فهرست مطالب

نشریه مطالعات مدیریت شهری
پیاپی 44 (زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/12/27
  • تعداد عناوین: 7
|
  • معصومه جعفری، منوچهر طبیبیان* صفحات 1-12

    شهرها به عنوان شکل غالب سکونت گاه های انسانی در سراسر جهان در ارتباط مستقیم با انسان می باشند. انسان شهرنشین عصر جدید که جهان را به صورت یکپارچه در قبضه علم و دانش می بیند، از آن تاثیر پذیرفته و بر آن اثر می گذارند. توسعه در عصر جدید امری پیچیده است که رهیافتی به جز توسعه دانش نمی تواند جهت روبه جلو داشته باشد. توسعه شهری دانش پایه امروزه الزام شهرهای مترقی در جهان است. هدف از این پژوهش تحلیل معیارها و شاخص های توسعه شهری دانش پایه در سه کلان شهر تهران، مشهد و اصفهان می باشد. پژوهش حاضر به لحاظ هدف، کاربردی و از نظر روش توصیفی- تحلیلی می باشد. چهارمعیار و هفده شاخص از روش تحلیل محتوی کیفی استخراج شد و بعد از غربال گری توسط ده متخصص و اجماع نظری با چهار معیار و ده شاخص تثبیت شد. داده های کمی از هر کلان شهر مستخرج و برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش تحلیل رابطه ای خاکستری استفاده شده است. یافته ها نشان می دهد که کلان شهر ها با توجه به شاخص های توسعه شهری دانش پایه دارای پتانسیل های روبه رشد هستند و کلان شهر تهران جایگاه اول، کلان شهر مشهد در جایگاه دوم و کلان شهر اصفهان در جایگاه سوم قرار دارد.

    کلیدواژگان: توسعه، توسعه شهری دانش پایه، شهر دانش، دانش
  • محمدصادق طاهرطلوع دل، سیده اشرف سادات* صفحات 13-25

    مقدمه و هدف پژوهش:

     احساس شادی به عنوان یک پدیده روانشناختی و اجتماعی، تحت تاثیر تجربه های مستقیم و غیرمستقیم افراد از شرایط محیط است که انسان ها برای دستیابی به زندگی سالم و تداوم اجتماعی نیازمند آن می باشند. هدف پژوهش برمبنای مدل معنایی محیطی با هدف تبیین نقش مولفه-های کالبدی-عملکردی و معنایی شادزیستی در تحقق پویایی ذهنی ساکنین در فضاهای مسکونی می باشد.

    روش پژوهش: 

    پژوهش حاضر از نوع تحلیل محتوای کمی و گردآوری اطلاعات به شیوه استنادی-کتابخانه ای به همراه پیمایش میدانی و مصاحبه است. قلمرو پژوهش نظریه های مطرح در رابطه با شادزیستی از سال 2020- 1996 میلادی است.

    یافته ها: 

    نتایج پژوهش حاکی از آن است که بر اساس نظرات متخصصین گذشته تا امروز، شادزیستی؛ به کمک عواملی همچون، عناصر عینی، رفتاری و ذهنی مختص هر مکان حاصل می شود و برای رسیدن به شادزیستی، مولفه ی کالبدی (عینی) 80/55%، مولفه ی معنایی (ذهنی) 97/22% و مولفه ی رفتاری (عملکردی) 23/21% اهمیت توجه دارند. ولی طبق پیمایش میدانی و مصاحبه با متخصصین حاضر؛ مولفه های کالبدی به میزان 87/53% مولفه های معنایی 60/26% و مولفه های رفتاری 53/19% در شادزیستی موثر هستند و این دو دیدگاه دارای 95% انطباق می باشند.

    نتیجه گیری

    لذا طبق نظر متخصصین پیشین و حاضر، بطور متوسط، میانگین درصد تاثیر عوامل؛ عینی 82/54%، ذهنی80/24% و رفتاری 38/20% به طور موثر از مقولات تشکیل دهنده عوامل شادزیستی در تحقق هوشیاری ذهنی ساکنین در فضاهای مسکونی می باشند.

    کلیدواژگان: مولفه کالبدی، مولفه معنایی، مولفه عملکردی، شادزیستی ساکنین، پویایی ذهنی
  • ملیکا یوسفیان، سید رضا صالحی امیری* صفحات 27-33

    مقدمه و هدف پژوهش: 

    صرفه جویی در مصرف آب برای نجات و دوام زندگی در زمین این یک اصل اساسی است، پس آموزش شهروندی به عنوان پایه مشارکت، ایجاد شناخت و تعامل با محیط برای حفاظت از فرهنگ محیط زیست قرار گرفته است.هدف از پژوهش بررسی نقش آموزش شهروندی در مصرف صحیح آب در شهر تهران (موردمطالعه منطقه2و16) می باشد.

     روش پژوهش: 

    این پژوهش از نوع روش کمی و جمع آوری اطلاعات بصورت پیمایشی انجام شده است.جامعه آماری پژوهش 467611، نفر از بین شهروندان مناطق 2 و 16 شهر تهران بوده است.حجم نمونه برابر 382 نفر بوده است و طریقه روش نمونه گیری بصورت تصادفی طبقه بندی شده است.دراین پژوهش در روایی از اعتبار صوری پرسشنامه و برای سنجش میزان پایایی پرسشنامه از ضریب آلفای گرونباخ استفاده شده است.ابزار گردآوری بصورت پرسشنامه محقق ساخته با 27 تا سوال انجام شده است.دراین پژوهش، روش تجزیه و تحلیل داده ها بااستفاده از آمارهای استنباطی از جمله ضرایب همبستگی پیرسون،کندال و رگرسیون چندمتغیره انجام شده است.

    یافته ها

    نتایج حاصل از این پژوهش نشان داده است که بین مصرف صحیح آب و آموزش شهروندی رابطه معناداری وجود دارد.

    نتیجه گیری

    نتایج حاصل از این پژوهش نشان داده است نقش آموزش شهروندی در مناطق 2 و 16 شهر تهران توانسته است در زمینه مصرف صحیح آب اثرگذار باشد و دراین پژوهش میتوان گفت مقدار ضریب همبستگی (R) بین متغیرها 300/0 می باشد که نشان می دهد بین (آموزش شهروندی در زمینه مصرف آب) همبستگی قوی وجود دارد. اما مقدار ضریب تعدیل شده (R2) که برابر با 090/0 می باشد که نشان می دهد 9 درصد از تغییرات آموزش شهروندی در زمینه مصرف آب می باشد. بنابراین آموزش شهروندی در زمینه مصرف آب در شهر تهران (مورد مطالعه منطقه 2 و 16) تاثیرگذار است.

    کلیدواژگان: آموزش شهروندی، مصرف صحیح آب، شهروند، فرهنگ زیست محیطی
  • نیما بایرام زاده*، خجسته مجدی صفحات 35-46

    مقدمه و هدف پژوهش:

    هدف اصلی این پژوهش ارایه راهکارهایی برای موسیقیایی کردن منظر صوتی در بوستان های عمومی شهر در ابعاد خرد می باشد تا به کمک صداهای خوشایند فضا، میزان آرامش، حس مکان و سرزندگی در محیط افزایش یابد.

    روش پژوهش: 

    جامعه ی آماری این پژوهش استفاده کنندگان از پارک ساحلی ملت ارومیه هستند. حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران برای جامعه آماری نامعلوم، 170 بدست آمده است که به صورت تصادفی در محدوده تکمیل گردیده است. پژوهش حاضر یک پژوهش توصیفی-تحلیلی و با هدف کاربردی می باشد. تجزیه و تحلیل داده به دو صورت کمی و کیفی صورت پذیرفته است، در بعد کمی از روش های آماری و در بعد کیفی، نتایج حاصل از مشاهدات میدانی و مصاحبه ها تجزیه و تحلیل گردیده است.

    یافته ها: 

    یافته های پژوهش نشانگر این است که میان دو متغییر کیفیت فضای عمومی و فضای صوتی در محیط با ضریب همبستگی  408/0 رابطه متوسط مستقیم برقرار می باشد و از سوی دیگر، استفاده از موسیقی و نوفه های خوشایند در پارک ها و فضاهای سبز همگانی با توجه به نظریات مردم به میزان 1/87  درصد باعث افزایش سرزندگی فضا و افزایش یا ایجاد حس مکان می شود.

    نتیجه گیری

    پیشرفت روز افزون جامعه بر مشکلات آن نیز می افزاید و باید در جهت رفع این مشکلات نظیر بی هویتی مکان های طراحی شده، عدم توجه به فضای صوتی فضاهای طراحی شده، کم توجهی به طراحی فضاها برای مردم قدم برداشت که در نهایت با استفاده از مدل اپلیارد در سه بعد، راهکارهای عملیاتی، واکنشی-عاطفی و استنباطی راهکارهایی ارزیابی و ارایه شده است.

    کلیدواژگان: موسیقی، منظر صوتی، فضاهای عمومی، مدل اپلیارد، ارومیه
  • دریا نصرت پور*، مجتبی انصاری، حسنعلی پورمند صفحات 47-65

    مقدمه و هدف پژوهش: 

    تغییرات سریع شهرها با غفلت از جایگاه و ساختارهای محیطی و فرهنگی رخ می دهد که علاوه بر نادیده گرفتن کیفیات کالبدی، خاطرات یکپارچه اهالی شهر را مختل می کند. فضای شهری بستری برای آشکارگی فعالیت های جمعی و تعاملات اجتماعی را شکل می دهد که منجر به اهمیت یافتن به مقوله کیفیات مکان در بستر مولفه های مختلف می باشد. این پژوهش در پی یافتن رابطه خلق خاطره جمعی با ادراک بدنمند از طریق مواجهه شهروندان با میدان تجریش است.

    روش پژوهش: 

    روش این پژوهش، کیفی و تحلیلی و تفسیری با زمینه پدیدارشناسی ادراکات حسی بدنمند و از منظر اندیشه های مرلوپونتی و همچنین با روش کدگذاری آزاد، محوری و گزینشی انتخاب شده است. در پژوهش حاضر از مصاحبه عمیق جهت اکتشاف مولفه های خاطره انگیزی مکان از طریق ادراک بدنمند و از بطن پاسخ مصاحبه شوندگان که معماران و شهرسازان شاغل در اطراف میدان هستند استفاده شده است.

    یافته ها

    ادراک حسی بدنمند که به فهم مکان از درون تجربه آگاهانه و جایگاه حضور وجودی انسان در جهان اهمیت ویژه ای می دهد، می تواند از طریق دریافت های حسی و تبدیل آن در فرایندهای پردازش ذهنی، تجربه زیسته بودن در جهان را تقویت کند و درنهایت منجر به تجربه های معناگرایانه خاطره انگیز از میدان تجریش در فرایندی زمانمند گردد؛ خوانشی که به دنبال دریافت کیفی ناشی از حضور آدمی در فضا، دریافت های حسی و بدنمندش، تجربه او از فضا، خیال پردازی ها و تخیل ها، پیش ذهنیت ها و پیش فرض ها و ایجاد محیطی معنادار به کمک اطلاعات ذهنی انسان است.

    نتیجه گیری

    نتیجه پژوهش نشان می دهد که میزان خاطره انگیزی میدان تجریش تابع تعامل میدان با دلالت های ذهنی، کالبدی و فرهنگی اجتماعی شهروندان است و از طریق ادراک پیشاتاملی امتدادیافته آگاهی بدنمند رخ می دهد. تجریش به مثابه یک میدان شهری خاطره انگیز توانایی خویش را برای بازنمایی و قرایت پذیری خصوصیات کالبدی و هویتی و نقش های عملکردی خود را به رخ می کشد و امکان معناداری و خاطره انگیزی فضا را فراهم نماید.

    کلیدواژگان: ادراک چند حسی، تجربه بدنمند، میدان تجریش، خاطره انگیزی، پدیدارشناسی مرلوپونتی
  • شیما امینی*، علیرضا رضوانی، محسن طبسی صفحات 67-83

    مقدمه و هدف پژوهش:

     یکی از معیارهای اساسی برای سنجش موفقیت یک پروژه ساختمانی تکمیل آن مطابق با هزینه های پیش بینی شده است. در ایران، همانند بسیاری از کشورهای توسعه نیافته و درحال توسعه سرریز هزینه ها، یکی از اصلی ترین معضلاتی است که بخش های زیادی با آن درگیرند. شهر مشهد به عنوان دومین شهر بزرگ کشور، در دو دهه گذشته، با رشد سریع شهری و افزایش بی رویه ساخت وسازها روبرو بوده و بی توجهی به علل سرریز هزینه ها منجر به افزایش قیمت ساختمان ها شده است. هدف این پژوهش، شناسایی و رتبه بندی عوامل موثر بر افزایش هزینه ها در پروژه های ساختمانی شهر مشهد است تا بتوان جهت بهبود وضعیت ساخت وساز و دستیابی به بهره وری اقتصادی گام های موثری برداشت.

    روش پژوهش:

     این تحقیق، دارای رویکردی کمی و ازلحاظ هدف، کاربردی است. مولفه های پژوهش با استفاده از مطالعات کتابخانه ای و بررسی تحقیقات مشابه استخراج و سپس از طریق محاسبه شاخص اهمیت نسبی (RII) و تکنیک بهترین- بدترین (BWM)، با کمک نرم افزارهای Excel، SPSS وLingo  رتبه بندی شده اند.

    یافته ها: 

    یافته های روش RII نشان می دهد که طبق نظر مشاوران و پیمانکاران عوامل «مدیریت پروژه ضعیف، نوسان قیمت مصالح و تورم» علل اصلی سرریز هزینه ها در شهر مشهد هستند. مالکان معتقدند عامل «عدم تجربه پیمانکار» نیز تاثیر شگرفی بر افزایش هزینه ها دارد. یافته های روش BWM نیز بیانگر آن است که علاوه بر مدیریت ضعیف پروژه، «ضعف در برنامه ریزی اولیه و تورم» از اهمیت بالایی برخوردارند.

    نتیجه گیری: 

    نتایج پژوهش نشان می دهد که عواملی چون «مدیریت ضعیف پروژه، ضعف در برنامه ریزی اولیه، تورم و اشتباهات حین ساخت» علل اصلی افزایش هزینه ها در فرایند تولید پروژه های ساختمانی شهر مشهد هستند.

    کلیدواژگان: اولویت بندی، صنعت ساختمان، سرریز هزینه، روش بهترین- بدترین (BWM)، شهر مشهد
  • مجتبی رفیعیان*، فاطمه شمس صفحات 85-102

    مقدمه و هدف پژوهش: 

    در چند دهه اخیر حفاظت از مناظر بصری خیابانی به عنوان یکی از مهم ترین موضوعات در حوزه میراث شهرهای تاریخی مطرح شده است. منظر خیابان کریم خان زند شیراز، از واجد ارزش ترین مناظر خیابانی است که نه تنها طرح و برنامه حفاظتی برای آن تنظیم نشده است، بلکه با استمرار روند موجود مورد تهدید جدی قرار خواهد گرفت. از طرف دیگر، از گذشته تا به امروز، قابل اندازه گیری نمودن کیفیت های مناظر خیابانی با ارجاع به مشخصه های فضای خیابان از مهم ترین دغدغه های طراحی شهری بوده است. بنابراین، هدف اصلی این پژوهش اندازه گیری تجربه کیفی فرد حاضر در فضا از منظر بصری خیابان با استفاده از روش مدیریت تجربه مشتری است، که براساس این روش، فرد به مثابه مشتری است که با فضا به مثابه یک کالا مواجه می شود.

    روش پژوهش:

     در جهت تامین هدف پژوهش، تبدیل کیفیت نه به کمیت بلکه به اجزاء ملموس تر و قابل درک تر که به صورت کمی یا جغرافیایی قابل اندازه گیری باشند، از آمیخته ای از رویکردهای کمی و کیفی استفاده شده است. به منظور پیشبرد پژوهش، تجارب پنج گانه افراد از فضای مورد مطالعه با استفاده از تکنیک پرسشگری از جامعه آماری مورد مطالعه، افراد حاضر در فضا شامل کنشگران فضا، ساکنین و کسبه، تحلیل شده است. در گام بعد به ترتیب مکتوب نمودن مصاحبه ها، استخراج کدهای داده ای، ارزیابی لایه های پنج گانه تجربه مشتری، نقطه های تماس و مدلسازی فعالیت انسانی و امتیازدهی به انواع تجارب تحلیل یکپارچه منظر بصری خیابان بر اساس طیف لیکرت انجام شد.

    یافته ها: 

    یافته ها حاکی از آن است که سکانس اول فضایی خیابان با میانگین امتیاز 5.4 در مقایسه با سکانس دوم با امتیاز 5 از وضعیت بهتری در ارتباط با کیفیت های ادراک شده توسط عابر پیاده برخوردار است، و تجربه کنش (با امتیاز 6.5)، تجربه حسی (با امتیاز 5.5)، تجربه عاطفی و تجربه ارتباط (با امتیاز 5) و در نهایت تجربه تفکر با امتیاز 4، در محدوده این خیابان دارای بیشترین امتیاز هستند.

    نتیجه گیری

    براساس اظهارات جامعه آماری مورد مطالعه و استنباط پژوهشگران، نقاط تماس شناسایی شده در هر دو سکانس در دو دسته بسیار تاثیرگذار و نسبتا تاثیرگذار قرار گرفته اند، که شامل فضای مربوط به تجمع افراد، عملکردهای خاطره انگیز و فعالیت هایی که برای نخستین بار در شیراز شروع به کار نمودند می باشد. با هدف ارتقاء وضع موجود خیابان می توان به راهبردهایی از جمله بسترسازی زمینه انجام تعاملات اجتماعی، ایجاد تطابق بین کالبد و فضای کهن و تغییرات ایجاد شده معاصر در آن در جهت پاسخگویی به نیازهای امروز شهروندان، فراهم شدن شرایط مناسب برای استفاده از فضا در زمان های مختلف شبانه روز برای اقشار مختلف جامعه و تسهیل حرکت در قلمرو عمومی برای کلیه افراد اشاره نمود.

    کلیدواژگان: منظر بصری خیابان، بافت میانی، مدیریت تجربه مشتری، خیابان کریم خان زند
|
  • Masoome Jafari, Manochehr Tabibian * Pages 1-12

    Introduction and Purpose of the Research:

    Cities, as the dominant form of human habitation around the world, remain in direct contact with humans. The urban man of the new age, who sees the world as an integral part of science and knowledge, is influenced by it and influences it. Development in the new age is a complex matter that can only have a forward-looking approach. Knowledge-Based urban development is the basis of the development of progressive cities in the world. The purpose of this study is the criteria and indicators of knowledge-based urban development in the three metropolises of Tehran, Mashhad and Isfahan.

    Research Method

    The present study is applied in terms of purpose and descriptive-analytical in terms of method. Four criteria and seventeen indicators were extracted from the qualitative content analysis method and after screening by ten experts and theoretical consensus with four criteria and ten indicators were established. Quantitative data were extracted from each metropolis and Gray Relational Analysis method was used to analyze the data.

    Findings

    Findings show that metropolises have growing potentials according to the indicators of knowledge-based urban development and if they pay attention to the main criteria of knowledge-based development, they have the necessary capacity for this.

    Conclusion

    Tehran metropolis is in the first place, Mashhad metropolis is in the second place and Isfahan metropolis is in the third place.

    Keywords: development, Knowledge-Based Urban Development, Knowledge City, Knowledge
  • MohammadSadegh Taher Tolou Del, Seyedeh Ashraf Sadat * Pages 13-25

    The feeling of happiness as a psychological and social phenomenon is influenced by the direct and indirect experiences of people of the environmental conditions that human beings need to achieve a healthy life and social continuity. The purpose of this study is based on the environmental semantic model with the aim of explaining the role of physical-functional and semantic factors of happiness in the realization of mental awareness of inhabitants in residential areas.

    Method

    The present study is a quantitative content analysis and data collection in a citation-library method along with field survey and interview. The field of research is theories related to happiness from 1996-2020.

    Results

    The results of the research indicate that based on the opinions of experts from the past to the present, happiness; With the help of factors such as, objective, behavioral and mental elements specific to each place are obtained, and therefore to achieve happiness, the physical factor 55.80%, the individual factor 22.97% and the behavioral factor 21.23% they are important. But according to the field survey and interviews with the present researchers; physical factors are 53.87%, individual factors 26.60% and behavioral factors 19.53% are effective in happiness and these two views are 95% consistent.

    Conclusion

    Therefore, on average, the average percentage of the impact of factors; objective 54.82%, behavioral 20.38% and mental 24.80% are effectively the categories of happiness factors in achieving mental awareness of inhabitants in residential spaces.

    Keywords: Physical factors, Mental Factors, Functional Factors, Happiness of Inhabitants, Mental Dynamics
  • Melika Yousefian, Seyed Reza Salehi Amiri * Pages 27-33

    Introduction & Objective of the research:

     Saving water consumption to save and sustain life on earth This is a basic principle, so citizenship education as a basis for participation, creating knowledge and interaction with the environment to protect environmental culture.Investigating the role of citizenship education in proper water consumption in Tehran (case study of regions 2 and 16).

    Methods

    This research is a quantitative method and data collection was done by survey. The statistical population of the study was 467611 people from the 2nd and 16th districts of Tehran. The sample size was 382 people and the method of sampling method was random.In this study, the face validity of the questionnaire was used for validity and Gronbach's alpha coefficient was used to measure the reliability of the questionnaire. The collection tool was a researcher-made questionnaire with 27 questions. In this study, data analysis method was used.Inferential statistics including Pearson correlation coefficients, Kendall and multivariate regression have been performed.

    Results

    The results of this study have shown that there is a significant relationship between proper water consumption and citizenship education.

    Conclusion

    The results of this study have shown that the role of citizenship education in districts 2 and 16 of Tehran has been effective in the field of proper water consumption and in this study it can be said that the value of correlation coefficient (R) between variables is 0.300 which showsThere is a strong correlation between (citizenship education in the field of water consumption).But the value of the adjusted coefficient (R2) which is equal to 0.090, which shows that 9% of the changes in citizenship education are in the field of water consumption.Therefore, citizenship education in the field of water consumption in the city of Tehran (studied in areas 2 and 16) is effective.

    Keywords: citizenship education, CORRECT WATER USE, citizen, ENVIRONMENTAL CULTURE
  • Nima Bayramzadeh *, Khojasteh Majdi Pages 35-46
    Purpose

    The main purpose of this study is to Provide solutions to make the Soundscape musical in the city's public parks in small dimensions in order to increase the level of calmness, sense of place and vitality in the environment with the help of pleasant sounds of the space.

    Research Methods

    The statistical population of this study is the users of Mellat Beach Park in Urmia. The sample size was obtained using the Cochran's formula for an unknown statistical population and is 170 which was randomly completed in the range. The present study is a descriptive-analytical research with an applied purpose. Data analysis was performed both quantitatively and qualitatively, in the quantitative dimension of statistical methods and in the qualitative dimension, the results of field observations and interviews were analyzed.

    Findings

    Findings indicate that there is a direct relationship between the two variables of quality of public space and sound space in the environment with a correlation coefficient of 0.408, And on the other hand, the use of pleasant music in parks and public green spaces according to people's opinions, by 87.1% increases the vitality of the space and increases or creates a sense of place.

    Results

    The increasing progress of the society adds to its problems and it is necessary to take steps to solve these problems such as the anonymity of the designed places, not paying attention to the sound space of the designed spaces, not paying enough attention to designing the spaces for the people. Finally, using the Appleyard model, operational, reactive-emotional and inferential, solutions are presented.

    Keywords: music, Soundscape, PUBLIC SPACES, Appleyard Model, Urmia
  • Darya Nosratpour *, Mojtaba Ansari, Hasanali Pormand Pages 47-65

    Introduction and purpose of the research: 

    Rapid changes of cities occur without regarding the environmental and cultural status and structures that interrupt integrated memories of city dwellers besides the ignorance of physical qualities. Urban spaces are the home to communal life and social conversation or discourse in a context with components responding to the place qualities. This research is seeking to discover the quality of creating collective memory through city dwellers encounter with Tajrish square.

    research method

    This essay has been chosen according to the qualitative, analytical and interpretive research approaches along with phenomenological ground of embodied sensory perceptions and from Merleau-Ponty’s point of view, and also open, axial and selective coding methods. In the current study, in-depth interviews and responses given from interviewees have been used in order to the exploration of memorable components of a place through embodied perceptions.

    Findings

    The embodied sensory perception, which puts special importance on the perception of a place among conscious experiences and existential status of the human being in the world, can enhance lived experience of being in the world through the sensory perceptions and its transformation within conceptual processes, and eventually, end up with the memorable semantic experience of Tajrish square in a time-based process. The perusal that seeks to qualitative perception resulted from the human existence in space, sensory and embodied perceptions, human’s experience in space, imaginations and fantasies, preconceptions and pre-assumptions, and the creation of a semantic environment with the help of human’s conceptual information.

    Conclusion

    The results show that the memorability of Tajrish square follows the interaction between the plaza and the conceptual, physical and socio-cultural indications of city dwellers. This extends by pre-reflective perceptions and so embodied consciousness occurs. Tajrish as a memorable urban plaza shows off its ability for the representation and readability of physical and identity attributes and functional roles and provides the possibility of rhetoric and memorability of a space.

    Keywords: Multi-sensory perception, Embodied experience, Tajrish square, Memorability, Phenomenology of Merleau-Ponty
  • Shima Amini *, Alireza Rezvani, Mohsen Tabasi Pages 67-83

    Introduction and purpose of the research:

     One of the main criteria to measure the success of a building project is completing it in accordance with the predicted costs.  In Iran, like many undeveloped and developing countries, the construction cost overruns are among the key issues many sections face. The city of Mashhad, as the second largest city in Iran, in the last two decades, has faced rapid urban growth and an increase in the construction, and ignoring the causes of cost overrun has led to an increase in the price of buildings. This study is aimed at identifying and ranking the factors influencing the cost overrun in construction projects in Mashhad to allow for improving the construction condition and achieve higher economic productivity.

    Research Method

    The research has a quantitative approach and an applied objective. The components of the study, i.e., the factors influencing the cost overrun in building projects, were extracted using library studies and reviewing similar studies. Then ranked using the Relative Importance Index (RII) and the Best-Worst Technique (BWM) with the help of Excel, SPSS and Lingo software.

    Findings

    The findings of RII method show that according to consultants and contractors, the three factors of “poor project management, material price fluctuations and inflation” are the main causes of cost overrun in Mashhad. Owners believe that the “lack of contractor experience” factor also has a significant impact. The findings of the BWM method indicate that in addition to poor management, “poor initial planning” and “inflation” are of great importance.

    Conclusion

    The results show that the factors such as “poor project management, poor initial planning, market inflation, and mistakes during construction” are the main reasons for the cost overrun in the production procedure of building projects in Mashhad.

    Keywords: Ranking, Building industry, Cost overrun, Best-Worst method (BWM), Mashhad
  • Mojtaba Rafieian *, Fatemeh Shams Pages 85-102

    Introduction and Goal of Research:

     In recent decades, the protection of visual streetscapes has been raised as one of the most important issues in the field of heritage of historic cities. The streetscape of Karim Khan Zand Street, Shiraz is one of the most valuable ones for which not only a protection plan has not been prepared but it has been seriously threatened by the continuation of the current trend. On the other hand, from the past to the present, measuring the quality of visual streetscapes by referring to the characteristics has been one of the most important urban design concerns. Therefore, the main purpose of this study is to measure the quality experience of the person presents in the space from the street perspective using the customer experience management method, that according to this method, the person is as a customer who encounters the space as a commodity.

    Method of Research: 

    In order to achieve the goal of the research, the conversion of quality not into quantity but into more tangible and comprehensible components that can be measured quantitatively or geographically, a mixture of quantitative and qualitative approaches has been used. In order to advance the research, the five experiences of individuals from the study space have been analyzed using the questioning technique of the statistical population of the study population, including space actors, residents and merchants. In the next step, writing interviews, extracting data codes, evaluating the five layers of customer experience, touch points and modeling human activity, and scoring a variety of integrated visual streetscapes analysis experiences based on the Likert scale were performed, respectively.

    Findings

    The results indicate that the first spatial sequence of the street with an average score of 5.4 compared to the second sequence with a score of 5 is in a better condition and the experience of action (with a score of 6.5), sensory experience (with a score of 5.5), emotional experience and communication experience (with a score of 5) and finally thinking experience with a score of 4, have the highest score in this street.

    Conclusion

    According to the statistical population and the inferences of the researchers, the contact points identified in both sequences are in two very effective and relatively effective categories, which include the space related to the gathering of people, memorable functions and the first activities started in Shiraz. With the aim of improving the current state of the street, strategies such as preparing the way for social interactions, creating harmony between the body and the historic space and contemporary changes in it to meet the needs of today's citizens, providing suitable conditions for using space in different times of the day and night for different categories of society and to facilitate movement in the public sphere for all individuals.

    Keywords: Visual Streetscapes, Middle Fabric, customer experience management, Karim Khan Zand Street