فهرست مطالب

نشریه مطالعات جامعه شناسی
سال هشتم شماره 4 (پیاپی 29، زمستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/11/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • شهلا موسی زاده، محمود علمی * صفحات 7-20

    این تحقیق که با عنوان بررسی رابطه بین سبک زندگی و باورهای دینی دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی واحد ورزقان انجام شده است، از نظر هدف از نوع کاربردی و از نظر زمانی، مقطعی است. هم چنین از نظر کنترل شرایط پژوهش یک بررسی پیمایشی است. جامعه آماری دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی واحد ورزقان در سال تحصیلی 94-1393 به تعداد 1200 نفر و حجم نمونه 185 نفر است و روش نمونه گیری به صورت تصادفی طبقه ای بوده است. طبق یافته های تحقیق بین 1. نحوه مدیریت بدن 2. نوع فعالیت های فراغتی3. عادت واره ها و 4. نوع مصرف فرهنگی و باورهای دینی دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی واحد ورزقان تفاوت وجود دارد. هم چنین طبق نتایج مدل رگرسیونی، متغیر مصرف فرهنگی عمده ترین نقش را در تعیین میزان باورهای دینی ایفا می کند. پس از متغیر مصرف فرهنگی، متغیر فعالیت های فراغتی در رتبه دوم، مدیریت بدن در رتبه سوم و عادت واره ها در رتبه چهارم قرار می گیرند.

    کلیدواژگان: سبک زندگی، مدیریت بدن، فعالیت های فراغتی، عادت واره ها، نوع مصرف فرهنگی و باورهای دینی
  • صمد عابدینی *، حمیده سپهری نیا صفحات 21-38

    هدف تحقیق حاضر بررسی رابطه ابعاد اجتماعی- فرهنگی و خانوادگی با ادراک از هویت جنسی قبل و بعد از عمل جراحی در افراد دارای اختلال هویت جنسی مورد مطالعه در استان اردبیل می باشد. تحقیق حاضر از نظر هدف کاربردی و به لحاظ ماهیت توصیفی بوده و هم چنین به روش پیمایشی است. جامعه آماری این تحقیق تمام افراد دارای اختلال هویت جنسی استان اردبیل (20 نفر) می باشد که حجم نمونه 12 نفر است و روش نمونه گیری مورد استفاده، نمونه در دسترس می باشد که با استفاده از پرسشنامه محقق ساخته از افراد نمونه مصاحبه انجام شد. طبق نتایج حاصله میزان احساس رضایت از ارتباط با همجنسان با ادراک هویت جنسی قبل و بعد از عمل تفاوت دارد. هم چنین میزان تایید اجتماعی برای فرد از سوی افراد همجنس و بعد از عمل رشد بیشتری را نشان می دهد. بین سلامت روان، میزان پای بندی به ارزش های جنسیتی، تصور از خویش، میزان همنوایی با الگوی رفتاری غیرهمجنس و باورهای دینی با ادراک از هویت جنسی قبل و بعد از عمل رابطه وجود دارد. نتایج حاکی از این است که تفاوت معناداری در میزان حمایت والدین و خانواده از فرد در دو زمان قبل و بعد از عمل مشاهده نمی شود از سوی دیگر ادراک از هویت جنسی بر حسب سبک جامعه پذیری جنسیتی در خانواده  تفاوت معنی دار دارد.

    کلیدواژگان: ابعاد اجتماعی، عمل جراحی و هویت جنسی
  • سعید سلطانی بهرام *، لیلا دانش، رقیه علی نژاد صفحات 39-56

    امروزه، پیشگیری انتظامی از جرم، یکی از عوامل اساسی و بنیادی در بسترسازی امنیت به شمار  می رود. از طرف دیگر، احساس امنیت یکی از مهم ترین نیازهای انسانی بوده که توسعه و تعالی را به همراه خواهد داشت. این پژوهش با هدف تعیین رابطه پیشگیری انتظامی از جرم با احساس امنیت در بین شهروندان شهر تبریز به شیوه پیمایشی انجام گرفته است. جامعه آماری پژوهش، شهروندان مراجعه کننده به کلانتری های شهر تبریز در سال 1393 بوده اند که 150 نفر از آنان با استفاده از فرمول کوکران و به شیوه نمونه گیری تصادفی انتخاب شده اند. یافته های پژوهش نشان می دهد که، رابطه مثبت و معنی داری بین پیشگیری انتظامی از جرم و احساس امنیت در بین شهروندان شهر تبریز وجود دارد. همچنین، ارتباط احساس امنیت با هر یک از متغیرهای شناخت مردم از وظایف نیروی انتظامی، ضابطه مندی پلیس و تعامل پلیس با سازمان های دولتی مثبت و معنی دار بوده است. نتایج حاصل ازتحلیل رگرسیون چندمتغیره نیز نشان می دهدکه متغیرهای ذکر شده توانسته اند 37 درصد تغییرات مربوط به احساس امنیت شهروندان تبریزی را تبیین کنند.

    کلیدواژگان: پیشگیری انتظامی از جرم، احساس امنیت، ضابطه مندی پلیس، شناخت مردم از وظایف نیروی انتظامی و تعامل پلیس
  • نیما جواد زاده، حسین بنی فاطمه * صفحات 57-73

    هدف از انجام تحقیق حاضر بررسی عوامل جامعه شناختی مرتبط با میزان مشارکت مدنی می باشد. جامعه آماری این پژوهش را دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز تشکیل می دهند. نمونه آماری مشتمل بر 400 نفر می باشدکه از طریق جدول نمونه گیری مورگان به دست آمده است. روش نمونه گیری تحقیق به صورت طبقه ای تصادفی بوده است و داده ها توسط نرم افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته اند. طبق نتایج تحقیق میزان مشارکت مدنی درسطح متوسطی قرار دارد. ضرایب همبستگی پیرسون نشان دادکه بین اعتماد اجتماعی، مشارکت سیاسی، انسجام اجتماعی، دست یابی به سود ومنفعت شخصی و احساس بی قدرتی اجتماعی با مشارکت مدنی رابطه معناداری وجود دارد. نتایج تحلیل رگرسیون چند متغیره هم نشان داد که متغیرهای اعتماد اجتماعی و مشارکت سیاسی بیشترین اثر را بر تغییرات متغیر میزان مشارکت مدنی داشته اند.

    کلیدواژگان: مشارکت مدنی، اعتماد اجتماعی، مشارکت سیاسی، بی قدرتی اجتماعی و استفاده از رسانه
  • مهران صمدی، فاطمه سادات رضوی صفحات 75-91

    پژوهش حاضر باهدف شناسایی و مقایسه میزان شناخت و علاقه مندی نسل جوان به اساطیر باستانی و معاصر و هم چنین چهره های دفاع مقدس ملی و بومی انجام گرفته است. نمونه این پژوهش از طریق نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ای از بین دانش آموزان مدارس ناحیه 2 تبریز انتخاب گردیده است. حجم نمونه آماری مطابق جدول مورگان 364 نفر تعیین شد. پژوهشگر برای جلوگیری از افت تعداد پرسشنامه، تعداد435 پرسشنامه دربین افراد نمونه مورد مطالعه توزیع کرده و پس از حذف پرسشنامه های ناقص 365 پرسشنامه را مورد بررسی قرار داد. روش جمع آوری اطلاعات به شکل میدانی و از طریق یک پرسشنامه محقق ساخته برای سنجش میزان آشنایی بااساطیر و پرسشنامه استاندارد دین داری گلاک و استارک برای سنجش میزان دین داری می باشد. نتایج نشان داد که بین میزان آشنایی دانش آموزان با اساطیر باستانی و معاصر و چهره های دفاع مقدس ملی و بومی تفاوت معنی داری وجود دارد. هم چنین نتایج نشان می دهد ارتباط معنی داری بین میزان تعلق مذهبی دانش آموزان و میزان آشنایی آنان با هریک از اساطیر و چهره - های دفاع مقدس وجود دارد.

    کلیدواژگان: اسطوره، اسطوره سازی، رسانه، دین داری، دفاع مقدس
  • رویا حاجی زاده، ابتسام رضوی دینانی * صفحات 93-112

    این پژوهش به ارزیابی عوامل موثر بر مصرف کالاهای فرهنگی میان جوانان می پردازد. هدف اصلی تحقیق حاضر، شناخت نقش برخی عوامل فردی واجتماعی چون سن، جنسیت، وضعیت تاهل، تحصیلات، مدت زمان گذران اوقات فراغت و درآمد بر میزان مصرف کالاهای فرهنگی میان جوانان است. روش پژوهش پیمایشی است. جامعه آماری جوانان 18 تا 29 ساله شهرستان خوی که تعداد آن ها 88404 نفر است و حجم نمونه بر اساس فرمول کوکران 382 نفر محاسبه گردیده. برای انتخاب نمونه، از روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای چند مرحله ای متناسب با حجم استفاده شده و ابزار عمده جمع آوری داده ها «پرسشنامه استاندارد» است. توصیف و تبیین داده ها با استفاده از روش های آماری متناسب با سطح سنجش متغیرها صورت گرفته است. یافته ها و نتایج تحقیق نشان می دهد که میان سن و تحصیلات جوانان و مصرف کالاهای فرهنگی رابطه وجود دارد؛ به طوری که میزان مصرف کالاهای فرهنگی درسنین 26 تا 29 سال به طور معنی داری بیشتر از 18 تا 21 سال است. هم چنین نتایج نشان می دهد که مصرف کالاهای فرهنگی در جوانان فوق لیسانس و بالاتر به طور معنی داری بیشتر از سایرین است. ولی بین جنسیت، وضعیت تاهل، درآمد و مصرف کالاهای فرهنگی رابطه معنی داری وجود ندارد.

    کلیدواژگان: کالاهای فرهنگی و مصرف کالای فرهنگی
  • سلام عزیزی، لطیف پرتوی * صفحات 113-133

    تحقیق به بررسی قانون گریزی شهروندان 15 الی 64 سال شهر مریوان و عوامل اجتماعی موثر بر آن پرداخته است. روش بررسی این پژوهش میدانی و با استفاده از ابزار پرسشنامه بوده است که با استفاده از فرمول کوکران 383 نفر از افراد جامعه آماری به روش نمونه گیری طبقه ای متناسب و در مرحله بعد تصادفی ساده انتخاب شده و به سوالات پرسشنامه به روش مصاحبه پاسخ دادند. نتایج حاصل از تحقیق گویای آن بود که میزان قانون گریزی افراد از حد متوسط بالاتر بوده است. هم چنین آزمون فرضیه های تحقیق نشان داد که متغیرهای پایگاه اقتصادی-اجتماعی، پای بندی اعضای خانواده به قانون و پایبندی اعضای گروه دوستان به قانون با قانون گریزی پاسخگویان همبستگی معکوس و معنی داری داشته است و مدت زمان سکونت افراد درشهر با میزان قانون گریزی آن ها همبستگی مستقیم و معنی داری داشته است. میزان قانون گریزی مردان از زنان و افراد مشاغل آزاد از مشاغل دولتی بیشتر بوده است. تحلیل رگرسیون چند متغیره هم نشان داد که متغیرهای تحصیلات پاسخگویان، میزان قانون گریزی در خانواده فرد و میزان قانون گریزی دوستان بر قانون گریزی پاسخگویان تاثیر معنی داری داشته اند، این متغیرها با همدیگر 21 درصد از تغییرات قانون گریزی افراد را تبیین کرده اند.

    کلیدواژگان: قانون گریزی، قانون گریزی در خانواده، قانون گریزی دوستان و پایگاه اقتصادی- اجتماعی
  • فخرالدین مام علی، افشار کبیری * صفحات 135-149

    این پژوهش با هدف تحلیل تطبیقی جهت گیری ارزشی مادی و فرامادی در بین شهروندان اشنویه با تاکید بر تفاوت های نسلی انجام پذیرفت. جمعیت آماری این تحقیق 27135 نفر می باشد و برای تعیین حجم نمونه از فرمول کوکران استفاده شده است، که نمونه به دست آمده از این فرمول 385 نفر می باشد. روش تحقیق مورد استفاده پیمایش است و از طریق پرسشنامه داده ها جمع آوری شده است. برای برآورد پایایی ابزار اندازه گیری از آلفای کرونباخ استفاده شده است. نتایج تحقیق نشان می دهد بین میزان دین داری و جهت گیری دو نسل تفاوت نسلی وجود ندارد، از لحاظ سرمایه فرهنگی نیز تفاوت بین نسلی وجود ندارد، استفاده و تاثیر پذیری از رسانه های جمعی باعث تفاوت بین نسلی می باشد. جهت گیری ارزشی دو نسل از لحاظ شیو های تربیتی نیز تفاوت دارند، بر اساس میزان احساس امنیت جهت گیری ارزشی دو نسل با هم متفاوت می باشد و  هم چنین بر اساس نوع پایگاه اقتصادی-  اجتماعی، جهت گیری ارزشی دو نسل متفاوت می باشد .

    کلیدواژگان: جهت گیری ارزشی، احساس امنیت، سرمایه فرهنگی و دین داری
|
  • Shahla Mousazadeh, Mahmood Elmi * Pages 7-20

    This research is an applied research and in terms of time, cross-sectional. Also in terms of user control this study is a survey. The population of the study is all students in Islamic Azad University of Varzeghan in 94-93 (1200), and the sample size is 185 students according to Cochran formula. According to research findings, there is a difference between following variables: type of body management, type of leisure activities, habits and type of cultural consumption with religious beliefs.  Also, according to the results of the regression model, the cultural consumption variable plays the most important role in determining the extent of religious beliefs. After cultural consumption, leisure activities are in the second step, body management in the third step and habits in the fourth step.

    Keywords: lifestyle, Body Management, Leisure Activities, habits, consumption of cultural goods, religious beliefs
  • Samad Abedini*, Hamideh Sepehrinia Pages 21-38

    The aim of this study is to investigate the relationship between socio-cultural and family dimensions with perception of gender identity before and after surgery in patients with gender identity disorder in Ardabil province.  This study is functional and descriptive in nature, and it is done with a survey method. The population of the study is all people with gender identity disorder in Ardabil province (20 people). The sample of 12 is calculated by a researcher-made questionnaire. According to the results, the satisfaction from the relationship with sexmates and perception of gender identity is different before and after surgery. Also, the social recognition for person from sexmates after surgery shows more growth, but the figures for the parents and family support from person is vice versa. There is a relationship between mental health, the gender values, self-image, amount of conformity with sexmate behavior and religious belief with perception of sexual identity before and after surgery. The results indicate that, there is no significant difference in family and parents support before and after surgery. On the other hand there is a significant difference in perception of gender identity in terms of style of gender socialization in the family.

    Keywords: Social aspects, surgery, Gender Identity
  • Saeed Soltani Bahram*, Leila Danesh, Rogayyeh Alinejad Pages 39-56

    Today, police crime prevention is one of the fundamental factors in strengthening security.  Security feeling is one of the most striking necessities of human being which results in growth and development. This study aims to investigate the relationship between the police crime prevention and security feeling among Tabriz citizens. The method of this study is survey and the population of it, is citizens of Tabriz in 2014. The findings show that, there is a positive relationship between the police crime prevention and security feeling among citizens of Tabriz. Also, there is a positive and significant relationship between security feelings with each of the following variables: understanding the performance of police, responsibility and police interaction with government organizations. The results of multivariate regression analysis showed that, the variables mentioned above, could explain 37% of variances of Tabriz citizens’ security feeling variable.

    Keywords: police crime prevention, security feeling, police regulation, understanding the performance of police duties, police interaction
  • Nima Javadzadeh, Hussein Banifatimeh * Pages 57-73

    The aim of this paper is to study the sociological factors related to the civil participation. The population of this research is students of Islamic Azad University of Tabriz. The statistical sample included 400 people that are obtained through Morgan table. Sampling method of the study was stratified random sampling and the data were analyzed by SPSS software. According to the results, the rate of civil participation is at the average level. Pearson correlation coefficients show that, there is a meaningful relationship between social trust, political participation, social cohesion, the pursuit of profit and personal gain, feeling of powerlessness and civil participation.  Also, the results of multivariate regression analysis show that, social trust and political participation had the greatest influence on civil participation.

    Keywords: civil participation, Social trust, political participation, social powerlessness, the use of media
  • Mehran Samadi, Fatemeh Sadat Razavi Pages 75-91

    This study aims to identify and compare the knowledge and interest of young people to the ancient and contemporary mythology as well as national and local figures of holy defense.  The sample of the study is chosen by multi-stage cluster sampling among school children of District 2 of Tabriz. The sample size of 364 patients was determined according to Morgan table. In order to prevent loss of inventory, the number of 435 questionnaires were distributed among subjects and after removal of incomplete questionnaires, 365 questionnaires were examined. The method of collecting data is field and through a questionnaire the level of familiarity with mythology is measured and by a standard questionnaire (piety questionnaire) of Clock and Stark religiosity is measured. The results showed that, there is a significant difference between ancient and contemporary mythology with national and local holy defense figures. Also, there is a significant relationship between students’ religious affiliation and their familiarity with each of the mythology and holy defense figures.

    Keywords: Myth, myth-making, Media, religiosity, holy defense
  • Rooya Hajizadeh, Ebtesam Razavi Dinani * Pages 93-112

    This project evaluates the factors which affect the consumption of cultural goods. The main objective of the study is to find out the role of some individual and social factors such as age, gender, marital status, education, leisure, and income in the rate of the consumption of cultural goods among the youths. This is a survey research. The population of the study was 88404 ranging from 18 to 29 years old in Khoy and the sample size was 382 people according to Cochran formula. Random cluster sampling appropriate to the volume was used and the main instrument of data collection was a standard questionnaire.  The data analysis was done through statistical methods appropriate to the level of measuring variables. The findings represent that, there is a relationship between the age and education of the youths and the consumption of the cultural goods, as the rate of the consumption of the cultural goods in 26 to29year old youths is higher than 18 to 21 year old youths meaningfully.Furthermore, the results imply that, the consumption of cultural goods is higher in postgraduates significantly. However, there is no significant relationship between gender, marital status, income and the consumption of cultural goods.

    Keywords: cultural goods, the consumption of cultural good
  • Salam Azizi, Latif Partovi * Pages 113-133

    The paper reviews 15-64 years old Marivanian citizen's law absconding and effective social factors on it. This is a filed research and a questionnaire used to collect data. 383 of the statistical population have been chosen by Cochran formula with stratified random sampling and then in the next phase bye simple random sampling and they answered the questions in an interview. The results show that, the amount of law absconding is more that the average. It also shows that, the responder's absconding has a significant, negative and inverse relationship with the following variables: the social-economic situation, the amount of family member's law consideration and friend group members’ law consideration. Also, their urbanization has a significant direct relationship with the absconding according to the results. Furthermore, Men's law absconding has been appeared to be more than women's and self-employers’ more than government jobs. Multivariate regression analysis shows that, the responder's educational level, family and friend's absconding level has a significant effect on their law absconding. These variables, altogether have explained 21 percent of the absconding changings.

    Keywords: law absconding, law absconding in the family, law absconding among friends, economic-social situation
  • Fakhradin Mam Ali, Afshar Kabiri * Pages 135-149

    This research is a comparative analysis of the physical and metaphysical value orientation among the citizens in Oshnavieh with an emphasis on generational differences. Statistical population was 27135 people and the sample size is 385 people according to Cochran formula. The research method is survey and data collected through a questionnaire. Cronbach's alpha was used to assess the reliability of measurement instruments. The results show that, there is no generational difference between religiosity and orientation of two generations in terms of cultural capital, but there is a generational difference between the generations, in terms of use and influence of the mass media. Value orientation of two generations is also different based on educational practices, the amount of security feeling and the type of socio-economic base.

    Keywords: value orientation, security feeling, Cultural capital, religiosity