فهرست مطالب

جغرافیا و مطالعات محیطی - پیاپی 41 (بهار 1401)

نشریه جغرافیا و مطالعات محیطی
پیاپی 41 (بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1400/08/30
  • تعداد عناوین: 11
|
  • علی صمدی*، جواد جهانگیرزاده صفحات 7-22

    امروزه رویکرد سرمایه اجتماعی به یکی از عوامل موثر در توسعه بهره وری پایدار شهری تبدیل گردیده است. اهمیت این رویکرد در اقدام بازآفرینی شهری به عنوان پتانسیل مهم و یک اقدام غیرمتمرکز است که با ورود مشارکت شهروندان زمینه های اثرپذیری طرح فراهم می گردد. در این راستا تحقیق حاضر با هدفی کاربردی و ماهیتی توصیفی-تحلیلی در تلاش است تا با استفاده از اسناد کتابخانه ای و روش های پیمایشی به ارزیابی تطبیقی وضعیت مولفه های سرمایه اجتماعی در حوزه بازآفرینی مشارکتی در محلات مهدی القدم و هفت آسیاب شهر ارومیه بپردازد. جامعه آماری تحقیق شامل دو گروه متخصصین شهری و شهروندان می باشد. روش های تجزیه و تحلیل نیز مبتنی بر دو روش سوارا و ماباک می باشد که به ترتیب در وزن دهی مولفه های پیشنهادی تحقیق و رتبه بندی گزینه های تحقیق مورد استفاده قرار گرفته است. یافته های تحقیق حاکی از آن است که به ترتیب شاخص های امنیت عمومی و حضور در اجتماعات محلی بیشترین، و التزام و تقید به تعالیم دینی و مصلحت عمومی کمترین سطح اهمیت و ارزش را داشته است. همچنین طبق نتایج نهایی، محله مهدی القدم شهر ارومیه وضعیت مطلوب تری را نسبت به محله هفت آسیاب در امر وضعیت مولفه های سرمایه اجتماعی به خود اختصاص داده است. در نهایت جهت بهبود وضع موجود و نیل به شرایطی بهتر به ارایه برخی پیشنهادات پرداخته شده است.

    کلیدواژگان: بازآفرینی شهری، مشارکت، سرمایه اجتماعی، هفت آسیاب و مهدی القدم، ارومیه
  • خاطره امیری، محمد مسعود*، داریوش مرادی چادگانی، فرامرز صافی اصفهانی، نگین صادقی صفحات 23-38

    بافت های فرسوده شهر اصفهان با ترکیب درهم تنیده ای از مشکلات اجتماعی، اقتصادی و زیست محیطی مواجه می باشند؛ که بازآفرینی شهری با به کار گیری ابزار مقتدرسازی اجتماع منسجم و ارتقا مشارکت فعال شهروندان در راستای حل این مشکلات گام برمی دارد. این فرایند در بستر فضای مجازی به دنبال تسهیل برقراری ارتباط شهروندان و مسئولان؛ مقتدرسازی الکترونیکی معرفی می شود. یکی از روش های پیاده سازی فرایند مقتدرسازی الکترونیکی در فضای مجازی استفاده از روش مهندسی نیازمندی ها هست که بر پایه شناسایی نیازمندی ها و تحلیل آن، کاربران سیستم و فعالیت های آن ها معرفی می شود. این پژوهش باهدف دستیابی به تحلیل نیازمندی ها کاربران و فعالیت های آنان را در راستای تحقق فرایند مقتدرسازی الکترونیکی بر پایه نمودار مورداستفاده (Use Case) تدوین شده است. بر این اساس این مقاله یک پژوهش با ویژگی های چون استقرایی،کاربردی و توصیفی- تحلیلی استوار است که با به کارگیری روش هییت منصفه و روش تحلیل محتوی با استفاده از نرم افزارAtlas ti  نیازمندی های سیستم تعیین می شود. تحلیل نیازمندی ها نشان می دهد کاربران  سیستم فرایند مقتدرسازی الکترونیکی شامل ساکنان بافت های فرسوده شهر اصفهان، کارشناس تسهیلگر، کارشناس فنی و کارشناس مربی، مسیول، می باشند و فعالیت های هر یک بر پایه فرایند مقتدرسازی و نیازمندی ها در نرم افزار Visual Paradigm  به صورت نمودار مورد استفاده (use case)؛ به عنوان زبان مدل سازی یکپارچه (UML) نمایش داده می شود. نمودارهای مورداستفاده نمایشی از چگونگی ارتباط بین کاربر و فعالیت ها در سیستم چرخه ای فرایند مقتدرسازی الکترونیکی برای ساکنان بافت های فرسوده شهری اصفهان است.

    کلیدواژگان: بافت فرسوده، مقتدرسازی الکترونیکی، اصفهان، نمودار مورد استفاده
  • زهرا سرتیپی، مهدی مدیری*، زهرا پیشگاهی فرد صفحات 39-54

    توسعه ی منطقه ای یک هدف برجسته در برنامه ریزی محیطی و فضایی در دهه های اخیر به شمار می رود که شامل برنامه های گوناگون با هدف تسهیل در ارتقای مولفه های اقتصادی و اجتماعی، کاهش آسیب های زیست محیطی و افزایش ایمنی و امنیت منطقه در مواجهه با انواع بلایا و بحران ها می باشد. بنابراین، مولفه های امنیت از ارکان اصلی تحقق توسعه ی منطقه ای محسوب می گردند و هدف از تحقیق حاضر شناسایی پیشران های کلیدی تاثیرگذار بر تحقق امنیت پایدار منطقه ی لواسانات بر اساس معیارهای پدافند غیرعامل می باشد. روش تحقیق در مطالعه ی حاضر از نظر هدف کاربردی و از نظر ماهیت توصیفی- تحلیلی است. همچنین جامعه ی آماری تحقیق شامل مسیولان، مدیران و کارشناسان حوزه ی پدافند غیرعامل منطقه ی لواسانات می باشد که حجم نمونه بر اساس روش دلفی 100 نفر تعیین شده است. به منظور تجزیه و تحلیل اطلاعات تحقیق نیز از روش حداقل مربعات جزیی در نرم افزار Smart-pls استفاده شده است. یافته های تحقیق حاکی از آن است که مهمترین پیشران های تاثیرگذار بر تحقق امنیت پایدار منطقه ی لواسانات بر مبنای پدافند غیرعامل مربوط به پیشران های مدیریت مبتنی بر پیش گیری، مدیریت مبتنی بر آمادگی و برنامه ریزی مناسب کالبدی-زیست محیطی بوده که به ترتیب امتیاز مدل ساختاری برای آنها 823/0، 753/0 و 677/0 می باشد. همچنین در بین پیشران های فرعی نیز بیشترین تاثیرگذاری مربوط به پیشران های ارتباطات میان سازمانی به منظور مشارکت حداکثری سازمان های مرتبط در فاز پیشگیری از آثار و نتایج بحران ها، تشکیل سیستم های پشتیبان تصمیم گیری و هدایت کننده و پایگاه های اطلاعاتی مبتنی بر آمار و اطلاعات مکانی-جغرافیایی برای شناسایی و اولویت بندی مکان های حادثه خیز می باشد.

    کلیدواژگان: توسعه ی منطقه ای، امنیت پایدار، پدافند غیرعامل، منطقه ی لواسانات
  • عباس جهان الدینی، حسین سلیمانی*، رامین غفاری صفحات 55-68

    حوزه های روستایی به عنوان قاعده نظام و فعالیت ملی نقش اساسی در توسعه ملی ایفا می کنند؛ زیرا توسعه پایدار سرزمین در گرو پایداری نظام روستایی به عنوان زیرنظام تشکیل دهنده نظام سرزمین است و پایداری فضاهای روستایی در ابعاد مختلف می تواند نقش موثری در توسعه منطقه ای و ملی داشته باشد و اگر در جریان پیشرفت و توسعه فضاهای روستایی وقفه ای ایجاد شود، آثار و پیامدهای آن نه تنها حوزه های روستایی؛ بلکه مناطق شهری و در نهایت، کلیات سرزمین را در بر خواهد گرفت. یکی از عوامل موثر در توسعه روستایی مدیریت و برنامه ریزی راهبردی می باشد. پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش مدیریت راهبردی در توسعه پایدار روستایی (مطالعه موردی: بخش مرکزی شهرستان سیریک) انجام شد. پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی و از نظر روش توصیفی- پیمایشی بود. جامعه آماری پژوهش صاحبنظران و متخصصان بخش مرکزی شهرستان سیریک بودند که به شیوه هدفمند 60 نفر از آن ها انتخاب شدند. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه محقق ساخته بود. برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار spss و همچنین تحلیل swot استفاده شد. نتایج آزمون t  نشان داد که مدیریت راهبردی نقش اساسی در توسعه پایدار روستایی دارد. همچنین معیارهای کالبدی، اجتماعی، زیست محیطی و اقتصادی نقش اساسی در توسعه پایدار روستایی در شهرستان سیریک دارد.

    کلیدواژگان: توسعه پایدار، مدیریت راهبردی و شهرستان سیریک
  • منوچهر مهدی پور، تیمور آمار*، عیسی پوررمضان صفحات 69-80

    شهرستان لاهیجان با داشتن جاذبه های طبیعی و فرهنگی فراوان همواره به عنوان یکی از کانونهای گردشگری در استان گیلان بوده است. نواحی روستایی این شهرستان نیز با برخورداری از محیط طبیعی بکر در هر یک از بخشهای نواحی کوهستانی، کوهپایه ای و جلگه ای- ساحلی و همچنین جاذبه های فرهنگی و انسانی، یکی از مقاصد اصلی گردشگری این شهرستان به شمار می آید. اما گسترش جریانهای گردشگری دراین شهرستان که عموما بدون برنامه ریزی و عدم مدیریت کافی همراه می باشد اثرات مثبت و منفی فراوانی را در زمینه های، اقتصادی، زیست محیطی و کالبدی- فضایی به همراه داشته است. هدف این پژوهش بررسی رابطه خانه های دوم با آسیب شناسی نواحی روستایی شهرستان لاهیجان می باشد. روش پژوهش از نظر هدف کاربردی و از لحاظ روش شناسی توصیفی- همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش شامل کارشناسان و خبرگان شهرستان لاهیجان بودند که به شیوه هدفمند 125 نفر از آن ها انتخاب شدند. ابزار مورد استفاده پرسشنامه محقق ساخته زیست پذیری بود که روایی پرسشنامه با استفاده از آلفای کرونباخ 79/0 بود. داده ها با استفاده از نرم افزار spss و amos و با استفاده از ضریب همبستگی و تحلیل واریانس مورد تجریه و تحلیل قرار گرفتند. نتایج تجزیه و تحلیل داده ها نشان داد بین تمام مولفه های زیست پذیری و گردشگری خانه های دوم رابطه معنادار وجود دارد و گسترش خانه های دوم در مناطق کوهستانی و جنگلی بیشتر از مناطق ساحلی بوده است و تاثیرات بخش کالبدی- فیزیکی از گردشگری خانه های دوم بیشتر از بخش های دیگر بوده است.

    کلیدواژگان: گردشگری، خانه های دوم، آسیب پذیری، شهرستان لاهیجان
  • یدالله غلام پور*، کوروش افضلی، مرتضی عراقی، محمدحسن غنی فر صفحات 81-94

    در این مقاله یک چارچوب مفهومی برای تحقیق در مورد رفتار سفر از طریق تعریف دامنه هدف تحقیق، برنامه های اساسی فعالیت های انسانی و مفهوم سازی مسافر به عنوان یک بازیگر شبکه حمل و نقل در مورد زیرساخت ها و شبکه های انسانی و پرداختن به محتوای اجتماعی فعالیت ها ارایه شده است. همچنین بررسی و تجزیه و تحلیل رفتار مسافران در شهرهای میانی ایران (شهر بیرجند)، از جمله فرکانس سفر افراد مختلف در روز، هدف سفر و انتخاب حالت ارایه شده است. سپس تفاوت بین شهر بیرجند در کشور ایران و کشورهای پیشرفته (آمریکا، انگلستان و هلند) در رفتار مسافران مقایسه، و داده های بدست آمده تجزیه و تحلیل می گردد. این تحقیق که از نوع بنیادی است و روش آن ترکیبی (کمی - کیفی) به صورت پیمایشی و توصیفی و تحلیلی است. جامعه آماری پژوهش از بین استفاده کنندگان از شبکه حمل و نقل عمومی شهر بیرجند و حجم نمونه آماری بر اساس فرمول کوکران انتخاب شده است که در طی آن 389 نفر شامل 202 نفر مرد و 187 نفر خانم انتخاب می گردد. نتایج حاکی از آن است که افراد در سنین بالای 60 سال بیشتر از سنین زیر 60 سال رفتن به خرید و سرگرمی و تربیت بدنی را انتخاب می کنند. و زنان بیشتر از مردان به خرید می پردازند، و برعکس بیشتر مردان سرگرمی و تربیت بدنی را نسبت به زنان انتخاب می کنند. با افزایش سن، افراد مسن بیشتر پیاده روی را به عنوان حالت اصلی سفر انتخاب می کنند و افراد کمتری دوچرخه یا اتومبیل موتوری را برای سفر انتخاب می کنند.

    کلیدواژگان: رفتار سفر، حمل و نقل، شهر میانی، شهروندان
  • نصرالله باعقیده*، کتایون علیزاده، حمید جعفری صفحات 95-106

    توجه به گردشگری فرهنگی در سرتاسر جهان در سالهای اخیر رو به رشد بوده است که این خود ناشی از رونق گرفتن توجه به میراث فرهنگی، رشد و توسعه سفرهای ملی و بین المللی می باشد و از طرف دیگر شناسایی ظرفیت های گردشگری داخلی و به خصوص گردشگری فرهنگی به عنوان یک محرک اقتصادی با حفظ فرهنگ محلی کمک زیادی به توسعه گردشگری فرهنگی نموده است. در ایران امکان توسعه ی گردشگری فرهنگی به ویژه در شهرستانهایی مثل خواف به دلیل وجود خرده فرهنگ های متعدد، آثار فرهنگی و هنری غنی و اصالت صنایع دستی وجود دارد. هدف اصلی این پژوهش نیز، بررسی نقش شاخص های گردشگری فرهنگی در توسعه شهرستان خواف می باشد. این پژوهش با روش توصیفی تحلیلی انجام شده است. برای جمع آوری داده ها از روش میدانی- کتابخانه ای استفاده شده است. جامعه آماری تحقیق، گردشگران شهرستان خواف می باشند. حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران 190 نفر در نظر گرفته شد. و به صورت تصادفی پرسشنامه بین آن ها توزیع گردید. داد ه های این تحقیق با استفاده از نرم افزار SPSS و Amos تجزیه و تحلیل شده اند. یافته های تحقیق نشان می دهد که همه شاخص های گردشگری فرهنگی از دید گردشگران در شهرستان خواف به غیر از شاخص دسترسی به شهرستان و خدمات دهی به گردشگران مطلوب هستند، بنابراین برای توسعه گردشگری فرهنگی نیازمند توسعه زیر ساخت های دسترسی در این شهرستان می باشیم.

    کلیدواژگان: گردشگری، گردشگری فرهنگی، میراث فرهنگی، شهرستان خواف
  • وجیهه قربان نیا خبیری*، الهه عظیمی، محسن آرمین صفحات 107-122

    در این تحقیق تقویم گردشگری شهر یاسوج  با استفاده از شاخص های PET، SET و PMV  حاصل از اجرای مدل RayMan به لحاظ قابلیت استفاده از پارامترهای مختلف اقلیمی، فرم محاسباتی مناسب و پشتیبانی توسط نرم افزار مربوطه در یک دوره زمانی 30 ساله (1988 تا 2018) تعیین شد و سپس روند این شاخص ها و پارامترهای هواشناسی موثر بر آنها با استفاده از آزمون ناپارامتری من - کندال مورد بررسی قرار گرفته است. بر اساس هر سه شاخص مورد بررسی شرایط آسایش و راحت بدون تنش گرمایی یا سرمایی برای گردشگران در شهر یاسوج، 6 تا 7 درصد از کل روزهای سال یعنی حدودا معادل یک ماه است که این شرایط بر اساس شاخص PET، در ماه فروردین و بر اساس شاخص های PMV  و SET در اواخر اردیبهشت و اوایل خرداد است. بر اساس شاخص های PET و PMV شرایط اقلیم گردشگری در شهر یاسوج در یک سال عمدتا سرد تا خیلی سرد با تنش سرمایی شدید تا بسیار شدید است. در صورتی که شرایط عمده اقلیم گردشگری بر اساس شاخص SET، خنک تا خیلی خنک است. در مقایسه با واقعیت های اقلیمی به نظر می آید که شاخص PMV نسبت به دو شاخص دیگر بهتر گویای تقویم گردشگری شهر یاسوج هم به لحاظ تعیین مناسب ترین زمان گردشگری هم به لحاظ شرایط عمده اقلیم گردشگری در طول سال است. در موضوع بررسی روند شاخص های اقلیم گردشگری و پارامترهای موثر بر آنها، نتایج به طور کلی نشان دهنده این است که پارامترهای دمای خشک و فشار بخار از ماه بهمن تا تیر دارای روند افزایشی و از ماه مرداد تا دی دارای روند کاهشی هستند. پارامترهای رطوبت، سرعت باد و میزان ابرناکی از ماه بهمن تا تیر بدون روند و از ماه مرداد تا دی دارای روند کاهشی هستند. شاخص های PET، SET و PMV  در همه ماه های سال به جزء ماه جولای (معادل مرداد ماه) دارای روند هستند، به طوری که از ماه بهمن تا تیر دارای روند افزایشی و از ماه مرداد تا ماه دی دارای روند کاهشی هستند.

    کلیدواژگان: اقلیم گردشگری، مدل Rayman، شاخص، روند، آزمون من&ndash، کندال، یاسوج
  • محمدرضا شیخ ربیعی، حمیدرضا پیروان*، پیمان دانشکار آراسته، مهری اکبری، بهارک معتمدوزیری صفحات 123-142

    با توجه به زمان بر بودن و عدم صرفه اقتصای استفاده از مدل های دینامیکی، استفاده از روش های ریزمقیاس نمایی اقلیمی آماری افزایش یافته است. در این پژوهش نتایج مدل های اقلیمیHadGEM2-ES ،MIROC و NoerESM1-M که توسط جعبه ابزار CCT پس از شبیه سازی پارامترهای اقلیمی روزانه بارش، دمای حداکثر و حداقل ریز مقیاس سازی شدند در حوزه آبخیز کرگانرود در استان گیلان ارزیابی و مقایسه شده است. از اطلاعات هواشناسی ایستگاه سینوپتیک بندرانزلی در دوره 2018-1975 به عنوان دوره مشاهداتی استفاده شده است. پارامترهای روزانه بارش، دمای حداکثر و حداقل حوزه آبخیز کرگانرود تحت سناریوهای RCP4.5 وRCP8.5 و به ترتیب در سه دوره آتی 2050-2025، 2051-2075 و 2100-2076 شبیه سازی انجام و با دوره مشاهداتی مورد مقایسه قرار گرفت. به منظور بررسی ارزیابی مدل های اقلیمیHadGEM2-ES ،MIROC و NoerESM1-M از شاخص های ارزیابی NS، R² و RMSE بهره گرفته شد. نتایج این پژوهش نشان داد که مقایسه تغییرات داده های دمای آتی منطقه با استفاده از مدل های اقلیمی بکار گرفته شده با دوره مشاهداتی با توجه به آزمون من کندال، تصادفی نبوده و تحت تاثیر عواملی، علاوه بر همبستگی، روند معنی دار از خود نشان دادند که بیشترین سطح معنی داری به ترتیب مربوط به دمای حداکثر (4.04=Z) و دمای حداقل(4.6=Z) در سطح اطمینان بالای 95 درصد در مدل اقلیمی NoerESM1-M و در دوره آتی 2075-2051 تحت سناریوی RCP8.5 و میزان آن افزایشی می باشد.

    کلیدواژگان: تغییر اقلیم، MIROC، NoerESM1-M، HadGEM2-ES، CCT، گزارش پنجم هیات بین الدول
  • حمیده غلامی، علی پناهی*، حسن احمدزاده صفحات 143-154

    طی دوره های تاریخی مخاطرات بیولوژیکال و بیماری های همه گیر متعددی همچون مالاریا، آنفولانزا و غیره در عرصه ی جهانی موجبات آسیب های جبران ناپذیری در سکونتگاه های انسانی گردیده اند. در این بین، یکی از مخاطرات بیولوژیکالی که از سال 2019 در تمامی نقاط جهان گسترش یافته است، ویروس کرونا (کووید-19) می باشد. با توجه به اثرات منفی این بیماری (سلامتی افراد، اجتماعی و اقتصادی) در مناطق مختلف و شرایط زیست شهرها، هدف از تحقیق حاضر بررسی اثرات این مخاطره در فضاهای شهری تبریز و ارایه ی راهکارهایی برای بهبود وضعیت و مواجهه با سایر بیماری های همه گیر می باشد. بنابراین، تحقیق حاضر از نظر هدف کاربردی و از نظر ماهیت تحلیلی-اکتشافی می باشد که به منظور تحلیل داده ها از مدل کیفی تحلیل عاملی کیو Q استفاده شده است. جامعه ی آماری تحقیق شامل مدیران و کارشناسان شهری و نخبگان دانشگاهی است که حجم نمونه با استفاده از روش دلفی 15 نفر تعیین شده است. بر مبنای مدل تحلیل عاملی کیو و واریانس استخراج شده می توان عنوان کرد که سه عامل یا اثر اقتصادی، زیست محیطی و اجتماعی-فردی در راستای اثرات ویروس کرونا در شهر تبریز بیان گردیده اند که در مجموع 822/76 درصد از واریانس کل را تبیین می کنند. همچنین مهمترین اثرات ناشی از شیوع ویروس کرونا مربوط به مولفه های اقتصادی همچون تضعیف ساختار اقتصادی شهر، از بین رفتن امنیت شغلی، پایین آمدن میزان درآمد و پس انداز و افزایش بیکاری و تعدیل نیرو در برخی بخش های اقتصادی می باشد. پس از اثرات اقتصادی نیز به ترتیب اثرات زیست محیطی و اجتماعی-فردی بیشترین آسیب های واردشده به شهر تبریز ناشی از شیوع ویروس کرونا را به خود اختصاص داده اند.

    کلیدواژگان: مخاطرت محیطی، مخاطرات بیولوژیکال، پاندمی کرونا، شهر تبریز
  • مهناز حسنوند*، رضا برنا، منیژه ظهوریان پردل، علیرضا شکیبا صفحات 155-169

    این تحقیق به منظور بررسی تغییر اقلیم در ناحیه غربی ایران استان لرستان شهرستان الشتر بر مبنای ارزیابی و پیش بینی تغییرات دما صورت گرفته است. هدف از این پژوهش "مدل سازی برای پیش بینی میانگین دمای ماهانه فصلی ایستگاه های منتخب استان لرستان به ویژه منطقه الشتر می باشد. شناسایی و آشکار سازی پهنه های آسیب پذیر با زیر ساخت هایی از قبیل کشاورزی؛ هیدرولوژی؛ حمل و نقل نواحی شهرستان در شرایط تغییر اقلیم می باشد. و با توجه به عدم وجود ودر دسترس نبودن دیتای سری زمانی 30 ساله ی الشتر لذا از شهرستان های همجوار از جمله ایستگاه های سینوپتیک خرم آباد -الشتر -بروجرد استفاده شده است در همین رابطه آمار 30ساله (1989-2019) تعداد سه ایستگاه سینوپتیک فوق الذکر استان لرستان مورد مطالعه و بررسی قرارگرفت و تغییرات معنی دار دماهای بیشینه و کمینه متوسط و همچنین دامنه شبانه روزی دما (dtr)که بیان گر اختلاف مقادیر دماهای بیشینه و کمینه می باشد» در دو مقیاس زمانی فصلی و سالانه مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت. بدین منظور؛ ابتدا دوره مطالعاتی در بازه زمانی 20 ساله و30 ساله تقسیم شده و با توجه به میزان تغیرات دما؛ دوره نرمال اقلیمی برای کلیه ایستگاه ها استخراج گردید. سپس مقادیر میانگین داده ها؛ با استفاده از مدل شبکه عصبی مصنوعی توانایی زیادی در شبیه سازی و پیش بینی عناصر جوی و آب و هوایی به ویژه دما دارد. پکیج fore gast استفاده شده است. نرم ابزار برنامه نویسیr  دو نمونه مورد مقایسه قرارگرفت و اختلاف های معنی دار سطح اطمینان 95٪و80٪ مشخص شدند. در این رابطه؛ بیشترین و کمترین تفاوت میانگین دوره ها؛ به ترتیب به دماهای کمینه و بیشینه اختصاص یافت همچنین روند داده ها در بازه زمانی 20 ساله اخیر نیز مورد بررسی قرار گرفت و بر اساس نتایج آن؛ دماهای متوسط؛ بیشینه و کمینه دارای روندی افزایشی بوده است. از نظر فصلی نیز زمستان شدیدترین تغییرات را در منطقه در برداشته است میزان موارد اختلاف بین بازه زمانی 20 ساله و بازه های 30 (دوره نرمال) 30 ساله به ترتیب 95 درصد و80 درصد می باشد. در بازه 20ساله اخیر؛ بیشترین و کمترین روند معنی دار ایستگاه ها؛ به ترتیب در فصول تابستان و پاییز مشاهده گردید. دوره اقلیم تحت دو سناریوی nnar"foregast گزارش و استخراج شد.

    کلیدواژگان: پیش بینی، میانگین فصلی، شبکه عصبی، مصنوعی
|
  • Ali Samadi *, Javad Jahangirzadeh Pages 7-22

    Nowadays, the approach of social capital has become one of the effective factors in the development of sustainable urban productivity. Components of social capital in the field of participatory regeneration in the neighborhoods of Mahdi al-Qadam and Haftasyab in Urmia. The statistical population of the study includes two groups of urban experts and citizens. The methods of analysis are also based on the two methods of Swara and Mabac, which have been used in weighting the proposed components of the research and ranking the research options, respectively. The research findings indicate that the indicators of public safety and presence in local communities were the highest, respectively, and commitment to religious teachings and public interest had the lowest level of importance and value. Also, according to the final results, Mahdi Al-Qadam neighborhood of Urmia has a better situation than Haft Asyab neighborhood in terms of social capital components. Finally, some suggestions have been made to improve the current situation.

    Keywords: urban regeneration, Participation, Social capital, Haftasyab, Mahdi Al-Qadam, Urmia
  • Khatere Amiri, Mohammad Masoud *, Daruosh Moradi Chadegani, Faramarz Safi - Esfahani, Negin Sadeghi Pages 23-38

    The dilapidated structures of Isfahan face a complex combination of social, economic and environmental problems; That urban regeneration takes steps to solve these problems by using the tools of empowering a cohesive community and promoting the active participation of citizens. This process in the context of cyberspace seeks to facilitate communication between citizens and officials; Electronic authorization is introduced. One of the methods of implementing the electronic authorization process in cyberspace is the use of requirements engineering method, which is introduced based on the identification of requirements and its analysis, system users and their activities. This study has been compiled with the aim of achieving the analysis of users' needs and their activities in order to realize the process of electronic authorization based on the Use Case. Based on this, this article is a research with features such as inductive, applied and descriptive-analytical, which determines the system requirements by using the jury method and content analysis method using Atlas ti software. Requirements analysis shows that users of the electronic authorization process system, including residents of worn-out tissues of Isfahan, facilitator, technical expert and trainer, are responsible and the activities of each based on the authorization process and requirements in Visual Paradigm software as a use case diagram; Displayed as Integrated Modeling Language (UML). The diagrams used are a demonstration of how the relationship between the user and the activities in the cyclical system of the electronic empowerment process for the residents of the worn-out urban tissues of Isfahan.

    Keywords: Esfahan, e empowerment, urban decay, Use case diagram
  • Zahra Sartipi, Modiri Mahdi *, Zahra Pishgahifard Pages 39-54

    Regional development is a prominent goal in environmental and spatial planning in recent decades, which includes various programs aimed at facilitating the promotion of economic and social components, reducing environmental damage and increasing the safety and security of the region in the face of various disasters and crises. Therefore, security components are the main pillars of achieving regional development and the purpose of this study is to identify the key drivers affecting the realization of sustainable security in Lavasanat region based on passive defense criteria. The research method in the present study is applied in terms of purpose and descriptive-analytical in nature. Also, the statistical population of the research includes officials, managers and experts in the field of passive defense in Lavasanat region which the sample size is determined based on the Delphi method of 100 people. In order to analyze the research information, the partial least squares method has been used in Smart-pls software. Findings indicate that the most important drivers for achieving sustainable security in Lavasanat region based on passive defense are related to prevention-based management, readiness-based management and proper physical-environmental planning for which the structural model score is 0.823, 0.753 and 0.677, respectively. Also, among the sub-drivers, the most effective is related to the inter-organizational communication drivers in order to maximize the participation of related organizations in the phase of preventing the effects and results of crises, forming decision-making and guiding support systems and databases based on statistics and geo-geographical information to identify and prioritize accident hotspots.

    Keywords: Regional Development, sustainable security, Passive Defense, Lavasanat District
  • Abbas Jahanaldini, Hosein Soleymani *, Ramin Ghaffari Pages 55-68

    Rural areas as a rule of national system and activity play a key role in national development; Because the sustainable development of the land depends on the sustainability of the rural system as a constituent component of the land system and the sustainability of rural spaces in various dimensions can play an effective role in regional and national development. Its effects and consequences are not only rural areas; Rather, it will cover urban areas and, ultimately, the land as a whole.One of the effective factors in rural development is management and planning. The aim of this study was to investigate the role of strategic management in sustainable rural development (Case study: Central part of Sirik city). The research method was applied in terms of purpose and descriptive-survey method. The statistical population of the study was experts and specialists in the central part of the circus city, 60 of whom were purposefully selected.The research tool included a researcher-made questionnaire. SPSS software as well as swot analysis were used to analyze the data. The results of t-test showed that strategic management has an essential role in sustainable rural development. Also, physical, social, environmental and economic criteria play an essential role in sustainable rural development in Sirik city.

    Keywords: Sustainable Development, Strategic Management, Sirik city
  • Manuchehr Mehdipour, Teymoor Amar *, Eisa Pourramazan Pages 69-80

    Lahijan city with its many natural and cultural attractions has always been one of the tourist centers in Gilan province. The rural areas of this city, with its pristine natural environment in each of the mountainous, foothill and plain-coastal areas, as well as cultural and human attractions, is one of the main tourist destinations of the city. However, the expansion of tourism flows in this city, which is generally accompanied by insufficient planning and management, has had many positive and negative effects in the fields of economic, environmental and physical-spatial.The purpose of this study is to investigate the relationship between second homes and vulnerabilities in rural areas of Lahijan city. The research method was applied in terms of purpose and descriptive-correlation in terms of methodology. The statistical population of the study included experts and experts of Lahijan city, 125 of whom were purposefully selected.The instrument used was a researcher-made viability questionnaire whose validity of the questionnaire using Cronbach's alpha was 0.79. Data were analyzed using SPSS and AMOS software and correlation coefficient and analysis of variance. The results of data analysis showed that there is a significant relationship between all components of livability and tourism of second homes and the expansion of second homes in mountainous and forested areas has been more than coastal areas and the effects of the physical part of home tourism. The second has been more than other sections.

    Keywords: Tourism, Second Homes, Vulnerability, Lahijan city
  • Yadollah Gholampoor *, Korosh Afzali, Morteza Araghi, Mohammad Hasan Ghanifar Pages 81-94

    This paper presents a conceptual framework for research on travel behavior by defining the scope of the research goal and conceptualizing the traveler as a transport network actor in terms of infrastructure, human networks, and addressing the social content of activities. Also, the study and analysis of passenger behavior in the middle cities of Iran (Birjand), including the frequency of travel of different people per day, the purpose of travel and mode selection is presented. Then, the differences between Birjand city in Iran and developed countries (USA, UK and Netherlands) in passenger behavior are compared, and the obtained data are analyzed. This research is of a fundamental type and its method is a combination (quantitative-qualitative) in the form of survey, descriptive and analytical. The statistical population of the study is selected from the users of Birjand public transportation network and the statistical sample size is selected based on Cochran's formula, during which 389 people including 202 men and 187 women are selected. The results show that people over the age of 60 choose to go shopping, entertainment and physical education more than those under the age of 60. Women shop more than men, on the contrary, more men choose entertainment and physical education than women. As people get older, more and more people choose walking as the main mode of travel, and less people choose bicycles or motor cars to travel.

    Keywords: Travel Behavior, Transportation, Birjand, Citizens
  • Nasrolah Baaghide *, Katayoon Alizadeh, Hamid Jaffari Pages 95-106

    Attention to cultural tourism around the world has been growing in recent years, which is due to the growing attention to cultural heritage, growth and development of national and international travel, and on the other hand, the identification of domestic tourism capacities, especially tourism. Culture as an economic stimulus has greatly contributed to the development of cultural tourism by preserving local culture. In Iran, it is possible to develop cultural tourism, especially in cities such as Khaf, due to the existence of numerous subcultures, rich cultural and artistic works and the originality of handicrafts. The main purpose of this study is to investigate the role of cultural tourism indicators in the development of Khaf city. This research has been done by descriptive-analytical method. Field-library method has been used to collect data. The statistical population of the study is the tourists of Khaf city. The sample size was considered 190 using Cochran's formula. A questionnaire was randomly distributed among them. The data of this study were analyzed using SPSS and Amos software. Findings show that all indicators of cultural tourism are desirable from the perspective of tourists in Khaf city except the index of access to the city and providing services to tourists, so to develop cultural tourism we need to develop access infrastructure in this city. More about this source textSource text required for additional translation informationSend feedback Side panels.

    Keywords: Tourism, Cultural Tourism, Cultural heritage, Khaf city
  • Vajiheh Ghorbannia Kheybari *, Elahe Azimi, Mohsen Armin Pages 107-122

    According to three indicators, comfort and convenience conditions without heat or cold stress for tourists in Yasuj city, 6 to 7% of the total days of the year, i.e. about one month, which is based on the PET index, in April and based on PMV and SET indices are in late May and early June. According to PET and PMV indices, the tourism climate in Yasuj in a year is mainly cold to very cold with severe to very severe cold stress, while the conditions of the tourism climate according to the SET index are cool to very cool. Compared to the climatic realities, it seems that the PMV index better than the other two indicators reflects the tourism calendar of Yasuj city both in terms of determining the most appropriate tourism time and in terms of the main conditions of the tourism climate during the year. Regarding the study of the trend of tourism climate indicators and the parameters affecting them, the results show that the parameters of dry temperature and vapor pressure from February to July have an increasing trend and from August to January have a decreasing trend. The parameters of humidity, wind speed and cloudiness from February to July have no trend and from August to January have a decreasing trend. PET, SET and PMV indices have a trend in all months of the year except July, so that they have an increasing trend from February to July and a decreasing trend from August to January.

    Keywords: Climate tourism, RayMan model, Index, Trend, Man-kendall test, Yasuj
  • Mohammad Reza Sheykh Rabiee, Hamid Reza Peyrowan *, Peyman Daneshkar Arasteh, Mehry Akbary, Baharak Motamedvaziri Pages 123-142

    Due to the time consuming and uneconomical use of dynamic models, the use of downscaling climatic exponential methods has increased. In this study, the results of HadGEM2-ES, MIROC and NoerESM1-M climatic models that were calibrated by CCT toolbox after simulating daily climatic parameters of daily precipitation, maximum and minimum temperature in the Karganrood basin in Gilan province, Iran. The meteorological data of Bandar Anzali synoptic station during 1975-2018 was used as the observation period. Daily parameters of precipitation, maximum and minimum temperature of Karganrood watershed were simulated under RCP4.5 and RCP8.5 scenarios in the next three periods of 2050-2025, 2051-2075 and 2100-2076, respectively, and compared with the observation period. NS, R2 and RMSE evaluation indices were used to evaluate the climate models HadGEM2-ES, MIROC and NoerESM1-M. The results of this study showed that the comparison of changes in future temperature data of the region using climatic models used with the observation period according to Mann-Kendall test is not random and under the influence of factors, in addition to correlation, a significant trend showed that the highest levels of significance were related to maximum temperature (Z = 4.04) and minimum temperature (Z = 4.6) at 95% confidence level in NoerESM1-M climate model and in the next period of 2051- 2075, respectively is under RCP8.5 scenario and its rate is increasing.

    Keywords: Climate Change, CCT, MIROC, NoerESM1-M, HadGEM2-ES, Fifth IPCC Report
  • Hamideh Gholami, Ali Panahi *, Hasan Ahmadzadeh Pages 143-154

    During historical periods, numerous biological hazards and epidemics such as malaria, influenza, etc. on a global scale have caused irreparable damage to human habitats. Meanwhile, one of the biological hazards that has spread to all parts of the world since 2019 is the outbreak of the corona virus (Covid-19). Considering the negative effects of this disease (human health, social and economic) in different areas and living conditions of cities, the purpose of this study is to investigate the effects of this risk in urban areas of Tabriz and provide solutions to improve the situation and exposure to other epidemics. Therefore, the present study is applied in terms of purpose and in terms of analytical-exploratory nature which has been used the qualitative model of Q-factor analysis for data analysis. The statistical population of the study also includes managers and urban experts and academic elites whose sample size was determined using the Delphi method of 15 people. Based on the model of factor analysis of Q and variance extracted, it can be said that three factors or economic, environmental and socio-individual effects have been expressed in line with the effects of Corona virus in Tabriz, which explain 76.822% of the total variance. Also, the most important effects of the coronavirus outbreak are related to economic components such as weakening the economic structure of the city, loss of job security, lower incomes and savings, and rising unemployment and downsizing in some economic sectors.

    Keywords: Environmental hazards, Biological hazards, Corona pandemic, Tabriz Metropolis
  • Mahnaz Hassanvand *, Reza Borna, Manijeh Zohoorian Pordel, Alireza Shakiba Pages 155-169

    Temperature assessment and forecasting is one of the most practical estimates of climatic elements. Today, the agricultural and industrial sectors are highly dependent on the temperature conditions. Temperature is one of the most important climatic meters that is one of the main factors in the climate identity of each region. The purpose of this study is to make a model for predicting the average monthly seasonal temperature of selected stations in Lorestan province, including Al-Shatrami region. Identification and detection of vulnerabilities in the infrastructure of Aleshtar districts in the conditions of climate change. And due to the inadequacy of the 30-year time series of Al-Ashtarl, neighboring cities such as Khorramabad-Aleshtar-Borujerd synoptic stations have been used, because the artificial neural network method has a great ability to simulate and predict atmospheric elements. And the weather, especially the temperature. To model and predict the seasonal monthly temperature, the r programming tool software of the fOre gast package has been used. Two tests of estimator trend analysis have been used. The 30-year time series trend of these elements was examined during the basic statistical period (1989-2019). The climate cycle was reported and extracted under two scenarios: NNAR and forEgast. The artificial neural network is one of the most powerful models capable of receiving and displaying complex Data input and output is one of the most widely used neural network (NNA) models to determine the best network inputs.

    Keywords: Prediction, seasonal average, Neural network, artificial