فهرست مطالب

نشریه مطالعات جامعه شناسی
سال پنجم شماره 4 (پیاپی 17، زمستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/11/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • طلاق عاطفی و عوامل مرتبط با آن در شهرستان نقده
    سمیه ابراهیمی، حسین بنی فاطمه صفحات 7-22

    هدف پژوهش حاضر تعیین میزان طلاق عاطفی و عوامل مرتبط با آن درمیان زنان متاهل شهر نقده می باشد روش تحقیق، پیمایشی بوده و برای گردآوری اطلاعات از ابزار اندازه گیری پرسشنامه محقق ساخته بود که اعتبار آن به صورت صوری و پایایی آن از طریق پیش آزمون مورد تایید قرار گرفت. تعداد نمونه آماری دراین مطالعه ازطریق جدول مورگان 378 نفرتعیین گردید و از روش نمونه گیری خوشه ای برای انتخاب نمونه ها استفاده شد. نتایج یافته ها حاکی از آن است که میزان طلاق عاطفی در بین زنان در سطح متوسط به پایین قرار دارد. عواملی هم چون میزان دین داری، همسان همسری، برآورده نشدن انتظارات، تفاوت عقاید و وضعیت اجتماعی- اقتصادی تاثیرگذار بوده اند. در این تحقیق متغیرهای دین داری و همسان همسری رابطه مستقیم و معکوس داشتند و متغیرهای برآورده نشدن انتظارات و تفاوت عقاید، رابطه مستقیم با متغیر طلاق عاطفی را داشتند.

    کلیدواژگان: : طلاق عاطفی، دین داری، برآورده نشدن انتظارات، پایگاه اقتصادی- اجتماعی
  • بررسی گرایش به باروری و عوامل اجتماعی مرتبط با آن (مطالعه موردی زنان متاهل 50-15 ساله ساکن شهر تبریز)
    حمیده ثوابی، فیروز راد صفحات 23-42

    ایران به عنوان کشوری در حال انتقال از لحاظ ساخت سنی و سطح توسعه ای، طی دهه های اخیر کاهش باروری سریعی را تجربه کرده است. باروری و فرزندآوری با دو عامل شرایط بیولوژیک و زیستی انسان، و شرایط اجتماعی در ارتباط است. هدف از انجام این مطالعه شناسایی عوامل اجتماعی مرتبط با گرایش به باروری است. با روش تحقیق پیمایش، اطلاعات مورد نیاز از 460 زن متاهل 50-15 ساله شهر تبریز به روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای به دست آمده است. نتایج تحقیق بیانگر آن است که میزان گرایش به باروری دربین زنان در حد متوسط به پایین است. تحلیل های دو متغیره و چند متغیره نشان دادند باورهای مذهبی مهم ترین عامل درگرایش به باروری زنان است. به طوری که باتوجه به یافته های حاصل از رگرسیون چند متغیره، باورهای مذهبی با 21 درصد بیشترین سهم را در میزان گرایش به باروری زنان دارد و در مجموع 30 درصد گرایش به باروری توسط متغیرهای باورهای مذهبی، فرزند ایده آل، سرمایه اجتماعی، مدت اقامت در شهر تبریز و پایگاه اجتماعی تبیین می شود. در تحلیل مسیر، متغیر سن زن بیشترین اثر و متغیر پایگاه اجتماعی کمترین اثر را بر میزان گرایش به باروری زنان داشته است. در نهایت می توان نظریه های بونگارت، نوتشتاین، رانگ و بکر، و نیز نظریه های پایگاه اجتماعی، باورهای مذهبی و سرمایه اجتماعی را جهت تبیین رابطه عوامل اجتماعی با میزان گرایش به باروری مناسب دانست.

    کلیدواژگان: گرایش به باروری، سرمایه اجتماعی، باورهای مذهبی، پایگاه اجتماعی، شهرنشینی، عوامل جمعیت شناختی
  • مدیریت عملکرد سازمان های اجتماعی
    ناصر فقهی فرهمند صفحات 43-54

    ضرورت ارزیابی عملکرد سازمان ها آن قدر روشن است که در آن شکی نیست و بدین دلیل فرضیه این تحقیق نیز در این راستا چنین طرح شده که می توان با تعیین معیارهای ارزیابی عملکرد و طراحی الگوی مربوطه، وضعیت عملکرد سازمان های اجتماعی را سنجیده و مقایسه و بهبود داد. به طور خلاصه این بررسی دنبال آن بوده که الگویی طراحی تا بر اساس محاسبات لازم ارزش نهایی محاسبه و فاصله آن با ارزش مطلوب مشخص و بر اساس تحلیل نتایج حاصله از آن نسبت به ارایه توصیه های کارشناسی اقدام شود. با عنایت به هدف اصلی این بررسی که در راستای بهبود عملکرد سازمان های اجتماعی از طریق به کارگیری توصیه های مدل بر اساس نتایج حاصله از تحلیل عملکرد، میزان ارزش نهایی عملکرد هر سازمان حاصل می گردد و با درصد تطابق بیشتر، مقادیر تغییر عملکرد نسبت به قبل نیز بیشتر می شود. اما اگر درصد اجرا کمتر از حدود 50%  باشد اجرای مدل نه تنها رتبه نسبی عملکرد را بهبود نمی بخشد بلکه باعث کاهش آن نسبت به قبل نیز خواهد شد. اگر مدل بتواند در سازمان بیش از 57% اجرا شود عملکرد سازمان نسبت به قبل از این حالت ، بهبود خواهد یافت. با در نظر گرفتن t حاصله پذیرش 1H را نتیجه می دهد که نشانگر وجود ارتباط بین درصد انطباق مدل با درصد تغییر عملکرد بعد از اجرای مدل در دوره دوم می باشد که مورد تایید واقع گردید.

    کلیدواژگان: مدیریت عملکرد، مدیریت سازمان اجتماعی، بهبود عملکرد
  • عاملیت و ساختار در اندیشه میشل فوکو
    حسین میرزایی، سعید سلطانی بهرام، داود قاسم زاده صفحات 55-69
    میشل فوکو از متفکران بین رشته ای معاصر محسوب می شودکه گستردگی و پرمایه بودن را در آثار او می توان یافت. به دلیل گستردگی دامنه آثار وی، تفسیرهای متعدد و متنوعی از آثار وی صورت گرفته که این تفسیرها باعث شده که آرا و اندیشه های فوکو از چشم اندازهای متفاوتی مورد بررسی و تحلیل قرار گیرد. باتوجه به این که آرا و اندیشه های فوکو مبتنی برتلفیق گسترده سنت های فلسفی معاصر بوده لذا به شکل گیری ترکیب نظری تازه ای منجر گردیده است. در این مقاله به بررسی وجوه مختلف تلفیق عاملیت و ساختار در اندیشه های فوکو پرداخته می شود و تلاش می شود موضع فکری فوکو در آثار و اندیشه های وی در دو قسمت فکری او در دوران دیرینه شناسی و تبارشناسی از دیدگاه تلفیق نظری مورد بررسی قرار گیرد.
    کلیدواژگان: فوکو، تلفیق، عاملیت، ساختارگرایی
  • جامعه شناسی سیاق های زیست (فرهنگ تولید- مصرف)
    ایوب یوسف پور نظامی صفحات 71-89

    سیاق و سبک(های) زندگی انسان بنیادی مادی و غیرمادی دارد. جامعه شناسی با ابزار تحلیلی فرهنگ، هر دو جزء مادی و غیرمادی آن را مطالعه می نماید. یکی از عناصر غیرمادی مجموعه فرهنگی سبک زندگی، عنصر معرفتی است. این نوشتار با پرداختی اجمالی به ویژگی ها و نیز بنیاد معرفت شناختی سبک های زندگی سنتی، مدرن و پست مدرن؛ فرآیند تمدن و شهرنشینی را بررسی نموده است. در فرآیند تمدن، شیوه زیست انسان دچار تحولاتی گشته است. این تحولات به ویژه در عرصه تولید و مصرف بررسی شده و درخصوص ، فرآیند مهارت باختگی انسان متمدن در زندگی روزمره و تدبیر منزل، از خود بیگانگی و نیز اسارت وی در قفس آهنین  و به عبارت دیگر "جنگل جهانی" بحث شده است. جنون تولید- مصرف مدرنیسم و مصرف زدگی و جعل در شرایط پست مدرن از جمله مواردی است که به عنوان رهاوردهای تخریبی آن دو فلسفه و جریان (مدرن و پست مدرن) طرح و نقد شده است.

    کلیدواژگان: فرهنگ، شیوه های زیست (سنتی، مدرن، پست مدرن)، مصرف تظاهری، جنون تولید- مصرف، مهارت باختگی انسان متمدن در زندگی روزمره و تدبیرمنزل
  • رابطه بین سطوح عملکرد ورزشی کشتی گیران و هویت فردی و اجتماعی آنان
    ایوب بنی نصرت، باقر حسین پور، امیر قیامی راد، حبیب محمدپور صفحات 91-105

    ورزش از روزگاران کهن با اهدافی نظیر سرگرمی و یا مسابقه وجود داشته است اما به معنای جدید آن مصادف با توسعه صنعتی جوامع پدیدار شده است. از نظر جامعه شناختی، ورزش با این که در وهله اول به اهداف بلاواسطه ای چون رقابت، تفریح و مهارت و در کل نشاط و سرزندگی جامعه مرتبط می شود، اما به واقع مسایل اجتماعی بسیار فراتری با آن پیوند خورده است. یکی ازابعاد مهم زندگی اجتماعی که مستقیما تحت تاثیر رفتار ورزشی افراد دچار تغییر می گردد، هویت ورزشکاران است. بسیاری از تحقیقات نشان می دهندکه ورزشکاران درمقایسه بادیگران برخوردار ازویژگی های هویتی متفاوتی هستند. درتحقیق حاضر سعی شده تاتغییرات هویتی ورزشکاران نه درمقایسه با غیر ورزشکاران، بلکه دربین خود ورزشکاران و در طول فعالیت ورزشی ایشان مورد مطالعه قرار گیرد. بنابراین سه گروه کشتی گیر بالغ بر 362 نفر به عنوان نمونه انتخاب و مورد بررسی قرار گرفت. نتایج حاکی از آن بود که میانگین متغیرهای حس رقابت جویی، اعتماد به نفس، و تعلق گروهی با توجه به سطح عملکرد ورزشی کشتی گیران اختلاف معنی داری پیدا می کرد. هم چنین هویت غالب در سطوح بالاتر از نوع اجتماعی و در سطوح پایین تر فردی بود. نهایتا در سطوح بالاتر ورزشی همگنی بیشتری بین هویت فردی و اجتماعی مشاهده گردید.

    کلیدواژگان: سطح عملکرد ورزشی، هویت فردی، هویت اجتماعی، کشتی
  • بررسی رابطه هویت قومی و تجانس فرهنگی با از خود بیگانگی دانشجویان
    علیرضا قاسمی، سعید آریاپوران صفحات 107-118

    هدف مطالعه حاضر بررسی رابطه هویت قومی وتجانس فرهنگی با ازخود بیگانگی دانشجویان دانشگاه بوده است. به همین منظور 400 نفر از دانشجویان دختر و پسر دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرمانشاه به روش طبقه ای  انتخاب شده اند و مقیاس هویت قومی، مقیاس تجانس فرهنگی و مقیاس از خود بیگانگی را به صورت انفرادی تکمیل نمودند. نتایج همبستگی پیرسون نشان داد که بین هویت قومی، جستجوی هویت قومی و تعلق و تعهد قومی با از خود بیگانگی رابطه منفی و معنی دار وجود دارد. هم چنین نتایج نشان داد که بین تجانس فرهنگی با بی هنجاری و احساس انزوا رابطه منفی و معنی دار وجود دارد. اما بین تجانس فرهنگی و ازخود بیگانگی رابطه معنی دار بدست نیامد. براساس نتایج رگرسیون چند متغیری، هویت قومی به صورت منفی قوی ترین متغیر برای پیش بینی از خود بیگانگی دانشجویان بوده است (05/0<p). نتایج آزمون T مستقل نشان دادکه بین میانگین هویت قومی و تجانس فرهنگی در دانشجویان دختر و پسر تفاوت معنی دار وجود ندارد. هم چنین نشان داده شد که میانگین بی هنجاری در دانشجویان دختر و میانگین ناتوانی واحساس انزوا دردانشجویان پسربیشتر بوده است. اما بین میانگین ازخود بیگانگی در دانشجویان دختر و پسر تفاوت معنی داری وجود ندارد.

    کلیدواژگان: هویت قومی، تجانس فرهنگی، از خود بیگانگی، دانشجویان
  • تعیین میزان آگاهی مردم شهر گرمی (مغان) از بیماری ایدز و ارتباط آن با عوامل اجتماعی و اقتصادی
    نورالدین حسین پور، صمد صباغ صفحات 119-141

    مطالعه حاضر یک مطالعه پیمایشی مقطعی، با هدف تعیین میزان آگاهی مردم شهر گرمی (مغان) از بیماری ایدز می باشد. در این پژوهش 378 نفر به عنوان حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران به شیوه نمونه گیری تصادفی طبقه ای انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه می باشد که داده های آن با استفاده از برآورد های نرم افزار spss نسخه20 بر اساس روش های آماری مطابق بافرضیات تحقیق، شامل ضریب همبستگی پیرسون، آزمون t و آزمون F و رگرسیون چند متغیره، مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. یافته های تحقیق حاکی از آن است که بین میزان سرمایه اجتماعی و سن افراد، با میزان آگاهی افراد ازبیماری ایدز رابطه مستقیم معنی دار، بین میزان دین داری و میزان آگاهی از ایدز رابطه معکوس و معنی داری، و هم چنین بین جنسیت، وضعیت تاهل و پایگاه اجتماعی و اقتصادی افراد با میزان آگاهی از ایدز رابطه مستقیم و معنی دار وجود دارد. نتایج تحقیق نشان داد 25.9% از افراد آگاهی شان از بیماری ایدز در سطح بالا، 61.9 درصد در سطح متوسط و 12.2 درصد نیز درسطح پایین قرار دارند. هم چنین بالاترین سطح آگاهی مربوط به روش های انتقال با 56.6٪ و کمترین آن دربعد علایم و نشانه های بیماری ایدز با 7.1٪ گزارش شد.

    کلیدواژگان: جامعه شناسی پزشکی، آگاهی، بیماری ایدز، سرمایه اجتماعی، دین داری
|
  • Emotional divorce and related factors with it in Naghadeh
    Somayeh Ibrahimi, Hussein Bani Fatimah Pages 7-22

    This study sought to determine the emotional divorce and related factors among married women in Naghadeh. The research method is survey and a questionnaire used to collect data which its validity and reliability was approved through a formal pre-test. The population of the study consisted of 378 individuals that were selected by Morgan table and cluster sampling was used to select the samples. The results showed that the level of emotional divorce among women is lower than the average level and factors such as degree of religiosity, homogamy, unmet expectations, difference of beliefs, and social-economic differences have influenced.There is a direct and inverse relationship between religiosity and homogamy and emotional divorce and also, there is a direct relationship between unmet expectations and difference of beliefs variables and emotional divorce.

    Keywords: emotional divorce, religiosity, unmet expectations, social-economic base
  • Investigation of trends to fertility and the related social factors(A case study of married women 15 to 50 years in Tabriz)
    Hamideh Savabi, FIRUZ RAD Pages 23-42

    Iran as a transferring country from aging and developing points of view has quick fertility decline in recent years. Fertility relates to human’s biologic and social conditions. The aim of this study is the recognition of social factors related to tendency to fertility. Using survey, data are obtained from 460 married women 15 to 50 years in Tabriz with multi-stage cluster sampling.  The results show religious belief is one of the most important factors in women’s tendency to fertility. As shown in the results of multi-stage regression, the major part of tendency to fertility is religious belief (21%) and in total, 30%of tendency to fertility is determined by religious belief, ideal child, social capital, and residence period in Tabriz and social status. The obtained data show that women age has maximum effect on fertility and social status has the minimum effect on it. Finally it can be concluded that Bongart, Noshtein, Rang and Beaker’ s theories and also social status theories , religious beliefs and social capital are appropriate in determining the relationship between social factors and tendency to fertility.

    Keywords: : tendency to fertility, Social capital, religious belief, Social status, Urbanism, demographic factors
  • Management of the performance of social organizations
    Naser Feghhi Farahmand Pages 43-54

    The need to evaluate the performance of organizations is so important that the hypothesis of this paper based on this fact that the performance of social organizations can be evaluated and improved by determining the performance evaluation criteria and designing its related model.
    This paper has tried to design a model that can calculate the final value of it based on necessary calculations and determine its distance from the desired value and provide useful recommendations. In this way, based on the results of the analysis of the performance, the ultimate value of any organization is determined and also the amount of change of performance is greater than ever before with a higher percentage of adaptation.
    If implementation percentage is less than 50%, implementation of the model not only does improve relative rate of performance but also will decrease it comparing to past. And if the model can be implemented more than 57%, the performance of organization will be improved. The results indicate that there is a relationship between percentage of adaptation and percentage of the change of performance after implementing the model in the second period.

    Keywords: Performance Management, social organization management, Performance Improvement
  • The functionality and structure in Michel Foucault’ ideas
    Hossein Mirzaei, Saeed Soltani Bahram, Davoud Gasemzadeh Pages 55-69
    Michel Foucault is one of the contemporary interdisciplinary thinkers, who breadth and richness can be found in his works.  Because of the wide scope of his works, numerous and diverse interpretations of them have been provided which are analyzed from different points of views. Considering Foucault’s ideas and thoughts that based on the fusion of contemporary philosophical tradition, has led to a new theoretical synthesis. This paper examines various aspects of Foucault's ideas about structure and functionality, then trying to explore Foucault's viewpoints about integration of theoretical perspectives in the ages of the archeology and genealogy.
    Keywords: Foucault, integration, functionality, Structuralism
  • Sociology of living styles (production – consumption culture)
    Ayoub Youssef Pour Nezami Pages 71-89

    Human living style(s) has material and immaterial origins. Sociology using analytical tool of culture, studies both material and immaterial components. One of the elements of immaterial cultural life style is epistemic. This article reviews civilization and urbanization process paying briefly to the characteristics and epistemological foundations of traditional, modern and post-modern lifestyles. In civilization process, human lifestyle has changed. These changes were examined in production and consumption and also it is discussed about the civilized human’s unskillfulness in daily life and housekeeping, his alienation and captivity in an iron cage or global jungle. Production-consumption craze of modernism and consumerism and forging of post modernism are among cases which have been criticized as destructive consequences of those two philosophies (modernism and post-modernism).

    Keywords: culture, lifestyles (traditional, modern, post-modern), manifestative consumption, Production-consumption craze, civilized human’s unskillfulness in daily life, housekeeping
  • The relationship between wrestlers’ performance levels and their personal and social identity
    Ayob Baninosrat, Bagher Hussein Pour, Amir Giyami Rad, Habib Muhammad Pour Pages 91-105

    Sport has been historically exercised with purposes of contest or entertainment in different countries, but in new and professional form it coincides with industrial developments. Sociologically, sport is related to the aspects such as contest, entertainment, skills, and joy in the first place, but in fact it deals with wide variety of social issues. Identity, as one of the most important dimensions of athletic character is highly affected by sportive behaviors. Most literature shows that sportsmen have different identities in comparison to none-sportsmen, but here in this research the main idea has established around the identical changes happen during the developments of individuals’ sportive life. In this study three groups of 362 Iranian wrestlers participated. According to the results there were significant differences between three groups due to their competence feeling, self-esteem, and group dependency averages. Additionally, the dominant identity in higher levels was social and in low levels was individual. Finally, in higher levels more homogeneity was observed between individual and social identities.

    Keywords: sportive performance level, individual identity, Social identity, wrestling
  • Study of relationship between ethnic identity and cultural congruity and students’ self-alienation
    Alireza Ghasemi, Saeed Ariapooran Pages 107-118

    The purpose of this study was to examine the relationship between ethnic identity and cultural congruity and self-alienation in university student. The research method of this study was correlation. In this research 400 female and male students from Azad university of Kermanshah were selected by stratified sampling and complete the ethnic identity, cultural congruity and alienation scales. Results of Pierson correlation indicate that there is a negative correlation between ethnic identity and its dimensions with alienation. Also results show that there is a negative correlation between cultural congruity and normlessness and seclusion; but, there is no meaningful correlation between cultural congruity and alienation (p<0.05). According to regression correlation, ethnic identity has been the highest variable for predicting the alienation in university students. The Results of t-test indicated that the mean of inability and seclusion in male students was higher than female (p<0.05); but there is no meaningful difference between male and female students in alienation and normlessness.

    Keywords: Ethnic identity, cultural congruity, Alienation, Students
  • Evaluation of public awareness of AIDS in Germi (Moghan) and its relation with socioeconomic factors
    Noureddin Hosseinpoor, Samad Sabbagh Pages 119-141

    This study was a cross-sectional study to determine the level of awareness of people in Germi (Mugan) about AIDS. In this study, using Cochran formula a sample size of 378 subjects was selected by stratified sampling method. Data were gathered by a questionnaire and were analyzed using SPSS version 20 based on statistical methods in accordance with the hypotheses, including the Pearson correlation coefficient, t-test and F-test and multiple regression. Research findings suggest that there is a direct relationship between social capital, age, and the awareness of AIDS. There is an inverse and significant relationship between religiosity and awareness of HIV and finally there is direct and significant relationship between sex, marital status and economic status of people with AIDS awareness. The results showed that 25.9% of awareness of AIDS is in high level, 61.9% moderate, and 12.2% is in low level. The highest level of awareness is about the transmission of AIDS with 56.6% and lowest about the signs and symptoms of AIDS with 7.1%.

    Keywords: medical sociology, awareness, AIDS, Social capital, religiosity