فهرست مطالب

نشریه فلسفه تحلیلی
پیاپی 19 (بهار و تابستان 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/01/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • نوشین عبدی ساوجیان*، محمد سعیدی مهر صفحات 7-21

    مساله کثرت یا وحدت نفس انسانی از جمله مسایلی است که خاستگاه آن در آثار دو فیلسوف بزرگیونان، افلاطون و ارسطو یافت می شود. افلاطون که با دو نگرش متفاوت به بررسی موضوع م یپردازددر نهایت کثرت نفس را می پذیرد و ارسطو که قسمت پذیری و تکثر نفس را غیر منطقی می بیند بهدنبال نقد نظر افلاطون، سرانجام نظر خود را مبنی بر وحدت نفس اعلام می دارد. ارایه تقسیمی ثناییاز نحوه وجود نفس ناگزیر فلاسفه را به سمت پذیرش یک نظر و رد نظر مقابل سوق می دهد. بدینلحاظ دو فیلسوف مشایی عالم اسلام و مسیحیت یعنی اب نسینا و توماس آکویینی به نظریه وحدتنفس متمایل می شوند با این تفاوت که موضع ابن سینا به دلیل ارایه نظریه ای به ظاهر متناقضنیازمند تحلیل است، تناقضی که ناشی از تاکید مکرر بر وحدت نفس انسانی از یک سو و اسناد افعالانسان به سه نفس از سوی دیگر است و با تحلیل دیدگاه او در دو مقام تعریف و تحقق (ماهیت ووجود) قابل رفع است؛ اما آکویینی که با صراحت و حساسیت بیشتری نسبت به ابن سینا به بررسیمساله می پردازد، ضمن نقد آراء مخالف از جمله رای افلاطون، با ارایه ادله متعددی برتری نظرارسطو بر افلاطون را مدلل می سازد

    کلیدواژگان: نفس انسانی، نفس واحد، وحدت نفس، کثرت نفس، ابن سینا، توماس آکوئینی
  • هادی صمدی* صفحات 23-58

    روش ایضاح مفاهیم کارنپ بر این اساس پیشنهاد شد که وظیفه ی فیلسوف علم ابهام زدایی ازمفاهیم مبهم علمی و غیرعلمی موجود در زبان علم و جایگزینی آنها با مفاهیمی روشن و ب یابهاماست. نقد های فیلسوفانی مانند استراسون، کواین، و پوپر باعث آن شد که کمتر فیلسوف علمیآشکارا از روش کارنپ حمایت کند هرچند که بخش بزرگی از فلسف هی علم کماکان خود را وقف اینروش کرده بود. در سال های اخیر برخی از فیلسوفان علم آشکارا به دفاع از پروژه ی کارنپپرداخته اند. در نوشته ی حاضر به جای پرداختن به استدلال های له و علیه این روش، مفهومبه عنوان نمونه انتخاب شده است و نشان داده می شود هیچ کدام از تلاش هایی که « وحدت بخشی »در جهت ایضاح آن به کار گرفته شده به جایگزینی این مفهوم با مفاهیمی روشن و بی ابهامنیانجامیده است. دعوی مقاله این است که وظیفه ی اصلی فیلسوف علم نه درگیر شدن درزبان کاوی های بی حاصل، بلکه پرداختن به مسایل واقعی موجود در برنام ه های پژوهشی علمی است.

    کلیدواژگان: ایضاح، وحدت بخشی، مفهوم، تبیین، کارنپ، کیچر
  • بابک عباسی* صفحات 59-86

    « تجربه ی دینی »به عام ترین معنای آن، رخدادی درونی (انفسی) یا بیرونی (آفاقی) است که شخص ازسرمی گذراند؛ رخدادی که برای شخص واجد اهمیت و معنای دینی است. اما در فلسفه ی دین بامعنای محدودتری از تجربه ی دینی سروکار داریم: تجربه ی دینی، به معنای خاص، تجربه ای است کهبنابه تلقی صاحب آن، آگاهی تجربی به خداست؛ تجربه ای که شخص در آن حضور خدا (یا موجودیرا فی الجمله « قول به اصالت تجربه ی دینی » . الوهی) را به نحو بی واسطه احساس یا ادراک م یکندمی توان دیدگاهی دانست که قایل به توجیه و/ یا بازسازی نظری باورهای دینی بر مبنای تجربه یدینی است. در این مقاله پس از اشاره ای مختصر به زمینه و تاریخچه ی این رای به طرح دو معنایمتفاوت قول به اصالت تجربه ی دینی خواهیم پرداخت. سپس ضمن گزارشی کوتاه از آرای دوموسس مهم این دیدگاه (شلایرماخر و جیمز) می کوشیم اصالت تجربه ی دینی را در یکی ازرایج ترین - و احتمالا مهم ترین- صورتبندی های فلسفی اش، در آرای سویینبرن و آلستون، عرضهکنیم. قول به اصالت تجربه ی دینی را باید واکنشی دیندارانه به نقد دین در دوره ی مدرن تلقی کرد.این رویکرد کوشیده است کمابیش به معیارها و ارزش های معرفتی مدرنیته، و در صدر آنها محوریتداشتن تجربه، وفادار بماند. طرفداران این رویکرد از یک طرف مرزهای مفهوم تجربه را بسط داد هاندو از طرف دیگر تلقی های متفاوتی از منزلت تجربه داشته اند. توجه به این تمایزها و تفاوت هایمفهومی ضمن کمک به فهم بهتر این جریان مهم فکری، قضاوت در باب این رویکرد را دقیق ترخواهد ساخت.

    کلیدواژگان: تجربه ی دینی، قول به اصالت تجربه ی دینی، شلایرماخر، جیمز، سوئینبرن، آلستون
  • رهبر اشنوئی محمودزاده* صفحات 87-102

    در مباحث نقد ادبی از جایگاه نویسنده و خواننده در تعین نوع خوانش ها و نوع دعاوی موجود درنقادی ها، سخن بسیار به میان آمده است. ولی مشکل اینجا است که هویات نویسندگان و خوانندگانمتون مختلف، هویاتی دقیقا شناخته شده و متعین نیستند که ما بخواهیم دعاوی نقادانه مان را بااستفاده از آن ها متعین کنیم. چگونه می توان با این مشکل کنار آمد و راه برون رفتی برای آن جست؟برای حل مشکل فوق از مفاهیمی مانند فرد واقعی و فرد نوعی و مفهوم کلان تر منطق موقعیترولان بارت « مرگ مولف » استفاده شده است و همه ی این بحث ها مقدمه ی ورود به مبحث نظریه یشده اند. و همین جاست که آرای بارت را می توان به چالش گرفت. اگر نظریه ی بارت را از نگاه مفهوممنطق موقعیتی مورد بررسی قرار دهیم، می توان به نتایجی رسید که با نتایجی که خود بارت به آنهارسید، در تضاد قرار دارد. در حقیقت کاری که در این مقاله صورت گرفته است، این است کهنظریه ی مرگ مولف بر خود آن نظریه اعمال شده است؛ یعنی تبعات نظریه ی بارت فارغ از خواست هیخود وی بررسی شده است.

    کلیدواژگان: منطق موقعیت، نقدادبی، عقلانیت استراتژیک (راهبردی)، عقلانیت پارامتری(مولفه ای)، مولف، مرگ مولف، خواننده، نویسنده، فرد واقعی، فرد نوعی
  • فهد حیاوی* صفحات 103-135

    آگاهی استعلایی اصل نخستینی است که بنای فلسفه ورزی فیلسوف بزرگی هم چون هوسرل بر آنبنیاد گشته است. وی با پژوهش در ساختار التفاتی این آگاهی، آ نرا چنان بنیادین اصل فلسفه ورزیمی پذیرد و اصلا خود را نودکارتی دیگری م یخواند. در این پژوهش تلاش م یشود، با قرایت مستقیمتاملات دکارتی هوسرل، از سولیپسیم دکارتی به سوی فلسفه ای استعلایی گذر کنیم و سپس بهتقوم ارتباط میان ذهنی و تقرر آن در زیست جهان و مراتب مختلف آن (ارتباط میان ذهنی و نسبتسوژه و ابژه ها) بپردازیم. موضوع محوری در چنین رهیافتی ساختاری پدیدارشناسانه است؛ یعنیعملکردی روشمند که ما را به سوی اصل نخستین امور که همان آگاهی است رهنمون می کند؛همان روش و یقین ریاضی واری که در متن پدیدارشناسی هوسرلی به گونه ای جدی دنبال می شود.این همان راهی است که موجب تقوم چیزها و گذر به سوی من استعلایی و ایجاد ارتباطیمیان ذهنی بین چیزهاست. در چنین طریقی می توان نتایج پدیدارشناسانه ی تحلیل تجربه ی آگاهی(من استعلایی) را در بر گرفت.

    کلیدواژگان: ذهن، ارتباط میان ذهنی، زیست جهان، پدیدارشناسی استعلایی
  • نوید فرهنگ وصالی* صفحات 137-155

    «روان شناسی عامه به عنوان یک نظریه ذهن »به عنوان دیدگاه غالب در روابط اجتماعی ما پذیرفته  از آن یاد می شود. این دیدگاه تا پیش از ارایه « نظریه روا نشناسی عامه » شده است و عموما به عنوانروان شناسی عامه به عنوان » نظریه شبیه سازی تنها دیدگاه در این زمینه بود و شاید به همین علتدر نظر گرفته می شود. در این مقاله ما به پیروی « نظریه روان شناسی عامه » همان « یک نظریه ذهناز ماتیو راتکلیف این دیدگاه را به عنوان خوانشی از روان شناسی عامه در نظر م یگیریم و به کلیه3« روان شناسی فهم مشترک » یا « روان شناسی عامه » مطالعاتی که بررسی روابط بین فردی می پردازداستفاده کرده ایم منظور روان شناسی عامه به عنوان « نظریه روان شناسی عامه » می گوییم و هر جا ازیک نظریه ذهن است. 4 روان شناسی عامه یا فهم مشترک چیست؟ روان شناسی عامه مطالعاتی را دربر می گیرد که به روابط بین فردی می پردازد پرسش های محوری در روان شناسی عامه عبارت اند ازاینکه ما چگونه به درک سایرین نایل م یشویم؟ پی شبینی و تبیین رفتار دیگران چگونه انجاممی شود؟ با چه شیوه ای پی به علل رفتار یا اعمال دیگران می بریم؟ و پرسش هایی از این دست. دراین مقاله دو رویکرد متفاوت در پاسخ به این پرسش ها را از نظر می گذرانیم: روان شناسی عامه بهرا « روان شناسی عامه به مثابه یک نظریه ذهن » مثابه یک نظریه ذهن و نظریه شبیه سازی. ابتدابررسی کرده و سپس انتقاداتی را که منجر به نظریه شبی هسازی می شود را بررسی می کنیم، آنگاهنظریه شبیه سازی را از نظر گذرانده و در بخش پایانی مقایسه ای را بین دو نظریه انجام می دهیم.

    کلیدواژگان: روان شناسی عامه، شبیه سازی، گرایش های گزاره ای، باور، خواست
  • منصوره قبدیان* صفحات 157-182

    در این نوشتار به بررسی نظریه علیت احتمالاتی میپردازیم. ایده ی اصلی این نظریه این است کهعلت، احتمال وقوع معلول را تغییر میدهد. علیت در این نظریه، به عنوان رابطهای عینی و مبتنی برویژگیهای ذاتی معرفی میشود و روابط علی در سطح نوعی مورد توجه قرار میگیرد. شناخت مانسبت به پدیده های طبیعی قطعی و متعین نیست و سیر شناخت انسانی به صورت تقریب بهحقیقت است. بنابراین با اذعان به نقص شناختی انسان، قالبی احتمالی برای تبیین یافته ها پیشنهادمیشود. علیت احتمالاتی از نظریه احتمال به عنوان ابزاری استفاده میکند تا بتواند رابطه علت ومعلول را با دقت و وضوح بیشتری تبیین کند. علیت احتمالاتی در دو سطح بررسی میشود: سطحنوعی (علیت عام) و سطح نمونهای (علیت خاص). در این پژوهش، مشابه رویکرد الری ایلز روابطعلی احتمالاتی در سطح نوعی و به صورت عام مد نظر است و روابط علی به رویدادهای نوعی یاویژگیها نسبت داده میشود. دو تفسیر متفاوت از احتمال وجود دارد: تفسیر ذهنی و تفسیر عینی.آنچه در این تقریر به دنبال آن هستیم، تفسیری عینی از احتمال است که در قالب تفسیر بسامدی- تمایلی از آن یاد میشود. مساله اصلی در این پژوهش، کنکاش در مفهوم نظریه علیت احتمالاتی وبررسی توان و قابلیت این مفهوم در برابر چالشهای معرفتی و هستی شناختی است

    کلیدواژگان: علیت احتمالاتی، علیت، احتمال، تفسیر عینی، سطح نوعی و سطح نمونه ای، تعین و تعین ناقص، فیزیک کوانتمی
|
  • Pages 7-21

    The question of plurality or unity of human soul is among the topicswhich basically originate from Plato's and Aristotle's works. Platoconsiders the subject from two approaches and finally accepts theplurality whereas Aristotle deems it unreasonable to reckon the soul tobe plural and divisible and consequently admits the unity of the soul.Regarding these two theories (i.e. the unity of the human soul and theplurality of it), the philosophers have to either confirmed one theoryand reject the other at the same time. Therefore the two PeripateticIslamic and Christian philosophers, Avicenna and Thomas Aquinas areinclines toward the “unity of soul “theory. The difference of these twophilosophers is in that Avicenna’s requires clarifications due to someconflicting aspects in his theory. This conflict arises from therepeatedly emphasis on soul unity on one hand and in the meantimeattribution of human activities to three other souls. To integrate theseevidently clashing points it is possible to set forth two status namely“definition and realization” (essence and existence). Aquinas assessesthe subject more rigorously and in more detail comparing to Avicennaand while considering different views including Plato’s, proves thedominance of Aristotle's theory over Plato’s.

    Keywords: Human soul, Unique, Unity of soul, Plurality of soul, Avicenna, Thomas Aquinas
  • Pages 23-58

    Carnap’s method of explication of concepts proposed based on the ideathat the main responsibility of philosopher of science is the clarificationof vague scientific and unscientific concepts in the language of scienceand replacement of them by “crystal clear” ones. The critiques ofphilosophers like Strawson, Quine, and Popper caused mostphilosophers of science not to openly endorse Carnap’s method ofexplication, even though an important part of their philosophical worksdevoted to his project. In recent years, some philosophers of sciencehave fully defended the method of explication. Instead of criticizing thearguments of these philosophers, this paper criticizes the products ofapplying the method of explication on one important concept ofphilosophy of science, “unification”. It has been shown that the effortsof philosophers of science in offering an explication for this concepthave been futile.

    Keywords: explication, unification, concept, Explanation, Carnap, Kitcher
  • Pages 59-86

    “Religious experience”, in its broadest sense, is either an innerexperience or an objective event that has religious meaning for thesubject. In philosophy of religion, however, a narrower meaning of theterm is at issue: an experience taken by the subject as experientialawareness of God; in which one directly perceives the presence of God(or a divine being). Religious empiricism is an approach which tries tojustify or reconstruct religious beliefs on the ground of “religiousexperience”. In this paper, after a short review on the historicalbackground of this attitude, I will propose two different meanings forreligious empiricism. Then, considering Schleiermacher's and James'sviews, I will discuss religious empiricism in its contemporary andperhaps most important formulation developed by Swinburne andAlston. Religious empiricism could be understood as a religiousreaction to the criticism of religion in the modern time. It tries to stayand act within the framework of modern philosophy that emphasizes onthe significance of experience. In their intellectual efforts, theadvocates of this stream have expanded the boundaries of the notion ofexperience. On the other hand, “religious experience” has a differentmeaning and function for each of aforementioned philosophers. So, toevaluate this approach we need to understand these differences indepth.

    Keywords: religious experience, religious empiricism, Schleiermacher, James, Swinburne, Alston
  • Pages 87-102

    Much has been said in discussions concerning literary criticism fromthe position of the writer and the reader deciding the type of theexisting readings and claims in criticisms. But the problem is that theidentity of the writers and readers of various texts are not preciselydefinite and determined in a way we could be able to establish ourcritic claims. How could we deal with such a problem and what mightbe the solution to it? The concepts such as “the real individual”,“typical individual” and the broader concept of “the logic of situation”have been applied here to find a solution to this problem and all thesediscussions have become an introduction to Roland Barth's “the deathof the writer” theory. And here Roland Barth's viewpoints can bechallenged. A study of Barth's theory according to the concept of “thelogic of situation” can lead us to results contradictory with those ofBarth's. In fact, the work done here in this article is that the theory of 'the death of the writer' has been applied to that theory itself; that is, theconsequences of Barth's theory have been studied independent from hisown intentions.

    Keywords: logic of situation, literary criticism, strategic rationality, parametric rationality, the death of the writer, reader, writer, the realindividual, the typical individual
  • Pages 103-135

    Transcendental Ego is the principle of principles that philosophizationof great philosophers such as Husserl has been based upon it. Husserl,too, as a follower of Descartes meditations and philosophy withattemption in intentionality of transcendental ego accepts it as the baseof principles of philosophization and declares himself as a NewCartesian. In this study, the author develops an original reading of theCartesian Meditation. This text, far from giving rise to a“Transcendental solipsism”, leads to a constitution of intersubjectivityon various levels (“primordial”, “Intersubjective” et “Objective”). In itscenter, a “Phenomenological Construction” operates, i.e. amethodological piece that masters the genetic approach ofintersubjectivity. Closely following the “almost mathematical” rigourof this crucial text of Husserl’s phenomenology, in this way equallytackles the issue of the constitution of the experience of the other andthe truly intersubjective structure of transcendental subjectivity. Thisstudy concludes with the metaphysical results of the analysis of theexperience of the other.

    Keywords: Mind, Intersubjectivity, Life World, transcendentalphenomenology
  • Pages 137-155

    The assumption that people understand each other by employing a‘folk’ or “commonsense” psychology is currently pervasive inphilosophy of mind, cognitive science and various other disciplines.Folk psychology is almost always taken to consist primarily of anability to attribute internal propositional attitude states, principallybeliefs and desires, in order to predict and explain behavior in adeductive structure, so “folk psychology” also called “belief- desirepsychology”. But this is not the only theory that considers interactionbetween people, there is also a rival that called simulation theory. Thistheory is the greatest opponent of “folk psychology”. In this researchI, like Ratcliff, call all the things that people do to understand, explainand predict each other, folk psychology. And call the first view “folkpsychology as a theory of mind” and the second one “folk psychologyas a mental simulation” or “simulation” alone. In this paper I will beginby the most accepted view, folk psychology as a theory of mind, ,based on Fodor’s view, then we will come to some critics that bring upby Goldman. After these critics we will present simulation view andanswer to some of its critics to “folk psychology as a theory of mind”.Then, at the end of the essay I will conclude that we can mix this toview together and present a hybrid theory to consider what peoplereally do to explain and predict each other behavior.

    Keywords: folk psychology, Simulation, propositional attitude, Belief, Desire
  • Pages 157-182

    In this research, the theory of probabilistic causation is investigated.The main idea of this theory is that the cause changes the probability ofhappening effect. The causation in this theory is introduced as anobjective relation and it is based on inherent properties. The causalrelation is attended in type level. Otherwise human cognition of naturalphenomena is not definite and determined; the process of cognition isapproximated to the truth. In another words, with the acceptance offault of human cognition, man suggests a probable frame forexplanation of his findings. Probabilistic causation uses the probabilitytheory as a tool for explaining the relationship between cause andeffect. Probabilistic causation is proposed in two levels: type level(General causal) and token levels (Singular causal). In this research,like Eells’s approach, probability causation relationship in type leveland it is considered in General causal meaning. Causal relation isconsidered as typical factor or Property. There are two differentinterpretations: objective interpretation and subjective interpretation.What is explored in this research is objective interpretation in the frameof frequency-propensity interpretation. The main question in thisresearch is consideration in the sense of probabilistic causation theoryand pondering the capability and merits of this concept in against withontological and epistemological challenges.

    Keywords: probabilistic causality, causation, probability, objectiveinterpretation, type level, token level, Determinism, Indeterminism, quantum physics