فهرست مطالب

نشریه فلسفه تحلیلی
پیاپی 34 (پاییز و زمستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/12/05
  • تعداد عناوین: 7
|
  • خشایار آریا امجد* صفحات 5-38

    داستان وارگرایی در یک حوزه ی گفتمانی را می توان عجالتا به عنوان دیدگاهی صورت بندی کرد که مدعی است بهترین تلقی از اظهاراتی که در ضمن آن حوزه از گفتمان مطرح می شوند، این نیست که دارای صدق به مفهوم سرراست آن باشند، بلکه بهتر است بدان ها به مثابه ی نوعی «داستان» بنگریم. چنان که خواهیم دید، این صورت بندی اولیه از داستان وارگرایی، از جهات متعددی [بسیار] کلی، ولی به عنوان یک نقطه ی افتراق سودمند است. در نوشتار حاضر نخست به معرفی کلیاتی در مورد داستان وارگرایی خواهیم پرداخت. سپس دسته بندی یابلو و خوانش وی از این تز را به اختصار می آوریم. در نهایت پس از نگاهی شتاب زده به سیر تاریخی مفهوم «جهان های ممکن» نشان می دهیم که اشکالات هستی شناخت پیش روی معناشناسی جهان های ممکن در روش شناسی فلسفه ی امروز از کجا ناشی می شود و نسخه ی یابلو از داستان وارگرایی (کنایه گرایی) چگونه به رفع این اشکالات کمک می کند. کنایه گرایی به عنوان خوانشی از داستان وارگرایی (که یابلو آن را ارایه کرده است) می تواند اشکالات متعدد دیگری را که در مورد هستی شناسی، ارجاع، صدق و موارد دیگر پیرامون گزاره های خاص (مانند گزاره های ریاضیاتی یا وجهی) طرح می شوند پاسخ دهد.

    کلیدواژگان: داستان وارگرایی، فیکشنالیسم، یابلو، کریپکی، دکارت، لایب نیتس، فیگورالیسم، کنایه گرایی، اندیشگان، ذهن، معنا، وجه مندی، جهان های ممکن، فلسفه ی تحلیلی دین، معناشناسی
  • شیما بحرینی، مالک حسینی*، شهاب الدین عادل صفحات 39-67

    در بحث زبان زنانه در نظریه فمینیستی فیلم، تا بحال دو رویکرد عمده مطرح شده است. نخست رویکرد روان کاوانه است که به فرآیند رشد شخصیت از منظر روان کاوی فروید و لکان می پردازد. بنابراین رویکرد، طبق روان کاوی فروید و لکان، شخصیت زنان و مردان با توجه به دو فرآیند متفاوتی که در رشد شخصیت طی می کنند شکل می گیرد. مردان و زنان هر یک خواه ناخواه فرآیندی مشخص را طی می کنند و شخصیتی کامل و تثبیت شده می یابند. پس به عنوان تماشاگران یک فیلم و یا یک محصول فرهنگی، خواه ناخواه، هرکدام به گونه ای تثبیت شده و مشخص، تجربه ی فیلم دیدن را از سر می گذرانند که بر طبق فرمول های ثابت فرآیند رشد شخصیت زنانه و مردانه همواره ثابت و یکسان است. مثلا مردان همواره در جایگاه سوژه ی میل و زنان در جایگاه ابژه ی میل قرار می گیرند. اما پس از ظهور مطالعات فرهنگی بود که رویکرد فرهنگی در نظریه فیلم فمینیستی رخ نمود. بر طبق این رویکرد، دریافت معنای یک اثر سینمایی تحت تاثیر فرهنگ و حاصل مذاکره میان متغیرهای فرهنگ است، هم چون سن، جنسیت، تاریخ، طبقه اجتماعی و اقتصادی و تجربیات زیسته ی هر زن یا هر مردی. بنابراین کوچک ترین تغییری در هر کدام از این عرصه ها، بر معنایی که مخاطب از اثر درک می کند یا به عبارتی می سازد، تاثیری بسزا دارد. پس تمام مردان و تمام زنان همواره و در هر زمان و هر مکان، معنایی یکسان از یک اثر سینمایی بر نمی سازند. با این تعریف، معنا همواره سیال و متغیر است. پس نیازی به ساختن یک زبان زنانه در مقابل زبان مردانه در سینما نداریم. چون وجود زبان مردانه ی تثبیت شده در سینما از اساس در فمینیسم فرهنگی منتفی است. تنها کافیست آثار سینمایی و دلالت های جنسیتی آن ها را از نو خوانش کنیم، با هر خوانش نو، اثر از نو ساختار شکنی می شود و معناهای جدید و حتی ضد گفتمان مرد محور پیدا می کند.

    کلیدواژگان: استوارت هال، کریستین گلدهیل، نظریه روان کاوی، مطالعات فرهنگی، فمینیسم فرهنگی، متغیرهای فرهنگ
  • حسین بیات* صفحات 69-108

    وجه یا وجوه اشتراک اثبات های ریاضیاتی کدامند؟ تاکنون پاسخ های مختلفی به این پرسش ارایه شده است. برخی اساسا منکر هر نوع اشتراک مفهومی بین اثبات ها هستند، و برخی دیگر قایل به دوگانگی یا چندگانگی مفهومی اثبات های ریاضی هستند. یعنی اثبات ها را در ذیل دو یا چند هسته مفهومی اساسا متمایز قرار می دهند. در این مقاله نشان می دهم که اولا اثبات های ریاضی و غیر ریاضی از یک مقوله ی واحد یعنی استدلال موفق یا درست هستند؛ ثانیا در همه اثبات های ریاضیاتی و در همه تلقی هایی که از این افراد بیان شده، یک استدلال باید متضمن الگوهایی دقیق، وارسی پذیر و اعتمادپذیر، در همه جهان های ممکن، باشد. اگر دو شرط اول برقرار باشند استدلال مذکور می تواند متصف به صفت «ریاضیاتی» شود؛ و اگر شرط سوم برقرار باشد استدلال ریاضی مذکور می تواند متصف به صفت «درست» شود. بنابراین در همه اثبات های ریاضی و در همه تلقی ها از اثبات های ریاضی چهار مولفه مفهومی مشترک هستند: استدلال، دقت، وارسی پذیری، درستی. ثالثا اختلاف نظرها درباره مفهوم اثبات ریاضی ریشه در تعبیرها و تفسیرهای مختلف فیلسوفان و ریاضی دانان از این مولفه ها دارد. یعنی درباره هر کدام از این چهار مولفه اساسی، تلقی ها و معیارهای مختلفی از سوی ریاضی دانان و فیلسوفان معرفی شده است.

    کلیدواژگان: استدلال، درستی، اجماع، قانع کنندگی، مقبولیت نهادی، دقت، وارسی پذیری
  • محمدجواد پاشایی صفحات 109-131

    در طرح ادیان توحیدی، ایمان به خدا و عالم غیب از مهم ترین حقایقی است که مسیر انسان را در جهت رسیدن به نیک بختی هموار می سازد. بر پایه تحلیل هستی شناسانه ایمان در حکمت متعالیه، میان ایمان و علم چنان پیوندی برقرار است که احکام علم از جمله مختصات هستی شناختی آن چون وجودی بودن، ذو مراتبی و قاعده اتحاد را نیز می توان به حقیقت ایمان نسبت داد. گرچه در فهم اولیه کلمات صدرالمتالهین حقیقت ایمان از شیون عقل نظری انسان دانسته شده است، لکن نظر نهایی و جمع آرای مختلف وی را باید معطوف به دو قوه عقل نظری و عملی دانست و ایمانی را از نگاهش واقعی پنداشت که هر دوی این قوا را به خدمت خود در آورده باشد. تقسیم ایمان به قشری و قشر القشری و لبی و لب اللبابی و نیز بحث از فناء همه از نتایج روی آورد علم محورانه صدرا به ایمان تلقی می شوند.

    کلیدواژگان: ایمان، علم، عمل، هستی شناختی، صدرالمتالهین
  • مهری چنگی آشتیانی صفحات 133-154

    کانت و صدرالمتالهین دو فیلسوف بزرگی هستند که در بحث انسان شناسی معتقدند انسان هویت ثابتی ندارد. از نظر ملاصدرا انسان تنها موجودی است که ماهیت معینی ندارد و حقیقت او فعلیت های او نیست، بلکه بی نهایت امکان هایی که در پیش روی او است، واقعیت او را شکل می دهد. از دیدگاه کانت هم انسان صرفا از ماهیت ثابتی برخوردار نیست. انسان ها با اعمال و رفتار خویش به ویژه در ارتباط متقابل با دیگران و در سطح اجتماع به هویت خود شکل می دهند. هر دو فیلسوف به خالقیت و آفرینندگی عقل توجه ویژه داشته اند. کانت کوشید محدودیت هایی که در عقل نظری وجود داشت به یاری عقل عملی برطرف کند، لذا با بحث اراده خیر که مهم ترین ویژگی و مبنای تحقق انسانیت است، زیر بنای اخلاق اومانیستی را پایه ریزی کرد. از دیدگاه کانت انسان با اتکاء به عقل خویش به هویتش شکل می بخشد. اما انسان شناسی فلسفی صدرالمتالهین برخلاف کانت بیشتر بر عقل نظری تکیه دارد. عقل نظری با اتحاد و اتصال، با عقل فعال به مرحله عقل مستفاد می رسد. انسان خلیفه الهی و جامع تمام اسماء صفات حق است. انسان هم صفات تنزیهی و هم صفات تشبیهی دارد و خداوند به انسان  استعداد ادراک تمام مدرکات را عطا کرده است، لذا انسان می تواند تمام حقایق کلی و جزیی را بشناسد و بنابر اتحاد عالم و معلوم، جهانی عقلانی شبیه به جهان خارجی می گردد و این معنای جامعیت انسان و خلافت الهی است.

    کلیدواژگان: کانت، ملاصدرا، انسان شناسی، تعلیمی، توصیفی، خلیفه الهی
  • هانیه دالوریان، نادر شایگان فر* صفحات 155-189

    تاریخ زیبایی شناسی دارای مبانی و اصولی است که همواره دریافت ما را از هنر تحت تاثیر قرار داده است. آن چه مسلم است بین الاذهانی بودن معیارهایی است که جهان شمول و عام نیستند. دستاورد اصلی و بدیع فرانک سیبلی فیلسوف معاصر انگلیسی (1996-1923)، در روزهایی که زیبایی شناسی هنوز تحت تاثیر نوایده آیسم قرار داشت به پرسش گرفتن این معیارها با قصد معرفی و تحلیل مفاهیم و ویژگی های زیباشناختی بوده است. یکی از مولفه های بسیار مهم در اندیشه های سیبلی، تمایزی است که وی میان مفاهیمی که در زبان روزمره و نیز زبان هنری به کار می بریم، قایل می شود. عمده شهرت وی برای مطرح کردن همین تمایز است. وی با مطرح کردن این تمایز تحت عنوان «مفاهیم زیباشناختی» و «مفاهیم نازیباشناختی» وارد ادبیات زیبایی شناسی تحلیلی می شود. رویکرد سیبلی در مثال زدن از عبارات زیباشناختی استفاده از اصطلاحاتی است که مربوط به ارزیابی آثار هنری در گفتمان انتقادی می باشد که نه هنگام بحث در مورد هنر بلکه کاملا آزادانه در گفتمان روزمره نیز دو منظوره هستند، بدین معنی که گاهی کارکرد زیباشناختی دارند و گاهی این کارکرد را دارا نمی باشند. از این رو مقاله حاضر سعی دارد با تاکید بر آموزه های زیبایی شناسانه ی سیبلی و به شیوه ای مبتنی بر ارایه مثال ها، نمونه ها و مصادق ها به بررسی چگونگی کارکرد حوزه ی زیباشناختی پرداخته و دیدگاه او را با معرفی مفاهیم زیباشناختی در ارتباط با مفاهیم نازیباشناختی به نحوی روشن تبیین نماید.

    کلیدواژگان: فرانک سیبلی، مفاهیم زیباشناختی، مفاهیم نازیباشناختی، ذوق، تعادل
  • مهدی قهرمان* صفحات 191-212

    ایدیولوژی از جمله مفاهیم مغلقی است که اندیشمندان زیادی از علوم مختلف در مورد آن سخن به میان آورده و بررسی کرده‏اند؛ تعریف جامع و مانعی از آن که بین اندیشمندان اجماعی بوده و یا حداقل مورد قبول اکثر آنان باشد، ارایه داده نشده است؛ از تعاریف و ویژگی‏هایی که اندیشمندان برای ایدیولوژی مطرح کرده ‏اند، می‏توان اندیشمندان را به سه طیف اصلی تقسیم کرد. گروهی نگرشی مثبت به ایدیولوژی داشته و آن را لازمه زندگی بشری معرفی کرده ‏اند؛ گروهی با ارایه تعاریفی منفی نگرانه از ایدیولوژی نه تنها آن را مثبت ارزیابی نکرده ‏اند، بلکه عامل جدایی‏ها و تفرق معرفی کرده و در صدد نفی آن برآمده ‏اند؛ گروهی نیز ایدیولوژی را مفهومی خنثی معرفی می‏کنند که می‏تواند هم متصف به ویژگی های مثبتی باشد که عده ای از اندیشمندان مطرح کرده‏اند و هم متصف به ویژگی‏های منفی مطرح شده از سوی برخی دیگر از اندیشمندان شود. جیدو کریشنامورتی از جمله اندیشمندانی است که دید منفی به ایدیولوژی داشته و آن را به جهت پاره‏ای از خصیصه ‏های ادعایی از جمله تفرق و جداسازی، اغواکننده‏گی و... رد می‏کند؛ که این طرز نگرش از دید اندیشمندان دینی و غیردینی مطرود است.

    کلیدواژگان: ایدئولوژی، عقیده، اندیشه، کریشنامورتی، اسلام
|
  • Pages 5-38

    Fictionalism about a region of discourse can provisionally be characterized as the view that claims made within that discourse are not best seen as aiming at literal truth but are better regarded as a sort of ‘fiction’. As we will see, this first characterization of fictionalism is in several ways rough. But it is a useful point of departure. In this paper, a general introduction of fictionalism is, preliminarily, provided. Then we briefly consider Yablo’s classification, along with his very own reading of it. After a quick review over the notion of “Possible Worlds” throughout the history of the idea, we will come to show that how ontological problems rise against the possible worlds semantics in contemporary methodology of philosophy, and that how Yablo’s version of fictionalism (i.e. figuralism) helps to solve those problems. As a reading of fictionalism, (Yablo’s) figuralism can lead to answer various other questions about ontology, reference, truth, etc, questions that are related to specific propositions such as mathematical or modal ones.

    Keywords: Fictionalism, Yablo, Figuralism, Thoughts, Mind, Meaning, Modality, Possible Worlds, Analytic Philosophy of Religion, Semantics
  • Pages 39-67

    The feminine language in the feminist film theory has two major fields. The first one would be the theory of psychoanalysis. According to that, men and women face two different processes in shaping their identities, and get a stable and fixed identity as male or female. So, as film or other cultural products' spectators, men and women will have fixed specified experiences due to their sexualities which have been formed according to the fixed formula of psychoanalysis; for example, men are always the subjects of desire and women are its objects. It was after the cultural studies that the cultural point of view in feminist film theory showed up. In this theory, receiving the meaning of a cinematic product is affected by the culture and the negotiation among the cultural differentials, such as age, sex, history, class, economy, and lived experiences of each man and woman. So all the men and all the women won't make the same meaning just due to their sexualities. As the cultural feminism claims, the meaning is always fluid and changing. So there's no need to make a feminine language vs. the masculine language in film making, because a fixed static masculine language in cinema is totally out of question according to the cultural feminism. It would be enough to reread the cinematic products and their sexual significations over and over again. In each reading the sexual significations are deconstructed due to the cultural differentials, and get new meanings which can even be anti-masculine.

    Keywords: Stuart Hall, Christine Gledhill, Psychoanalysis Theory, Cultural Studies, Cultural Feminism, Negotiation, Cultural Differentials
  • Pages 69-108

    What are the common attributes of the mathematical proofs? Various answers to this question have been provided: Some deny any conceptual commonness among proofs, while others accept the conceptual duality or multiplicity of mathematical proofs. They believe that “the mathematical proof” refers to two or more distinct concepts sharing the "same name". This paper shows that, first, the mathematical and non-mathematical proofs are instances of a vague and single concept: the successful or correct reasoning. And second, in all mathematical proofs and their definitions, an argument pattern must meet three conditions: being rigour, surveyable, and reliable in all possible words. If the first two conditions are met, the mentioned argument can be characterized as "mathematical"; and if the third condition is satisfied, that argument can be characterized as "correct". So four conceptual components, in all mathematical proofs and their definitions, are common: argument, being rigour, surveyability, and correctness. Thirdly, all disagreements about the concept of mathematical proof are due to different interpretations of each of the four aforementioned components. That is, several philosophers and mathematicians have proposed different interpretations of each of the four basic components of the mathematical proof.

    Keywords: : Argument, Correctness, Consensus, Persuasive Effect, Institutional Legitimacy, Rigour, Surveyability
  • Pages 109-131

    In the design of monotheistic religions, faith in God and in the unseen world is one of the most important facts which paves the way for man’s achieving happiness. Based on the ontological analysis of faith in the transcendent philosophy, there is a link between faith and knowledge such that the rules of knowledge such as being, hierarchy, and the rule of unity, can also be attributed to the truth of faith. Although, in the first glance, these Sadrean concepts seem to reduce the truth of faith to the theoretical reason of man, Sadra’s viewpoint was finally focused on both theoretical and practical reasons. He considers as real just that kind of faith which is based on both of them. The divisions of faith as well as the discussion of mortality, are all considered to be the result of the Sadra's science-centered approach toward faith.

    Keywords: Faith, Knowledge, Practice, Ontology, Sadra
  • Pages 133-154

    Kant is a great philosopher who, in the context of anthropology, believes that humans do not have a stable identity. In Mulla Sadra's view, man is the only being which does not have a certain nature and his truth would not be his actions; rather the infinite possibilities ahead of him would form his reality. From Kant's point of view, man is not of a steady nature; humans shape their identities through their actions and behaviors, especially in their interaction with others and in the community. Both philosophers have given special attention to creativity and intellectual creation. Kant tried to eliminate the limitations of theoretical reason with the aid of practical reason, thus established the basis of humanistic ethics through discussing the good will which is the most important feature of the realization of humanity. But the philosophical anthropology of Sadr Al-Muta Allihin, in contrast to Kant’s, is based on theoretical theory. The theoretical intellect promotes to the Acquired Intellect by conjunction and union with the Active Intellect. Humans are God’s caliphs having all his divine names and attributes. They have the attributes associated with both tanzih and tashbih. God has bestowed upon them the ability to perceive everything, so that they can recognize all universal and partial truths. Thus, due to the unity of the knower and the known, the rational universe becomes similar to the external world. This is what human integrity and divine caliph mean.

    Keywords: Kant, Mulla Sadra, Anthropology, Didactic, Descriptive, Divine Caliph
  • Pages 155-189

    The history of aesthetics contains basics and principles which have impacted on our perception of art. What is obvious is that the non-universal and non-general criteria are inter-subjective. In fact, the novel and main achievements of Frank Sibley, as a contemporary English philosopher (1923-96), when aesthetics was still under the influence of the New Idealism, were directed towards challenging these criteria for the purpose of introducing and analyzing aesthetic notions and features. One vital component in Sibley’s thoughts is the distinction he makes between daily and artistic notions. Actually, the main reason behind his fame is the very distinction he made under the titles “aesthetic notions” and “non-aesthetic notions”, by which he enters the realm of analytic aesthetics. Sibley’s approach in presenting aesthetic examples includes the use of the critical discourse for the evaluation of artistic works by applying bi-functional expressions used in both art and daily discourse. According to what mentioned and the fact that Sibley used aesthetic and non-aesthetic functions, the current paper seeks to study the aesthetic field with emphasis on Sibley’s aesthetic teachings and by using examples and evidence, while introducing aesthetic notions in relation to non-aesthetic ones in order to clarify his views in this regard.

    Keywords: Frank Sibley, Aesthetic Notions, Non-aesthetic Notions, Taste, Balance
  • Pages 191-212

    Ideology is one of the concepts discussed and scrutinized by many scholars in various branches of science. However, there is no comprehensive definition of the word accepted by a majority of scholars. With respect to the features of Ideology which has been put forward by scholars, they can be divided into three main groups. The first group has a positive attitude toward ideology and regards it as a necessity for human life. The second one, offering negative definitions of ideology, does not evaluate it positively; rather, seeks to negate it as leading to division and separation. The last group introduces ideology as a neutral concept to which both positive and negatives features raised by different thinkers can be attributed. Jiddu Krishnamurti is one of the thinkers who have a negative attitude toward ideology and rejects it for some alleged qualities, including divorce, separation, seduction, and so on. This attitude is rejected by both religious and secular thinkers.

    Keywords: Ideology, Belief, Thought, Krishnamurti, Islam