فهرست مطالب

نشریه مطالعات جامعه شناسی
سال هفتم شماره 1 (پیاپی 22، بهار 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/01/22
  • تعداد عناوین: 8
|
  • رقیه حسینقلی زاده، حسین بنی فاطمه صفحات 7-23

    از بدو شکل گیری جوامع انسانی، زنان در اسارت مردان بوده اند. آنان سرکوب را در زمان ها و مکان ها و شرایط اجتماعی گوناگون به شیوه های مختلف تجربه می کنند. ستم و سرکوب تجربه ای است که زنان در نظامی مبتنی بر سلطه از سر می گذرانند. فرودستی زنان و سرکوب ایشان بخشی از بنیان جامعه مردسالار است. زنان از هنگام تولد به گونه ای تربیت می شوند که فرمانبردار مردان باشند. این مقاله به مطالعه رابطه بین میزان اطاعت زنان از مردان و عوامل اجتماعی و فرهنگی مرتبط با آن در مشکین شهر پرداخته است. جامعه آماری تحقیق، زنان متاهل مشکین شهر بوده و طبق فرمول کوکران نمونه آماری تحقیق 383 زن متاهل می باشد که با روش نمونه گیری تصادفی چند مرحله ای انتخاب گردیدند. ابزار مورد استفاده در این تحقیق، پرسشنامه بود. پایایی پرسشنامه ضریب بالایی (828/0) را جهت ادامه مطالعه نشان داد. پس از تجزیه و تحلیل داده ها و آزمون فرضیه های تحقیق که به دو روش آمار توصیفی و استنباطی انجام شد این نتایج حاصل گردید. بین میزان برخورداری زنان از منابع ارزشمند، میزان دینداری زنان و نوع نگرش زنان به کالاشدگی شان در ساختار خانواده با میزان اطاعت آنان از مردان رابطه معناداری وجود داشت. اما بین اعمال فن آوری و تکنولوژی های فراروی از بدن با میزان اطاعت زنان از مردان رابطه ای وجود نداشت.

    کلیدواژگان: عوامل اجتماعی، عوامل فرهنگی و اطاعت زنان از مردان
  • زهره ثقفی*، فیروز راد صفحات 25-45

    هدف پژوهش حاضر، بررسی رابطه کلیشه های جنسیتی با گرایش به مشارکت اجتماعی در بین دانشجویان دختر دانشگاه آزاد شهر میاندوآب می باشد. این تحقیق با توجه به اهداف، ماهیت و نحوه انجام در زمره تحقیقات پیمایشی است. جامعه آماری تحقیق 1300 نفر، که از بین آن ها با استفاده از شیوه   نمونه گیری تصادفی و بر اساس فرمول نمونه گیری کوکران، حجم نمونه، برابر با 297 به عنوان  پاسخگویان تحقیق انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه می باشد که داده های آن را با استفاده از برآوردهای نرم افزار spss نسخه20، و بر اساس روش های آماری مطابق با فرضیات تحقیق، شامل  همبستگی پیرسون، آزمون T و آزمون F و رگرسیون چند متغیره مورد تجزیه و تحلیل قرارگرفت. یافته های تحقیق حاکی از این است که بین کلیشه های جنسیتی سنتی و مدرن و میزان گرایش به مشارکت اجتماعی به ترتیب با سطح معناداری (10/0) و (098/0) رابطه مثبت و معنی داری وجود دارد. ولی با متغیر سن چنین رابطه ای وجود ندارد.  بین کلیشه های جنسیتی مدرن  و  پایگاه اجتماعی با سطح  معنا داری (42/0)، بین مشارکت اجتماعی و نوع قومیت با سطح معنا داری (22/0) تفاوت معنی داری وجود دارد.  هم چنین بین وضعیت تاهل و میزان گرایش به مشارکت اجتماعی و بین کلیشه های جنسیتی سنتی و پایگاه اجتماعی تفاوت معنی داری وجود نداشت.

    کلیدواژگان: مشارکت، مشارکت اجتماعی، کلیشه های جنسیتی، نابرابری جنسیتی و دانشجویان دختر
  • محمد نظری، صمد عابدینی * صفحات 47-60

    هدف اصلی پژوهش حاضر، بررسی مقایسه ای میزان احساس امنیت اجتماعی در میان بیمه شدگان و بیمه نشدگان روستایی آذربایجان شرقی می باشد. پژوهش حاضر از نظر هدف، کاربردی؛ از نظر ماهیت، توصیفی- پیمایشی و از نظر روش، پیمایشی می باشد. جامعه آماری پژوهش مشمولین به عضویت اختیاری در صندوق بیمه اجتماعی روستاییان و عشایر می باشند که برابر آمار اعلام شده از طرف این صندوق تعداد آن ها 177497 نفر می باشد. حجم نمونه آماری پژوهش با استفاده از فرمول کوکران محاسبه گردیده که برابر با 384 نفر از بیمه شدگان و بیمه نشدگان روستایی آذربایجان شرقی است. جهت گردآوری داده ها از پرسشنامه محقق ساخته بهره گرفته شد که روایی آن با تایید اساتید و داوران امر حاصل شد و پایایی آن با استفاده از آلفای کرونباخ 93/0 می باشد. در پژوهش حاضر با توجه به متغیرهای تحقیق شش فرضیه مطرح شد و میزان احساس امنیت اجتماعی پاسخگویان در ابعاد مالی، جانی، آبرویی و کل براساس متغیرهای سن، جنس، سطح تحصیلی، بعد خانوار، وضعیت تاهل، وضعیت بیمه ای مورد بررسی قرار گرفت که یافته های پژوهش نشان می دهد تفاوت معنی داری در میزان احساس امنیت اجتماعی بیمه شدگان و بیمه نشدگان وجود دارد.

    کلیدواژگان: احساس امنیت اجتماعی، بیمه روستایی و آذربایجان شرقی
  • آرش مسلمی*، مظفر الدین شهبازی صفحات 61-77

    تحقیق حاضر در راستای پاسخ به این پرسش اساسی است که «تغییرات درون مایه و جوهر اجتماعی فرهنگی، متن ومحتوی بخش نخست منظومه حیدربابایه سلام درمقایسه با بخش دوم آن چگونه است؟» تحقیق حاضر از نوع مطالعات ناهمزمان یا تاریخی است که با بهره گیری از روش های اسنادی  و تحلیل محتوی به مقایسه بخش نخست و دوم منظومه حیدربابایه سلام از دیدگاه مردم شناسی می پردازد. در این مقاله جلوه های فرهنگ عامه درمنظومه نخست حیدربابایه سلام درمقایسه با بخش دوم آن، از دید مردم شناختی مورد تحلیل قرارگرفته است. رویکردهای نظری استفاده شده دراین تحقیق نظریات ترنر ازانسان شناسی نمادین و تفسیری و رویکرد شخصیتی فروید می باشد.
    به طور کلی محتوی بخش نخست منظومه حیدربابایه سلام، فضایی نوستالژیک است؛ که در نتیجه دوری چندین ساله شاعر از زادگاه اصلی خود شکل گرفته است. درمنظومه نخست در تصاویری که شاعر ارایه می دهد شور و حال دوران کودکی و جنب و جوش آن دوران به وضوح نمایان است، حال آن که از بند 45 منظومه نخست حیدربابایه سلام، شعر رنگ و بوی پیری و نصیحت گونه به خود می گیردکه این حالت در منظومه دوم حیدربابایه سلام بیشتر خود را نشان می دهد، هم چنین عناصر فرهنگ عامه در منظومه نخست حیدربابا بسیار غنی تر و پر بار تر از منظومه دوم می باشد. اعتراض و شکایت شاعر در منظومه نخست حیدربابایه سلام بیشتر ازپیری و مرگ انسان ها بوده حال آن که درمنظومه دوم حیدربابایه سلام این اعتراض شاعر به تجدد گرایی و به تبع آن تغییر در هنجارها و ارزش های حاکم آن می باشد. در این مقاله چگونگی تغییرات در ارزش ها و هنجارها در دو منظومه ی نخست و دوم حیدربابایه سلام به طور ویژه با فرایند چهار مرحله ای درام اجتماعی ترنر بررسی شده است.

    کلیدواژگان: فرهنگ عامه، نوستالژی، مدرنیته، درام اجتماعی، ارزش ها و هنجارها
  • علی اسمعیلی، عبدالرحیم اسداللهی *، محمود برات وند صفحات 79-89

    این بررسی به شیوه روند   پژوهی به مطالعه ی ارتباط معنادار و نقش و کارکرد آمیزش جنسی در ارتباط با همسری زنان و مردان خوزستانی در سال 1394 می پردازد. از دو نظریه کارکردگرایی و تیوری تحلیل تبادلی اریک برن (1964) استفاده شد. جامعه آماری شامل زنان و مردان مراجعه کننده به مراکزی چون دادگاه های خانواده، کلانتری ها و نهادهای دولتی و با روش نمونه گیری در دسترس و تصادفی جمعا 70 زن و مرد بودند. پژوهش نشانگر ارتباط معنادار بین کارکردهای کنش آمیزش جنسی و نوع ارتباط تبادلی همسران بوده که دراین میان متغیرهای مداخله گر سن درجهت مثبت وطلاق درجهت منفی ارتباط معنادار و اثرگذار بر روی متغیرهای اصلی بررسی داشتند. متغیرهای سن و سواد در تقویت ارتباط تکمیل کننده بین من شخصیت همسران و بهره وری مناسب از کارکردهای کنش جنسی در جهت تداوم این  ارتباط موثر خواهند بود.  شغل فاقد ارتباط معنادار و طلاق را می توان نتیجه بد کارکردی آمیزش جنسی و ارتباط تبادلی قطع کننده من والد کودکی همسران دانست.

    کلیدواژگان: کارکردهای کنش جنسی، روابط همسری، نظریهی اریک برن و تحلیل تبادلی
  • مرضیه سرهنگ زاده، مجید ظروفی* صفحات 91-107

    ناهنجاری های رفتاری از جمله عواملی هستند که به تدریج نظم اجتماعی را مختل می سازند بنابراین بررسی و شناخت علل ناهنجاری در هر اجتماعی می تواند در تصحیح روند جامعه پذیری و نظم اجتماعی موثر باشد. این مساله با توجه به جوانی جمعیت کشورمان اهمیتی مضاعف پیدا می کند. برای بررسی مشکلات یاد شده ابتدا باید علل و عوامل آن را به درستی شناخت. پژوهش حاضر با هدف بررسی عوامل مرتبط با ناهنجاری رفتاری دانشجویان شهر هریس در سال تحصیلی 93-1392 انجام گرفته است. تحقیق از نوع پیمایشی است و از نظر زمانی مقطعی بوده و از نظر دامنه پهنانگر می باشد و از حیث هدف کاربردی است. جامعه آماری پژوهش حاضر را کلیه دانشجویان دانشگاه آزاد و پیام نور شهر هریس که برابر 1600 نفر می باشد، تشکیل می دهند. حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران به تعداد300 نفر مشخص گردید.  نمونه گیری به شیوه تصادفی طبقه ای صورت گرفته و برای جمع آوری اطلاعات از ابراز پرسشنامه استفاده شد. اطلاعات به دست آمده ابتدا به صورت توزیع فراوانی توصیف و سپس با استفاده از آزمونF،  T و  rپیرسون تحلیل شدند. یافته های تحقیق نشان می دهند که بین عملکرد خانواده و ناهنجاری های رفتاری دانشجویان رابطه وجود دارد. بین میزان دینداری افراد و ناهنجاری افراد و ناهنجاری رفتاری دانشجویان رابطه وجود دارد. بین کجرو بودن دوستان و ناهنجاری رفتاری دانشجویان رابطه وجود دارد. بین جنسیت و ناهنجاری رفتاری دانشجویان تفاوت معنی داری مشاهده نشد. بین سطح تحصیلات والدین و ناهنجاری رفتاری دانشجویان تفاوت معنی داری وجود ندارد.

    کلیدواژگان: ناهنجاری های رفتاری، عوامل اجتماعی، دانشجویان و عملکرد خانواده
  • ابوالقاسم مصلی نژاد*، فخرالسادات پیلتن صفحات 109-122

    هدف پژوهش حاضر بررسی عوامل اجتماعی موثر بر احساس امنیت اجتماعی با روش تحقیق پیمایشی می باشد. جامعه آماری شامل کلیه دانشجویان دختر دانشگاه های شهر جهرم می باشد که با استفاده از فرمول کوکران تعداد  372 نفر به عنوان حجم نمونه انتخاب شده اند. داده های لازم با روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای تصادفی جمع آوری شد و پایایی و اعتبار پرسش ها سنجش شد و با روش های آمار توصیفی و استنباطی ارتباط هر یک از متغیر ها با احساس امنیت اجتماعی سنجش و تجزیه و تحلیل گردید. نتایج نشان می دهد که بین بومی بودن و غیر بومی بودن دانشجویان و نوع دانشگاه با احساس امنیت اجتماعی تفاوت معناداری وجود دارد. نتایج آزمون همبستگی پیرسون بیانگر رابطه معنادار بین وضعیت دانشگاه، شایعه پراکنی و مشارکت اجتماعی به عنوان متغیر های مستقل با احساس امنیت اجتماعی است. بر اساس داده های رگرسیونی متغیرهای وضعیت دانشگاه، شایعه پراکنی، مشارکت اجتماعی و بومی و غیر بومی بودن با ضریب تعیین 242/0 بر امنیت اجتماعی تاثیر دارند.

    کلیدواژگان: احساس امنیت اجتماعی، وضعیت دانشگاه ها، شایعه پراکنی و مشارکت اجتماعی
  • محمد ذالی آراللو، محسن علایی * صفحات 123-140

    هدف این پژوهش بررسی عوامل اجتماعی مرتبط با سلامت اجتماعی معلمان می باشد. این پژوهش از نظر هدف، کاربردی و از لحاظ روش تحقیق، توصیفی و از نوع همبستگی می باشد. بنابراین از لحاظ روش گردآوری اطلاعات، روش تحقیق پیمایشی می باشد. جامعه آماری کلیه معلمان دوره ابتدایی شهرستان اردبیل (1957 نفر) می باشد  و طبق فرمول کوکران برای جامعه نامحدود، حجم نمونه 321 نفر برآورد گردید. گفتنی است، روش نمونه گیری از نوع تصادفی ساده بود. برای جمع آوری اطلاعات از دو نوع پرسش نامه استاندارد  و محقق ساخته استفاده شد. پرسشنامه سلامت اجتماعی (کییز) و عوامل اجتماعی مرتبط با سلامت اجتماعی (محقق ساخته) که مقدار ضریب آلفای کرونباخ به ترتیب 776/ 0و 834/0 به دست آمده است که حاکی از پایایی سوال ها می باشد.  برای خلاصه کردن داده ها از آمار توصیفی (فراوانی، درصد، میانگین، انحراف استاندارد و...) استفاده شد و در بخش آمار استنباطی برای بررسی روابط بین متغیرها از ضریب همبستگی پیرسون، هم چنین از تحلیل واریانس و تی مستقل استفاده گردید. نتایج تحقیق نشان داد که بین سلامت اجتماعی معلمان تفاوت معناداری وجود دارد. بین متغیرهای بیگانگی اجتماعی، اعتماد اجتماعی، تعهداجتماعی، مسیولیت پذیری  و احساس امنیت محیط شهری با سلامت اجتماعی معلمان رابطه معناداری وجود دارد، ولی بین سن، تعداد فرزندان و میزان درآمد با سلامت اجتماعی معلمان رابطه معناداری وجود ندارد. هم چنین بین جنسیت و میزان سلامت اجتماعی معلمان تفاوت معناداری وجود ندارد. از طرفی بین سلامت اجتماعی معلمان بر حسب تحصیلات تفاوت معناداری وجود دارد.

    کلیدواژگان: سلامت اجتماعی، بیگانگی اجتماعی، اعتماد اجتماعی، تعهد اجتماعی، مسئولیت پذیری، احساس امنیت محیط شهری و معلمان دوره ابتدایی شهرستان اردبیل
|
  • Rogayyeh Husseingolizadeh, Hussein Bani Fatimah Pages 7-23

    From the beginning of human society formation, women were enslavement of men. They have experienced repression in different times, places and social circumstances. Oppression and repression was a system based on domination. Women inferiority and repression is a part of male-dominated society and they are trained to be obedient from the birth. This article Studies the social and cultural factors associated with the women’s obedience of men in Meshkinshahr. Statistical society of research was married women of meshkinshahr and based on Cochran formula the samples are 383 married women chosen by multi stage random sampling. A questionnaire used to gather data. The reliability of the questionnaire demonstrated high coefficient (0.828) for study. After data analyzing and hypothesis testing which is done by two methods of descriptive and inferential statistics, the following results were obtained. There was a meaningful relation between women’s valuable resources, rate of the religiosity of women, women’s views to their commodification in family, with their obedience of men. But there was no relation between technology and the science of human body with women’s obedience from men.

    Keywords: Social Factors, Cultural Factors, women’s obedience of men
  • Zohre Sagafi*, Firouz Rad Pages 25-45

    The aim of this study was to investigate the relationship between gender stereotypes and social participation among female students of Islamic Azad University of Miyandoab. The research is a survey with respect to the objectives and nature. The population of the study was 1300 people of whom 297 were selected as the sample by random sampling and Cochran formula. Data gathered by a questionnaire and they were analyzed by Pearson, T and F test and regression multivariate analysis. The findings indicate that, there is a meaningful and positive relationship between modern and traditional gender stereotypes and social participation with their significance level (0.10), and (0.98) respectively. But, there is no significant correlation between age and social participation. Also, there is significant difference between the modern gender stereotypes and social base with significant level of (0.42), and between the social participation and ethnic group with significance level of (0.22). However, there is no significant difference between marital status and social participation and   between traditional gender stereotypes and social base.

    Keywords: participation, social participation, gender stereotypes, Gender inequality, female students
  • Mohammad Nazari, Samad Abedini * Pages 47-60

    The purpose of the present survey is a comparative study of social security among insured and uninsured peasants in eastern Azerbaijan. The study is useable, explanatory and survey. Population of the study is included all optionally registered members in rural's social insurance fund who were 177497. The sample size is 384 insured and uninsured peasants in eastern Azerbaijan who were selected by Cochran formula. To collect the data a questionnaire was used that is consistence with experts’ idea's and its reliability estimated by Cronbach α. In this query considering variables, 6hypotheses are offered and social security feeling of respondents is investigated in terms of finance, honor and respectfulness, and in total in terms of variables such as age, sex, education's grade and household size, marital status and insurance. Finding suggested that there is a significant difference between insured and uninsured social security feeling.

    Keywords: social security feeling, rural insurance, Eastern Azerbaijan
  • Arash Mushim*, Mozaffareddin Shahbazi Pages 61-77

    The current research is an answer to the fundamental question about "the changes in the core, social-cultural essence, the text and the content of the first chapter of HeydarBabayeh Salam anthology. The current research is a type of non-contemporary or historical study which makes a comparison between the first and the second chapters of the anthology from an anthropological perspective, utilizing documentary method and content analysis. In this article, the aspects of the folklore culture in the first and the second chapters of HeydarBabayeh Salam anthology are compared from an anthropological perspective. The theoretical framework which is used in this research consists of Kardiner's theory of "culture and personality", Turner's theory of "Symbolic and Interpretive Anthropology" and Freud's "personality approach". In general the content of the first chapter of HeydarBabayeh Salam anthology has a nostalgic setting, which is the result of the poet's long estrangement from his birthplace. In the first anthology in the images that the poet represents, childhood dynamic and happiness is clearly visible. In contrast, from the 45th stanza of the first chapter of HeydarBabayeh Salam anthology the mood of the poem gradually inclines towards senescence and advice like tone. This condition becomes more predominant in the second anthology; also in the first anthology the elements of folklore culture are more ample and abundant than the second anthology. Objection and demurral of the poet in the first anthology is mostly affected by the nature's cruelty (aging and death of human beings) contrasting with the fact that in the second anthology of HeydarBabayeh Salam this objection shifts to modernism, the norms and the predominant values of that time. In this research the quality of the changes in the values and norms in two anthologies of HeydarBabayeh Salam has been specially analyzed within four stage process of Turner's social drama.

    Keywords: folklore, nostalgia, modernity, social drama, values, norms
  • Ali Ismaeli, Abdolrahim Asadollahi*, Mahmood Baratvand Pages 79-89

    This article studies the significant relation and the function of sexual intercourse within marital relation of couples on 2015. The theoretical frames are functionalism and its varieties such as malfunction and well-function for sexual intercourse variable and Eric Berne’s theory (1964) as transactional relationships for marital relation variable of couples. Population of the study was male and female who had gone to family courts, sheriffs and other organizations. The samples were selected by random sampling method as 35 couples. Secondary variables such as age, literacy, job and divorce have been tested with the main variables of study. The results have shown that there are high significant relation between sexual intercourse actions and transactional relation of couples. The interventional variables such as age have a positive effect and divorce a negative effect on the main variables of study. In any case, the variables of age and literacy have effected on reinforcement of complementary transaction of couples and on the suitable pleasure of their sexual intercourse. The job has no significant relation with the main sexual intercourse and closed transaction of parental-children personality of couples.

    Keywords: functions of sexual intercourse, marital relationships, Berne’s theory, transactional analysis
  • Marzie Sarhangzadeh Pages 91-107

    Behavioral abnormality is one of the factors that gradually disorders social discipline, therefor studying and recognizing abnormal factors in every community can result in the improvement of of social discipline and socialization. This problem is very important in our country because of its young population. So, factors and reasons of this problem must be recognized correctly. The main goal of this research is the study of related factors on abnormal behavior among students in Heris. The research is survey, chronologically sectioned and applicable. The population of the study includes all university students in Heris at the academic year of 1392-93 who were1600 individuals and the sample content was recognized as300 individuals using Cochran formula. To gather data a questionnaire was used and the gathered data were described by frequency distribution tables and also were analyzed by T, F and Pearson tests. The findings show that, there is a correlation between family performance and students’ behavioral abnormality and there is a correlation between the deviance of friends and students’ behavioral abnormality. Also, there is a correlation between students’ religiosity and behavioral abnormality. But, there is not meaningful difference between these variables: between parents’ education level and students’ behavioral abnormality, as well as sex and students behavioral abnormality.

    Keywords: behavioral abnormality, Social Factors, Student University, Family Performance
  • Abolghasem Mosallinejad*, Fakhrosadat Piltan Pages 109-122

    The aim of this study is to evaluate effective social factors on social security with survey research method. The study population consisted of all university female students in Jahrom city and using Cochran formula 327 were selected as the sample. Data was collected using a multi-stage random cluster sampling and the reliability and validity of questions were assessed. Results indicate that, there are significant differences between indigenous and non-indigenous students and the type of university with a sense of social security. Pearson correlation test results show that, there is a significant relationship between theuniversity status,rumors and social participationas independent variables with a sense of social security. According to the regression data, variables such as university status,rumors, being indigenous and non-indigenous and social participationhave impact on social security, with maximum determination 0.242.

    Keywords: sense of social security, universities status, rumors, social participation
  • Mohammad Zali Arallou, Mohsen Alaei Pages 123-140

    The aim of this study was to evaluate social factors associated with social health of teachers. The goal of this study was applied and the research method was descriptive and correlation one; so in terms of data collection method it is a survey research method. The population of all primary school teachers in the city of Ardabil was 1975 people and according to Cochran formula for infinite population, the sample size was estimated 321 people. The sampling method was simple random. Both standard and self-made questionnaire were used for collecting data. Social health questionnaire (Keyes) and social factors associated with public health (self-made) in which the Cronbach's alpha coefficient obtained 0/776 and 0/834 respectively that were indicative of the reliability of questions. To summarize the data, the descriptive statistics (frequency, percentage, mean, standard deviation …) was used and also inferential statistics was used for examining the relationship between variables (the Pearson correlation coefficient, as well as analysis of variance and independent T-test). The results indicated that, there is a significant difference between social health of teachers. And also there is a significant relationship between variables of social alienation, social trust, social commitment, responsibility, sense of security in the urban environment and social health of teachers, but there is no significant relation between age, number of children, income and social health of teachers. Also there is no significant difference between gender and social health of teachers. On the other hand, there is a significant difference between social health of teachers in terms of education.

    Keywords: social health, social alienation, Social trust, social commitment, responsibility, a sense of security in the urban environment, primary school teachers of Ardabil