فهرست مطالب

نشریه مطالعات مدیریت شهری
پیاپی 45 (بهار 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/03/31
  • تعداد عناوین: 6
|
  • علی رحیمی*، سید رضا صالحی امیری، فاطمه عزیزآبادی فراهانی صفحات 1-10

    مقدمه و هدف پژوهش:

     با برپایی جشنواره های فیلم اثرات مختلفی در کالبدشهری صورت می پذیرد. برخی اثرات در حوزه زیرساخت ها و کالبد فیزیکی شهرها و برخی دیگرمربوط به تغییرات در کالبد فرهنگی و اقتصاد شهری نمایان می شود. یکی از فرصت های بدست آمده چانه زنی فرهنگی است. این رویداد موقعیتی برای خریداران و فروشندگان آثارسینمایی فراهم می آورد، که کنار یکدیگر گرد آمده و به تبادل انواع کالاهای فرهنگی و داد و ستد بپردازند.

    روش پژوهش: 

    روش این مطالعه از نوع پیمایشی بوده و با تکیه بر روش دلفی، 129 پرسشنامه در میان تهیه کنندگان فیلم های سینمایی، کارگردانان سینمایی، کارشناسان و منتقدین، که در جشنواره های برلین و کن در سال های 2016-2010 شرکت داشته اند، توزیع شده است. به منظور بررسی سوالات تحقیق از آزمون دو جمله ای فریدمن استفاده شده است.

    یافته ها:

     نتایج بدست آمده نشان می دهد که برگزاری جشنواره های فیلم در مدیریت شهری و تغییر در چهره شهرها موثر بوده است. همچنین جشنواره های فیلم بدلیل حضور خریداران و فروشندگان قدرت چانه زنی فرهنگی را افزایش می دهد.

    نتیجه گیری

    جشنواره های فیلم توانایی تغییرات متنوعی را در: مدیریت شهری، تغییر در چهره شهر، برندشدن شهرها، گسترش بازار و گردشگری فرهنگی و آورده اقتصادی دارند. لذا پیشنهاد می شود با تقویت بازارهای جنبی، تغییر محسوس و توسعه زیرساختهای شهری ممکن شود. شرکت کنندگان در این بازارها، زمانی ترغیب به حضور و مشارکت خواهند شد که زیرساخت های شهری و مدیریت مربوط به آن از هرحیث آمادگی لازم را داشته باشند.

    کلیدواژگان: جشنواره فیلم، بازار، چانه زنی فرهنگی، مدیریت شهری
  • سجاد زنگیشه ئی*، حجت شیخی، فرهاد برونک صفحات 11-26

    مقدمه و هدف پژوهش: 

    یکی از مهمترین رسالت‏های تسهیل گری شناسایی ظرفیتها و دارایی های محله و شکوفایی آنها در جهت توسعه اجتماع محور محلی و توسعه درون‏زا می‏باشد. توسعه اجتماعی در مورد قرار دادن انسان ها در مرکز نظریه توسعه است. رویکرد توسعه اجتماعی بر ظرفیت ها تاکید می کند و بنابراین توانمندسازی در آن بسیار با اهمیت می‏نماید.

    روش پژوهش:

     این پژوهش از لحاظ هدف کاربردی و از لحاظ روش توصیفی- تحلیلی است. برای تحلیل داده ها و اطلاعات از روش ترکیبی (کمی و کیفی) متناسب با موضوع استفاده شده است. همچنین تعداد 461 پرسشنامه به روش تصادفی ساده توزیع گردید و مقدار آلفای کرونباخ برای آزمون پایایی پرسشنامه 874/0 به دست آمد و این بدان معناست که مقیاس مورد نظر ما از روایی و پایایی بالایی برخوردار است. همچنین با استفاده از روش های آماری در نرم افزار SPSS تحلیل پرسشنامه صورت پذیرفت.

    یافته ‏ها:

     برای تمرکز بر دارایی های محله جعفرآباد، باید ابتدا دارایی ها را شناسایی کرد. بر این اساس دارایی‏های کلیدی اجتماع محلی عبارتند از افراد اثرگذار، انجمن‏ها و کانونهای محلی (CBO)، سازمان های مردم نهاد (NGO)، مراکز حمایتی خیریه ای، سازمان های دولتی، دارایی‏های فیزیکی (اماکن آموزشی، ورزشی و تفریحی، درمانی و خدمات اجتماعی و سایر موارد مشابه ، روابط اجتماعی، دارایی‏های فرهنگی، دارایی‏های اقتصادی و مالی و... بر همین اساس هر محله و اجتماع محلی واجد شرایط و ظرفیت ها و دارایی هایی است که با اتکاء به آنها می‏توان در زمینه رفع مشکلات محله و توسعه اجتماع محلی گام برداشت. یافته‏ های پژوهش بیانگر پایین بودن سرمایه‏ ها و دارایی‏های محله جعفرآباد در تمام ابعاد یوده است.

    نتیجه‏ گیری:

     برای دستیابی به توسعه اجتماع محور محلی، شناسایی و شناخت پتانسیل‏ها و ظرفیت‏های محله، شکوفایی دارایی‏های محلی از الزامات می باشد. همچنین با شناخت تمام دارایی‏ها و ظرفیت‏های محله و شکوفایی آنها می‏توان به توسعه اجتماع محور محلی دست یافت. باید آنها را کشف کرد و پر و بال داد و توانمند کرد تا شاهد پرواز محله در جهت آرمان و اهداف توسعه شهری باشد. متاسفانه در محله جعفرآباد ظرفیت‏ها و سرمایه‏های شهری کشف و شکوفا نشده و باعث عقب افتادگی محله از توسعه شده است.

    کلیدواژگان: تسهیل گری، ظرفیت‏سازی، دارایی‏های محلی، توسعه اجتماع محور، محله جعفرآباد
  • سینا منصوری* صفحات 27-46

    مقدمه و هدف پژوهش: 

    امروزه فضاهای شهری تبدیل به عناصری مهم در تعیین هنجارهای اخلاقی مردمی شده اند. یکی از مهمترین مسایل پیش روی طراحی فضاهای شهری بکارنبردن مبانی و اصول فرهنگ اصیل ایرانی-اسلامی می باشد،که این عامل باعث بروز از خودبیگانگی،بی هویتی و فراموشی خداوند در جامعه شده است. هدف این پژوهش شناسایی و بررسی مبانی و اصول فرهنگی مورد نیاز جهت طراحی و ساماندهی میدان تجریش تهران است.

    روش پژوهش:

     روش پژوهش اکتشافی-تحلیلی می باشد که می توان با بررسی آراء و نظریات صاحب نظران و برداشت های میدانی و تحلیل آنان به مبانی و اصول مورد نیاز دست پیدا کرد.

    یافته ها:

     بر اساس برداشت های میدانی و مطالعه نظریات به این نتیجه رسیده شد که فضای میدان تجریش تهران فاقد هویت و مبانی و اصول فرهنگ ایرانی می باشد و در طول زمان در اثر دو مقوله ی جهانی شدن و تکنولوژی و روی آوردن به مصالح مدرن و دوری جستن از الگوها و سبک معماری ایرانی اسلامی و کمرنگ شدن الگوهای هویتی دینی، این میدان هویت واقعی خویش را از دست داده است.

    نتیجه گیری

    در نتیجه بر اساس تحلیل های انجام شده چهار موضوع آداب، هنجارهای اخلاقی، دین و آیین و رسوم به عنوان اصلی ترین موضوعات که زیر مجموعه های آنان مرتبط با فرهنگ ایرانی است مورد بررسی قرار گرفتند

    کلیدواژگان: فرهنگ ایرانی- اسلامی، طراحی شهری، فضاهای شهری، هنجارهای اخلاقی، دین
  • مریم علیپور شعاری دهقانی، علی پناهی*، رضا ولی زاده صفحات 47-58

    مقدمه و هدف پژوهش:

     در رویکرد کاهش خطرپذیری سکونتگاه ها، سیستمی تاب آور است که بتواند مخاطرات موقت و دایم را جذب کرده و خود را با شرایط به سرعت در حال تغییر انطباق دهد، بدون اینکه کارکرد خود را از دست بدهد. در این راستا، نیاز به یک رویکرد مدیریتی پویا در راستای تحقق تاب آوری احساس می گردد. با توجه به اهمیت نقش شاخص های مدیریتی در تحقق شهر تاب آور، هدف از پژوهش حاضر امکان سنجی اصول مدیریتی تاب آوری در کلان شهر تبریز با تاکید بر رویکرد هیوگو می باشد.

    روش پژوهش: 

    روش تحقیق از نظر هدف کاربردی و از نظر ماهیت تحلیلی-اکتشافی می باشد که به منظور تجزیه و تحلیل اطلاعات از مدل تحلیل عاملی اکتشافی استفاده شده است. همچنین جامعه ی آماری تحقیق شامل نخبگان دانشگاهی و مدیران و مسیولان حوزه ی مدیریت بحران کلان شهر تبریز می باشد که حجم نمونه بر اساس روش دلفی هدفمند 100 نفر برآورد گردیده است.

    یافته ها: 

    یافته های تحقیق نشان می دهد که اصول 10گانه ی مدیریتی تاب آوری بر مبنای دیدگاه هیوگو مانند یکپارچگی و هماهنگی در تصمیم گیری و سیاست گذاری، نظارت و اقدامات بازرسی، ساختارها و قوانین، ارتقای ظرفیت های سازمانی و محلی و رویکردهای مواجهه و بازتوانی در مواقع بحرانی و پس از آن در کلان شهر تبریز دارای وضعیت مطلوبی نمی باشد.

    نتیجه گیری

    نتایج حاکی از آن است که 17 مولفه بر عدم تحقق پذیری این رویکرد در کلان شهر تبریز تاثیرگذار می باشند که بر اساس مدل تحلیل عاملی در سه عامل اصلی ساختار مدیریتی و قوانین ناکارآمد، عدم ظرفیت سازی نهادی و تاکید بر دانش محوری و نبود دیدگاه چندبعدی و سیستمی به ترتیب با ارزش ویژه ی 452/6، 159/3 و 893/1 قابل طبقه بندی هستند.

    کلیدواژگان: مدیریت شهری، تاب آوری، رویکرد هیوگو، کلان شهر تبریز
  • کتایون تیموریان*، سید مانی اثنی عشری، شهره علی پور صفحات 59-70

    مقدمه و هدف پژوهش: 

    مقدمه و هدف پژوهش: مفهوم گرافیک محیطی یکی از مفاهیم مطرح قرن بیست و یکم است که با روند گسترش سریع فناوری ارتباطات و افزایش جمعیت شهرها در فضاهای شهر به امری اجتناب ناپذیر در حیطه زیبایی شناسی شهری مبدل شده است. لذا هدف پژوهش حاضر نقش مولفه های موثر بر کیفیت بصری گرافیک محیطی در توسعه فضاهای عمومی منطقه یک تهران است.

    روش پژوهش:

     روش تحقیق  حاکم بر پژوهش از نوع توصیفی-تحلیلی می باشد. این تحقیق به دنبال بررسی مولفه های موثر بر کیفیت بصری گرافیک محیطی در توسعه فضاهای عمومی منطقه یک تهران است و در تلاش است تا مهم ترین عوامل اثر گذار را بر میزان کیفیت بصری گرافیک محیطی را شناسایی نماید.

    یافته ها:

     به منظور بررسی مولفه های موثر بر کیفیت بصری گرافیک محیطی در توسعه فضاهای عمومی شهر تهران از نرم افزار SPSS جهت انجام آزمون های آلفای کرونباخ،KMO ، بارتلت، T.test و رگرسیون خطی چندگانه بهره گرفته شده است. مقدار آزمون های آلفای کرونباخ و KMO ، بالای 7/0 و همچنین سطح معنا داری آزمون بارتلت نیز کمتر از 05/0 به دست آمد که نشان از پایایی و روایی درونی و ساختاری پرسش نامه های توزیع شده دارد.

    نتیجه گیری

    نتایج آزمون t.test تک نمونه ای مستقل نشان داد که در مجموع کیفیت بصری گرافیک محیطی در فضاهای عمومی منطقه یک تهران با استفاده از آزمون رگرسیون خطی چند گانه، مشخص ساخت که مولفه های ترکیبات رنگی، اجتماع پذیری، وحدت و یکپارچگی اجزاء، ترکیب یا معماری زمینه، زاویه دید مخاطب و توجه به جزییات به ترتیب مهم ترین و اثر گذارترین مولفه های ارتقاء دهنده بودند.

    کلیدواژگان: کیفیت بصری، گرافیک محیطی، فضاهای عمومی، منطقه یک تهران
  • موسی کمانرودی کجوری*، آرزو ملکشاه صفحات 71-85
    مقدمه و هدف پژوهش

    هویت و برند از مهم ترین و راهبردی ترین مباحث مدیریت و توسعه شهری است. هدف این پژوهش، شناسایی و تحلیل جهت گیری های هویتی و برندسازی شهر تهران است.

    روش پژوهش: 

    این پژوهش از نظر هدف از نوع پژوهش های کاربردی، از نظر نوع داده از نوع پژوهش های کیفی و از نظر روش از نوع پژوهش های توصیفی-تحلیلی است. برای جمع آوری اطلاعات این پژوهش از روش مطالعات کتابخانه ای استفاده شد. از طرح راهبردی-ساختاری شهر تهران (1386)، سند چشم انداز و جهت گیری های راهبردی تهران در افق 1404 و برنامه پنجساله سوم شهرداری تهران (1402-1398) به عنوان منابع اطلاعات این پژوهش استفاده گردید. از روش تحلیل مضمون به عنوان یکی از روش های پژوهش کیفی برای مطالعه این منابع استفاده شد.

    یافته ها:

     بر اساس یافته های این پژوهش، جهت گیری های کلان هویتی و برندسازی شهری تهران بر ابعاد مختلف طبیعی، اجتماعی، فرهنگی، سیاسی، اقتصادی، حقوقی و کالبدی با غلبه فرهنگ و نمادهای ایرانی-اسلامی مبتنی هستند.

    نتیجه گیری: 

    تحقق جهت گیری های هویتی و برندسازی شهری تهران به رویکردهای توسعه و وضعیت دیپلماسی و روابط بین المللی کشور از یکسو و منابع، ظرفیت ها و انطباق برنامه های اجرایی مدیریت شهری تهران با آن ها از سوی دیگر بستگی دارد. همچنین، برنامه های توسعه شهری تهران در زمینه هویت و برندسازی آن، با سازگارسازی مکانیکی دوگانه سنت و مدرن مواجه می باشند.

    کلیدواژگان: هویت شهری، برند شهری، شهر تهران
|
  • Ali Rahimi *, Seyed Reza Salehi Amiri, Fatemeh Azizabadi Farahani Pages 1-10
    Introduction

    With the establishment of film festivals, various effects take place in the body of the city. Some effects appear in the field of infrastructure and the physical body of cities and others related to changes in the cultural body and urban economy. One of the opportunities is cultural bargaining. The event provides an opportunity for buyers and sellers of cinematic works to come together and exchange a variety of cultural goods and trade.

    Method

    The method of this study is a survey and based on the Delphi method, 129 questionnaires were distributed among filmmakers, film directors, experts and critics who participated in the Berlin and Cannes Film Festivals in 2010-2016. Friedman binomial test was used to examine the research questions.

    Results

    The results show that holding film festivals has been effective in urban management and change in the face of cities. Film festivals also increase cultural bargaining power due to the presence of buyers and sellers

    Conclusion

    Film festivals have the potential for a variety of changes: urban management, changing the face of the city, branding cities, expanding markets and cultural tourism, and bringing economic benefits. Therefore, it is suggested that by strengthening the side markets, tangible change and development of urban infrastructure is possible. Participants in these markets will be encouraged to attend and participate when the city's infrastructure and management are fully prepared.

    Keywords: Film Festival, market, Cultural Bargaining, Urban Management
  • Sajjad Zangisheh *, Hojt Shekhi, Farhad Bronk Pages 11-26
    Introduction

    One of the most important missions of the facilitation is to identify the capacities and assets of the neighborhood and their flourishing in the direction of local community-based development and endogenous development. Social development is about putting human beings at the center of development theory. The social development approach emphasizes capacities and therefore empowerment is very important in it. In the transformation of planning approaches from the point of view of the need for base-based assets, attention has been paid to the capacities of the local community in order to empower the community.

    Method

    This research is applied in terms of purpose and descriptive-analytical in terms of method. To analyze the data and information, a combined method (quantitative and qualitative) appropriate to the subject has been used. Also, 461 questionnaires were distributed by simple random method and Cronbach's alpha value for the reliability test of the questionnaire was 0.874, which means that our scale has high validity and reliability. Questionnaire analysis was also performed using statistical methods in SPSS software.

    Findings

    To focus on the assets of the Jafarabad neighborhood, one must first identify the assets. Accordingly, the key assets of the local community include influential people, local associations and clubs (CBOs), non-governmental organizations (NGOs), support-charitable centers, government agencies, physical assets (educational, sports facilities). And recreation, health and social services and other similar items (social relations, cultural assets, economic and financial assets, etc.) Accordingly, each neighborhood and local community has the conditions, capacities and assets that Relying on them, we can take steps to solve the problems of the neighborhood and the development of the local community.The research findings indicate the low capital and assets of Jafarabad neighborhood in all dimensions.

    Conclusion

    To achieve local community-based development, identify and recognize the potentials and capacities of the neighborhood, the flourishing of local assets is a requirement. Also, by recognizing all the assets and capacities of the neighborhood and their prosperity, local community-based development can be achieved. They must be discovered and given wings and empowered to witness the flight of the neighborhood towards the ideals and goals of urban development. Unfortunately, in Jafarabad neighborhood, urban capacities and capitals have not been discovered and flourished, and this has caused the neighborhood to lag behind in development.

    Keywords: Facilitation, capacity building, Local Assets, Community Based Development, Jafarabad Neighborhood
  • Sina Mansouri * Pages 27-46
    Introduction & Objective

    Today, urban spaces have become important elements in determining popular moral norms. One of the most important issues facing the design of urban spaces is the application of the principles of the original Iranian-Islamic culture, which has caused the alienation, anonymity and forgetfulness of God in society. The purpose of this study is to identify and study the cultural principles needed to design and organize Tehran's Tajrish Square.

    Method

    The research method is exploratory-analytical, which can be achieved by examining the opinions and theories of experts and field perceptions and analyzing them, the required principles and principles.

    Results

    Based on field perceptions and the study of theories, it was concluded that the space of Tajrish Square in Tehran lacks the identity and principles of Iranian culture and over time due to the two categories of globalization and technology and turning to modern materials and Avoiding the patterns and style of Iranian Islamic architecture and fading the patterns of religious identity, this field has lost its true identity.

    Conclusion

    As a result, based on the analyzes performed, four issues of customs, moral norms, religion and customs as the main topics whose sub-categories are related to Iranian culture were examined.

    Keywords: Iranian-Islamic culture, Urban design, Urban spaces, moral norms, religion
  • Maryam Alipour Shoari Dehghani, Ali Panahi *, Reza Valizadeh Pages 47-58
    Introduction and purpose

    In the settlement risk reduction approach, a resilient system is one that can absorb temporary and permanent hazards and adapt to rapidly changing conditions without losing its function. In this regard, the need for a dynamic and systematic management approach in order to achieve resilience is felt. Considering the importance of the role of managerial indicators in the realization of a resilient city, the purpose of this study is to assess the feasibility of resilient management principles in Tabriz metropolis with emphasis on the Hugo approach.

    Research method

    Research method is applied in terms of purpose and in terms of analytical-exploratory nature, which in order to analyze the information has been used the exploratory factor analysis model. Also, the statistical population of the study includes academic elites and managers and officials in the field of crisis management in Tabriz, that the sample size is estimated to be 100 people based on the Delphi method.

    Findings

    Findings show that the top 10 management principles of resilience based on Hugo's perspective such as integration and coordination in decision-making and policy-making, oversight and inspection measures, structures and laws, organizational and local capacity building, and approaches to crisis and rehabilitation in and after metropolitan areas. Tabriz is not in a good condition.

    Results

    The results also show that 17 components affect the impracticability of this approach in Tabriz metropolis, which based on the factor analysis model, the three main factors of management structure and inefficient laws, lack of institutional capacity building and emphasis on knowledge-based and lack of multidimensional and systemic perspective can be classified with special values of 6.452, 3.159 and 1.8993, respectively.

    Keywords: Urban Management, resilience, Hugo Approach, Tabriz metropolis
  • Katayoon Teymoorian *, Seyed Mani Esnaashari, Shohreh Alipour Pages 59-70
    Introduction & Objective

    The concept of environmental graphics is one of the concepts of the 21st century, which has become inevitable in the field of urban aesthetics with the rapid development of communication technology and increasing urban population in urban spaces. Therefore, the aim of this study is the role of effective components on the visual quality of environmental graphics in the development of public spaces in Tehran Region One.

    Research method

    The research method governing the research is descriptive-analytical. This study seeks to investigate the components affecting the visual quality of environmental graphics in the development of public spaces in region one of Tehran and tries to identify the most important factors affecting the visual quality of environmental graphics.

    Results

    In order to investigate the components affecting the visual quality of environmental graphics in the development of public spaces in Tehran, SPSS software was used to perform Cronbach's alpha tests, KMO, Bartlett, T.test and multiple linear regression. The value of Cronbach's alpha and KMO tests was above 0.7 and also the significance level of Bartlett test was less than 0.05, which indicates the internal and structural reliability and validity of the distributed questionnaires.

    Conclusion

    The results of independent sample t.test showed that in general, the visual quality of environmental graphics in public spaces of region one of Tehran, using multiple linear regression test, determined that the components of color combinations, sociability, unity And the integration of components, composition or background architecture, audience perspective and attention to detail were the most important and effective components of enhancement, respectively.

    Keywords: Visual Quality, environmental graphics, PUBLIC SPACES, District One of Tehran
  • Mousa Kamanroudi Kojouri *, Arezoo Malekshah Pages 71-85
    Objective

    Identity and brand are the most important and strategic issues of urban management and development. The aim of this study was to identify and analyze identity orientations and branding in Tehran.

    Method

    In this study, library studies were used to collect data. Were used the Strategic-structural plan of Tehran (2007), Vision Document and Strategic Orientations of Tehran in horizon 1404 and The Third Five-Year Plan of Tehran Municipality (2019-2013) as information sources of this study. To study these resources, themed analysis method was used as one of the qualitative research methods.

    Results

    Based on the findings of this study, Tehran's macro-identity orientations and urban branding are based on different aspects of natural, social, cultural, political, economic, legal and physical with the dominance of Iranian-Islamic culture and symbols.

    Conclusion

    The realization of Tehran's identity orientations and urban branding depends on the development approaches and the state of diplomacy and international relations of the country on the one hand, and the resources, capacities and adaptation of Tehran's urban management executive plans with them on the other. Also, Tehran's urban development programs in the field of identity and branding are faced with dual mechanical adaptation of tradition and modern.

    Keywords: Urban Identity, Urban Brand, Tehran