فهرست مطالب

آسیب شناسی، مشاوره و غنی سازی خانواده‬ - سال ششم شماره 1 (پیاپی 11، بهار و تابستان 1399)

نشریه ‪ آسیب شناسی، مشاوره و غنی سازی خانواده‬
سال ششم شماره 1 (پیاپی 11، بهار و تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/08/25
  • تعداد عناوین: 9
|
  • سید مجتبی عقیلی*، آرزو زاهدی صفحات 1-22

    ازهم گسیختگی خانواده یکی از مهم ترین بحران های روانی و اجتماعی است که می تواند منجر به تغییرات عمده ای در زندگی و عملکرد افراد گردد. پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه بین بهزیستی معنوی، خوش بینی و ویژگی های شخصیتی زوجین عادی و در آستانه طلاق صورت گرفت. پژوهش روش پژوهش حاضر توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش حاضر، زوجین عادی و در آستانه طلاق شهرستان گرگان در سال 1394 بود. نمونه ای به حجم 160 نفر (80 زوج عادی و 80 زوج در آستانه طلاق) به شیوه نمونه گیری در دسترس انتخاب گردید. ابزارهای مورداستفاده در این پژوهش، شامل پرسشنامه های بهزیستی معنوی (SWBS)، جهت گیری زندگی (Lot) و ویژگی های شخصیتی (NEO-FFI) بود. داده ها با استفاده از روش همبستگی مدل بندی رگرسیون لجستیک مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت. نتایج پژوهش حاکی از آن است که بهزیستی معنوی با زیر مقیاس سلامت وجودی (61/3 =r) (000/0=p) و سلامت مذهبی (6/60 =r) (598/0p=)؛ خوش بینی (58/1 =r) (027/0=p) و ویژگی های شخصیتی با زیر مقیاس های روان نژندی (61/3 =r) (914/0=p)، انعطاف پذیری (61/3 =r) (292/0=p)، مسئولیت پذیری (61/3 =r) (375/0=p)، برونگرایی (61/3 =r) (004/0=p) و دلپذیر بودن (61/3 =r) (043/0=p) قادر است در آستانه طلاق یا عادی بودن زوجین را پیش بینی نماید. بر اساس یافته های پژوهش بعد وجودی بهزیستی معنوی، خوش بینی و برخی از مولفه های شخصیت مانند برونگرایی و دلپذیر بودن، قادر خواهد بود کیفیت زندگی و روابط زوجین را بهبود بخشد.

    کلیدواژگان: بهزیستی معنوی، خوش بینی، ویژگی های شخصیتی
  • بهناز حسین زاده خانمیری، کاظم ستاری سفیدان جدید، منیره یزدانی مطلق، احد آهنگر* صفحات 23-44

    دوران نوجوانی به دلیل نمویافتگی جنسی یکی از حساس ترین دوران زندگی است؛ که نیازمند آموزش و توانمندسازی مبتنی بر سلامت جنسی است. بر همین اساس پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر توانمندسازی مبتنی بر سلامت جنسی روی رفتارهای پرخطر و بهبود خویشتن داری جنسی نوجوانان دختر 12-18 سال واجد سرپرست ناکارآمد بهزیستی استان آذربایجان شرقی صورت گرفت. این پژوهش به شیوه نیمه آزمایشی و از نوع طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل است. جامعه آماری این پژوهش همه نوجوانان دختر 12-18 سال واجد سرپرست ناکارآمد اداره بهزیستی شهرستان تبریز در سال 1397 بودند که شمار آن ها 82 نفر بود که از میان مراکز نگه داری کودکان و نوجوانان دو مرکز گزینش و سپس 30 دختر نوجوان به شیوه هدفمند گزینش و در دو گروه آزمایش (15 نفر) و کنترل (15 نفر) گمارده شدند، به این صورت که نخست پرسشنامه ها میان نوجوانان دختر توزیع شده و آزمودنی های گروه آزمایش، تحت آموزش توانمندسازی مبتنی بر سلامت جنسی، به مدت هشت جلسه قرارگرفته و در برابر، گروه کنترل هیچ آموزشی را دریافت نکردند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه خویشتن داری جنسی (جعفری، 1386)، پرسشنامه رفتارهای پرخطر (گولون و مور، 2000) و پرسشنامه سیستم کنترل رفتار پرخطر جوانان (زاده محمدی و احمدآبادی، 2008) استفاده شد. تجزیه وتحلیل داده ها با روش آماری تحلیل کوواریانس انجام گرفت. برآمدهای پژوهش نشان داد که آموزش توانمندسازی مبتنی بر سلامت جنسی بر رفتارهای پرخطر و مولفه های آن (F=25/774) و خویشتن داری جنسی (F=5/08) نوجوانان تاثیر معنادار داشت (05/0>P). بر پایه یافته های پژوهش حاضر می توان چنین نتیجه گرفت که آموزش سلامت جنسی در نوجوانان واجد سرپرست ناکارآمد به دلیل مشکلات روان شناختی که در مراکز بهزیستی دارند، می تواند نقش برجسته ای در زمینه کاهش رفتارهای پرخطر و افزایش خویشتن داری در برابر مشکلات جنسی داشته باشد.

    کلیدواژگان: توانمندسازی مبتنی بر سلامت جنسی، خویشتن داری جنسی، رفتارهای پرخطر، مشکلات
  • محمد ربیعی*، زهره بهی، ملیحه خبازی صفحات 45-64

    خشم و پرخاشگری میان زوجین یکی از مشکلات شایعی است که منجر به تعارضات زناشویی، خشونت خانگی و ناخشنودی زناشویی می گردد. هدف پژوهش حاضر، بررسی تاثیر زوج درمانی رفتاری ارتباطی برنشتاین بر پرخاشگری زوجین است. روش پژوهش حاضر شبه آزمایشی، از نوع پیش آزمون- پس آزمون با گروه گواه است. جامعه آماری پژوهش زوجین مراجعه کننده به مراکز مشاوره دکتر سیف، مرکز مشاوره پاکروان و مرکز مشاوره و سلامت روان سفیددشت؛ شهرستان بروجن در سال 95-1394 هستند. از میان آن ها 28 زوج (14 زن و 14 مرد) به روش نمونه گیری هدفمند به عنوان نمونه ی پژوهش انتخاب شدند و تعداد 14 زوج (7 زن و 7 مرد) در گروه آزمایش و 14 زوج (7 زن و 7 مرد) در گروه گواه قرار گرفتند. هر دو گروه طی دو مرحله به سیاهه پرخاشگری اهواز پاسخ دادند. داده های به دست آمده با روش t مستقل و کوواریانس چند متغیری با نرم افزار تحلیل شدند. یافته های این پژوهش نشان دهنده ی تفاوت معنادار میان دو گروه آزمایش و گواه در خشونت و پرخاشگری وجود داشت (001/0=p، 04/4 = t) و همچنین میان شرکت کنندگان در خشم و پرخاش (001/0= p،63/00 F =)، تهاجم و توهین (007/0= p،81/7 F =) و لجاجت و کین ورزی (001/0=p، 76/22 F =)، تفاوت معناداری وجود دارد؛ بنابراین، می توان گفت آموزش رفتاری ارتباطی برنشتاین قادر به مهار خشم و پرخاشگری زوجین است و می توان از آن در بهبود روابط زوجین و افزایش رضایتمندی زناشویی استفاده نمود.

    کلیدواژگان: آموزش رفتاری ارتباطی برنشتاین، پرخاشگری، زوجین
  • جلیل باباپور*، عیسی حکمتی، علی افشاری صفحات 65-84

    هیجان ها و شیوه رویارویی با آن ها نقشی اساسی در روابط صمیمی داشته و در شکل گیری و تداوم این روابط سهیم هستند. هدف پژوهش حاضر آشکار ساختن نقش راهبردهای تنظیم هیجانی و ذهن آگاهی در سازگاری زناشویی دانشجویان متاهل بود. بدین منظور 250 دانشجوی متاهل از میان دانشجویان دانشگاه تبریز انتخاب شده و ابزارهای پژوهش در اختیار آن ها نهاده شد که از میان آن ها 216 شرکت کننده (165 زن؛ میانگین سنی 02/6±38/26 و 51 مرد؛ میانگین سنی 09/4±45/31) ابزارها را به صورت کامل تکمیل کرده و برگرداندند. ابزارها دربرگیرنده پرسشنامه تنظیم هیجانی (ERQ)، پرسشنامه ذهن آگاهی (MAAS) و مقیاس سازگاری زناشویی (DAS) بود. یافته ها نشان داد راهبرد سرکوبی با هر چهار مولفه (رضایت، همبستگی، توافق، محبت) و نمره کل سازگاری زناشویی رابطه منفی معنادار (01/0>P) و راهبرد ارزیابی دوباره تنها با یکی از مولفه های (همبستگی) سازگاری زناشویی (01/0>P) رابطه دارد. همچنین، میان ذهن آگاهی با همه مولفه ها و نمره کل سازگاری زناشویی رابطه مثبت معنادار (01/0>P) وجود دارد. نتایج تحلیل رگرسیون نشان داد راهبرد سرکوبی و ذهن آگاهی قادر به پیش بینی مولفه های رضایت زناشویی (به ترتیب 20/0-=β و 32/0=β)، همبستگی (به ترتیب 16/0-=β و 24/0=β)، توافق (به ترتیب 20/0-=β و 24/0=β)، محبت (به ترتیب 30/0-=β و 34/0=β) و نمره کل سازگاری زناشویی (به ترتیب 24/0-=β و 33/0=β) هستند. نتایج نشانگر این است که سرکوبی هیجان ها منجر به کاهش سازگاری زناشویی شده و ذهن آگاهی بیشتر منجر به افزایش سازگاری زناشویی می شود.

    کلیدواژگان: سازگاری زناشویی، ذهن آگاهی، تنظیم هیجانی
  • ندا نیکی*، مهشید آقاجان بیک، آرزو احمدی صفحات 85-104

    در دوران جوانی مشکلات فراوانی در زندگی اجتماعی ایجاد می شود که حمایت اجتماعی می تواند یکی از ابزارهای رویارویی در این موقعیت ها باشد؛ ولی تراز تمایزیافتگی و انعطاف پذیری شناختی می تواند دراین بین نقش برجسته ای داشته باشد و پژوهش با هدف بررسی پیش بینی تراز حمایت اجتماعی ادراک شده بر پایه خود تمایزیافتگی و انعطاف پذیری شناختی دانشجویان انجام شد. روش پژوهش از نوع توصیفی-همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش دانشجویان مقطع کارشناسی ارشد دختر دانشگاه آزاد واحد تهران جنوب در سال 1399 که شمار آنان 2000 نفر بود. حجم نمونه پژوهش با توجه به جدول مورگان 322 نفر تعیین شد که پس از توزیع پرسشنامه به دلیل عدم همکاری شماری از دانشجویان، شمار 160 پرسشنامه تکمیل شده و صحیح مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت؛ و روش نمونه گیری خوشه ای تصادفی انتخاب شد و بر این اساس ابزار پژوهش نیز پرسشنامه حمایت اجتماعی زیمت، داهلم، زیمت و فارلی (1988)، پرسشنامه تمایزیافتگی اسکورن و فرید لندر (1988)، پرسشنامه انعطاف پذیری شناختی دنیس و وندروال (2010) بود. تجزیه وتحلیل داده ها با روش رگرسیون چند متغیره محاسبه شد. یافته های پژوهش نشان داد که جایگاه من، هم آمیختگی با دیگران، انعطاف پذیری شناختی می توانند حمایت اجتماعی را پیش بینی کنند و متغیرهای واکنش پذیری هیجانی، گریز هیجانی، تمایزیافتگی، ادراک کنترل پذیری، ادراک توجیه رفتار، ادراک گزینه های گوناگون قابلیت پیش بینی حمایت اجتماعی را نداشته اند. همچنین هم آمیختگی با دیگران قوی ترین پیش بینی کننده حمایت اجتماعی تعیین شد.

    کلیدواژگان: حمایت اجتماعی ادراک شده، خود تمایزیافتگی، انعطاف پذیری شناختی
  • مژده سقایی*، یدالله صفری دهنوی صفحات 105-126

    سلامت جنسی و برقراری یک رابطه ی جنسی کارآمد و کارآمد نه تنها نشانه ای از سلامت روانی است بلکه اختلال در آن سلامت بدنی و اجتماعی افراد را نیز تحت تاثیر خود قرار می دهد. این پژوهش با هدف بررسی اثربخشی برنامه آموزشی مبتنی بر مزاج در تراز رضایت جنسی زنان شهر اصفهان انجام شد. روش پژوهش حاضر آزمایشی، از نوع پیش آزمون-پس آزمون با گروه گواه است. جامعه آماری پژوهش زنان شهر اصفهان در سال 1399-1400 هستند. از میان آن ها 34 نفر به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش (17 نفر) و گواه (17 نفر) گمارده شدند، نخست مقیاس استاندارد رضایت جنسی زنان متسون و تراپنل (2005) میان همه شرکت کنندگان توزیع شد، سپس اعضای گروه آزمایش، به مدت هشت جلسه در برنامه آموزشی مبتنی بر مزاج شرکت کرده و در برابر، گروه گواه هیچ آموزشی دریافت نکردند. تجزیه وتحلیل داده ها با روش آماری تحلیل کوواریانس انجام گرفت. یافته های این پژوهش نشان دهنده ی تفاوت معنی دار میان دو گروه آزمایش و گواه در رضایت جنسی(F=19/885)  و مولفه های آن ارتباط جنسی (520/ 4F=) و سازگاری جنسی (549/7F=) و رضایت جنسی (76/5F=) و اضطراب رابطه ای (093/3F=) و اضطراب شخصی (240/13F=) است (P< 0/05)؛ بنابراین می توان چنین نتیجه گرفت که آموزش مزاج باعث افزایش و بهبود رضایت جنسی در زنان شهر اصفهان شده است، پس زوج درمانگران می توانند از این رویکرد در بهبود روابط زوجین و افزایش رضایت مندی زناشویی استفاده نمایند.

    کلیدواژگان: رضایت جنسی، مزاج، زنان
  • سارا کریمی*، مهری الیاسی، رئیس حسن رئیس سعدی، سمیه علیمحمدی صفحات 127-148

    با توجه به افزایش روزافزون کودکان بی سرپرست و بدسرپرست و مشکلات فراوان این کودکان، توجه به عوامل ارتقاء پیشرفت آموزشی در این کودکان ضروری به نظر می رسد. این پژوهش با هدف بررسی تاثیر آموزش واقعیت درمانی گروهی گلاسر بر خودتنظیمی و سرزندگی آموزشی دانش آموزان دختر انجام شد. روش پژوهش شبه آزمایشی همراه با پیش آزمون- پس آزمون و گروه گواه بود. جامعه آماری پژوهش را همه دختران 11 تا 13 ساله ساکن مرکز نگهداری دختران بی سرپرست و بدسرپرست سازمان بهزیستی استان قزوین در سال 1397 تشکیل داند. از میان آن ها 26 نفر به روش نمونه گیری در دسترس به عنوان نمونه پژوهش انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش (13 نفر) و گواه (13 نفر) گمارش شدند. گروه آزمایش در 8 جلسه 90 دقیقه ای به صورت گروهی (هر هفته یک جلسه) تحت آموزش واقعیت درمانی گروهی گلاسر (2001) قرار گرفتند، درحالی که گروه گواه هیچ مداخله ای را دریافت نکردند. به منظور جمع آوری داده ها از پرسشنامه های خودتنظیمی بوفارد و همکاران (1995) و سرزندگی آموزشی دهقانی زاده و حسین چاری (1391)، استفاده شد. جهت تجزیه وتحلیل داده ها از آزمون تحلیل کوواریانس به کمک نرم افزار SPSS نسخه 23، استفاده شد. یافته های برآمده از تحلیل داده های پژوهش نشان داد که با گواه اثر پیش آزمون، میان میانگین نمرات افراد گروه های آزمایش و گواه در متغیرهای خودتنظیمی (45/134 F=، 001/0 =P و 89/0 = η2) و سرزندگی آموزشی (86/617F=، 001/0 =P و 61/0 = η2)، تفاوت معناداری وجود داشت. با توجه به نتایج این پژوهش می توان از واقعیت درمانی گروهی به عنوان روشی مناسب و کارآمد جهت ارتقاء خودتنظیمی و سرزندگی آموزشی دانش آموزان بهره برد.

    کلیدواژگان: واقعیت درمانی گروهی، خودتنظیمی، سرزندگی آموزشی، دانش آموزان بی سرپرست و بدسرپرست
  • زهرا پارسی نژاد*، اعظم عاشوری صفحات 149-166

    آشفتگی زناشویی با تخریب روابط زوجین، می تواند کیان خانواده را دچار فروپاشی نماید. بر همین بنیاد پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی روان درمانی شناختی مبتنی بر ذهن آگاهی بر کیفیت عشق و ناگویی طبعی زنان با آشفتگی زناشویی انجام گرفت. روش پژوهش حاضر نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه گواه بود. جامعه آماری پژوهش حاضر دربرگیرنده زنان با آشفتگی زناشویی مراجعه کننده به مراکز مشاوره شهر همدان در سه ماهه زمستان سال 1397 بود. در این پژوهش شمار 30 زن با روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و با گمارش تصادفی در گروه های آزمایش و گواه گمارده شدند (هر گروه 15 زن). در هر دو گروه آزمایش و گواه سه نفر ریزش داشتند. گروه آزمایش مداخله 8 جلسه ای روان درمانی شناختی مبتنی بر ذهن آگاهی را طی 4 هفته به صورت هفته ای دو جلسه 90 دقیقه ای دریافت نمودند. پرسشنامه های مورداستفاده در این پژوهش دربرگیرنده کیفیت عشق (استرنبرگ، 1986) و ناگویی طبعی (پارکر، تیلور و باگبی، 1994) بود. داده ها به شیوه تحلیل کوواریانس توسط نرم افزار آماری SPSS23 مورد تجزیه وتحلیل نهاده شد. نتایج برآمده از تحلیل داده ها نشان داد که روان درمانی شناختی مبتنی بر ذهن آگاهی بر کیفیت عشق و ناگویی طبعی زنان با آشفتگی زناشویی موثر بوده است (0001/0≥p). بر پایه یافته های پژوهش حاضر می توان چنین نتیجه گرفت که روان درمانی شناختی مبتنی بر ذهن آگاهی می تواند به عنوان درمانی کارآمد جهت افزایش کیفیت عشق و کاهش ناگویی طبعی زنان با آشفتگی زناشویی مورداستفاده گیرد.

    کلیدواژگان: آشفتگی زناشویی، روان درمانی شناختی مبتنی بر ذهن آگاهی، کیفیت عشق، ناگویی طبعی
  • زهرا آقامیر محمدعلی*، خدیجه کابلی، آزاده کلانی ساروکلایی صفحات 167-186

    عوامل روان شناختی فراوانی مسیول بروز ناسازگاری های زناشویی و طلاق در میان زوجین هستند که نیاز است به درمان و مهار آن ها توجه شد. ازاین رو، این پژوهش با هدف بررسی اثربخشی روش زوج درمانی سیستمی- سازه گرا بر باورهای غیرمنطقی و ناگویی طبعی زنان درخواست کننده طلاق انجام شد. روش این پژوهش نیمه آزمایشی همراه با پیش آزمون- پس آزمون و گروه گواه بود. جامعه پژوهش دربرگیرنده همه زنان درخواست کننده طلاق مراجعه کننده به مراکز مشاوره و درمانگاه های خانواده شهر تهران در شش ماهه نخست سال 1398 بودند که شمار 30 نفر از آن ها بهروش نمونه گیری هدفمند، انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و گواه به اندازه یکسان گمارده شدند. افراد گروه آزمایش، روش زوج درمانی سیستمی- سازه گرا را در 9 جلسه 120 دقیقه ای (در هر هفته 2 جلسه) دریافت کردند؛ گروه گواه در فهرست انتظار نهاده شد. به منظور جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه های باورهای غیرمنطقی جونز (1968) و ناگویی طبعی بگبی و همکاران (1994)، استفاده شد. جهت تجزیه وتحلیل داده ها از آزمون تحلیل کوواریانس چندمتغیره استفاده شد. یافته های برآمده از تحلیل داده های پژوهش نشان داد که با مهار اثر پیش آزمون، میان میانگین نمرات پس آزمون افراد گروه آزمایش و گروه گواه در متغیرهای باورهای غیرمنطقی (78/48 F= و 72/0 = η2) و ناگویی طبعی (23/45 F= و 68/0 = η2)، تفاوت معناداری وجود داشت (001/0>P). درمجموع، با توجه به نتایج این پژوهش می توان نتیجه گرفت که زوج درمانی سیستمی- سازه گرا به عنوان یک مداخله کارآمد برای سامان دادن باورهای غیرمنطقی و کاهش ناگویی طبعی زنان درخواست کننده طلاق، اثربخش بود.

    کلیدواژگان: زوج درمانی سیستمی- سازه گرا، باورهای غیرمنطقی، ناگویی طبعی، طلاق
|
  • Seyed Mojtaba Aghili*, Arezoo Zahedi Pages 1-22

    Family breakdown is one of the most important psychological and social crises that can lead to major changes in people's lives and performance. This study aimed to investigate the relationship between spiritual well-being, optimism, and personality traits of normal couples on the verge of divorce. Research The method of the present study was descriptive-correlational. The statistical population of the present study was normal couples on the verge of divorce in Gorgan in 2015. A sample of 160 people (80 normal couples and 80 couples on the verge of divorce) was selected by the available sampling method. The tools used in this study included Spiritual Welfare Questionnaire (SWBS), Life Orientation (Lot), and Personality Traits (NEO-FFI). Data were analyzed using the logistic regression modeling correlation method. The results indicate that spiritual well-being with subscales of existential health (r = 3.61) (p = 0.000) and religious health (r = 60.6) (p = 0.598); Optimism (r = 1.58) (p = 0.027) and personality traits with neurotic subscale (r = 3.61) (p = 0.914), flexibility (r = 3.61) (292 /P =), responsibility (r = 3.61) (p = 0.375), extraversion (r = 3.61) (p = 0.004) and pleasantness (r = 3.61) (p = 0.043) Is able to predict the couple on the eve of divorce or normalcy. According to the research findings, the existential dimension of spiritual well-being, optimism, and some personality components such as extraversion and pleasantness, will be able to improve the quality of life and relationships of couples.

    Keywords: spiritual well-being, optimism, personality traits
  • Behnaz Hosseinzadeh Khanmiri, Kazem Sattari Sefidane Jadid, Monire Yazdani Motlagh, Ahad Ahanghar* Pages 23-44

    Adolescence is one of the most sensitive periods of life due to sexual maturity. Which requires education and empowerment based on sexual health. According to this. This research was conducted to evaluate the effect of sexual-based empowerment on high-risk behaviors and improving the self-restraint of adolescent girls with irresponsible parents, aged between 12-18 years old, in the wellness center of the East-Azarbaijan province. The research-based on the quasi method with pretest-posttest experimental design and includes a control group as well. The statistical population of this research was all the adolescent girls with irresponsible parents, aged between 12-18 years old, in the year 2018. This population reached up to 82 individuals selected from two separate children and adolescent centers, of whom 30 adolescent girls were selected purposefully and assigned to two groups of control (including 15 individuals) and experiment (including 15 individuals). The questionnaires were first delivered to adolescent girls, and then they underwent the training of sexual-based empowerment for a duration of 8 sessions. On the contrary, the control group was not exposed to the aforementioned training steps. To collect the data, three questionnaires from sexual abstinence (Jaffari 2007), high-risk behaviors (Gullone& Moore 2000), and high-risk behavior control systems (Zadeh Mohammad & Ahmad-Abadi 2008) were utilized. The data analysis was carried out by using the statistical approach of covariance analysis. The results of the study indicated that the education of the sexual-based empowerment had a significant effect (p<0.05) on high-risk behaviors and its parameters as well as on the sexual self-restraint of the adolescence. According to the findings of this research, it concluded that sexual health education of adolescents with irresponsible parents due to their psychological problems in the wellness center could play a crucial role in reducing the high-risk behaviors as well as increasing self-restraint against sexual problems.

    Keywords: sexual self-esteem, high-risk behaviors, sexual empowerment, sexual problems
  • Mohammad Rabie*, Zohreh Behi, Malihe Khabazi Pages 45-64

    Anger and aggression between couples are one of the most common problems that lead to marital conflicts, domestic violence, and marital dissatisfaction. The present study aimed to investigate the effect of couple therapy of Bernstein's behavioral communication on the aggression of couples. The present research method is a quasi-experimental, pre-test-post-test with a control group. Statistical Population of Couples Research, referring to referred to Dr. Seif counseling centers, Pakravan counseling center and, Sefiddasht Counseling and Mental Health Center; The city of Borujen in the year 2015-2016. Of these, 28 couples (14 women and 14 men) selected by purposeful sampling as a research sample, and 15 couples (7 women and 7 men) were in the experimental group and 15 couples (7 women and 7 men) were in the control group. Both groups responded to the Ahwaz aggression inventory in two stages. The obtained data analyzed by T test and a multivariate covariance method (Mancova). The findings of this study showed a significant difference between the experimental and control groups in violence and aggression (p = 0.001, t = 4.04) and between participants in anger (p = 0.001, F = 0.63). aggression and insult (p = 0.007, F = 7.81), and stubbornness and resentment (p = 0.001, F = 22.76), there is a significant difference; Therefore, it can be said that Bernstein's communication behavioral training can control the anger and aggression of couples and it can be used to improve marital relations and increase marital satisfaction.

    Keywords: aggression, communication behavioral education Bernstein, couples
  • Jalil Babapour*, Issa Hekmati, Ali Afshari Pages 65-84

    Emotions and coping with them play an important role in intimate relationships and are central to the development and maintenance of these relationships. The purpose of the current investigation was to study the role of emotion regulation strategies and mindfulness in the marital adjustment of married students. To this aim 250 married students among Tabriz University students were selected randomly and then the answered to questionnaires; 216 of total participants (165 women, age Mean 26.38±6.02; 51 men, age Mean 31.45±4.09) returned completed questionnaires. The instruments included the Emotion Regulation Questionnaire (ERQ; Gross & John, 2003), Mindfulness Attention Awareness Scale (MAAS; Brown & Ryan, 2003), and Dyadic Adjustment Scale (DAS; Spiner, 1976). The result showed suppression strategy is negatively correlated with four subscales (marital satisfaction, cohesion, consensus, affection) and total score of dyadic adjustment (p<0.01), but reappraisal strategy is just positively correlated with cohesion subscale (p<0.01). Moreover, mindfulness was correlated positively with all subscales and the total score of DAS (p<0.01). Regression analysis showed that suppression and mindfulness significantly predicted marital satisfaction (respectively β=-0.20 and β=0.32, p<0.01), cohesion (respectively β=-0.16 and β=0.24, p<0.01), consensus (respectively β=-0.20 and β=0.24, p<0.01), Affection (respectively β=-0.30 and β=0.34, p<0.01), and total score of DAS (respectively β=-0.24 and β=0.33, p<0.01). Findings suggest that the suppression strategy of emotion regulation leads to a decrease in marital adjustment, but mindfulness leads to improvement of marital adjustment.

    Keywords: marital adjustment, mindfulness, emotion regulation
  • Neda Niki*, Mahshid Aghajanbeik, Arezou Ahmadi Pages 85-104

    During the youth period, many problems arise in social life that social support can be one of the coping tools in these situations, but the level of differentiation and cognitive flexibility can play an important role in this. The amount of perceived social support was predicted based on students' self-differentiation and cognitive flexibility. The research method was descriptive-correlational. The statistical population of the study was female graduate students of Azad University, South Tehran Branch in 2020, whose number was 2,000. The sample size of the study was 322 according to Morgan's table. After distributing the questionnaire due to the lack of cooperation of several students, 160 questionnaires were completed and analyzed correctly. And random cluster sampling method was selected. Based on this, the research tool was Zimet, Dahlem, Zimet, and Farley (1988) Social Support Questionnaire, Skorn and Fried Lander (1988) Differentiation Questionnaire, Dennis and Vanderwall's Cognitive Flexibility Questionnaire (2010). Data analysis was calculated by the multivariate regression method. Findings showed that my position, integration with others, cognitive flexibility can predict social support, and the variables of emotional responsiveness, emotional escape, differentiation, perception of controllability, perception of behavior justification, perception of different ability options They did not anticipate social support. Integration with others was also identified as the strongest predictor of social support.

    Keywords: cognitive flexibility, perceived social support, self-differentiation
  • Mozhdeh Saghaei*, Yadollah Safari Dehnavi Pages 105-126

    Sexual health and having an effective and efficient sexual relationship is not only a sign of mental health but also a disorder in it affects the physical and social health of individuals. This study aimed to investigate the effectiveness of the temperament-based educational program on the sexual satisfaction level of women in Isfahan. The method of this experimental research is pre-test-post-test. It is with the control group. The statistical population of the study is married women in Isfahan in 1399-1400. Among them, 34 people were assigned by accessible sampling method in two experimental groups (n = 17) and control (n = 17). First, the Sexual Satisfaction Scale for Women (2005) was distributed among participants then; experimental group members participated in eight sessions of a temperament-based educational program, while the control group did not receive any training. Data analysis was performed by the statistical method of analysis of covariance. Findings of this study show a significant difference between experimental and control groups in sexual satisfaction (F = 88.195) and its components of sexual relationship (F = 4.520) and sexual compatibility (F = 7.549) and sexual satisfaction (F = 5/76) and relational anxiety (F = 3.093) and personal anxiety (F = 13.240). (P < 0/05). Therefore, it can be concluded that temperament training increases and improves sexual satisfaction in married women in the city Isfahan, so couple therapists can use this approach to improve couples' relationships and increase marital satisfaction.

    Keywords: sexual satisfaction, temperament, women
  • Sara Karimi*, Mehri Eliasi, Reis Hassan Reis Ssadi, Somaieh Alimihammadi Pages 127-148

    Considering the increasing number of orphans and abused children and the numerous problems of these children, it seems necessary to pay attention to the factors that promote academic achievement in these children. This study aimed to investigate the effect of Glasser group reality therapy training on the self-regulation and academic vitality of female students. The research method was quasi-experimental with pretest-posttest and control group. The statistical population of the study consisted of all 11 to 13-year-old girls living in the care center for orphaned and abused girls in Qazvin Welfare Organization in 2018. Among them, 26 people were selected by the available sampling method as the research sample and randomly assigned to experimental (n = 13) and control (n = 13) groups. The experimental group underwent group reality therapy training in Glaser (2001) in 8 sessions of 90 minutes as a group (one session per week), while the control group did not intervene. To collect data, the self-regulatory questionnaires of Bofard, et al (1995), and Dehghani-Zadeh and Hossein-Chari (2012) academic vitality questionnaires used. Analysis of covariance using SPSS software version 23 was used to analyze the data. Findings from the analysis of research data showed that by controlling the effect of the pretest, between the mean scores of the experimental and control groups in self-regulatory variables (F = 134/45, P = 0/001, η2= 0.89) and academic vitality (F = 617/86, P = 0/001, η2 = 0.61), there was a significant difference. According to the results of this study, group reality therapy can be used as a suitable and effective way to promote students' self-regulation and academic vitality.

    Keywords: group reality therapy, self-regulation, academic vitality, homeless, abused students
  • Zahra Parsi Nezhad*, Azam Ashori Pages 149-166

    Marital distress can destroy the family unit by destroying the couple's relationship. Accordingly, the present study was conducted to investigate the effectiveness of mindfulness-based cognitive psychotherapy on the quality of love and alexithymia in women with marital distress. The present study was quasi-experimental with pretest, posttest, and control group design. The statistical population of the current study included the women with marital distress who were referred to consultation centers in the city of Hamedan in the winter of 2018-19. 30 women were selected through the purposive sampling method and randomly accommodated into experimental and control groups (each group of 15 women). Three people were withdrawn from both the experimental and control groups. The experimental group received eight ninety-minute intervention sessions of mindfulness-based cognitive psychotherapy for four weeks twice a week. The applied questionnaires in this study included quality of love (Sternberg, 1986) and alexithymia (Parker, Taylor, and Bagby, 1994). The data were analyzed through the ANCOVA method via SPSS23 and alexithymia in the women with marital distress (P<0.001). According to the findings of the present study, it can be concluded that mindfulness-based cognitive psychotherapy can be used as an efficient therapy to increase the quality of love and decrease alexithymia in women with marital distress.

    Keywords: marital distress, mindfulness-based cognitive psychotherapy, quality of love, alexithymia
  • Zahra Aqa Mirmohamdali*, Khadijeh Kaboli, Azade Kalani Sarokolaei Pages 167-186

    Numerous psychological factors are responsible for the occurrence of marital disputes and divorce among couples that need to be treated and controlled. Therefore, this study conducted to investigate the effectiveness of the systemic-constructivist couple therapy approach on irrational beliefs and alexithymia of women seeking a divorce. The method of this research was quasi-experimental with pre-test-post-test and control groups. The study population included all women seeking divorce referred to counseling centers and family clinics in Tehran in the first six months of 2019, 30 of whom selected by purposive sampling and randomly in experimental and control groups. They assigned in equal proportions. The experimental group received the systemic-constructivist couple therapy approach in 9 sessions of 120 minutes (2 sessions per week); the control group placed on a waiting list. The irrational Beliefs Questionnaire by Jones (1968) and Alexithymia Questionnaire by Bagby et al (1994) used to collect data. Multivariate analysis of covariance used to analyze the data. Findings from the analysis of research data showed that by controlling the effect of pre-test, between the mean post-test scores of the experimental group and the control group in the variables of irrational beliefs (F = 48.78 and η2 = 0.72), And alexithymia (F = 45.23 and η2 = 0.68), there was a significant difference (P <0.001). Overall, according to the results of this study, it can be concluded that systemic-constructivist couple therapy as an effective intervention to correct irrational beliefs and reduce emotional dysfunction of women seeking a divorce, was effective.

    Keywords: systemic-constructivist couple therapy, irrational beliefs, emotional failure, divorce