فهرست مطالب

نشریه فلسفه تحلیلی
پیاپی 39 (بهار و تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/06/31
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محسن جمالی مهر، بابک عباسی*، رضا ندرلو صفحات 5-38

    طبیعت یا محیط، هستومندی سیستماتیک حاصل از تعامل میان هستومندهای تشکیل دهنده ی آن است که در طول زمان نیز تغییر می کنند. تا پیش از داروین تاکید اندیشمندان بر همکاری میان فرد جاندار با محیطشان مبنای نظریه های تبیین کننده بوده است حال آن که داروین رقابت میان افراد را بر مبنای نظریه ای اقتصادی به عنوان پایه ی تبیین های خود برگزید. بنابراین سنگ بنای نظریه ی داروین بر رقابت میان هستومندهای زیستی بنا شد و در این رویکرد هر گونه تعاملی میان هستومندها بر پایه ی رقابت میان هستومندهای سطح بالاتر توضیح داده می شود. این امر و عدم وجود نظریه ی وراثتی مناسب در زمان داروین سبب شد تا نظریه ی تکاملی اش همانند دیگر نظریه ها با مشکلاتی در تبیین برخی از رویدادهای زیستی مواجه گردد. رویکردهای تعاملی (همکاری) یا تقابلی (رقابت) به تنهایی نمی توانند مبین کامل و یکپارچه ای برای واقعیت های زیستی تلقی شوند. به نظر می رسد هم زمان با این که رابطه ی اساسی میان هر هستومند زیستی با محیط پیرامونش تعامل و همکاری است، تقابل و رقابتی میان برخی هستومندها به ویژه هستومندهای به شدت شبیه برای برقراری ارتباط بهتر با محیط پیرامونشان نیز برقرار است.

    کلیدواژگان: همکاری، رقابت، تکامل، شباهت، محیط زیست، رابطه
  • آزاده دوست الهی، سید علی صمدی*، مصطفی تقوی صفحات 39-63

    مطالعات گسترده بر روی اختلالات عصبی روانی تاثیر به سزایی بر درک ما از ساختار و عملکرد مغز و سیستم عصبی گذاشته است؛ تا جایی که پیامدهای فلسفی مهمی در حوزه ی فلسفه ی ذهن و علوم شناختی، داشته اند. اتیسم اختلالی است که از زمان شناسایی آن تا به امروز شاهد تغییرات بسیاری در مفهوم آن بوده ایم. پژوهش پیرامون این اختلال آن را تبدیل به یک موضوع در مباحث روا ن شناسی فلسفی کرده است. روند این پژوهش ها بر روی نقایص شناختی و رفتاری افراد دارای اتیسم، بینش ارزشمندی در توسعه و ساختار شناخت اجتماعی داشته است. در این خصوص سه نظریه ی اصلی شناخت یعنی نظریه ی ذهن، نظریه ی شبیه سازی و نظریه ی کنترل اجرایی یا نظریه فراشناخت هر کدام با رویکردی متفاوت به اختلال اتیسم، علت های متفاوتی را معرفی می کنند. در این مقاله ابتدا با تعریف بالینی از اتیسم شروع کرده، سپس سه نظریه اصلی شناخت را معرفی کرده و در آخر برتری نظریه ی شبیه سازی را در مقایسه با دو نظریه ی دیگر نشان خواهیم داد.

    کلیدواژگان: اختلالات طیف اتیسم، نظریه ی ذهن، نظریه ی شبیه سازی، نظریه ی کنترل اجرایی یا فراشناخت
  • سید محمدعلی دیباجی*، علی اکبر ناسخیان صفحات 65-97

    وحدت جهان طبیعت از دیرباز موضوع تفکر و علاقه ی فیلسوفان بوده است. در دوران مدرن، این موضوع در میان دانشمندان علوم طبیعی و از جمله علم زیست شناسی نیز مورد پژوهش قرار گرفته است. در این میان پیروان نظریه ی فرگشت بر این باوراند که انواع موجودات طبیعی در یک پیوستار تبارمند به ریشه و منشا یگانه ای می رسند و یا به سخن دیگر همه انواع طبیعی به نحو پیوسته و تدریجی از یکدیگر و نهایتا از یک منشا مشترک، پدید آمده اند. تقریری که تکامل گرایان از وحدت جهان طبیعت ارایه داده اند، بنابر ادعای خودشان، مستلزم آن است که حقیقت انواع طبیعی، یک حقیقت صرفا زیستی باشد و نوع به معنای ماهوی آن، هیچ حیثیت نفس الامری، مستقل و پایدار نداشته باشد. چنین تقریری همان طور که خود تکامل گرایان نیز اشاره کرده اند، در ناسازگاری با نظریه ی حکمای اشراقی است که به وجه نفس الامری و پایدار انواع قایل بودند. در این مقاله سعی شده است از منظر حکمت اشراقی و خصوصا آراء سهروردی، دلایل پیروان نظریه ی فرگشت در مورد وحدت جهان طبیعت و حقیقت انواع، نقد و بررسی شود. نتیجه این پژوهش نشان می دهد که در سنت اشراقی، از آن جا که جواهر قابل اشتداد ند، انواع می توانند در نوعیت خویش تکامل یابند، اما واقعیت مستقل آن ها نه در مرتبه ی افراد مادی، بلکه در مرتبه ی ارباب انواع و انوار جوهری مجرد تامین می شود.

    کلیدواژگان: حقیقت انواع، وحدت طبیعت، تکامل (فرگشت)، فلسفه ی اشراق
  • مهدیه السادات سجادیان، مریم بختیاریان* صفحات 99-124

     در هنر معاصر، تشخیص ابژه ی زیباشناختی از ابژه ی غیرزیباشناختی، سخت و گاهی غیرممکن می شود. مونرو سی بیردزلی تلاش دارد با تعریف ابژه ی زیباشناختی بر این مشکل فایق آید. او تمام آثار هنری و ادبی را ابژه ی زیباشناختی محسوب می کند که برای تمییز آن ها کافی است منتقد از وقوع تجربه زیباشناختی مطمین شود. ایجاد تجربه ی زیباشناختی، کارکرد هنر است که با وجود وحدت، ترکیب و شدت در اثر هنری ایجاد می شود. بیردزلی، منتقد هنری می تواند دیدگاه عین باورانه و یا امپرسیونیستی داشته باشد، اما در هر حال، ارزش هنری، موضوع شناخت ابژه ی هنری است و آگاهی از آن برای منتقد شرط لازم است. هدف این نوشتار، بررسی معیارهای تشخیص ابژه ی زیباشناختی در نظریه زیباشناسی و نقد هنر بیردزلی است که می تواند ما را به اتخاذ رویکردی خاص در نقد هنر رهنمون کند. در این تحقیق، داده ها از طریق مطالعه کتابخانه ای و جست وجوی اینترنتی جمع آوری شده مطالعه و بررسی می شوند تا پس از تجزیه و تحلیل برای پی بردن به نقاط ضعف و قوت تعریف بیردزلی از ابژه ی زیباشناختی و کارآیی آن در نقد هنر استفاده شوند.

    کلیدواژگان: بیردزلی، ابژه ی زیباشناختی، تجربه ی زیباشناختی، نقد هنر، ارزش هنری
  • غزاله عزیزی، هادی صمدی* صفحات 125-147
    در نقد ادبی تکاملی از منظر نظریه ی تکامل داروینی شاهکارهای ادبی نقد می شوند. هدف عمده ی این سنخ نقد آن است که با نگاهی نو، نوری تازه بر هزارتوهای غامض روابط انسانی بتاباند. جوزف کرول از سردمداران نقد ادبی تکاملی است و معروف ترین نقد وی بر تصویر دوریان گری، اثر اسکار وایلد، نگاشته شده است. این مقاله مروری انتقادی است بر نقد تکاملی کرول از شاهکار وایلد. دعوی مقاله آن است که کرول در نقد خود با این دشواری روبه روست که هدف اصلی کنش های آدمی از منظر تکامل زیستی بقا و تولید مثل است در حالی که وایلد هدفی مغایر با این را برای قهرمان داستان خود، دوریان، معرفی می کند. نقد کرول یک نقد ادبی با ارزش است اما شاید نتوان آن را یک نقد ادبی تکاملی تمام عیار به حساب آورد زیرا توجه کرول عمدتا معطوف به روان شناسی تکاملی است در حالی که از تکامل فرهنگی و لایه های فرازیستی انسان در نقد خود بهره نمی برد. با نگاه به نظریه هایی نظیر آراء دی وال می توان این نقد را بیشتر به یک نقد ادبی تکاملی نزدیک کرد.
    کلیدواژگان: نقد ادبی تکاملی، سازش، تصویر دوریان گری، روان شناسی تکاملی
  • محسن قاسم پور، سید عباس ذهبی*، محمد سعیدی مهر صفحات 149-167

    در تاریخ تفکر بشری هیچ مسیله بنیادینی به اندازه شناخت خدا که جز به واسطه صفات الاهی امکان پذیر نیست، بشر را به اندیشه وادار نکرده است و پاسخ به این مسیله مطالبه ای جدی از متفکران هر عصر، خصوصا فلاسفه بوده است. در این خصوص و در فکر فلسفی اسلامی، اندیشه ی ابن سینا از امتیازات ویژه ای برخوردار است چراکه به عنوان تاثیرگذارترین و پایدارترین اندیشه ها در حوزه فلسفه تحولات فکری عمیقی را پس از خود سبب شده است. این نوشتار کوشیده است تا با الگو قرار دادن این فکر فلسفی در جغرافیای فکر شیعه، چگونگی رابطه آراء این حکیم در محورهای اساسی بحث اسماء و صفات الاهی یعنی «عینیت ذات و صفات» و «اتحاد مفهومی صفات» را تبیین نماید. یافته ی نهایی پژوهش این حقیقت را مورد تاکید قرار داده است که در نظرگاه ابن سینا، «عینیت صفات با ذات» در حقیقت پایه و سنگ بنای نظریه «اتحاد مفهومی صفات» بوده و ملازمه بین هر دو عنوان ضروری است؛ فلذا ابن سینا بر اساس فهم دقیق از «عینیت ذات و صفات» و مبتنی بر آن، این نظریه اختصاصی خود را در «اتحاد مفهومی صفات» مطرح ساخته است.

    کلیدواژگان: صفات الهی، عینیت مصداقی، اتحاد مفهومی، ابن سینا، فلسفه اسلامی
  • محمود هدایت افزا*، زینب بوستانی صفحات 169-194
    موضوع مابعدالطبیعه که در فلسفه ی یونان و به ویژه در کتب ارسطو طرح شده بود، پس از ترجمه ی آن ها به زبان عربی، در آثار اندیشمندان مسلمان بسط یافت. اغلب ایشان مشهورترین موضوع نزد معلم اول، یعنی «موجود از حیث موجودیت» را برگزیدند، گاه نیز تحت تاثیر کلمات دیگری از ارسطو، «اسباب برین» و گاه به دلیل گرایش های دینی خود، «واجب الوجود» را موضوع فلسفه دانستند. پژوهش پیش رو عهده دار دیدگاه مبتکرانه ی حکیم سهروردی در این مسیله است. روش بحث نویسندگان، تلفیقی از توصیف تاریخی، تحلیل و مقایسه است. سهروردی در آثار به سبک مشایی، ظاهرا دیدگاه ابن سینا را پذیرفته، با ادبیات مشایی، عنوان «موجود از حیث موجودیت» را بر سایر موضوعات مطرح درباره ی فلسفه ترجیح می دهد و صرفا در مواضعی، واژه ی «وجود» را به لحاظ معنای مصدری آن، جایگزین «موجود» می کند. اما در حکمه الإشراق، با نظام مفهومی نوینی مواجهیم که به مقتضای آن، «شی ء» به عنوان بدیهی ترین مفهوم به جای موجود و وجود می نشیند و فارغ از هر قیدی، موضوع متافیزیک اشراقی قلمداد می شود. سهروردی از ابتدا، شی ء را مقسم نور و ظلمت قرار می دهد و در پی آن، سایر مفاهیم حکمت اشراقی شکل می گیرند. از نتایج مهم این رویکرد، نفی اعتباریت ظلمت و طرد انگاره ی هم سانی نور با وجود است که شارحان حکمه الإشراق به درستی آن دو نکته را تبیین نکرده اند. اتخاذ «شی ء» به عنوان موضوع متافیزیک، بعدها با تقریراتی متفاوت، در آثار برخی حکیمان نظام ساز، از جمله رجب علی تبریزی و شاگردان وی تبلور یافته است.
    کلیدواژگان: موضوع متافیزیک، موجود از حیث موجودیت، ترادف وجود با موجود، ادبیات مشائی، حکمه الإشراق، مفهوم عام شی ء، نفی اعتباریت ظلمت
|
  • Mohsen Jamalimehr, Babak Abbasi *, Reza Naderloo Pages 5-38

    The understanding of diversity and relation between biological individuals are the first issue of environments observations. This leads to offer evolutionary theories for explaining those facts since ancient till now. The cooperation between individuals with their environments was the basic idea of explanations in the history before Darwinian approaches. But Darwin offered his idea on base of a political economic theory which emphasis on competition between agents in economical activities. So the competition between biological entities is the foundation of Darwinian idea and any cooperation between entities in his approach explain away by consideration a competition between next level entities. On the other hand, there was not a well form and sound heredity theory in his time too. That’s why the Darwinian evolutionary theory faced some problems for explanation of some biological facts as same as others. Both of the cooperation and competition approaches alone could not explain the biological facts completely and coherently. It looks that while the basic relation between any biological individuals are cooperation with their environments, there are some race between almost same individuals for cooperation with their environments too.

    Keywords: Cooperation, Competition, Evolution, similarity, Environment, Relation
  • Azadeh Doustelahi, Seyed Ali Samadi *, Mostafa Taqavi Pages 39-63

    Extensive studies on neuropsychiatric disorders have had a significant impact on our understanding of the structure and function of the brain and nervous system; To the extent that they have had important philosophical implications in the field of philosophy of mind and cognitive sciences. Autism is a disorder that has had many changes since its inception. Research on this disorder has made it a topic in philosophical psychology. The process of this research on cognitive and behavioral deficits in people with autism has had valuable insights into the development and structure of social cognition. In this regard, the three main theories of cognition, namely the theory of mind, the theory of simulation and the theory of executive control or the theory of metacognition, each with a different approach to autism disorder, introduce different causes. In this article, we will start with the clinical definition of autism, then introduce the three main theories of cognition, and finally show the superiority of simulation theory over the other two theories

    Keywords: Autism Spectrum Disorders, Mind Theory, Simulation Theory, Executive Control Theory or Metacognition
  • Seyed MohammadAli Dibaji *, AliAkbar Nasekhian Pages 65-97

    The unity of the natural world has long been a subject of thought and interest for philosophers. In modern times, this has been studied by scientists in the natural sciences, including biology. Meanwhile, evolutionists believe that all kinds of natural beings in a descending continuum reach a single origin. In other words, all natural species emerge gradually from each other and finally from a common root. The evolutionists' statement of the unity of the natural world, requires that the nature of species is purely biological nature, and that this nature by itself, hasn’t any independent and actual feature. Such an exposition, as the evolutionists themselves have pointed out, is inconsistent with the theory of the illuminationist philosophers (such as Plato), who considered an independent and actual species. In this article, from the perspective of illuminationist philosophy, and especially Suhrawardi's viewpoint, the reasons of evolutionists' discussion of the unity of nature and the actuality of species has been reviewed. The results of this study show that in the illuminationist tradition, due to substantial increase of intensity, species can evolve in their own kind, but their independent actuality is provided not by material persons (sanam), but by lords of species and immaterial substantial lights

    Keywords: actuality of species, unity (continuity) of nature, Evolution, illuminationist philosophy
  • Mahdieh Alsadat Sajadian, Maryam Bakhtiarian * Pages 99-124

    In modern times, with the avant-garde movement, recognizing the aesthetics object from a non- aesthetics object is difficult or impossible. Beardsley is one of the formalist philosophers who seeks to define the aesthetic object in order to make a difference between art and non-art. He first of all distinguishes aesthetic object from other aspects, such as paying attention to the artist''s intention or the author''s intention and audience’s perception, that the aspects are considered to be false inputs in the functionalist pattern and disrupt the aesthetic experience. According to this theory, the function of art is the make of aesthetic experience, which is characterized by features such as unity, complex and intensity. These features are followed by artistic value, the value that is the subject of the recognition of an artistic object, and the critic must be know it to use them in the evaluation of artwork that is content-centered. Because the aesthetic experience in art is its value and the only necessary condition for the work of art and is formed on the basis of a positive verdict, the purpose of this study is to identify the aesthetic object from the Beardsley view which can be defined by art. Our methodology, in terms of the nature of the research, is to collect materials through a library study and Internet search, then we examine and analyze them in order to obtain Beardsley’s definition of the aesthetic object and its status in art criticism

    Keywords: Beardsley, aesthetic object, Aesthetic Experience, Aesthetic value, Formalism
  • Ghazaleh Azizi, Hadi Samadi * Pages 125-147
    In evolutionary literary criticism, literary masterpieces are criticized from the perspective of Darwinian theory of evolution. The main purpose of this type critique is to shed new light on the ambiguous labyrinths of human relations with a new look. Joseph Carroll is one of the leaders in evolutionary literary criticism, and his most famous critique is based on Oscar Wilde's Dorian Gray. This article is a critical review of Carroll's evolutionary critique of Wilde's masterpiece. The article argues that Carroll faces this difficulty in his critique that from the evolution viewpoint the biological main purpose of human actions is survival and reproduction, Wilde, on the other hand, introduces an opposite goal to his protagonist, Dorian. Carroll's critique is a valuable literary critique, but it may not be considered a full-fledged evolutionary literary critique because Carroll's focus is primarily on evolutionary psychology and does not use the cultural evolution beyond biological levels in this critique. While by using theories such as De waal's views, this critique can be brought closer to an evolutionary literary critique.
    Keywords: Evolutionary literary critique, Adaptation, The Picture of Dorian gray, Evolutionary Psychology
  • Mohsen Ghasempour, Seyed Abbas Zahabi *, Mohammad Seedimehr Pages 149-167

    In the history of human thought, no fundamental issue has made man think as much as the knowledge of God, which is not possible except through His attributes, and the answer to which has been a serious demand of thinkers of every age, especially philosophers. In Islamic philosophical thought, Ibn Sina's thought, as the most influential and stable ideas in the field of philosophy, which has caused profound intellectual changes, has special advantages. This article has tried to explain the relationship between the geometry of this sage's opinions in the basic axes of the discussion of divine names and attributes, ie “objectivity of essence and attributes” and “conceptual unity of attributes” by modeling this philosophical thought in the geography of Shiite thought. The final finding of the research emphasizes the fact that in Ibn Sina's view, “objectivity of attributes with essence” is in fact the basis of the theory of “conceptual union of attributes” and the connection between the two titles is necessary; Therefore, Ibn Sina, based on an accurate understanding of the “objectivity of essence and attributes” and subsequently, has proposed this specific theory in the “conceptual union of attributes”.

    Keywords: Divine names, attributes, Exemplary Objectivity, Conceptual Unity, Ibn sina, Islamic Philosophy
  • Mahmud Hedayatafza *, Zeynab Bostani Pages 169-194
    The subject of metaphysics, which was introduced in Greek philosophy, and especially in Aristotle's books, was expanded into the works of Muslim thinkers after being translated into Arabic. Most of them chose the most famous subject for the first teacher, that is, “existing in terms of existence”, sometimes under the influence of other words from Aristotle, “the object” and sometimes because of their religious tendencies, considered “obligatory existence” as the subject of philosophy. The present research is responsible for Hakim Sohrawardi's innovative view on this issue. The authors' method of discussion is a combination of historical description, analysis and comparison. Sohrawardi, in his works in the Peripatetic style, seems to have accepted Ibn Sina's view, preferring the title “existing in terms of existence” to other topics in philosophy in Peripatetic literature, and only in some places, the word “existence” in terms of its original meaning. Replaces “existing”. But in the book Hikmat al-Ishraq, we encounter a new conceptual system in which the “object” as the most obvious concept takes the place of existence and existence, and regardless of any constraints, is considered the subject of Enlightenment metaphysics. Sohrawardi from the beginning divides the object into light and darkness, and after that, other concepts of illuminated wisdom are formed. One of the important results of this approach is the denial of the validity of darkness and the rejection of the idea of the similarity of light, despite the fact that the commentators of the book Hikmat al-Ishraq have not properly.
    Keywords: : Metaphysical Subject, Existence in Existence, Synonym of Existence with Existence, Peripatetic Literature, The Wisdom of Illumination, General Concept of Object, Denial of the Validity of Darkness