فهرست مطالب

نشریه فقه و حقوق خانواده
پیاپی 74 (بهار و تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/08/13
  • تعداد عناوین: 12
|
  • سید محمدباقر اخلاقی، علیرضا باریکلو* صفحات 5-32

    در این مقاله، رای وحدت رویه شماره 708 هییت عمومی دیوان عالی کشور، که بعد از تقسیط قضایی مهر حق حبس زوجه را شناسایی کرده، مطابق موازین فقهی حقوقی، خصوصا اصل امنیت خانواده و فلسفه انعقاد عقد نکاح، مورد بررسی قرار گرفته است. آثار خانواده محدود به طرفین و اعضای آن نیست و موفقیت و شکست و تزلزل خانواده دارای تاثیر مستقیم بر جامعه و حتی نسل اندرنسل است؛ لذا از این حیث است که اصل دهم قانون اساسی خانواده را به واحد بنیادین و سنگ زیربنای جامعه اسلامی توصیف کرده است. اما علی رغم این اهمیت، به نظر می‏رسد رویکرد برخی تصمیمات قضایی به خانواده (مانند رای مذکور) رویکردی خلاف این اصل بوده است و نتوانسته از واحد خانواده به عنوان یک موضوع بنیادین حمایت کند؛ بلکه درکنار سایر عوامل و مشکلات، به عنوان مانعی دیگر برای تشکیل خانواده عرفا ظاهر شده است. در این مقاله، با روش توصیفی تحلیلی ثابت شد که این رای به دلیل عدم توجه به نقش دیوان عالی، جایگاه مهریه در عقد نکاح، توصیف واقعی موضوع، اعسار زوج و حکم تقسیط قضایی مهر، با موازین فقهی حقوقی منطبق نمی باشد و با توجه به پیامد منفی آن در ممانعت از تشکیل خانواده، باید مورد بازنگری قرار گیرد.

    کلیدواژگان: اعسار، تقسیط، حق حبس، رویه قضایی، وظایف زوجین، مهریه
  • عبدالخالق شفق*، سید مهدی میرداداشی، اعظم خوش صورت موفق صفحات 33-61

    اجرت المثل کارهای زوجه در منزل، به عنوان یکی از حقوق مالی وی در قوانین افغانستان به رسمیت شناخته شده و طبق شرایط خاصی قابل مطالبه است. این پژوهش با روش توصیفی تحلیلی به بررسی مفهوم، مبانی حقوقی، شرایط و ضمانت اجراهای اجرت المثل زوجه در منزل می پردازد و نتیجه می گیرد که برخی از شرایط آن، مانند شرط «دستور» زوج و «عدم قصد تبرع»، به نحوی اند که اثبات آن با توجه به ویژگی های خاص زندگی مشترک، با دشواری های زیادی مواجه است و عملا منجربه محرومیت زنان از این حق می شود که جهت ایجاد سهولت در این خصوص، پیشنهاد جایگزین نیز ارایه شده است. افزون بر این، براساس قانون « احوال شخصیه اهل تشیع»، اجرت المثل از حیث زمانی، فقط «بعد» از طلاق یا فوت زوج قابل مطالبه دانسته شده است؛ درحالی که این محدودیت با قواعد و مبانی فقهی و حقوقی قابل دفاع و پشتیبانی نیست و نیازمند بازنگری و اصلاح به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: حقوق افغانستان، اجرت المثل کارهای زوجه در منزل، احوال شخصیه اهل تشیع، قصد تبرع، شرط ضمنی عرفی
  • عاتکه قاسم زاده*، الهام صادقی راد صفحات 63-83

    احوال شخصیه آن صفاتی است که قانون مدنی آنها را موضوع آثار حقوقی برای اشخاص قرار می دهد. نظر به اینکه مقررات مذکور می تواند زندگی خانوادگی افراد را تحت الشعاع قرار دهد و موقعیت هایی مانند ورود در دین جدید، ازجمله اسلام، موجبات تغییر در احوال شخصیه فرد را فراهم آورد، پرداختن به این موضوع بسیار حایز اهمیت خواهد بود. این مقاله با روش توصیفی تحلیلی و با استفاده از کتب معتبر فقهی، قصد پاسخ گویی به این سوال را دارد که وضعیت احوال شخصیه و به طور خاص نکاح تازه مسلمان در فقه و حقوق ایران چگونه است و چه شرایط و حقوقی برای او در نظر گرفته شده است. با توجه به بررسی های صورت گرفته، این موضوع ازجمله موضوعاتی است که از خلاهای قانونی محسوب می گردد و کمتر بحث و مطلبی در این زمینه در مقالات فقهی و حقوقی دیده می شود. در فقه امامیه، دررابطه با احوال شخصیه تازه مسلمان، به طور پراکنده ذیل مباحث خانواده مطالب ارزشمندی وجود دارد. یکی از قواعدی که در این زمینه بسیار کارگشاست و مورد استناد قرار می گیرد، قاعده فقهی جب است. طبق این قاعده، برخی از احکام وضعی به این دلیل که قبل از اسلام آوردن ازسوی تازه مسلمان واقع شده است، از وی رفع می گردد و همین مطلب تشویقی برای ورود به اسلام خواهد بود. نظر به اهمیت بسزایی که در اسلام بر تحکیم خانواده وجود دارد، حکم بر صحت نکاح و عدم فروپاشی خانواده تازه مسلمان قرار گرفته، مگر مواردی که مصلحت افتراق بیشتر از مصلحت ادامه زندگی مشترک است که در این موارد، گناهی بر تازه مسلمان نیست، اما ادامه زوجیت مورد نهی واقع شده است، مانند نکاح با محارم نسبی. بنابراین طبق فقه امامیه، اصل نکاح و آثار آن حتی اگر مخالف با قواعد اسلامی واقع شده باشد، به رسمیت شناخته می شود.

    کلیدواژگان: احوال شخصیه، اسلام، تازه مسلمان، فقه و حقوق خانواده، قاعده جب
  • فاطمه همتی حاجی پیرلو*، رقیه سادات مومن صفحات 85-115

    غریزه جنسی از طبیعی ترین غرایز وجودی انسان برای بازتولید نسل است و خداوند ضمن طراحی دین اسلام، برنامه جامعی تحت عنوان ازدواج برای پاسخگویی به این نیاز طبیعی بشر، تدارک دیده است. نظام حقوقی ایران به تاسی از مقررات اسلامی، ازدواج دایم را به عنوان راهکار اصلی مسئله معرفی نموده است و در شرایطی که امکان تحقق آن وجود ندارد، ازدواج موقت را پیشنهاد و ضوابط دقیقی برای آن معین می نماید. نظام حقوقی انگلستان نیز در ابتدا ازدواج را به عنوان اصلی ترین راه پاسخگویی به این نیاز در نظر گرفته بود؛ اما در دهه های اخیر، نهادهای مختلفی همچون ازدواج سفید، عرفی و همباشی در جوامع غربی شکل گرفته و موجب تغییر مسیر اولیه رفع نیاز مذکور گردیده اند. با توجه به گسترش ارتباطات در عصر حاضر، جامعه ایرانی نیز از تاثیرات این نهادها مصون نمانده و با مشکلاتی مواجه شده است. نوشتار حاضر با روش توصیفی تحلیلی و استفاده از منابع کتابخانه ای، با رویکرد تطبیقی به حقوق ایران و انگلستان، به تبیین ماهیت و ویژگی های هریک از نهادهای جایگزین ازدواج دایم، در این دو نظام پرداخته است. نتیجه حاصل نشان می دهد که درمیان نهادهای فوق، ازدواج موقت از امتیازات بیشتری برخوردار است و در هنگام ضرورت، می تواند جایگزین مناسبی برای ازدواج دایم باشد.

    کلیدواژگان: ازدواج، ازدواج موقت، ازدواج سفید، ازدواج عرفی، همباشی، حقوق انگلستان، حقوق ایران
  • کبری پورعبدالله، رکسانا بوعذار* صفحات 117-138

    بررسی مسئله اختیار زوج در اقدام به طلاق بدون نیاز به آوردن دلیل و ضرری که از قبل این امر متوجه زوجه می شود، موضوع اصلی این پژوهش است. بنابراین با توجه به کثرت رویه قضایی در این باره و با استفاده از قواعد فقهی لاضرر و لاحرج، این امر به اثبات می رسد که در صورت تعارض ضرر مالی زوج مبنی بر پرداخت نفقه و ضرر غیرمالی زوجه یعنی ضرر روانی و حیثیتی در صورت تمسک زوجه به زندگی مشترک، قواعد مزبور کدام یک را منتفی می کنند. بنا به یافته های پژوهش، ضرر غیرمالی زوجه در صورت وجود ملاک می تواند بر ضرر مالی زوج مقدم شود. افزون براین، درصورتی که قانونگذار برای مردی که بدون دلیل همسرش را طلاق می دهد، موانعی ایجاد کند یا هزینه هایی بر او تحمیل کند، بازدارندگی از این امر را به دنبال خواهد داشت. تحقق این نظریه می تواند گامی موثر در استحکام خانواده و کاهش آسیب های روانی و حیثیتی زنان شود.

    کلیدواژگان: اصل قوامیت، حق طلاق، قاعده تسلیط، لاحرج، لاضرر
  • انیس اسدی*، منیر حق خواه صفحات 139-160

    در فقه اسلامی، نفقه از تکالیف واجب زوج پس از انعقاد عقد نکاح می باشد و انجام این تکلیف با وضع قوانین حمایت کننده مورد تضمین حاکم قرار گرفته است. ضمانت اجرای مدنی عدم پرداخت نفقه توسط زوج در مقررات فعلی عبارت است از الزام زوج به پرداخت نفقه براساس ماده1111 قانون مدنی و اجبار زوج به طلاق براساس ماده 1129 قانون مدنی و همچنین ضمانت اجرای کیفری پرداخت نکردن نفقه براساس ماده 642 قانون مجازات اسلامی عبارت است از حبس از سه ماه و یک روز تا پنج ماه. مساله اصلی این مقاله آن است که  ضمانت اجراهای پیش بینی شده در قوانین ترک انفاق مبتنی بر کدام یک از قواعد فقهی است و درخصوص ضمانت اجرای ترک انفاق زوجه و بر اساس منابع فقهی راه حل مقدم بر طلاق چه راه حلی است؟ در این پژوهش با روش توصیفی- تحلیلی و با تمسک به اصل تحکیم خانواده و با استفاده از قواعد فقه مرتبط مانند قاعده لاضرر و لاحرج و التعزیر و قاعده ولایت حاکم بر ممتنع، ضمن تحلیل مبنایی مواد قانونی موجود در رسیدگی به شکایت از ترک انفاق، پیشنهاداتی در خصوص اولویت بندی مراحل رسیدگی ارایه شده و طلاق حاکم در جایگاه آخرین ضمانت اجرای ناشی از ترک انفاق زوج  قرار گرفته است.

    کلیدواژگان: لاضرر، لاحرج، التعزیر، الحاکم ولی الممتنع، اصل تحکیم خانواده، ترک انفاق، طلاق حاکم
  • ام البنین الله مرادی* صفحات 161-178

    دراثر نکاح دایم، رابطه زوجیت بین زن و شوهر ایجاد می‏گردد و تکالیف و حقوقی برای هریک نسبت به دیگری به وجود می آید. دسته‏ای از این حقوق مربوط به زوجه است که زوج موظف به انجام آنهاست؛ ازجمله این حقوق مواقعه است. فقها بر این عقیده‏اند که زوج نباید بیشتر از چهار ماه، مواقعه با همسر خود را ترک کند. سوالی که مطرح می‏شود این است که اگر مواقعه حق زن محسوب می‏شود، چه ضمانت اجرایی برای آن در نظر گرفته شده است و اگر مرد این حق زوجه را رعایت نکند، آیا زن حق دادخواهی دارد یا بر این ظلم مرد، باید صبر کند تا چراغ عمرش خاموش شود. در این مقاله، با استناد به دلایل فقهی معتبر به اثبات این امر پرداختیم که درصورت تخلف زوج از ادای این حق یا عجز و ناتوانی او، مانند موردی که زوج دچار عیوبی ازقبیل عنن طاری شده باشد و نتواند از حق فسخ استفاده کند، قاضی می‏تواند به درخواست زوجه، حکم به الزام زوج به طلاق دهد و درصورت میسر نشدن، خود قاضی طلاق را جاری می‎کند. اثبات این موضوع هدف اساسی این پژوهش است.

    کلیدواژگان: طلاق، مواقعه، حق، زوجه، عجز
  • امیر بارانی بیرانوند*، زکیه فلاح، عبدالله مختاری صفحات 179-200

    جایگاه خانواده در سرپرستی و صیانت کودکان غیر قابل انکار است. گاهی بنیان خانواده به عللی رو به سستی می گراید و بنای آن در هم می ریزد و سبب می گردد خانواده کارآمدی خود را از دست بدهد. در این وضعیت، حضانت فرزندان یکی از مهم ترین مسایلی است که جلوه می نماید. در مواقعی، نگهدارنده از حق حضانت خود منع می شود. یکی از مهم ترین مواردی که بر حضانت اثر می گذارد، رخداد بیماری و مرض است. اکثر فقهای اسلامی بیماری های مزمن و صعب العلاج را موجب سقوط حضانت نمی دانند؛ البته این درصورتی است که بیمار بتواند وظایف مربوط به سرپرستی طفل را ازطریق نایب انجام دهد. به طور کلی، می توان گفت اگر با بیماری مسری سرپرست، صحت جسمانی طفل در معرض خطر قرار بگیرد، حق حضانت وی ساقط می شود؛ اما اگر وی بتواند از سرایت بیماری به طفل جلوگیری کند و ازطریق مباشر، امور و مصالح مربوط به نگهداری و تربیت او را انجام دهد (به تعبیر دیگر، بیشتر جنبه مشورتی و مدیریتی داشته باشد)، اصل، بقای حضانت اوست.

    کلیدواژگان: بیماری، مرض، روحی، جسمی، والدین، حضانت
  • رضا مقصودی* صفحات 201-228

    حمایت از منافع مشروع اشخاص خصوصی و ایجاد ثبات و قابلیت پیش بینی در روابط برون مرزی مستلزم توجه توامان به قواعد تعارض دادگاه ها و قواعد تعارض قوانین است. یافته های این مقاله نشان می دهد که قاعده های صلاحیت در موضوع نفقه، اعم از تعیین دادگاه صالح یا قانون حاکم، می بایست بر ارتباط و تعلق دعوی نسبت به کشور معین مبتنی باشد. این قاعده ها در پروتکل 2007 کنوانسیون لاهه و مصوبه 2009 اتحادیه اروپا درباره دادگاه صالح و قانون حاکم در موضوع نفقه به سوی محل سکونت عادی طلبکار گرایش یافته است. همچنین در پرتو گسترش حاکمیت اراده، طرفین دعوی انفاق اجازه یافته اند تا به طور محدود به انتخاب دادگاه صالح و قانون حاکم بپردازند. به علاوه اهتمام دولت ها به تضمین حق دادرسی منصفانه باعث شده است تا یک دادگاه بتواند علی رغم فقدان صلاحیت، به طور استثنایی به دعوی مطروحه رسیدگی نماید. در حقوق ایران، قواعد تعارض دادگاه ها با ارجاع به محل اقامت خواهان به عنوان ضابطه نهایی، فاصله چندانی با اسناد بین المللی ندارد. ولی در تعارض قوانین، اتکای حقوق ایران به تابعیت زوج یا تابعیت ابوین، تفاوت های قابل توجهی با پروتکل لاهه و مصوبه اتحادیه اروپا ایجاد کرده است.

    کلیدواژگان: نفقه، دادگاه صالح، قانون حاکم، صلاحیت اضطراری، حاکمیت اراده
  • عاطفه عباسی کلیمانی، اسما اکبری* صفحات 229-249

    حق بر آموزش کودک، از حقوق فردیوی و از جمله حقوق اجتماعی برای داشتن جامعه سالم است.در جامعه کنونی، اجرای این حق بر عهده نهادهای رسمی مانند دولت و نهادهای غیر رسمی مانند خانواده است. طبق اسناد بین المللی، خانواده با توجه به نقش اساسی خود که در تعلیم و تربیت کودک دارد، در تضمین اجرای این حق نسبت به دولت در اولویت قرار دارد. در تحقیق حاضر به روش توصیفی_تحلیلی در پی پاسخ به این سوال هستیم که دامنه نقش والدین در تعلیم و آموزش کودک چه موضوعات و ابعادی را در بر می گیرد. تبیین این مساله، نگارندگان را به این نتیجه رهنمون ساخته است که با نظر به این که کودک بیشترین ارتباط عاطفی، روانی، شخصیتی و... را با خانواده خود برقرار می کند؛ نه تنها باید تدابیری اندیشیده شود که خانواده کانون تعالی و رشد وی باشد، بلکه دولت نیز باید بیش از هر چیز تامین سلامت خانواده را در اولویت برنامه اجرایی خود قرار دهد تا کودکان به عنوان نیروی انسانی آینده کشور بتوانند تمام نیازهای خود را ابتدا در خانواده ای سالم و سپس در جامعه ای متعالی رفع کنند.

    کلیدواژگان: کودک، حق آموزش، قلمرو زمانی، قلمرو مکانی
  • زینب روحانی شهرکی*، محمدعلی راغبی، یوسف علوی وثوقی صفحات 251-271

    ازدواج اساس خانواده و خانواده بنیانی است که جامعه بران استوار است. عقد نکاح  از سوی شارع مقدس برای حلیت استمتاع هر یک از زن و مرد از یکدیگر باهدف ایجاد علقه زوجیت و دوام و استمرار زندگی زناشویی تشریع شده است. یکی از قوانین اسلام که به منظور جلوگیری از تحقق طلاق های مکرر از سوی مرد و متضرر شدنزن تشریع شده، نکاح تحلیل است. مرد پس از طلاق  سوم همسرش ، حق رجوع و یا ازدواج با او را ندارد مگر اینکه آن زن با مرد دیگری ازدواج کند و بعد از وقوع نزدیکی، بین آن ها جدایی حاصل شود. حلیت به زوج اول تنها بعد از عقد صحیح با محلل و وقوع نزدیکی و مباشرت محقق می گردد.برای  نکاح محلل چند حالت متصور است که عبارت اند از اشتراط انفساخ عقد بعد از نزدیکی با محلل،ازدواج به شرط طلاق،تفویض طلاق،اشتراط وکالت زوجه در طلاق. از لوازم صحت شروط ضمن عقد عدم مخالفت شرط با مقتضای ذات عقد است. قانون مدنی نه تنها معیار تشخیص مقتضای عقد نکاح بلکه تعریف عقد نکاح را بیان نکرده است. لذا در پژوهش حاضر با روش گردآوری اسنادی کتابخانه‏ای و نوع تحقیق توصیفی تحلیلی به تبیین و تحلیل موارد یادشده با رویکردی بر مقتضیات ذات نکاح پرداخته شده است.

    کلیدواژگان: نکاح محلل، انفساخ نکاح، نکاح تحلیل، علقه زوجیت، ذات نکاح، مقتضای نکاح
  • رضا پورمحمدی*، علی پورمحمدی صفحات 273-297

    رابطه «زوجیت» یکی از وضعیت های بسیار مهم و تاثیر گذار در هر نظام حقوقی محسوب می شود که حقوق و تکالیف متعددی بر آن مترتب است. اما نظام های حقوقی در شرایط و موانع ازدواج صحیح، اتفاق نظر ندارند. این اختلاف در قوانین موجب طرح این پرسش است که موضع حقوق اسلامی نسبت به ازدواج غیرمسلمانان چیست؟ آیا حقوق اسلامی صرفا ازدواجی را صحیح قلمداد می کند که مطابق با موازین شرع اسلام منعقد شده است؟ در نتیجه، ازدواج های اهل کتاب و یا ازدواج های مطابق با قوانین نظام های حقوقی معاصر، باطل و بی اثر خواهد بود. نگارندگان در مقاله حاضر به اثبات این مدعا خواهد پرداخت که در دکترین حقوق اسلامی، ازدواج غیر مسلمانان -مشروط بر اینکه ازدواج ایشان مطابق با شریعت و قوانین خودشان صحیح واقع شده باشد- صحیح بوده و کلیه آثار ازدواج صحیح از جمله برقراری رابطه توارث، طهارت ولد، حرمت خواستگاری از زوجه غیر مسلمانان و زنای محصنه قلمداد شدن زنای او، بر چنین ازدواج هایی مترتب خواهد شد و در این رابطه فرقی میان ازدواج اهل کتاب و یا ازدواج هایی که مطابق با نظام های حقوقی معاصر منعقد شده اند، وجود ندارد. نگارندگان ادعای خویش را ذیل قاعده «لکل قوم نکاح» ارایه می کند. مستند اصلی ایشان در اثبات این ادعا، روایات متعدد در منابع فقه شیعه، سیره عقلا و برخی آیات قرآن کریم است.

    کلیدواژگان: ازدواج، غیرمسلمانان، طلاق، اسلام، قانون انگلستان
|
  • Sayedmohammadbagher Akhlaghi, Alireza Bariklou * Pages 5-32

    In this article the procedural unity verdict  no 708 of  Supreme Court general board, after paying installments the dowry is examined and recognizes the wife's imprisonment right based on legal& jurisprudential criteria, specially the principle of family security and the nature of  marriage. As we know the consequences of family are not limited to parties and family members and the success, failure and instability of the family, have the direct effect on society and even on next generations. So that, the tenth Article of the Constitution of Islamic republic of Iran describes the family as the foundation of Islamic society, but apparently- despite this insignificant- some judicial decisions- such as the above verdict don’t support the family as a fundamental unit, and even those decisions along with other factors, sometimes would be an obstacle for family durability. This article with descriptive-analytic method is proved that this verdict is not compatible to legal& jurisprudential criteria in terms of not paying attention to the role of the Supreme Court, the situation of dowry in marriage contract, the real description of this subject, and specially lack of attention to husband's inability to pay the dowry (insolvency) and the sentence of paying installments the dowry and due to its negative consequences in preventing the marriage should be reconsidered.

    Keywords: The wife's imprisonment right, Installment payment, Couple duties, Judgmental procedure
  • Abdulkhaliq Shafaq *, Sayyed Mahdi Mirdadashi, Azam Khoshsorat Movafagh Pages 33-61

    The fair remuneration of wife's work at home is recognized as one of his financial rights in the Afghanistan laws and can be claimed under certain conditions. The current research by descriptive-analytical method analyzes the concept, its legal basis, conditions and performance guarantees of wives' wages and concludes that some of its conditions; Such as the condition of "order" of the husband and "no intention to donate" is in such a way that proving it is very difficult due to the special features of cohabitation and actually leads to the deprivation of women of this right, and in order to facilitate this, an alternative offer has been proposed. Moreover, according to the law of "personal status of Shiites", the fair remuneration in terms of time can be claimed only "after" the divorce or death of the husband, while this restriction does not be defended and supported by jurisprudential rules and principles and seems to need to be revised and amended.

    Keywords: Afghanistan laws, fair remuneration of wife's work at home, personal status of Shiites, no intention to donate, customary implied term
  • Ateke Ghasemzadeh *, Elham Sadeghirad Pages 63-83

    Personal status are those attributes that civil law makes them the subject to legal effects for individuals, In this way, considering that the mentioned regulations can affect the family life of individuals and situations such as converting to a new religion, including Islam, can cause a change in a people personal situation, it will be important to address this issue. This article uses descriptive-analytical method to answer this question: how is the situation of personal status, especially the new Muslim marriage, in Iranian jurisprudence and law? And what conditions and rights are provided for him? According to studies, this issue is one of the issues that are considered as legal gaps. However, in Imami jurisprudence, there is scattered valuable information about the new Muslim personal status following the family discussions. According to the rule of Jab, below these issues, the effects of the situation that is due to the things that happened to the new Muslim before Islam will be removed from him. Due to the great importance of strengthening the family in Islam, there is a verdict on the authenticity of the new Muslim marriage, even if it is opposed to the Islamic rules, except in cases where it is expedient to differentiate more than the expediency of living together. In these cases, it is not a sin for a new Muslim, but the continuation of the marriage is forbidden. Therefore, according to Imamieh jurisprudence, the marriage and its effects are recognized even if they are contrary to Islamic rules.

    Keywords: Islam, New Muslims, Jab rule, family law, Personal status
  • Fatemeh Hemmati Haji Pirloo *, Roghaieh Sadat Momen Pages 85-115

    Sexual instinct is one of the most natural human instincts to regenerate the generation and God, while designing the religion of Islam, has prepared a comprehensive program named" marriage" to respond this natural human need. The Iranian legal system, based on Islamic regulations, introduces permanent marriage as the main solution to this problem, and in situations where it is not possible to achieve, it proposes temporary marriage and sets precise criteria for it. The British legal system was initially considered marriage as the main way to respond this need, but in recent decades, various entities- such as white marriage, common law marriage and cohabitation - have formed in Western societies and changed the initial direction of responding to this need. Due to the expansion of communication in the present era, the Iranian society is not been immune from the effects of these entities and has been faced some problems. The present article based on descriptive and analytical methods and by collecting library resources, with a comparative approach to Iranian and British law, explain the nature and characteristics of each of the alternative entities of permanent marriage in these two systems; The result shows that among the above institutions, temporary marriage has more advantages and can be a suitable alternative to permanent marriage when necessary.

    Keywords: marriage, Temporary marriage, white marriage, common law marriage, British law, Iranian law
  • Kobra Poorabdollah, Roksana Boazar * Pages 117-138

    The main purpose of this research is studying the husband's authority to divorce without any need to reason and the harm imposes to wife in this issue. And considering to the plurality of judicial procedures in this regard and by using the harmless and no harm jurisprudential rules, is proved which kind of these rules is eliminated in case of the conflict between financial loss of the husband to pay the alimony and non- financial loss of the wife such as the psychological losses and the lack of adhering the wife to the common life. According to the findings of the study, non-financial loss of the wife, if there is a criterion, can take precedence over the financial loss of the husband. Furthermore, it shows if the legislator creates obstacles for the man who wants to divorce his wife for no reason and imposes costs to him, it will deter divorce. The realization of this theory can be an effective step in strengthening family and reducing the women's psychological and dignity damages.

    Keywords: principle of consistency, right to divorce, Rule of domination. Harmlessness. No harm
  • anis asadi *, Monir Haghkhah Pages 139-160

    In Islamic jurisprudence, alimony is one of the obligatory duties of the couple after concluding the marriage contract, and the fulfillment of this duty has been guaranteed by making the protective laws. The guarantee of civil execution of non-payment of alimony by the spouse in the current regulations is the obligation of the spouse to pay alimony under Article 1111 of the Civil Code and the compulsion of the spouse to divorce under Article 1129 of the Civil Code and Also, the guarantee of criminal execution for leaving alimony according to Article 642 of the Islamic Penal Code is imprisonment from three months and one day to five months. The main issue of this article is which of the jurisprudential rules is based on the guarantee of the performances foreseen in the rules for non-payment of alimony? And what is the solution before the divorce regarding the performance guarantee of leaving alimony to the wife according to jurisprudential sources? In this research, using a descriptive-analytical method and by relying on the principle of family consolidation and using the rules of related jurisprudence such as the rule of harmless and no harm and the rule of guardianship, Al-Ta'zir and the rule of the governing province while analyzing the basic legal materials in dealing with complaints about non-payment of alimony to wife, Suggestions have been made regarding the prioritization of the proceedings, and the ruler divorce has become the last enforcement guarantee resulting from the husband's leaving alimony.

    Keywords: Harmless (La Zarar), La Haraj, Al-Ta'zir, Al-Hakem vali al-Mumtane, The principle of strengthening the family, Leaving alimony, Ruler divorce
  • Omolbanin Alahmoradi * Pages 161-178

    As a result of permanent marriage, a marital relationship is established between husband and wife, and duties and rights are created for each of them in relation to the other. Some of these rights belong to the wife that the husband is obliged to do them. The right of having sexual intercourse or the right of Movaqe'ah is one of them. The jurists believe that the husband should not leave sexual intercourse with his spouse for more than four months and according to this perspective, in this article the question arises that if sexual intercourse is considered as a woman's right, what an executive guarantee is provided for it? If the man does not observe this right of the wife, does the woman have the right to sue and complain, or does she have to wait and be patient with this cruelty and oppression until the man pass away. In this article, by referring to valid jurisprudential reasons, we have proved that if the husband violates this right or if he is unable to do so due to his disability and impotence, such as the case where the husband suffers from defects such as impotency that cannot use the right of termination, the judge can oblige the husband to divorce the wife according to the wife's divorce request and if not possible, the judge will divorce her, proving this issue is the main purpose of this study.

    Keywords: Divorce, sexual intercourse, right, wife, impotence
  • Amir Barani *, Zakiah Fallah, Abdullah Mokhtari Pages 179-200

    The role of the family in guardianship and protection of children is undeniable، Sometimes the foundation of the family weakens for some reason and its structure collapses and causes the family to lose its efficiency. In this situation, the guardianship of children is one of the most important issues. The guardian is sometimes denied from her or his guardianship right. Diseases and illness are one of the most important things that affect on guardianship of children. The most of Islamic jurists believe that chronic and incurable diseases don't cause the loss of guardianship of children if the guardian would be able to do his or her duties through a deputy. In general, it can be said that if the guardian's Infectious disease cause to damage the child's physical health, his or her guardianship right will be revoked. But the principle of his or her guardianship will be survived if the guardian can prevent the spread of the disease to the child and to carry out matters related to child's maintenance and training through the supervisor.

    Keywords: Diseases, Illness, Mental, Physical, parents, Guardianship
  • Reza Maghsoudi * Pages 201-228

    Protecting of individual legitimate interests and establishing stability and predictability in exogenous relationships requires the simultaneous consideration to the rules of courts conflict and also laws conflict. The findings of this paper show that the competency rules including the determination of the competent court or the ruling law should be based on communication and lawsuit belonging to a given country in the matter of alimony. These rules about the competent court and the ruling law have been directed towards the creditor's habitual residence in the 2007 Hague Protocol and the 2009 European Union Regulation. Also, two parties of claim have been limitedly permitted to choose the competent court and the ruling law in the light of the expansion of the rule of will. In addition, the interests of the governments in ensuring of the right to a fair trial have been caused the court deal with a lawsuit exceptionally in spite of the lack of competency. In Iranian law, the rules of the conflict of the courts with reference to the plaintiff's domicile as final rule are not far from international document. But in conflict of laws on reliance to Iranian laws, the citizenship of husband or parent has created considerable differences with The Hague Protocol and the European Union.

    Keywords: alimony, competent court, Ruling law, Emergency competence, The rule of will
  • Atefeh Abbasikoleymani, ASMA AKBARI * Pages 229-249

    A healthy community regards the right of Child’s education as both individual and social obligation. Although this right is presented by the family and government the role of the former is more emphasized according to the international documents.  Now the question is how far the family should contribute to the child’s education? The findings prove the sole responsibility of the government to provide a good basis of education and well being in each family unit. Family in return grows up healthy efficient children for a prosperous society.

    Keywords: children, The Right of Education for Children, time sphere, place sphere
  • Zeinab Rohani Shahraki *, Mohammad Ali Raghebi, Yousef Alavi Vosoughi Pages 251-271

    Marriage is the foundation for family and family is the foundation on which society stands. Marriage established by the Holy Shari'a in order to make it permissible as a solution for both men and women to enjoy each other to create a matrimonial relation and the permanence and continuity of married life. One of the laws of Islam, which is enacted to prevent repeated divorces which is been done by men and inflicting harm to women is resolving marriage (Tahlil Nikah). The man has no right to remarry or marry his wife after a triple divorce unless the woman marries another man and divorces from that man after having had intercourse. Being allowed to remarry the first husband is only possible when the woman marries with another man (Mohallil) then divorces him after having sexual intercourse. This kind of marriage named Mohallal marriage. There are several conditions for Mohallal marriage that include the condition of dissolution of the marriage after having intercourse with the resolving man(Mohallil), marriage on the condition of divorce, delegation of divorce, the condition of the wife's attorney in divorce. One of the requirements for the authenticity of the conditions within the marriage contract is that the condition doesn’t contradict the nature of the marriage’s requirements. Civil law not only does not mention the criteria for determining the requirements of a marriage contract, but also doesn’t present any definition of marriage contract. Therefore, in the present study with the method of documentary – library data collection and descriptive-analytical research type, the mentioned matters have been explained and analyzed with an emphasis on the requirements of the nature of marriage.

    Keywords: Mohallal marriage, dissolution of marriage, resolving marriage, matrimonial relation, nature of marriage, requirements of marriage
  • Reza Pourmohammadi *, Ali Pourmohammadi Pages 273-297

    A "marriage" is one of the most important and effective status in Islamic law, which is the subject of many positive and obligatory rulings. Legal systems do not agree on the conditions of a valid marriage. The Islamic legal system, for example, recognizes a marriage that is essentially inconsistent with the standards of correct marriage in Christianity or the English legal system, and vice versa. This difference in law raises the question of what is the opinion of Islamic law regarding non-Muslim marriage? Does Islamic law merely consider a marriage to be valid only in accordance with Islamic norms, and does it consider that the marriage of non-Muslims, such as the People of the Book or the Buddhists, is void and ineffective? In this article, the author by relying on authentic narrations manners of wise men throughout history proves that in the doctrine of Islamic law, non-Muslim marriage is valid and has all the effects of marriage, provided that their marriage is valid in accordance with their own laws. In this regard, there is no difference between marriages of the People of the Book or marriages that are concluded in accordance with legal systems, such as the English legal system. The author presents this Shari'a ruling under the title of "the rule of all the people of marriage."

    Keywords: Marriage, Islamic, English law, non-Muslims, divorce