فهرست مطالب

نشریه مطالعات جامعه شناسی
سال ششم شماره 4 (پیاپی 21، زمستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/11/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • لطفعلی خانی *، محمود علمی، مظفر غفاری، رضا اسماعیلی صفحات 7-19

    خرافات در جوامع همانند نیرویی اهریمنی در جهنم محرومیت اجتماعی و ماوراءالطبیعه فروغلتیده است. پژوهش حاضر به دنبال کشف رابطه محرومیت اجتماعی با گرایش به خرافات است. این تحقیق پژوهش با رویکرد پیمایشی است. در این مقاله اطلاعات لازم از طریق پرسشنامه از200 نفر روستایی گردآوری گردید.  جامعه آماری مطالعه حاضر را کلیه  ساکنین روستاهای گل سلیمان آباد، بکتاش، یاریجان خالصه و  شن آوه شهرستان میاندوآب در سال 1393 تشکیل داده بودند. یافته های به دست آمده نشان داد که: بین درماندگی اجتماعی و گرایش به خرافات رابطه مثبت و معنادار وجود دارد، اما رابطه گرایش به خرافات با حقوق شهروندی و رضایت از زندگی منفی و در سطح 5 صدم معنادار می‏باشد، ولی رابطه  انزوای اجتماعی و  از خودبیگانگی با  گرایش  به خرافات اجتماعی معنادار نمی‏باشد. هم چنین نتایج تحلیل رگرسیون چند متغیره نشان داد که  خرده مقیاس‎های رضایت از زندگی، درماندگی اجتماعی، حقوق شهروندی و محرومیت اجتماعی،  قوی ترین متغیرها برای پیش بینی گرایش به خرافات می باشند.

    کلیدواژگان: گرایش به خرافات، محرومیت اجتماعی
  • رضا محصل *، صفر حیاتی صفحات 21-39

    هدف پژوهش حاضر، بررسی و شناخت عوامل مرتبط با میزان احساس امنیت اجتماعی کاربران در شبکه های اجتماعی مجازی می باشد. روش پژوهش، پیمایشی از نوع تحلیلی است. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی تبریز در سال تحصیلی 94-1393 می باشد، حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران تعداد 377 نفر تعیین شد و به جهت بالا بردن ضریب اطمینان 400 نفر را از شیوه نمونه گیری تصادفی ساده از نوع خوشه ای چند مرحله ای برای پاسخگویی به پرسشنامه انتخاب شد. ابزار گردآوری اطلاعات، پرسشنامه محقق ساخته است. داده ها از طریق نرم افزار spss تجزیه و تحلیل شده اند. چارچوب نظری این تحقیق بر نظریات"مربوط به اعتماد"، برنارد باربر، نیکلاس لومان، دیوید جانسون، کلاس اوفه،" نظریات مربوط به احساس امنیت"، مکتب کپنهاگ، دورکیم، پارسونز، مارکس، مازلو، مرتون، باری بوزان ،"نظریه تعلقات مذهبی"، دیوید درسلر، "نظریه مشارکت "جیمز کلمن، جان الستر و گری بکرو استوار است. یافته های پژوهش نشان داد، میزان احساس امنیت اجتماعی در شبکه های مجازی اکثریت پاسخگویان (65 درصد) در حد متوسط می باشد. هم چنین مهم ترین نتایج حاکی از آن است که: بین سن پاسخگویان، میزان تحصیلات آن ها، مدت حضور افراد در شبکه های اجتماعی مجازی، اعتماد بین فردی پاسخگویان، تعلقات مذهبی پاسخگویان، میزان استفاده از محتوای مطالب به اشتراک گذاشته شده افراد، میزان مشارکت در فعالیت های شبکه ای پاسخگویان و احساس امنیت اجتماعی آن ها در شبکه های اجتماعی مجازی، رابطه معناداری وجود دارد. هم چنین بین وضعیت تاهل پاسخگویان، جنسیت آن ها، میزان پایبندی کاربران به ارزش های فرهنگی و احساس امنیت اجتماعی آن ها در شبکه های اجتماعی مجازی رابطه وجود ندارد.

    کلیدواژگان: احساس امنیت اجتماعی، شبکه های مجازی، تبریز
  • سهراب یزدانی * صفحات 41-58

    در این تحقیق به تبیین رابطه عدالت سازمانی با کیفیت زندگی کاری معلمان ابتدایی استان آذربایجان شرقی پرداخته شده است. جامعه  آماری را کلیه معلمان ابتدایی استان آذربایجان شرقی در سال تحصیلی93-1392 تعداد 12136 نفر تشکیل داده اند، که از این تعداد 706 نفر از طریق فرمول کوکران و با روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای انتخاب شدند. در این تحقیق توصیفی- همبستگی، از پرسشنامه های کیفیت زندگی کاری ریچارد والتون و عدالت سازمانی نیهوف و مورمن بعد از تایید روایی صوری (اجرای آزمایشی) و روایی‎ محتوایی (مرور جامع ادبیات پژوهش و قضاوت خبرگان) استفاده شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار spss آزمون های ضریب همبستگی پیرسون، آزمون فریدمن، آزمونT و آزمونF انجام شد. و نتایج نشان داد بین عدالت سازمانی و کیفیت زندگی کاری معلمان ابتدایی و ابعاد هشت گانه آن رابطه معنی دار و مستقیم وجود دارد. هم چنین ارزیابی عمده ترین مولفه های کیفیت زندگی کاری از نظر معلمان به ترتیب عبارتند از: قانون گرایی در سازمان، یکپارچگی اجتماعی سازمان، تامین فرصت رشد و امنیت، وابستگی اجتماعی سازمان، توسعه قابلیت های انسانی، محیط ایمن و بهداشتی، فضای کلی زندگی و پرداخت منصفانه  و کافی.

    کلیدواژگان: کیفیت زندگی کاری، عدالت سازمانی، معلمان ابتدایی
  • پروین حسین زاده، داود ابراهیم پور * صفحات 59-72

    در  پژوهش حاضر رابطه میزان رضایت شهروندان از رعایت حقوق شهروندی با ابعاد فرعی آن شامل میزان آزادی اندیشه،  میزان مشارکت سیاسی، میزان دسترسی به موقعیت سیاسی، میزان کمک دولت به اقشار آسیب پذیر، میزان تساوی بهره مندی از امکانات رفاهی و نیز متغیرهای جنسیت، محل سکونت شهروندان در مناطق مختلف شهر تبریز و سطح تحصیلات به عنوان متغیرهای پیش بین مورد بررسی قرار گرفته است. نوع پژوهش حاضر کاربردی و از لحاظ روش تحقیق، پیمایشی است و برای گردآوری داده ها از تکنیک پرسشنامه استفاده شده است. جامعه آماری تحقیق، شهروندان بالای 15 سال تبریز در آمار سرشماری نفوس و مسکن (1390) به تعداد 511184 نفر می باشد. نمونه آماری با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای از مناطق ده گانه شهر تبریز برگزیده شده است. حجم نمونه آماری بر اساس فرمول (کوکران) برابر با 384 نفر می باشد. بر اساس نتایج آزمون فرضیه ها بین میزان آزادی اندیشه و میزان رضایت از رعایت حقوق شهروندی رابطه معنی داری وجود دارد. بین میزان مشارکت سیاسی و میزان رضایت از رعایت حقوق شهروندی رابطه معنی داری وجود دارد. بین میزان دسترسی به موقعیت سیاسی و میزان رضایت از رعایت حقوق شهروندی رابطه معنی داری وجود دارد. بین نگرش نسبت به میزان کمک دولت به  اقشار آسیب پذیر و میزان رضایت از رعایت حقوق شهروندی شهروندان رابطه معنی داری وجود دارد. بین نگرش نسبت به میزان تساوی بهره مندی از امکانات رفاهی و میزان رضایت از رعایت حقوق شهروندی رابطه معنی داری وجود دارد. بین پاسخگویان مرد و زن از نظر نگرش نسبت به میزان رضایت از رعایت حقوق شهروندی تفاوت وجود دارد. بین شهروندان با سطوح تحصیلی متفاوت از نظر میزان رضایت از رعایت حقوق شهروندی تفاوت وجود دارد.

    کلیدواژگان: حقوق شهروندی، رضایت از حقوق شهروندی، حقوق اجتماعی، حقوق سیاسی
  • نرمینه معینیان صفحات 73-92

    زبان تنها ابزار ارتباطی نیست بلکه در مسیر تکامل خود به بنیانی اجتماعی و فرهنگی تبدیل شده است که حاوی امکانات و محدودیت هایی برای شناخت، برقراری و جهت دهی به مناسبات اجتماعی و حقوقی و فرهنگی است. در این بررسی این امکانات زبان و محدودیت های آن را در پرتو دیدگاه نظریه نسبیت زبانی به بوته تحلیل نهاده ایم تا در پرتو شواهدی از حوزه جامعه شناسی و مردم شناسی زبان به بررسی ادعای این نظریه مبنی بر تاثیر زبان بر جهان بینی، روابط اجتماعی و فرهنگی و جهت گیری شناختی گویشوران آن بپردازیم. نظریه نسبیت زبانی بوسیله «زبان - جامعه» شناسانی چون ادوار ساپیر و بنجامین لی ورف پایه ریزی شده و مدعی است که سمت و سوی اندیشه، شناخت، طبقه بندی اشیا و امور، جهان بینی، داوری و استدلال در مقوله های طبیعی، زیستی، اجتماعی، حقوقی و فرهنگی تحت تاثیر ساختار و محتوای عناصر زبانی گویشوران آن قرار می گیرد. در بررسی حاضر ادعای یاد شده این نظریه با توجه به شواهدی از حوزه جامعه شناسی و مردم شناسی زبان مورد بررسی قرار گرفته است.

    کلیدواژگان: نسبیت زبانی، جامعه شناسی زبان، مردم شناسی زبان و مشاهدات الزامی
  • حبیبه ابراهیمی *، سیروس فخرایی صفحات 93-110

    هدف پژوهش حاضر بررسی عوامل اجتماعی مرتبط با ازدواج زودرس در شهرستان نقده است. در این پژوهش 292 نفر از زنان به شیوه نمونه گیری تصادفی سیستماتیک انتخاب شدند. روش آماری در این پژوهش شامل همبستگی پیرسون، آزمونt و آزمون Anova است. که از برآوردهای نرم افزار SPSS نسخه 20 استفاده شده است. از جمله عوامل اجتماعی که در این تحقیق با سن ازدواج زنان رابطه آن ها سنجیده شده است، عوامل اجتماعی ازقبیل میزان استفاده از رسانه های جمعی، میزان سنتی بودن آداب و رفتار خانواده ها، سهل گیری انتخاب همسر از سوی خانواده ها، احساس امنیت زنان، میزان بی اعتمادی نسبت به زنان و هم چنین عوامل زمینه ای مانند پایگاه اجتماعی، اقتصادی و سطح تحصیلات در بین زنان می باشد. نتایج تحقیق نشان می دهد، بین متغیر میزان استفاده از رسانه های جمعی با سطح معنی داری (017/0)، هم چنین بین میزان سنتی بودن آداب و رفتار خانواده ها  (000/0)، بین میزان سهل گیری انتخاب همسر از سوی خانواده ها  (000/0)، میزان امنیت اجتماعی زنان  (000/0) و میزان بی اعتمادی نسبت به زنان (000/0) با سن ازدواج، رابطه مثبت و معنی داری وجو دارد. هم چنین بین متغیرهای زمینه ای با سطح معنی داری، پایگاه اقتصادی و اجتماعی  (002/0)، سطح تحصیلات (000/0)، سن ازدواج و محل زندگی (001/0) رابطه مثبت و معنی داری وجود دارد.

    کلیدواژگان: ازدواج زودرس، امنیت اجتماعی، رسانه های جمعی، بی اعتمادی اجتماعی
  • نگین حاتمی، مهران صمدی * صفحات 111-124

    تحقیق حاضر به مطالعه تطبیقی بازنمایی زن در دو شبکه، سه سیما و Gem Tv می پردازد. برای رسیدن به این مقصود، از  نظریه های بازنمایی ساختاری، فمینیستی لیبرال، الگوی تحلیلی گافمن و کلیشه های جنسیتی میشل بر مبنای روش تحلیل محتوا و پرسشنامه معکوس استفاده شده است. جامعه آماری مورد نظر در این تحقیق 140 آگهی بازرگانی پخش شده از شبکه های سه سیما و  Gem Tv (باحضور مستقیم و غیرمستقیم زن) در ساعات 18 تا 23 طی ماه های بهمن و اسفند 1392 و فروردین، اردیبهشت، خرداد و تیر 1393 است. آمارهای به دست آمده در نهایت نشان می دهد، شبکه سه، ضمن نشان دادن نقش های کلیشه ای زنان، درصدد ایجاد تغییرات در بازنمایی آنان بوده و شبکه Gem Tv، در تلاش برای نشان دادن زنان به دور از نقش های کلیشه ای است. در هر دو شبکه، از زنان تنها به عنوان عاملی برای جذب مخاطب استفاده نشده است.

    کلیدواژگان: زن، تبلیغات بازرگانی، با زنمایی، شبکه سه سیما، .Gem Tv
  • جلال یوسفی صفحات 125-143
    علی رغم نیاز روز افزون جوامع روستایی و عشایری به کاربرد تکنولوژی های جدید، پذیرش این تکنولوژی در روستاها بسیار کم است. بررسی ها نشان می دهد که علت این عدم پذیرش تناسب نداشتن تکنولوژی با شرایط محیطی روستاهاست. دانشمندان معتقدند که برای پذیرش این دانش ، باید به دانش بومی متوسل گردید. این مقاله سعی دارد یک جنبه از این دانش را بررسی کند.
    در این تحقیق با روش میدانی به بررسی دانش بومی کاربرد  اجزاء درخت بلوط در طایفه رستم از ایل ممسنی فارس پرداخته شده است. در این تحقیق، بخشی از مناطق قلمرو طایفه رستم ایل ممسنی فارس انتخاب گردید و از بین آن مناطق نیز، روستاهایی که دارای دانش بومی غنی تر در استفاده از بلوط بودند، انتخاب گردیدند و از این میان با روش نمونه گیری گلوله برفی، افراد مورد مطالعه انتخاب شدند. در این تحقیق از تکینیک های مشاهده مشارکتی، مشاهده آزاد و مصاحبه نیمه ساختار یافته استفاده شد و در برخی موارد به ناچار، از اسناد نیز بهره برده شد. در این تحقیق مشخص شد که در منطقه مورد مطالعه از یک سو، با توجه به نظریه نوسازی مبنی بر مباینت دانش بومی و توسعه، دانش بومی در دوران هایی که حاکمیت داشته، نه تنها مباینتی  با آن نداشته و به عنوان یک مانع به حساب نمی آمده است؛ بلکه از پایداری در توسعه نیز برخوردار بوده است. نمود آن استفاده مردم از فرآورده های بلوط در بخش های متعدد از زندگی خود بوده اند و سال های سال با این درخت زیست کرده اند، اما ورود برنامه های مربوط به نوسازی، موجب تغییرات اساسی در ساختارهای جامعه مورد مطالعه، با تغییر سبک زندگی منطقه مورد مطالعه، بهره برداری از دانش بومی نیز رو به ضعف رفته است.
    کلیدواژگان: دانش بومی، بلوط، بلوط ایرانی، تانن، جفت و نوسازی
|
  • Lotfali Khani *, Mahmood Elmi, Mozaffar Ghaffari, Reza Ismaili Pages 7-19

    Superstitions have been overwhelmed in communities as devil force in the hell of social exclusion and supernatural. The purpose of this study is to discover social exclusion and its relationship with tendency to superstition. The method of this research is the survey and the data was collected from 200 peasants by a questionnaire. Population of this study is residents of villages such as: gole Suleiman Abad, Backtash, Yaryjankhalse, Shinave at Miyandoab in 2014. Findings of this study indicate that, there is a positive significant relationship between social exclusion and tendency to superstition. But relationship of tendency to superstition with civil rights and life satisfaction is negative and significant (p<0/05). Also, the relationship between social isolation and alienation with tendency to superstition is not significant. Moreover, the analysis of multivariable regression showed that satisfaction and citizen right of subscale social exclusion and social distress are the strongest variables for predicting tendency to superstition.

    Keywords: tendency to superstition, Social exclusion
  • Reza Mohassel*, Safar Hayati Pages 21-39

    The aim of the present research is studying and understanding of the factors related to the amount of social security feeling of users in virtual social networks. The research method was survey from analytical type. The Statistical Society of this research was all students of Tabriz Islamic Azad University in the academic year 93-94; the sample size was determined by using the Cochrane formula as 378 and for increasing confidence coefficient was raised to 400 people. Sample size was selected by simple random sampling from multistage cluster type to respond to the questionnaire. Data collecting tool was a researcher-made questionnaire and they were analyzed by SPSS software. The theoretical framework of the study based on the theories of “trust”, such as Bernard Barber, Nicholas loman, David Johnson, CellassOfeh", theories of "the sense of security," such as the school of Copenhagen, dorakim, Parsons, Marx, Mazlu, Merton, Bari Buzan","Theory of religious affiliations," David Dersler","the theory of participation by James Colman, John Alester, Gary Bekero. Findings of this study show that the level of social security feeling in virtual networks for majority of respondents is moderate (65 %). Also the most important results of this study show that: There is significant relationship between age, level of education, amount of presence of people in virtual social networks, religious affiliations of respondents, interpersonal trust between respondents, the amount of the use of content of shared materials and participation of respondents in the activities of a social network and security feeling that they have in a virtual social network. Also, there is no relationship between the marital state and gender of respondents and their level of adherence to cultural values and social security which they feel in virtual social networks.

    Keywords: Social Security, virtual networks, Tabriz
  • Sohrab Yazdani * Pages 41-58

    The purpose of this study was to explain the relationship between organizational justice with the quality of work life of elementary school teachers. The population of this research is all of the east Azerbaijan elementary teachers in 92-93 that are about 12136 individuals whom 706 of them were chosen through Cochran formula and multi-stage cluster sampling. In This correlational research, questionnaires ofValton`s quality of work life and Nyhvf and Mormon`s Organizational justice after the formal validity check (through the pilot study) and content validity check (through A comprehensive review of research literature and expert judgment) was used. Data analysis was done by SPSS statistical software with Pearson correlation test, Friedman test, F test and T test. The results showed that, thereis a direct significant relationship between organizational justice and teacher`s quality of work life and it`s dimensions. The major components of quality of work life of teachers are constitutionalism in the organization, social integration in the organization, opportunity for continued growth and security, social dependency, human capacity development, environment, safe and healthy work conditions, total life settings and adequate and fair wage.

    Keywords: Quality of Work Life, Organizational Justice, elementary school teacher
  • Parvin Hosseinzade, Davood Ebrahimpoor * Pages 59-72

    In the present study, the satisfaction of citizens' rights, including the freedom of thought and of its subsidiary such as political participation, access to the political situation, the level of government assistance to vulnerable groups, the equal enjoyment of facilities, as well as gender, citizens’ living place in the city of Tabriz and education as predictor variables was examined.  The type of research is applied and the research method is survey and data gathered by questionnaires. The population is citizens over 15 years old in Tabriz (1390) that were 1,511,184 people. Stratified random sampling method was used in ten regions of Tabriz.Sample size was based on the formula (Cochran) is 384.Based on the results of tests, there is a meaningful relationship between the following variables: between freedom of thought and satisfaction,between political participation and satisfaction, between the rate of access to and satisfaction with the political situation, between the attitude of government assistance to vulnerable groups and the satisfaction of citizen’sattitudes towards equality, between the enjoyment of facilities and satisfaction. Also, there is a differencebetween male and female respondents in terms of attitudes to the satisfaction of the rights of citizenship. Finally, there is a difference between people with different educational level of satisfaction of the rights of citizenship.

    Keywords: Citizenship Rights, satisfaction of citizenship rights, Social Rights, Political Rights
  • Narmineh Moeenian Pages 73-92

    Language is not only a means of communication but it has also changed into a social and cultural basis in its evolution direction that contains facilities and limitations for recognizing, establishing and directing social, legal and cultural relations. In this study, the facilities and limitations of language were analyzed in the beam of language relativity theory perspective to survey some proofs in the field of sociology and anthropology of language which are the effects of language on ideology, social and cultural relations and cognitive direction of the speakers of that language. The language relativity theory is established by sociolinguists such as Edward Sapir and Benjamin Lee Whorf and claims that the direction of thought, cognition, object classification, ideology, judgment, and reasoning in natural, biological, social, legal and cultural categories are affected by the structure and content of the linguistic elements of the speakers of that language. In the current study, the foregoing claim of this theory is surveyed considering the proofs in the field of language sociology and anthropology.

    Keywords: language relativity, Sociolinguistics, anthropology of language, necessary observations
  • Habibe Ebrahimi *, Sirous Fakhrayi Pages 93-110

    The present study aims to investigate the social factors associated with early marriage in Naghadeh city. In this study, 292 women were selected by systematic random sampling method. Statistical methods were Pearson correlation, t-test and Anova test. The social factors which their relationship with women’s marriage were measured are the use of mass media, traditional customs and behavior of families, easy selection of the partner, women's sense of security and the distrust of women. Also, there are some underlying factors such as, social status, economic and educational levels among women.The results show a positive and meaningful correlation between the rate of mass media (the level of significance 0/017) ,traditional customs and behavior of households (0/000), easy selection of the partner (0/000), the amount of social security for women (0/000) and the distrust of women (0/000) with  marriage age. Also, there is a positive and meaningful relationship between underlying variables such as the social and economic base (0/002), education (0/000), marriage age and living place (0/001).

    Keywords: early marriage, Social Security, social media, social distrust
  • Negin Hatami, Mehran Samadi * Pages 111-124

    Present research is a comparative study of females broadcast quality on Iranian TV (channel3) and on a satellite Gem TV. To reach our goal we have benefited from two methods of content analysis and reverse questionnaire. statistical population of this study consists of 140 broadcasted commercial ads on channel 3 and on Gem TV at 6pm and 11pm everyday over the months of January, February and March 2012 and April, may, June 2013.The figures obtained showed ultimately that both channels additional to displaying female routine functions, have been attempted to make changes in the way of their reflection and the channels have not utilized the females only as a factor for attracting audience.

    Keywords: Women, commercial ads, representation, Iranian TV channel 3, GEM TV, life style
  • Jalal Youssefi Pages 125-143
    Despite increasing requirements of rural and tribal communities to use new technologies, the adoption of this technology in rural areas is very low. Surveys show that, the reason of this rejection is the incompatibility of technology with the rural environment. Scientists believe that, to accept the new technologies, it should be referred to indigenous knowledge. In this field study, the indigenous knowledge of the use of oak tree components in Rustam tribe from Mamasani tribe of Fars has been evaluated. Some regions of the territories of Rustam tribe were selected and among those regions, villages that have rich indigenous knowledge in the use of oak were selected. The subjects of the study were selected by snowball sampling method. In this study the techniques of participant observation, free observation and semi-structured interviews were used, and in some cases, documents were also used inevitably. It was found that, in the study area according to the modernization theory based on the compatibility of indigenous knowledge and development, indigenous knowledge has not only been incompatible and an obstacle at the times it was governed, but also it was sustainable in development. The example of this, is the use of oak products by people in their lives and living with this tree for many years. But the arrival of modernization program, caused fundamental changes in the structures of the studied population, and with the lifestyle changes in this area, the utilization of indigenous knowledge has been weakened.
    Keywords: Indigenous knowledge, Oak, Iranian oak, Tanan, mate, Modernization