فهرست مطالب

زبان و فرهنگ ملل - پیاپی 10 (پاییز و زمستان 1401)

نشریه زبان و فرهنگ ملل
پیاپی 10 (پاییز و زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1402/09/21
  • تعداد عناوین: 12
|
  • عبدالرضا بحرانی* صفحات 11-46
    پیش از جنگ های جهانی نظمی چند قطبی بر دنیا حاکم بود و امپراتوری های عثمانی و اتریش و کشورهای انگلستان، روسیه و آلمان در یک توازن قوا با هم به سر می بردند؛ اما جنگ جهانی اول به فروپاشی امپراتوری-های عثمانی و اتریش انجامید و نظم جدیدی بر نظام بین الملل حاکم شد. پس از جنگ جهانی دوم این نظم نیز دستخوش تغییر شد و دو ابر قدرت شرق و غرب هر دو بر پایه مبانی فکر غربی یعنی مارکسیسم و لیبرالیسم آقای جهان شدند. تنازع و کشمکش میان این دو قدرت با فروپاشی دیوار برلین به پایان رسید و آمریکا آقای بلامنازع جهان شد. لیکن سال ها است آیت الله خامنه ای به عنوان رهبری دینی، دانشمندی سرشناس، و استراتژیستی زبردست خبر از آغاز تحول در نظم فعلی جهان داده است، نظمی نوین که در آن آمریکا تنها ابرقدرت جهان نخواهد بود. جهان در این نظم نوین شاهد انتقال قدرت از غرب به شرق خواهد بود و ایران اسلامی نیز باید با قدرتمند شدن و استفاده بهینه و به هنگام از ظرفیت هایش جایگاه خود را در این نظم نوین جهانی تقویت بخشیده و تثبت کند. آسیا و منطقه ما برای ارتقای جایگاهشان در این نظم نوین از ظرفیت های متنوعی اعم از موقعیت استراتژیک، منابع طبیعی، ظرفیت های سیاسی، ظرفیت های اجتماعی و ظرفیت های فرهنگی دینی برخوردارند. در این مقاله تلاش شده ظرفیت های فرهنگی دینی منطقه غرب آسیا در نظم جهانی بر اساس اندیشه رهبر معظم انقلاب (حفظه الله) مورد مطالعه قرار گیرد.
    کلیدواژگان: نظم نوین، فرهنگ، ظرفیت های فرهنگی-دینی، آیت الله خامنه ای
  • علیرضا اسدی* صفحات 47-74
    یکی از ویژگی های دین اسلام ظرفیت و قابلیت تمدن سازی آن است که از همان صدر اسلام در دوره های مختلف آشکار شده است. در کنار این ویژگی ذاتی، جهان اسلام نیز دارای ظرفیت های تمدنی قابل توجهی است. اصطلاح «جهان اسلام» بیش از آن که بیانگر یک موقعیت جغرافیایی باشد، معرف هویت بیش از یک و نیم میلیارد انسان است که دارای آیین و دینی مشترک هستند که این جمعیت عظیم و متفاوت را به یکدیگر پیوند می دهد. این جمعیت عظیم با وسعت جغرافیایی وسیع، ظرفیت تمدن سازی جهان اسلام را بیشتر می کند. لذا این پژوهش تلاش می کند به این پرسش پاسخ دهد که ظرفیت های تمدنی جهان اسلام چیست؟ این نوشتار با روش توصیفی- تحلیلی تلاش میکند، این ظرفیت ها را شناسایی و تبیین می کند.برخی از ظرفیت های تمدنی جهان اسلام عبارت است از انبوه جمعیت، پراکندگی و وسعت سرزمینی، معارف عقلی و انسانی، توان ارتباطی و تنوع زبانی، امت گرایی و جهان شمولی، موقعیت استراتژیک و منابع سرشار، انقلاب اسلامی و جمهوری اسلامی، مناسک حج و گردهمایی عظیم زیارت اربعین.پاما متاسفانه به دلیل تسلط و نفوذ استکبار، حکومت های فاسد و وابسته و وجود اختلاف در جهان اسلام، از این ظرفیتها به خوبی استفاده نشده است. از این رو بهترین راه برای بهره گیری از این ظرفیت ها همگرایی، اتحاد و حرکت به سمت تمدن نوین اسلامی است.
    کلیدواژگان: تمدن نوین اسلامی، جهان اسلام، امت اسلام، هویت، ظرفیت تمدنی
  • محمدحسین بهرام*، محمد فولادی صفحات 75-103

    شاعران دری پرداز افغانستان، میراث داران بزرگان نیک اندیش و نکونامی مانند دقیقی بلخی، سنایی غزنوی و مولوی بلخی در دنیای معاصرند که آواز بلند آوازه زبان شیرین و شکوهمند دری و استوانه های عظیم و استوار حیات و حرکت ملت ستم کشیده و دردمند خویش در چهل سال سیاهی و تباهی کشور بوده اند و صدای عشق و امید، مهربانی و همدلی، خوبی و خوشی، مثبت اندیشی و آینده نگری، صبح و فردا، روشنی و رهایی و دلیری و روح حماسی و قهرمانی و امثال آن را در گوش و جان فرد و جامعه ما طنین انداز نموده اند که با عنوان «شعر امید» می شناسیم. این تحقیق با روش توصیفی و تحلیلی،در صدد پاسخ به این پرسش است که شعر امید چه جایگاهی در شعر معاصر افغانستان دارد و شاعران هموطن ما چه آینده نگری داشته و امیدواری شان را چگونه بیان کرده اند؟با استشهاد به محتوا و درون مایه های اشعار جمعی از شاعران معاصر افغانستان (از 1357 تا کنون، که مضامین مثبت اندیش و امیدانگیز را در شعر شان گنجانده اند؛ نمونه هایی بیان شده و اصالت امیدواری و روح حماسی و مثبت اندیشی در شعر معاصر، تبیین و تثبیت گردیده است. شاعرانی که از خدای مهربان و پیامبران عدل گستر؛ جهاد با ظالم؛ منجی موعود فریاد رس و حماسه ها و رشادت های اجداد و نیاکان؛ دفاع از دین و وطن و انسانیت تا مرز شهادت، سخن های بس شنیدنی گفته اند و کمتر کسی چون ایشان بوده که سحروار از گلوی خونین، غزل سپیده خوانده و از درون شب، قصه آفتاب گفته باشد.

    کلیدواژگان: شعر جنگ، شعر امید، مثبت اندیشی، شعر معاصر دری، ادبیات معاصر افغانستان
  • فرمان علی سعیدی شگری*، قاسم خانی جانی، شیر محمد جعفری صفحات 105-129

    پیامبران الهی به عنوان پیام آوران صلح و آرامش در جوامع انسانی، همواره سعی و تلاششان برای نزدیک ساختن انسانها با یکدیگر و جلوگیری از هر گونه درگیری و جنگ بوده است. رسول خدا (ص) به عنوان آخرین پیامبر الهی نوید بخش صلح و آرامش در جهان است. آن حضرت با شیوه های مختلف با اهل کتاب تعامل داشتند از این رو برخورد و رفتار پیامبر (ص) و شیوه مواجهه آن حضرت با اقلیت های دینی عصر نبوی قابل مطالعه است. نتیجه این مطالعه می تواند نشان دهد که حکومت های اسلامی معاصر و مسلمانانی که می خواهند سنت نبوی را الگوی خود قرار دهند، امروزه با اقلیت های دینی باید چگونه برخوردی داشته باشند. طبق بررسی، گفته شده طی سال های 2010 تا 2050م. رشد جمعیت مسلمانان دو برابر بیشتر از رشد کل جمعیت جهان خواهد شد و در نیمه دوم قرن 21، مسلمانان به بزرگ ترین گروه مذهبی جهان تبدیل خواهند شد. از این رو تعامل و گفتگوی بین الادیانی یکی از نیازهای مبرم مردم خواهد بود. به ویژه آن که دشمنان بشریت و به ویژه استکبار جهانی دنبال تفرقه و درگیری بین مردم جهان است. در این نوشتار با بهره گیری از آموزه های دین اسلام، تعامل و گفتگوی بین الادیانی را مورد تحقیق و بررسی قرار خواهیم داد.

    کلیدواژگان: اسلام، پیامبران الهی، ادیان، تعامل و گفتگو
  • سید علی شاه احمدی* صفحات 131-159

    مقوله جهانی شدن و گسترش روابط بشری تعاملات ملت ها و فرهنگ ها را پیچیده تر ساخته است، ملت های مختلف در برابر فرصت های و آسیب های مشترکی قرار گرفته اند. تهاجم فرهنگی برخی از هویت های ملی و شخصی را دچار بحران ساخته است. ازاین رو، اندیشمندان برای شناسایی عناصر و مولفه های هویت ساز در سطح وسیع تر برآمده اند و عوامل و راهکارهایی را جستجو می کنند که در راستای تکوین و تقویت هویت منطقه ای موثر باشند. پرسش این است که هویت منطقه ای نیازمند کدام زمینه ها و مولفه ها است. این پژوهش به نقش زبان و ادبیات در هویت منطقه ای پرداخته است. زبان و ادبیات رسانه نیرومندی است که باورها، انگیزه ها و احساسات آدمی را به همدیگر انتقال می دهد. این رسانه ملت ها و جوامع هم فرهنگ و هم سرنوشت را در رسیدن به هویت واحد کمک می کند. فرهنگ، یکی از مهم ترین عناصر هویت ساز است و زبان و ادبیات مهم ترین جلوه فرهنگ است. آثار زبانی و ادبی می تواند زمینه هم اندیشی و همدلی را در استفاده از فرصت ها و رویارویی با چالش ها فراهم سازد و گفتمان ایجاد کند. این گفتمان می تواند هویت جمعی ایجاد کند و در نتیجه به رفتار خردمندانه جمعی در استفاده از فرصت ها و مقابله با چالش ها بیانجامد. آیین و فرهنگ اسلام در منطقه غرب آسیا فرصت بزرگی برای هویت واحد منطقه ای ست. زبان و ادبیات عربی و فارسی که به عنوان زبان اول و دوم اسلام شناخته می شوند و پیوندهای زیادی با هم دارند می توانند در این زمینه نقش بزرگی ایفا کنند.

    کلیدواژگان: هویت منطقه ای، زبان و ادبیات، اسلام، فرهنگ
  • محمد زکریا سعیدی* صفحات 161-184

    در مقاله حاضر تلاش شده تا رابطه متقابل مفاهیم سه گانه «فرهنگ»، «دین» و «زبان» را که از مهم ترین موضوعات موثر در زندگی اجتماعی بشری است مورد واکاوی قرار دهد و هدف از این تحقیق یافتن رابطه همکارانه و داد و ستد میان این موضوعات یا تعامل در جهت تقویت بعد یا ابعادی از دو ضلع دیگر این مثلث و کیفیت این رابطه می باشد.سعی شده است به سوالات آتی پاسخ بدهد: چه رابطه مثبتی بین سه گانه فرهنگ، دین (اسلام)، و زبان وجود دارد؟ میزان تاثیر گزاری و اثرپذیری بین آنها چقدر است؟ آیا دین جزیی از یک کلیتی بنام فرهنگ است یا فرهنگ در قلمرو دین قرار دارد؟ آیا زبان تعیین کننده فرهنگ است یا بالعکس فرهنگ تعیین کننده-ی زبان است؟ رابطه دین با زبان به چه صورت است؟ آیا زبان فقط وسیله ای است در خدمت دین و ایدیولوژی دینی و رابطه شان یک سویه است یا رابطه داد و ستدی و متقابل دارند؟ نویسنده در این مقاله از روش گرد آوری کتابخانه ای و بررسی منابع مکتوب سود برده و در یک تحلیل توصیفی رابطه این سه گانه را تبیین نموده و به سمت هدفش که ارتباط همکارانه و همسویانه این موضوعات در جامعه و در جهت گسترش حیطه-های وجودی یکدیگر و بطور کلی خدمت به گسترش تمدن و فرهنگ انسانی است، نزدیک شده است.

    کلیدواژگان: دین، فرهنگ، زبان، رابطه متقابل
  • علی شیر افتخاری* صفحات 185-217
    دین، تمدن، فرهنگ سه موضوع بزرگ و مهم حوزه علوم انسانی است و پیشینه ای به درازی تاریخ بشر دارد. رابطه این سه مفهوم با یکدیگر چگونه است و چه نسبتی بین این سه مفهوم وجود دارد؟ این پرسش اصلی تحقیق است و همواره از طرف جامعه شناسان دینی مطرح شده، و پاسخ ها، دیدگاه ها و مواضع گوناگونی از سوی آنان ارایه شده است. هدف از این پژوهش، تبیین چگونگی ارتباط بین دین، تمدن و فرهنگ است؛ روش پژوهش در این تحقیق، «روش تبیینی- تحلیلی» است؛ به این معنی، در گام اول به تبیین این سه مفهوم، و سپس در گام دوم، به تحلیل ارتباط دین و فرهنگ و بیان موارد اشتراک و افتراق این دو پرداخته، و در گام سوم، رابطه دین و تمدن را تشریح و تفسیر، و در نهایت دریافته است دین با فرهنگ حوزه های اشتراک، و حوزه های افتراق از هم دارد و دین در ایجاد تمدن، نقش اساسی و بنیادی داشته، و زمینه ها، بسترها و عناصر تمدن سازی از قبیل «تاسیس جامعه و حکومت ، عقل و عقلانیت، اهتمام ورزیدین به علم و دانش، ارایه برترین قانون ، نظم و امنیت و توسعه اقتصادی» را در دو حوزه معنوی و مادی فراهم ساخته، و در اختیار بشر گذاشته، و کمک شایانی در طول تاریخ برای شکل گیری و تحقق تمدن و فرهنگ به انسان کمک کرده و خدمات ارزنده فراوانی به جامعه انسانی انجام داده است.
    کلیدواژگان: دین، تمدن، فرهنگ، امنیت، عقلانیت، جامعه، علم و قانون
  • آزاده نعمتی* صفحات 219-235

    زبان علاوه بر ارتباط می تواند نقش های مختلفی در جامعه ایفا نماید. نقش زبان خارجی بر هویت نیز مورد تایید محققانی چون ورف و ساپیر بوده است. از اینرو هدف اساسی این مطالعه چگونگی رابطه بین نگرش نسبت به یادگیری زبان انگلیسی و هویت ملی و دینی دانشجویان می باشد. داده های این مطالعه از طریق دو پرسشنامه هویت دینی و ملی لطف آبادی و نگرش گاردنر جمع آوری شد. جامعه آماری تحقیق شامل 130 دانشجوی دانشگاه آزاد اسلامی واحد شیراز بود که به صورت تصادفی انتخاب شدند. نتایج تحقیق رابطه همبستگی مثبتی بین نگرش نسبت به یادگیری زبان انگلیسی و هویت ملی (597/0=r) و همچنین هویت دینی (662/0=r) در سطح اطمینان 99 درصد نشان داد.در این مقاله به بررسی نگرش نسبت به یادگیری یک زبان دیگر به عنوان زبان خارجه که در ایران انگلیسی است، پرداخته شده است. از آنجا که تاثیر زبان و یادگیری آن از نظام شناختی و ادراکی انسان جدا نیست بررسی مسایلی مانند هویت و زبان کلیدی و اساسی است. بر اساس نظر مسکوب (1373) ایرانیت، هویت و حس ملی ایرانی بر دو ستون زبان و تاریخ استوار است.

    کلیدواژگان: هویت ملی، هویت دینی، نگرش، زبان انگلیسی
  • مجتبی رحمتی*، علیرضا نوری صفحات 237-258

    در زبان فرانسوی، مانند هر زبان دیگر، کلماتی یافت می شوند که از زبان های مختلف به این زبان وارد شده اند. به این کلمات اصطلاحا واژه های «قرضی»، «دخیل» یا «وام واژه» می گویند. در طول زمان و در پی رویدادهایی تاریخی، واژه هایی از زبان عربی از طریق زبان اسپانیایی و ایتالیایی و یا مستقیما در دوران استعمار و حضور مهاجران در فرانسه به فرانسوی راه یافته اند. زبان عربی جزء اولین زبان های علمی در اروپا بوده است، حضور تعداد زیادی عرب زبان مهاجر در فرانسه باعث شده است که واژه های این زبان از لحاظ کاربرد در فرانسوی جایگاه ویژه ای داشته باشند. گستردگی این واژه ها به گونه ای است که همه فرانسه زبانان، از اقشار مختلف، به طور روزمره و مداوم از واژه های عربی استفاده می کنند بی آنکه اطلاعی از ریشه آن ها داشته باشند. بدیهی است که وام واژه ها از لحاظ آوایی کمی دستخوش تغییر شده و با سیستم آوایی فرانسه هماهنگ شده اند. در این پژوهش در نظر داریم ضمن بررسی تاثیر زبان عربی بر فرانسه، تعدادی از وام واژه های عربی را در زبان فرانسه بررسی کنیم.

    کلیدواژگان: وام واژه، زبان عربی، زبان فرانسه، اتیمولوژی، کلمات دخیل
  • محمد حسینی هراندهی، مجتبی نجفی* صفحات 259-279

    فرهنگ در قاموس و عرف سیاست بین الملل به عنوان قدرت نرم یاد می شود؛ چرا که قدرت نرم، توانایی شکل دهی به ترجیحات دیگران است و جنس آن از نوع اقناع است. اخیرا عرصه روابط بین الملل، به شدت، تحت تاثیر عوامل فرهنگی و هویتی قرار دارد. از این رو، کسب وجهه و اعتبار بین المللی و نفوذ در افکار عمومی و به عبارتی، دسترسی به قدرت نرم، از جمله اهداف مهم و در عین حال، تصریح نشده دیپلماسی کشورها در حوزه سیاست بین الملل است که این مهم، به تناسب موقعیت، جایگاه، امکانات، فرصت ها و ظرفیت های فرهنگی هر کشور به شیوه ها و مکانیسم های مختلف تعقیب می گردد. اما منابع واقعی حقوق، ریشه در فرهنگ، دین، مذهب، نژاد، زبان و تمدن بشری دارد. اما منابع صوری تنها فرایند قانونگذاری را طی می کنند. در حقوق داخلی کشورها، به دلیل اینکه یک حاکمیت وجود دارد، منابع حقوق متناسب با شرایط هر جامعه تنظیم می شود؛ اما در حقوق بین الملل با دولت ها و حاکمیت های گوناگون روبه رو هستیم.همچنین نقش زبان در تمدن اسلامی ایجاد «حوزه اعتبار تمدنی» بوده است. این نقش هم در گستره درون تمدنی و هم در روابط با محیط بیرونی (به ویژه در روابط بین الملل در دو سده اخیر) محقق شده است. حوزه اعتبار تمدنی کارکردهای زبان در ایجاد فهم بین الاذهانی در تمدن اسلامی در عین تکثر زبانی، تسهیل ارتباطات علمی در درون امت اسلامی، قرار گرفتن در کانون مواجهه و رقابت با تمدن غربی در سده اخیر، مهمترین شواهدی است که در این بررسی مورد بازخوانی قرار می گیرند. در این مقاله سعی شده است که به بررسی جایگاه و نقش تاثیرات فرهنگی و زبانی در عرصه بین الملل و تاثیر آن بر روند تحولات جهانی مورد واکاوی قرار گیرد.

    کلیدواژگان: فرهنگ، زبان، حقوق بین الملل، تمدن
  • مریم عبدالهی* صفحات 281-301
    این پژوهش با هدف مقایسه و تحلیل گفتمان های رقیب در منطقه خاور میانه(انقلاب اسلامی، جریان اخوان سکولار و سلفی گری) مورد مطالعه قرار گرفته است. بر اساس این پژوهش؛ دال مرکزی گفتمان انقلاب اسلامی را ولایت فقیه تشکیل می دهد و شامل چندین دال شناور بویژه حکومت، استقلال و آزادی و تشکیل امت واحد جهانی می باشد. علاوه بر این، دال مرکزی گفتمان اخوانی سکولار که حزب اسلامی عدالت و توسعه در ترکیه بر پایه آن توسعه یافته است، شامل اعتدال گرایی اسلامی است و دال های شناور آن نیز عبارتند از نگاه ملی گرایانه ترکی، دولت - ملت، ناسیونالیسم، سکولاریسم، مدرنیزاسیون و بویژه مشروعیت و مقبولیت که به عنوان دو دال شناور با هم مفصل بندی شده اند. در نهایت، دال مرکزی گفتمان سلفی گری را خلافت تشکیل می دهد و دال های شناور گفتمان سلفی گری عبارتند از: بازگشت مجدد به بنیادهای دین، گسترش فقر اقتصادی و حاکمیت استعمار و اسلام صعودی وهابی.
    کلیدواژگان: گفتمان، خاورمیانه، انقلاب اسلامی، اخوان، سلفی گری
  • یاسر سلطانی* صفحات 303-323

    کانت الحضاره الإسلامیه من اقوی الحضارات فی العالم، التی حققت العدید من الإنتصارات والإنجازات علی مر العصور، حتی إذا تراجعت مع ظهور عصر النهضه فی القرن التاسع عشر المیلادی. ولکن فی العقود الاخیره، بعد انتصار الثوره الإسلامیه، علی الرغم من محاوله الإستکبار العالمی لنشر الاکاذیب ضد الإسلام عبر وسایل الإعلام، إلا ان العالم لقد واجه ظاهره جدیده تسمی «الحضاره الإسلامیه الحدیثه» التی تتطور شییا فشییا. مما لا شک فیه ان اللغه الفارسیه من افضل الادوات لتبیین تعالیم الإسلام الراقیه بین المتحدثین بهذه اللغه والذین یتمسکون بآدابها وثقافاتها ولها قابلیات فی تعزیز الحضاره الإسلامیه الجدیده فی غرب آسیا، وتلعب دورا مهما فی ترویج الثقافه الإسلامیه الإیرانیه. الهدف من هذا التحقیق هو توضیح ابعاد هذه القدرات والقابلیات وایضا بیان التحدیات التی تواجه ها اللغه الفارسیه فی تنمیه الحضاره الإسلامیه الجدیده، ویحاول الإجابه عن سوال التحقیق بالاسلوب الوصفی التحلیلی. لبیان اهم القدرات والقابلیات للغه الفارسیه فی ترقیه الحضاره الإسلامیه الحدیثه، یمکننا ان نشیر إلی هذه العناوین: 1- الخلفیه والتاریخ الطویل للغه الفارسیه؛ 2- غناء اللغه الفارسیه و قوتها؛ 3- إنسجام اللغه الفارسیه وآدابها مع القیم الإنسانیه المقبوله الیوم؛ 4- توفر نصوص متنوعه باللغه الفارسیه فی شتی مجالات العلوم؛ 5- عمق تاثیر الادب الفارسی علی المجتمع الإیرانی؛ 6- جمال نغمه وموسیقی اللغه الفارسیه؛ 7- القدره العالیه للغه الفارسیه فی بیان المفاهیم الفکریه والفلسفیه والعرفانیه؛ ولبیان اهم التحدیات یمکننا ان نشیر إلی: 1- عدم إتقان اللغات العالمیه للناطقین بالفارسیه؛ 2- ضعف ثقه الباحثین الفارسیین بالنفس تجاه الاجانب؛ 3- ضعف استخدام ادوات تکنولوجیا المعلومات والاتصالات؛ 4- عدم وجود إداره واحده و متکامله فی توسعه الثقافه واللغه الفارسیه؛ 5- عدم وجود الشعراء والکتاب الفارسیین الکبار فی العصر الحالی؛ 6- إنخفاض عدد السیاح الاجانب من زیاره التراث الفارسیه

    کلیدواژگان: القابلیات، التحدیات، اللغه الفارسیه، الحضاره الإسلامیه الحدیثه، غرب آسیا
|
  • Abdolreza Bahrani * Pages 11-46
    Before the world wars, the world was governed by a multi-polar order, and there was a balance of power between then great powers: The Ottoman and Austrian empires, England, Russia, and Germany. However, World War I led to the collapse of the Ottoman and Austrian empires and a new order ruled the international system. After World War II, this newly-established order also underwent a change, and the two superpowers of the East and the West both mastered the world undisputedly based on the foundations of Western thought, namely, Marxism and Liberalism. The conflict between these two powers ended with the fall of the Berlin Wall and the US became the only undisputed master of the world. But for years, Ayatollah Khamenei, as a religious leader, a renowned scholar, and a great strategist, has announced the beginning of transformation in the current world order, a new order in which America will not be the world's only superpower anymore. In this new world order, the world will witness the transfer of power from the West to the East, and Islamic Iran must strengthen and establish its position in this new world order by becoming powerful and using its capacities in a timely manner. Asia and our region have various capacities, including strategic location, natural resources, political capacities, social potentialities, and religio-cultural capacities, to improve their position in this new order. In this study, an attempt has been made to study the cultural and religious capacities of the West Asian region in the world order based on the thoughts of the Supreme Leader of the Revolution (may God bless him and grant him peace).
    Keywords: New order, culture, religio-cultural capacities, Ayatollah Khamenei
  • Alireza Asadi * Pages 47-74
    One of the characteristics of the Islam which has appeared since its advent and during different periods is the capacity of establishing civilization. In addition to this inherent feature, the Muslim world also has significant civilizational capacities. The term "Islamic World" rather than expressing a geographical location, represents the identity of more than one and a half billion people who have a religion in common which links this huge and diverse population together. This huge population with its vast geographical area increases the capacity of civilization-making of the Islamic world. Therefore, this research tries to answer this question, ‘what are the civilizational capacities of the Islamic world?’ This study tries to identify and explain these capacities through a descriptive-analytical method.Some of the civilizational capacities of the Islamic world are the mass of the population, the diaspora and vastness of the territory, intellectual and human knowledge, the power of communication and linguistic diversity, ummatism and universality, strategic location and abundant resources, the Islamic Revolution and the Islamic Republic, Hajj and Arbaeen Pilgrimage Gathering. Unfortunately, due to the dominance and influence of arrogance, corrupt and dependent governments, and the existence of disagreements in the Islamic world, these capacities have not been actualized well. Therefore, the best way to take advantage of these capacities is to converge, unite and move towards a new Islamic civilization.
    Keywords: Modern Islamic Civilization, Islamic world, Islamic Ummah, identity, civilizational capacity
  • MohammadHossain Bahram *, Mohammad Fouladi Pages 75-103

    Dari poets of Afghanistan are the inheritors of great thinkers and nobles such as Daqiqi Balkhi, Sanai Ghaznavi and Mawlavi Balkhi in the contemporary world; the ones who sing the sweet and glorious language of Dari and are the great and persistent pillars of the life and moving of their for-forty-year oppressed and in-pain nation and darkened and destructed country; the ones who resonate the voice of love and hope, kindness and empathy, goodness and happiness, positivity and foresight, morning and tomorrow, brightness and liberation and courage, epic spirit and heroism and the like in the ears and soul of our individuals and society; what we know it as "Poetry of Hope". Through a descriptive-analytical method, this study aims to answer this question that what is the place of Hope Poetry in the contemporary poetry of Afghanistan, how these poets predict the future and how they express their hope? By referring to the content and themes of the poems of a group of contemporary Afghan poets (from 1979 onwards) who have included positive and hopeful themes in their poetry; examples have been given and the originality of hope and epic spirit and positive thinking in contemporary poetry has been explained and established. Prophets of justice, Jihad against oppressors, promised savior, epics and bravery of ancestors and forefathers, defense of religion, homeland and humanity to the point of martyrdom, have spoken very audible words, and there are few people like them who cried sonnets at dawn from bloody throats, read the dawn lyrics and told the story of the sun at the heart of night.

    Keywords: war poetry, Poetry of hope, positive thinking, contemporary Dari poetry, contemporary literature of Afghanistan
  • Farman Ali Saeidi Shigari *, Ghasem Khanjani, Shir Mohammad Jafari Pages 105-129

    As messengers of peace in human societies, prophets of God have always tried to bring people closer to each other and prevent any conflicts and wars. The Holy Prophet (Peace be upon him and his household) as the last Divine prophet promises peace and tranquility in the world. He used to interact with the people of the book in different ways, hence his behavior and the way he faced the religious minorities in that era can be studied. The result of this study shows how contemporary Muslim governments and Muslims who want to follow the prophetic tradition should deal with religious minorities today. According to the research, it was said during 2010 to 2050, the Muslim population growth will be double in size than the growth of the entire world population, and in the second half of the 21st century, Muslims will become the largest religious group in the world. Therefore, interfaith interaction and dialogue will be one of the urgent needs of the people, especially considering the fact that the enemies of humanity and especially global arrogance seek division and conflict between the people. In this article, using the teachings of Islam, we will examine the interaction and interfaith dialogue.

    Keywords: İslam, divine prophets, religions, interaction, dialog
  • Alishsh Ahmadi * Pages 131-159

    Globalization and expansion of human relations has made the interactions of peoples and cultures more complicated; a common opportunity and challenge different nations share. Cultural invasion has exposed some national and personal identities to crisis. Therefore, thinktanks tried to identify the constituting elements of identity on a wider level and are looking for factors and solutions that are effective in developing and strengthening regional identity. The underlying question is that which background and components regional identity needs. This research deals with the role of language and literature in regional identity.Language/ literature is a powerful medium that transmits people's beliefs, motivations and feelings to each other. This media helps nations and societies of the same culture and destiny to achieve a single united identity. Culture is an essential element of identity, and language and literature are the most significant manifestations of culture. Linguistic and literary works can pave the ground for co-thinking and empathy in using opportunities and facing challenges and create a discourse. This discourse can create a collective identity and thus lead to collective wise behavior. Islam and Islamic culture in the West Asia are great opportunities for a unique identity in the region. Arabic and Persian, which are known as the first and second languages in Islam and are highly corelated, can play a big role in this field.

    Keywords: Regional identity, language, literature, İslam, culture
  • Zakaria Saeidi * Pages 161-184

    In this article, an attempt has been made to analyze the mutual relationship between the three concepts of "culture", "religion" and "language", which are among the most vital issues in human social life. It aims at finding a cooperative relationship between these issues and how they deal with one another or finding interactions aiming at strengthening the dimensions of the other two sides of this triangle and the quality of this relationship.It has been tried to answer the following questions: What is the affirmative relationship between culture, religion (Islam), and language? To what extent do they influence and affect one another? Is religion a part of a whole called culture or is culture in the realm of religion? Does the language determine the culture or vice versa the culture determines the language? What is the relationship between religion and language? Is language just a means that serves religion and religious ideology, i.e. a one-way relation, or it’s mutal and round way? In this article, the author has benefited from a library collection method and review of written sources, and in a descriptive analysis, he has explained the relationship of this trio and approaches towards his goal, which is the cooperative and parallel relationship of these issues in the society and in line with expanding each other's existential spheres and in general, serving the expansion of human civilization and culture.

    Keywords: religion, culture, Language, mutual relationship
  • Ali Shir Eftekhari * Pages 185-217
    Religion, civilization, and culture are three big and important topics in human sciences and have a history as long as human history. How these three concepts are co-related is the main question here and has always been raised by religious sociologists, and various answers, views and approaches have been presented by them. This article aims at explaining the relationship between religion, civilization and culture through an explanatory-analytical method. In this sense, in the first step, these three concepts are explained; then, the relationship between religion and culture is analyzed and their commonalities and differences are elaborated on. In the third step, the relationship between religion and civilization is explained and interpreted. Finally, it is found that religion and culture have areas of commonality and areas of difference, and religion has always played a fundamental role in constituting a civilization, and provided grounds, bases and elements of civilization such as "the establishment of society and government, reason and rationality, science and knowledge, providing the best law, order and security and economic development" in both spiritual and material spheres. It highly contributed throughout history to the formation and realization of civilization and culture and provided a lot to the human society.
    Keywords: religion, Civilization, culture, security, rationality, society, science, law
  • Azadeh Nemati * Pages 219-235

    In addition to communication, language can play different roles in society. The role of foreign language on identity has been confirmed by researchers such as Whorf and Sapir. Hence, the main purpose of this study is how attitudes towards learning English and the national and religious identity of the students. The data used in this study were collected through two questionnaires: Lotfabadi’s religious and national identity questionnaire and Gardner's attitude. The statistical population included 130 students of Islamic Azad University, Shiraz branch, who were randomly selected. The results of the research showed a positive correlation between the attitude towards learning English and national identity (r=0.597) as well as religious identity (r=0.662) at a reliability level of 99%. In this article, the attitude towards learning English as a foreign language is investigated in Iran. Since the impact of language and its learning is not separated from the human cognitive and perceptual system, it is fundamental to examine issues such as identity and language. According to Maskub (1373), Iranianness, identity and Iranian national sense are based on the two pillars: language and history.

    Keywords: national identity, religious identity, attitude, English
  • Mojtaba Rahmati *, Alireza Nouri Pages 237-258

    Like any other language, there are some French words that have been imported from other languages. These words are called "borrowed", or "loanwords". In the course of history and following historical events, words from Arabic have entered French through Spanish and Italian or directly during the colonial period and the immigrants’ appearance in France. Arabic was one of the first scientific languages in Europe. A large number of Arab speaking immigrants in France has made Arabic words have a special place in terms of usage in French. These words are of so extensively used that all French speakers, from different walks of life, use Arabic words on a daily basis without knowing their roots. It is obvious that the loanwords have been phonetically slightly modified and harmonized with the French phonetic system. This research is intended to examine a number of Arabic loanwords in the French while examining the impact of the Arabic language on French.

    Keywords: loanword, Arabic language, French language, etymology, borrowed words
  • Mohammad Hosseini Harandhi, Mojtaba Najafi * Pages 259-279

    Culture is referred to as soft power in the terminology and the custom of international politics, because soft power is the ability to shape the preferences of others in a persuasive way. Recently, the arena of international relations is heavily influenced by cultural and identity factors. Therefore, gaining international reputation and credibility and influence in public opinion, and in other words, access to soft power, are among the imperative and at the same time unspecified goals of diplomacy of countries in their international policies and highly pursued based on the country’s status, situation, facilities, opportunities and cultural capacities in different ways and mechanisms. But the true sources of law are rooted in human culture, religion, race, language and civilization while formal sources only go through the legislative process. Due to existence of a single sovereignty, the sources of domestic law get regulated according to the social situations. However, in international law, we are facing different governments and sovereignties.In addition, the role of language in Islamic civilization is to create a "civilizational validity realm". This role has been realized both in internal civilization and in relations with the external surrounding areas (especially in international relations in the last two centuries). The functions of the cultural validity scope pf language in creating intersubjective understanding in Islamic civilization while linguistic pluralism exists, facilitating scientific communication within the Islamic Ummah, being at the center of confrontation and competition with Western civilization in the recent century are among the most significant evidence that are examined and reviewed here in this study.In this article, an attempt has been made to examine the position and role of cultural and linguistic influences internationally and its impact on the process of global developments.

    Keywords: culture, Language, international law, Civilization
  • Maryam Abdolahi * Pages 281-301
    This research aims to compare and analyze competing discourses in the Middle East region: Islamic Revolution, Secular Brotherhood and Salafis). Based on this study, the central signifier in the Islamic Revolution discourse is the Wilaya of faqih (Guardianship of a jurist) and includes several surrounding signifiers, especially government, independence and freedom, and the formation of a single global nation (ummah). In addition, the central signifier of the Secular Brotherhood discourse, on which the Islamic Justice and Development Party has been developed in Turkey, includes Islamic moderation, and its surrounding signifiers include the Turkish nationalist view, the nation-state, nationalism, secularism, and modernization, and especially legitimacy and acceptability which are articulated together as two surrounding signifiers. Finally, the central signifier of the Salafism discourse is the caliphate, and the surrounding signifiers are: returning to the foundations of religion, the spread of economic poverty and colonial rule, and the Saudi Wahhabi Islam.
    Keywords: discourse, Middle-East. Islamic Revolution, brotherhood, Salafism
  • Yaser Soltani * Pages 303-323

    Islamic civilization has made one of the most powerful civilizations in the world, achieving many victories and achievements throughout the ages, even if it declined with the advent of the Renaissance in the 19th century. But in recent decades, after the Islamic Revolution in Iran, despite the attempt of global arrogance to spread lies against Islam through the media, the world has faced a new phenomenon called “modern Islamic civilization” which is developing gradually. There is no doubt that the Persian language is one of the best tools for conveying the sublime teachings of Islam among Persian-speaking people and those who adhere to its literature and culture. It has the potential to strengthen the modern Islamic civilization in West Asia, and plays an important role in promoting Iranian Islamic culture. This study seeks tclarify the dimensions of these capacities and capabilities, as well as to explain the challenges that this language faces in developing the modern Islamic civilization through a descriptive and analytical method.To explain the most important opportunities and capabilities of the Persian language in promoting modern Islamic civilization, the following points can be indicated: 1- Persian language background and long history; 2- The richness and strength of this language; 3- The harmony of Persian and its literature with today’s accepted human values; 4- The availability of various texts in Persian in various fields of science. 5- The depth of the influence of Persian literature on Iranian society; 6- The beauty of Persian lyrics and music; 7- The high aptitude of Persian to explain intellectual, philosophical and mystical concepts.Among the most noticeable challenges are: 1- Persian speakers’ lack of mastery of international languages; 2- The weak self-confidence of Persian researchers towards foreigners. 3- Poor use of information and communication technology tools; 4- The lack of an integrated administration in expanding the Persian culture and language; 5- The absence of great Persian poets and writers in the current era; 6- Decrease in the number of foreign tourists visiting Persian heritage.

    Keywords: Abilities, challenges, Persian language, Modern Islamic Civilization, West Asia Region