فهرست مطالب

نشریه مطالعات مدیریت شهری
پیاپی 30 (تابستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/06/30
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمد رحیم رهنما، محمد اجزاء شکوهی، زهرا سیاحی* صفحات 1-20
    مقدمه و هدف پژوهش

     بافت کهنه، فرسوده و نابسامان شهری که بیشتر در هسته مرکزی یا لایه های میانی شهرها واقعند، نیازمند دخالت و ساماندهی هستند که جهت احیاء برنامه استراتژی توسعه شهری (CDS) یکی از ضروری های مهم در امر برنامه ریزی محسوب می شود. هدف پژوهش تدوین استراتژی توسعه شهری (CDS) در راستای احیاء بافت فرسوده بخش مرکزی شهر اهواز است.

    روش پژوهش

    روش تحقیق در قالب پرسشنامه های بسته با مقیاس اسمی و چند گزینه ای رتبه ای صورت گرفته است با در نظر گرفتن تعداد خانوار از طریق فرمول کوکران برابر 375 نفر از خانوار و105 پرسشنامه از متخصصان شهری به عنوان نمونه انتخاب شدند. نمونه گیری تصادفی بدون جایگزینی انتخاب شدند.

    یافته ها

    سپس از طریق استراتژی توسعه شهری CDS و نرم افزارهای spss و smart pls اطلاعات بدست آمده تجزیه و تحلیل گردید

    نتیجه گیری

    نتایج پژوهش نشان می دهد حکمروایی و رقابت پذیری، بانکی بودن و قابلیت زندگی بر استراتژی توسعه شهر اثر معنادار ندارد. حدود 440/0 درصد تغییرات قابلیت زندگی به وسیله حکمروایی خوب شهری، حدود370/0درصد تغییرات رقابت پذیری به وسیله بانکی بودن تبیین است. همچنین حدود 097/0 درصد تغییرات استراتژی توسعه شهر به وسیله چهار عامل حکمروایی، قابلیت زندگی، رقابت پذیری و بانکی بودن قابل تبیین است.

    کلیدواژگان: بافت فرسوده، شهر اهواز، SMART PLS، CDS
  • نوید آهنگری*، صادق حاجی نژاد، نادر خان محمدی صفحات 21-34
    هدف پژوهش

     شناخت مهارت های ارتباطی مدیران به منظور تحقق اهداف سازمانی موضوعی اساسی در مطالعه رفتار انسانی است که می تواند زمینه ارتقای رفتار شهروند سازمانی کارکنان را فراهم کند. در این راستا، پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش مهارت های ارتباطی مدیران شهری بر رفتار شهروند سازمانی کارکنان شهرداری کرج تدوین شده است.

     روش پژوهش

     روش پژوهش تحلیلی-توصیفی از نوع مقطعی بوده و داده ها به روش مطالعات کتابخانه ای و پیمایشی گرداوری شده است. برای تجزیه و تحلیل داده ها در بخش توصیفی تحلیل های آماری از فراوانی، درصدها، حداکثر و حداقل، میانگین و انحراف معیار استفاده گردیده و در بخش استنباطی از آزمون های همبستگی پیرسون، آزمون آنوا و رگرسیون خطی چند متغیره بهره گیری شد. جامعه آماری در این تحقیق کلیه کارکنان شهرداری کرج می باشد و حجم نمونه آن 150 نفر به صورت نمونه های هدفمند مشخص گردید.

    یافته ها

    یافته های پژوهش نشان داد که بین متغیر مهارت های ارتباطی با رفتار شهروند سازمانی در سطح اطمینان 99% رابطه معناداری وجود دارد. همچنین از بین متغیرهای مستقل، متغیرهای مهارت مثبت گرایی و مهارت خودنظمی بر متغیر وابسته تاثیر نداشته و سایر متغیرها(مهارت خودگشودگی، مهارت همدلی، مهارت اجتماعی و مهارت حمایت گری) با ضرایب متفاوت متغیر رفتار شهروند سازمانی کارکنان را تحت تاثیر قرار می دهند.

    نتیجه گیری

    مدیران شهری باید توجه ویژه ای به تقویت شاخص های مهارت ارتباطی داشته باشند و کارکنان خود را تشویق کنند تا تمایل بیشتری به مشارکت و مسیولیت پذیری در زندگی سازمانی از خود نشان دهند.

    کلیدواژگان: مهارت های ارتباطی، مدیران شهری، رفتار شهروند سازمانی کارکنان، شهرداری کرج
  • رضا احمدیان، بهار عبدالله* صفحات 35-47
    مقدمه و هدف پژوهش

     یکی از نتایج مهم طرحهای کالبدی منطقه ای، تولید نقشه کاربری اراضی و تعیین کاربریهای کلان در سطح محدوده مطالعاتی است. این مهم که در طرحهای کالبدی منطقه ای و ناحیه ای عموما با عنوان نقشه منطقه بندی کاربری اراضی (قرارداد همسان 19) شناخته می شود، از جمله نتایج اصلی طرحهای منطقه ای است که بر اساس آن عملیاتی شدن اهداف و راهبردها و پیشنهادهای طرح امکانپذیر می شود. برای تهیه نقشه های منطقه بندی کاربری اراضی روش های متفاوتی در ادبیات نظری و تهیه طرحها وجود دارد. ولی قبل از هر اقدامی ضرورت تدوین یک ساختار سیستماتیک از طبقه بندی اراضی وجود دارد. از این روی ضروری است که برنامه ریز بر اساس تدوین یک روش مشخص به تعیین کاربری اراضی در مقیاس منطقه پرداخته و سند منطقه بندی را بر اساس آن ارایه نماید. این مقاله سعی دارد به ارایه یک الگوی طبقه بندی کاربری اراضی در مقیاس منطقه و ناحیه بپردازد.

    روش پژوهش

     پژوهش حاضر در جهت تدوین این ساختار بوده و از جمله تحقیقات کاربردی می باشد و به جهت روش شناسی، توصیفی - تحلیلی است. بنابراین در تبیین ادبیات و سوابق موضوع پژوهش و ارایه الگوی پیشنهادی از مطالعات کتابخانه‏ای و روش دلفی استفاده گردیده است.

    نتیجه گیری

    طبقه بندی پیشنهادی با توجه به سیستم های جهانی طبقه بندی و بر اساس ترکیب تقسیم بندی های مختلف با استفاده از کدهای الفبایی در سه سطح انجام گرفته است. از مهم ترین ویژگیهای این الگوی طبقه بندی، جامع بودن، نظام مندی و انعطاف پذیری می باشد.

    کلیدواژگان: کاربری اراضی منطقه ای، سیستم های طبقه بندی کاربری و پوشش زمین، طبقه بندی کاربری اراضی در ایران
  • کرامت الله زیاری، محمود آروین، حسین فرهادی خواه* صفحات 49-63
    مقدمه و هدف پژوهش

     مسکن به عنوان یک مکان فیزیکی که در فضا تبلور یافته است در پی اقدامات برنامه ریزی شهری و شرایط محیطی تفاوت های زیادی را در محلات و مناطق شهری به خود می بیند. این تفاوت ها سبب شده است که شهروندان  شاخص های زیادی را در انتخاب محل سکونت خود درنظر بگیرند. با شناسایی و ارزیابی شاخص های مسکن گزینی از نظر شهروندان، مدیران شهری می توانند شرایط سکونتی شهروندان را ارتقاء و بهبود بخشند. هدف این پژوهش، ارزیابی شاخص های مسکن گزینی در شهر اهواز می باشد.

    روش پژوهش

    پژوهش حاضر از نوع هدف کاربردی و از نظر گردآوری داده ها جز پژوهش های توصیفی- پیمایشی و به طور کامل مدل یابی معادلات ساختاری است. گردآوری داده ها از طریق پرسشنامه ای با 4شاخص (اجتماعی- فرهنگی، اقتصادی، کالبدی و محیطی) و 55گویه  بر مبنای پاسخ های ساکنان شهر اهواز با حجم نمونه 384نفر انجام شد. اطلاعات جمع آوری شده از طریق نرم افزارهای SPSS21 و smart- PLS مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها

    نتایج نشان می دهدکه ضریب مسیر اجتماعی-فرهنگی0.724، کالبدی 0.661، اقتصادی 0.545، و محیطی 0.510 بدست آمده است. بدین ترتیب که بالاترین اولویت شاخص اجتماعی - فرهنگی است و بعد از آن شاخص کالبدی و اقتصادی و درآخر هم شاخص محیطی  در انتخاب مسکن از نظر شهروندان شهر اهواز موثر می باشد.

    نتیجه گیری

    اهمیت و اولویت شاخص اجتماعی و فرهنگی در بین شهروندان به سبب وجود قومیت های مختلف و تفاوت زیاد در شرایط اجتماعی اقتصادی ساکنان و همچنین وجود محلات بافت فرسوده و حاشیه نشین در شهر اهواز می باشد.

    کلیدواژگان: مسکن، مسکن گزینی، شهراهواز، معادلات ساختاری
  • مصطفی محمدی ده چشمه، مرتضی عبیات، مصطفی عبیات* صفحات 63-80
    مقدمه و هدف پژوهش

     با توجه به این که یکی از شاخص های اصلی سنجش عدالت فضایی در یک منطقه جغرافیایی بدون شک، توزیع عادلانه و برابر خدمات است. اگر توزیع خدمات روستایی متناسب با نیاز ساکنان انجام نگیرد، باعث بروز مشکلات فراوان در نظام منطقه ای خواهد شد. از این رو، مسیله ای که شاکله اصلی این پژوهش را تشکیل می دهد، ارزیابی عدالت فضایی در توزیع خدمات عمومی در دهستان مشرحات اهواز است.

    روش پژوهش

    این پژوهش از حیث هدف، از نوع تحقیقات نظری، کاربردی و از لحاظ ماهیت و روش، از نوع تحلیلی و توصیفی است. گردآوری اطلاعات به دو صورت تکمیل پرسشنامه از 30 کارشناس امور روستایی و اطلاعات سرشماری عمومی نفوس و مسکن سال 1390 انجام گرفت. نرم افزارهای به کار گرفته شده در پژوهش شامل ArcGIS10.4.1، Expert Choice و Excel می باشند. در این پژوهش، از مدل تحلیل سلسله مراتبی برای تعیین ضرایب اهمیت معیارها و از فنون تصمیم گیری چند شاخصه؛ یعنی، تاپسیس، الکتر، ویکور، پرومته و مجموعه ادغامی؛ یعنی، میانگین رتبه ها، بردا، کاپلند و در نهایت پست، به ارزیابی عدالت فضایی در توزیع خدمات عمومی پرداخته شد.

    یافته ها

     بررسی ها در پژوهش حاضر نشان داد که از بین معیارهای منتخب در این امر، معیار بهداشتی و درمانی بیشترین مقدار یعنی، 163/0 را به خود اختصاص داده و نماگر آموزشی و فرهنگی، فاصله از شهر اهواز و و نیز شاخص کشاورزی به ترتیب با امتیازات 163/0، 133/0، 124/0 و 120/0 در درجات بعدی حایز بیشترین ارزش و اهمیت هستند.

    نتیجه گیری

    نقشه هم پوشانی شده شاخص ها گویای این موضوع است که از میان بیست نقطه روستایی دهستان مذکور، سه روستا در وضعیت کاملا مناسب، یک روستا در وضعیت مناسب، سه روستا نسبتا مناسب، چهار روستا نامناسب و نه روستا کاملا نامناسب قرار دارند. بدین ترتیب، روستای ایستگاه خسروی به عنوان توسعه یافته ترین روستای دهستان دارای بیشترین پتانسیل برای ایجاد مراکز خدماتی در سطح ناحیه شناخته شده است.

    کلیدواژگان: عدالت فضایی، توزیع خدمات عمومی، مراکز خدماتی، تصمیم گیری چند شاخصه، مشرحات
  • مهسا آرشین*، رحیم سرور صفحات 81-95
    هدف پژوهش

    پژوهش حاضر با هدف ارزیابی سیاست های اجرایی دولت در تامین مسکن گروه های کم درآمد در شهر مشهد می باشد.

    روش پژوهش

     این تحقیق از نوع تحقیقات پیمایشی است. با استفاده از روش توصیفی- تحلیلی و نیز به طریق رتبه بندی سیاست های اجرایی دولت (سیاست های شهرهای جدید، ساماندهی و توانمند سازی سکونتگاه های غیررسمی، مسکن مهر و نوسازی و بهسازی بافت های فرسوده) در تامین مسکن اقشار کم درآمد مورد بررسی و ارزیابی قرار می گیرند. ابزار جمع آوری داده ها معاینه میدانی، تکمیل پرسشنامه، مصاحبه، روش کتابخانه ای و مطالعات اسنادی می باشد. پرسش نامه مورد نیاز به گونه ای طراحی شد تا قابلیت های توسعه بخشی اقتصادی، اجتماعی، نهادی- مدیریتی، ارتباطی- مشارکتی هر سیاست و همچنین قابلیت سیاست ها در بهبود شاخص های مسکن با استفاده از طیف لیکرت مشخص گردد و در نهایت میزان موفقیت سیاست های اجرا شده و نیز رتبه بندی آن ها سنجیده شود.

    یافته های پژوهش

    قابلیت های توسعه بخشی اقتصادی، اجتماعی، ارتباطی- مشارکتی و نهادی مدیریتی در رده یکم تا چهارم قرار داشته و از نظر عددی در یک سطح می باشند ودر نهایت، قابلیت طرح ها در بهبود شاخص های مسکن در بالاترین رتبه قرار داشته ودر تامین مسکن اقشار کم درآمد در کلان شهر مشهد مهم ترین نقش را ایفا نموده است.

    نتیجه گیری

    رتبه بندی کلی سیاست های اجرا شده چهارگانه مورد بررسی در شهر مشهد برای گروه های هدف به ترتیب، سیاست شهرهای جدید در رتبه نخست، نوسازی و بهسازی بافت های فرسوده، ساماندهی و توانمندسازی سکونتگاه های غیررسمی و مسکن مهر در رتبه های بعدی قرار می گیرند.

    کلیدواژگان: مدیریت شهری، سیاست گذاری، مسکن، اقشار کم درآمد
  • نعیمه رضائی* صفحات 97-117

    بازی های المپیک کاتالیزوری برای توسعه هستند و منافعی را برای شهرهای میزبان به همراه دارند. ولی این رویدادها اثرات منفی نیز دارند که از مهمترین آنها می توان به اثرات آن در حوزه مسکن اشاره کرد. هدف پژوهش حاضر ارزیابی اثرات برگزاری بازی های المپیک بر حوزه مسکن در شهرهای میزبان است. پژوهش حاضر از حیث ماهیت و روش «توصیفی-تحلیلی» بوده و داده ها از طریق مطالعه اسنادی شامل مقالات، پایان نامه ها، گزارش های تخصصی و مطبوعات محلی و بین المللی گردآوری شده اند. شهرهای سیول، پکن، آتلانتا، سیدنی و ریودوژانیرو به عنوان نمونه انتخاب شده اند. یافته های پژوهش نشان می دهد که اثرات میزبانی بازی های المپیک بر گروه های کم درآمد و حاشیه ای همیشه منفی بوده و هزینه های هنگفت توسعه شهر میزبان و وارد شدن آن به حوزه شهرهای جهانی، عمدتا بر دوش این گروه ها قرار می گیرد. اثرات میزبانی المپیک بر مسکن معمولا در قالب جابجایی و اخراج ساکنان نمود پیدا می کند که به دلایل گوناگون از جمله ایجاد زیرساخت های مربوطه، توسعه مجدد محدوده های شهری، اعیان سازی و افزایش قیمت املاک، کاهش عرضه مسکن های ارزان قیمت و نیز پاکسازی شهر از بی خانمان ها و فقرا صورت می گیرد. میزبانی بازی های المپیک با اینکه موجب توسعه کالبدی و اقتصادی شهرها می شود، اما آنچه که در حوزه اجتماعی به جای می گذارند، نابرابری اجتماعی- فضایی است.

    کلیدواژگان: بازی های المپیک، حق مسکن، اخراج اجباری، جابجایی، اعیان سازی
|
  • MohammadRahim Rahnama, Mohamad Azja Shkohi, Zahra Sayahi * Pages 1-20
    Introduction and Objective

    Old texture, worn and inefficient urban that is more central or core in the middle layers of the cities on the top, are in need of intervention and rehabilitation program for managing urban development strategy (CDS) is one of the most important in planning essential. The aim of the research compilation of urban development strategy (CDS) in order to regenerate the central section of the decay in Ahwaz city. The range of mature and developing neighborhood in 302 hectares. 40 in order to specify the CDS index.

    Method

    Research methodology in the form of a questionnaire package with nominal scale, and a few of the options taken with ordinal regardless of the number of households through the Cochrane times the formula of 375 households and 105 inventory of urban professionals were selected as samples. Random sampling without replacement.

    Findings

    Then urban development strategy through CDS and software spsspls obtained information and smart analysis.

    Conclusion

    The results of the research indicate faulty judgment and competitiveness, being a Bank and more significant effect on the development strategy of the city life. Approximately 0.044 percent of the changes more urban life by the good judgment of the validity of, approximately 0.037percent of the Bank by the competitiveness changes being defining. As well as approximately 097.0 percent of the city's development strategy changes by four factors warrant the validity, more life, and being available to the contemporary banking competitiveness.

    Keywords: Decay texture, Ahwaz, SMART, PLS, CDS
  • Navid Ahangari *, Sadegh Hajinejad, Nader Khanmohamadi Pages 21-34
    Purpose

    Communication skills for managers in order to realize the goals of the organization is fundamental in the study of human behavior and identifying, That can provide the background organization citizen behavior improvement staff. In this regard, the present research is aimed at developing the role of the urban communication skills for managers on organization citizen behavior of employee's municipality of Karaj.

    Materials and Methods

    The research method was analytic cross-sectional descriptive-type and data has been collected in library studies and survey methods. To analyze the data in the statistical analysis of the descriptive section has used from the maximum and minimum frequency, percentage, mean and standard deviation and inferential statistics were used in correlation tests, ANOVA Linear regressions multivariate. The Statistical population of this research are all employees of Karaj Municipality and it was found that a sample size of 150 individuals as targeted samples.

    Results

    Research showed that no significant relationship exists between communication skills and organizational citizenship behavior on confidence level 99%, also among the independent variables, variables Positivness skills and Self-Control skills had no effect on the dependent variable and other factors (Self-Disclosure skills, Empathy skills, social skills and Supportiveness skills) under variable affect your organizational citizenship behavior with different coefficients.

    Conclusion

    Municipal managers should pay special attention to strengthening communication skills indicators and encourage their employees to show more interest in participation and responsibility in organizational life.

    Keywords: Communication skills, urban managers, corporate citizen behavior, Karaj Municipality
  • REZA Ahmadian, Bahar Abdolah * Pages 35-47
    Introduction

    One of the significant outcomes of Regional Physical plans and In other words, one of its main documents is producing a land use map and determining the macro uses in the study area. In the Regional Physical and Spatial plans, this is generally known as the Land use Zoning map (The Uniform Contract 19). It is regarded as one of the primary results of Regional plans through which the objectives, strategies and proposal for a plan are made possible. There are several distinct methods for preparation of land use zoning map in the theoretical literature and plan preparation. But before any action, It is necessary to establish the systematic structure in lands classification. As a result, it is necessary that the planner determines land use at the region scale by establishing an accurate method to present the zoning document.The study aims to check different land use and land cover classification systems to propose a pattern at regional and spatial scales.  

    Methodology

    The present research is to establish the structure and an applied research with a descriptive and analytical methodology. Therefore, the data are taken from the libraries to address the subject of research and to propose a pattern in this regard.

    Conclusion

    According to the global systems of classification, the Suggested classification has been done in three levels with using Alphabetic code. The most important features of this pattern is generalization, systematic and flexibility.

    Keywords: Regional land use, Land use, Land cover classification systems, Land use classification in Iran
  • Keramatoallah Ziari, Mahmoud Arvin, Hossein Farhadi Khah * Pages 49-63
    Introduction and Objective

    Housing is embodied in space as a physical location and due to city planning and environmental conditions of each city there are much difference in neighborhoods and urban areas. These differences have caused citizens to choose different measures and indicators in their place of residence. By the identification and evaluation of settlement measures, city managers can upgrade and improve living conditions of citizens. This study aimed to assess the settlement measures in Ahvaz.

    Research method

    This is an applied study and descriptive research data collection and totally is a structural equation modeling research. Data were collected using a questionnaire with 4 indicators (socio-cultural, economic, physical and environmental) and 55 items based on the responses of residents of Ahvaz was conducted with a sample size of 384 people. The collected data were analyzed by software SPSS21 and smart- PLS. 

    Findings

    The results show that the socio-cultural path coefficient of 0.724, physical 0.661, economic, 0.545, and environment 0.510 is achieved. The socio-cultural index is the highest priority, followed by physical and economic index, and Finally environmental index is the selection of housing for the citizens of Ahvaz effective.

    Conclusion

    Importance and priority social and cultural indicators in between citizens of due to are the different ethnicities and large differences in socio-economic conditions of residents as well as there is also the old context and marginalized neighborhoods in the city of Ahvaz.

    Keywords: Housing, Selected housing, Ahvaz city, structural equation
  • Mostafa Mohammadi Dehcheshmeh, Morteza Abiyat, Mostefa Abiyat * Pages 63-80
    Introduction and Objective

    Considering the fact that one of the main indicators to measure spatial justice in a geographic area, undoubtedly, a fair and equal distribution services. If the distribution of rural services does not commensurate with the needs of residents, will cause a lot of problems in the regional system.  Therefore, the problem of this research will form the mainstream is an “assessment of spatial justice in the distribution of public services in rural district Mosherehat of Ahvaz”.

    Research Methodology

    This study from to goal is a kind of theoretical research, application and in terms of the nature and method of analysis and description. Data collection was carried out in two forms questionnaires completed by 30 expert rural affairs and population and housing census data reveals of 1390. Used software is included Expert Choice and ArcGIS10.4.1. In this study, we used the analytical hierarchy process to determine of criteria importance coefficients and from multiple attribute decision making Methods; for example, topsis, electre, vikor, promethee and integrated collection; such as, the average rank, borda, copeland and finally post, to assess spatial equity in the distribution of public services was discussed.

    Results

    Reviews in this study indicate that between selected criteria in this important, sanitary and therapeutic indexes allocated the maximum amount, for example, 0/163 to, and criteria education and culture, distance from the city of Ahvaz and also agriculture index.

    Conclusion

    Respectively, on the next level are the highest value and importance with scores 0/163, 0/133, 0/124 and 0/120. That between the 20 rural points of the rural district located three villages in absolutely perfect condition, one village an appropriate condition, three villages in moderately suitable The condition, four village unsuitable conditions, and nine villages in absolutely unsuitable condition. Thus, the village of Istgahe Khosravi as the most developed village of rural the district has known the greatest potential for creating service centers in the region.

    Keywords: Spatial Justice, Public Service Delivery, Service Centers, Multi Attribute Decision making, Mosherehat
  • Mahsa Arshin *, Rahim Sarvar Pages 81-95
    Aim of Rsearch

     The aim of the present research is assessment of the governmental executive policies adopted for providing low-income groups with housing in city of Mashhad.

    Method

    This is an survey research. Using descriptive-analytical method and by ranking executive policies of the government on providing housing for low-income groups (i.e. policies related to developing new towns, regulation and empowerment of informal settlements, Mehr housing development project, and renovation and revitalization of urban distressed areas) these policies are assessed and evaluated. The tools employed for data collection include field investigation, questionnaire, interview, library method and documentary research. The questionnaire needed was so designed to determine, with the aid of Likert scale, the potentials of economic, social, institutional-managerial, and interactive-participatory development enhancing of each policy and also capability of such policies in improving housing indicators, and ultimately, make it possible to assess the rate of success and also ranking of the implemented policies.

    Research Findings

    The potentials of economic, social, interactive-participatory and institutional-managerial development enhancing come first through fourth in ranking, respectively, and are numerically in the same level. And finally, capability of such plans in improving housing indicators are at the top of the ranking and have played the most significant role in providing housing for low-income groups in metropolitan city of Mashhad.

    Conclusion

    The general ranking of the four housing policies implemented in the city of Mashhad for the target groups are as follows: First, the policy of developing new towns; then, renovation and revitalization of urban distressed areas; after that the policy of regulation and empowerment of informal settlements; and at last, the policy of Mehr housing development project.

    Keywords: Urban Management, policymaking, Housing, low-income groups
  • Naeimeh Rezaei * Pages 97-117

    The Olympic Games are considered as a catalyst for development and create benefits for the host cities. However, these games have wide negative effects among which social effects especially in housing sector are notable. The aim of the present study is to evaluate the effects of holding the Olympic Games on housing in the host cities. This study is ''descriptive-analytical'' in terms of nature and method, and the data has been collected through studying documents including books, articles, theses, technical reports, local and international media and social networking sites. Cities of Seoul, Beijing, Atlanta, Sydney and Rio de Janeiro selected as samples and the effects of hosting the Olympic Games on their housing sector is studied. The research findings indicates that the impacts of hosting the Olympic Games on low-income and marginal groups have been always negative. In other words, the enormous costs of development of the host city and its entrance in to the global cities sphere is mainly on the shoulders of these groups. The effects of holding the Olympic Games on housing is usually reflected as displacement and forced eviction of residents. These displacements take place for a variety of reasons including preparing the ground for Olympic-related infrastructures, redevelopment and renovation of urban areas, gentrification and raising the property prices, reducing the supply of affordable housing and also the city clearance of homeless and poor people during holding the games. Although, holding the Olympic Games leads to the physical and economic development of the host cities, but this study shows that promoting the culture of peace and social equality, left unrealized.

    Keywords: Olympic Games, Housing rights, Forced eviction, Displacement, Gentrification