is supported by the current Central Asian governments, is based on Sunni and Hanafi Islam, in which cooperating with the rulers is generally encouraged. Now, as the repression of Islamic political groups and sects continues, society is becoming more and more Islamized, a fact that is true even about countries like Kazakhstan and Kyrgyzstan: here political Islam is becoming more and more radical. Our study here shows that most of the Islamic movements in Central Asia fail to have any political and economic code of coduct, plans for better governance and the creation of their future Islamic state. Despite this, they are always looking for religious and social identities based on different ethnicities in different Central Asian countries in order to overcome the shortcomings caused by the communist domination in the region for seventy years.

    Keywords: Central Asian Muslims, studies of the movements, İslam, religious movements, flows
  • Mojtaba Najafi * Page 10

    Al-Mustafa International University, as one of the most basic Shia centers, the hub of disseminating Islamic culture around the world, and as a cradle for students who work as preachers and educators of the high teachings of Islam in different countries after they are graduated, runs its special educational system. To achieve its goals and based upon the daily needs, it’s imperative for this educational center to train more and more students who are well-educated and able to answer the questions raised by those interested in Islamic studies worldwide; therefore, it is inevitable to produce Islamic resources in foreign languages. Having centers in different countries, Al-Mustafa is one of the most pivotal centers of the Islamic Education which according to the decrees of the “second step of the revolution declaration” and its emphasis on the role of the seminary, has a heavy mission in implementing the teachings of the supreme leader. Hence, in addition to improving domestic seminaries and Islamic and human sciences, it must strive to promote dissemination of Islamic aspirations and teachings in the global arena. One of the problems of the courses that MIU students face is the elongated study time, as a result of which is a decrease in quality of education. Providing a solution that on the one hand pays attention to raising the scientific level of courses and optimizing the transfer of concepts, and on the other hand reduces the study time and promotes students scientifically, will help in acceptance of these courses and promotes scientific level of students. Therefore, in the forthcoming research, a proposal is offered which is based on knowing educational styles and their suitability with abilities and capabilities of the students. It concludes that classification of the individuals based on individual similarities and applying special educational methods proportionate to identical personality types, in addition to reducing study time, will be a new gift in seminary education.

    Keywords: Al-Mustafa International University, individual ability, method of education, İslam, Shia, The second step of the Islamic revolution
  • Zeinab Jaber * Page 11

    Yezidism is an ancient faith, with a rich oral tradition that integrates some Islamic beliefs with elements of Zoroastrianism, the ancient Persian religion, and Mithraism, a mystery religion originating in the Eastern Mediterranean.  The origins of the name Yazīdī are uncertain; some scholars have proposed that it comes from the Old Iranian yazata, while others hold that it derives from the name of the Umayyad caliph Yazīd I, who is venerated by Yazīdīs.  Yazidis or Ezadis believe in one god, Tawusî Melek, a central figure in their faith , an angel who defies God and serves as an intermediary between man and the divine.  The Yazidis have inhabited the mountains of northwestern Iraq for centuries, and the region is home to their holy places, shrines, and ancestral villages. Outside of Sinjar, the Yazidis are concentrated in areas north of Mosul, and in the Kurdish-controlled province of Dohuk.ISIS militants launched a genocide against the Yazidi community in Sinjar, northern Iraq, as a result of which hundreds of thousands of Yazidis are still displaced and living in harsh conditions.The ISIS attacks that began on 3 August 2014 resulted in thousands being killed: the United Nations estimates that 5,000 Yazidi men died in the massacre.

    Keywords: Yazidis, Yazidism, ISIS, Tawusî Melek, Sinjar
  • Fatemeh Zibaeenejad * Page 12

    When World War II ended, the issue of globalization became one of the most imperative issues in the international system, which includes all the changes and transformations in various fields such as international law, economics, ideology, technology and an old and new culture in international arena. At the same time, in parallel with the discussion of globalization, regionalism, which is divided into old and new, has also received increasing attention in different parts of the world. Evidence suggests that the first wave of regionalism was met as a defense mechanism to reduce dependence on the international economy. But many scholars of modern regionalism believe that in practice regionalism is much more multifaceted and multidimensional than in the past. Governments now engage in overlapping regionalist efforts, without realizing that such a process may end in contradiction and opposing stands. Given that Iran is one of the most important countries in the Middle East, its role in modern regionalism is very significant because in recent years, it has been able to record extensive cultural, religious and military developments in its name and have a wide cultural share in its international activities.

    Keywords: Old regionalism, modern regionalism, Globalization, international institutions