فهرست مطالب

نشریه مطالعات مدیریت شهری
پیاپی 37 (بهار 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/02/17
  • تعداد عناوین: 6
|
  • یاسر قلیپور*، محمدعلی صیادی صفحات 1-16

    توسعه ی اکوتوریسم در ابتدا نیازمند برنامه ریزی و مدیریت یکپارچه است. برنامه ریزی توسعه ی اکوتوریسم در دوران اخیر یکی از مباحث توسعه ی پایدار گردشگری و توسعه ی منطقه ای در جهان بوده است. اکوتوریسم یا گردشگری طبیعت محور مسیولانه، چنانچه در راستای اهداف توسعه ی پایدار حرکت نماید، رفاه جامعه ی محلی را تضمین می کند. در همین راستا هدف این مقاله تعیین راهبردهای توسعه ی اکوتوریسم در شهرستان ماسال در غرب استان گیلان است. تحقیق حاضر توصیفی- تحلیلی و از نوع کاربردی- توسعه ای است. نمونه ی آماری تحقیق شامل 42 نفر از کارشناسان آشنا با موضوع در مقاطع کارشناسی ارشد و دکتری بوده اند که به روش دلفی و در سه مرحله به تعیین نقاط قوت، ضعف، فرصت و تهدید در رابطه با وضعیت اکوتوریسم شهرستان اقدام کرده اند. برای تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS و Lisrel 8.80 استفاده شده و برای تعیین روایی پرسشنامه از پانل متخصصان و مدل تحلیل عاملی تاییدی مرتبه ی اول و برای تعیین پایایی آن از آزمون آلفای کرونباخ به میزان 804/0 بهره گرفته شده است. سپس با استفاده از مدل های SWOT و QSPM به تدوین راهبردهای توسعه ی اکوتوریسم شهرستان ماسال اقدام شده است. یافته ها نشان می دهد استراتژی قابل اجرا برای این هدف، استراتژی محافظه کارانه با راهبردهای WO خواهد بود.

    کلیدواژگان: راهبرد، اکوتوریسم پایدار، شهر کوچک، ماسال
  • یوسف گرجی مهلبانی، محمد بهزادپور*، فرانک سعیدی فرد، معصومه جعفری صفحات 17-32
    هدف

    این پژوهش با هدف مطالعه و بررسی روند تغییرات تقسیمات محله​ای در منطقه 1 شهرداری تهران خصوصا در دو محله درکه و اوین، به مدل ایجاد زیر محلات با رعایت انسجام اجتماعی و فرهنگی ختم می گردد.

    روش پژوهش

    پژوهش حاضر با هدف کاربردی و با مراجعه به منابع معتبر مبانی نظری جمع آوری شده است و جامعه کل آماری مردم و شورایاران محله درکه است که طبق فرمول کوکران 383 نفر بدست آمده بود 80 نفر به صورت تصادفی نیز مورد پرسشگری قرار گرفت. در این پژوهش از روش های آمار توصیفی مانند شاخص های تمرکز و پراکندگی برای نمایش وضع موجود استفاده شده و کاربرد روش دلفی با آزمون T تک گروهی و آزمون فریدمن تحلیل اطلاعات در محیط نرم افزاری SPSS انجام شده است. تغییرات مرزبندی نیز با روش ترسیمی در محیط GIS نمایش داده شده است. در این پژوهش بازگشت به رویکرد توسعه سنتی (نظریه نوشهرگرایی)، بهره گیری از شاخص های توسعه پایدار به منظور کاهش حداکثری مشکلات محیطی و اجتماعی است.

    یافته​ها و نتیجه گیری

    نتایج حاکی از سنجش شاخص​های همبستگی اجتماعی و تجانس فرهنگی، تاثیر روابط اجتماعی در شکل گیری استخوان بندی محله​های قدیم، مرکز محله به عنوان یکی از عناصر کالبدی محله در ساختار کالبدی شهر، قوانین و مسایل اداری، تغییر الگوی کاربری راه​ها و گسترش فیزیکی شهر و در نهایت شاخص​های اقتصادی می باشد و پیشنهاداتی در این راستا ارایه شده است.

    کلیدواژگان: مدیریت پایدار محلی، مرزبندی محله، توسعه اجتماعات محلی، برنامه​ریزی محله محور، محله​های اوین و درکه منطقه یک شهرداری تهران
  • فائقه سرحانی*، محمدحسن یزدانی، سعید امان پور صفحات 33-45

    با توجه به افزایش شتاب رشد شهرها، محلات شهری و به دنبال آن ها مساکن شهر با عدم پایداری اجتماعی گسترده مواجه شده اند. در این میان زاغه ها و نواحی شهری غیررسمی اگرچه سازوکارهای حیاتی و بااهمیتی را برای تعداد زیادی از ساکنین فقیر و محروم شهری فراهم می کند اما طیف متنوعی از مشکلات زیست محیطی و انسانی را برای نسل امروز و آینده موجب می شود. ازاین رو نواحی حاشیه ای و محلات اسکان غیررسمی چالشی پیش روی توسعه پایدار و پایداری اجتماعی هستند. برای توسعه مسکن پایدار محلات شهری 10 شاخص در ابعاد اجتماعی به کار رفته است. روش پژوهش حاضر به صورت توصیفی-تحلیل و پیمایشی می باشد. جمع آوری اطلاعات به صورت پیمایشی صورت گرفته است. هدف اصلی پژوهش حاضر رتبه بندی محلات حاشیه نشین اهواز براساس شاخص های پایداری اجتماعی مسکن با استفاده از مدل الکتر می باشد. برای وزن دهی شاخص ها از روش آنتروپی شانون و از روش تصمیم گیری چندمعیاره الکتر برای رتبه بندی محلات استفاده شده است. جامعه آماری تحقیق حاضر خانوارهای ساکن محلات حاشیه نشین می باشد. حجم نمونه بر اساس مدل کوکران به دست آمده است که 381 نفر محاسبه شده است برای افزایش دقت کار تعداد 450 پرسشنامه توزیع گردید. در این پژوهش از میان 6 بافت مشخص در شهر، بافت حاشیه ای که شامل 18 محله می شد انتخاب شده و با توزیع پرسشنامه و بهره گیری از مدل الکتر اقدام به رتبه بندی محله ها بر اساس شاخص های پایداری اجتماعی مسکن گردید. براساس نتاج به دست آمده با استفاده از مدل الکتر بالاترین رتبه مربوط به محله زرگان و پایین رتبه به محله کوی سیاحی اختصاص دارد.

    کلیدواژگان: رتبه بندی، محلات اسکان غیررسمی، شاخص های پایداری اجتماعی مسکن، مدل الکتر
  • رستم صابری فر* صفحات 47-59
    هدف

    هدف این بررسی تعیین نگرش ساکنین شهر مشهد نسبت به توسعه بام های سبز بود

    روش پژوهش

    در این تحقیق از روش پیمایشی از نوع توصیفی-همبستگی استفاده گردید. جامعه آماری این تحقیق شامل تمامی ساکنینی بودند که به ایجاد و توسعه بام های سبز اشتغال داشتند. نمونه مورد نیاز تحقیق 100 نفر تعیین شد که به روش تصادفی ساده، گزینش شدند. برای گردآوری داده ها از پرسشنامه محقق ساخته که روایی و پایایی(ضریب آلفای معادل 9078/0) آن به طریق علمی تایید شده بود، استفاده گردید. از آنجا که نگرش، مفهومی جامعه شناختی و روان شناختی است، برای اندازه گیری هر یک از این ابعاد، پرسش هایی مطرح شد. اطلاعات گردآوری شده، با استفاده از نرم افزار SPSS و مدل رگرسیون چند متغیره، مورد تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که بین نگرش مالکین بام سبز و میزان مشارکت آنها در فعالیت های ترویجی رابطه مثبتی وجود دارد. علاوه بر آن، به دلیل سطح سواد بالای این افراد، بهره مندی آنان از مهارت های ضروری، مناسب است. بین میزان دانش فنی مالکین و نگرش آنها نیز رابطه مثبت و معنی داری وجود داشت. محاسبات مربوط به رگرسیون چند متغیره خطی که به روش گام به گام صورت گرفت، مشخص نمود که متغیرهای میزان سواد و مشارکت در برنامه های ترویجی، 2/30 درصد از تغییرات در میزان نگرش آنها را تبیین می کند.

    نتیجه گیری

    راهبرد پیشنهادی تاکید بر مشارکت و حضور خانوارهایی است که زمینه های فرهنگی و علمی اولیه را دارا می باشند تا سایرین با مشاهده نتایج مثبت آنها بر ترس خود برای حضور در این عرصه فایق آیند.

    کلیدواژگان: نگرش مالکین، بام های سبز، توسعه و ترویج، مشهد
  • ابوالفضل رباطی*، علی اکبر رضائی، پریناز بنی سی صفحات 61-70

    این پژوهش با هدف تعیین رابطه بین اخلاق شهروندی با رفتار ترافیکی شهروندان منطقه 17 شهرداری تهران انجام شد. روش پژوهش از نظر شیوه گردآوری اطلاعات توصیفی از نوع همبستگی و از نظر هدف کاربردی بود. جامعه آماری پژوهش شامل شهروندان بالای 18 سال (18 تا 59 سال) ساکن در منطقه 17 شهرداری تهران (که سابقه یکبار رانندگی دارند) بود. حجم نمونه با توجه به جدول مورگان 384 نفر برآورد شد و برای انتخاب نمونه از روش نمونه گیری تصادفی ساده استفاده شد. ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه اخلاق شهروندی صالحی (1391) دارای 31 گویه و پرسشنامه رفتار ترافیکی محقق ساخته دارای 18 گویه در طیف 5 درجه ای لیکرت بود. روایی هر دو پرسشنامه از لحاظ صوری و محتوایی به تایید رسید. محاسبه پایایی پرسشنامه ها از طریق آلفای کرونباخ به ترتیب 81/0 و 84/0 به دست آمد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون های K-S و ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون استفاده شد. نتایج نشان داد بین اخلاق شهروندی (حس نوع دوستی، مسیولیت پذیری، رعایت حقوق دیگران، نظم، زیست مسالمت آمیز) با رفتار ترافیکی شهروندان منطقه 17 شهرداری تهران رابطه وجود دارد.

    کلیدواژگان: اخلاق شهروندی، رفتار ترافیکی، ترافیک
  • سید محسن میر، هانیه نیکومرام*، شهره علی پور صفحات 71-80

    اطلاعات از مهمترین منابع سازمانی است و بعد از عامل انسانی، به عنوان مهم ترین منبع مدیریت به حساب می​آید. سیستم اطلاعات مدیریت،سیستم سازمان یافته و ابزار مناسبی است که اطلاعات صحیح وخلاصه شده رادرموقع مناسب به تصمیم گیرندگان سازمان ارایه داده وامکان تصمیم گیری صحیح ودقیق رابرای مدیران سازمان فراهم می​سازد. باتوجه به انواع گوناگون فعالیتهای فرهنگی، خدمات فرهنگی، اطلاعات فرهنگی که در کشور روزانه ارایه می​گردد، نیازمند وجود سازمانها و یا دپارتمانهایی برای نگهداری و مدیریت مدارک فرهنگی بر اساس استانداردهای حرفه​ای می​باشیم.

    هدف

    هدف از انجام این پژوهش بررسی نقش مدیریت اطلاعات فرهنگی در سازمان فرهنگی هنری شهرداری تهران در چهار بعد شناسایی اطلاعات، سازماندهی و ذخیره اطلاعات، اشاعه و کاربرد اطلاعات و مستندسازی اطلاعات می​باشد.

    روش

    پس از تهیه و تدوین پرسشنامه ها، تعداد 120 نفر به صورت تصادفی از مدیران سازمان فرهنگی هنری شهرداری تهران انتخاب شده و پرسشنامه​ها در بین آن ها توزیع گردید. سپس تجزیه و تحلیل داده ها به صورت توصیفی و استنباطی و با استفاده از نرم افزار SPSS انجام گرفت.

    نتایج

    نتایج حاصل از این مطالعه نشان داد که مدیریت اطلاعات فرهنگی در تمام ابعاد مورد بررسی در سازمان فرهنگی هنری شهرداری تهران اثرگذار است (0.05<p) و پاسخ غالب به تمام گویه​ها «زیاد» بوده است. سازماندهی و ذخیره اطلاعات با میانگین بعد 2.67 در بین سایر ابعاد دارای رتبه اول و بیشترین اثر در مدیریت سازمان مربوطه می​باشد. همچنین، میانگین پاسخگویی به هر 4 بعد برابر با 4 (گزینه متوسط) می باشد.

    کلیدواژگان: مدیریت اطلاعات، اطلاعات فرهنگی، مدیریت شهری، سازمان فرهنگی هنری
|
  • Yaser Gholipour *, MohammadAli Sayyadi Pages 1-16

    Planning for the development of ecotourism in recent times has been one of the subjects of sustainable development of tourism and regional development in the world. In this regard, the purpose of this paper is to determine the strategies for ecotourism development in Masal city in west of Guilan province.The research method is descriptive-analytic and of applied-development type. The statistical sample of the study consisted of 42 experts in Ph.D. and Master of Science in Delphi method and in three stages determined the strengths, weaknesses, opportunities and threats in relation to the ecotourism of the region. SPSS and Lisrel software were used to analyze the data. To determine the validity of the questionnaire, formal validity and reliability of the questionnaire were used to determine the reliability of Cronbach's alpha(0.804). Using the SWOT and QSPM model, we determined the strategies for ecotourism development in Masal.The findings indicate that a strategy for this purpose would be a conservative strategy with WO strategies.

    Keywords: Strategy, sustainable Ecotourism, Small Town, Masal
  • Yousef Gorgi Mahlabani, Mohammad Behzadpour *, Faranak Saeedifard, Masoome Jafari Pages 17-32
    Objective

    The aim of this study was to study the trend of neighborhood subdivision changes in region1 of Tehran municipality especially in Darakeh and Evin neighborhoods and It ends with the creation of small neighborhoods with social and cultural cohesion.

    Research methods

    The present study was conducted with the practical purpose and refer to authoritative sources of theoretical foundations, the whole statistical population are people and Derekah neighborhood councilors. According to Cochran's formula, 383 people were found and 80 people were randomly interviewed. In this study, descriptive statistics such as concentration and dispersion indices were used to illustrate the status quo and data were analyzed using SPSS software using one-group T-test and Friedman test. The boundary changes are also illustrated with a graphical approach in the GIS environment. In this study, we return to the traditional development approach (neo-urbanism theory), utilizing sustainable development indicators to minimize environmental and social problems.

    Findings and Conclusion

    The results indicate that the indicators of social cohesion and cultural homogeneity, the impact of social relations on the formation of ossification of old neighborhoods, neighborhood center as one of the physical elements of the neighborhood in the physical structure of the city, rules and administrative issues, change the pattern of use of roads and physical expansion of the city, and finally the economic indicators, and some suggestions have been made in this regard.

    Keywords: Sustainable Local Management, Neighborhood Boundary, Local Community Development, Neighborhood Planning, Evin Neighborhoods, Darakeh District of Tehran Municipality
  • Faeghe Sarhani *, MohammadHasan Yazdani, Saeed Amanpour Pages 33-45

    Due to the accelerated growth of cities, urban neighborhoods, and following them, the city's housing faces widespread social instability. Meanwhile, informal urban slum and urban areas, while providing vital and vital mechanisms for many poor and deprived urban residents, create a diverse range of environmental and human problems for today's and future generations. Consequently, marginal areas and informal settlements are a challenge to sustainable development and social sustainability. For the development of sustainable housing in urban neighborhoods, 10 indicators have been used in social dimensions. The research method is descriptive-analytical and survey. Data collection is done in a survey. The main objective of this research is to rank the Ahwaz marginal neighborhoods based on social sustainability indices of housing using the electre model. Shannon entropy method is used for weighting indicators and Electre multi-criteria decision making method is used for ranking of neighborhoods. The sample size was calculated based on the Cochran model, which was calculated 381. To increase the accuracy of the work, 450 questionnaires were distributed. In this research, out of 6 specific textures in the city, the marginal texture of 18 neighborhoods was selected. In each neighborhood, the distribution and completion of the questionnaire and the use of the model of the Electricity model ranked the city according to the indicators of social sustainability of housing. Based on the progenies obtained using the Electro model, the highest rank is related to the Zargan neighborhood and down to the Koya Sayyah neighborhood.

    Keywords: Ranking, Informal settlements, Indicators of social sustainability of housing, Electre model
  • Rostam Saberifar * Pages 47-59
    Objective

    The purpose of this study was to determine the attitudes of residents of Mashhad about the development of green roofs.

    Method

    The Method of this research was a descriptive-correlation survey. The statistical population of this study included all residents who were engaged in the establishment and development of green roofs. The required sample size was 100 people who were selected by simple random sampling. A researcher-made questionnaire whose validity and reliability were confirmed scientifically (Alpha coefficient calculated = 0/9078) was used to collect. Since attitude is a sociological and psychological concept, questions were asked to measure each of these dimensions. Collected data were analyzed using SPSS software and multivariate regression model.

    Results

    The results showed that there was a positive relationship between the attitude of green roof owners and their participation in promotional activities. In addition, due to the high level of literacy of these people, their benefit of essential skills was assessed appropriately. There was a positive and significant relationship between the amount of technical knowledge of owners and their attitudes. Stepwise linear multi-variable regression calculations revealed that literacy and participation variables in promotional programs explained 30.2 percent of the changes in their attitudes.

    Conclusion

    The proposed strategy emphasizes the participation and presence of households with the primary cultural and scientific backgrounds so that others will be able to face their fears of being involved in this field by observing their positive outcomes.

    Keywords: Owners' Attitudes, Green Roofs, Development, Promotion, Mashhad
  • ABOLFAZL ROBATI *, ALIAKBAR REZAEI, Parinaz Banisi Pages 61-70

    The purpose of this study was to determine the relationship between citizen's morality and traffic behavior of citizens of Tehran 17th district. The research method was descriptive and information-gathering method. The statistical population of the study consisted of citizens aged 18 years old (18 to 59 years old) residing in district 17 of Tehran municipality (having one driving record). The sample size was estimated at 384 people according to the Morgan table and a simple random sampling method was used to select the sample. The data collection tool was Salehi (2012), a social status questionnaire (31 items) and a researcher-made traffic behavior inventory questionnaire with 18 items in Likert's 5 degree range. The validity of both questionnaires was verified as formal and substantive. The reliability of the questionnaires was calculated to be 0.81 and 0.84 through Cronbach's alpha, respectively. K-S and Pearson correlation coefficient and regression were used to analyze the data. The results showed that there is a relationship between citizenship ethics (sense of altruism, responsibility, respect for the rights of others, order, and peaceful life) and the traffic behavior of citizens in the 17 district of Tehran.

    Keywords: Citizenship Ethics, Traffic Behavior, Traffic
  • Seyed Mohsen Mir, Hanieh Nikoomaram *, Shohreh Alipour Pages 71-80
    Introduction

    Information is one of the most important organizational resources and after human factor is considered to be the most important source of management. The management information system is an organized system that provides accurate information to the organization's decision-makers in a timely manner, and provides correct decision for decision-makers of organizations. Due to the various types of cultural activities, cultural services, and cultural information that is provided daily in the country, we need organizations or departments for the maintenance and management of cultural documents in accordance with professional standards. Cultural information management is prerequisite for cultural engineering.

    Purpose

    The purpose of this study was to investigate the effect of cultural information management role in Tehran municipality on four dimensions, namely, information identification, organization and storage of information, dissemination and application of information, and documentation of information.

    Method

    After preparing and editing the questionnaire, 120 people were randomly selected from cultural managers of Tehran municipality. Questionnaires were distributed among them.Data analysis was done using SPSS software.

    Results

    The results of this study showed that cultural information management is effective in all aspects of cultural management of Tehran municipality (P <0.05) and the dominant response to all of them is "high". Organizing and storing information with a mean of 2.67 is in the first place and has the most impact.  Also, the average of responses to each of the four dimensions is ˷4 (medium).

    Discussion

    In this study, the information and storage of information in the Tehran municipality is of the highest importance, and it seems that the establishment of a suitable database in organizing and storing information has a significant impact.

    Keywords: Data management, Cultural information, Urban Management, Artistic Cultural Organization