فهرست مطالب

بهداشت مواد غذایی - سال یازدهم شماره 2 (پیاپی 42، تابستان 1400)

نشریه بهداشت مواد غذایی
سال یازدهم شماره 2 (پیاپی 42، تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/06/30
  • تعداد عناوین: 7
|
  • آیدا پیامی، محمدحسین موثق*، مسعود دل آشوب صفحات 1-10

    امروزه میزان مصرف گوشت و فرآورده های گوشتی در کشورهای مختلف بر اساس تفاوت های اجتماعی، اقتصادی و جغرافیایی تفاوت های زیادی دارد. گوشت و فرآورده های گوشتی از مهم ترین منابع پروتیینی هستند. هدف از این مطالعه بررسی احتمال وجود بافت های غیرمجاز در فرآورده های سوسیس و کالباس توزیعی در شهرهای تبریز و خوی به روش هیستولوژی بود. برای این مطالعه تعداد 80 نمونه سوسیس و کالباس عرضه شده در تبریز و خوی با مقادیر گوشت کمتر از 55 درصد و بیش از 55 درصد (در طی زمستان 1393 و بهار 1394) به صورت اخذ شد. نمونه ها با تهیه مقاطع میکروسکوپیک و رنگ آمیزی با رنگ هماتوکسیلین و ایوزین، نوع بافت های غیرمجاز مشخص گردید. طبق نتایج مطالعه، در 5/87 درصد کل نمونه ها بافت غضروف با درصد بالا مشاهده شد. همچنین بافت هایی نظیر انواع غدد، بافت همبندی، چربی، پوست، غضروف، استخوان، نای، ریه، مثانه، تخم انگل و روده ردیابی گردید. به نظر می رسد حضور بافت های غیرمجاز در اغلب نمونه ها می تواند باعث کاهش تمایل مصرف کنندگان برای مصرف سوسیس و کالباس گردد. لذا نیاز به کنترل های دقیق تر در سطح منطقه توسط ارگان های نظارتی ضروری می باشد.

    کلیدواژگان: بافت غیرمجاز، فرآورده های گوشتی، تبریز، خوی
  • اشکان جبلی جوان*، نسیم ایزدی وصفی، زهرا شریفی، زهرا اسماعیلی، فائزه اسدی، منصوره کنعانی صفحات 11-22

    بسیاری از مردم تخم مرغ های محلی را به خاطر داشتن طعم خوش، زرده پررنگ و پوسته طلایی نسبت به تخم مرغ های تجاری ترجیح می دهند و برخی از افراد هم به تخم مرغ های تجاری به دلیل داشتن تاریخ انقضا و تولید، گرایش بیشتری دارند و همواره این سوال ایجاد می شود که کدام یک کیفیت مطلوب تری دارد لذا این پژوهش باهدف مقایسه فرا سنجه های کیفی، میکروبی و اکسیداتیو در دو نوع تخم مرغ محلی و تجاری در شهر سمنان انجام شد. در این مطالعه توصیفی _ مقطعی، تخم مرغ های محلی و تجاری هرکدام به تعداد 75 نمونه به روش نمونه برداری تصادفی در شهر سمنان جمع آوری شد وجهت سنجش پارامترهای کیفی از قبیل واحد هاو، وزن تخم مرغ، شاخص زرده، pH، رنگ سنجی زرده و هم چنین پارامترهای میکروبی و اکسیداتیو، تحت شرایط سرد و استریل به آزمایشگاه بهداشت مواد غذایی منتقل گردید. تخم مرغ های محلی در پارامترهای کیفی به جز وزن، میزان بالاتری در مقایسه با نمونه های تجاری داشتند و اختلاف معناداری (P< 0.05) بین آن ها وجود داشت، در شاخص رنگ a* و شاخص روشنایی L* تفاوت معناداری در نمونه های محلی و تجاری مشاهده نشد. ازلحاظ میکروبی و اکسیداتیو مقایسه میانگین ها نشان داد، تخم مرغ های محلی به طور معناداری در شمارش کلی باکتری های مزوفیل سطح پوسته و محتویات داخلی تخم مرغ و همچنین میزان پراکسیداسیون لیپیدها میزان بالاتری را در مقایسه با تخم مرغ های تجاری به خود اختصاص دادند (P< 0.05). یافته های این تحقیق نشان داد تخم مرغ های محلی ازلحاظ آلودگی و فساد اکسیداتیو درصد بیشتری را به خود اختصاص دادند ولی به دلیل شاخص رنگ زرد و ویسکوزیته بالاتر بازارپسندی بیشتری نسبت به تخم مرغ های تجاری دارند.

    کلیدواژگان: تخم مرغ، محلی، تجاری، مقایسه کیفیت
  • مارال زاهدی، بهناز معمارماهر*، نویده انرجان، حامد همیشه کار صفحات 23-36
    تقاضا برای استفاده از اسانس های گیاهان به دلیل خاصیت ضدمیکروبی به عنوان آنتی اکسیدان و ماده نگه دارنده طبیعی و طعم دهنده و عطردهنده در صنایع غذایی روبه افزایش می باشد. ازاین رو در این تحقیق، میکروامولسیون های اسانس های شیرین بیان، سیر و سیاه دانه به تنهایی و به صورت ترکیبی با موفقیت تهیه شدند. خاصیت فیزیکی و شیمیایی، فعالیت های آنتی اکسیدانی، فعالیت های ضد باکتریایی و خاصیت هم افزایی میکروامولسیون های تهیه شده موردبررسی قرار گفت. برای این منظور میکروامولسیون های مختلف با فازهای روغنی متشکل از اسانس خالص شیرین بیان، سیر و سیاه دانه و همچنین ترکیب آن ها تهیه گردید. نتایج میکروبی و کدورت نشان داد که کاهش اندازه ذرات اسانس ها در محدوده ی نانوامولسیونی با استفاده از سامانه های میکروامولسیونی می تواند ویژگی های ضدباکتری و آنتی اکسیدانی آن ها را افزایش دهد. علاوه بر این، اثرات هم افزایی اسانس ها نسبت به یکدیگر نیز مشاهده شد که در آن میکروامولسیون های فاز روغنی متشکل از دو جزء فعالیت ضدباکتری و آنتی اکسیدانی بالاتری را در مقایسه با فاز روغن یک جزء نشان دادند؛ بنابراین هدف از این کار توسعه یک سیستم میکروامولسیون با دو فاز روغن متشکل از شیرین بیان، سیر و سیاه دانه بود.
    کلیدواژگان: میکروامولسیون، اسانس، شیرین بیان، آنتی اکسیدان
  • زهرا لطیفی*، سعید عابدیان کناری، علی اکبر مشایخ صفحات 37-53
    کدوحلوایی (Cucurbita moschata) یکی از سبزیجاتی است که دارای ارزش تغذیه ای بالا و ترکیبات زیست فعال است. هدف از این مطالعه، مقایسه تاثیر حلال های هیدرواتانولی و آبی روی پتانسیل عملکردی و بررسی ترکیبات زیست فعال عصاره کدوحلوایی می باشد. جهت بررسی های عملکردی عصاره ها، میزان آسکوربیک اسید، فنل و فلانویید کل، ظرفیت آنتی اکسیدانی به دو روش DPPH و FRAP انجام گردید و همچنین ترکیبات شیمیایی موجود در عصاره ها توسط GC/MS شناسایی شدند. نتایج به دست آمده بالاترین میزان آسکوربیک اسید، فنل و فلاونویید کل در عصاره هیدرواتانولی به ترتیب، با میزان mg/100g 29/13±66/98، mg GA/100g 004/0±663/1 و mg QU/100g 01/0±381/0 نشان داد. عصاره هیدرواتانولی نسبت به عصاره آبی در تمامی غلظت های تهیه شده، بالاترین توانایی مهار رادیکال DPPH را نشان داد؛ به طوری که عصاره هیدرواتانولی با غلظت mg/ml 800 با 866/61 درصد بازدارندگی، دارای بالاترین ویژگی مهارکنندگی بود. ترکیبات شیمیایی شناسایی شده در عصاره هیدرواتانولی و آبی با استفاده از GC/MS به ترتیب 16 و 7 ترکیب شیمیایی شناسایی شد که بالاترین میزان ترکیب در عصاره هیدرواتانولی برابر با 8767/34 درصد مربوط به ترکیب D- اریترو-پنتوز،2-داکسی و در عصاره آبی مربوط به 5،2-دی کلرو فنل (2053/74 درصد) بود. نتایج این مطالعه، استفاده از حلال هیدرواتانولی را جهت استخراج بالاتر ترکیبات زیست فعال از کدوحلوایی (C. moschata) را پیشنهاد می دهد.
    کلیدواژگان: ترکیبات زیست فعال، عصاره آبی، عصاره هیدرواتانولی، کدوحلوائی
  • مهسا سلیم خانیان، لیلا ناطقی*، نازنین زند صفحات 55-67
    استفاده از فیلم های زیست تخریب پذیر حاوی ترکیبات ضدمیکروبی برای بسته بندی یکی از روش های موثر در کاهش آلودگی های زیست محیطی و ایمنی در محصولات غذایی است. هدف از این تحقیق بررسی اثر فیلم زیست تخریب پذیر بر پایه پلی وینیل استات/ ژلاتین حاوی اسانس گلپر بر افزایش زمان ماندگاری نان پیتا بود. فیلم بر پایه پلی وینیل استات و ژلاتین با نسبت های 100/0، 80/20، 60/40، 40/60، 20/80، 0/100 با یکدیگر مخلوط شدند و اسانس گلپر با غلظت 1250 میکروگرم/میلی لیتر افزوده شد. خواص ضدمیکروبی و مکانیکی آن ها طی 9 روز نگهداری در دمای 25 درجه سلسیوس ارزیابی شد. سپس فیلم بهینه با بالاترین خاصیت ضدمیکروبی برای بسته بندی نان پیتا انتخاب گردید و خواص میکروبی آن با نان پیتا بسته بندی شده در پلی اتیلن طی دوره نگهداری مقایسه گردید. بالاترین میزان هاله عدم رشد آسپرژیلوس نایجر و پنی سیلیوم اکسپانسوم متعلق به فیلم زیست تخریب پذیر پلی وینیل استات 40 درصد و ژلاتین 60 درصد بود. بنابراین فیلم مذکور برای بسته بندی نان پیتا انتخاب شد. میزان کپک و مخمر و شمارش کلی در نان پیتا بسته بندی شده در فیلم  بهینه به صورت معنی داری کمتر از نان پیتا بسته بندی شده در پلی اتیلن بود. با افزایش میزان ژلاتین و کاهش پلی وینیل استات میزان نفوذ به بخار آب، حلالیت، جذب آب، نفوذ به اکسیژن و ضخامت فیلم ها افزایش یافت. استفاده از فیلم های زیست تخریب پذیر حاوی ترکیبات ضدمیکروبی می تواند گام موثری بر کاهش بار میکروبی و افزایش خواص کیفی نان طی دوره نگهداری باشد.
    کلیدواژگان: نان پیتا، پلی ونیل استات، ژلاتین، اسانس گلپر، فیلم زیست تخریب پذیر
  • ناصر حاجی پور*، هادی ولی زاده، پرویز حسن زاده صفحات 69-79

    ترماتود های کبدی ازجمله گونه های فاسیولا و دیکروسلیوم از انگل های زیونوتیک بوده که موجب مرگ ومیر و خسارت های اقتصادی زیادی در نشخوارکنندگان می شوند. هدف از این تحقیق، بررسی تاثیر سن، جنس و فصل در میزان شیوع فاسیولیازیس و دیکروسلیازیس در دام های کشتاری در کشتارگاه تبریز بود. از دی ماه 1395تا دی ماه 1397 با مراجعه به کشتارگاه تبریز، کبدهای 4150 راس گاو،500 راس گاومیش، 2000 راس بز و 5000 راس گوسفند ازنظر وجود فاسیولا هپاتیکا، فاسیولا ژیگانتیکا و دیکروسلیوم دندریتیکوم از طریق برش بر روی کبدها و مشاهده چشمی موردبررسی قرار گرفتند. نتایج نشان داد که گاو، گوسفندان و بزهای کشتار شده به ترتیب 4/5 درصد، 16 درصد و 6 درصد آلوده به ترماتودهای کبدی بودند (05/0<p). از 500 راس گاومیش مطالعه شده، ترماتود کبدی جدا نشد. میزان شیوع آلودگی انگلی در هر سه حیوان به طور معنی داری با افزایش سن بیشتر می شد (P<0.05). همچنین در گاوها و گوسفندان ماده، میزان آلودگی ترماتودهای کبدی در مقایسه با نرها به طور معنی داری بیشتر بود (P<0.05). به طور معنی داری بیشترین میزان آلودگی در فصل تابستان و کمترین آن در فصل بهار مشاهده شد. بیشترین فراوانی انگلی و شدت آلودگی در همه حیوانات موردمطالعه مربوط به دیکروسلیوم دندریتیکوم و کمترین آن مربوط به فاسیولا ژیگانتیکا بود (P<0.05). بر اساس قیمت روز بازار، میزان خسارت های اقتصادی ناشی از ضبط کبد گاوها، گوسفندان و بزها به علت آلودگی های ترماتودهای کبدی به ترتیب402240000 (72/3656 دلار)،576576000 (6/5241 دلار) و 28545000 (5/259 دلار) ریال بود. به علت سابقه اپیدمی انسانی فاسیولیازیس و خسارت های اقتصادی ناشی از ضبط کبد در این منطقه، روش های کنترلی موثر پیشنهاد می گردد.

    کلیدواژگان: فاسیولا هپاتیکا، فاسیولا ژیگانتیکا، دیکروسلیوم دندریتیکوم، نشخوارکنندگان
  • محمدامین حیدرزادی*، محمد رهنما، مجید علیپوراسکندانی، داریوش سعادتی، علی افشاری مقدم صفحات 81-92

    سالمونلا و اشریشیا کولای از مهم ترین پاتوژن های آلوده کننده مواد غذایی هستند. وجود این میکروارگانیسم ها در مواد غذایی و ورود آن ها به بدن انسان، از عوامل ایجادکننده التهاب معده و روده است. هدف از این پژوهش، بررسی میزان آلودگی سمبوسه های ارایه شده در استان سیستان و بلوچستان به سالمونلا و اشریشیا کولای و مقاومت آنتی بیوتیکی جدایه ها می باشد. تعداد 104 نمونه سمبوسه شامل سمبوسه های قارچ، مرغ، گوشت و سبزی، از مناطق مختلف استان سیستان و بلوچستان به صورت تصادفی تهیه شد و در شرایط استریل به آزمایشگاه منتقل شد و نمونه ها از نظر آلودگی به سالمونلا و اشریشیا کولای مورد ارزیابی قرار گرفتند. نتایج نشان داد که  3/43 درصد (45 از 104) آلوده به سالمونلا و 5/12درصد (13 از 104) آلوده به اشریشیا کولای بودند. جدایه های سالمونلا بیشترین مقاومت را نسبت به آمپی سیلین (77 درصد)، امی پنم (59 درصد) و سیپروفلوکساسین (41 درصد) داشتند. در مورد اشریشیا کولای بیشترین مقاومت به ترتیب مربوط به امی پنم (77 درصد)، آمپی سیلین (46 درصد) و تتراسایکلین (38 درصد) بود. بر اساس نتایج به دست آمده، شیوع آلودگی سالمونلا و اشریشیا کولای در سمبوسه های عرضه شده در استان سیستان و بلوچستان بالا است و آموزش کارکنان اغذیه فروشی ها از نظر رعایت اصول بهداشتی در تمامی مراحل تهیه و عرضه ضروری است.

    کلیدواژگان: سمبوسه، پاتوژن ها، مقاومت آنتی بیوتیکی، سیستان و بلوچستان، غذاهای خیابانی
|
  • Ayda Payamei, MohammadHosein Movassagh *, Masoud Delashoub Pages 1-10

    Nowadays, the consumption of meat and meat products in different countries varies considerably based on social, economic, and geographical differences. Meat and meat products are the most important sources of protein. This study aimed to investigate the possibility of unauthorized tissues in sausage products in Tabriz and Khoy by histotechnique. For this, 80 sausages samples with ≤ 55% and > 55% 55% meat content were collected (from January to March of 2015). For histological evaluation, the slides were stained with Hematoxylin and Eosin. Based on results, in 87.5% of the samples, cartilage tissue with a high percentage was observed. Unauthorized tissues types such as glands, connective tissue, fat, skin, cartilage, bone, trachea, lung, bladder, parasite eggs, and intestine were observed. The presence of unauthorized tissues in most samples may reduce consumers' desire to use sausages. Consequently, there is a necessity for efficient control at the regional level by authority organizations.

    Keywords: Unauthorized tissue, Meat products, Tabriz, Khoy
  • A. Jebelli Javan *, N. Izadi Vasfi, Z. Sharifi, Z. Esmaeili, F. Asadi, M. Kanani Pages 11-22

    Many‌ people prefer ‌village eggs because of their good taste, ‌bold yolk, and golden skin than commercial eggs, and some people are more interested in commercial eggs because of their production and expiration date codes, and the question always arises which one has a more desirable quality, so this research is aimed at comparing qualitative, microbial and oxidative parameters in the village and commercial eggs in Semnan. In this descriptive cross-sectional study, 75 village and 75 commercial egg samples were collected by random sampling method from retail stores of Semnan and transferred to food hygiene laboratory under cold and sterile conditions to determine qualitative parameters (Haugh unit, egg weight, yolk index, pH, yolk color) and also microbial and oxidative parameters. Village eggs in qualitative parameters except for weight had higher rates compared to commercial eggs (P< 0.05) and in a* and L* color index there was no significant difference in the village and commercial samples. In terms of microbial and oxidative parameters, the comparison of averages showed that village eggs were significantly higher in the overall shell-level and internal egg mesophilic bacterial counts, as well as the village eggs, showed a higher amount of lipid peroxidation compared to commercial ones (P< 0.05). The findings of this study showed that village eggs accounted for more in terms of bacterial counts and the rate of oxidative breakdown, but due to yellow color index and viscosity, they are more marketable than commercial eggs.

    Keywords: Eggs, village, commercial, Quality Comparison
  • M. Zahedi, B. Memar Maher *, Navideh Anarjan, H. Hamishehkar Pages 23-36
    The demand for the use of plant essential oils due to their antimicrobial properties as antioxidants and natural preservatives and flavorings and aromatizers is increasing in the food industry. Therefore, in this study, microemulsions of licorice, garlic, and fennel essential oils were successfully prepared alone and in combination. Physical and chemical properties, antioxidant activities, antibacterial activities, and synergistic properties of prepared microemulsions were investigated. For this reason, various microemulsions with oily phases consisting of pure licorice, garlic, and fennel essential oils and their combination were prepared. Microbial and turbidity results showed that reduced particle size of essential oil in the nanoemulsion range can increase their antibacterial and antioxidant properties using microemulsion systems. In addition, the synergistic effects of essential oil on each other were observed where oil phase microemulsions consisting of two components showed higher antibacterial and antioxidant activity compared to the oil phase of one component. Therefore, the work aimed to develop a microemulsion system with two oil phases consisting of licorice, garlic, and fennel.
    Keywords: Microemulsion, Essential oil, licorice, Antioxidant
  • Z. Latifi *, Saeid Abediankenari, Aliakbar Mashayekh Pages 37-53
    Pumpkin (Cucurbita moschata) is one of the vegetables that has high nutritional value and bioactive compounds. The aim of this study was to compare the effect of hydroethanolic and aqueous solvents on the functional potential and to investigate the bioactive compounds of Pumpkin extract. For functional evaluation of extracts, the amount of ascorbic acid, total phenol and flavonoids, antioxidant capacity were performed by DPPH and FRAP methods and also the chemical compounds in the extracts were identified by GC/MS. The results showed highest levels of ascorbic acid, total phenol and flavonoids in the hydroethanolic extract were 98.66±13.29 mg/100g, 1.663±0.004 mg GA/100g and 0.381±0.01 mg QU/100g, respectively. Hydroethanolic extract showed the highest ability to inhibit DPPH radicals compared to aqueous extract in all prepared concentrations; so that hydroethanolic extract with a concentration of 800 μg/ml with 61.866% inhibition had the highest inhibitory properties. Detected chemical compounds in hydroethanolic and aqueous extracts using GC/MS were identified 16 and 7 chemical compounds, respectively, when the highest compound content in hydroethanolic extract equal to 34.86767% related to D-erythro-pentose, 2-deoxy and the aqueous extract was related to 5,2-dichlorophenol (74,2053%). The results of this study suggest the use of hydroethanolic solvent for higher extraction of bioactive compounds from pumpkin.
    Keywords: Bioactive compounds, Aqueous extract, Hydroethanolic extract, Pumpkin
  • M. Salimkhaniyan, L. Nateghi *, N. Zand Pages 55-67
    The use of biodegradable films containing antimicrobial compounds for packaging is one of the effective methods in reducing environmental pollution and the safety of food products. This study aimed to investigate the effect of biodegradable films based on polyvinyl acetate/gelatin containing Angelica essential oil on increasing the shelf life of pita bread. Films based on polyvinyl acetate and gelatin were mixed with 0/100, 20/80, 40/60, 60/40, 80/20, 100/0 ratios and given Angelica essential oil with a concentration of 1250 µg/ml was added. Antimicrobial and mechanical properties were evaluated during 9 days of storage at 25 °C. The optimal film with the highest antimicrobial properties was selected for packing pita bread and its microbial features were compared with pita bread packed in polyethylene. The highest growth inhibition zone of Aspergillus niger and Penicillium expansum belonged to the biodegradable film of 40% polyvinyl acetate and 60% gelatin. Thus, the film was selected for packaging pita bread. Loads of yeast and mold as well as the total bacteria in pita bread packed in the optimal biodegradable film were significantly less than a pita bread packed in polyethylene. With increasing gelatin and decreasing polyvinyl acetate, water vapor permeability, solubility, water absorption, oxygen permeability, and film thickness were increased. The use of biodegradable films containing antimicrobial compounds can be an effective step in reducing the microbial load and increasing the quality properties of bread during storage.
    Keywords: Pita bread, polyvinyl acetate, Gelatin, Heracleum persicum essential oil, Biodegradable film
  • Nasser Hajipour *, Hadi Valizadeh, Parviz Hassanzadeh Pages 69-79

    Liver trematodes, including Fasciola and Dicrocoelium species, are zoonotic parasites that cause high mortality and economic losses in ruminants. This study aimed to investigate the effect of age, sex, and season on the prevalence of fasciolosis and dicrosliosis in slaughtered animals in the Tabriz slaughterhouse. During two years, livers of 4150 cows, 500 buffaloes, 2000 goats, and 5000 sheep were examined for the presence of Fasciola hepatica, Fasciola gigantica, and Dicrocoelium dendriticum by incisions on the liver and ocular observation. The results showed that 5.4%, 16%, and 6% of slaughtered cows, sheep, and goats were infected with liver trematodes (P<0.05), respectively. Of the 500 buffaloes studied, no liver trematode was isolated. The prevalence of parasitic infection in all three animals increased significantly with the age (P<0.05). In female cows and sheep, the rate of liver trematode infection was significantly higher than in males (P<0.05). The highest and lowest prevalence was observed in summer in spring, respectively. The highest frequency of parasites and severity of infection in all studied animals was related to Dicrocoelium dendriticum and the lowest was related to Fasciola gigantica (P<0.05). Based on the market day price, the number of economic losses due to the condemnation of liver of cows, sheep, and goats due to trematode infections were estimated at 402,240,000 (3656.72 USD), 576,576,000 (5241.6 USD), and 28,545,000 (259.5 USD) RIAL, respectively. Due to the history of the human fascioliasis epidemic and economic damage caused by liver condemnation in this area, effective control methods are suggested.

    Keywords: Fasciola hepatica, Fasciola gigantica, Dicrocoelium dendriticum, Ruminant
  • M.A. Heidarzadi *, M. Rahnama, M. Alipoureskandani, D. Saadati, A. Afsharimoghadam Pages 81-92

    Salmonella and Escherichia coli are major food contaminants. The presence of these microorganisms in food and their entry into the human body cause gastroenteritis. This study aimed to evaluate the contamination of Salmonella and E. coli in samosas presented in Sistan and Baluchestan province and the antibiotic resistance of the isolates. A total of 104 samples, including mushroom, chicken, meat, and vegetable samosas, were randomly obtained from different regions of Sistan and Baluchestan province. The results showed that 45 (43.3%) and 13 (12.5%) were contaminated with Salmonella and E. coli, respectively. Salmonella isolates had the highest resistance to ampicillin (77%), imipenem (59%), and ciprofloxacin (41%). In the case of E. coli, the highest resistance was observed in imipenem (77%), ampicillin (46%), and tetracycline (38%). It was concluded that the prevalence of Salmonella and E. coli in samosas presented in Sistan and Baluchestan province was so high. Therefore, training food staff for observing hygienic principles in all stages is essential.

    Keywords: Samosa, Pathogen, Antibiotic resistance, Sistan, Baluchestan, Street foods