فهرست مطالب

نشریه فلسفه تحلیلی
پیاپی 31 (بهار و تابستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/05/18
  • تعداد عناوین: 7
|
  • شهلا اسلامی* صفحات 5-21

    رورتی شرحی توصیفی-تاریخی از دیدگاه های فلاسفه بیان می کند. او پس از این شرح، مبناگرایی و اصالت بازنمایی را که از زمان دکارت به بعد در حوزه معرفت شناسی حاکم شده است، نقد می کند. به نظر رورتی فرض اساسی  فلاسفه این است که فلسفه نقش ممتازی برای شناخت ما از جهان دارد و  مسایل مورد مطالعه فلسفه سرمدی و جاودانه اند. این به معنای مبنا قرار گرفتن فلسفه است. مخالفت رورتی با مبنا قرار گرفتن فلسفه در حقیقت مخالفت با خود معرفت شناسی است. مسیله ی اساسی این است که آیا رورتی توانسته است خود را از دیدگاه اصالت بازنمایی که خودش آن را نقد می کند برهاند. برای دوری جستن از این انتقاد رورتی دیدگاه پراگماتیستی خود را بیان می کند. در این دیدگاه شناخت مستلزم گفت وگو و عمل اجتماعی است که رورتی این دیدگاه را رفتارگرایی معرفت شناختی می نامد. چارلز تیلور دیدگاه رورتی را ازجمله دیدگاه های دنیوی می داند که منجر به نتایج غیر اخلاقی می شود. به نظر او دیدگاه رورتی هنوز تحت تسلط اصالت بازنمایی است.

    کلیدواژگان: رورتی، مبناگرایی، اصالت بازنمایی، پراگماتیسم، رفتارگرایی معرفت شناختی
  • غزاله حجتی* صفحات 23-48

    برهان نظم از گذشته های بسیار دور مورد توجه همه ی ادیان و مبلغان دینی بوده است. این بذل توجه به دلیل خاصیت اقناعی این برهان برای عامه ی مردم است. در قرن هجدهم، انتقادات بسیاری از سوی هیوم و برخی دیگر از فیلسوفان جدید به این برهان وارد شد و نیز ظهور دیدگاه تکاملی این انتقادات را بسیار قوت بخشید. در نتیجه، برهان تضعیف و خاصیت اقناعی آن گرفته شد. در سال های اخیر، برخی از فیلسوفان درصدد ارایه ی تقریر نوینی از برهان نظم برآمده اند و با فرض قبول و صحت دیدگاه تکاملی تبیین سازواری از نگرش خداباورانه و قبول نظریه ی تکامل ارایه کرده اند. این دست کوشش ها نمونه هایی در فیلسوفان مسیحی و مسلمان دارد. ریچارد سویین برن از فیلسوفان مسیحی است که با کمک دانش فیزیک، ریاضیات و زیست شناسی و براساس محاسبات احتمالاتی برهانی استقرایی را صورت بندی کرده است که مدعی است سازگاری فرضیه وجود خدا را با دیدگاه تکاملی نشان می دهد. مرتضی مطهری نیز از متفکران مسلمانی است که کوشیده است تا این سازگاری را اثبات کند. او نه تنها این دو نگرش را با هم سازگار می داند، بلکه دیدگاه تکاملی را بهترین تفسیر ممکن از غایتمندی الهی در جهان نیز برمی شمارد. اگرچه مقام، شکل و سطح بحث این دو متفکر با هم متفاوت است، محتوا و نتیجه ی حاصل از این بحث در آثار هر دوی ایشان یکسان به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: غایتمندی، نظم زمانی، نظم مکانی، علیت فاعلی، علیت غایی، احتمال، اصل آسان باوری، اصل سادگی، برهان تنظیم دقیق، تنظیم دقیق
  • نبی الله سلیمانی* صفحات 49-90

    ویتگنشتاین در رساله منطقی-فلسفی درصدد است تا با ایجاد خط تمایزی میان دو سطح از امور نگاهی منطقی و دقیق به جهان داشته باشد. نزد ویتگنشتاین، متافیزیک، اخلاق، دین، و هنر همه به قلمرو امر متعالی تعلق دارند که نمی توان درباره آن چیزی گفت، بلکه تنها می توان آن را نشان داد که البته او از اینها از این نظر که فرازبانی است به امور مهمل یاد می کند. و جهان تجربی یا طبیعت که از آنجایی که تصویری از واقعیت است و مناط صدق قضایا که همین رابطه تصویری زبان با واقعیت است لذا این همان قلمرویی است که می توان درباره آن صحبت کرد و حکم حقیقی صادر کرد. برای ویتگنشتاین فهم دقیق و نگاه درست به جهان مستلزم ایجاد این خط تمایز است که ضروری است. او بر این باور است که مشکل اساسی نسبت به امور متافیزیکی که فیلسوفان در طول تاریخ با آن دست و پنجه نرم کردهاند حاصل عدم ایجاد این خط تمایز و سوءاستعمال زبان است. در حقیقت وی با ایجاد چنین تمایزی درصدد ایجاد یک محدوده ایمن برای قضایای متافیزیکی و عدم دست اندازی فیلسوفان به آن است که این امر بیانگر رویکرد عرفانی ویتگنشتاین به این دسته امور است. در این مقاله سعی خواهیم کرد این نکته را روشن سازیم که ویتگنشتاین با رویکرد زبانی چنین خط تمایزی از امور به دوسطح یعنی امور زبانی و امور غیر زبانی را ایجاد کرده است که در نوع خود نوعی تناقض است.

    کلیدواژگان: امر متعالی، گفتن، نشان دادن، امر مهمل، فرازبانی
  • مهدی غفوریان، مالک حسینی*، مسعود صادقی صفحات 91-124

    رابرت آدامز در حوزه ی فرااخلاق کوشش می کند تا با دیدگاهی افلاطونی-الهیاتی ماهیت خوبی را دریابد و پس از آن ویژگی های زندگی اخلاقی توام با بهروزی و سعادت را بیان کند. بدین منظور، ابتدا با الهام از نظریه کریپکی-پاتنم نقش های معناشناختی خوبی را برمی شمرد سپس در جست وجوی بهترین گزینه ای که آن نقش ها را ایفا کند خداوند را خود خوبی و خوبی چیزها را مبتنی بر مشابهت آنها با خداوند می یابد؛ مشابهت چیزها با خداوند به عنوان خوب نامتناهی موجب ارزشمندی آنها می شود. ارزشمندی به آن نوع خوبی اشاره دارد که غیرابزاری است و چیزی را که برخوردار از آنست درخور تحسین و ستایش، عشق و احترام و حتی در بالاترین حد خود شایسته پرستش می کند. از نظر آدامز، سعادتمندی زندگی آدمی منوط به لذت و رضایتمندی از امور ارزشمند است؛ از یک طرف، لذت بردن و رضایتمندی از فعالیت های زندگی و از طرف دیگر، ارزشمندی فعالیت هایی که فرد از آن لذت می برد. در این دیدگاه، انواع ارزشمندی ها حضور دارند؛ ارزشمندی ها (خوب های متناهی) شامل نه فقط ارزش های اخلاقی بلکه ارزش های عقلانی، دینی و زیبایی شناختی نیز می شود.

    کلیدواژگان: خوبی، خداوند، خوب نامتناهی، خوب های متناهی، ارزشمندی
  • امیر کشانی* صفحات 125-141

    در این مقاله ابتدا پرسش های اصلی در تبیین تکاملی دین مطرح و سپس پاسخ هایی به عنوان فرضیه هایی ارایه می شوند. فرضیه ی دین به مثابه محصول جانبی، به طور مختصر معرفی می شود و سپس نقد ریچارد سوسیس ارایه می شود. ریچارد سوسیس برای نقد فرضیه ی محصول جانبی از تعریف دین شروع می کند و با در نظر گرفتن دین به مثابه یک نظام، مبنای نقد خود را فراهم می کند. ریچارد سوسیس معتقد است نظام دینی از به هم آمیختگی عناصر اصلی ای تشکیل شده است که شامل فرایندهای شناختی و رفتاری مختلف می شود. ارزیابی های شناختی تنها یک جنبه از دین را مشخص می کنند؛ اما دین، نظام جامعی است که باید عملکرد کلی آن را بررسی کنیم. حتی اگر ارزیابی های شناختی دقیق باشند و نشان دهند که باورهای فراطبیعی، محصول جانبی برخی از کارکردهای مغزی اند؛ این موضوع نمی تواند مشخص کند که آیا نظام دینی به شکل کلی عامل سازگاری است یا نه؟ ریچارد سوسیس بعد از این مرحله به سراغ مفهوم "محصول جانبی" می رود و با یک تحلیل علمی نشان می دهد که دین را می توان به مثابه یک سازگاری ثانویه و یا اکسپتیشن قلمداد کرد نه محصولی جانبی.

    کلیدواژگان: تکامل، دین، سازش، تبیین، محصول جانبی، سازش ثانویه، اکسپتیشن
  • سعیده معصومی، حسین بیات* صفحات 143-173

    این نوشتار درباره ی تشخیص پارادوکس های منطقی است. یعنی قرار است پارادوکس ها از جنبه ی تشخیصی یا عیب یابانه مورد مطالعه قرار گیرند. در این نوع مطالعات پرسش اصلی این است که پارادوکس ها چگونه وارد استدلال می شوند و چگونه می توان آنها را به درستی تشخیص داد؟ تمرکز مقاله روی پیشنهادهای عیب یابانه ساختار محور بوده و دو دسته اصلی از این پیشنهادها بررسی شده اند. دسته اول پیشنهادهایی است که حول محور مفاهیمی چون دور و غیر حملی بودن شکل گرفته اند و تحت عنوان «خود ارجاعی» به آن پرداخته ایم و دسته دوم پیشنهادهایی است که حول محور فرض بی نهایت واقعی و یا نوعی نامحدود بودن و گسترش پذیری ذاتی شکل گرفته اند و تحت عنوان گسترش پذیری نامتعین به آنها پرداخته ایم. البته دسته اخیر با خوانش های متفاوتی مطرح شده است که مراد ما در اینجا خوانشی متعلق به رایت و شاپیرو است. در هر دو مورد ابتدا پیشنهاد و بستر مفهومی آن بررسی شده و سپس ارتباط آن با پارادوکس ها و نحوه استنتاج پارادوکس از آن تبیین شده است. در نهایت هم با این انگیزه که هر دو پیشنهاد قابلیت تبیین پارادوکس های مشترکی را دارند، استدلالی طراحی شده که نشان می دهد هر دو پیشنهاد در واقع به نوعی همسان هستند، و با یک نگاشت صوری- معنایی می توان هر یک را بر دیگری تطبیق داد.

    کلیدواژگان: پارادوکس، عیب یابی ساختارمحور، دور، دور باطل، خودارجاعی، خودبازتولیدگری، گسترش پذیری نامتعین، اصل گسترش
  • آرش موسوی*، سارا نعمت زاده صفحات 175-218

    معرفت شناسی در فلسفه مبحث شناخته شده ای است ولی جهل شناسی که نقطه ی مقابل معرفت شناسی می باشد، موضوعی نوپا و نیازمند پژوهش است. هر چند در طول تاریخ در مورد جهل جسته و گریخته تفکر و بحث شده است و گاه تعاریفی از سوی فلاسفه و منطق دانان برای آن ارایه شده است ولی هیچ گاه مانند معرفت شناسی به صورت یک حوزه مطالعاتی مستقل به آن نگاه نشده و مورد بررسی قرار نگرفته است. رابرت پراکتور اولین کسی است که مطالعه پیرامون جهل را به عنوان حوزه ای مستقل آغاز کرده و عنوان جهل شناسی را برای این حوزه پیشنهاد داده است. مقوله ترویج علم نیز در چند دهه ی اخیر به صورت علمی مورد مطالعه قرار گرفته است و تحت عنوان مشارکت عمومی در علم بصیرت های خوبی در این زمینه بوجود آمده است. در این مقاله سعی شده است الگوهای مشارکت عمومی در علم با دیدی جهل شناسانه بررسی شود تا اصلاحات مثبتی در جهت بهبود این الگوها صورت گیرد. لازم به ذکر است بررسی جهل شناسانه ی مشارکت عمومی در علم موضوعی است که تا کنون مورد مطالعه و پژوهش قرار نگرفته است.

    کلیدواژگان: معرفت شناسی، جهل، جهل شناسی، ترویج علم، مشارکت عمومی در علم
|
  • Pages 5-21

    Richard Rorty gives a descriptive-historical account of philosophical views. He criticizes fundamentalism and representationalism which, since Descartes, have dominated epistemology. The fundamental assumption of philosophers is that philosophy has a prominent role in our understanding of the world, and that philosophical issues are permanent. This means that philosophy is regarded as the ground for our knowledge. Rorty is against that, and so he is in fact against epistemology. Now, the question is whether Rorty is successful in freeing himself from representationalism. Rorty declares his pragmatism according to which knowledge requires dialogue and social action. He calls this view epistemological behaviorism. Charles Taylor describes Rorty’s view as a secular viewpoint which leads to unethical consequences. Taylor says that Rorty’s view is still under sovereignty of representationalism.

    Keywords: Rorty, Fundamentalism, Representationalism, Pragmatism, Epistemological Behaviorism
  • Pages 23-48

    The argument from design for the existence of God has been considered by almost all religions and religious preachers. This is because of the persuasive power of this kind of argument. In the 18th century, Hume and some modern philosophers severely criticized the argument and the emergence of evolutionary views reinforced these criticisms. Recently, there has been a new version of the argument which presupposes the validity of evolutionary view and gives a consistent account of theism and theory of evolution. There are instances of this new effort among Christian and Muslim philosophers. Using physics, mathematics, biology, and complex probabilistic calculations, Richard Swinburne formed an inductive argument which claims that theism is consistent with the evolutionary viewpoint. Among Muslims, Murtiza Mutahhari not only believes in this consistency, but also maintains that the evolutionary viewpoint is the best interpretation of God’s purposefulness in the world. These two thinkers are different in respect of the level and form of their discussions, though the content and the results of their arguments seem akin.

    Keywords: : purposiveness, temporal order, spatial order, sufficient reason, efficient cause, final cause, probability, principle of credulity, principle of simplicity, fine-tuning argument, fine-tuning
  • Pages 49-90

    In Tractatus Logico-Philosophicus, Wittgenstein attempts to make a distinction between two levels of the states of affairs in order to have a logical and accurate view of the world. For Wittgenstein, metaphysics, ethics, religion, and art belong to the realm of the Transcendental about which you can’t say anything. Rather, it can only be demonstrated. He refers to it as nonsense for it is meta-linguistic. The empirical world or nature is the realm which can be talked about and judged, since it is a picture of reality and the criterion for the truth of propositions, which is the pictorial relationship between language and reality. For Wittgenstein, precise understanding of the world requires the mentioned necessary distinction. He believes that the main metaphysical problem which philosophers historically encountered was due to the lack of this distinction and abuse of language. In fact, by making such a distinction he seeks to secure metaphysical propositions and protect them from philosophers’ interference. This implies Wittgenstein's mystical approach to this field. In this article, we will try to make it clear that Wittgenstein, through linguistic approach, made a distinction between linguistic and nonlinguistic state of affairs, and that this distinction is in itself a contradiction.

    Keywords: The Transcendental, Language, Reality, Metaphysical Propositions
  • Pages 91-124

    In his meta-ethics, Robert Adams endeavors to understand the nature of goodness in accordance with a platonic-theological viewpoint, and then to represent the components of a life of morality and well-being. Hence, inspired by Kripke-Putnam theory, he firstly explains semantic roles of goodness, and then tries to find what best plays those roles. In his view, God is good itself and goodness of things relies on their resemblance to God; things resemblance to God as infinite good makes their excellence. Excellence is a non-instrumental goodness which makes things suitable objects of admiration, love, honor, and even worship. According to Adams, well-being of human life relies on his enjoyment of the excellent: on the one hand, enjoyment of activities in life, and on the other hand the excellence of those enjoyable activities. There are different kinds of excellences (finite goods), including moral values as well as rational, religious and aesthetical values.

    Keywords: Goodness, God, Infinite good, Finite goods, excellence
  • Pages 125-141

    In this paper, we first discuss the main questions in evolutionary accounts of religion. Then we offer the main answers to these questions. The hypothesis of religion as a by-product, will be briefly introduced and then Richard Sosi’s criticism of this hypothesis will be explained step by step. In order to criticize the hypothesis of religion as by-product and to provide a proper basis for his criticism, Richard Sosi starts with the definition of religion and regards it as a system. He believes that a religious system is mixed of some primary elements, including various cognitive and behavioral processes. Cognitive assessments determine only one aspect of religion, while religion is a comprehensive system whose overall performance must be examined. Even if the cognitive assessments are precise and can show that metaphysical beliefs are the by-products of some brain functions, this can’t determine whether a religious system is a factor that leads to adaptation. Richard Sosi considers the concept of "by-product" and, through a scientific analysis, shows that religion can be seen as a secondary adaptation or exaptation, not as a by-product.

    Keywords: Evolution, religion, Adaptation, Account, By-product, Secondary adaptation, Exaptation
  • Pages 143-173

    This article is about the diagnosis of logical paradoxes. That means we are going to examine paradoxes based on the diagnostic aspect. In these type of studies, the main question is that how the paradoxes enter into the inference, and how can they be detected properly. The article concentrates on the structural diagnostic proposals, and studies two kinds of them. First, those which are formed around notions like circularity and impredicativity, which we have studied under the title of “self-reference”. Second, those proposals that are formed based on the assumption of the actual infinite or some kind of indefiniteness and essential extensibility. These are studied under the title of “indefinite extensibility”. The latter group is presented in different versions and here we consider that of Wright and Shapiro. In both cases, the proposal and its conceptual context are surveyed initially. Then, its relation with the paradoxes and the way of inferring the paradoxes from them are explained. Finally, the fact that both proposals can explain common paradoxes leads us to offer an argument which shows that they are somehow identical, and, using a formal semantic mapping, we can adapt each one to the other.

    Keywords: Paradox, Structural diagnosis, Circle, Vicious circle, Self-reference, Self-reproductiveness, Indefinite extensibility, Principle of extension
  • Pages 175-218

    Epistemology is well-known in philosophy, but agnotology, the opposite of epistemology, is a new subject that needs more investigation. Robert Proctor is the first one who initiated studying ignorance as an independent field and termed it agnotology. It is possible to examine agnotology in different areas, as Proctor conducted a detailed research on the agnotology of tobacco industry. Likewise, Science and Public Participation has been scientifically studied by academic institutions only for the past few decades. Public Participation in science is important to improving the interaction between scientists and laymen, science and society. The improvement of public participation in science, leads to scientific and cultural progress. In this essay, we try to study the patterns of public participation in science from an agnotological standpoint.

    Keywords: Epistemology, Agnotology, Promoting Science, Public Participation in Science