فهرست مطالب

زبان و ادب فارسی - پیاپی 48 (پاییز 1400)

نشریه زبان و ادب فارسی
پیاپی 48 (پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/09/02
  • تعداد عناوین: 14
|
  • فرشاد اسکندری شرفی*، مهدی صادقی درویشی، وحید مبارک صفحات 1-34

    فرهنگ عامه مجموعه آیین ها و مراسم، اسطوره ها، افسانه ها، داستان ها، مثل ها، ترانه ها، لالایی ها، چیستان ها، بازی ها و سرگرمی ها، باورها و خرافه ها و... یک قوم است. سفرنامه ها از جمله نوشته هایی است که اطلاعات وسیع و ارزشمندی از اوضاع و احوال سیاسی، اجتماعی، اقتصادی، فرهنگی و... مردم سرزمین های گوناگون در آن ها یافت می شود. بنابراین واکاوی این گونه نوشته ها در شناخت جلوه های فرهنگ عامه یک سرزمین بسیار موثر است. در این پژوهش که با روشی توصیفی- تحلیلی و بهره گیری از منابع کتابخانه ای صورت می گیرد، دو سفرنامه «سفری به دربار سلطان صاحبقران» و «در سرزمین آفتاب»، نوشته هینریش بروگش آلمانی، که در زمان ناصرالدین شاه دو بار به ایران سفر کرده ، با هدف بازخوانی جلوه های فرهنگ عامه ایرانی عصر قاجار، بررسی شده است. دستاورد پژوهش نشان می دهد که بخش قابل توجهی از این سفرنامه ها به شرح و توصیف مولفه های فرهنگ عامه ایرانی اختصاص دارد. وصف صورت و سیرت ایرانیان، زیورآلات و آرایش، شکار، جشن ها و شادمانی ها، آیین سوگواری محرم، آیین ازدواج و عروسی، آیین مرگ، آداب و عادات غذاخوردن، آداب مهمانی و مهمان نوازی، زبان و ادبیات عامه، بناها و مکان های عامیانه، هنرهای عامیانه و صنایع دستی و باورها و خرافات مهم ترین عناصر فرهنگ عامه ایرانی است که بروگش در سفرنامه های خود با نگاهی تیزبین و فراگیر پیرامون آن ها سخن گفته است. در بخش هایی از سفرنگاره های بروگش، ذهنیت و نگاه «غربی» به «شرقی» که «دیگری» را با «خود» مقایسه می کند و «خود» را برتر می شمارد، به چشم می خورد. هر چند که قضاوت های منصفانه نیز در آن ها کم نیست و می تواند وجه تمایز این سفرنامه ها با بسیاری از سفرنامه های اروپایی باشد.

    کلیدواژگان: سفرنامه، مفهوم «من» و «دیگری»، هینریش بروگش آلمانی، فولکلور، فرهنگ عامه ایرانی
  • فریبا صادقی، ناهید اکبری*، سوزان جهانیان صفحات 35-61

    هر یک از آثار ادبی گویای این واقعیت هستند که هر پدیده، بنا بر جهان بینی و طرز تفکر پدید آورده اش، به جنبه ی خاصی از جریان های فردی، اجتماعی، فرهنگی، سیاسی و... در جامعه اشارات مستقیم یا غیرمستقیمی دارند. روشن است که تاثیر دیگران بر فرد مستلزم وجود روابط متقابل فرد با دیگران است؛ بنابراین، روان شناسی اجتماعی به عنوان علم مطالعه رفتار متقابل بین انسانها یا علم مطالعه انسانها شناخته می شود و شامل مولفه های بسیاری است ازجمله: همرنگی با جماعت (نفوذ اجتماعی)، پرخاشگری، کشش و جاذبه، متقاعدسازی، تقلید، پیشداوری و... . آن چه در این پژوهش، مورد بررسی قرار می گیرد، سروده های پروین اعتصامی است که به روش توصیفی - تحلیلی از جنبه ی «پیشداوری» به عنوان یکی از مولفه های روان شناختی اجتماعی در شخصیت های مدنظر در سروده های وی به آن نگریسته و سپس تبیین و تحلیل می شود تا به این پرسش پاسخ داده شود که پروین نسبت به پیشداوری شخصیت ها در سروده هایش چه دید و نگرشی دارد؟ نتایج حاکی از آن است که پروین با دیدی انتقادی و کوبنده به پیشداوری افراد نظر می کند.

    کلیدواژگان: روانشناسی اجتماعی، پیشداوری، پروین اعتصامی، شعر معاصر
  • افسانه اولادی قادیکلایی* صفحات 62-99

    چکیده ادبیات منظوم غنایی دنیایی از رازهای ارتباطی است که از طریق شاخه های علوم چند دانشی و ارتباطی می توان مفاهیم پیچیده ی غیرکلامی را از بطن آن استخراج کرد . تغییرات فیزیولوژی و کنش های حرکتی و رفتاری به نوعی راهی برای خلق مفاهیم و ترکیبهای گوناگون از طریق ارتباطات و رفتارهای زبان بدن می باشد و ارتباطی شگرف و عمیق با مخاطب برقرار می سازد .در این مقاله نگارنده با پژوهشی درعلوم ارتباطات و بین رشته ای ، ارتباطات غیرکلامی منظومه خسرو و شیرین را بررسی نموده و تلاش شده پیام هایی را که شاعر کوشیده است از طریق ارتباطات غیرکلامی nonverbal communication به خواننده منتقل کند آشکار نماید. نظامی بااستفاده از کارکردهای غیرکلامی زبان علامات، زبان عمل و زبان اشیاء دراین منظومه فضای دراماتیک ایجاد کرده است که در این مقاله به تحلیل این کارکردها پرداخته می شود.نتیجه بررسی ها نشان می دهد که ازمیان این فرایندهای ارتباطی، « حرکات و اشارات اندام» و « ارتباطات چشمی»، نقش بسزایی در جریان انتقال مفاهیم و پیام ها ایفا می کنند.

    کلیدواژگان: ارتباطات غیرکلامی، ادبیات غنایی، زبان بدن، کارکردهای زبانی، منظوما خسرو وشیرین
  • رضا برزویی*، طهمورث گراوندی صفحات 100-126

    یکی از راه های شناخت مولفه های زبانی و فکر نویسندگان و شاعران، بررسی آثار آنان از نگاه سبک شناسانه است. مشخص کردن عناصر سبک سازی در آثار ادبی، مخاطب را به دنیای فکری و زبانی شاعر و نویسنده رهنمون می سازد. از دیگر سو، شعر معاصر ایران، دستخوش تحولات و دگرگونی های فراوانی بود از کودتای 28 مرداد گرفته تا انقلاب اسلامی، رویدادهای فراوانی ادیبان ایرانی و به تبع آن آثارشان را نیز تحت تاثیر قرار داد و هر کدام از آنان با سبک و سیاق خویش به بازتاب این رویدادها پرداختند، بدین معنا که افزون بر محتوای سروده های آنان لفظ و گفتارشان نیز متاثر از این جریانات معاصر گردید و حتی عاشقانه های بسیاری از شاعران هم به نوعی تحت تاثیر رویدادهای سیاسی و اجتماعی قرار گرفت. پژوهش حاضر با روش توصیفی و تحلیلی بر آن است تا با نگاهی سبکی به تحلیل اشعار نادر نادرپور از شاعارن معاصر بپردازد. یافته های پژوهش بیانگر آن است که در سروده های نادرپور مولفه های سبک فردی وجود دارد: برجسته سازی مفاهیم و مضامین(عمدتا رمانتیک و شخص)، استفاده از واژه های نشاندار(کاربرد رنگ ها و عناصر طبیعت به عنوان نماد و سمبل)، استفاده از عناصر بلاغی بکر و تازه که نشانه بدیع پردازی نادر نادرپور است از ویژگیهای بارز سبکی شعر او به شمار میروند که در عین سادگی و روانی بیان شده و به مخاطب عرضه گشته است. افزون براین، حسی بودن عناصر بلاغی از دیگر شاخصهای سبکی نادرپور است

    کلیدواژگان: سبک، مولفه های سبکی، شعرمعاصر، نادر نادرپور
  • عزیز زیلابی، مسعود پاکدل*، سیما منصوری، منصوره تدینی صفحات 127-163

    ترکیب بند «با کاروان نیزه» از علیرضا قزوه یکی از معروف ترین منظومه های ادبیات دینی معاصر به شمارمی رود. شاعر ضمن خلق شعری حماسی و پرشور، بیشتر اهداف و نتایج آن واقعه را بیان کرده و در باره عوامل ایجاد آن صحبت می کند و آن را بستری برای بیان مفاهیم آزادی، دفاع از حق و مقاومت در برابر ظلم قرارمی دهد. در سطح ساختار، قوافی، ردیف ها و واژگزینی هایش همه در راستای همین هدف انتخاب شده است. مضامین شعر او نیز از این واقعه به عنوان یک انقلاب عظیم خبرمی دهد. توجه به موسیقی درونی، برجسته سازی مفاهیم و مضامین، استفاده از واژگان نشان دار، روانی و سادگی هوشمندانه، استفاده هنرمندانه از عناصر بلاغی، تصویرسازی مخیل و عاطفی، مخاطب محوری، مفهوم گرایی، تاکید بر نهادینه ساختن مضامین دینی، انقلابی، انسانی و آرمانی از جمله ویژگی های سبکی شعر اوست. از آنجا که سبک شناسی ابزاری برای شناسایی هویت انسانی، علمی، ادبی و ایدیولوژیک شاعر است، از این رو این مقاله به روش توصیفی- تحلیلی و بر اساس سبک شناسی لایه ای (مدرن) به بررسی ویژگی های بارز سبکی ترکیب بند عاشورایی این شاعر پرداخته است. نتایج پژوهش نشان می دهد شاعر از تمام امکانات و عناصر شعر در جهت تبیین اندیشه های دین باورانه اش بهره برده است و بر اساس همین اندیشه ها و مضامین علوی، حسینی و عاشورایی، او را می توان شاعری مفهوم گرا نامید. نگاهی به جنبه های ادبی و زبانی شعر قزوه نشان می دهد که شاعر با موازین ادبی و زبانی گذشته و حال آشنایی دارد و برای افزودن بر تاثیر کلام خود هر کجا که مناسب دانسته از آنها بهره برده است.

    کلیدواژگان: ادبیات آیینی، ادبیات معاصر، سبک شناسی لایه ای، شعر عاشورایی، علیرضا قزوه
  • پروانه فریدونی، مرتضی رزاقپور* صفحات 164-185

    هنر و ادبیات در اسطوره شناسی کمبل جایگاه ویژه ای دارند و از مهم ترین پیکره های مطالعاتی محسوب می شوند. تک اسطوره از روش های اسطوره شناختی در حیطه ادبیات و هنر است هم در ساحت خلق هم در ساحت درک. منتقدان برای درک آثاری که از این راه خلق شده اند به تک اسطوره روی می آورند. کمبل بیش از هر هنر دیگر با ادبیات درگیر بوده است. کهن الگوی سفر قهرمان کمبل بر سه خط کلی روایتی جدایی، تشرف و بازگشت همراه با هفده زیر مجموعه تبیین شده است که در پایان زمینه ساز تکامل روحی- روانی قهرمان است. این پژوهش به صورت تحلیلی - تطبیقی و در جامعه آماری منظومه همای وهمایون صورت پذیرفته است و به تحلیل سفر همای به چین بر اساس نظریه «سفرقهرمان» جوزف کمبل پرداخته است و برایند پژوهش این است که سفر همای تا حد زیادی مطابق بر سفر قهرمان کمبل بوده است و قهرمان در پایان سفر به تکامل روحی- روانی و خودشناسی و کسب هویت رسیده است.

    کلیدواژگان: نقد اسطوره ای، سفر قهرمان، جوزف کمبل، منظومه همای وهمایون، خواجوی کرمانی
  • احمد روستایی شلمانی، احمد زاکری* صفحات 186-214

    منجمان از حرکت سیارات و قرار گرفتن مدار آن ها در کمربند آسمانی پیشگویی هایی انجام داده اند و این پیشگویی را بر مبنای علم یا فن احکام نجوم استدلال می کرده اند. در تعریف این صنعت گفته اند که ، شناخت کیفیت استدلال از گردش افلاک و مطالعه برج ها و حرکت ستارگان است، بر آنچه در زیر فلک قمر پیدا خواهد شد، پیش از پیدا شدن آن. این دانش سابقه ای بسیار دیرین در حوزه ی دانش بشری دارد. پیشینه ی آن به بابلیان باستان و سپس به یونانیان باز می گردد که در بسط و گسترش آن نقش به سزایی ایفا کردند. دانش احکام نجوم که در ابتدا در انحصار ستاره شناسان و ریاضی دانان بود کم کم به حوزه ی علوم دیگر نیز بسط یافت به گونه ای که؛ حتی پزشکان در بعضی از ادوار برای درمان بیماران خود دست به دامان دانش نجوم می شدند. شاعران نیز از این دانش غافل نبودند و در دوره های آغازین شعر فارسی تا سده های هفت و هشت در سروده های خویش از آن بهره بردند و به خلق مضامین پرداختند تا نسبت به شعرای دیگر اظهار فخر نمایند. احکام مربوط به منطقه البروج یا احکام مربوط به یکایک برج های دوازدگانه و یا ستارگان مشهور در هر یک از برج ها، در شعر سنایی، جلوه ای خاص دارد که این معانی را در ذیل عنوان های گوناگون مورد بررسی و مطالعه قرار می دهیم.

    کلیدواژگان: بروج، احکام نجوم، دیوان، سنایی
  • مریم رئیسی*، عطامحمد رادمنش صفحات 215-237
    داستان یوسف در جایگاه احسن القصص، باعث شد که ، برداشت های متفاوتی از آن شود. یکی از مهم ترین این نظرگاه ها، تاویلات عارفان است. در این نوشتار کوشیده ایم با استخراج مضامینی دیدگاه عارفان را تبیین کنیم. بدین منظور کتاب های تذکره الاولیا، رساله قشیریه، نفحات الانس، کشف المحجوب، تفسیر میبدی و... بررسی و بن مایه های داستان یوسف در پیوند با مفاهیم بلند عرفانی که در دو بخش مفاهیم مرتبط با عشق و دیگر مفاهیم عرفانی قابل تقسیم است، تحلیل و بررسی شد. چنین مطالعه ای آشکار می کند، در این داستان بیش از هر موضوعی عنصر عشق برجسته است. دقت در دقایق عشق موجب می شود دریابیم چگونه عشق موجب برکشیدن داستان یوسف به مقام زیباترین داستان ها شده است. عشق به عنوان یکی از منازل معرفت، موجب دگرگونی اساسی در وجود سالک می شود. پرداختن به عنصر عشق و مفاهیم عرفانی مرتبط با آن داستان یوسف را به یکی از پربارترین و تاویل پذیرترین داستان های قرآنی مبدل کرده است. آینه بودن جمال یوسف و جلوگاه حسن الهی دانستن او که موجب بصیرت افزایی چنین عشقی می شود، غیرت معشوق بر عاشق، ایثار در محبت و فراموشی الم زخم و صدق عشق از موضوعاتی است که نشان می دهد، عشق موضوع کلیدی داستان یوسف در نگاه عارفان است. همچنین عارفان به نمادپردازی شخصیتهای داستان پرداخته اند. زلیخا نماد نفس لوامه، یعقوب نماد عقل، یوسف نماد دل یا سالک طریقت است که به دلیل توجه یعقوب عقل به او دچار حسد قوای غضب و شهوت شده است.
    کلیدواژگان: داستان یوسف، عشق، غیرت، آینگی یوسف، تاویل و نمادپردازی عرفانی
  • سپیده سیدفرجی*، فرهاد طهماسبی، رقیه صدرایی صفحات 238-267
    برخی از زنان نویسنده معاصر ایرانی در مرحله ای از نویسندگی خود، به ماهیت و چیستی هویت زنان می پردازند. راوی رمان احتمالا گم شده ام نیز در پی خودآگاهی و کشف هویت فردی است و در این مسیر دچار بحران هویت شده و سعی در فایق آمدن بر این بحران دارد. نشانه شناسی یکی از روش های پژوهشی میان رشته ای است که به تحلیل نشانه ها می پردازد و در خوانش متون ادبی برای درک معانی نهفته در آنها کارگشاست. در این مقاله کوشش شده است با بهره گیری از رویکرد نشانه های اجتماعی، رمزگان های اجتماعی در رمان احتمالا گم شده ام اثر سارا سالار بررسی و تحلیل شود. بررسی رمان احتمالا گم شده ام از دیدگاه نشانه شناسی اجتماعی بیانگر آن است که نویسنده در بازنمایی و القای مفهوم مورد نظر خود یعنی بحران هویت موفق بوده است. سارا سالار حضور نشانه های اجتماعی را در رمزگان های هویتی مانند مکان، پوشاک، خوراک و نام به تصویر کشیده؛ بویژه از طریق تداعی مکان های گذشته و نیز بی نام بودن شخصیت اصلی، بر این مفهوم تاکید می کند. نشانه های آداب اجتماعی نیز در این رمان فراوان اند. نویسنده از روش‎ های گوناگون ارتباط غیرکلامی (مانند لحن و اطوار) به عنوان بستری برای بازتاب مفهوم گم گشتگی هویت بهره برده است؛ به این صورت که لحن گفتاری توهین آمیز و غیر همدلانه در گفت وگوهای ذهنی راوی نیز در خدمت القای مفهوم بحران هویت است.
    کلیدواژگان: نشانه شناسی اجتماعی، داستان معاصر، زنان داستان نویس، احتمالا گم شده ام، بحران هویت
  • آیت شوکتی* صفحات 268-295
    صفاء القلوب اثر ارزشمندی است که فقط یک نسخه خطی در کتابخانه ملی تبریز از آن وجود دارد و تاکنون هم تصحیح نشده است. این کتاب را عبدالرحیم حزین شیروانی در دوره قاجار در 19 گفتار و 11 حکایت و یک خاتمه ای کوتاه در دعای خیر در حق کاتب به اقتفا از نان و حلوای شیخ بهایی و در وزن و قالب آن سروده است. مقاله حاضر به روش اسنادی- توصیفی و مبتنی بر مطالعات کتابخانه ای بررسی و تحلیل شده، در صدد پاسخ گویی به این پرسش است که بارزترین ویژگی های سبکی صفاء القلوب چیست؟ به این منظور، مهم ترین ویژگی های صفاء القلوب در سه سطح فکری، زبانی و ادبی همراه با معرفی نسخه و ویژگی رسم الخط آن، بررسی و تلمیحات و تضمین های به کار رفته، تخریج و مصدریابی شده است. یافته های پژوهش مبنی بر آن است که این اثر از جهتی ویژگی های سبک کهن را دارد و از جهتی رد پای واژه ها و اصطلاحات روز و کاربردهای نو در لابلای این نسخه مشهود است. ویژگی های سبکی و رسم الخط نسخه، در دو نسخه دیگر نیز دیده می شود. تنها 7 درصد ابیات مردف، هستند. پیروی از نان و حلوا نیز در جای جای نسخه نمود دارد. مولف این اثر، غیر از شیخ بهایی، به اشعار مولوی و عطار و صایب نیز نظر داشته است.
    کلیدواژگان: نسخه خطی، قاجار، عبدالرحیم شیروانی، صفاء القلوب
  • ماندانا علیمی*، سارا جاویدمظفری صفحات 296-324

    براساس چارچوب نظری هابرماس، از «نسبت اندیشه و سیاست» در سیر تاریخ اندیشه سیاسی غرب، اندیشه و سیاست در دوره کلاسیک و در سنت ارسطویی حول مفهوم «سعادت» با هم عجین می شوند؛ زیرا اندیشه، سعادت را تعریف می کند و سیاست در خدمت تحقق مفهوم سعادت، قرار می گیرد. حال آنکه در اندیشه سیاست مدرن و در سنت هابزی، اخلاق و سیاست از هم جدا می شوند. در حقیقت هدف ساختار سیاسی شاهنامه، سعادتمند کردن شهروندان و همچنین زمینه ای برای ایجاد امنیت و تحقق رفاه می باشد؛ با این توصیف، طبق چارچوب نظریه هابرماس، مقاله حاضر بر این نظر است که در اندیشه متفکران مکتب فرانکفورت، اندیشه و سیاست همانند سنت کلاسیک، می تواند مفهوم رفاه در جهت مذهبی و علم سعادت، عدالت، امنیت و کمک به نیازمندان را به وجود آورد که همان «اخلاق فضیلت» است؛ «اندیشه های سیاسی» که مورد علاقه ماکیاولی و «نظم اجتماعی» که مورد نظر مور است، با توجه به زندگی «فضیلت-مندانه» شهروندان توضیح داده نمی شوند. مسئله این متفکران مدرن برخلاف متفکران کلاسیک، نه پرسش از شرایط اخلاقی «زندگی خیر»، بلکه پرسش درباره شرایط واقعی بقاست که مورد نظر مور است. با این توضیح می توان حد فاصل میان عقلانیت ارتباطی در تقابل با عقلانیت ابزاری را طبق نظر فرانکفورت در ساختار سیاسی شاهنامه بررسی نمود که این مکتب ما را به «وفاق اجتماعی» می رساند و رسیدن به رهایی از تعلقات دنیایی را همان خرد عینی می داند.

    کلیدواژگان: ساختار، سیاست، شاهنامه، مکتب، فرانکفورت، هابرماس
  • گلاله مرادی*، عبدالناصر نظریانی، محمدامیر عبیدی نیا صفحات 325-356
    بیان احساسات شخصی در مفهوم گسترده آن در قالب نظم و نثر در دوره های مختلف همواره مورد توجه شاعران و نویسندگان ادب فارسی قرار گرفته است. احساسات شخصی اعم از نرم ترین تا درشت ترین آن ها در دایره ادب غنایی می گنجد. رمان یکی از انواع ادبی و نوع ادبی غالب در عصر حاضر است که پتانسیل و فضای لازم برای خلق و آفرینش مفاهیم غنایی را در خود دارد. رمان شوهر آهوخانم نوشته علی محمد افغانی و اولین اثر شناخته شده به سبک ریالیسم در ادبیات فارسی می باشد. در پژوهش حاضر سعی بر آن بوده تا با بهره گیری از شیوه توصیفی-تحلیلی، انواع مفاهیم غنایی در این رمان مورد بررسی قرار گیرد. مفاهیم غنایی در رمان شوهر آهوخانم بیشتر به صورت وصف، عشق و محبت، غم و اندوه، خشم و نفرت، شادی و امیدواری و موسیقی و رقص نمود پیدا کرده است. نویسنده از این مفاهیم در جهت توصیف فضا، حالات روحی شخصیت های داستان و اثرگذاری بیشتر بر مخاطب بهره گرفته است.
    کلیدواژگان: مفاهیم غنایی، رمان، شوهر آهوخانم، علی محمد افغانی
  • نادره نفیسی* صفحات 357-376

    بابا فغانی شیرازی از شاعران نیمه دوم سده نهم و اوایل سده دهم هجری است که به سبب آوازه در غزل سرایی، او را «حافظ کوچک» نامیده اند. دیوان این شاعر، نخستین بار در 1935م در لاهور و سپس در سال 1316ش به کوشش احمد سهیلی خوانساری در تهران به چاپ رسید. سهیلی، بار دیگر این دیوان را در 1340 با 5 دستنویس نویافته، مقابله و دوباره تصحیح و منتشر کرد. وی در مقدمه این چاپ یادآور شده که در تصحیح این دیوان «نهایت اهتمام» را به عمل آورده است. ولی مقابله این تصحیح با دستنویس های معتبر، بیانگر آن است که مصحح در تصحیح این متن، دچار خطاهای بسیاری شده است و در مقابله بسیاری از غزل ها با دستنویس های نویافته خویش کوتاهی کرده است. در این تصحیح، غزل هایی نیز به چشم می خورد که در دیوان هلالی جغتایی، چاپ سعید نفیسی هم با اندک اختلافی درج شده است. شعر بابافغانی تا دو سده پس از درگذشت او، سرمشق و الگوی شاعران ایرانی و پارسی گویان شبه قاره بوده است و تقریبا همگی این شاعران، شماری از غزل های خویش را در «زمین» غزل های بابافغانی سروده اند. ولی تا به امروز، تصحیحی معتبری از دیوان بابافغانی در دست نیست. نگارنده در مقاله حاضر نشان داده است که ناکارآمدی شیوه ضبط نسخه بدل ها، به متن بردن نویسش های نادرست و مقابله نکردن بسیاری از غزل ها با دستنویس های نویافته، چاپ حاضر دیوان بابافغانی را بی اعتبار ساخته است.

    کلیدواژگان: بابافغانی، دیوان، تصحیح، هلالی جغتایی
  • فردین حسین پناهی* صفحات 377-403

    اشتقاق و ترکیب دو فرآیند اصلی واژه سازی در زبان فارسی است. از آن جا که فعل مهم ترین عنصر در دستگاه واژگانی و نحوی زبان است، زایا بودن زبان در ساخت فعل های متنوع و متعدد اهمیت فراوانی دارد، طوری که این فعل ها خود، زایا باشند و بتوان واژه های دیگری از آن ها مشتق کرد. این مهم، از طریق فرآیند اشتقاق صورت می گیرد و فعل های بسیط مهم ترین عناصری هستند که زبان فارسی از طریق آن ها می تواند به امر اشتقاق بپردازد. نگاهی به وضعیت کاربرد فعل ها در زبان فارسی امروز نشان می دهد که گرایش مفرطی به ساخت فعل های مرکب وجود دارد و تعداد فعل های بسیط بسیار کمتر از فعل های مرکب است و فعل های بسیط موجود نیز غالبا در حال تبدیل شدن به فعل های مرکب اند. ادامه این روند می تواند منجر به ضعف تدریجی و شاید توقف اشتقاق های فعلی در زبان فارسی شود. در این مقاله ضمن بررسی وضعیت فعل های بسیط و مرکب در زبان فارسی معاصر، و نقد و بررسی دیدگاه های مطرح در این حوزه، راهکارهایی برای اصلاح وضعیت موجود بررسی می شود. بر این اساس، در مواردی می توان با به کارگیری و تقویت ساخت های زیرمجموعه فعل بسیط یا مرتبط با آن، قابلیت های اشتقاق فعلی در زبان فارسی را احیا کرد. تقویت ظرفیت ساخت فعل های تبدیلی، استفاده از فعل های سببی و استفاده از فعل های پیشوندی از مهم ترین راهکارهایی است که برای این منظور می توان در پیش گرفت.

    کلیدواژگان: زبان فارسی معاصر، اشتقاق، ترکیب، فعل بسیط، فعل مرکب
|
  • Farshad Eskandari Sharafi *, Mehdi Sadeghi Darvishi, Vahid Mobarak Pages 1-34

    Folk culture is a collection of rituals, ceremonies, myths, legends, stories, proverbs, songs, lullabies, riddles, games, entertainment, beliefs and superstitions of a society. Travelogues provide us with extensive and valuable information about the political, social, economic, and cultural aspects of different societies. Therefore, analyzing such writings is very effective in recognizing the manifestations of folk culture in a society. In this study, two travelogues "A Journey to the Court of Sultan Sahebqaran" and "In the Land of the Sun" written by Heinrich Brugesch, who traveled to Iran twice during the reign of Nasser al-Din Shah, were analyzed using descriptive-analytical method and library resources, to re-read the domains of Qajar's Iranian folk culture. The results of the study show that a significant part of these travelogues deals with the elaboration and description of the components of the Iranian folk culture. Description of appearance and character of Iranians, jewelry, hunting, celebrations, Muharram's mourning ritual, marriage and wedding ritual, funeral ritual, eating etiquette, hospitality etiquette, folklore language and literature, folk buildings and places, folk arts and handicrafts, and beliefs and superstitions are the most important elements of the Iranian folk culture, about which Brugesch has written in his travelogues with a sharp and comprehensive prospective. In parts of Bruges's travelogues, the "Western" mentality toward east is seen, comparing the "other" with the "self", and considering the "self" to be superior. Nonetheless, there are many fair judgments in them, distinguishing them from other European travelogues.

    Keywords: Travelogue, the concept of self, the other, German Heinrich Bruges, folklore, the Iranian Folk Culture
  • Fariba Sadeghi, Nahid Akbari *, Susan Jahanian Pages 35-61

    Each literacy work shows that each phenomenon directly or indirectly refers to the specific aspect of individual, social, cultural, political, and so on streams in a society based on the worldview and thinking manner of its creator. Obviously, others’ effect on an individual needs his/her mutual relationship with them. Therefore, social psychology is known as a study of human interaction or the science of studying human beings. It includes many components of community orientation (social influence), aggression, attraction, persuasion, imitation, prejudice, etc. What studied in this research are Parvin Etesami’s poems which is viewed and then analyzed by descriptive-analytical method from the “prejudice” aspect as a social-psychological component in the mentioned personality in her poems. This is to indicate what Parvin Etesami’s view is toward prejudice of personalities in her poems? The results show that Parvin mentions people's prejudices with a critical and poignant view.

    Keywords: social psychology, prejudice, Parvin Etesami, modern poetry
  • Afsane Oladi * Pages 62-99

    Iyric titerature is a world full of secrets. Containing rich and anciant culture, khosrou&shirin poem is the sea of secrects of non-affected by the non-verbal elements more than verbal ones.As research has shown, more than 70% of human messages Transmit through non-verbal communication and audience get only 30% of The messages through word and speech.Nezami amazingly communicates to audience by creating different concepts and contexts throught coherence and body language Researching in interdisiplinary and communication sciences, The auther investigates The non- verbal communications in khosrou& shirin poem in this article, and attempts to Show the messages that the poet wanted to convey to the readers via non-verbal communication.Nezami has created a dramatic and romantic atmosphere by using the non-verbal functions of sign language, action language and the language of objects.This paper analyzes these functions.The result of the studies shows that body movements and eye contacts play a greal and important role in Conveying messages and synesis in The Field of Communication.Key words: non-verbal communication, lyricliterature, Body language, Language functions, khosrou&shirin poem.

    Keywords: non-verbal communication, lyricliterature, body language, Language Functions, khosrou&shirin poem
  • Reza Borzoiy *, Tahmoors Garavandi Pages 100-126

    One of the ways to recognize the linguistic and thought components of writers and poets is to examine their works from a stylistic point of view. Identifying stylistic elements in literary works leads the audience to the intellectual and linguistic world of the poet and writer. On the other hand, contemporary Iranian poetry underwent many changes and transformations from the coup d'etat of 28 August to the Islamic Revolution, influenced many events of Iranian writers and, consequently, their works, and each of them reflected in its own style and context. These events took place, in the sense that in addition to the content of their poems, their words and speech were also influenced by these contemporary currents, and even the romances of many poets were somehow influenced by political and social events. The present research is a descriptive and analytical method to analyze the poems of Nader Naderpour from contemporary poets with a light look. Findings indicate that in Naderpour's poems there are components of individual style: highlighting concepts and themes (mainly romantic and personal), using labeled words (using colors and elements of nature as a symbol), using pristine rhetorical elements And now that Nader Naderpour is a sign of novelism, they are considered as one of the prominent features of his poetry style, which is expressed in a simple and psychological way and has been presented to the audience. In addition, the sensuality of rhetorical elements is another indicator of Naderpour's style

    Keywords: : style, stylistic components, contemporary poetr, Nader Naderpour
  • Aziz Zilabi, Masoud Pakdel *, Sima Mansoori, Mansoureh Tadayoni Pages 127-163

    The composite poem "With Neizeh Caravan" by AlirezaGhazveh is one of the most famous poems in contemporary religious literature. While creating an epic poem, the poet describes mostly the goals and consequences of the event and talks about the factors leading to its occurrence, making it a platform for expressing the concepts of freedom, defending rights, and resisting tyranny. At the structurelevel, its rhymes, rows, and word choice are all chosen for that purpose. The themes of his poetry also refer to this event as a great revolution.Paying attention to internal music, giving prominence to ideas and concepts, using the marked vocabularies, fluency and simplicity, eloquent elements artistically, making pictures of imagination and emotion, paying attention to addressee -centered and meanings, emphasizing on religious, revolutionary , humane and ideal concepts are among the features of his poetry style.Since stylistics is a tool for recognizing the poet's human, scientific, literary and ideological identity, this paper uses a descriptive-analytical procedure to investigate obvious stylistic features of the poet's Ashoraee composite based on layering stylistics. The results show the poet uses all the possibilities of poetry to explain his religious ideas and based on these ideas and Alavi, Hosseini and Ashurathemes, he can be called a conceptualist poet. A look at the literary and linguistic aspects of Ghazveh's poetry shows the poet knows the literary and linguistic standards of the past and present and wherever he deems appropriate, heuses them to add to his wordinfluence.

    Keywords: ritual literature, contemporary literature, Layered Stylistics, Ashura Poetry, Ali Reza Ghazveh
  • Parvane Fereydooni, Morteza Razaghpoor * Pages 164-185

    Art and literature have a special place in Campbell's mythology, which is one of the most important study objects. Single myth is one of the mythological methods in the field of literature and art, both in the field of creation and in the field of understanding. Critics turn to a single myth to understand the works created in this way. Campbell has been more involved with literature than any other art. The ancient model of Hero's Journey by Campbell is written on three general lines of narrative- separation, arrival, and return, along with seventeen sub-categories, which ultimately pave the way for the hero's psychological development.The present study is a analytic-comparative study that was conducted in the statistical population of Homay and Homayoun poems, and analyzed Homay's journey to China based on Joseph Campbell's "Hero's Journey" theory. And the result of the study indicates that at the end of the journey, the hero has reached a psychological development and self-knowledge and gained identity.

    Keywords: Myth Criticism, Hero's Journey, Joseph Campbell, Homay, Homayoun Poem, Khaju Kermani
  • Ahmad Rustae Shalmani, Ahmad Zakeri * Pages 186-214

    Astronomers have made predictions about the motion of the planets and perchging their orbits in the celestial belt, arguing this prediction based on the science or art of astronomical rules technique. In the definition of this industry, it has been said that recognizing the quality of the argument is based on the rotation of the heavens and the study of the towers and the motion of the stars, on what the moon heaven minister will be found before it is found. This knowledge has a very long history in the field of human knowledge, its history goes back to the ancient Babylonians and then to the Greeks, who played a significant role in its development. The knowledge of the rules of astronomy, which was initially the exclusive domain of astronomers and mathematicians, gradually expanded to the field of other sciences, so that even physicians in some eras used astronomy to treat their patients. Also, poets were not unaware of this knowledge and in the early periods of Persian poetry until the seventh and eighth centuries, they used it in their poems and created themes to express pride than other poets. The rulings related to the zodiac or the rulings related to each of the twelve towers or the famous stars in each of the towers, in the Sanaei court, have a special effect that we these meanings examined and studied under various headings as follows.

    Keywords: constellations, astronomical rules, court, Sanaei
  • Maryam Raisi *, Ata Mohammd Radmansh Pages 215-237
    Story of Joseph as one of the best tales has caused various perceptions about it. One of the most important viewpoints is interpretation of mystics. In this article, we explain the viewpoint of mystics by extracting the themes. In order to do so, Tazkirat al-Awliya, al-Risala al-Qushayriyyh, Kashf ul Mahjoob, Meybodi Interpretation and other books were reviewed and the themes of the story were analyzed in relation with high mystical concepts divisible into two parts of concepts related to love and other mystic ones .Such studies show that love is more prominent than every topic in this story . Paying attention to the stages of love makes us understand how love causes the story achieve one position of most beautiful stories .Love as one of houses of knowledge causes a basic change in existence of follower . Addressing the love and mystical concepts related to it, has changed story to one of most fruitful and interpretable Quran stories. Joseph’s beauty as mirror and knowing it as place where divine beauties are displayed, increase insight of such love. The zeal of beloved for lover, self-sacrifice in affection and truth of love are the themes which show that love is key topic of Joseph’s story from viewpoint of mystics. The mystics have also considered characters of story as symbols by like Zuleikha as blaming soul , Jacob as wisdom , Joseph as heart or follower of path involved in jealousy anger and lust power as result of the attention of Jacob .
    Keywords: Story of Joseph, love, Zeal, Joseph as a mirror, Interpretation, mystical symbolization
  • Sepideh Seyed Faraji *, Farhad Tahmasebi, Roghoye Sadraee Pages 238-267
    Some women Iranian contemporary writers at some stage of their writing deal with the nature and identity of women. The narrator of the novel, probably lost, also seeks self-awareness and the discovery of individual identity, and in this way, he suffers from an identity crisis and tries to overcome this crisis. Semiotics is one of the interdisciplinary research methods that analyzes the signs and is used in reading literary texts to understand the meanings hidden in them. In this article, an attempt has been made to study and analyze the social codes in the novel "Probably Lost" by Sara Salar, using the approach of social signs. An examination of the novel Lost in Social Semiotics suggests that the author has succeeded in representing and inducing his intended concept of identity crisis. Sarah Salar portrays the presence of social cues in identity codes such as place, clothing, food, and name; It emphasizes this concept especially through the association of past places as well as the anonymity of the main character. Signs of social etiquette are also abundant in this novel. The author has used various methods of non-verbal communication (such as tone and tone) as a platform to reflect the concept of identity loss; In this way, the offensive and unemotional tone of speech in the narrator's mental dialogues also serves to instill the concept of identity crisis.
    Keywords: Social semiotics, contemporary fiction, women storytellers, possibly missing, Identity Crisis
  • Ayat Shokati * Pages 268-295
    Safa al-Qulub is a valuable work of which there is only one manuscript in the National Library of Tabriz and it has not been corrected yet. This book was written by Abdul Rahim Hazin Shirvani in the Qajar period in 19 speeches and 11 anecdotes and a short conclusion in the prayer for the good of the scribe, following the bread and halva of Sheikh Baha'i and in its weight and format. The present article is documented-descriptive and based on library studies, and seeks to answer the question, what are the most obvious features of the purity of the heart? For this purpose, the most important features of Safa al-Qulub at three levels of thought, language and literature, along with the introduction of the version and its calligraphy feature, have been examined and the hints and guarantees used have been extracted and confiscated. The research findings indicate that this work has the characteristics of the old style in a sense and the traces of modern words and expressions and new uses are evident in the lab of this version. The stylistic and calligraphic features of the version can also be seen in the other two versions. Only 7% of the verses are different. Following bread and halva is also evident in various places in the version. Apart from Sheikh Baha'i, the author of this work has also commented on the poems of Rumi, Attar and Saeb.
    Keywords: manuscript, Qajar, Abdul Rahim Shirvani, Safa 'al-Qulub
  • Mandana Alimi *, SARA Javid Mozafari Pages 296-324

    According to Habermas's theoretical framework, from the "relation of political thought to the course of the history of Western political thought", thought and politics in the classical period and in the Aristotelian tradition are intertwined around the concept of "happiness" because thought defines and Politics realizes the concept of happiness. Whereas in modern thought, in the Hobbesian tradition, ethics and politics are separated. In fact, the objective of the political structure of the Shahnameh is to make citizens happy as well as to create a foundation for security and the realization of welfare; By this description, in the framework of Habermas's theory ،this article argues that in the minds of Frankfurt school thinkers, thought and politics, like the classical tradition, can provide the concept of religious and scientific welfare, prosperity, justice, security, and assistance to the needy, which is the "virtue ethic".Machiavelli's "political ideas" and Moore's "social order" are not explained by the "virtuous" life of citizens. The question of these modern thinkers, unlike classical thinkers, is not the question of the moral condition of "the good life", but the question of the real conditions of survival. That's Moore's point. With this explanation, one can examine the gap between communicative rationality versus instrumental rationality according to Frankfurt in the political structure of the Shahnameh. This school leads us to "social consensus" and considers achieving liberation from worldly possessions as objective reason.

    Keywords: structure, Politics, Shahnameh, school, Frankfurt, Habermas
  • Golaleh Moradi *, Abdoalnaaser Nazariyaani, Mohammad Amir Obaydinya Pages 325-356
    Expressing personal emotions in its broad concept in the form of poetry and prose has always been considered by poets and writers of Persian literature in different periods. Personal feelings and emotions, from the most delicate to the greatest, fall into the realm of lyrical literature. The novel is one of literary genres and it is the dominant literary genres of the present age, which has the potential and space to create lyrical concepts. “Shohare AhooKhanom” is a novel which is written by Ali Mohammad Afghani and is the first known work in the style of realism in Persian literature. In the present research, it is aimed to study the types of lyrical concepts in this novel by using the descriptive-analytical method. The lyrical concepts in Shohare AhooKhanom novel are mostly expressed in the form of description, love and affection, sadness, anger and hatred, happiness and hope, and music and local dance. The author uses these concepts to describe the space, the mood of the characters in the novel, and to have a greater impact on the audience.
    Keywords: lyrical concepts, novel, Shohare Ahou khanom, Alimohammad Afghani
  • Nadereh Nafisi * Pages 357-376

    Bābā-Faghānī Shīrāzī is one of the poets of the second half of the 15th century and the beginning of the 16th century, who has been called "Little Hafiz" due to his fame in writing lyric poetry (ghazal). The Dīvān of this poet was first published in 1937 in Lahore and then in 1961 by Aḥmad Soheilī Khānsārī in Tehran. Soheilī once again re-edited and republished this Dīvān in 1340 based on the other newfound manuscripts. In the introduction to this edition, he mentions that he has taken "utmost care" in editing this Dīvān. However, the comparison of this edition with authentic manuscripts indicates that the editor has made many mistakes in editing this text. In this edition, there are also lyric poems that are also attributed to Hilālī Jaghatā’ī with a slight difference. Bābā-Faghānī’s poetry until two centuries after his death, has been the model of poets in Iran and the Indian Subcontinent, and almost all of these poets have written a number of their lyric poems in the zamīn of Bābā-Faghānī’s lyric poems. But to date, there is no credible edition of Bābā-Faghānī's Dīvān. In the present article, the author attempts to show that this edition because of misreading and unspecified editing method is not a critical and scientific edition.

    Keywords: Bābā-Faghānī, Dīvān, Editing, Hilālī Jaghatā’ī
  • Fardin Hosseinpanahi * Pages 377-403

    Derivation and compound are two main word-formation processes in Persian language. Since the verb is the most important element in the lexical and syntactic system, productivity of language in making diverse and numerous verbs is very important, so that these verbs were being productive and other words can be derived from them. This basic process is done through the process of derivation. Simple verbs are the most important elements in the Persian language that they can do the derivation. A glimpse on the usage of verbs in contemporary Persian language shows an inordinate tendency to make compound verbs, so that the number of simple verbs is very litter than of compound verbs, and the extant simple verbs mostly are being change to compound verbs. If this condition be continued, it can lead to gradual weakness and perhaps to stop verbal derivation in Persian language. In this paper, we will study the condition of simple and compound verbs in contemporary Persian language, and we criticize the theories about it, then the solutions will be studied to remedy this situation. Based on it, with usage and supporting the structures that they are subset of simple verbs or related with them, we can revive the ability of verbal derivation in Persian language. Supporting the potential of making Conversional Verbs; using the Causative Verbs and using the Prefixal Verbs are the most important solutions for revive verbal derivation in contemporary Persian language.

    Keywords: contemporary Persian language, derivation, compound, simple verbs, compound verb