فهرست مطالب

پژوهش های معاصر در علوم و تحقیقات - پیاپی 27 (مهر 1400)

مجله پژوهش های معاصر در علوم و تحقیقات
پیاپی 27 (مهر 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/08/17
  • تعداد عناوین: 9
|
  • خدیجه لویمی، محمدمهدی کریمی نیا *، مجتبی انصاری مقدم صفحات 1-13

    در تئوری توطیه، اصطلاح نظم نوین جهانی به پیدایش حکومتی تمامیت‌خواه برای سلطه بر تمام دنیا اطلاق می‌گرد. در تیوری‌های توطیه درون‌مایه معمول نظم نوین جهانی پایگاه سری قدرتی از نخبگان بین‌المللی در نظر گرفته می‌شوند که لیست بلندبالایی از اقداماتی که باید در سطح جهان انجام دهند در دست دارند و در حال دسیسه‌چینی برای حاکمیت بر جهان از طریق یک حکومت جهانی اقتدارگرا و قدرت‌طلب هستند؛ حکومتی که جایگزین حاکمیت تمامی کشورهای مستقل جهان شود. نظم نوین جهانی به پروپاگاندایی که در راستای القای برقراری حکومت جهانی به عنوان نقطه عطف پیشرفت تاریخ و حد اعلای آن انجام می‌گیرد نیز اطلاق می‌شود. طرح‌ریزی رخدادهای مهمی در سیاست و اقتصاد جهان به گروه‌های تاثیرگذار کوچکی نسبت داده می‌شوند که از طریق سازمان‌های صوری متعددی انجام می‌گیرند. تلاش برای تسلط بر جهان از جانب گروه‌های سیاسی و سری کوچک طی حوادث تاریخی و کنونی متعدد، جزیی از نقشه دست‌یابی به سلطه جهانی در نظر گرفته شده‌اند. قبل از دهه 90 بیشتر معتقدان به این تیوری توطیه یا راست گرایان ضد حکومتی یا مسیحیان اصول بوده است. منتقدان و روانشناسان اعتقاد به این نظریه را غالبا بر آمده از پارانویا می دانند. تغییراتی که در سال‏های پایانی دهه هشتاد روی داد، تاثیری عمده بر جغرافیای سیاسی جهان و سیستم بین‏الملل داشت. این تغییر موجب حذف اتحاد جماهیر شوروی و پدیدار شدن کشورهای جدیدی در نقشه جغرافیایی دنیا شد. با خاتمه جنگ سرد، نظم جهانی متحول شده و به پیدایش تفکر نظم نوین جهانی منتهی شد. پیروزی ایالات متحده در جنگ خلیج‏فارس، بهترین فرصت را برای آمریکا فراهم آورد تا از آن به صورت یک‏جانبه در جهت حفظ نفوذ خود در خاورمیانه و تحقق ایده نظم نوین جهانی بهره‏برداری کند. در برداشت آمریکایی‏ها، جهان مطیع قدرت آمریکاست و چنین جهانی با تفکر مذکور هماهنگ و دارای نظم نوین خواهد بود. مورد خاورمیانه، تایید کننده این ادعاست. اینکه ایالات متحده با نفوذترین کشور در منطقه می‏باشد، چیزی است که به آن اجازه می دهد منازعات را مدیریت کند و نظم و هماهنگی را حکمفرما سازد. فرضیه ای بدین ترتیب مطرح گردیده است که اتخاذ سیاست نظم نوین جهانی پس از جنگ سرد موجب گسترش نفوذ آمریکا در خاورمیانه شده است.

    کلیدواژگان: سیاست خاورمیانه ای آمریکا، جنگ سرد، منطقه خاورمیانه، نظم نوین جهانی
  • بهنام گودرزی فرد *، علیرضا مومنی صفحات 14-29

    سیستم اطلاعات حسابداری به‌عنوان جزء مهمی از سیستم اطلاعات مدیریت می‌تواند نقش بسزایی در کمک به حفاظت محیط‌زیست از سوی شرکت‌های تولیدی آلاینده برعهده گیرد. اینکه مخارج مصرف شده برای محیط‌زیست از سوی شرکت چگونه در حساب‌ها منعکس شود یا نحوه افشاء آنها چگونه باشد مسایلی هستند که حسابداری می‌تواند با پرداختن به آنها، اطلاعات مناسبی به مدیریت ارایه نماید. حسابداری مدیریت زیست‌محیطی (EMA)، به‌عنوان شاخه درون‌سازمانی حسابداری محیط‌زیست یک سامانه اطلاعاتی قوی است که مدیریت را برای کنترل بهینه مصرف مواد خام، جریانات انرژی و سوخت، ایجاد و رفع ضایعات و پسماند، و پیشگیری از آلودگی محیط‌زیست یاری می‌رساند. EMA به‌عنوان ابزار نوین مدیریت از طریق ارتقاء پاسخگویی زیست‌محیطی، عملکرد زیست‌محیطی و مالی سازمان را بهبود می‌بخشد. در مقاله حاضر به‌دنبال آن هستیم که ضمن اشاره‌ای کوتاه به تاریخچه حسابداری مدیریت زیست‌محیطی، عملکرد این سیستم و چالش‌های پیش‌روی این نوع از مدیریت را در کشور ایران مورد ارزیابی قرار دهیم.

    کلیدواژگان: حسابداری مدیریت زیست محیطی، EMA، حسابداری مدیریت
  • صحبت الله سلطانیان، محمدمهدی کریمی نیا *، مجتبی انصاری مقدم صفحات 30-49

    برخی «سرقفلی»را به «حقی که بازرگان و کاسب نسبت به محلی پیدا می‏کند به جهت تقدم در اجاره، شهرت، جمع آوری مشتری و غیره» تعریف کرده ‏اند. این تعریف در واقع تبیین و توضیح موردی است که ما به عنوان حق کسب و پیشه و تجارت می‏شناسیم. مولفان مذکور به معنای حقوقی و تخصصی کلمه‏ی «سرقفلی» توجه ننموده‏اند، بلکه درصدد بیان مفهوم عرفی و متداول آن بوده‏اند. برخی ازبزرگان علم حقوق، سرقفلی را در مفهوم عام و جهانی آن چنین تعریف می‏کند: «حقی است بر مشتریان دایم و سرمایه‏ی تجارتخانه (و ادامه می‏دهد:) این حق را در فارسی «مایه‏ی تجارت» می‏توان ترجمه کرد... ولی سرقفلی در حقوق ایران مفهومی بدین وسعت ندارد. حق سرقفلی، که قانون روابط موجر و مستاجر از آن به «حق کسب یا پیشه یا تجارت» تعبیر کرده است، حقی است که به موجب آن مستاجر متصرف در اجاره کردن محل کسب خود بر دیگران، مقدم شناخته می‏شود و در عرف بازار نیز وقتی می‏گویند: سرقفلی مغازه‏اش را فروخت؛ یعنی آن را تخلیه کرد و به دیگری واگذار نمود و این مفهوم هیچ گاه شامل انتقال سرمایه تاجر و نام تجاری او نمی‏شود». به نظر می‏رسد این مناقشات به حسب ظاهر از خلط غیرلازم و شاید هم نادرست «سرقفلی» با «حق کسب و پیشه و تجارت» ناشی شده باشد.که به صورت خلاصه بررسی خواهد شد.

    کلیدواژگان: حق سرقفلی، کسب وپیشه، تجارت، تخلیه
  • حسین جلائی نوبری * صفحات 50-60

    یکی از پدیده های اجتماعی در جوامع معاصر در حوزه روابط بین شخصی، پدیده نوظهور معاشرت و دوستی دختر و پسر پیش از ازدواج است. این مطالعه با هدف بررسی و شناخت نگرش دینی نسبت به معاشرت و روابط دختر و پسر پیش از ازدواج و همچنین بررسی رابطه عوامل اجتماعی و فرهنگی با نگرش به این گونه معاشرت ها انجام شده است. پژوهش حاضر به روش تحقیقی- توصیفی و با رویکرد کتابخانه ای صورت گرفته است، یافته های پژوهش نشان می دهد که روابط دختر و پسر قبل از ازدواج باعث برخی آسیب های جدی به جامعه و خانواده و روح و روان فرد می شود که در برخی موارد اثرات مخربی بر فرد و جامعه وارد می کند. در قرآن کریم و روایات معصومین علیهم السلام راه های درست حضور در جامعه و ارتباط بین افراد مشخص شده که هر یک از این مسایل در پژوهش حاضر مورد بررسی قرار می گیرد.

    کلیدواژگان: ازدواج، آیات و روایات، پسر، رابطه دختر و پسر، دختر
  • عطیه نتاج مجد *، سید عقیل شجاعی لنگری صفحات 61-74

    نورپردازی دنیای پیچیده‎ای از خلاقیت و تکنیک است. نور اساس و ماهیت عکاسی است. بدون نور عکسی وجود ندارد. شناخت نور و آشنایی با نورپردازی برای عکاسان مهم است. نور ابزار اصلی کار عکاسی است و نورپردازی مهارت عکاس را نشان می‏ دهد. منابع نور یا طبیعی هستند یا مصنوعی یا ترکیبی از این دو منبع. عکاس با شناخت فرایندها و تاثیر نور بر تولید و خلق عکس‏، اصول زیباشناختی عکس را پیش‏ بینی می‏ کند. در این پژوهش هدف آن است که گفته شود در عکاسی از مناظر طبیعی یا عکاسی طبیعت شناخت اصول نورپردازی اساس کار است. عکاس در عکاسی طبیعت، با منبع نور طبیعی سروکار دارد که کنترل آن در اختیارش نیست. عکاس باید شکیبایی، دقت نظر و سرعت عمل داشته باشد تا بتواند نور پر نوسان روز یا خورشید را در اختیار بگیرد. نور روز در هر لحظه تغییر می‏ کند لذا، عکاس باید به موقعیت‏های مکانی و زاویه‏ ی تابش هر نوع نور و موقعیت زمانی خورشید آشنا باشد، حالت ‏های خورشید را در هر موقعیت زمانی، محیطی و جوی پیش ‏بینی کند؛ بداند در چه مکانی چه وضعیتی از تابش نور خورشید در عکس موثر است. نورپردازی از مهارت‏های اساسی عکاسی در بهره ‏گیری از نور است. جهت و زاویه‏ ی تابش خورشید به عکاس کمک می‏ کند تا سوژه را در بهترین موقعیت نورپردازی تثبیت کند. در این پژوهش از روش پیمایشی به کارکرد انواع نور و اصول نورپردازی در طبیعت پرداخته شده است. جامعه ی آماری تحقیق، نمونه‏ عکس‏های گرفته شده‏ای است که در آن اصول نورپردازی در طبیعت مورد استفاده قرار گرفته ‏اند.

    کلیدواژگان: نورپردازی، عکاسی طبیعت، انواع نور، زاویه‏ ی تابش، منبع طبیعی نور
  • محمدحسن همتی، محمدمهدی کریمی نیا *، مجتبی انصاری مقدم صفحات 75-87

    ناپدید سازی اجباری یک جرم مرکب و مستمر بوده و از مصادیق جرایم علیه بشریت می باشد. این جرم از طریق محروم کردن قربانی از آزادی «به قصد خارج ساختن او از حمایتهای قانونی برای مدت زمان طولانی» با علم به اینکه عمل مذکور بخشی از یک حمله گسترده یا سیستماتیک علیه یک جمعیت غیر نظامی می باشد، با پشتیبانی یا اجازه یا رضایت یک دولت یا سازمان سیاسی صورت می پذیرد. آنچه در جرم انگاری این جرم مورد توجه قانونگذار قرار گرفته، حمایت از حقوق و آزادی‌های فردی اشخاص است. رکن مادی این جرم از طریق رفتار مجرمانه مثبت (در قالب توقیف، بازداشت، آدم ربایی یا هر شکل دیگر محرومیت از آزادی) و رفتار مجرمانه منفی (در قالب امتناع از اذعان به محرومیت از آزادی و خودداری از ارایه اطلاعات درباره سرنوشت و مکان شخص ناپدید شده) می‌باشد. مقامات مافوق در شرایطی در قبال رفتار غیر قانونی مامور زیر دست خود مسئولیت خواهند داشت. اولین سند جهانی الزام آور در باره این جرم، «کنوانسیون بین المللی حمایت از تمامی اشخاص در برابر ناپدیدسازی اجباری\" می باشد. تنها سند منطقه ای این زمینه \"کنوانسیون آمریکایی در مورد ناپدید سازی افراد\" می باشد. همچنین \"اساسنامه دیوان بین المللی کیفری\" در ماده 7 خود به صراحت جرم ناپدید سازی اجباری را جنایتی علیه بشریت تعریف کرده است.

    کلیدواژگان: جنایت علیه بشریت، حقوق بشردوستانه، ناپدیدسازی اجباری، توقیف، حبس، آدم ربایی، آزادی
  • الهه خزایی پول *، پرستو پور اسحق، مهدی علیرضا نژاد صفحات 88-93

    برنامه ریزی استراتژیک به مفهوم برنامه ریزی آینده یک سازمان است، یعنی جهتی که سازمان می خواهد در آن جهت حرکت کند و برنامه ریزی استراتژیک فناوری اطلاعات برای هر سازمان، سندی است که معماری اطلاعات سازمان را در پرتو ملاحظات استراتژیک مانند: ماموریت، اهداف و اولویت های سازمان تعیین کرده و برنامه اجرایی لازم برای دستیابی به سیستم ها و پایگاه های اطلاعاتی را در سطح سازمان تعیین می کند. برنامه های استراتژیک در محیط متغیر و پویای امروزی تاثیر به سزایی در موفقیت های سازمانهای دولتی داشته است. برنامه ریزی استرتژیک فناوری اطلاعات منشور و برنامه کلان سازمان در زمینه سیستم های اطلاعاتی و به طور کلی، فناوری اطلاعات است. با توجه به نفوذ قابل توجه فناوری های اطلاعاتی و ارتباطی در کلیه سطوح و حوزه های جامعه و پیاده سازی پروژه های مختلف فناوری های اطلاعاتی و ارتباطی در سازمانی، به شدت احساس می شود. به عبارتی دیگر، مدیریت استراتژیک فناوری اطلاعات بازتاب و برنامه کلان سازمان در زمینه سیستم های اطلاعاتی و به طور کلی فناوری اطلاعات است.

    کلیدواژگان: برنامه ریزی استراتژیک، فناوری اطلاعات، سازمان ها، معماری سازمان
  • خدیجه لویمی، محمدمهدی کریمی نیا *، مجتبی انصاری مقدم صفحات 94-103

    تاریخ گواهی می دهد که درست در همان روزگارانی که دانش و کارشناسی و نوآوری غرب روندی نو یافت و با شتاب چشمگیر رو به گسترش نهاد؛ پدیده دیگری در سراسر جهان با همان شتاب خودنمایی کرد که استعمار غرب نام گرفت. سوال مطرح شده در این نوشتار بررسی علل هم سویی و ارتباط تنگاتنگ سازمان سری و مرموز فراماسونری با اندیشه بورژوازی غرب(استعمار غرب) که با گذر زمان همواره در قالبی نو و ساختار نظری خاص، خود را مطرح می کند، چه بوده؟ که در رهگذر این پیوستگی نیز شعارهای زیبا و سودمندی برای همه انسانها سر می دهد و مردم زیر سلطه و ستم کشیده جهان را به همنوایی با شعار خویش می خواند. این نوشته با دیدگاهی توصیفی- تحلیلی و با روش تحقیقی کتابخانه ای و استفاده از کتب و مقالات به شناختی مختصری از سازمان فراماسونری و ارتباط آن با یهودیت و استعمار و نیز چگونگی ورود آن به ایران عهد قاجار می پردازد. نتایج نشان داد پدیده فراماسونری حاصل جهان غرب است. در نتیجه وقوع انقلاب اسلامی باعث تعطیل شدن لژهای(شناخته شده) فراماسونری در ایران شد اما تفکر فراماسونری در قالب های لیبرالیسم، پلورالیسم، نسبی گرایی و... ترویج شد و هنوز هم به قوت هر چه تمامتر ترویج می شود.

    کلیدواژگان: استعمار، بورژوازی. فرهنگ، فراماسونری، یهودیت
  • امیررضا استخریان حقیقی *، فاطمه کیایی صفحات 104-120

    بررسی عملکردهای مالی در شرکت های مختلف همواره مورد توجه و بررسی بوده است تا آنجا که شرکت های گسترش یافته به تحلیل های علمی در این خصوص پرداخته اند. مدیریت زنجیره تامین نیز در این خصوص همواره استفاده می شود. در این مقاله به بررسی رابطه بین تناسب زنجیره ی تامین و عملکرد مالی شرکت ها پرداخته ایم. یعنی در مورد نسبت بندی بین تامین محصولات و عدم قطعیت تقاضا ها و همچنین طرح های اصلی زنجیره تامین تحقیقاتی انجام داده ایم. در این بررسی ها شیوه های مختلف هزینه های مثبت و منفی در شرکت ها مورد بررسی قرار گرفته اند.

    کلیدواژگان: مدیریت زنجیره تامین، استراتژی عملیات، سازگاری زنجیره تامین، تجزیه و تحلیل تجربی، عملکرد شرکت