فهرست مطالب

نشریه رویش روان شناسی
سال دهم شماره 7 (پیاپی 64، مهر 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/08/20
  • تعداد عناوین: 20
|
  • سید ابوالفضل موسوی، جمشید جراره*، علیرضا محمدی آریا صفحات 1-12

    هدف پژوهش حاضر بررسی اثر بخشی تحریک الکتریکی فراجمجمه ای مغز در ناحیه پیش پیشانی بر عملکرد شناختی در سالمندان مبتلا به آلزایمر بود. روش پژوهش، نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری این پژوهش را سالمندان مبتلا به آلزایمر مراجعه کننده به کلینیک های نورولوژی شهر تهران تشکیل دادند. از میان آنها 22 نفر به روش نمونه گیری در دسترس وارد پژوهش شدند و به طور تصادفی در گروه آزمایش و گروه کنترل اختصاص یافتند. گروه آزمایش 14 جلسه تحریک الکتریکی فراجمجمه ای مغز در ناحیه پیش پیشانی دریافت کردند؛ در حالی که افراد گروه کنترل هیچ مداخله ای دریافت نکردند. به منظور گردآوری داده ها از نسخه تجدیدنظرشده آزمون شناختی آدن بروک (ACE-R) استفاده شد. داده ها با استفاده از آزمون تحلیل کوواریانس چندمتغیری تجزیه و تحلیل شدند. نتایج نشان داد که تحریک الکتریکی فراجمجمه ای مغز در ناحیه پیش پیشانی تاثیر معناداری بر عملکرد شناختی (توجه و جهت یابی، حافظه، زبان، سیالی کلامی و توانایی دیداری- فضایی) در سالمندان مبتلا به آلزایمر داشته است (p<0.05). بر اساس پژوهش حاضر، می توان تحریک الکتریکی فراجمجمه ای مغز در ناحیه پیش پیشانی را بعنوان روشی جهت بهبود عملکرد شناختی در سالمندان مبتلا به آلزایمر در نظر گرفت.

    کلیدواژگان: تحریک الکتریکی فراجمجمهای مغز، آلزایمر، عملکرد شناختی، ناحیه پیش پیشانی، سالمند
  • فرهاد تنهای رشوانلو*، حسین کارشکی، روهینا جامی صفحات 13-24

    هدف از پژوهش حاضر اعتباریابی، بررسی ساختار عاملی و پارامترهای سوال-پاسخ مقیاس نیاز به تعلق (NTBS) در دانشجویان بود. طرح پژوهش توصیفی- همبستگی و اعتباریابی آزمون بود. جامعه آماری را دانشجویان کارشناسی و کارشناسی ارشد دانشگاه بیرجند تشکیل می دادند. طی دو مطالعه 164 و 236 نفر از این دانشجویان به روش نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ای انتخاب شدند. گردآوری داده ها با مقیاس های نیاز به تعلق (NTBS؛ کلی، 1999)، احساس تنهایی اجتماعی و عاطفی بزرگسالان (SELSA-S؛ دی توماسو و همکاران، 2004)، افسردگی، اضطراب و استرس (DASS-21؛ لوی باند و لوی باند، 1995)، احساس تعلق از مقیاس ارضای نیازهای بنیادین در روابط (BNS-RS؛ لاگواردیا و همکاران، 2000) و رضایت از زندگی (SWLS؛ داینر و همکاران، 1985) صورت گرفت. تجزیه و تحلیل داده ها با بررسی همسانی درونی، تحلیل عاملی اکتشافی و تاییدی و پارامترهای تمیز و آستانه و منحنی های آگاهی سوال و آزمون انجام گرفت. نتایج نشان داد که مقیاس نیاز به تعلق، ساختاری یک عاملی با واریانس تبییین شده 87/67 درصد دارد. روایی عاملی تاییدی نیز به تایید رسید. ضرایب آلفای کرونباخ 95/0 و 91/0 و ضرایب دو نیمه کردن 94/0 و 89/0 نشان از اعتبار مناسب مقیاس داشت. شاخص های سوال پاسخ نیز در سطح مطلوبی بودند (05/0>P). به نظر می رسد مقیاس نیاز به تعلق در دانشجویان از اعتبار و روایی مناسبی برخوردار است.

    کلیدواژگان: نیاز به تعلق، ساختار عاملی، اعتباریابی، نظریه سوال-پاسخ
  • ساناز عینی*، مونا زیار، متینه عبادی صفحات 25-34

    پژوهش حاضر با هدف تعیین نقش پیش بین اضطراب کرونا، تحریف شناختی و سرسختی روانشناختی با سلامت روان دانش آموزان در طی اپیدمی کرونا انجام شد. روش پژوهش حاضر توصیفی و از نوع همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش حاضر شامل تمامی دانش آموزان مدارس دوره دوم متوسطه شهرستان آستارا در سال تحصیلی 1400-1399 در شرایط اپیدمی کرونا بود. 150 دانش آموز، به روش نمونه گیری در دسترس و از طریق برنامه مجازی شاد در پژوهش شرکت کردند. برای اندازه گیری متغیرهای پژوهش از پرسشنامه های استاندارد سلامت عمومی گلدبرگ و هیلر (1987)، (GHQ)، اضطراب کرونا ویروس علی پور و همکاران (1398) (CDAS)، تحریف شناختی حمامچی و همکاران (2004) (PHI) و سرسختی روانشناختی کوباسا (1982) (ICDS) استفاده شد. داده های جمع آوری شده با استفاده از روش تحلیل همبستگی و رگرسیون چندگانه و از طریق نرم افزار 23Spss  مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج نشان داد سلامت روان دانش آموزان با اضطراب کرونا و تحریف شناختی رابطه معنادار منفی و با سرسختی روانشناختی رابطه معنا دار مثبت داشت (01/0>P)؛ اضطراب کرونا، سرسختی روانشناختی و تحریف شناختی توانستند 54 درصد واریانس سلامت روان دانش آموزان را تبیین کنند (01/0>P). با توجه به نتایج به دست آمده، روانشناسان و مسیولین مدارسان با در نظر گرفتن ویژگی های شناختی و شخصیتی دانش آموزان می توانند در کنترل سلامت روان آنها در شرایط اپیدمی کرونا نقش حایز اهمیتی را ایفا کنند.

    کلیدواژگان: اضطراب کرونا، تحریف شناختی سرسختی روانشناختی، سلامت روان، دانش آموز
  • هادی صمدیه*، مریم نصری صفحات 35-46

    هدف پژوهش حاضر، بررسی نقش میانجی انعطاف پذیری شناختی در رابطه بین سازگاری با دانشگاه و ادراکات والدینی بود. روش پژوهش، توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش حاضر را دانشجویان دوره کارشناسی دانشگاه بیرجند در نیمسال دوم تحصیلی 99-1398 تشکیل دادند. از این رو، تعداد 286 نفر به روش نمونه گیری دردسترس انتخاب شدند و به مقیاس ادراکات والدینی (رابینز، 1994)  سیاهه انعطاف پذیری شناختی (دنیس و واندروال، 2010) و پرسشنامه سازگاری با دانشگاه (بیکر و سریاک، 1984) پاسخ دادند. برای تحلیل داده ها از مدل یابی معادلات ساختاری استفاده شد. نتایج نشان داد که ادراکات والدینی به طور غیرمستقیم و با میانجی گری انعطاف پذیری شناختی بر سازگاری دانشجویان با دانشگاه اثر معنادار دارند (01/0>P). شاخص های برازش کلی مدل نیز نشان داد که مدل مذکور برازش مناسبی دارد. نتایج پژوهش نشان می دهد که بهبود سازگاری تحصیلی دانشجویان، مستلزم شیوه های فرزندپروری حمایت کننده و نیز تقویت انعطاف پذیری شناختی است.

    کلیدواژگان: ادراکات والدینی، انعطاف پذیری شناختی، سازگاری
  • الهام موسویان* صفحات 47-54

    هدف این مقاله بررسی فرایند نمادسازی متعاقب تجربه غیاب و درون فکنی موضوع در موضع افسرده وار است. خلل در شکل گیری نماد نمود خلل در رابطه ایگو با موضوع است. به طور خاص، اختلال در تمایزگذاری بین ایگو و موضوع منجر به اختلال در تمایزگذاری بین نماد و موضوع نمادین شده می شود که موجبات تفکر عینی روان پریشانه را فراهم می آورد. بنابراین بررسی فرایند نمادسازی در رابطه بین ایگو و موضوع حایز اهمیت است. در همین راستا در این مقاله به بررسی روند تکوین مفهوم نمادسازی پرداخته شد. بخش نخست این مقاله به مساله چارچوب نظری کلاینی می پردازد و پس از درک موضع های روانی و نمادسازی در موضع افسرده وار، مفهوم نمادسازی از منظر هانا سگال مطرح می گردد.

    کلیدواژگان: نمادسازی، درون فکنی، موضوع
  • نیلوفر فارسیجانی، محمدعلی بشارت*، علی مقدم زاده صفحات 55-66

    هدف از پژوهش حاضر پیش بینی سازگاری اجتماعی براساس استحکام من و تنظیم شناختی هیجان انجام بود. جامعه آماری پژوهش حاضر شامل کلیه دانش آموزان دختر در مقطع دبیرستان بود.  در این پژوهش 337 دانش آموز دختر دبیرستانی به روش نمونه گیری دردسترس انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش شامل: مقیاس سازگاری بل، (1961)، (BAI)، مقیاس استحکام من بشارت، (1386)، (ESS) و مقیاس تنظیم شناختی هیجان گارنفسکی و کرایج، (2006)، (CERQ)  بود. این پژوهش یک مطالعه توصیفی همبستگی است. برای تحلیل داده های پژوهش از ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون همزمان استفاده شد. نتایج پژوهش نشان داد که با افزایش نمره فرد در راهبردهای سازگارانه تنظیم هیجان (05/0p<،60/0= r) و استحکام من (05/0p<،50/0= r) میزان سازگاری اجتماعی افزایش می یابد. از طرف دیگر نتایج پژوهش نشان داد که با کاهش نمره در راهبردهای ناسازگارانه تنظیم هیجان (05/0p<،54/0-= r) میزان سازگاری اجتماعی افزایش می یابد. نتایج پژوهش همچنین نشان داد که ترکیب متغیرهای پژوهش به طور معنی داری با سازگاری اجتماعی رابطه دارند و 47 درصد از واریانس آن را تبیین می کنند (05/0p<،47/0= R2). با توجه به نتایج پژوهش حاضر می توان نتیجه گرفت که استحکام من به عنوان ظرفیتی روان شناختی و هیجان ها به عنوان پاسخ های زیست شناختی بر تعاملات و کارکرد اجتماعی موثر هستند. پیشنهاد می شود برای ارتقاء سازگاری اجتماعی به پرورش استحکام من و آموزش راهبردهای تنظیم شناختی هیجان پرداخته شود.

    کلیدواژگان: سازگاری اجتماعی، استحکام من، تنظیم شناختی هیجان
  • مجتبی خضری*، عبدالباسط محمودپور، محبوبه وحدانی، معصومه اسمعیلی صفحات 67-76

    پژوهش حاضر با هدف مطالعه پدیدارشناسی شیوه های مدیریت تعارضات والد فرزند در دوران شیوع ویروس کرونا انجام شد. روش این تحقیق کیفی بوده و با استفاده از طرح پدیدارشناسی به توصیف عمیق موضوع پرداخته است شرکت کنندگان در این پژوهش 12 نفر از والدین دانش آموزان مقطع ابتدایی شهر تهران در سال تحصیلی 1399-1400 بودند که به شیوه در دسترس انتخاب شدند. داده ها در طول مصاحبه های نیمه ساختاریافته جمع آوری و با استفاده از روش کلایزی تحلیل شدند. درنهایت پس از تحلیل داده ها، 4 مقوله اصلی در حوزه های بهداشتی، تحصیلی، مالی و روابط بین فردی و 11 مقوله فرعی به دست آمد. می توان نتیجه گرفت این پژوهش درک تازه ای از رابطه والد فرزند در شرایط فعلی ارایه داده است. بدین صورت که ایجاد محیط رابطه مدار در خانواده و تامین نیازهای رشدی فرزند و حمایت و مراقبت از او در کنار متعهد کردن او به مسئولیت هایش می تواند به افزایش کیفیت رابطه والدین و فرزندانشان کمک کند و منجر به ایجاد جوی امن و آرام در کانون خانواده حتی در دوران همه گیری بیماری کرونا و ترس جهانی از آن شود.

    کلیدواژگان: مدیریت تعارض، رابطه والد-فرزند، ویروس کرونا
  • فرزانه نوروزی، شهره قربان شیرودی*، علیرضا خلج صفحات 77-86

    هدف پژوهش حاضر بررسی اثربخشی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر روی خودمهارگری و انعطاف پذیری تصویر ذهنی از بدن در بیماران مبتلا به چاقی بود. روش پژوهش حاضر با توجه به موضوع آن، نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون-پس آزمون بود. جامعه آماری مطالعه حاضر شامل تمامی بیماران مبتلا به چاقی داوطلب جراحی اسلیو و بای پس معده مراجعه کننده به مرکز درمان چاقی تهران در سال 1398 در بازه زمانی دی ماه تا بهمن ماه بودند. نمونه پژوهش حاضر شامل 30 بیمار (15 نفر گروه آزمایش، 15 نفر گروه کنترل) از بین جامعه آماری بودند که براساس روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و به صورت جایگزینی تصادفی بین دو گروه آزمایش و کنترل گمارش شدند. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه خودمهارگری (تانجی و همکاران، 2004) و پرسشنامه انعطاف پذیری تصویر ذهنی از بدن (ساندز و همکاران، 2013) بودند. برای گروه آزمایش درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد به مدت 10 جلسه 90 دقیقه ای هر هفته دو روز برگزار شد. نتایج تحلیل کوواریانس چندمتغیره نشان داد درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد به طور معناداری باعث افزایش خودمهارگری و انعطاف پذیری تصویر ذهنی از بدن در بیماران چاق شد. پیشنهاد می شود جهت ارتقاء خودمهارگری و انعطاف پذیری تصویر ذهنی از بدن بیماران چاق در کنار سایر مداخلات از درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد استفاده شود.

    کلیدواژگان: خودمهارگری، تصویر ذهنی از بدن، درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، چاقی
  • مژگان حاجیان*، فروغ نیکونژاد صفحات 87-94

    پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی طرحواره درمانی شناختی بر کاهش اضطراب و افسردگی در زنان مبتلا به سرطان پستان در تهران انجام شد. روش پژوهش شبه آزمایشی از نوع پیش آزمون - پس آزمون با گروه کنترل بود جامعه مورد مطالعه عبارت بود از کلیه ی زنان با تشخیص سرطان پستان مراجعه کننده به یکی از بیمارستان های شهر تهران که از بین 60  نفر به روش نمونه گیری در دسترس یا داوطلبانه انتخاب شدند. سپس در دو گروه 30 نفره آزمایشی و کنترل به صورت گمارش تصادفی قرار گرفتند. پروتکل دوازده جلسه ای طرحواره درمانی یانگ بر روی گروه آزمایشی اجرا گردید. هر دو گروه در مرحله پیش آزمون و پس آزمون پرسشنامه سلامت عمومی گلدبرگ و هیلر (1979) را تکمیل کردند. نتایج تحلیل واریانس چندمتغیره نشان داد که طرحواره درمانی بر کاهش اضطراب و افسردگی معنادار بود (001/0p<). بر این اساس میتوان گفت : طرحواره درمانی شناختی می تواند سبب کاهش اضطراب و افسردگی در زنان مبتلا به سرطان پستان شود. که برای تحقیقات  آتی می توان این درمان را عاملی موثر در بهبود وضعیت بیماران مبتلا به سرطان پستان و افزایش سلامت روانی آنان دانست.

    کلیدواژگان: طرحواره درمانی، افسردگی، اضطراب، سرطان سینه
  • صفورا اسدی جاجایی، عباس ابوالقاسمی*، عدرا غفاری، محمد نریمانی صفحات 95-104

    هدف پژوهش حاضر بررسی اثربخشی طرحواره درمانی بر کارکردهای خانوادگی و جنسی زنان مبتلا به سردمزاجی در شهر اصفهان بود. روش این پژوهش نیمه آزمایشی، از نوع پیش آزمون- پس‎آزمون با گروه در کنترل بود. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه زنان مبتلا به سردمزاجی مراجعه کننده به مرکز سلامت جنسی شهر اصفهان در سال 1398 بودند که از بین آنها تعداد 40 نفر از زنان مبتلا به سردمزاجی با روش نمونه گیری هدفمند پس از غربالگری با شاخص عملکرد جنسی زنان (FSFI) روزن و همکاران (2000) و مصاحبه بالینی کاپلان (KCI) (2015)، انتخاب و در دو گروه آزمایش و در انتظار درمان به صورت گمارش تصادفی قرار گرفتند. پروتکل 10 جلسه ای طرحواره درمانی بر روی گروه آزمایش اجرا گردید. هر دو گروه در مرحله پیش آزمون و پس آزمون، مقیاس سنجش عملکرد خانواده (FAD) میلر و همکاران (2013) و شاخص عملکرد جنسی زنان (FSFI) روزن و همکاران (2000) را تکمیل کردند. نتایج تحلیل داده ها با استفاده از آزمون کوواریانس چندمتغیره نشان داد؛ طرحواره درمانی بر بهبود کارکرد های خانوادگی و جنسی زنان مبتلا به سردمزاجی تاثیر معناداری داشت (05/0P<). براین اساس می توان گفت؛ طرحواره درمانی به عنوان یک روش مکمل برای اصلاح کارکردهای خانوادگی و جنسی زنان دارای اختلال سردمزاجی و ارتقاء کیفیت روابط زناشویی آنها موثر است.

    کلیدواژگان: سردمزاجی، طرحواره درمانی، کارکردهای خانوادگی، کارکردهای جنسی
  • عباس حبیب زاده، مهدی بیکی*، پرویز پرزور صفحات 105-114

    هدف پژوهش حاضر تعیین نقش سبک های تنظیم شناختی هیجان در پیش بینی سلامت روان شناختی و عملکرد تحصیلی دانشجویان بود. این پژوهش یک مطالعه توصیفی از نوع همبستگی بود. نمونه این پژوهش شامل 240 نفر از دانشجویان دانشگاه محقق اردبیلی در سال تحصیلی 99-1398 بود که به صورت نمونه گیری خوشه ای تصادفی انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه های راهبردهای تنظیم شناختی هیجان (گارنفسکی و همکاران، 2001) و سلامت عمومی (گلدبرگ، 1978) و برای سنجش عملکرد تحصیلی از معدل کل آنان استفاده شد. داده ها با استفاده از تحلیل رگرسیون گام به گام و آزمون t مستقل تجزیه و تحلیل شدند. نتایج نشان داد که از بین سبک های سازگار تنظیم شناختی هیجان، ارزیابی مجدد مثبت و از میان سبک های ناسازگار تنظیم شناختی هیجان، فاجعه انگاری قوی ترین پیش بینی کننده های سلامت روان شناختی بودند. همچنین نتایج نشان داد که راهبردهای سازگار تنظیم شناختی هیجان رابطه ی مثبت و راهبردهای ناسازگار رابطه منفی معنادار با عملکرد تحصیلی دانشجویان داشتند و راهبرد ارزیابی مجدد مثبت قوی ترین پیش بین عملکرد تحصیلی بود. یافته ی جانبی دیگر پژوهش حاضر نشان داد که پسران بیشتر از دختران از راهبردهای سرزنش خود استفاده می کردند. لذا با توجه به نقش راهبردهای تنظیم شناختی هیجان در سلامت روان شناختی و عملکرد تحصیلی، آموزش راهبردهای مناسب تنظیم شناختی هیجانی (به ویژه ارزیابی مجدد مثبت) می تواند نه تنها در افزایش سلامت روان دانشجویان بلکه در عملکرد تحصیلی آنان نیز موثر واقع شود.

    کلیدواژگان: سبک های تنظیم شناختی هیجان، سلامت روان شناختی، عملکرد تحصیلی، دانشجویان
  • سمانه عزیزی آرام، سجاد بشرپور*، اکبر عطادخت، پرویز مولوی صفحات 115-126

    پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی تحریک الکتریکی مستقیم فراجمجمه ای (tDCS) بر بهبود تنظیم هیجان و نگرش های ناکارآمد افراد مبتلا به اختلال شخصیت مرزی انجام شد. روش مطالعه از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه در انتظار درمان بود. جامعه آماری پژوهش کلیه افراد مبتلا به اختلال شخصیت مرزی بودند که در پاییز سال 1397 به درمانگاه اعصاب و روان بیمارستان فاطمی شهر اردبیل مراجعه کردند. از بین آن ها 32 نفر به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش (16 نفر) و در انتظار درمان (16 نفر) جایگزین شدند. اعضای هر دو گروه به صورت انفرادی به مقیاس های پردازش هیجان (EPS) باکر، توماس، توماس و اونز (2007) و نگرش ناکارآمد (DAS) وایزمن و بک (1978) به عنوان پیش آزمون پاسخ دادند. سپس مداخله با استفاده از دستگاه تحریک الکتریکی مستقیم فراجمجمه ای بر روی اعضای گروه آزمایش به مدت 10 جلسه متوالی طی 20 دقیقه به صورت قرارگرفتن آند در ناحیه F3 و کاتد در ناحیه F4 اجرا شد. درحالیکه آزمودنی های گروه در انتظار درمان چنین مداخله ای را دریافت نکردند. سپس اعضای هر دو گروه به پرسشنامه های فوق به عنوان پس آزمون پاسخ دادند. داده های به دست آمده با تحلیل کوواریانس چند متغیری (MANCOVA) با استفاده از نرم افزار SPSS -24 مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفتند. نتایج به دست آمده نشان داد که بین میانگین نمرات پس آزمون دو گروه در مولفه های مزاحمت، سرکوبی، عدم کنترل تکانه، ناموزونی و تجزیه از مقیاس پردازش اطلاعات و مولفه های کامل طلبی، نیاز به تایید دیگران، نیاز به راضی کردن دیگران و آسیب پذیری ارزشیابی عملکرد از مقیاس نگرش های ناکارآمد تفاوت معنی داری وجود دارد (05/0P<). این نتایج حاکی از اثربخشی تحریک الکتریکی مستقیم فراجمجمه ای بر بهبود تنظیم هیجان و نگرش های ناکارآمد در افراد مبتلا به اختلال شخصیت مرزی می باشد. با توجه به مقاومت بالای افراد مبتلا به اختلال شخصیت مرزی نسبت به درمان های روانشناختی، نتایج این مطالعه می تواند نویدبخش مداخلات جدید نوروسایکولوژیک برای این اختلال باشد.

    کلیدواژگان: شخصیت مرزی، تنظیم هیجان، نگرش های ناکارآمد، تحریک الکتریکی مستقیم فراجمجمه ای
  • حدیثه الهامی*، معصومه اسمعیلی، ابراهیم نعیمی صفحات 127-140

    هدف پژوهش حاضر، بررسی نحوه انتقال مولفه های اخلاقی از والدین به فرزندان نوجوان در فرایند تربیت اخلاق محور بود. این مطالعه به روش کیفی و با استفاده از رویکرد پدیدارشناسی انجام شد. بدین منظور 15 نفر از والدین دارای فرزندان نوجوان 13-17 ساله به روش نمونه گیری هدفمند، انتخاب شدند. تجارب والدین در انتقال مولفه های اخلاقی به فرزندان از طریق مصاحبه نیمه ساختاریافته مورد بررسی قرار گرفت. داده ها جمع آوری، ثبت و سپس کدگذاری شد و در قالب مقوله های اصلی طبقه بندی گردید. تحلیل تجارب شرکت کنندگان منجر به شناسایی 103 گزاره اولیه، 33 مضمون فرعی و 8 مضمون اصلی شد. مضامین اصلی عبارت بودند از راهبردهای پرورش شناخت و استدلال اخلاقی، راهبردهای پرورش گرایش و بازدارندگی عاطفی اخلاقی، راهبردهای پرورش اراده اخلاقی، بسترسازی محیطی اخلاقی، مولفه های انضباطی در تربیت اخلاق محور، مولفه های ارتباطی در تربیت اخلاق محور، روش های فعال ایجاد عملکرد اخلاقی، روش های القایی ایجاد عملکرد اخلاقی. راهبردهای پرورش شناخت و استدلال اخلاقی، راهبردهای پرورش گرایش و بازدارندگی عاطفی اخلاقی و راهبردهای پرورش اراده اخلاقی اولین عامل زمینه ساز و بسترسازی محیطی اخلاقی به عنوان دومین عامل زمینه ساز در تربیت اخلاق محور مشخص شدند. والدین از روش های القایی و فعال برای انتقال مولفه های اخلاقی در تربیت اخلاق محور استفاده می کنند که این راهبردها و روش ها زمانی موثرتر واقع می شوند که والدین سبک فرزندپروری مسیولانه را در پیش گیرند.

    کلیدواژگان: مولفه های اخلاقی، تربیت اخلاقی، والدین، فرزندان نوجوان
  • محمدرضا حسینی، مهدی کوشکستانی*، محسن پروانی، سهراب رضایی صفحات 141-150

    سالمندی با کاهش عملکرد جسمانی بدن و توسعه ی بیماری های مختلف جسمانی و روانی همراه است. هدف از پژوهش حاضر بررسی ارتباط میان افزایش سن، سطح تحصیلات و استرس با خستگی در سالمندان آسایشگاهی شهر تهران بود. پژوهش حاضر از نوع مقطعی همراه با طرح پرسشنامه بود که جامعه آماری آن را افراد مسن ساکن خانه سالمندان تشکیل می دادند. با توجه معیار ورود و خروج از تحقیق تعداد 131 نفر در این پژوهش به صورت داوطلبانه شرکت کردند. در ابتدا شاخص های آنتروپومتریک از قبیل قد، وزن، محیط دور کمر به لگن، و شاخص توده بدنی با استفاده از متر نواری و دستگاه بادی کامپوزیشن مدل OMRON BF511 اندازه گیری و ثبت شدند. سپس سطوح استرس و خستگی ارزیابی و ثبت شدند. در نهایت از آزمون های ضریب همبستگی پیرسون و تی-مستقل و همچنین نرم افزار SPSS ورژن 23 به منظور تجزیه و تحلیل آماری استفاده شد. نتایج حاصل از آزمون تجزیه و تحلیل آماری داده ها نشان داد که  در گروه استرس بالا، سطوح خستگی (P<0.01) و سن (P<0.01) به میزان معنی داری بالاتر از گروه استرس پایین بود. همچنین میان سطوح استرس و نمره خستگی ارتباط معکوس و معناداری (P<0.01) وجود داشت به طوریکه با افزایش سطوح خستگی، استرس نیز افزایش می یابد. میان نمره خستگی با سن (P<0.01) ارتباط معکوس و با وزن (P<0.01) و تحصیلات (P<0.01) ارتباط مثبت و معناداری وجود داشت.  با توجه به نتایج این پژوهش میتوان بیان کرد که بکارگیری راهکارهایی مانند برگزاری کلاس های آموزشی در جهت بهره مندی از فواید آموزش و یادگیری و همچنین فراهم کردن امکانات روانی و محیطی مناسب در مراکز سالمندان به منظور کاهش سطح استرس افراد از بسیاری از تغییرات منفی فیزیولوژیک و روانی حاصل از پیری جلوگیری می کند. همچنین این مسئله میتواند با کاهش سطوح خستگی در سالمندان آسایشگاهی زمینه را برای بهبود سلامت و افزایش طول عمر آن ها فراهم کند.

    کلیدواژگان: استرس، سالمندی، تحصیلات، آسایشگاه، خستگی
  • فرشته جعفری رزجی*، سمانه آروین، فرزاد نیک روی، سارا غفاریان صفحات 151-162

    هدف از پژوهش حاضر بررسی نقش ارضای نیازهای بنیادین روان شناختی، دشواری در تنظیم هیجان و احساس تنهایی در پیش بینی ترس از صمیمیت در زنان کارگر جنسی بود. این پژوهش به لحاظ روش توصیفی و از نوع همبستگی بود. جامعه آماری این پژوهش کلیه زنان مراجعه کننده به مراکز گذری کاهش آسیب (DIC) شهر تهران در شش ماه دوم سال 1399 بودند که از میان آنها به روش نمونه گیری در دسترس تعداد 50 نفر وارد پژوهش شدند. ابزارهای پژوهش شامل پرسشنامه ترس از صمیمیت (دسکانتر و تلن، 1991)، مقیاس ارضای نیازهای بنیادین روان شناختی (لاگاردیا و همکاران، 2000)، پرسشنامه دشواری در تنظیم هیجان (گریتز و رویمر،  2004) و فرم کوتاه شده مقیاس احساس تنهایی اجتماعی-عاطفی بزرگسالان (دی توماسو و همکاران، 2004) بود. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از همبستگی پیرسون و رگرسیون خطی همزمان استفاده شد. یافته ها نشان داد احساس تنهایی و دشواری در تنظیم هیجان با ترس از صمیمیت رابطه مثبت و معنادار و ارضای نیازهای بنیادین روان شناختی با ترس از صمیمیت رابطه منفی و معنادار داشتند (01/0P<). همچنین نتایج رگرسیون نشان داد که ارضای نیازهای بنیادین روان شناختی، دشواری در تنظیم هیجان و احساس تنهایی توانستند 76/0 ترس از صمیمیت را در زنان کارگر جنسی پیش بینی کنند (05/0 P<). با توجه به اینکه ترس از صمیمیت در زنان کارگر جنسی از عدم ارضای نیازهای بنیادین روان شناختی، دشواری در تنظیم هیجان و احساس تنهایی تاثیر می پذیرد، برگزاری کارگاه های آموزشی مبتنی بر این مفاهیم در این دسته از زنان ضروری به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: احساس تنهایی، ارضای نیازهای بنیادین روان شناختی، ترس از صمیمیت، دشواری در تنظیم هیجان، زنان کارگر جنسی
  • محمدحسین شیرانیان، سعید ایمانی*، ابوالقاسم خوش کنش صفحات 163-174

    هدف پژوهش حاضر مقایسه طرحواره های ناسازگار اولیه و میزان انعطاف پذیری روانشناختی در افراد غیر مبتلا  و افراد مبتلا به سوءمصرف به مواد افیونی و محرک بود. این مطالعه از نوع علی- مقایسه ای بود. جامعه آماری این پژوهش، کلیه مردان غیر مبتلا  و مردان مبتلا به اختلال سوءمصرف مواد افیونی و محرک مراجعه کننده به مراکز درمانی و کمپ های ترک اعتیاد شهر یزد در سال 1397 بوده است. روش نمونه گیری در این پژوهش، روش نمونه گیری در دسترس و هدفمند بود که برای هرگروه 45 نفر در نظر گرفته شد. به منظور جمع آوری اطلاعات، از پرسشنامه طرح واره های یانگ (1998) و پرسشنامه پذیرش و عمل (بوند و همکاران، 2011) و اطلاعات جمعیت شناختی محقق ساخته مورد استفاده قرار گرفت. داده ها با استفاده از تحلیل واریانس یک راهه، تحلیل کوواریانس و آزمون تعقیبی شفه تجزیه و تحلیل شد. نتایج نشان داد که طرحواره های ناسازگار اولیه مصرف کنندگان مواد افیونی و مواد محرک میانگین بالاتر معناداری نسبت به گروه غیر مبتلا  دارند(05/0>P)و میانگین انعطاف پذیری روان شناختی گروه مصرف کننده مواد محرک از میانگین انعطاف پذیری روان شناختی گروه مصرف کننده مواد افیونی و گروه افراد غیر مبتلا به صورت معناداری کمتر است(05/0>P). بنابراین طراحی و اجرای مداخلات طرحواره درمانی و درمان پذیرش و تعهد برای مصرف کنندگان مواد افیونی و مواد محرک میتواند تا حد زیادی راهگشا باشد.

    کلیدواژگان: سوء مصرف، طرحواره های ناسازگار اولیه، انعطاف پذیری روانی، افیونی، محرک
  • فریده نریمیسایی، سحر صفرزاده*، فاطمه سادات مرعشیان صفحات 175-188

    این پژوهش با هدف مقایسه اثربخشی آموزش ایمن سازی در برابر استرس و آموزش خودشفقت ورزی بر میزان گرایش به خودارضایی و هرزه نگاری اینترنتی در دانش آموزان پسر مقطع متوسطه دوم انجام شد. پژوهش حاضر نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون، پس آزمون و گروه گواه بود. جامعه آماری این پژوهش کلیه نوجوانان پسر شهر اهواز در سال تحصیلی 1400-1399 بود، که از میان آن ها 75 دانش آموزان پسر مقطع متوسطه دوم پایه دوازده، به روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای مرحله ای انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و یک گروه گواه گمارده شدند. گروه آزمایش اول تحت آموزش ایمن سازی در برابر استرس مایکنبام (2008) طی 8 جلسه 90 دقیقه ای و گروه آزمایش دوم تحت آموزش خودشفقت ورزی گیلبرت (2009) طی 8 جلسه 180 دقیقه ای قرار گرفتند و برای گروه گواه مداخله ای انجام نشد. ابزارهای مورد استفاده شامل پرسشنامه گرایش به خودارضایی (MTQ) جوزاک (1396) و پرسشنامه ولع در هرزه نگاری اینترنتی (PCQ) کریس و روزنبرگ (2014) بود. داده ها با استفاده از روش تحلیل کوواریانس چندمتغیری تحلیل شدند. نتایج تحلیل داده ها نشان داد که آموزش ایمن سازی در برابر استرس و آموزش خودشفقت ورزی بر میزان گرایش به خودارضایی و هرزه نگاری اینترنتی نسبت به گروه گواه در نوجوانان پسر تاثیر داشته و همچنین مشخص شد اثربخشی آموزش خودشفقت ورزی در کاهش گرایش به خودارضایی و هرزه نگاری اینترنتی نسبت به آموزش ایمن سازی در برابر استرس بیشتر بوده است (001/0>P). نتایج نشان دهنده اثربخشی آموزش ایمن سازی در برابر استرس و آموزش خودشفقت ورزی بر میزان گرایش به خودارضایی و هرزه نگاری اینترنتی در نوجوانان بود.

    کلیدواژگان: ایمن سازی در برابر استرس، خودشفقت ورزی، گرایش به خودارضایی، هرزه نگاری اینترنتی
  • علیرضا برنامنش، حجت الله جاویدی*، امیرهوشنگ مهریار، نوشاد قاسمی صفحات 189-198

    افراد مبتلا به اختلال دوقطبی فشار روانشناختی زیادی به مراقبین خود تحمیل می کنند که می تواند پیامدهای ناخوشایندی برای مراقبین به دنبال داشته باشد. پژوهش حاضر با هدف پیگیری یک ساله فرسودگی مراقبین افراد مبتلا به اختلال دوقطبی پس از رواندرمانی این بیماران انجام شد. این پژوهش تحلیلی-مقطعی در ادامه یک کارآزمایی بالینی در مراقبین افراد مبتلا به اختلال دوقطبی انجام شد. در پژوهش کارآزمایی 30 مرد مبتلا به اختلال دو قطبی در دو گروه مداخله (15 نفر) و گواه (15 نفر) به روش تصادفی از بیمارستان روانپزشکی اصفهان مشارکت داشتند. گروه مداخله تحت روان درمانی پویایی حمایتی- بیانگر و پیگیری سه ماه و شش ماه بود. در شروع کارآزمایی، پس از اتمام آن و یکسال پس از آن فشار روانی مراقبین دو گروه مداخله و گواه مقایسه شد (مراقبین هیچ مداخله ای دریافت نکرده بودند). جمع آوری داده ها با استفاده از مصاحبه فرسودگی مراقبین زاریت (1980) انجام شد. تحلیل داده ها در نرم افزار آماری SPSS-24 و با استفاده از آزمون تحلیل واریانس اندازه گیری مکرر انجام شد. نتایج تفاوت های بین گروهی نشان داد بین مراقبین گروه های مداخله و گواه در زیرمقیاس های فرسودگی فردی (008/0=P، 368/6=F)، عاطفی (014/0=P، 115/7=F) و نمره کل (012/0=P، 420/7=F) تفاوت معنادار وجود دارد و به ترتیب 27، 24 و 25 درصد از تغییرات ناشی از عضویت گروهی است؛ اما در زیرمقیاس های فرسودگی اجتماعی و اقتصادی تفاوت معناداری مشاهده نشد (05/0<p). در مجموع می توان نتیجه گرفت که روان درمانی در افراد مبتلا به اختلال دوقطبی می تواند در بلندمدت نقش موثری در کاهش فرسودگی مراقبین آن ها داشته باشد، اما نیازمند مداخلات همه جانبه و مداوم است.

    کلیدواژگان: اختلال دوقطبی، فرسودگی، مراقبین، پیگیری
  • پگاه نجات*، فاطمه رضوان دل رمزی، فاطمه یالپانیان صفحات 199-212

    در پی وقوع همه گیری جهانی ویروس کووید-19، باورهایی پیرامون منشا و دلیل انتشار آن شروع به ظهور و رواج در گفتمان روزمره فرهنگ های مختلف نمود. این باورها از نظر محتوا و ساختار با نظریات شناخته شده تحت عنوان نظریات توطیه در ادبیات روانشناسی اجتماعی مطابقت دارند. در مدت زمان گذشته از شیوع کووید-19 پژوهش هایی در رابطه با پیش بین ها و پیامدهای باور به این نظریات انجام گرفته اند. مقاله حاضر به مرور و دسته بندی یافته های این پژوهش ها می پردازد، از جمله اینکه ماهیت و محتوای نظریات توطیه مرتبط با کووید-19 چه هستند، پیش بین های شخصیتی باور به آنها کدام موارد هستند، چه پیامدهایی برای استفاده از راهبردهای بهداشتی پیشگیرانه در سطح جامعه دارند، و چگونه می توان با شیوع آن‍ها مقابله کرد. بنا بر این پژوهش ها، هیجانات (ترس و عصبانیت)، ترجیحات سیاسی، خوشبینی و بدبینی، و احساس درماندگی و عدم اطمینان رایج ترین پیش بین های باور به نظریات توطیه بودند. در خصوص پیامدها، باور به نظریات توطیه در مورد ویروس کووید-19 با مبادرت کمتر به رعایت دستورات بهداشتی مخصوصا رعایت فاصله اجتماعی، و همچنین ابراز خشونت و بیگانه هراسی بیشتر مرتبط بود. یافته های این مطالعه مروری نه تنها برای دولت ها و مسیولان بهداشت عمومی، بلکه برای سازمان های مرتبط و جوامع نیز می تواند مفید واقع شود.

    کلیدواژگان: کووید-19، ویروس کرونا، نظریات توطئه، باورهای توطئه
  • سالار خانبابایی، محمد حسین عبداللهی* صفحات 213-224

    اختلال بازی اینترنتی به معنای استفاده مداوم و مکرر از اینترنت در راستای بازی است که به طور معناداری منجر به آشفتگی و نقص در کارکرد شود. در دو دهه اخیر مدل های شناختی رفتاری و عصبی شناختی زیادی برای اختلالات استفاده از اینترنت به صورت عام و خاص ارایه شده است. مدل تعاملی (I-PACE) که مدلهای پیشین خود را ادغام کرده است، به طور خاص برای اختلال استفاده اختصاصی از اینترنت همچون اختلال بازی اینترنتی ارایه شده است. شواهد پژوهشی از مولفه های نظری مدلI-PACE  حمایت می کنند، با این حال در مورد ادغام رویکردهای درمانی مختلف با مدل I-PACE در ادبیات پژوهشی خلا وجود دارد. پژوهش حاضر با مروری بر مدل های سبب شناسی اختلال بازی اینترنتی با تاکید بر مدل تعاملی، می تواند راهگشای مطالعات بیشتر در زمینه پیشگیری و درمان اختلال بازی اینترنتی باشد.

    کلیدواژگان: اختلال بازی اینترنتی، اعتیاد به اینترنت، سبب شناسی، مدل تعاملی
|
  • Seyed Abolfazl Mousavi, Jamshid Jarareh*, Ali Reza Mohammadiarya Pages 1-12

    The purpose of this study was to investigate the effect of Transcranial Direct Current Stimulation (TDCS) over the dorsolateral prefrontal cortex on cognitive function in the elderly with Alzheimer's. The research method was semi-experimental with a pretest-posttest design with a control group. The statistical population of this study consisted of all elderly patients with Alzheimer's who were referred to Tehran neurology clinics. Among them, 22 patients entered the study by the convenience sampling method and were randomly assigned to the experimental group and the control group. The experimental group received 14 sessions of TDCS over the prefrontal cortex, whereas those in the control group received no intervention. The Addenbrooke's Cognitive Examination (ACE) was used for data collection. The data were analyzed by multivariate analysis of covariance. The results showed that TDCS over the prefrontal cortex had a significant effect on cognitive function (attention/orientation, memory, language, verbal fluency, and visuospatial ability) in elderly patients with Alzheimer's (p<0.05). According to the present study, TDCS over the prefrontal cortex can be considered as a way to improve cognitive function in the elderly with Alzheimer's​​​​.

    Keywords: Transcranial Direct Current Stimulation, Alzheimer, Cognitive function, Prefrontal Cortex, Elderly
  • Farhad Tanhaye Reshvanloo*, Hossein Kareshki, Rohina Jami Pages 13-24

    The purpose of the present study was to investigate the factor structure and Item-Response parameters of the Need to Belong Scale (NTBS) in students. The research design was a descriptive-correlation and validation study. The statistical population consisted of undergraduate and master's students of Birjand University. In two studies, 164 and 236 of these students were selected by multi-stage cluster sampling. Data collected by the Need to Belong Scale (NTBS; Kelly, 1999), the Social and Emotional Loneliness Scale for Adults (SELSA-S; Ditommaso, et al., 2004), Depression, Anxiety, Stress Scale (DASS; Lovibond, & Lovibond, 1995), Basic Need Satisfaction in Relationships (BNS-RS; LaGuardia, et al, 2000) and the Satisfaction with Life Scale (SWLS; Diener, et al, 1985). Internal consistency, exploratory and confirmatory factor analysis, discrimination and threshold parameters, and Item and test information curves were analyzed. Results showed that the Need to Belong Scale shows the structure of an agent with an explained variance of 67.87%. Confirmatory validity was confirmed. Cronbach's alpha coefficients for the scales varied from 0.95 to 0.91 and split-half coefficients varied from 0.94 to 0.89, respectively. The Item-Response parameters were also at the optimum level (P<0.05). It seems that the Need to Belong Scale has good reliability and validity in students.

    Keywords: Need to belong, Factor structure, Validation, Item-Response Theory
  • Sanaz Eyni*, Mona Ziyar, Matineh Ebadi Pages 25-34

    The aim of this study was to investigate the predictive role of coronary anxiety, cognitive distortion, and psychological hardiness with students' mental health during the coronary epidemic. The method of the present study was descriptive and correlational. The statistical population of the present study included all high school students in the city of Astara in the academic year 2020-2021 in the context of the Corona epidemic. 150 students participated in the study by available sampling method and through Shad virtual program. The standard questionnaires of General Health Goldberg and Hiller (1987), (GHQ), Corona Disease Anxiety Scale Alipour et al. (1398), (CDAS), Interpersonal Cognitive Distortions Scale Hammachi et al. (2004), (PHI) and Psychological Hardiness Inventory Kobasa(1982), (ICDS) psychological hardiness were used to measure the research variables. The collected data were analyzed using correlation analysis and multiple regression and Spss 23 software. The results showed that students' mental health had a negative and significant relationship with coronary anxiety and cognitive distortion and a positive and significant relationship with psychological hardiness (P <0.01); Coronary anxiety, psychological hardiness, and cognitive distortion were able to explain 54% of the variance in students' mental health (P <0.01). According to the obtained results, psychologists and school officials can play an important role in controlling their mental health in the context of the corona epidemic by considering the cognitive and personality characteristics of students.

    Keywords: Corona Anxiety, Cognitive Distortion, Psychological Hardiness, Mental Health, Student
  • Hadi Samadieh*, Maryam Nasri Pages 35-46

    The aim of this study was to investigate the mediating role of cognitive flexibility in the relationship between adjustment to university and parental perceptions. The research method was descriptive-correlational. The research population included all undergraduate students of the University of Birjand in the second semester of 2019-2020. For this purpose, 286 participants, selected available sampling method, completed the Perceptions of Parents Scale (Robbins, 1994), Cognitive Flexibility Inventory (Dennis & Vander Wal, 2010), and Student Adaptation to College Questionnaire (Baker and Siryk, 1984). The results showed that parental perceptions have an indirect and significant effect on students' adjustment to university through the mediating role of cognitive flexibility (P<0/01). The fit indices confirmed the goodness of fit of the stated model. The results indicate that improving students' academic adjustment requires supportive parenting practices and strengthening cognitive flexibility.

    Keywords: adjustment, cognitive flexibility, perceptions of parents
  • Elham Moosavian* Pages 47-54

    The purpose of this article is to investigate the process of symbolization following the experience of absence and internalization of the object in the depression position. The disturbance in the formation of the symbol is a disturbance in the relationship between ego and object. In particular, a disturbance in the distinction between ego and object leads to a disturbance in the distinction between symbol and symbolized subject which leads to objective psychotic thinking. Therefore, it is important to study the process of symbolization in the relationship between ego and object. In this regard, in this article, the evolution of the concept of symbolization was investigated. The first part of this article deals with the issue of Klein's theoretical framework, and after understanding the psychological positions and symbolization in the depressive position, the concept of symbolization from the perspective of Hannah Segal is discussed.

    Keywords: Symbolization, internalization, object
  • Niloufar Farsijani, Mohammad Ali Besharat*, Ali Moghadamzadeh Pages 55-66

    The aim of this study was to predict social adjustment based on ego strength and cognitive emotion regulation. The statistical population of the present study included all female students in high school. In this study, 337 female high school students were selected by the available sampling method. Research questionnaires included: Bell Adjustment Inventory Bell, (1961),  (BAI), Ego Strength Scale Besharat, (2007), (ESS) and Cognitive Emotion Regulation Questionnaire Garnefski and Kraaij, (2006), (CERQ). This study is a descriptive correlational study. Pearson correlation coefficient and simultaneous regression analysis were used to analyze the research data. The results showed that by increasing the individual score in adaptive strategies of emotion regulation (p<0/05, r= 0/60) and ego strength (p<0/05, r= 0/50) the rate of social adjustment increases. On the other hand, the results showed that by reducing the score in maladaptive strategies of emotion regulation (p<0/05, r= -0/54) the rate of social adjustment increases. Findings showed that the combination of research variables is significantly related to social adjustment and explained 47% of its variances. According to the results of the present study, it can be concluded that ego strength is a psychological capacity, and emotions as biological responses affect interactions and social functioning. It is suggested to cultivate ego strength and teach cognitive emotion regulation strategies to promote social adjustment.

    Keywords: Social adjustment, Ego strength, Cognitive emotion regulation
  • Mojtaba Khezri*, Abdolbaset Mahmoudpour, Mahboobeh Vahdani, Masomeh Esmaili Pages 67-76

    The aim of this study was to study the phenomenology of parent-child conflict management practices during the coronavirus outbreak. The method of this research is qualitative and has used a phenomenological design to deeply describe the subject. Participants in this study were 12 parents of elementary school students in Tehran in the 1399-1400 academic year who were selected by convenience sampling method. Data were collected during semi-structured interviews and analyzed using the Klaizi method. Finally, after analyzing the data, 4 main categories in the fields of health, education, finance, and interpersonal relations and 12 subcategories were obtained. It can be concluded that this study has provided a new understanding of the parent-child relationship in the current situation. In this way, creating a relationship-oriented environment in the family and meeting the developmental needs of the child, and supporting and caring for her along with committing her to her responsibilities can help increase the quality of the relationship between parents and their children. And lead to a safe and peaceful atmosphere in the family center even during the period of coronary heart disease and global fear of it.

    Keywords: conflict management, parent-child relationship, coronavirus
  • Farzaneh Noroozi, Shohreh Ghorban Shiroodi*, Alireza Khalaj Pages 77-86

    The aim of this study was to evaluate the effectiveness of acceptance and commitment therapy on self-control and flexibility of body image in obese patients. The method of this study was semi-experimental with a pre-test-post-test design. The statistical population of the study included all obese patients who volunteered for the sleeve and gastric bypass surgery referred to Tehran Obesity Treatment Center in 2020 from January to February. The sample of the present study included 30 patients (15 in the experimental group, 15 in the control group) that were selected by the convenience sampling method and randomly assigned to the experimental and control groups. The research tools included the self-control questionnaire (Tanji et al, 2004) and the body image flexibility questionnaire (Sands et al, 2013). Acceptance and commitment therapy was performed for the experimental group for 10 90-minutes sessions two days a week. The results of the multivariate analysis of covariance showed that acceptance and commitment therapy significantly increased self-control and flexibility of mental image in obese patients. It is recommended to use acceptance and commitment therapy along with other interventions to promote self-control and flexibility of mental image in obese patients.

    Keywords: self-control, body image, therapy based Acceptance, commitment, Obesity
  • Mojgan Hajian*, Foroogh Nikoonejad Pages 87-94

    The aim of this study was to evaluate the effectiveness of cognitive schema therapy on reducing anxiety and depression in women with breast cancer in Tehran. The research method was a quasi-experimental type of pretest-posttest with a control group. Available or selected voluntarily. Then, the experimental and control groups of 30 were randomly assigned. The twelve-session protocol of Yang schema therapy was performed on the experimental group. Both groups completed the Goldberg and Hiller (1979) General Health Questionnaire in the pre-test and post-test. The results of multivariate analysis of variance showed that Schema therapy was significant in reducing anxiety and depression (p <0.001). Based on this, it can be said that cognitive schema therapy can reduce anxiety and depression in women with breast cancer. For future research, this treatment can be considered as an effective factor in improving the condition of breast cancer patients and increasing their mental health.

    Keywords: Schema Therapy, Depression, Anxiety, Breast Cancer
  • Safoura Asadi Jajaei, Abbas Abolghasemi*, Azra Ghaffari, Mohamad Narimani Pages 95-104

    The purpose of this study was to investigate the effectiveness of schematic therapy on family and sexual functions of women with frigidity in Isfahan. The method of this study was quasi-experimental with pretest-posttest with waiting for the treatment group. the population of the study consisted of all women with frigidity who were referred to the sexual health center of Isfahan in 2020. Forty women who suffered from frigidity were selected through purposeful sampling after screening with Rosen et al.'s (2000) Female Sexual Function Index (FSFI) and Kaplan Clinical Interview (KCI) (2015) and randomly assigned in two groups of experimental and waiting for treatment. The 10 - meeting protocol schema therapy was implemented on the experimental group. The two groups responded to the questioners of  Family Assessment Device (FAD) Miller et al. (2013) and Rosen et al.'s (2000) Female Sexual Function Index (FSFI) the beginning and end of the study. the results of data analysis performed using the statistical test of analysis of covariance indicated that the schema therapy was a meaningful effect in improving sexual and familial functions (P<.05). Accordingly, it is possible to say that schema therapy is effective as a complementary method to improve the family and sexual functions of women with frigidity disorder and improve the quality of their marital relationships.

    Keywords: sexless, Schema Therapy, Familial Functions, Sexual Functions
  • Abbas Habibzadeh, Mehdi Beyki*, Parviz Porzoor Pages 105-114

    The current study aimed at determining the role of cognitive emotion regulation styles in predicting students' mental health and academic performance. This research was a correlational study. The sample included 240 students from the University of Mohaghegh Ardabili in the academic year 2019-20 that were selected by random cluster sampling. Data were obtained from the cognitive emotion regulation questionnaire (CERQ), General Health Questionnaire (GHQ), and the overall average score used to measure academic performance. The data were analyzed using Pearson correlational coefficient, multiple regression analysis, and independent t-tests. Results showed that positive refocusing reappraisal from adaptive cognitive emotion regulation styles and catastrophizing from maladaptive cognitive emotion regulation styles were the strongest predictors of psychological health in students. Furthermore, academic performance was positively associated with adaptive cognitive emotion regulation strategies and was negatively associated with maladaptive cognitive emotion regulation strategies. Positive refocusing reappraisal strategy was the strongest predictor of students' academic performance. In addition, the results also showed that men used the self-blame style more than women. Considering the role of cognitive emotion regulation strategies in mental health and academic performance, educating cognitive emotion regulation strategies (especially positive refocusing reappraisal) can increase students' mental health academic performance.

    Keywords: Cognitive emotion regulation, mental health, academic performance, students
  • Samaneh Aziziaram, Sajjad Basharpoor*, Akbar Atadokht, Parviz Molavi Pages 115-126

    The aim of the current study was to investigate the effect of Transcranial Direct Current Stimulation (tDCS) on the improvement of emotion regulation and dysfunctional attitudes in people with Borderline personality disorder. The study method was a pretest-posttest quasi-experimental design with a waiting-list group. The statistical population of the study was all those people with borderline personality disorder who were referred to Fatemi hospital of Ardabil, Iran in the autumn of 2018. Thirty-two patients were selected by convenience sampling method and they were randomly assigned to two experimental (16 members) and waiting-list (16 members) groups. Members of both groups were individually responded to scales of emotion processing (EPS) Baker, Thomas, Thomas and Owens (2007) and dysfunctional attitudes (DAS) Weissman and Beck (1978). Then, the intervention was performed by the transcranial direct electrical stimulation device on the experimental group members for 10 consecutive days for 20 minutes by placing anode in region F3 and cathode in region F4 individually. Whereas the group of waiting-list participants did not receive this intervention. Then, a post-test was performed on both waiting-list and experimental groups. Data were analyzed by multivariate analysis of covariance (MANCOVA) with SPSS-24 software. Results showed that there were significant differences between experimental and control groups in intrusion, suppression, uncontrolled impulses, discordant and dissociation components of emotion regulation and perfectionism, need to others confirmation, need to others satisfaction, and suggestibility of performance evaluation components of dysfunctional attitudes (P<0.05). These results reveal the effect of transcranial direct current stimulation on improving emotion regulation and dysfunctional attitudes in individuals with a borderline personality disorder. Given to high resistance to psychological therapies in people with borderline personality disorder, these results can promise new neuropsychological interventions for this disorder.

    Keywords: Borderline Personality, Emotion Regulation, dysfunctional attitudes, Transcranial Direct Current Stimulation
  • Hadise Elhami*, Masoumeh Esmaeily, Ebrahim Naeimi Pages 127-140

    The aim of the present study was to investigate the procedure of moral components transition from parents to adolescent children in the process of moral education. This study was performed qualitatively using a phenomenological approach. For this purpose, 15 parents with adolescent children aged 13-17 years were selected by purposive sampling. Parents' experiences in transmitting moral components to their children were examined through semi-structured interviews. Data were collected, recorded, and then coded and classified into main categories. Analysis of participants' experiences led to the identification of 103 initial propositions, 33 sub-themes, and 8 main themes. The main topics were strategies for cultivating moral reasoning and cognition, strategies for cultivating moral emotional tendency and deterrence, strategies for cultivating moral will, creating a moral environment, disciplinary components in moral education, communication components in moral education, active methods of creating moral performance, inductive methods of creating moral performance. Strategies for cultivating moral reasoning and cognition, strategies for cultivating emotional tendency and deterrence, and strategies for cultivating moral will were the first underlying factors, and setting the moral environment was the second underlying factor in moral-oriented education. Parents use inductive and active methods to convey moral components in moral-oriented and these strategies and methods are most effective when parents adopt a responsible parenting style.

    Keywords: moral components, moral education, Parents, Adolescent children
  • Mohammadreza Hosseini, Mehdi Kushkestani*, Mohsen Parvani, Sohrab Rezaei Pages 141-150

    Aging is associated with decreased physical function and the development of various physical and mental diseases. The aim of this study was to investigate the relationship between age, level of education, and stress with fatigue in the elderly in the Tehran sanatorium. The statistical universe of the present cross-sectional study consisted of elderly people living in nursing homes in Tehran. According to the inclusion and exclusion criteria, 131 people participated in this study voluntarily. First, anthropometric indices such as height, weight, waist-to-hip ratio, and body mass index were measured and recorded using a measuring tape and body composition (OMRON BF 511). The levels of stress and fatigue were assessed and recorded. Finally, Pearson correlation coefficient and independent t-tests, as well as SPSS software version 23, were used for statistical analysis. The results of statistical analysis of the data showed that in the high-stress group, the levels of fatigue (P <0.01) and age (P <0.01) were significantly higher than in the low-stress group. Also, there was a significant inverse relationship (P <0.01) between stress levels and fatigue score, so that with increasing fatigue levels, stress also increases. There was an inverse relationship between fatigue score and age (P <0.01) and a positive and significant relationship between weight (P <0.01) and education (P <0.01). According to the results of this study, it can be said that using strategies such as holding educational classes to benefit from education and learning, as well as providing appropriate psychological and environmental facilities in nursing homes to reduce stress levels of many negative physiological changes and prevents the psychological effects of aging. It can also reduce fatigue levels in nursing homes to improve their health and increase their life expectancy.

    Keywords: Stress, Elderly, Education, Nursing home, Fatigue
  • Fereshteh Jafari Razaji*, Samaneh Arvin, Farzad Nikrouy, Sara Ghaffarian Pages 151-162

    The aim of the present study was to investigate the role of satisfying basic psychological needs, difficulty in regulating emotion, and Feeling lonely in predicting fear of intimacy in female sex workers. This research was descriptive and correlational. The statistical population of this study is all women referring to the Drop-In Center (DIC) in Tehran in the second six months of 1399, from which 50 people entered the study by convenience sampling. Research tools include fear of intimacy inventory (Dekatner and Telen, 1991),  The Basic Needs Satisfaction in General Scale (La Guardia et al, 2000),  difficulties in emotion regulation scale (Grits and Roemer, 2004), and the short form of the Social and Emotional Loneliness Scale for Adults ( Ditommaso et al, 2004). Pearson correlation and simultaneous linear regression were used to analyze the data. Findings showed that feeling lonely and having difficulty in regulating emotion had a positive and significant relationship with fear of intimacy and satisfaction of basic psychological needs had a negative and significant relationship with fear of intimacy (P <0.01). Also, regression results showed that the satisfaction of basic psychological needs, difficulty in regulating emotion, and loneliness were able to predict 0.76 fear of intimacy in female sex workers (P <0.05). Given that the fear of intimacy in female sex workers is affected by dissatisfaction with basic psychological needs, difficulty in regulating emotion, and Feeling lonely, holding workshops based on these concepts in this group of women seems necessary.

    Keywords: Feeling lonely, Satisfaction of basic psychological needs, Fear of intimacy, Difficulty in regulating emotion, Female sex workers
  • Mohammadhossein Shiranian, Saeed Imani*, Abolghasem Khshkoonesh Pages 163-174

    The purpose of this study was to compare early maladaptive schemas, psychological flexibility in opioid substances, stimulant substance dependents, and Non-addictive persons. The research design was causal-comparative. The statistical population of the study included all Non-addictive men and men with opioid and stimulants dependents referring to treatment centers and drug addiction camps in Yazd city (1397). The sampling method was done in an accessible form and 45 persons were considered for each group. In addition to a demographic information sheet, the research instruments included two questionnaires: Yang Schema Questionnaire (1998), acceptance and Commitment Questionnaire by Bond & Associates (2011). Data analysis was performed using one-way variance analysis by SPSS software version 25. The results showed that the first maladaptive schemas of opium and stimulants abusers were significantly higher than the Non-addictive group (p<0/05). In addition, the results showed that stimulant abusers had the least psychological flexibility compared to the other two groups (p<0/05). Thus, the design and implementation of appropriate psychological and educational interventions for schema therapy and acceptance and commitment therapy for opioid and stimulant abusers can be very helpful.

    Keywords: addiction, early maladaptive schema, psychological flexibility, opium, stimulant
  • Farideh Narimisaei, Sahar Safarzadeh*, Fatemeh Sadat Marashian Pages 175-188

    The aim of this study was to Comparison of the effectiveness of immunization training against stress and self-compassion training on the tendency to masturbate and online pornography in male secondary school students. Among them, 75 male students of the 12th grade of upper secondary school were selected using multistage cluster sampling and randomly assigned to the experimental group and the control group (25 people in each group). The experimental group underwent Meichenbaum’s (2008) stress immunization training in 8 sessions of 90 minutes and the control group received no intervention. The tools used included the Jozak Masturbation Questionnaire (2017) and the Chris and Rosenberg (2014) Internet Pornography Questionnaire. Data were analyzed using multivariate analysis of covariance. The results of data analysis showed that stress immunization training and self-compassion training had an effect on the tendency to masturbate and internet pornography compared to the control group in male adolescents and it was also found that the effectiveness of self-compassion training reduced Masturbation and pornography online have been more common than stress immunization training (P <0.001). The results showed the effectiveness of stress immunization training and self-compassion training on adolescents' tendency to masturbate and Internet pornography.

    Keywords: stress immunity, self-compassion, masturbation tendency, internet pornography
  • Alireza Bornamanesh, Hojatollah Javidi*, Amirhoshang Mehryar, Nowshad Ghasemi Pages 189-198

    People with bipolar disorder )PWBD) impose a lot of burden on their caregivers, which can have unpleasant consequences for caregivers. The aim of this study was to follow up the one-year burden of caregivers of PWBD after psychotherapy of these patients. This cross-sectional study was performed as a continuation of a clinical trial in caregivers of PWBD. In the trial study, 30 male PWBD participated in two groups of intervention (n = 15) and control (n = 15) randomly from Isfahan Psychiatric Hospital. The intervention group underwent Supportive-Expressive Dynamic Psychotherapy and followed by three and six months. At the beginning of the trial, after its completion and one year later, the burden of bipolar caregivers was compared between the intervention and control groups (caregivers did not receive any intervention). Data collection was performed using Zarit Caregiver Burden Interview (1980). Data analysis was performed in SPSS-24 statistical software using repeated measures ANOVA test. The results of intergroup differences showed that between the caregivers of the intervention and control groups in the subscales of individual burnout (F=6.368; P=0.008), emotional (F=7.115; P=0.014), and score Total (F=7.420; P=0.012) there is a significant difference and 27%, 24% and 25% of the changes are due to group membership, respectively; But no significant difference was observed in the subscales of social and economic burnout (p <0.05). Overall, it can be concluded that psychotherapy of PWBD can play an effective role in reducing the burden of their caregivers in the long term, but requires comprehensive and ongoing interventions.

    Keywords: Bipolar disorder, Burden, Caregivers, Follow up
  • Pegah Nejat*, Fatemeh Rezvandel Ramzi, Fatemeh Yalpanian Pages 199-212

    Following the worldwide outbreak of Covid-19, beliefs concerning its origin and contributing factors began to appear and disseminate in the everyday discourse of various cultures. With respect to content and structure, these beliefs conform to theories known as conspiracy theories in the social psychological literature. During the time since the outbreak of Covid-19, studies regarding predictors and consequences of belief in these theories have been conducted. The present paper aims to review and categorize findings of these studies, including the nature and content of Covid-19 conspiracy theories, their dispositional correlates, their implications for the use of preventive health strategies at the societal level, and what can be done to discontinue their dissemination. According to review studies, emotions (especially fear and anger), political orientation, optimism and pessimism, hopelessness, and uncertainty were among the most common determinants of belief in conspiracy theories. Regarding consequences, belief in conspiracy theories about Covid-19 was mostly related to less commitment to health protocols, especially keeping the social distance, expression of violence, and xenophobia. The findings of this review paper may benefit governments and public health officials, as well as associated organizations and society as a whole.

    Keywords: Covid-19, Coronavirus, conspiracy theories, conspiracy beliefs
  • Salar Khanbabaei, Mohammad Hossein Abdollahi* Pages 213-224

    Internet gaming disorder is explained as continuous and frequent use of the Internet in the gaming context, leading to significant distress and dysfunction. In the last two decades, many cognitive-behavioral and neurocognitive models have been proposed for general and specific internet use disorders. The interactive model (I-PACE), which integrates its predecessors, is designed explicitly for Internet-specific disorders, such as Internet gaming disorder. Research evidence supports the theoretical components of the I-PACE model. However, there is a gap in the research literature on integrating different therapeutic approaches with the I-PACE model. The present study, by reviewing the etiological models of Internet gaming disorder and emphasizing the interactive model, can pave the way for further studies in the prevention and treatment of Internet game disorder.

    Keywords: Internet gaming disorder, Internet addiction, etiology, Interactive model