فهرست مطالب

نشریه مطالعات جامعه شناسی
سال هفتم شماره 2 (پیاپی 23، تابستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/05/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • ناصر فقهی فرهمند * صفحات 7-28

    هدف تحقیق حاضر اندازه گیری عدالت سازمانی براساس سیستم خبره فازی می باشد. بر همین اساس ابتدا بر اساس تیوری مجموعه های فازی، مدلی طراحی گردیده است. این مدل پنج مرحله دارد. در اولین مرحله متغیرهای ورودی و خروجی مدل بر اساس تیوری های موجود به دست می آیند. ورودی های این مدل عبارتست از عدالت توزیعی، عدالت رویه ای و عدالت مراوده ای و خروجی آن نمره عدالت سازمانی می باشد؛ در مرحله دوم ورودی ها و خروجی ها پس از افرازبندی، به اعداد فازی تبدیل می شوند. در مرحله سوم قوانین استنتاج که بصورت قوانین اگر- آن گاه می باشند براساس ادبیات موضوع و نظرات افراد خبره تدوین می گردد. در مرحله چهارم، فازی زدایی انجام می گیرد و در مرحله پنجم، مدل طراحی شده آزمون می شود. نتیجه تست مدل نشان می دهد که مدل ارایه شده از اعتبار بالایی برخوردار می باشد. پس از اطمینان از اعتبار مدل طراحی شده، با استفاده ازمدل طراحی شده نمره عدالت سازمانی برای سازمان های صنعتی کوچک صنایع غذایی استان آذربایجان شرقی محاسبه شده است. جامعه آماری این تحقیق را کلیه کارکنان و مدیران میانی این سازمان ها تشکیل می دهند. نمونه آماری با استفاده از رابطه کوکران برای کارکنان معمولی 260 نفر و برای مدیران میانی 106 نفر محاسبه شده است. به منظور گرد آوری داده ها از اعضای جامعه آماری نیز از پرسشنامه استفاده شده است که روایی و پایایی آن مورد سنجش و تایید قرار گرفته است. نتایج حاصل نشان می دهد که نمره عدالت سازمانی در سازمان های صنعتی کوچک صنایع غذایی با درجه عضویت 816/0 در حد متوسط و با 184/0 در حد کم می باشد.

    کلیدواژگان: عدالت سازمانی، عدالت توزیعی، عدالت رویه ای، عدالت مراوده ای، سیستم خبره فازی و تئوری مجموعه-های فازی
  • هوشنگ تقی زاده *، غلامرضا سلطانی فسقندیس، عبدالحسین شکری صفحات 29-44

    سازمان ها از مجرای تعیین و تبیین خوب و بد در برابر گروه های مخالف ذی نفع از خود واکنش نشان می دهند. آن ها به گونه ای عمل می کنند که از دیدگاه مشتریان، نهادها و سازمان های دولتی، سهامداران و کل جامعه دارای کرداری نیکو باشند؛ رعایت این عوامل تحت عنوان مسیولیت اجتماعی تلقی می شود. تحقیق حاضر با هدف مقایسه شرکت های مسافر بری هواپیمایی جمهوری اسلامی ایران از منظر مسیولیت اجتماعی انجام شده است. روش تحقیق توصیفی بوده و جامعه آماری این تحقیق شامل شرکت های هواپیمایی جمهوری اسلامی ایران می باشد که تعداد آن ها 8 شرکت می باشد. با توجه به محدود بودن جامعه آماری و هدف تحقیق، کل جامعه آماری مورد پیمایش قرار گرفته و نمونه گیری انجام نشده است. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه محقق ساخته استفاده شده است. روایی پرسشنامه به صورت روایی محتوایی و پایایی آن با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ محاسبه شده است. در طراحی پرسشنامه از ابعاد مسیولیت اجتماعی بنگاه مبتنی بر رویکرد کارول (1991) استفاده شده است. برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش ویکور و آنتروپی شانون بهره گیری به عمل آمده است. نتایج حاصل بیانگر رتبه هر یک از شرکت ها، از لحاظ میزان توجه به مسیولیت اجتماعی بنگاه می باشد.

    کلیدواژگان: مسئولیت اجتماعی بنگاه، بعد اخلاقی، بعد اقتصادی، بعد قانونی و نوع دوستی
  • عبدالرحیم اسداللهی*، علی اسمعیلی، لاله فانی صابری صفحات 45-64

    سرمایه اجتماعی و شاخص های آن مانند کنش های مشارکت جویانه و رفتاری داوطلبی می تواند در زمینه شاخص سلامت و رفتارشناسی سالم سالمندان حایز اهمیت باشد. با تکنیک پرسشنامه با استفاده از ساخت و مدل نظری استون(2001) به مطالعه کنش های مشارکت جویانه سالمندان در سال 1394 پرداخته که تعداد 194 سالمند منطقه 7 شهرداری اهواز به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای در دو گروه آزمایشی (با سابقه کنش های داوطلبانه) و گروه گواه (بدون سابقه کنش های داوطلبانه) به تساوی انتخاب شدند. یافته های بررسی نشان داد بین دو حوزه مفهومی مشارکت از مولفه های اصلی سرمایه اجتماعی یعنی ساختار روابط (شبکه ها) و کیفیت روابط (هنجارها) با کنش های داوطلبانه سالمندان گروه آزمایش رابطه معنادار وجود داشته که این ارتباط با متغیرهای فرعی زمینه ای بررسی مثل جنسیت، جدایی از فرزندان، سن به ویژه باشاخص رفتار سالم اثرگذارتر بود. بی اعتمادی اجتماعی به نهادها، کاهش مشارکت اجتماعی و افت مولفه های سرمایه اجتماعی با کاهش شاخص رفتار سالم و آگاهی اجتماعی همراه بود. ولی در مجموع سرمایه گذاری درایجاد و تقویت متغیرهای امیدبخش سرمایه اجتماعی برای سالمندان در نگرش آن ها به پایانی اثربخش برای زندگی اجتماعی فردی خود و کسب اعتماد به نفس  افزو ن تر و بازخورد مطلوب برای زندگی حتما موثر خواهد بود.

    کلیدواژگان: سالمندان اهوازی، سرمایه اجتماعی، رفتار داوطلبی و شاخص سلامت
  • علی اصغر شادجو، صفر حیاتی * صفحات 65-80

    تهیه و انتشار خبر از رسالت های اصلی خبرگزاری ها است و این وسایل ارتباطی در تلاش هستند تا نیازهای خبری مخاطبان خود را تامین نمایند. میزان اعتماد مخاطبان به دو خبرگزاری مطرح کشور یعنی خبرگزاری جمهوری اسلامی (ایرنا) به عنوان خبرگزاری رسمی دولتی وخبرگزاری فارس به عنوان رسانه ای مستقل از منظر صحت و استقلال، در میان دانشجویان دانشگاه آزاد شهرستان ارومیه در این پژوهش بررسی و برای این تحقیق از نظریه رضامندی، وابستگی مخاطبان، برجسته سازی، شکاف آگاهی و اشاعه نوآوری با روش پرسشنامه ای محقق ساخته و از طریق پیمایش به صورت آزمون تصادفی در میان دانشجویان در سطوح لیسانس، فوق لیسانس و دکتری و برای آزمون نتایج نیز از برنامه نرم افزار spss استفاده شده است. نتایج تحقیق حاکی نشان می دهد که بین وابستگی انتفاعی و سیاسی خبرگزاری ایرنا به دولت با گرایش آن به سوگیری در انتشار اخبار رابطه مثبت و بالایی وجود دارد. هم چنین بین اعتماد و توجه به اخبار با گرایش سیاسی دانشجویان به آن نیز رابطه مثبت و بالایی وجود دارد و وجود گرایش و حمایت خاص خبرگزاری ایرنا از دولت های مستقر درمقاطع مختلف سیاسی نیازمندی به تدوین برنامه مدیریتی فراجناحی در این خبرگزاری و فعالیت خبرگزاری مستقل در کشور را الزامی می کند.

    کلیدواژگان: اعتماد، اخبار، خبرگزاری، ایرنا، فارس و دانشجویان دانشگاه آزاد ارومیه
  • سید ناصر حجازی*، هابیل حیدرخانی صفحات 81-98

    جهت گیری جامعه شناسی معاصر به سمت پذیرش اهمیت رو به افزایش حوزه مصرف و فعالیت های سبک زندگی در شکل دادن به هویت شخصی و جمعی است. در این پژوهش با استفاده از روش میدانی، تکنیک پیمایش و ابزار تحقیق پرسشنامه به دنبال پاسخ به این سوال اصلی هستیم که چه رابطه ای بین میزان دین داری و ابعاد مختلف سبک زندگی از دیدگاه جوانان شهر اصفهان وجود دارد؟ جامعه آماری پژوهش حاضر شهر اصفهان می باشد که تعداد 372 نفر از جوانان 18 تا 29 سال این شهر به عنوان حجم نمونه مورد بررسی قرار گرفته است. در جهت پاسخگویی به سوال اصلی این پژوهش، به بررسی و تحلیل متغیرهای دین داری در سه بعد مناسکی، پیامدی و اعتقادی، سن، وضعیت تاهل و تحصیلات به عنوان متغیرهای مستقل و سبک زندگی به عنوان متغیر وابسته پرداخته شد. نتایج تحقیق حاکی از آن است که بین میزان دین داری و سبک زندگی (بعد هنجارهای مصرف) رابطه وجود دارد؛ بین میزان دین داری و سبک زندگی (بعد روابط بین شخصی) رابطه وجود دارد؛ بین دین داری و میزان کل سبک زندگی رابطه وجود دارد؛ سبک زندگی پاسخگویان بر حسب تحصیلات آنان متفاوت است؛ سبک زندگی پاسخگویان بر حسب وضعیت تاهل آنان متفاوت است. اما بین متغیرهای دین داری و بعد مدیریت بدن سبک زندگی و هم چنین سن و سبک زندگی ارتباط معناداری مشاهده نشد.

    کلیدواژگان: سبک زندگی، دین داری، مدیریت بدن، هنجارهای مصرف و روابط بین شخصی
  • علیرضا اقدمی باهر، نادر مقدم دیزج هریک، حمید عباسیان، غلامرضا گل محمدنژاد صفحات 99-114
    پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه ویژگی های شخصیتی و سلامت عمومی با رشد اعتقادی در بین دانش آموزان دختر و پسر مقطع متوسطه نواحی 1 و 5 آموزش و پرورش تبریز در سال تحصیلی 93-1392 انجام پذیرفت. به همین منظور 377 نفر با روش نمونه گیری طبقه ای تصادفی انتخاب شدند و پرسشنامه های رشد اعتقادی، سلامت عمومی (GHQ-28) و پنج عاملی شخصیت (NEO-FFI) توسط آن ها پاسخ داده شد. نتایج آزمون رگرسیون چند متغیری نشان داد که از بین چهار مولفه سلامت عمومی، تنها مولفه افسردگی رابطه معنی دار با رشد اعتقادی دارد، درحالی که سایر مولفه ها پیش بین معنی دار برای متغیر رشداعتقادی نبودند. آزمون همبستگی نیز نشان دادکه با افزایش رشد اعتقادی، تمامی مولفه های سلامت عمومی و نمره کل آن افزایش می یابد، یعنی رشد اعتقادی بالامنجر به افزایش سلامت عمومی می شود. هم چنین نتایج تحلیل رگرسیون برای ویژگی های شخصیتی نشان داد که بین برون گرایی، موافق بودن و با وجدان بودن با رشد اعتقادی رابطه مثبت و معنی دار وجود دارد، در حالی که بین ویژگی شخصیتی گشودگی با رشد اعتقادی، رابطه منفی و معنی دار وجود داشت. در نهایت، نتایج آزمون همبستگی، حاکی از وجود رابطه منفی و معنی دار بین ویژگی شخصیتی روان آزردگی با رشد اعتقادی بود، در صورتی که رابطه ویژگی های شخصیتی برون گرایی، موافق بودن و با وجدان بودن با رشد اعتقادی مثبت و معنی دار به دست آمد.
    کلیدواژگان: رشد اعتقادی، سلامت عمومی، ویژگی های شخصیتی و دانش آموزان متوسطه
  • مهدی رضازاده، محمود علمی صفحات 115-130

    اگر چه یکی از متداول ترین شیوه های تامین امنیت اجتماعی در جوامع جهان سوم، استفاده از عوامل قهر آمیز است: اما به تجربه ثابت شده است به رغم سریع الوصول بودن امنیت از این نوع، پایداری و دوام آن کم و ناچیز است. ثبات وپایداری امنیت تنها از رهگذر نهادینه کردن آن دریک جامعه احساس مشارکت و مسیولیت عمومی در قبال امنیت اجتماعی حاصل می شود. جامعه آماری این تحقیق دانش آموزان دبیرستان های شهر شوط به تعداد 1961نفر و نمونه آماری مورد مطالعه در این تحقیق320 نفر می باشد که متناسب باحجم و با استفاده از روش نمونه گیری طبقه ای انتخاب شده اند. حجم نمونه آماری درتحقیق حاضر با استفاده از رابطه نمونه گیری کوکران به دست آمده است. روش تحقیق پیمایشی و ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه می باشد. نتایج تحقیق نشان می دهد بین میزان احساس امنیت جانی و میزان مشارکت اجتماعی در بین دانش آموزان دبیرستان های شهر شوط رابطه وجود دارد.

    کلیدواژگان: امنیت اجتماعی، مشارکت اجتماعی، دانش آموزان
  • محمدامین حکیمی، حیدر محمدزاده سالطه * صفحات 131-146

    محافظه کاری به عنوان یکی از اصول کاربردی در تدوین استانداردهای حسابداری پدیدار شده است. حسابداران در شناسایی سود و زیان تمایل دارند که درجه تایید اخبار خوب (سود) نسبت به درجه تایید اخبار بد (زیان) زیادتر باشد. بر این اساس محافظه کاری مخلوق عدم تقارن در تایید وضعیت سود و زیان است. در این تحقیق، تجزیه و تحلیل جامعی روی، بررسی تاثیر اهرم مالی و ترکیب هیات مدیره در محافظه کاری حسابداری در شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران انجام گرفت. ترکیب هیات مدیره با استفاده از معیارهای استقلال اعضای هیات مدیره، تعداد اعضای هیات مدیره و دوگانگی وظیفه مدیرعامل سنجش شده است. هم چنین برای سنجش محافظه کاری و بررسی تاثیر متغیرهای مستقل بر آن از مدل تعدیل شده باسو توسط خان و واتز (2007) استفاده شد. در این تحقیق اثرات سه متغیر اعم از اندازه شرکت، اهرم مالی و نسبت ارزش بازار به ارزش دفتری سرمایه که انتظار می رفت بر روابط بین متغیرهای مستقل و وابسته اثرگذار باشد کنترل گردید. جامعه مورد مطالعه شامل 72 شرکت فعال در بورس اوراق بهادار تهران می باشد. قلمرو زمانی تحقیق شامل یک دوره پنج ساله بر اساس صورت های مالی سال های 1389_ 1385 شرکت های مورد مطالعه است. جهت آزمون فرضیات از آزمون همبستگی و آزمون رگرسیون خطی چندمتغیره استفاده شده است. در کل نتایج تحقیق حاکی از وجود رابطه ی منفی و معنی دار بین استقلال اعضای هیات مدیره و محافظه کاری می باشد ولی بین دوگانگی وظیفه مدیرعامل و تعداد اعضای هیات مدیره با محافظه کاری رابطه ی معنی دار مشاهده نگردید.

    کلیدواژگان: استقلال اعضای هیات مدیره، تعداد اعضای هیات مدیره، دوگانگی وظیفه مدیرعامل و محافظه کاری حسابداری
|
  • Nasser Fegh-Hi Farahmand * Pages 7-28

    The aim of this study is measuring of organizational justice based on fuzzy expert system. Accordingly, a model is designed based on fuzzy sets theory. The introduced model has five stages. In the first stage, input and output variables of model are characterized by available theories. Inputs are as follows: distributive justice, procedural justice and interactional justice. The output is the score of organizational justice.  In the second stage, the input and output are converted into fuzzy numbers after classification. Inference rules are explained in the third stage.  In the fourth stage, defuzzification is performed, and in the fifth stage, the devised system is tested. The test result shows that the presented model is of high validity. Ultimately, by using the designed model, the score of organizational justice for Small Food Industrials of East Azerbaijan was calculated. The statistical population consists of all staffs and middle managers in these organizations. Using Cochran formula, the sample size is260 employees and 106 middle managers. A questionnaire was devised, and its validity and reliability were confirmed. The result indicates that, the score of organizational justice in Small Food Industrials with the membership rank of 0.816 is at an average level and with the membership rank of 0.184 is low.

    Keywords: Organizational Justice, Distributive Justice, Procedural Justice, Interactional Justice, fuzzy expert system, fuzzy sets theory
  • Houshang Taghizadeh *, Gholamreza Sultani Fesghandis, Abdolhossein Shokri Pages 29-44

    Organizationsreact against their opposing beneficiary groups through determining and defining good and bad.They act in such a way that they are considered tobe beneficent from the viewpoint ofcustomers, governmental institutions and organizations, share-holders, and the whole society. Observing these factors is referred to as social responsibility. The aim of this study is to compare Iranian airlines from the perspective of corporate social responsibility. The method of this research is descriptive and the statistical population consists of all the Iranian airlines (eight companies). Regarding the small size of the statistical population and the aim of research, the whole statistical population has been investigated. In order to collect the necessary data, a researcher-made questionnaire has been used. The validity of the questionnaire has been confirmed by content validity and its reliability has been calculated by using Cronbach alpha. In designing the questionnaire, the dimensions of social responsibility based on Carroll’s approach have been used. For the analysis of the data, the methods of Vikor and Shannon entropy have been utilized. The results indicate the rank of each one of these airlines, regarding the amount of attention to social responsibility.

    Keywords: Corporate Social Responsibility, Moral Dimension, Economical Dimension, Legal Dimension, Philanthropy Dimension
  • Abdolrahim Asadollahi*, Ali Ismaeli, Laleh Fani-Saberi Pages 45-64

    The social capital and its variables such as participatory actions and volunteering behaviors could be important in health index and   for elderly ethology.  Using questionnaire based on Stone Model (2002) the research on participatory actions was conducted among elder population of Ahwaz city (in the southwest of Iran) on 2015. With the random and classified sampling 194 elder people from the community has been selected in two groups of experimental (with participatory actions) and witness (without participatory actions). The results have been shown that, there is a significant relationship between Volunteering actions of elderly and two conceptual domains of Social Capital: structure of relationships (networks) and circumstances of relationships as main manner of participation among experimental group. These relations are too effective on other secondary variables such as age, gender, separation of children and chronic diseases. Social distrust to institutions, reduction of social participation and loss of components of social capital was associated with the reduction in healthy behavior index and social awareness. In total, investment in making and reinforcing of promising social capital for the elderly is effective in their attitude toward an effective end for their personal social life and getting more self-esteem and desirable feedback.

    Keywords: Elderly People in Ahwaz, Social capital, Volunteering Actions, Health Index
  • Ali Asghar Shadjoo, Safar Hayati * Pages 65-80

    In this study the audience’s trust in two important news agency, Islamic Republic News Agency (IRNA) as the only state official news agency and Fars news agency as independent media, have been evaluated in terms of accuracy and independence among students of Azad University of Uremia. A survey questionnaire is used and the samples were selected through a randomized trial among students at the undergraduate, masters and doctorate level. In this study, a combination of satisfaction theory, active audience and confidence in the media as the theoretical framework of the approach is used. The results indicate that, there is a positive relationship between IRNA financial and political dependence on government with its tendency to release news. Also, there is a positive relationship between trust and attention to news with the students' political orientation. Because of the tendency and special support of IRNA from government in different political periods, there is a need to impartial management and independent pressing activities in IRNA.

    Keywords: Trust, News, news agency, IRNA, Fars, Azad university of Uremia students
  • Seyednaser Hejazi, Habil Heydarkhani Pages 81-98

    Contemporary sociological orientation toward appreciating the importance of consumption and lifestyle activities is important in shaping personal and collective identity. Using field survey techniques and the questioner this study is to answer this question that, what is the relationship between religiosity and various aspects of life from the viewpoints of young adults in Esfahan. The population of the study is (372 young people aged 18 to 29 years) is used as the sample size. In order to answer the main research question, religiosity variables in three components of ceremonial aspects, consequences and belief, age, marital status, and education as were analyzed as independent variables and the dependent variable was lifestyle. The results show that, there is a relationship between religiosity and lifestyle (after consumption norms also, there is a relationship between religiosity and lifestyle (after interpersonal relations) anda relationship exists between religiosity and the whole lifestyle. The lifestyle of respondents varies depending on their education, and marital status. But there is no relationship between religiosity variables and body management and lifestyle and also, there was no significant correlation between age and lifestyle.

    Keywords: lifestyle, religiosity, Body Management, consumption norms, Interpersonal relationships
  • Alireza Aghdami Baher, Nader Mogadam Dizaj Heris, Hamid Abasian, Golamreza Golmahammadnezhad Pages 99-114
    The goal of present research is to determine the relationship between personality characteristics and General Health with Belief Development of girl and boy high school students of 1st and 5th areas of Office of Education in 1392-1393. In this regard, 377 students were selected by the Random Stratified Sampling Method and then the following tests were administered: Belief Development Inventory, General Health (GHQ-28), and NEO Five-Factor Inventory (NEO-FFI). Results of multivariate regression showed that, only depression component of General Health was meaningfully related with Belief Development and other three components of General Health were not meaningful predictors of Belief Development. Correlation Test showed that, in the course of Belief Development, all the components of General Health and the total score increases. Also analysis of variance of personality characteristics showed that, there is a positive and meaningful relationship between Extraversion, Agreeableness, and Conscientiousness with Belief Development. At same time there was a negative and meaningful relationship between Openness to Experience and Belief Development. At last correlation test showed a negative and meaningful relationship between Neuroticism and Belief Development. The same test showed a positive and meaningful relationship between Extraversion,Agreeableness and Conscientiousness with Belief Development.
    Keywords: belief development, General Health, personality characteristics, high school students
  • Mehdi Rezazadeh, Mahmood Elmi Pages 115-130

    However one of the most common ways to provide social security in third world countries is the use of violent, but experience has proved that despite the quick accessibility of this type of security, stability and durability of it is very low. Stability of security comes only through the establishment of it in a society and the feeling of public participation and responsibility for social security. Statistical population of the study is all high school students of Shoot (1961) and the sample of the study is 320 students who were selected through stratified sampling method. The sample size was obtained using Cochran sampling formula. This research is a survey and the data gathered by a questionnaire. The results show that, there is a relationship between the feeling of security and social participation among high school students in Shoot.

    Keywords: Social Security, social participation, Students
  • Mohammad Amin Hakimi, Heydar Mohammadzadeh Salteh * Pages 131-146

    Conservatism has emerged as one of the practical principles in the development of accounting standards. In recognizing profits and losses, accountants desire more validity for good news (profits) than for bad news (losses). Accordingly, conservatism is the product of asymmetry in the income statement verification. In this research, a comprehensive investigation is conducted on the impact of financial leverage and the composition of the board of directors (the board) on accounting conservatism in firms listed on the Tehran Stock Exchange (TSE). Board combination was examined using board independence criteria, board size, and CEO duality. Moreover, to measure conservatism and the effects of independent variables on it, Basu’s model (Default-Adjusted-Basu) modified by Khan and Watts (2007) was used. In this research, the impacts of variables which were expected to have an influence on the relationship between independent and dependent variables, namely firm size, financial leverage, and the price/book ratio, were controlled. A number of 72 firms listed on the TSE constituted the population of the study and were studied based on their financial statements for the period 2006-2010. To test the hypotheses, correlation test and multivariate regression analysis were used. In general, the results are indicative of a significant relationship between board independence and accounting conservatism but there is no significant relationship between CEO duality and board size with conservatism.

    Keywords: Board Independence, Board Size, CEO Duality, Accounting Conservatism