فهرست مطالب

پژوهش در سلامت روانشناختی - سال چهاردهم شماره 4 (زمستان 1399)

فصلنامه پژوهش در سلامت روانشناختی
سال چهاردهم شماره 4 (زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/10/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • حسین پورشهریار، مرضیه دین دوست، ثمین بهارشانجانی* صفحات 1-15

    ویروس کرونا تاثیرات قابل توجهی بر روابط همسران گذاشته است. میزان مرگ ومیر ناشی از آن نیز چالشی جدی است. هدف از پژوهش حاضر شناسایی و بررسی تفاوت تجارب زیسته همسران سالم و همسران سوگوار در دوره همه گیری ویروس کرونا بود. روش پژوهش، کیفی از نوع پدیدارشناسی تفسیری بود. جامعه آماری پژوهش کلیه همسران سالم استان های تهران و خراسان رضوی، که از ابتدای شیوع ویروس کرونا خود و همسرشان به این بیماری مبتلا نشده اند و کلیه همسران این دو استان که همسرشان را به دلیل ابتلا به بیماری کرونا از دست داده اند، بودند. نمونه شامل 9 همسر سالم و 8 همسر سوگوار بود. روش نمونه گیری در دسترس برای همسران سالم و روش هدفمند و گلوله برفی برای همسران سوگوار به کار گرفته شد. مصاحبه ها به شکل نیمه ساختاریافته انجام شد، سپس کلمه به کلمه پیاده سازی شده و به روش کلایزی تجزیه و تحلیل شد. 4 مضمون اصلی در تجارب هر دو گروه همسران شامل: نگرانی ها، واکنش های شخصی، تغییرات روابط اجتماعی و تغییر دیدگاه، شناسایی شد. تفاوت عمده در زیرشاخه های مضمون های شناسایی شده (به طور مثال نگرانی های مربوط به ابتلا به بیماری برای همسران سالم و نگرانی های مربوط به ادامه زندگی برای همسران سوگوار) بود و با توجه به مشترک بودن سوالات، در مضمون های اصلی شباهت داشتند. نتایج پژوهش با شناسایی عمیق تجارب این دو گروه از همسران، به این مسئله پی برد که مراقبت از خود و خانواده در برابر بیماری کرونا یا فوت بر اثر آن، می تواند مسایل قابل توجهی را ایجاد کند و لازم است به تناسب شرایط خانواده ها، برایشان سیستم های حمایتی فراهم شود.

    کلیدواژگان: تجارب زیسته، سالم، سوگوار، ویروس کرونا، همسران
  • محمدسعید اعظمی، فرهاد طارمیان* صفحات 19-35

    آزار سایبری به عنوان آسیب رسانی ارادی و مکرری که از طریق رایانه، تلفن همراه و سایر وسایل الکترونیکی اعمال می شود، تعریف شده است. در این پژوهش به بررسی شیوع این پدیده و توصیف متغیر های دموگرافیک افراد مرتبط با آن پرداخته شده است. 425 نفر از دانش آموزان دختر و پسر دوره دوم دبیرستان شهر کرمانشاه به صورت تصادفی خوشه ای مورد بررسی قرار گرفتند. از این بین 53.2 درصد مونث (226 نفر) و 46.8 درصد نیز مذکر بودند (199 نفر). در دو ماه گذشته شیوع آزارگری سایبری 7.7 درصد، آزاردیدگی سایبری 10.9 درصد، آزارگری-آزاردیدگی سایبری 31.4 درصد بوده و 50.0 درصد نیز با این پدیده درگیر نبوده اند. بررسی متغیر های دموگرافیک نیز نشان داد 54 درصد پسران و 46 درصد دختران با آزار سایبری درگیر بوده اند، همچنین افراد مرتبط با آزار سایبری اعتقادات مذهبی خانوادگی ضعیف تر و رابطه با والدین بدتری را گزارش کردند، ساعات استفاده روزانه شان از اینترنت بیشتر بوده و بیشترین فعالیتی که در اینترنت دارند در شبکه های اجتماعی است. نتایج بررسی سایر متغیر های دموگرافیک نیز در جداول ارایه شده است. شیوع آزارگری و آزاردیدگی سایبری در حد سایر کشور ها بوده اما آزارگری-آزاردیدگی سایبری نسبت به نتایج اعلام شده در سایر دنیا شیوع بیشتری دارد. همچنین نتایج برخی متغیر های دموگرافیک تفاوت های قابل ملاحظه ای را نشان داد که باید در آینده مورد پژوهش های بیشتری قرار بگیرند.

    کلیدواژگان: آزار سایبری، آزارگر سایبری، آزاردیده سایبری، آزارگر-آزاردیده سایبری، شیوع، متغیر های دموگرافیک، دانش آموزان
  • سمیرا لطفی، مهرانگیز پیوسته گر*، زهره خسروی، روشنک خدابخش، ابوالقاسم مهری نژاد صفحات 36-50

    پژوهش حاضر با هدف ارزیابی مدل ساختاری تبیین رفتارهای خودآسیبی غیرخودکشی بر اساس کمال گرایی و تجارب آسیب زا با نقش واسطه ای سرسختی روانشناختی بود. طرح پژوهش حاضر کاربردی و از نوع پژوهش های همبستگی به روش مدل یابی معادلات ساختاری بود. از بین کلیه دانشجویان لیسانس دانشگاه های شهر تهران تعداد 529 نفر (411 دختر و 118 پسر) به روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای انتخاب شدند. همه آن ها پرسشنامه های خودآسیبی، کمال گرایی اخلاقی، تجارب آسیب زا و سرسختی روانشناختی را تکمیل کردند. برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش های همبستگی پیرسون و مدل یابی معادلات ساختاری به کمک نرم افزارهای SPSSV19 و AMOSV18 استفاده شد. نتایج نشان داد که هر دو متغیر کمال گرایی اخلاقی و تجارب آسیب زا اثرات مستقیم و معنی داری بر سرسختی روانشناختی و رفتارهای خودآسیبی داشته اند. همچنین سرسختی روانشناختی بر رفتارهای خودآسیبی اثر مستقیم و معنی داری داشت. افزون بر آن نتایج نشان داد که دو متغیر کمال گرایی اخلاقی و تجارب آسیب زا بر رفتارهای خودآسیبی اثر غیر مستقیم و معنی داری دارند (01/0>P). در نهایت نتایج حاصل از این پژوهش نشان داد کمال گرایی اخلاقی و تجارب آسیب زا بر رفتارهای خودآسیبی به واسطه سرسختی اثر معناداری داشته و لذا آگاهی روانشناسان، مشاوران و سایر متخصصان از این مدل جهت بهبود رفتارهای خودآسیبی می تواند کمک کننده باشد.

    کلیدواژگان: خودآسیبی، کمال گرایی اخلاقی، تجارب آسیب زا، سرسختی روانشناختی
  • سعید اکبری زردخانه*، بهاره سادات حیدریه زاده، علی محمد زنگانه، نادر منصورکیایی، سیامک طهماسبی گرمتانی، محسن جلالت دانش، سید عین الله طیموری صفحات 51-65

    با توجه به اهمیت شایان غربالگری سلامت روانشناختی دانش آموزان و عدم وجود ابزار بومی مبتنی بر الگوی شایع آسیب های روانشناختی دانش آموزان کشور٬ هدف پژوهش حاضر تهیه نسخه کوتاه مقیاس الکترونیکی مقیاس مشکلات سلامت روان شناختی- فرم معلم برای دانش آموزان متوسطه دوم بود. پژوهش حاضر از حیث هدف پژوهش کاربردی و از نظر شیوه گردآوری داده ها ازنوع پیمایشی-توصیفی بود. جامعه آماری این پژوهش دانش آموزان دوره متوسطه دوم در سی ویک استان کشور در سال 97- 1396 بود که در این نمونه در مجموع 3761 نفر حضور داشتند.

    یافته ها

    نتایج تحلیل آیتم نشان داد اکثر آیتم ها شرایط لازم برای حضور در ابزار را دارا هستند. تحلیل عاملی اکتشافی و تاییدی نشان داد مدل هشت مولفه ای با چهل آیتم می تواند به عنوان مناسب ترین ساختار عاملی مقیاس در نظر گرفته شود. ضرایب همبستگی عامل ها بین 7/0 تا 94/0، ضرایب همبستگی نمره آیتم ها با نمره کل پرسشنامه بین 63/0 تا 82/0 بود. همچنین ضرایب همبستگی عامل های نسخه کوتاه با بلند بین 65/0 تا 97/0 بود.

    نتیجه گیری

    در مجموع می توان گفت ویژگی های روانسنجی حاصل حاکی از مناسب بودن فرم کوتاه پرسشنامه سلامت روانشناختی برای کاربست های غربالگری در جامعه دانش آموزان است.

    کلیدواژگان: نسخه کوتاه مقیاس الکترونیکی، تحلیل عاملی، سلامت روانشناختی دانش آموزان
  • مژگان رضوانی شکیب، زهرا عبدخدائی* صفحات 66-84

    پژوهش حاضر با هدف توصیف و مقایسه تجربه زیسته میان سالان از پدیده کووید-19 و تجربه قرنطینه در پیک نخست و دوم بیماری صورت پذیرفت. این مطالعه از نوع کیفی و روش پدیدارشناسی توصیفی است. 10 شرکت کننده میان سال (41تا65 سال) به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شده و در طی دو پیک ابتلا به کرونا در کشور مورد مصاحبه عمیق قرار گرفتند. داده ها با مصاحبه 7 نفر به اشباع رسید و برای اطمینان بیشتر مصاحبه ها تا 10 نفر ادامه یافت. داده های به دست آمده از مصاحبه ها به روش هفت مرحله ای کلایزی تحلیل شدند. پژوهش حاضر به 10 مضمون اصلی و 28 مضمون فرعی دست یافت. مضامین اصلی شامل، مواجهه اولیه، نگرانی ها، باورها و تفکرات، روش های رویارویی، نقش مذهب در برخورد با کرونا، روابط خانوادگی، دغدغه های وجودی برانگیخته شده در خلوت، آثار قرنطینه، رشد پساکرونا و تجربه ابتلای نزدیکان می گردد. به نظر می رسد در اولین پیک کرونا میان سالان اضطراب و نگرانی را تجربه کردند که با گذشت زمان با روی آوردن به مذهب، رعایت اصول بهداشتی و اجتناب رو به کاهش گذاشت. نکته قابل توجه پژوهش حاضر این است که میان سالان بیشتر از آن که در دو پیک کرونا رشد، تحول و تغییر را تجربه کنند، پذیرش نسبت به بحران و شرایط به وجود آمده را تجربه کرده اند. در واقع میان سالان تلاش می کنند خود را با محدودیت ها منطبق کنند و کمتر به فکر تغییر خود و سبک زندگی هستند.

    کلیدواژگان: کرونا، قرنطینه، مطالعه کیفی، میان سالان
  • آرزو ضاربی*، فاطمه جعفری، سیمین حسینیان، عباس عبداللهی صفحات 85-103

    هدف پژوهش حاضر، تهیه نسخه فارسی پرسشنامه سواد سلامت روان (MHLQ) دیاس، کامپوس، آلمیدا و پالها (2018) و بررسی ویژگی های روان سنجی آن بود. به این منظور، 346 نفر از دانشجویان مقطع کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری دانشگاه شاهرود در سال تحصیلی 99-98 از طریق روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و به نسخه فارسی پرسشنامه سواد سلامت روان (2018) و پرسشنامه مقیاس نگرش به کمک طلبی حرفه ای روان شناختی- فرم کوتاه فیشر و فارینا (1995)، پرسشنامه اضطراب سلامتی- فرم کوتاه سالکوسکیس و وارویک (2002) و پرسشنامه افسردگی بک پاسخ دادند. نتایج پایایی مرکب برای همه خرده مقیاس ها بیشتر از 0/5 بود که بیانگر پایایی مطلوب مقیاس می باشد. نسبت روایی محتوا بیشتر از 0/62درصد و شاخص روایی محتوا بیشتر از 0/75 درصد بود که نشان از روایی محتوای مناسب مقیاس داشت. نتایج تحلیل عامل تاییدی نشان داد که بار عاملی گویه ها بیشتر0/15 از است و تمام مسیرها از گویه ها به متغیر پنهان در سطح 0/05 معنادار بودند و مقیاس از روایی سازه مناسبی برخوردار است. بررسی روایی سازه با استفاده از تحلیل عاملی تاییدی نشان داد که مقیاس دارای ساختار عاملی شامل 4 خرده مقیاس است. بررسی روایی همزمان با محاسبه همبستگی این مقیاس با مقیاس نگرش به کمک طلبی حرفه ای روان شناختی- فرم کوتاه فیشر و فارینا (1995)، پرسشنامه اضطراب سلامتی- فرم کوتاه سالکوسکیس و وارویک (2002)، بیانگر رابطه مثبت بین نمرات مقیاس سواد سلامت روان با این پرسشنامه ها بود. نتایج، نشانگر آن است مقیاس سواد سلامت روان ابزاری معتبر و مناسب برای استفاده در جامعه ایران است.

    کلیدواژگان: اعتباریابی، تحلیل عاملی، روان سنجی، مقیاس سواد سلامت روان
  • احمد علی پور، مهناز علی اکبری دهکردی، الهام موسوی صفحات 104-121

    این مطالعه یک طرح تجربی موردی است که با هدف بررسی اثربخشی برنامه چندوجهی مدیریت استرس LEARN در کاهش استرس ادراک شده و بهبود علایم سندروم روده تحریک پذیر (IBS) انجام شد. نمونه این مطالعه شامل دو نفر زن مبتلا به IBS شدید بودند که به صورت نمونه گیری در دسترس از میان مراجعه کنندگان به مطب پزشک فوق تخصص گوارش در منطقه ظفر شهر تهران بر اساس معیارهای ورود- خروج انتخاب شدند. استرس ادراک شده و شدت علایم IBS قبل از مداخله، حین اجرا و سه ماه بعد از پایان جلسات به ترتیب با استفاده از مقیاس استرس ادراک شده (PSS) و مقیاس GISR مورد بررسی قرار گرفت. تحلیل نتایج با استفاده از رسم نمودار و محاسبه شاخص بهبودی بیانگر اثربخشی برنامه LEARN در کاهش استرس ادراک شده و شدت علایم گوارشی IBS بود. همچنین این بهبودی در پیگیری سه ماهه پس از مداخله در دامنه ای از 50 تا 56 درصد حفظ شد. بنابراین براساس مدل زیستی- روانی- اجتماعی برنامه چند وجهی LEARN به واسطه مولفه های اثرگذار می تواند درمانی مناسب برای بیماران مبتلا به IBS محسوب شود.

    کلیدواژگان: برنامه LEARN، استرس ادراک شده، سندروم روده تحریک پذیر
|
  • Hossein Pourshahriar, Marziyeh Dindoost, Samin Baharshanjani* Pages 1-15

    Covid-19 has had a significant impact on spouses' relationships. The high mortality rate from this disease is also a serious challenge. The aim of study was to identify and investigate the differences between the life experiences of healthy spouses and mourning spouses during the corona virus epidemic. The research method was qualitative interpretive phenomenology. The statistical population was all healthy spouses of Tehran and Khorasan Razavi provinces, who have not been infected with the disease since the beginning of the outbreak and all spouses of these two provinces who lost their spouses due to corona virus. The sample included 9 healthy and 8 mourning spouses. The available sampling method was used for healthy spouses and the targeted and snowball method was used for mourning spouses. Interviews were conducted in a semi-structured manner, then implemented verbatim and analyzed by Colaizzi method. 4 main themes were identified in the experiences of both groups: worries, personal reactions, changes in social relationships and changes in attitudes. The main differences were in the sub-themes (e.g., illness concerns for healthy spouses and worries about survival for mourning spouses) and were similar in main themes due to the commonality of the questions.

    Keywords: lived experiences, healthy, mourning, corona virus, spouses
  • Mohammad Saeed Azami, Farhad Taremian* Pages 19-35

    Cyberbullying defined as a willful and repeated harm inflicted through computer, cell phones and other electronic devices. In this article prevalence of cyberbullying and demographic characteristic of persons who involved in this phenomenon had been studied. 425 boys and girls in Kermanshah’s high school with cluster randomized procedure had been selected. Prevalence of cyberbullying was 7.7 percent, cybervictimization was 10.9 percent, cyberbully-victim was 31.4 percent and 50.0 percent of the students wasn’t involved. Result of demographic characteristics showed that more than half of boys and less than half of girls were involved in cyberbully. Students who involved in cyberbully had lower family religious status and reported worse parent-child relationship. They also had more daily internet use and using social network is what they do most in the internet. Results of other demographic characteristic is shown in their own tables. Prevalence of cyberbullying and cybervictimization is aligned with other countries but cyberbully-victims rates are higher. Results of some of demographic characteristics showed pretty interesting differences that must be considered in future studies.

    Keywords: Cyberbullying, Cyberbully, Cybervictim, Cyberbully-victim Prevalence, Demographic characteristic, Students
  • Samira Lotfi, Mehrangiz Paivastegar*, Zohreh Khosravi, Roshanak Khodabakhsh, Abolghasem Mehrinejad Pages 36-50

    The aim of this study was to evaluate the structural model of explaining non-suicidal self-harming behaviors based on perfectionism and traumatic experiences with the mediating role of psychological hardiness. The design of the present study was applied and correlational research by structural equation modeling. Among all undergraduate students in Tehran universities, 529 (411 girls and 118 boys) were selected by cluster random sampling. They all completed questionnaires on self-harm, moral perfectionism, traumatic experiences, and psychological hardiness. Pearson correlation methods and structural equation modeling using SPSSV19 and AMOSV18 software were used to analyze the data. The results showed that both the variables of moral perfectionism and traumatic experiences had direct and significant effects on psychological toughness and self-harming behaviors. Psychological hardiness also had a direct and significant effect on self-harming behaviors. In addition, the results showed that the two variables of moral perfectionism and traumatic experiences have an indirect and significant effect on self-harming behaviors (P <0.01). Finally, the results of this study showed that moral perfectionism and harmful experiences have a significant effect on self-harming behaviors due to stubbornness, and therefore the knowledge of psychologists, counselors and other experts about this model to improve self-harming behaviors can be helpful.

    Keywords: self-harm, moral perfectionism, traumatic experiences, psychological hardiness
  • Saeed Akbari Zardkhaneh*, BAHAREHALSADAT HEIDARIEHZADEH, Ali Mohammad Zanganeh, Nader Mansourkiaei, Siamak Tahmasebi Garmatani, Mohsen The Glory Of Knowledge, Seideinollah Teimori Pages 51-65

    Due to the great importance of mental health students screening and lack of an appropriate native tool that was prepared based on prevalent psychopathological problems in students, the aim of this study was to provide an Short Scale-Electronic Secondary Adolescent Mental Health Problems-Teacherchr('39')s Edition.The purpose of the present study was to conduct a descriptive survey in terms of purpose of applied research. The statistical population of this study was second year high school students in Sivik province in the year 1396-97 with a total of 3761 students.

    Results

    The results of item analysis showed that most items have the necessary conditions for tool presence. Exploratory and confirmatory factor analysis showed that the eight-item 40-item model could be considered as the most appropriate scale factor structure. Factor correlation coefficients ranged from 0.7 to 0.94, and item-to-item correlation coefficients ranged from 0.63 to 0.82. Also, the coefficients of correlation between short and long-range factors were between 0.65 and 0.97.

    Conclusion

    It can be concluded that the resulting psychometric properties indicate the suitability of the short form of psychological health questionnaire for screening practices in the student population.

    Keywords: critical thinking, teaching approaches, learning strategies, high school students
  • Mozhgan Rezvani Shakib, Zahra Abdekhodaei* Pages 66-84

    The aim of this study was to describe and compare the lived experience of middle-aged people with the phenomenon of Covid-19 and quarantine experience in the first and second peaks of the disease. This qualitative study was done by descriptive phenomenological method. 10 middle-aged participants (41 to 65 years old) chosen by purposive sampling method and were interviewed in depth during two peaks of corona in Iran. Data were saturated with interviews with 7 people and to ensure more interviews, up to 10 people were continued. Data obtained from the interviews were analyzed by the seven-step Colaizzi’s method. The present study achieved 10 main themes and 28 sub-themes. Key topics included first encounter, worries, beliefs, dealing, the role of religion, family relationships, existential concerns, growth post-corona and the experience of infecting relatives. It seems that in the first peak of Corona, middle-aged people experienced anxiety, which over time, decreased by turning to religion, the principles of hygiene and avoidance. The remarkable point of the present study is that middle-aged people have experienced more acceptance of the crisis and the resulting situation than experiencing growth and change in the two corona peaks. In fact, middle-aged people try to adjust to their.

    Keywords: Corona, middle-aged, quarantine, qualitative study
  • Arezo Zarebi*, Fateme Jafari, Simin Hosseinian, Abaas Abdollahi Pages 85-103

    The aim of the present study was to prepare a Persian version of the Dias, Compos, Almeida and Palha (2018) Mental Health Literacy Questionnaire (MHLQ) and to examine its psychometric properties. For this purpose, 346 undergraduate, graduate and doctoral students of Shahroud University were selected in the academic year of 1998-99 through the available sampling and completed the Persian version of the MHLQ (2018), Attitude Scale - Fischer and Farina (1995) -Short Form, questionnaire, Health Anxiety inventory - Salkovskis & Warwick -Short Form (2002), and Beck Depression Questionnaire. The results of compound reliability for all subscales were more than 0.5, which indicates the desired reliability of the scale. CVR was more than 0.62 percent and the CVI was more than 0.75 percent, indicating the appropriate content validity of the scale. The results of the confirmatory factor analysis showed that the factor load of the items is more than 0.15 and all the routes from the items to the variable hidden at the level. 0.5 were significant and the scale had a good construct validity. An examination of the validity of the structure using CFA showed that the scale has a factor structure consisting of 4 subscales.

    Keywords: Validity, Factor Analysis, Psychometrics, Mental Health Literacy Questionnaire
  • Ahmad Alipour, Mahnaz Ali Akbari Dehkordi, Elhan Mousavi Pages 104-121

    This study is an empirical case study aimed to survey the effectiveness of LEARN multifaceted stress management program in reducing perceived stress and improving irritable bowel syndrome (IBS) symptoms. The research sample, were two women with severe IBS selected from the ones having referred to gastroenteral subspecialist in Zafar area of Tehran, via convenience sampling method and based on inclusion-exclusion criteria. Perceived stress and severity of IBS symptoms were measured by Perceived Stress Scale (PSS) and GISR scale respectively, before intervention, during implementation and three months after the end of sessions. Findings analysis using graph drawing and remission index calculation represented the effectiveness of LEARN multifaceted stress management program in perceived stress reduction and IBS symptoms improvement. Also, this improvement was maintained in the range of 50% to 56%, in three-month follow-up after the intervention. Therefore, based on biopsychosocial model, due to effective components of LEARN multifaceted program, this program can be considered as a suitable treatment for IBS.

    Keywords: LEARN program, perceived stress, irritable bowel syndrome